|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy ufasz solidności Orkiestry Jurka Owsiaka - WOŚP? | |||
| Tak |
|
333 | 57,51% |
| Nie |
|
246 | 42,49% |
| Głosujących: 579. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Banita
Od: 07.2008
Offline |
|
|
http://www.wisla.krakow.pl/art.php?news_id=5000
fajnie ze dzialacze i pilkarze Estraklasy tez sie chca przylaczyc. Ja zawsze cos wrzucam, mam nadzieje, ze wiekszosc z Was tez dopomaga dzieciom. www.aukcje.wosp.org.pl - w zeszlym roku wylicytowalem wyjazdowa koszulke WISLY o Psie ktory jezdzi koleja ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Będzie ktoś z Was wolontariuszem? Osobiście w tym roku będę po raz pierwszy
![]() |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
ja bylem 3 razy ale teraz jakos brak czasu
szacunek dla tych cos sie przylacza do akcji |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
jakie trzeba spełnić warunki, aby zostać wolontariuszem WOŚP? Trzeba być pełnoletnim czy coś w ten deseń? i gdzie trzeba się udać, aby się zgłosić?
![]()
Косово је СРБИЈА!!
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
beda w tym roku licytowane jakies fajne koszulki i inne gadzety ? rok temu koszulki WISLA ON TOUR mozna bylo wylicytowac.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Nie trzeba byc pelnoletnim.. u mnie w LO były zapisy ale ja jak chciałem sie zapisać to juz za późno było =( ale ogólnie pytaj w swojej szkole jeśli do jakiejś chodzisz a tak to po znajomych szukaj kogoś kto wie gdzie są zapisy
|
|
|
|
Banita
Od: 12.2008
Offline |
|
z tego co wiem mozna jeszcze zostac wolontariuszem. ale to juz zalezy od prowadzacego sztab, i od tego jak szybko sie skontaktujesz. Polecam tez pozostalym chetnym Najlepiej kontaktowac sie z panem Jurkiem Kujawskim w NCk w Hucie, tel. 012 644 02 66 Probuj. Pozostale sztaby to: Kraków Gimnazjum Nr 2 im. A.Mickiewicza Studencka 13 31-116 [email protected] Katarzyna Sieniawska 012 422 25 73 Kraków Biuro Techniczne BT "Nieruchomości BT" Wenecja 2B 2 31-117 [email protected] Jakub Terakowski 603 305 401 Kraków Hufiec ZHP Sokolska 13 30-510 [email protected] Dorota Prusinkiewicz 012 656 14 02 Kraków "Polska-Gazeta Krakowska" Al.Pokoju 3 31-548 [email protected] Piotr Błoński 667 666 954 : 608 497 920 Kraków Gimnazjum im. Piotra Michałowskiego Szlak 21 31-161 [email protected] Ewa Olejarczyk 602 308 013; 602 613 318 Kraków Cinema City Zakopianka Zakopiańska 62 30-418 [email protected] Sylwia Szymska 012 295 95 00 Kraków Prywatne Gimnazjum nr 2 im. Noblistów Polskich Wrocławska 53 30-011 [email protected] Joanna Fudała 012 692 31 87 Kraków Nowohuckie Centrum Kultury Al. Jana Pawła II 232 31-913 [email protected] Jerzy Kujawski 012 644 02 66 Kraków Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości Armii Krajowej 4 30-150 [email protected] Michał Szafraniec Kraków XII Liceum Ogólnokształcące Os.Kolorowe 29a 31-941 [email protected] Anna Szczęsna 012 644 33 07 |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
gdzie odbeda sie jakies koncerty WOSP ?
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
podobno Acid Drinkers, Renata Przemyk and Sztywny Pal Azji - 11 stycznia w niedziele o 20.00 na Rynku
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Ja nigdy nie wrzucam do WOSP bo niemam do nich zaufania przez pana ,,płukownika,, Owsiaka i ogólnie ten Owsiak to jakiś chory człowiek. Wole wrzucić na misje do Afryki. Zwesz zamiast kupywać petard to wysyłam 100zł na misje. I jestem też tego zdania, że wspomaganie finansowe domów dziecka to lekka głupota bo na jedno dziecko w domu dziecka przypada 2157,37 zł. W Polsce nie powinno być domów dziecka a jedynie domy zastępcze lub rodzinne ale to nie o tym temat
|
|
|
|
Banita
Od: 04.2008
Offline |
|
|
ja zbieram w Gazecie Krakowskiej http://orkiestra.gk.pl/
powodzenia wszystkim juz tydzien tylko !!Ktos sie wybiera do NCK? 11 stycznia (niedziela), godz. 1000-1300, sala teatralna XVII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy Tradycyjnie, jak co roku, Nowohuckie Centrum Kultury włącza się w Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W tym roku Orkiestra gra pod hasłem „W zdrowym ciele zdrowy duch”. W ramach przygotowanego przez nas koncertu, zaprezentują się zespoły artystyczne działające w Nowohuckim Centrum Kultury. Koncert poprowadzą Agata Marzec i Paweł Tyszkiewicz z Teatru Muzycznego „Nowa Akademia”. W Nowohuckim Centrum Kultury działa Orkiestrowy Sztab pod kierownictwem Jerzego Kujawskiego, który prowadzi zbiórkę pieniędzy. W tym roku zebrane pieniądze będą przeznaczone na wczesne wykrywanie nowotworów u dzieci. Zapraszamy do udziału w koncercie oraz do czynnego włączenia się w zbiórkę pieniędzy. Wystąpią:
Bilet wstępu w postaci cegiełki na rzecz WOŚP Zebrane pieniądze zostaną przeznaczone na wczesne wykrywanie nowotworów u dzieci PRZYJDŹ I PRZYŁĄCZ SIĘ DO NAS !!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
za tydzien o 20.20 SWIATELKO DO NIEBA
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Zdecydowanie bardziej cenię sobie różnego rodzaju orkiestry codziennej pomocy, działające bez rozgłosu mediów i bez wartego więcej niż uzyskana pomoc czasu antenowego, a borykające się z trudnościami Orkiestrze nieznanymi.
Nie ma nic bardziej wkurzajacego niz osoba ktora wrzuci raz do roku 20 zl, paraduje w serduszku i na tym konczy sie jej charytatywne zaangazowanie. WOŚP ma potęzne środki i wsparcie. Zamiast promować trwały, całoroczny, aktywny wolontariat mogący naprawdę przemienić oblicze Polski, skupia się na jednorazowej akcji. Oraz na organizowaniu Woodstocku. A wolontariat w Polsce jest wciąż jednym z najsłabszych w Europie. Tylko 11% Polaków udziela się wolontaryjnie, z czego pewnie pokaźny procent to i tak ci co tylko raz w roku zbierają na WOŚP. Reszta się cieszy że raz w roku dala "na dzieciaki" i nosi serduszka. Na tle zachodniej Europy gdzie wolontaryjnie udziela się co trzeci obywatel, to straszna mizeria. A niby pokazuje się orkiestrę jako przykład wspaniałości Polski. Jedno jest pewne. Rząd pod koniec stycznia będzie wiedział o ile milionów w przyszłym roku zmniejszyć nakłady inwestycyjne na służbę zdrowia.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 04.01.2009 o godz. 02:33.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
hehe - bylem pewien ze za - przeciw bedzie przebiegalo 'politycznie' - i oczywiscie tak jest
![]() Jasne kalasznikov - ja bym poszedl dalej i stwierdzil ze najlepiej zeby zadne zbiorki nie byly potrzebne - wszyscy mieli opieke ful wypas, emeryci podcierali sobie dupe banknotami po 200 zeta a cala reszta kapala sie w cristalu ![]() Tyle zlosliwosci - wiesz dobrze ze to nie jest tak ze Ci co daja raz na rok 'na orkiestre' - gdyby nie orkiestra, to by dawali regularnie/bez rozglosu itp - Ci co tak robia to zreszta w wiekszosci znienawidzeni oligarchowie , natomiast my, zwykle szaraki(oczywiscie uogulniajac) - dadza raz na Owsika a gdyby go nie bylo to nie dadza wcale.Pozatym tej akcji nawet nie ma co porownywac do jeszcze niedawno popularnych zbiorek w marketach czy na ulicach, gdzie potem sie okazywalo ze to jeden wielki wal.Cala ta akcja to szopka - sam przyznam sie bez bicia - nie daje - bo zazwyczaj nie ruszam dupy z domu w takie zimno i jakos nie czuje presji ze nie nosze serduszka. Sam z pierwszej reki znam sytuacje gdzie kolesie wkrecaja sie w zbiorki, tylko po to by wiekszosc tej kasy ukrasc ale to mimo wszystko jest margines i o jednym nie zapominajcie - Choc akcja to szopka to wyniki tej akcji na prawde robia wrazenie - nie zdziwcie sie jak kiedys uratuja Wam dziecko - tylko i wylacznie dlatego ze maja potrzebny sprzt, sprzet ktorego inaczej nie dorobili by sie pewnie przez x lat. Dlatego zalecam umiar w krytykowaniu tejże akcji ,nawet jesli komus profil nie odpowiada - bo moze nie odpowiadac. Lepsze to niz wyciaganie od starych ludzi ostatniego grosza na palace,uczelnie czy by dupa ojczulka Rydzyka miala zawsze idealna temperature. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Wielka Wisła
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Wie ktoś kto występuje w Bochni?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
osoby które nie cenią pomocy WOŚPu szybciutko zmienią zdanie gdy życie ich dziecka będzie właśnie od niej zależało, karetka która przyjechała do twojego wypadku będzie miała duże czerwone serduszko WOŚP wtedy nikt nie powie o nie nie dziękuje nie będziecie mojego dziecka ratować sprzętem od krisznowca satanisty a do karetki nie wsiądę bo to Owsiak kupił
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
mozesz powiedziec dlaczego wrzucasz na misje do Afryki, jak tylu biednych i potrzebujacych jest w Polsce
zeby nie bylo calkiem OT - zawsze wrzucam cos na WOSP i nie "paraduje w serduszku" bo i po co. ![]()
Wisła Kraków
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
A ja mam pytanie, takie żeby się utwierdzić albo zmienić zdanie.
W 15 lat zebrali 96mln $, jaka to jest kwota w stosunku do wydawanych na służbę zdrowia pieniędzy? |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Budźet państwa nie jest dokumentem tajnym, sprawdź sobie.
|
|
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
heh ja wiem, że w 1999 a więc 10 lat temu - w ciągu całego jednego roku wydatki na służbę zdrowia wyniosły 31 miliardów złotych - jeszcze raz - 31 miliardów złotych. Do tego czasu wzrosło PKB i ogólny procent wydatków budżetu więc rocznie ta kwota jest zapewne dużo większa obecnie. Wiem również, że wpływy Caritas i PCK są nieporównywalnie większe niż parady Owsiaka. Nabili wam głowę sloganami jaka to orkiestra jest super i bez niej służba zdrowia nieistniałaby. Zwyczajna propaganda na której żeruje Owsiak i cała klika przy kasie. Owsiak w naszej lewackiej rzeczywstości moze sobie pozwolic na to na co cała reszta moze pomarzyć a więc: - może publicznie lżyć osoby które niekoniecznie popierają jego akcje (vide swego czasu prezydent Przemysla) - korzysta z państwowej propagandy w postaci czasu antenowego prawie przez cały dzień w publicznej telewizji. No i gwóźdź programu - odsetki z zebranej kasy w PCK albo Caritas idą na co? Na cel główny czyli pomoc ludziom. Odsetki w WOSP idą na co? Na lewacką wyżerkę - przystanek Woodtock. I ma rację 1q2 - Owsiak wykorzystuje próżność i lenistwo ludzi. Próżność i lenistwo potęgowane przez wielkie medialne buuum. ![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W temacie Owsiaka , wiem tylko jedno i tego się będę trzymał do końca trwania Orkiestry.
Jest to w 100% POZYTYWNA idea, nie chcesz się dokładać? to nie daj ! Amen. Urządzeń, sprzętu i programów które dzięki temu kupiono, powstały itd. państwo polskie by nie sfinansowało. Powie wam to każdy średnio zorientowany lekarz. Moja bratanica ma dziś 14 lat, urodziła się z poważną wadą serca, 90% urządzeń którymi ją operowano pochodziła z WOŚP. Wcześniej ta wada serca miała charakter trudno lub nie wyleczalny , dzisiaj dziewczyna jest zdrowa!. Nie interesuje mnie aspekt "kontrowersyjności Owsiaka" , sposobu kwestowania, szumu medialnego,całej tej otoczki, jakichś debilków co kradną pieniądze z puszek itp. Liczy się tylko POZYTYWNA IDEA i pozytywny efekt. Krytykantom i frustratom życzę zdrowia i oby nie musieli NIGDY korzystac ze sprzętu zebranego przez ORKIESTRĘ. |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Cytat:
Oczywiscie, ze trzeba sie dorzucic. Orkiestra zrobila dotychczas tyyyle dobrego. Nie widzialem szczerze mowiac by inne organizacje charytatywne jakos specjalniep pomagaly najbardziej potrzebujacym, a szczegolnie Kosciol, ktory od tego jest, by pomagadc wiernym, a nie mieszac sie w polityke i plany dobrych chetnych do pomocy ludzi. Dobrze ze jest ktos taki jak Owsiak, potrafi zakrecic ludzi, zorganizowac najwieksza akcje charytatywna. Media ostatnio strasznie go obsmarowaly, ale to nie zmienia faktu, ze dzieki Jego pomyslowi i charyzmie pomoglismy tylu dzieciakom. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
Jednym zdaniem - Owsiak uspokaja sumienie Polaków w kwestii charytatywności co nawet widać w tym temacie. A jesli ktos tu myslal o wyciaganiu kasy na Rydzyka to moge tylko wspolczuć takich skojarzeń. 1q2 napisał(a):
Jeśli będzie pewność że Jurek zadziała, to po co Ministerstwo Zdrowia lub samorządy mają kupować sprzęt? Ja nie wiem skąd to przekonanie, że gdyby nie Owsiak to by nie bylo wyposażenia. Cala orkiestra opiera sie wlasnie na tym zalozeniu. A ze dziala od 1993 kiedy nasz kraj byl faktycznie tysiac lat za murzynami, to powstalo takie a nie inne przeswiadczenie. Charytatywne zaangazowanie Polaków wypala się więc na czymś, co jest zadaniem słuzb publicznych, które mają kasy jak lodu. A wolontariat i dobroczynność powinny skupiać się na obszarach, gdzie państwo nie jest w stanie zainterweniować, czyli właśnie w najmniejszych dziełach, w lokalnej społeczności. Owsiak z pomocą medialnej machiny zaspokajając próżne sumienia sprawia, że ludzie czuja się w wolontariacie spełnieni, w czym utwierdza ich wszechobecna szopka medialna mówiąca że "są zajebiści". No i trzeba wspomnieć o tym wpajaniu dzieciakom że że w zamian za pomoc, należy im się szoł. I chyba stąd to coraz powszechniejsze przekonanie że "tu tak naprawdę chodzi o dobrą zabawę". Bo ja myślałem że chodzi o coś innego. Potem gdy trzeba się zaangażować w coś co wymaga osobistego poświęcenia i prawdziwego wolontariatu często w przykrych sytuacjach, to poza różnymi duszpasterstwami chętnych za wiele nie ma. Bo nie ma koncertu, potańcówki, świecenia do nieba, a jest rzeczywistość, ta wokół nas. Cytat:
Jak na karetce nie będzie serduszka to będę wiedział ze to m.in. z moich podatków. I to bez zbędnej szopki w mediach publicznych. Jednym slowem: Nie dajesz Owsiakowi, jesteś potencjalnym dzieciobójcą! Więc na wszelki wypadek lepiej popierać! ================ odpowiadając za kolege moge napisać, że w krajach afrykańskich są potężne obszary, gdzie tylko misjonarze organizują jakąkolwiek oświatę i służbę zdrowia, a jesli już gdzieś ona jest, to z powodów etniczych pół kraju ma zakaz wstępu do szkoły i szpitala, bo u władzy jest inne plemię. A że nie ma złóz ropy - to i brak sił pokojowych ze świetnie wyposażonymi szpitalami polowymi. W Polsce, jakbysmy nie narzekali jest "trochę" lepiej.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 04.01.2009 o godz. 14:16.
|
|||
|
|
Banita
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Czy jako społecznosć Kibicow Wisly i wszystkie fankluby, mielibyśmy coś do zaoferowania dla WOŚP ? Myślę, że tak. Pewnie wiele osób ma "coś" fajnego, powiedzmy 'wartosciowego'. Autograf, zdjecie, przedmiot (koszulke, pilke, medal, zdjecie, proporzec, bilet, flage, szalik, odznake okolicznosciowa) itp.
Zdaje się, że teraz można to wystawiać na aukcję www.allegro.pl Jeśli ktoś chce niech sie pochwali tym co ma i byłby w stanie sprzedac na aukcji To wyglada tak, ze wystawia sie przedmiot na aukcji, a osoba, która kupiła wpłaca kase na konto WOŚP. [email protected] Np http://aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=219734 ![]() Cytat:
Ostatnio edytowane przez noonelikeus : 04.01.2009 o godz. 13:33.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
A zastanawiał sie ktoć co stanie się z tym zakupionym za społeczne datki sprzętem ? Bo temat już był ostatnio poruszany, gdy się okazało, że sporo tego znalazło się w.........sprywatyzowanych szpitalach i odciążyło kieszenie biednych lekarzy działając obecnie jako wyposażenie prywatnych osób. Znając plany ujawnione przez Sawicką i realizowane obecnie przez jej zwierzchników wiele tego sprzętu za chwilę będzie w prywatnych rękach, a właściciele kupią sobie kolejne mieszkanie, jacht lub łódź motorową bo naiwne społeczeństwo odciążyło im budżet w postaci zakupu sprzętu.
Z tradycyjnym : Aby żyło sie lepiej ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
Oczywiście, że ten sprzęt można było kupić z pieniędzy publicznych, ale jako liberał gospodarczy (chyba, popraw mnie jeśli się mylę, nie śledzę tematu politycznego), wiesz dobrze z czym wiążą się zakupy czegokolwiek z publicznych pieniędzy. Ludzie Owsiaka muszą się liczyć z głosem ludu, bo jeśli zrobią choć jeden drobny wałek i wyjdzie on na jaw, to mogą się pożegnać z kasą w przyszłym roku. Znów plus dla Orkiestry. Przeciwnicy WOŚP piszą o PAH, Caritas. PCK i tym, że lepiej dać im ze względu na odsetki. Też racja, ale zapytajcie przeciętnego chłopa oklejonego serduszkami ile wpłacił na organizacje charytatywne w ciągu roku. Prawda jest taka, że gdyby nie te 20 zł wrzucone do puszki 90% z nich nie dałaby na potrzebujących NIC. Więc dobre i te 20 zł raz w roku... ![]()
"Cała gra polega na tem, iżby piłkę, bez dotykania się jej ręką, za pomocą zgrabnych kopnięć wpędzić w bramę nieprzyjacielską"
|
|
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
Bo w czym jest rzecz - ano nie w tym, że to jest de facto dofinansowanie służby zdrowia - to dobrze. Nie w tym, że Owsiak ma z tego utrzymanie - niech ma. Rzecz w tym, że jest to jawne faworyzowanie pewnej ideologii - ideologii lewackiej pod płaszczykiem czynienia dobra i ja na to się nie zgadzam. Oto pokazuje się całemu światu - lewak ale jaki wspaniały! Ktoś tu pisał, że nie widział niczego dobrego zrobionego przez kosciół - racja - bo nikt nie drze japy że prowadzi setki placówek opiekuńczych dla porzuconych matek z dziećmi. Że dokarmia bezdomnych. Nikt nie drze japy, że posiada setki hospicjów, które też są de facto placówkami zdrowia. O to właśnie chodzi - na przemycanie niszczącej ideologii zgody być nie może, choćby nawet uzdrawiano chromych
Ostatnio edytowane przez sambo : 04.01.2009 o godz. 15:26.
![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Kto idzie kraść w tym roku ? ja miałem ale sumienie mi nie pozwala...choć i tak wiem że nawet 10% z tej kasy nie trafia na szpitale i hospicja...
|
|
|
|
Member
Od: 02.2005
Offline |
|
![]()
KOPER
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
Ale twój post mnie rozbroił i w zupełności się z tym zdaniem zgadzam, podobnie zresztą jak z opinią Sambo. |
|
|