|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 10.2006
Offline |
|
http://www.youtube.com/watch?v=AYOjEON_kM8 |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
Nie ma lepszego technika? Technika ekonimisty ? Kuba technikę posiada, łatwosc wygranych pojedynków 1-1 w dużej mierze zawdzięcza szybkości i dobremu balansowi ciała.Ale gdy mówimy o technice to rozgraniczny jedną rzecz : Technika to styl przyjmowania, prowadzenia piłki oraz wykonywania z piłka przeróznych trickow podczas rozgrzewki, ale dla mnie wazniejsza jest tzw. technika użytkowa czyli przyjęcie w różnej formie piłki podczas pressingu, dokładne podanie oraz dokladnych techniczny strzał Nie wiem jak jest u Kuby teraz, ale za czasów gry w Wiśle, ze strzałem było bardzo duzo problemów. Porównując do np. do Jaśka Paulisty to Kuba był jednak liga niżej niż jednooki Jack.
Ostatnio edytowane przez szprotson : 05.01.2011 o godz. 18:52.
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
Nie wiedziałem że Kuba jest przybyszem z innej planety o nadludzkich umiejętnościach. Dziwi mnie tylko że w takim przebieraniu Kuba wziął udział, jaki przykład daje dzieciakom po 5-10 lat, po co robić ich w bambuko, jest dla nich idolem a on się bawi w magika.
Ostatnio edytowane przez aNouc : 05.01.2011 o godz. 19:02.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
Tanio kupić i drogo sprzedać.Tak to powinno funkcjonować w takim klubie jak Wisła.I funkcjonuje, chociaż nie do końca, bo trzeba zacząć wydawać w końcu jakieś pieniądze na transfery.Nie mówię, żeby kupować od razu za 1,5-2 mln euro, ale max. 1 mln euro za młodego piłkarza w zupełności wystarczy.I to powinno zwracać się z nawiązką.Tak to wygląda np. w Szwajcarii(Basel,Young Boys).Do takich klubów Wisła powinna równać. A jak się powinno robić interesy to pokazuje Zdravko Mamić, właściciel Dinama Zagrzeb.Od 2002 roku na transferach klub zarobił ponad 100 mln euro.A i tak większość kibiców na forum uzna, że takie Dinamo i Wisła to kluby porównywalne poziomem.Mimo zarobienia tak ogromnych pieniędzy nie poczyniono takich inwestycji aby awansować do LM(w tym roku odpadli z mołdawskim Sheriffem).Więc wyobraźcie sobie co musi się dziać na forum chorwackiego klubu ![]() |
|
|
|
Member
Od: 10.2006
Offline |
|||
Dalszy komentarz jest chyba zbędny. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
W zasadzie obalono mity co do jego osoby. Płaczek, pedałek i laski. Jak zobaczyłem jego partnerkę to zaniemówiłem. Taka sąsiadka z naprzeciwka Ale koniec offOczywiście nie ujmuję Kubie, ale wszystkie te reklamy nike itp to 20% umiejętności a 80% przeróbki filmowej.
Ostatnio edytowane przez aNouc : 05.01.2011 o godz. 19:32.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kuba Błaszczykowski:
+/ Szybkość, dynamika, zastawienie, przyjęcie (plus ruszenie do przodu z piłką) ,dokładne podanie/dośrodkowanie, wychodzenie na pozycje, błysk. -/ Krycie (defensywa czasem u Kuby kuleje) , dokładny strzał, podatny na kontuzje (czasem ma problemy z powrotem do najwyższej formy). Technikę użytkową jak widać ma i to jest MILION razy ważniejsze niż to że nie przeżuci piłki nad 3 zawodnikami piętką, klepnie ich w dupe i zagra no-look-pass'a. Co do opcji żeby w Wiśle zrobić mały AJAX i kupować utalentowanych piłkarzy tylko po to by ich później drogo odsprzedać - jestem na nie. Tak jak napisał Artrem, Wisła ma być klubem w którym dobrzy zawodnicy zostaną na dłużej by tworzyć jej historię, poprzez zwycięstwa i kolejne trofea. Cristiano Ronaldo: Sami wiecie że jest to piłkarz doskonały. I jeżeli ktoś uważa że jest 'cipk*, pedałek itd., niech zamilczy. To co osiągnął ten chłopak jest niesamowite. Fakt że w najważniejszych meczach zawodził tego nie zmieni. Rzuty wolne opanował do perfekcji, nogami wydziergał by kurtkę na drutach i wyrzeźbił nimi swoją twarz w ołówku Powód: ach ta polszczyzna :]
Ostatnio edytowane przez wonski_eNHa : 06.01.2011 o godz. 00:04.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Cristiano to piłkarz kompletny. Większość nienawidzi go za wizerunek- włosy na żelu, prowokacje, .... wie co jeszcze. Tyle tylko że ten przedmiot nienawiści jest jednocześnie częścią całej sztuki jaką jest gra w piłkę.
Bez takiego CR7 football byłby o wiele nudniejszy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
||
|
Czy ja w dobry temat wszedłem ?
Co do dzisiejszych wydarzeń Valckx mówi: Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Jęczenie nic nie da. Takich wydatków nie będzie. Albo się z tym pogodzicie i dostosujecie, albo będziecie ciągle znerwicowani i rozczarowani.
![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
Czy on tam mówi w jednym roku czy w jednym czasie? W lecie pozbyli się kilku gosci ale w ich miejsce jakies burki przyszły (nie ważne czy szrot czy nie). Teraz odeszło trzech którzy pewnie też zostaną zastąpieni przez lepszych czy gorszych piłkarzy. W jaki sposób się to kłóci z tym co powiedział Stan? "my nie mamy braków my mamy dziury" looool a tu o co ci chodzi |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
http://www.weszlo.com/news/6074 dobry tekst o tzw kominach płacowych.Dużo w tym tekście racji,bo niby dlaczego ktos kto dobrze gra ,strzela brameczki i podaje ma nie zarabiać dużo więcej od innych?Osobiście miałbym dylemat kogo wybierać: JEDNEGO gracza za grubą kase czy też dwóch ze średnimi kontraktami(może któryś z nich wystrzeli).Zobaczymy co zrobi Stan Valcks ,może warto coś zmienić i kupić kogos za duże pieniądze niż zbierać średniaków i co roku ogladać to samo w pucharach?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
WioReXXX, wiem jakie są polskie realia i że daleko nam do chociażby tego Ajaxu. Kupowanie dobrych i coraz lepszych piłkarzy z późniejszą ich odsprzedażą do mocniejszych europejskich klubów nie powinno być docelowym modelem w naszym klubie. Raczej przejściowym stanem, który pozwoli nam się wzbogacić i zbudować markę w europie. A Ajax w moim odczuciu cały czas tak funkcjonuje, dlatego nie chcę u nas modelu Ajaxu. Przynajmniej docelowo. Ale w końcu jakoś musimy zacząć :]
Co do wysokich kontraktów dla wybijających się piłkarzy.... jeżeli ma to być kwota powyżej 400k dla piłkarza, który gwarantuje swoją grą naprawdę europejski poziom czy chociażby marketingowe 'el dorado' to nie mam nic przeciwko. Ale jeżeli te 400k dajemy kolesiowi bez umiejętności wykraczających ponad naszych grajków czy bez medialnego nazwiska, to mija się z celem. Łobodzinski jest tego najlepszym przykładem. To się nazywa prawdziwy komin - jak płacisz kolesiowi za nic. Wtedy reszta ma prawo się buntować i walczyć o więcej dla siebie. Jeżeli ta duża kasa jest dla naprawdę klasowego zawodnika, reszta drużyny powinna to zrozumieć i zacząć ciężej pracować na swoje wyższe kontrakty poprzez podnoszenie swoich umiejętności. Jak mają głowę na karku to nie będą płakać że mają mniej, jak są frajerami to będzie zgrzyt. Alles. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
||
Poza Mierzejewskim nie ma polskiego ligowca, który mógłby wzmocnić Wisłę?! Wymieniłeś Adriana, więc zakładam, że finanse nie grają roli, dyskutujemy wyłącznie o poziomie sportowym i prawdopodobieństwo transferu nie jest istotne. W takim razie ja biorę Sandomierskiego, Bosackiego, Wojtkowiaka, Kikuta, Mierzejewskiego, Grosickiego, Frankowskiego i Sobiecha. Po namyśle pewnie potrafiłbym wymienić więcej nazwisk, a te uznaję za oczywiste. Tak, wiem, że te transfery są nierealne. Dlatego w poprzednich postach pisałem o zawodnikach, którzy dziś nie są gwiazdami ligi, tak jak nimi nie byli Piszczek w Lubinie lub Mierzejewski w Płocku. Wśród tych niewybijających się graczy można znaleźć materiał na klasowych grajków. Twierdzisz, że "tu i teraz" nie ma zawodników, którzy mogliby wzmocnić Wisłę, ale proponujesz całkowicie odpuścić sobie transfery Polaków czym skreślasz nie tylko tych, którzy już dziś są całkowicie ukształtowani i grają na maksimum swoich możliwości, ale też takich Piszczków, którzy mogą się rozwinąć w mocniejszym klubie.
Ostatnio edytowane przez jova : 05.01.2011 o godz. 22:03.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
http://www.malopolskatv.pl/quo-vadis-wislo/ - analiza obecnej sytuacji w Wiśle...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Wiecie co.. tak oglądałem sobie film z konferencji Trabzonu z Brożkami i mnie przemyślenia wzięły...
Największym wygranym tego wszystkiego jest Piotrek Brożek.. Podobno podpisali identyczne kontrakty z Pawłem, w końcu nie jest w cieniu brata tylko mimo że przesiedział rundę na ławcę są wszędzie razem i na równym poziomie. Zarobi sobie, nie będzie wchodzi w konflikty z Maaskantem i do tego wygrzeje się w Turcji. Natomiast co do transferów do nas. Optymizm mówi że będzie w końcu super w tym okienku. Rozum że będzie jak zwykle, kicha. Ale jeśli mają do nas przyjść wynalazki typu Kone, to ja dziękuję i dajmy się pokazać młodym chłopakom z ME. Wolę zając 5-8 miejsce w tym sezonie a niech Szewczyk, Pawłowski i inny mają okazję pokazać się, trzeba w nich wierzyć! I serio tak uważam. Dajmy kasę im za udany sezon niż za jakiś murzynów z Burkina Faso... |
|
|
|
Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Czytam właśnie wywiad z Szymkowiakiem na wp, szczerze mówiąc powoli denerwuje mnie to 'naskakiwanie' na zagranicznych piłkarzy w Wiśle. 'Że niby nie oddają serca na boisku','nie starają się'.Niech spojrzy na siebie.Pozatym graliśmy Polakami w eliminacjach do wymarzonej Ligi Mistrzów i co? nie udało się, zawsze czegoś brakowało.Ktoś powie,że szczęścia..ok, ale to oni sami mogli 'wybiegać' to zwycięstwo.Mogli pokonać Levadie jak i Karabach.Piłkarz Wisły Kraków ma dla niej zasuwać na boisku,ma być wzorem, zawsze ma walczyć, u niektórych Polaków nie zaobserwowałem tego.Niech zrobią dobre transfery,poczekajmy z osądami.Cleber jakoś nie jest Polakiem a identyfikuje się z Wisłą.Uwielbiam słuchać tego jak Polscy zawodnicy krytykują zagranicznych.. Nic w rodzimej piłce nie osiągnęli a jedyne co przychodzi im do głowy, to to by powiedzieć,że przegraliśmy bo gra więcej obcokrajowców.Zresztą Polscy piłkarze są naprawdę 'świetni'..miejsce w rankingu i kolejne drużyny które nas ogrywają świadczy o tym dobitnie
![]()
" Bo najważniejsze chęć istnienia, spokojne dni i spełnione marzenia..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Guest
|
|
|
Na pewno tak, według mnie miał manę szanse na wygranie rywalizacji z Draganem który jak ktoś napisał "odebrał podstawie niemieckie wykształcenie piłkarskie" co wystarczyło na wygryzienie Piotrka ze składu mimo tego że nominalnie jest lewym pomocnikiem. Lepsza technika, większy spokój w wyprowadzeniu piłki, ciekawsze sposoby rozwiązywania akcji w ofensywie, lepszy drybling.
Widać trochę braki w defensywie ale Piotrek też je miał. Wdaic też u Dragana wyuczoną przez niemiecki system szkolenia ambicje. Według mnie Paljic jako jedyny sprawdził się z tego zagranicznego zaciągu. Oczywiście Piotrek zarobi nad spodziewanie dużo, kto wie może błyśnie tam formą bo przecież udowadniał że potrafi grac w piłkę, dobra szybkość, ciekawa wrzutka, według mnie mógł dać nam trochę więcej, za mało trenerzy z niego wyciskali bo jak miał odpowiednią motywację to potrafił być najlepszy na boisku, przykład mecz z Ruchem Chorzów kiedy to były takie jakby przeprosiny Piotrka w stosnuku do trenera Skorży gdzie tydzień wczesnej mówił do niego "sam zagraj", czy nawet kiedy trener Petrescu wystawiał go w napadzie to trzeba mu przyznać, że nie zawodził. Również szkoda że Piotrek odszedł. Na pewno kilka momentów z nim w rolu głółwnej pozostanie mi w pamięci, chociażby jak wszedł w Salonikach ze złamaną ręką wywlaczył rzut wolny po którym Nikola załatwił dogrywkę, następnie sam zrobił akcję bramkową, w tych samych rozgrywkach Piotrek strzelił też bramkę Austriakom.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 06.01.2011 o godz. 10:19.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Jak dla mnie obiecująco wygląda ten news z Perrone. Chłop powinien być w nazym zasięgu, pamiętam, że jak poprzednio się do niego przymierzaliśmy, to zrobił na mnie dobre wrażenie. Widać, że jego strzały są przemyślane i mierzone, a nie tylko kopnięte. Wyglądało też na to, że ma dobrą technikę, a rozmiary nie rzutują na dynamikę i koordynację ruchową, co przy takich wieżowcach jest bardzo ważne. Bramki ostatnio strzelał dosyć regularnie, akurat na miarę klubu, w którym się znalazł. Jak ktoś ma jakieś aktualniejsze materiały z chłopem, to chętnie obejrzę.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
W zremisowanych derbach którymi przejebaliśmy mistrza było 9! Polaków w wyjściowym składzie. Ja też nie chce iść w drugą stronę i obwiniać wyłącznie Polaków.Winni są ci i ci.I to też nie jest tak że Polak będzie miał z definicji większą ochotę do poświecenia w Wiśle a zagraniczny to przyjeżdża się tylko wypromować, szczególnie że akurat promocja polega na dawaniu z siebie wszystkiego, by przejść do lepszego klubu, więc to chyba nie jest coś negatywnego. Problem Wisły są słabi zawodnicy a nie obcokrajowcy. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Brak przedłużenia kontraktu z Pawełkiem to jest szczyt ignorancji i debilizmu. Bo chciał podwyżkę... no kur... na pewno nie żądał miliona euro za sezon, tylko około 1/10 z tego.
No ale jak szkoda było Cupiałowi kasy, to teraz trzeba wyłożyć 300-500 tyś euro na nowego bramkarza, który na pewno będzie chciał pensję nie niższą niż chciał Pawełek. ew ktoś z kartą na ręku też nie będzie grał za frytki. Opłaciło się Panie Cupiał? Tak czy siak pensja dla bramkarza będzie musiała być wysoka, z tą różnicą że Pawełek mógł zostać w klubie za darmo, a w jego miejsce ktoś nowy musi kosztować. Jak już Pawełek poszedł, to był do wzięcia Kowalewski: http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html Coś mi sie wydaje, że Valckx nie wytrzyma u nas długo przez zbyt duży apetyt bosa na pieniądze. Mamy identyczną sytuację jak w NAC Breda, czyli zero kasy na cokolwiek, z tą różnicą że u nas jeszcze (chyba) płacą pensje... |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
^^ Dzimi a skąd wiesz jaki jest budżet na kontrakty i jaki budżet transferowy , jakie są wytyczne odnośnie sprzedaży i kupna zawodników? Masz jakiegoś informatora wewnątrz czy tylko powtarzasz jako kolejna osoba forumowe i ludowe legendy o wyprzedaży drużyny ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
Ja się zresztą pytam- gdzie pan Mirek widzi gotowych do wejścia do Wisły, młodych, ambitnych o wysokich umiejętnościach Polaków. Niech mi znajdzie za taką samą cenę, za którą sprowadziliśmy choćby Cikosa, polaka grającego na jego pozycji i prezentującego podobne umiejętności, No słucham.. Żeby nie być gołosłownym wymienię paru podstawowych polskich prawych obrońców z Ekstraklasy: Rzeźniczak, Wojtkowiak/Kikut, Tosik, Socha, Golański, Sasin itd. Pytanie 1. Czy są lepsi piłkarsko od Cikosa: niektórzy tak, większość słabsza i o wiele starsza, ale mimo wszystko nawet ci lepsi nie są jacyś zdecyowanie przewyższający umiejętnościami Erika. Pytanie 2, a raczej stwierdzenie: ile musiałbyś za nich zapłacić i czy czasem nie wręcz w każdym przypadku musiałbyś zapłacić więcej niż za Cikosa (nie wspominając o pensji...). I tak, niestety, możemy sobie porównać Paljica, Chaveza, czy nawet Bunoze. Biorąc pod uwagę pieniądze jakie na tych piłkarzy przeznaczyliśmy- są wręcz świetni. Bo za takie pieniądze gdybyśmy kupili tych polskich piłkarzy to z pewnością bylibyśmy w tabeli gdzieś w okolicach Lecha Poznań. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member