The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.01.2011, 21:19
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
A jaki jest sen w tym,skoro Genkowa nie sprzedamy później za 2 mln euro?Ewidentnie tracimy finansowo. No chyba ,że przyjdzie tu kopać za darmo
Nie ma sensu się ciśnieniować. Jak pokazuje historia nazwiska w kontekście Wisły w mediach są w 95% nietrafione. Najczęściej jest cisza całkowita o danym grajku ja nie czytałem miesiąc o Kirmie, Riosie, Paljiciu, Chavezie itd. Bach bach Karabach i przyszli.
..
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 02.01.2011, 21:24
Powiedzmy sobie szczerze, jak ktoś jest lepszy od Genkova, to nie idzie do klubu, który dwa lata z rzędu dostaje w pucharach baty od takich potęg jak Levadia czy Karabach, tylko wybiera większą kasę w Turcji, Rosji, Grecji etc. etc. A i sam Genkov na pewno ma kilka równie atrakcyjnych propozycji oprócz (?) Wisły i nie jest powiedziane, że miałby wybrać akurat Wisłę.

Pogódźcie się ludzie, że te kompromitacje w pucharach zdegradowały europejską renomę Wisły na bardzo bardzo niski poziom, tym bardziej że trudno liczyć że do Krakowa piłkarzy z zagranicy będą przyciągać złotówki. Zapewne nawet Lech, mimo że w pucharach nieźle się prezentuje też miałby problemy z zachęceniem naprawdę dobrych zagranicznych piłkarzy do przyjścia do swojego klubu i w dalszym ciągu będą kupować zawodników na dorobku, z potencjałem na przyszłość.
Odpowiedz cytując
RAPH
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 02.01.2011, 21:29
tofik napisał(a):Wyświetl post
Nie ma sensu się ciśnieniować. Jak pokazuje historia nazwiska w kontekście Wisły w mediach są w 95% nietrafione. Najczęściej jest cisza całkowita o danym grajku ja nie czytałem miesiąc o Kirmie, Riosie, Paljiciu, Chavezie itd. Bach bach Karabach i przyszli.
Właśnie to samo miałem napisać. Pismaki się mądrzą a pół forum się podnieca na wypisane nazwiska. Tymczasem od pewnego czasu jeśli ktoś do nas przychodzi to raczej cicho i nie wie o tym żaden z pismaków. Poza tym te ich strzały - jak jest jakis piłkarz do upchnięcia to go przymierzaja do Wisły, Legii albo amicy, albo do wszystkich trzech naraz. Wydaje mi sie że nikt nie będzie strzelał informacjami do prasy dopóki sprawy nie będą zapięte na ostatni guzik, jak to jest od pewnego czasu.
Sezon dla dziennikarzyn martwy, to szukaja sensacji i strzelaja na lewo i prawo...
cięzko jest lekko żyć.........
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 02.01.2011, 21:40
Nie ma co porownywać Genkowa to Christova. Cwetan to napastnik o klasę lepszy. Byle kogo Dynamo Moskwa nie kupuje. Ponadto gość w każdym sezonie w lidze Bułgarskiej strzelał ponad 10 goli, a to o czymś świadczy. W sezonie w którym został królem strzelców strzelił 27 goli w 29 meczach. Genkow trochę meczy w kadrze rozegrał, a Christov był takim jedno - sezonowym Piechną.
Odpowiedz cytując
Junior_Battle
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 02.01.2011, 21:40
mnie też przeraża widmo Pogoni Szczecin, jak to się skończyło, każdy widział.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 02.01.2011, 21:43
Junior_Battle napisał(a):Wyświetl post
mnie też przeraża widmo Pogoni Szczecin, jak to się skończyło, każdy widział.
Ja widziałem jak to się skończyło w CFR Cluj w lidze rumuńskiej. Mistrzostwem kraju i grą w Lidze Mistrzów.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
lodecki
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 02.01.2011, 21:43
dzollo napisał(a):Wyświetl post
Wyjątek potwierdza regułę...
To nie jest żadne porównanie! O talencie Błaszczykowskiego wiedział chyba jedynie Brzęczek, a kamery TV raczej na mecze 5 ligi nie jeżdżą. Natomiast Genkow już troche świata zwiedził i gdyby naprawde coś sobą prezentował to byłby wart conajmniej tyle za ile poszedł od nas Kuba albo i więcej, a nie 400 tyś E ponieważ jest napastnikiem i grał w lidze Rosyjskiej a nie na polskim zadupiu.
Za takie pieniądze dobrego zawodnika można wyciągnać z takich krajów jak Białoruś, Łotwa , Estonia itp. ale napewno nie z przelewającej się mafijnymi pieniędzmi Rosji.
Nie, to nie wyjątek potwierdzający regułę, bo takich przykładów jest więcej. NIE MOŻNA opierać opiniii o jakimś zawodniku tylko poprzez pryzmat tego ile chłopaczyna jest warty. Zamiast oceniać piłkarzy którzy jeszcze do nas nie przyszli i pewnie nie przyjdą bo narazie to kupiła go jakaś gazetka, w której pracuje smieszny dziennikarz i napisał artykuł bo za to ma płacone, doradzałbym odrobinę chlodnej głowy.
LUBELSZCZYZNA
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 02.01.2011, 21:45
Motyl.tsw napisał(a):Wyświetl post
Zostalo 4 POLAKOW ktorzy maja szanse na gre w pierwszej jedenastce
Sobol Gargula Wilk i Maly
a Kurto, Łobodziński, Żurawski i Boguski, gdy wyleczy kontuzję?
Osobiście wolę, by bronił Kurto.
Łobo wiemy jaki jest, ale już nie jeden go w 11nastce wystawial, a mówimy o SZANSIE.
Żurawski, chyba najczęściej w lidze wchodził z ławki. http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktualnosci/zurawski_nie_skladam_broni/
Boguski chyba nie muszę mówić.
Jest jeszcze Kowalski, którego byśmy nie chcieli, a parę spotkań zagrał w pierwszej jedynastce.
Osobiście wierze w to, że klub zatrzyma transfer Brożków, a i nie potwierdził rozstania z Pawełkiem.

NIE DRAMATYZUJMY, do jasnej cholery.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 02.01.2011, 21:50
CH. napisał(a):Wyświetl post
na razie to gazety kupują a nie Wisła.. ochłońcie bo włodarze klubu zapewne nawet nie wiedzą o istnieniu tego Genkowa
Nie wiem czy wiesz, ale on nie gra w Dynamie Mińsk, tylko Moskwa.
Zobacz kto tam sobie piłeczkę kopie w napadzie...

Abstrahując od tego, że Genkow to nas nie trafi, bo jest po prostu za dobry.
A szkoda. bo jest tani i na pewno byłby wzmocnieniem.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 02.01.2011, 22:21
No tak, Genkow nie nadaje się, bo nie przebił się do składu w "przeciętnym" Dynamie Moskwa. A ma tam przecież tak "przeciętnych" rywali jak Voronin i Kuranyi Błagam was! Na papierze to gość ma wszystko, by zawojować naszą ligę (choć różnie to bywa). Gość, który strzelił podobną liczbę goli w słabszej przecież lidze węgierskiej, teraz jest rozchwytywany przez pół Europy. Ale wy już wiecie, że do niczego się nie nadaje. Zresztą, i tak pewnie do nas nie trafi.
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 02.01.2011 o godz. 22:24.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
<Crasch>
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 02.01.2011, 22:25
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Powiedzmy sobie szczerze, jak ktoś jest lepszy od Genkova, to nie idzie do klubu, który dwa lata z rzędu dostaje w pucharach baty od takich potęg jak Levadia czy Karabach, tylko wybiera większą kasę w Turcji, Rosji, Grecji etc. etc. A i sam Genkov na pewno ma kilka równie atrakcyjnych propozycji oprócz (?) Wisły i nie jest powiedziane, że miałby wybrać akurat Wisłę.

Pogódźcie się ludzie, że te kompromitacje w pucharach zdegradowały europejską renomę Wisły na bardzo bardzo niski poziom, tym bardziej że trudno liczyć że do Krakowa piłkarzy z zagranicy będą przyciągać złotówki. Zapewne nawet Lech, mimo że w pucharach nieźle się prezentuje też miałby problemy z zachęceniem naprawdę dobrych zagranicznych piłkarzy do przyjścia do swojego klubu i w dalszym ciągu będą kupować zawodników na dorobku, z potencjałem na przyszłość.
Już źle? bo jakiś piłkarz może trafić do Wisły (oczywiście tylko według mediów)?
Jak można używać argumantów w stylu, "gdyby był taki dobry to:
Grał by już na zachodzie
Wybralby inny klub itp. itd.
czy jak ty tutaj napisaleś że nie przeszedł by do klubu który przegrywa z tragicznie slabymi rywalami"

Powiedzcie mi, jakie wymaganie musi spełnić pilkarz by (o zgrozo) dolączył do Wisly i jeszcze ( to już niewykonalne) był wzmocnieniem?
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 02.01.2011, 22:28
<Crasch> napisał(a):Wyświetl post
Już źle? bo jakiś piłkarz może trafić do Wisły (oczywiście tylko według mediów)?
Grał by już na zachodzie
czy jak ty tutaj napisaleś że nie przeszedł by do klubu który przegrywa z tragicznie slabymi rywalami"

Powiedzcie mi, jakie wymaganie musi spełnić pilkarz by (o zgrozo) dolączył do Wisly i jeszcze ( to już niewykonalne) był wzmocnieniem?
musi być podstawowym reprezentantem Argentyny lub Portugalii,do tego prawdziwym Wiślakiem i dobrze by było gdyby był Polakiem.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
John1906
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 02.01.2011, 22:29
[QUOTE=luczyk;1031402]
DeadOrAlive napisał(a):Wyświetl post
Przypominam, że nie ma ludzi nie zastąpionych, gdy odchodził Żurawski i Frankowski też na forum było wielkie poruszenie, a z czasem wszystko wróciło do normy...[/QUOTE

witam wszystkich, w końcu po roku próby udało się zarejestrować głos rozsądku, który zacytował i do którego się dołączam a efekty działań poznamy- zarządu pod koniec okienka a piłkarzy pod koniec maja pozdrawiam
Tylko kiedyś nie było stadionu 33 tys do zapełnienia
Ci co piszą jakoś będzie, chyba po prostu maja wyjebane, bo jak Wisła przegra 2-3 razy nie przyjdą na następny mecz i obejrzą w domu na C+. Przypominam, że jesteśmy na 2 miejscu w Ekstraklasie i jest/była realna szansa na mistrza. Sporo drużyn ma problemy w tym sezonie, no ale my zamiast to wykorzystać to sprzedajemy kogo popadnie. No ale zobaczymy jutro może się coś wyjaśni.
W naszych sercach nie ma litości.
Odpowiedz cytując
CH.
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 02.01.2011, 22:36
JrQ- napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem czy wiesz, ale on nie gra w Dynamie Mińsk, tylko Moskwa.
Zobacz kto tam sobie piłeczkę kopie w napadzie...
Strach się bać

Cytat:
Abstrahując od tego, że Genkow to nas nie trafi, bo jest po prostu za dobry.
A szkoda. bo jest tani i na pewno byłby wzmocnieniem.
No, no, u nas same dziady grają, Włącznie z dwoma podstawowymi reprezentantami swoich krajów, które grały na ostatnich MS RPA i młodzieżowcami. Sprzedajmy piłkarzy do takich zespołów jak Celtic, PSV czy Trabzonspor, w ogóle katastrofa, w Wiśle nie można się wypromować, mamy kurnik ala stadion na 2 tyś widzów, na mecze przychodzi 500 osób, w ogóle jesteśmy zaściankiem bla bla bla, nikt o Polsce nie słyszał, gdzie to leży i tak dalej..

Taki Genkow - zabijaka wpiszę w googlach "Wisła Kraków" i jak mu wyskoczy że przegrała z Levadią nie zdecyduje się na przejście.

Byle tylko nie trafił na wideo z meczów z Schalke, Parmą, Lazio, PAO, Barceloną (1-0 i 4-3), Beitarem, Tottenhamem,, Basel i tak dalej... bo będzie zdolny za free przyjść. Na wyniki w meczu z Realem a nie daj Boże Interem niech lepiej nie spogląda bo biorąc pod uwagę wyniki tym bardziej z Interem będzie można wywnioskować że Inter musiał ostro się napracować żeby dowiezc zwycięstwo.
Polacy już tak mają, zawsze musi byc zle, żadnych pozytywów, jeśli wyciągać coś z szuflady to tylko te niepowodzenia, fajnych chwil w ogóle nie było!

Cytat:
To było wieki temu i tak samo nikt do Górnika nie przyjdzie, mimo że kiedyś byli w finale PZP. Levadia i Karabach to obraz aktualnej Wisły, ot taka subtelna różnica.
I o to własnie chodzi że taki Genkow ma w dupie czy Wisła przegrała z Levadią czy wygrała z Barceloną bo to było kiedyś. Nie ma zespołu , ktory wszystko wygrywa. Każdemu może powinąć się noga i tak samo wyjść mecz.
Jakby piłkarz miał do tego tak podchodzić to mógłby grać jedynie w FC Barcelona.
I oczywiście mecze z FCB, Beitarem, Schalke i tak dalej były wieki temu.. ale z Levadią co oczywiste były niedawno. Mało wazne że jest to róznicu kilku lat ale trzeba jak przystało na Polaka - marudę napisać że wieki temu , w ogóle to było bardzo dawno temu i nie prawda. Co innego Levadia- tuż to było wazniejsze niż meczyki z pozostałymi drużynami, trzeba o tym pisać i pisać, reszta jest nieważna.

Jutro szkoła, niektórym dobrze to zrobi
Ostatnio edytowane przez CH. : 02.01.2011 o godz. 22:57.
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 02.01.2011, 22:41
Genkow jest w bardzo dobrej formie, strzelił prawie połowę goli swojej drużyny. 9 z akcji tylko 2 z karnych, tak więc o czymś to świadczy. Dla porównania Brożek strzelił 4 z akcji 2 z karnych. Jest najlepszym piłkarzem 3 drużyny ligi bułgarskiej. Dla mnie mogą sprzedać Brożka i kupić Bułgara, wiele nie stracimy przez to.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 02.01.2011, 22:44
<Crasch> napisał(a):Wyświetl post
Grał by już na zachodzie

A co to wszystko ma do treści mojego posta? W sumie to stwierdziłem podobnie, że nie ma co liczyć, że lepsi od Genkova będą tutaj trafiać masowo.

Arked napisał(a):Wyświetl post
Ja widziałem jak to się skończyło w CFR Cluj w lidze rumuńskiej. Mistrzostwem kraju i grą w Lidze Mistrzów.
Ligę Mistrzów mieli akurat w pakiecie z mistrzostwem, więc trudno to specjalnie zaliczyć do osiągnięć drużyny z Cluj. A tam szału nie było, wygrana na inaugurację z Basel i remis w meczu o pietruszkę na zakończenie z Romą u siebie. Aktualnie CFR jest w środku tabeli ligi rumuńskiej. Zresztą to jeden z ostatnich takich sympatycznych sezonów z takim przywilejem dla Rumunów w najbliższym czasie, bo w następnym rankingu nawet nasza liga będzie od nich o krok, a za dwa sezony o włos.

CH. napisał(a):Wyświetl post
Byle tylko nie trafił na wideo z meczów z Schalke, Parmą, Lazio, PAO, Barceloną (1-0 i 4-3) i tak dalej... bo będzie zdolny za free przyjść.
To było wieki temu i tak samo nikt do Górnika nie przyjdzie, mimo że kiedyś byli w finale PZP. Levadia i Karabach to obraz aktualnej Wisły, ot taka subtelna różnica.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 02.01.2011 o godz. 22:47.
Odpowiedz cytując
szczepans21
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 02.01.2011, 22:50
poziom emocji chyba powinien opaść - jutro praca, uczelnia bo od tygodnia ciężko się czyta to forum...

przede wszystkim dajmy czas ludziom, którzy pracują w naszym klubie
ja nie uważam iż jest wszystko amatorką w naszym klubie-> step by step
najpierw niech ogłoszą za ile Brożków puszczą a potem spodziewam się szybkich ruchów z naszej strony..

a co do genkowa czy jak mu tam .. na razie możemy przeczytać tylko o nim na portalach..

pożyjemy..zobaczymy
Odpowiedz cytując
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 02.01.2011, 22:53
Ligę Mistrzów mieli akurat w pakiecie z mistrzostwem, więc trudno to specjalnie zaliczyć do osiągnięć drużyny z Cluj.
No właśnie. Wygranie tak buraczanej ligi jak rumuńska, gdzie rozdawali w pakiecie LM do mistrzostwa to małe yogi. Spróbowali by sobie wygrać ligę! Połowa forumowiczów nie żyła, gdy polskie drużyny grały w LM ale co tam, dopiero wtedy Cluj czy inne Steua czy inny Rapid zobaczyłby co to prawdziwy futbol.
Ostatnio edytowane przez dostuffca : 02.01.2011 o godz. 22:57.

Odpowiedz cytując
czesiu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 02.01.2011, 23:20
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...ac,1577908,812
Wbrew pozorom, to może być dobre rozwiązanie dla Wisły. Lisowski jest bardzo szybki, Maaskant poprawi jego słabe strony (tak jak to robi to zawodnikami Wisły) i będzie rywalizował z Draganen. Za 100 kilo € nikogo lepszego nie kupimy, a kase lepiej wydac na napastnika. Jestem za!
Odpowiedz cytując
Nergal
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 02.01.2011, 23:41
John1906 napisał(a):Wyświetl post
Tylko kiedyś nie było stadionu 33 tys do zapełnienia
Ci co piszą jakoś będzie, chyba po prostu maja wyjebane, bo jak Wisła przegra 2-3 razy nie przyjdą na następny mecz i obejrzą w domu na C+. Przypominam, że jesteśmy na 2 miejscu w Ekstraklasie i jest/była realna szansa na mistrza. Sporo drużyn ma problemy w tym sezonie, no ale my zamiast to wykorzystać to sprzedajemy kogo popadnie. No ale zobaczymy jutro może się coś wyjaśni.

Błąd, mają wyjebane bo i tak przyjdą na Wisłę niezależnie czy z Brożkami w składzie czy bez, niezależnie czy Wisła nie wygra 2, 3 czy 5 meczu z rzędu.
Ostatnio edytowane przez Nergal : 02.01.2011 o godz. 23:44.
The Apostasy

Odpowiedz cytując
K4millo
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 03.01.2011, 00:10
czesiu napisał(a):Wyświetl post
Wbrew pozorom, to może być dobre rozwiązanie dla Wisły. Lisowski jest bardzo szybki, Maaskant poprawi jego słabe strony (tak jak to robi to zawodnikami Wisły) i będzie rywalizował z Draganen. Za 100 kilo € nikogo lepszego nie kupimy, a kase lepiej wydac na napastnika. Jestem za!
Może jeszcze Cabaja do tego. Też reprezentant, też tani, porywalizuje z Jovaniciem, Kurdziel wyeliminuje jego słabe strony, tak jak to zrobił z Pawełkiem...
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 03.01.2011, 00:24
Widze ze da niektorych wraz z odejsciem Brozkow Wisla wyladuje w I lidze bo jestesmy tak slabi....

ludzie nie lamentujcie ,trzeba czekac na jakies tansfery,nie wierze zeby ten nasz dyr sportowy siedzial na stolku i robil szlaczki na dokumantach ,napewno bedja jakies wzmocnienia bo w ataku dobrze nie jest.

najgorszym scenariuszem bylo by to ze potem w wypadku odpukac jednak braku transferow(trzeba brac wszytskie ewentulanosci) zapaci za to kto

Odp:Robert Maaskant.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Marcinnno
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 03.01.2011, 00:26
Co do przenosin Brożków to jeszcze bym się wstrzymał bo może okazać się, że to tylko media ich sprzedały i Wisła nie dogadała się z Turkami. Chodź nie wiadomo czy brak oficjalnego komunikatu na stronie Wisły to tylko sprawa tego, że redaktorzy mieli wolne czy nadal trwają negocjacje.

http://wislaportal.pl/news.php?id=19204
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 03.01.2011, 00:40
dostuffca napisał(a):Wyświetl post
No właśnie. Wygranie tak buraczanej ligi jak rumuńska, gdzie rozdawali w pakiecie LM do mistrzostwa to małe yogi. Spróbowali by sobie wygrać ligę! Połowa forumowiczów nie żyła, gdy polskie drużyny grały w LM ale co tam, dopiero wtedy Cluj czy inne Steua czy inny Rapid zobaczyłby co to prawdziwy futbol.
Tak jak mówię, liga rumuńska już w następnym sezonie będzie pozycję czy dwie przed Polską, a jeśli Lech np. wygra i zremisuje z Bragą, to będą nawet za nami w aktualnym rankingu 2013. To już nie jest ta liga rumuńska, co nieco sztucznie wywindowała się do pierwszej ósemki w czasach, gdy Rumunów reprezentowały 3 kluby, co sprawiało, że współczynnik dla całej ligi po sukcesach dwóch klubów, Steauy i Rapidu 5 lat temu (!) był bardzo wysoki.

Następny sezon (4 lata temu) był w ich wykonaniu podobny, z tym że równo zagrały Dinamo, Rapid i Steaua. Zresztą wtedy ogólnie łatwiej było zdobywac punkty, teraz przejście IV rundy el. LE dla takich krajów jak Norwegia, Rumunia, Bułgaria czy Polska jest DUŻO cięższe - chyba, że tak jak Lechowi czy CSKA Sofii dopisze szczęście w losowaniu. Ale powiedzmy sobie szczerze - 4 czy 5 lat wstecz to okres dosyć dawny, ostatnie trzy lata w ich wykonaniu już nie są takie dobre.

Również takie sztuczne (czy "zbytnie", zwał jak zwał) windowanie bardzo wysoko całej ligi w rankingu przez jeden czy dwa kluby było powodem reformy rozgrywek europejskich, pod przykrywką ułatwienia wejścia maluczkim do LM. I tak maluczcy mają teraz łatwiej wejść do LM, ale też trudniej do LE, a większa ilość drużyn dla słabszych lig = większa liczba do dzielenia punktów zdobytych przez dane drużyny dla rankingu krajowego + trudność zdobywania punktów przez mistrzów słabszych lig w LM i trudność w przebrnięciu IV rundy el. LE = zazwyczaj mniejsza liczba punktów dla całej ligi. I tak Rumuni już są koło nas, a Szkoci lada moment będą głęboko z tyłu, kilka pozycji za Ekstraklasą. Sprytnie przemyślane, a i ranking UEFA dla lig teraz DUŻO DUŻO bardziej odpowiada rzeczywistej sile lig.

I tak Rumunia może zapomnieć o sezonach z 16 czy 11 punktami dla ligi, od czasu reformy zdobyli ŁĄCZNIE we wszystkich TRZECH sezonach po reformie 11.891 punktów.

Ale do sedna sprawy. Nie uważam, że samo osiągnięcie bycia w LM trzeba zapisywać jako sukces dla CFR Cluj, bo to, że tam się znaleźli jest zasługą starego systemu punktowania lig plus wyników Steauy, Rapidu i Dinamo. Sukcesem niewątpliwie jest mistrzostwo, ale już sama gra w LM już jest pokłosem właśnie tych dwóch czynników, nie musieli przebrnąć ciężkiej drogi eliminacyjnej, stąd osobiście nie traktuje tego jako ICH osiągnięcie. Mam nadzieje, że jasno się wyraziłem.
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 03.01.2011, 01:05
czesiu napisał(a):Wyświetl post
Z tego, co się orientuję w artykule jest błąd. Widzew wcale nie odrzucił oferty Wisły. Wisła pytała, ale było to zapytanie nierozerwalnie związane z odejściem Piotra Brożka do Polonii Warszawa. Gdyby Brożek odszedł już latem, transfer zapewne doszedłby do skutku.

Poza tym nawet nie próbujcie wciskać Lisowskiego do Wisły. To jest gość za słaby na aspiracje Widzewa. Drużyna budowana na piłkarzach pokroju Lisowskiego, to drużyna, która w najlepszym razie może bronić się przed spadkiem, tak jak Widzew w minionej rundzie. Lisowski był tam jednym z najsłabszych zawodników, którzy powąchali murawę- zaraz obok Kuklisa. Grał głównie z powodu słabizny kadrowej w drugiej linii. Jedyni do piłkarza podobni skrzydłowi- Grzelak i Ostrowski- byli w fazie doprowadzania do stanu używalności po kontuzjach/przerwach w treningach. Lisowskiego ze składu wygryzł Grzelczak- napastnik i to w dodatku nienajlepszy. Nie mówiąc o nominalnej lewej obronie, gdzie grający poniżej oczekiwań Dudu nawet przez moment nie mógł poczuć się zagrożony przez Lisowskiego.

Offtop_o_trenerze := true;
I za przeproszeniem nie pieprzcie, że Maaskant poprawia coś w umiejętnościach naszych piłkarzy. Narazie, to on się ledwo co rozeznał, co kto potrafi i gdzie danego petenta wystawić. Nie mam nic do Holendra, ale go nie mitologizujcie, tylko dajcie pracować. Swoją drogą Michniewicz w Widzewie zrobił więcej dobrego w dwa czy trzy tygodnie niż Maaskant do tej pory u nas.

Żeby nie pozostać gołosłownym w pierwszym meczu Michniewicz wprowadził bardzo ofensywną grę prawego obrońcy. Kolejkę póżniej już obaj boczni obrońcy regularnie atakowali. do tego bardzo ładnie wyglądała współpraca ze skrzydłowymi, widać było, że było to przećwiczone i wdrożone, jak Grzelczak przestał grać to co potrzeba, to Michniewicz jeszcze przed przerwą go zdjął, byleby taktyka była wykonywana. Do tego świetnie chodziła wymienność pozycji ataku i pomocy. W obrębie kilkunastu minut na szpicy można było zobaczyć 4-5 różnych zawodników i różne konfiguracje skrzydeł oraz środka.

Dla odmiany Maaskant potrzebował kilku kolejek, żeby odkryć, że Rios jest za wolny na skrzydłowego, kilku następnych, że Boukhari jest zwyczajnie gruby, równolegle przez kilka kolejek odkrywał, że Żurawski może i chce ale nie wie jak. Kilka kolejek odkrywał też że gra skrzydłami bez rasowych skrzydłowych to samobójstwo, że Małego i Kirma ciągnie do środka i że drużyna musi zacząć bronić w 10 albo i 11, bo inaczej z takimi obrońcami nas rozstrzelają.

Bardzo się cieszę, że to wszystko ostatecznie zauważył i poprawił, mam nadzieję, że zauważy kilka następnych rzeczy, np. Paljić ma umiejętności ale mentalnie nie jest obrońcą; z Riosa można zrobić środkowego pomocnika i to dobrego, tylko żeby szybciej się piłki pozbywał; Małecki musi grać lewego półnapastnika, a nie prawego- bo tam ma zejście na prawą nogę, albo jedzie lewą do końca i robi wstrzelenie, podczas gdy z prawej strony ani dośrodkować prawą nie potrafi, ani złamać do środka lewą. Przydałoby się lepiej Wilka zagospodarować, bo się wyrywa do gry a i umiejętności niezłe ma i pewnie kilka innych rzeczy, których nie zauważyłem, albo o których teraz nie pamiętam. Ważne żeby te rzeczy zauważał i poprawiał nieco szybciej. Ja się na mistrzostwo nie napalam, w spadek nie wierzę, ale nie chcę następnej karuzeli trenerskiej, więc lepiej żeby nie dawał pretekstów do zwolnienia siebie.
Offtop_o_trenerze := false;

Marcinnno napisał(a):Wyświetl post
Co do przenosin Brożków to jeszcze bym się wstrzymał bo może okazać się, że to tylko media ich sprzedały i Wisła nie dogadała się z Turkami. Chodź nie wiadomo czy brak oficjalnego komunikatu na stronie Wisły to tylko sprawa tego, że redaktorzy mieli wolne czy nadal trwają negocjacje.

http://wislaportal.pl/news.php?id=19204
Nie ma się co oszukiwać. Wisła nie chce Brożków, inaczej by nie pozwoliła na takie fotki, jakie widzieliśmy, inaczej Brożkowie sami nie zgodziliby się na takie fotki. Wisła po prostu albo ma wątpliwości co do gwarancji finansowych, albo po prostu się targuje, ale nie próbuje Brożków zatrzymać- raczej wręcz przeciwnie.
Odpowiedz cytując
Motyl.tsw
Banita

Od: 12.2010

Stary 03.01.2011, 01:34
filemon napisał(a):Wyświetl post
a Kurto, Łobodziński, Żurawski i Boguski, gdy wyleczy kontuzję?
Osobiście wolę, by bronił Kurto.
Łobo wiemy jaki jest, ale już nie jeden go w 11nastce wystawial, a mówimy o SZANSIE.
Żurawski, chyba najczęściej w lidze wchodził z ławki. http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktualnosci/zurawski_nie_skladam_broni/
Boguski chyba nie muszę mówić.
Jest jeszcze Kowalski, którego byśmy nie chcieli, a parę spotkań zagrał w pierwszej jedynastce.
Osobiście wierze w to, że klub zatrzyma transfer Brożków, a i nie potwierdził rozstania z Pawełkiem.

NIE DRAMATYZUJMY, do jasnej cholery.
Chyba zartujesz Polowa z tych lamag przeciez nie lapie sie do skladu a chca kosic miliony Gwiazdorzy
Rozumiem podejscie ekonomiczne i sciaganie graczy z Balkanow itp ale jednak Wisla to zawsze byl polski klub
Odpowiedz cytując
Kryniu
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 03.01.2011, 01:52
Nie wiem czy było ale według tego artykułu Wisła dostanie 2,8 mln euro. http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...1577097,4651,2
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 03.01.2011, 01:59
Ligę Mistrzów mieli akurat w pakiecie z mistrzostwem, więc trudno to specjalnie zaliczyć do osiągnięć drużyny z Cluj. A tam szału nie było, wygrana na inaugurację z Basel i remis w meczu o pietruszkę na zakończenie z Romą u siebie. Aktualnie CFR jest w środku tabeli ligi rumuńskiej. Zresztą to jeden z ostatnich takich sympatycznych sezonów z takim przywilejem dla Rumunów w najbliższym czasie, bo w następnym rankingu nawet nasza liga będzie od nich o krok, a za dwa sezony o włos.
Wiem o tym ale jak to się ma wszystko do straszenia Pogonią Szczecin? Cudzoziemski zaciąg w CFR zdołał wygrać dwukrotnie mistrzostwo Rumunii, trzykrotnie puchar kraju i uczestniczyć przez trzy lata z rzędu w fazie grupowej europejskich pucharów (2 razy LM, raz LE). A poziom ligi rumuńskiej jednak jest wyraźnie wyższy od naszej i trudno tam nawet o miejsce w czołówce (klubów na poziomie Wisły, Lecha czy Legii lub wyższym jest tam przynajmniej 7).

Co by nie mówić o naszych nabytkach nie są to dziady i no-name'y z copacabany więc czas przestać straszyć Pogonią bo to jest po prostu żenujące. Wiem, że niektórzy chcieliby więcej Polaków w składzie ale rzeczywistości nie zaczarujemy. Ja przede wszystkim chcę żeby grali u nas dobrzy piłkarze z profesjonalnym podejściem do zawodu i szacunkiem do barw klubowych i kibiców. A narodowość tego nie determinuje.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 03.01.2011, 02:15
Motyl.tsw napisał(a):Wyświetl post
Chyba zartujesz Polowa z tych lamag przeciez nie lapie sie do skladu a chca kosic miliony Gwiazdorzy
Rozumiem podejscie ekonomiczne i sciaganie graczy z Balkanow itp ale jednak Wisla to zawsze byl polski klub
Kto się nie łapie do składu? Pierwszy zmiennik Żurawski, rezerwowy bramkarz Kurto czy masz na mysli.. ahh no tak, trudno żeby kontuzjowany Boguski się do składu łapał. Myśl.

Zadanie dla Ciebie, znajdź mecz, w którym Kowalski nie będąc kontuzjowanym nie złapał się do składu w tym sezonie.
Odpowiedz cytując
fst
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 03.01.2011, 03:58
Zadanie dla Ciebie. Przeanalizuj jaka byla wtedy sytuacja kadrowa w Wiśle uwzgledniając: kontuzje, zawieszenia, roszady w skladzie w celu znalezienia optymalnego zzestawienia oraz braki w przygotowaniu do sezonu poszczegolnych zawodnikow.
Kowalski jak grał, to grał tak, ze czlowiek za kazdym razem musial sie modlic zeby przypadkiem jakis buraczany ligowiec go w ziemie nie wkrecil.
O Kurto to mozna powiedziec tyle, że jest, bo w lidze nie gra i pewnie predko nie zagra. Zurawski dla odmiany z punktu widzenia pilkarskiego wzmocnieniem nie jest, w tym momencie to pelni bardziej role motywatora, niz kogos kto moze odmienic losy spotkania.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów