The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
ziz99
Senior Member

Od: 10.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.12.2010, 01:01
skeba napisał(a):Wyświetl post
Naiwność ludzi jest nieograniczona. Kiedy, powiedzcie mi kiedy po ewidentnych osłabieniach - Wisła Kraków pozyskała zawodników o poziomie zbliżonym do zawodnika, którego sprzedawała ?

Odszedł Błaszczykowski, Kosowski, Zurawski (forma), Frankowski, Uche i nikogo nie sprowadzilismy klasowego na ich miejsce.

Brozki zostaną sprzedane i przyjedzie taki Beto, Rios - i będzie wielkie nic
W pełni się zgadzam, dlatego zastrzegłem dwa perspektywiczne wzmocnienia. Jeżeli ma przyjść kolejny Beto to lepiej zostać przy tym co jest.
Odpowiedz cytując
canarinhos
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 30.12.2010, 01:03
Baala napisał(a):Wyświetl post
Wygasające kontrakty:

Piotr Brożek 30.06.2011
Także ja licze że z tymi Turkami to tylko o Piotrka chodzi, który może juz teraz podpisać z kimś innym kontrakt. Pozatym nie sądze by dużo kasy było za niego 100-200tys. Maaskant go nie widzi w pierwszym składzie, a i ostatnio nie wiadomo na jakiej pozycji ma grać.

Kontrakty jeszcze kończą się z końcem sezonu (mogą podpisać juz teraz z innym klubem) dla Sobolewskiego i Żurawskigo.
Piotrkowi sie bodajże w pażdzierniku/listopadzie 2011 konczy. Wiem ze ma jakiś dziwny ten kontrakt.
" W sercu moim WISŁA i na dobre i na złe"
Odpowiedz cytując
canarinhos
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 30.12.2010, 01:45
http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...zkow,id,t.html

Turcy ich chcą. Kwestia czy się dogadają. Jakoś mam przeczucie, że może być jak z Głową. Chwila moment i odszedł do Turcji. Konkretni chyba to oni są.
" W sercu moim WISŁA i na dobre i na złe"
Odpowiedz cytując
martonas
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 30.12.2010, 03:35
Ja wiem że do tej pory to tak wyglądało że sprzedawaliśmy i same odpady w zastępstwie przychodziły, ale teraz w przeciwieństwie do lat ubiegłych (pozdro dla Zdzisia) mamy jakichś profesjonalistów od transferów, więc jeśli tylko Stanowi uda się nieco wymaglować prezesa na jakieś transfery gotówkowe to może nie będzie tak źle.
Odpowiedz cytując
WIELKI_CZŁOWIEK
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 30.12.2010, 04:44
martonas napisał(a):Wyświetl post
Ja wiem że do tej pory to tak wyglądało że sprzedawaliśmy i same odpady w zastępstwie przychodziły, ale teraz w przeciwieństwie do lat ubiegłych (pozdro dla Zdzisia) mamy jakichś profesjonalistów od transferów, więc jeśli tylko Stanowi uda się nieco wymaglować prezesa na jakieś transfery gotówkowe to może nie będzie tak źle.
Z tymi profesjonalistami to poczekajmy chociaz do jednego udanego transferu, albo do czasu jak dwaj juz sprowadzeni
cokolwiek pokaza :]. Jezeli chodzi o temat Pawla i Piotrka, sprzedac jezeli to faktycznie sa az 4 banki. Mimo ze goscie sa bardzo sympatyczni to ile ja mam czekac az oni wreszcie zacznal prezentowac stabilna forme.
czy świat sie zmieni gdy z młodych gniewnych powstaną starzy w....ieni?!?!
Imagine there's no countries. It isn't hard to do. Nothing to kill or die for and no religion too.
Odpowiedz cytując
pawelwislak
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 30.12.2010, 08:49
za 4mln euro platne od razu a nie w ratach to bym ich jeszcze sam spakowal pytanie tylko czy jestesmy w stanie kupic w tym okienku dwoch napastnikow
Odpowiedz cytując
Feniks1983
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 30.12.2010, 09:09
Kurde normalnie chcialbym zeby juz byl Nowy Rok to w koncu skoncza sie mam nadzieje spekulacje a w koncu bedziemy miec jakies konkrety.

Co do Brozkow to w sumie uwazam ze jesli ich sprzedamy to na pewno za dobre pieniadze, wszak Holendrzy wiedza jak robic interesy, wiec pewnie za czapke gruszek nikogo (mam nadzieje) nie sprzedadza. Wierze ze Stan ma jakies plany awaryjne na wypadek transferu braci B. Wszak to chyba Jego praca i po to jezdzi po swiecie i zostal u Nas zatrudniony zeby robic transfery i do jak i z klubu. Wierze w Niego i jestem spokojny ze bedzie ok.
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 30.12.2010, 09:39
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Do tej pory mieliśmy już: Bułgarów, Serbów, Bośniaków, Słoweńców, Słowaków, Czechów, Białorusinów, Ghańczyka, Jamajczyka, Żyda, Argentyńczyka, Holendrów, Arabów (to tyle co przychodzi mi do głowy tak na szybko). Ciekawe jakie nacje zaserwują nam publikatory dzisiaj? Ewidentnie brakuje kogoś z Azji dlatego obstawiam jakiegoś Wietnamczyka czy innego Indonezyjczyka. Co by nie powiedzieć to ze Staszkiem jest ciekawie.
No i jest następna nacja: tym razem Nigeryjczyk (poniekąd też i Grenlandczyk ). Byle do nowego roku!
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 30.12.2010, 10:00
jestem ciekaw co biorą redaktorzy poszczególnych czasopism, że z takim polotem i fantazją rozpisują się o coraz to nowszych obiektach transferowych do Wisły Kraków... to jest niepojęte, że w ciągu kilku tygodni przewinęło się już tyle nazwisk, z których moglibyśmy zbudować dwie silne 11

jedno jest pewne... powiela się scenariusz z ostatnich okienek transferowych, gdzie też dużo się mówiło o piłkarzach X a i tak przyszedł piłkarz Y o którym nikt nic nie wiedział i mam nadzieję, że i tak samo będzie w tym okienku transferowym!
Odpowiedz cytując
PODpalacz
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 30.12.2010, 10:06
No i jest następna nacja: tym razem Nigeryjczyk (poniekąd też i Grenlandczyk ). Byle do nowego roku!
i żeby żaden z tej całej śmietanki nie trafił do Wisły.Myślę że Stachu wie co robi i ma upatrzonych zawodników do pierwszego składu!!!!a to co ostatnim wyprawiały media to pomsta....
P.S kogo jeszcze wyciągną z kapelusza....

Odpowiedz cytując
WCracow
Member

Od: 11.2010

Stary 30.12.2010, 10:08
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html

To jakas parodia Sprowadzamy coraz wiecej murzynów i pilkarzy zza granicy, ktorzy graja na poziomie I,II ligi polskiej. Kiedy to sie skonczy do jasnej cholery! Zainwestować ten 1 mln € na wyszukiwanie najlepszych 16-21 latków z polskiej I,II,III,IV ligi i wprowadzac smialo ich do 1.skladu Wisly, a za 2-3 lata bedą to zawodnicy na poziomie Błaszczykowskiego i Lewandowskiego. Po 1-wsze beda to POLACY ( wiec dajemy cos reprezentacji ) po 2-gie inwestujemi 1 mln € w 4-5 pilkarzy a możemy na nich zarobic duzo wiecej. Nie rozumiem działan naszego klubu ( zreszta tak jak i innych klubów w Polsce )
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 30.12.2010, 10:14
....a tutaj można i zatrudnić milon skautrów tylko co z tego, skoro na polskich boiskach NIE MA perełek.
Myslisz, że na testach to nikogo nie ma?Przyjeżdżają chłopaki z całej polski, ale im się dziękuje bo nie spełniają wymogów nawet na rezerwy młodej Wisły.
Skończcie z tymi utartymi sloganami.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 30.12.2010, 10:18
no przecież Bednarz kiedyś powiedział, że w Wiśle może być nawet Grenlandczyk jakby dobrze kopał piłę
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
_Vodka
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 30.12.2010, 10:18
WCracow napisał(a):Wyświetl post
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html

To jakas parodia Sprowadzamy coraz wiecej murzynów i pilkarzy zza granicy, ktorzy graja na poziomie I,II ligi polskiej. Kiedy to sie skonczy do jasnej cholery! Zainwestować ten 1 mln € na wyszukiwanie najlepszych 16-21 latków z polskiej I,II,III,IV ligi i wprowadzac smialo ich do 1.skladu Wisly, a za 2-3 lata bedą to zawodnicy na poziomie Błaszczykowskiego i Lewandowskiego. Po 1-wsze beda to POLACY ( wiec dajemy cos reprezentacji ) po 2-gie inwestujemi 1 mln € w 4-5 pilkarzy a możemy na nich zarobic duzo wiecej. Nie rozumiem działan naszego klubu ( zreszta tak jak i innych klubów w Polsce )
Marcelo, Diaz - to są ci murzyni którzy reprezentują sobą I , II ligę PL ? Polecam zapoznaj się z ostatnią wypowiedzią prezesa Filipiaka - dlaczego polskie kluby nie szukają młodych zawodników w Polsce. Każdy 16 letni zawodnik ma już swojego managera który chce dla niego co najmniej 6k miesięcznie. Kasuje taki kasę i wędruje do klubu Kokosa a na najbliższe lata ma pieniądze na panienki i imprezy - sportowy awans go nie interesuje. Dlatego pochwalam politykę klubu odnośnie sprowadzania do Wisły polskich nierobów. Dla zawodników zagranicznych polska jest tylko przystankiem w karierze europejskiej a dla polskich "ciepłym kvrwiidołkiem". Inwestując w polaka nie dostajemy nic, inwestujemy w zagranicznego zawodnika dostajemy ambicje i możliwość sprzedania go z zyskiem

Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Stary 30.12.2010, 10:30
_Vodka napisał(a):Wyświetl post
Marcelo, Diaz - to są ci murzyni którzy reprezentują sobą I , II ligę PL ? Polecam zapoznaj się z ostatnią wypowiedzią prezesa Filipiaka - dlaczego polskie kluby nie szukają młodych zawodników w Polsce. Każdy 16 letni zawodnik ma już swojego managera który chce dla niego co najmniej 6k miesięcznie. Kasuje taki kasę i wędruje do klubu Kokosa a na najbliższe lata ma pieniądze na panienki i imprezy - sportowy awans go nie interesuje. Dlatego pochwalam politykę klubu odnośnie sprowadzania do Wisły polskich nierobów. Dla zawodników zagranicznych polska jest tylko przystankiem w karierze europejskiej a dla polskich "ciepłym kvrwiidołkiem". Inwestując w polaka nie dostajemy nic, inwestujemy w zagranicznego zawodnika dostajemy ambicje i możliwość sprzedania go z zyskiem
dokładnie, rodzimi piłkarze są często przepłacani i do tego często nie dają kompletnie nic swojemu klubowi, a doją z niego aż miło...

takich Błaszczykowskich na polskich boiskach biega mnóstwo, ale sęk w tym, że nie każdy z tych chłopaków ma taki charakter jak Kuba i tak poukładane w głowie jak nasz Błaszczu... bądźmy szczerzy taki piłkarz Wiśle trafia się jak ślepej kurze ziarno... podobny trend można zaobserwować na wyspach... tam też gra coraz mniej rodzimych piłkarzy, można ich wręcz policzyć na palcach jednej ręki np w takim Arsenalu... to nie jest przypadek, że zagraniczni piłkarze wypierają zdolną młodzież w Polsce czy za granicą...

problem tkwi nie tyle w umiejętnościach co w mentalności i podejściu do pracy poszczególnych piłkarzy.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 30.12.2010, 10:32
Problem tkwi w metodyce nauczania piłki nożnej, a raczej jej braku.Chcemy Polaków w Wiśle?Musimy mieć akademię.

Odpowiedz cytując
PODpalacz
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 30.12.2010, 10:50
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
....a tutaj można i zatrudnić milon skautrów tylko co z tego, skoro na polskich boiskach NIE MA perełek.
Myslisz, że na testach to nikogo nie ma?Przyjeżdżają chłopaki z całej polski, ale im się dziękuje bo nie spełniają wymogów nawet na rezerwy młodej Wisły.
Kolego co za brednie !!! wiesz ilu zdolnych chłopaków jest !!!ten kraj liczy 38 135 876 nie jeden spełnia wymogi tylko tysiące !!!chciał bym ci powiedzieć że nie wszystkich rodziców stać żeby utrzymywać młodego zawodnika ......Masz kasę grasz!!!Kiedyś była słynna szkoła Krakowska procowano z chłopcami od trampkarzy po seniorski wiek.W Polsce o młodym zawodniku mówi się w przedziale od 21 do 26 a to jest policzek w twarz .Młodym zawodnikiem może nazwać się koleś któremu wskoczy mu pierwszy włosek na worku..... i takich trzeba szukać i szkolić,a nie gościa co ma 18 lat

Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 30.12.2010, 11:13
Masz racje, trochę się podpaliłem.Talenty są, tylko trzeba umieć z nich zrobić piłkarzy, a w Polsce raczej kiepsko z tym bywa- jak nie przez trenerów to przez mentalność

Odpowiedz cytując
Trykuss
Member

Od: 09.2009

Stary 30.12.2010, 11:13
Ja uważam, że jesli bedziemy mieli mozliowsc sprzedania braci powinnismy to zrobic z 2 powodow. Po pierwsze konczy im sie kontrakt za 8 miesiecy co wiaze sie z tym, ze bede wolnymi zawodnikami i bede mogli odejsc za darmo, 2 ze maja juz swoje lata 28 lat jest to ostatnia szansa zeby zarobic na zawodniku za 2, 3 lata nikt ich nie kupi, a zarobione pieniadze spokojnie mozna by zainewestwoac w pilkarza z Polski dla ktorego Nowa Wisła bedzie wielkim krokiem w rozwoju kariery. Dlatego Panowie nie myslcie o polityce kupujemy i nie sprzedajemy nikogo bo nie ma klubu na swiecie który by tak robił. I dlatego piła nożna sie rozwija..
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 30.12.2010, 11:15
http://www.sportowefakty.pl/pilka-no...trabzonsporze/

Mam niesamowicie ambiwalentne uczucia wobec tej sprawy. Z jednej strony Paweł z Piotrkiem to Wiślacy z krwi i kości, pomimo swoich fochów nieraz to właśnie oni ciągnęli zespół w trudnych chwilach i rozstanie z nimi będzie dla mnie bardzo bolesne, chociażby dlatego, że pierwsze moje mecze na Wiśle to właśnie okres, kiedy młodziutcy Paweł z Piotrkiem pukali do pierwszego składu, także ich rozwój to dla mnie taki punkt Wiślackiego odniesienia. Coraz mniej prawdziwych Wiślaków zostanie w tym klubie. W sumie tylko Patryk Małecki, bo Sobolewski w sercu ma bardziej Jagiellonię niż Wisłę chyba, chociaż wiadomo, że daje z siebie wszystko. Na pewno nie ucieszę się jako Wiślak z informacji na oficjalnej, że Brożek Brothers odchodzą z Wisły.

Z drugiej strony jednak, tej pragmatycznej, fakty są brutalne - ani Paweł an Piotr młodsi już nie będą. Lepsi też już nie, 28 lat to apogeum możliwości dla zawodnika, później może tylko utrzymywać poziom, jednak zjazd w dół jest tak czy tak nieuchronny, pytanie jak szybko i w jakiej formie to nastąpi. Dlatego Wisła, w przypadku otrzymania oferty 4 mln Euro pewnie długo zastanawiać się nie będzie, to raczej ostatnia tego typu okazja. Odwieczne pytanie to ile, z tej kasy zostanie przeznaczone na wzmocnienia, znając przypadki wcześniejsze, to zapewne niewiele.. Mam tylko nadzieję, że odejście Brożków zmusi zarząd do przeznaczenia chociaż połowy z tych środków na wzmocnienia..

Ostatnia sprawa - wielka szkoda, że idą do Trabzonu. Ten klub owszem, ma fanatycznych kibiców, wysoki budżet, aspiracje itd. Ale niestety, Szymkowiakowi i Głowie kariery zniszczył, bo już się czyta o sprowadzeniu następcy Głowy, tylko dlatego, że był kontuzjowany przez 3 miesiące.

Będę kibicował Brożkom z całego serca i każda bramka strzelona przez nich w Turcji będzie cieszyć mnie tak jak bramka Kuby Błaszczykowskiego, czy Żurawskiego, jak grał zza granicą. Bo jedno trzeba przyznać - wszyscy ci panowie odchodzą/odeszli z Wisły z klasą. I mam nadzieję, że jeszcze kiedyś tu wrócą
Ostatnio edytowane przez fialo : 30.12.2010 o godz. 11:18.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
Simao1
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 30.12.2010, 11:22
pysio napisał(a):Wyświetl post
Gdzie połowa mieszkańców chodzi z kałasznikowem lub granatem w plecaku, gdzie nie ma kościołów katolickich, gdzie nie ma cywilizacji, gdzie nie ma żadnych europejskich rozrywek (kin, kręgielni, basenów), gdzie strzela się do białych itp.
To Ty chyba nigdy w Turcji nie byłeś... Pierwszy raz słyszę o czymś takim. Strzela się do białych?!?!?

Baseny, kina i kręgielnie są tam bardziej powszechne niż w Polsce, synu Taką właśnie sieczkę z mózgu robi Wam telewizja, ot co.

Nie wiem, co myśleć na temat ewentualnego transferu Brożków. Na pewno ciężko będzie znaleźć godnych zastępców, bo nie oszukujmy się - dobrych napastników, jak Paweł właśnie, wyszukać łatwo nie jest. Mam jednak wrażenie, że zostaną w Krakowie
Odpowiedz cytując
Charlie
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 30.12.2010, 11:26
Pozwolenie na odejście Pawłowi w momencie gdy jest on jedynym w miarę skutecznym napastnikiem w klubie byłoby strzałem w stopę. W Polsce następców nie ma, a ewentualny zagraniczny napastnik, nawet jeśli okazałałby się przyzwoitym piłkarzem (kiedy Wisła ostatnio trafiła z transferem snajpera?) to pewnie potrzebowałby trochę czasu na aklimatyzację. Jak dla mnie optymalnym wyjściem byłoby ściągnięciem atakującego w zimie i jeśli okazałby się zawodnikiem dorównującym umiejętnościami Pawłowi to możnaby rozważyć sprzedaż Brożka w lecie. Inna sprawa, że nasz snajper świata już raczej nie podbije i nie wiem czy nie lepiej dla niego i dla Wisły byłoby, żeby został w niej jak najdłużej.
Co do Piotrka to jego los jest mi obojętny, czasy gdy był najlepszym lewym obrońcą w lidze chyba bezpowrotnie minęły, w dodatku chodzą słuchy, że Maaskant ma zastrzeżenia do jego postawy i zaangażowania na treningach. Tyle, że nie wydaje mi się, aby klub miał w planach kupno lewego defensora, a zostanie z samym Paljicem jest nieco ryzykowne. Niby Branco też może tam grać, ale jakoś wątpie, by prezentował odpowiedni poziom.
Odpowiedz cytując
pierdek18
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 30.12.2010, 11:29
nie chcę mi się wierzyć by turcy mieli tyle kasy ....jak zobaczę info na głównej stronie to wtedy uwierzę .... mam też nadzieję ze w klubie wiedzą co robią bo mało co zostanie Polaków...
"c’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui !"
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Stary 30.12.2010, 11:31
powiedzmy sobie szczerze, że gdyby te plotki o rzekomym odejściu braci Brożków okazały się prawdą (4 mln euro!!!) to by było coś pięknego! To jest ostatnia szansa, żeby cokolwiek zarobić na Braciach, a taka suma to jak manna z nieba... jedyne co może niepokoić to sposób w jaki zostaną wydane te pieniądze, jeżeli chociaż 1/4 z tego transferu zostanie przeznaczona na wzmocnienia to jestem przekonany, że Stan ma już kogoś na ich miejsce... chodzi oczywiście o napastnika i skrzydłowego.
Odpowiedz cytując
BRTS39
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 30.12.2010, 11:31
Ja sie ciesze, że jest duzo informacji bo może z tych 20 ktoś do nas trafi. A moze ktos inny. Najważniejsze jest to że mamy Stana i jest duże prawdopodobienstwo, ze bedziemy mieli kadre zamknieta przed obozami. I to by mi sie podobało.
Ostatnio edytowane przez BRTS39 : 30.12.2010 o godz. 11:34.
Jovanovic - masz plusa.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 30.12.2010, 11:33
pierdek18 napisał(a):Wyświetl post
nie chcę mi się wierzyć by turcy mieli tyle kasy ....
Zobacz na miejsce Trabzonu w tabeli, na ich ostatnie transfery oraz na przymiarki transferowe. Spokojnie mogą wydać kilka-kilkanaście mln euro w tym okienku.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Stary 30.12.2010, 11:40
np w samym sezonie 2008/2009 przeznaczyli na wzmocnienia 20 mln euro... dla nich wydać 4 mln euro za 2 ogranych w lidze jak i w reprezentacji zawodników to jak splunąć...
Odpowiedz cytując
matys2
Member

Od: 08.2010

Stary 30.12.2010, 11:42
Tylko dziecko albo kompletny idiota uwierzy, że Turcy oferują 4mln euro!!!
Kwota transferu będzie pewnie około 2 mln euro. Może nawet mniej...

PS: Przypomnijcie sobie historie z Diazem. Prasa pisała o 1.5 mln euro a w końcu okazało sie , że poszedł za 700 tys euro i to w ratach...
Ostatnio edytowane przez matys2 : 30.12.2010 o godz. 11:47.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 30.12.2010, 11:44
Co roku to słyszę od jakiś 5-6 lat, kiedy zaczęła się moda na taki punkt widzenia i co roku widzę pojawiających się (w kolejności losowej) Lewandowskich, Błaszczykowskich, Sandomierskich, Sobiechów, Fabiańskich, Borysiuków, Majewskich, Grosickich, czy mimo wszystko Gliki, Augustyny, Sadloki. A przecież każdy chociaż średnio interesujący się futbolem widzi, że sprzedaż Polaków jest DUŻO BARDZIEJ OPŁACALNA, na Polaków z naszej ligi jest DUŻO WIĘKSZY POPYT, niż na sprzedaż zawodników zagranicznych z tej ligi - mimo że ponoć Ci drudzy są "lepsi". Prawda jest też taka, że np. bramkarza porównywalnego z Jovaniciem można było bez problemu kupić za 500 tys. euro w Polsce, choćby Pilarza z Ruchu.

Tylko u nas danie 400-600 tys. za Polaka to drogo i przesada nie wiadomo jaka od razu, mimo że chodzi o Polaka mającego podobne umiejętności, co kupiony za tą samą cenę zawodnik z Serbii czy Chorwacji. Ktoś mógłby powiedzieć, że piłkarze Ruchu, Zagłębia, czy innego Widzewa to nie jest ten kaliber, co potrzebuje Wisła, ale niech ktoś z ręką na sercu mi powie, czy Petrzalka, NK Karlovac, Domżale to są kluby lepsze od polskich średniaków?

A jak już chodziło o 20-letniego (!) napastnika, który zagwarantował kupcom 6 goli i 6 asyst w ciągu rundy to cała polska trąbiła o tym, że niejaki JW przepłaca i psuje rynek - PARODIA! A gdyby Sobiech miał dokładnie te same parametry piłkarskie i osiągał takie same rezultaty w Serbii, to zostałby oceniony jako świetny transfer już na starcie, wyciągnięcie serbskiego talentu itd. Osobiście trzymam tutaj kciuki za Górnika, oni poszli po rozum do głowy i sprowadzają przede wszystkim zawodników utalentowanych z niższych lig, czy z innych drużyn ME i zobaczycie, że wyjdzie im to za rok, dwa, trzy na dobre - Jonczyk, Leszczak, Kopacz, Pietrzak, Sobczak - wszyscy są potencjalnymi Błasczykowskimi, Lewandowskimi, tylko trzeba im dać szansę ogrywania się już wcześnie na poziomie Ekstraklasy. Najbardziej mi jest żal 18-letniego Jonczyka, który zaliczył świetny występ w Ekstraklasie, po czym uległ ciężkiej kontuzji.

Przypomnę tylko, że niejaki Lewandowski został usuniętny przez rezerwy Legii, a Błaszczykowski trafił na testy głównie dzięki koneksjom Brzęczka, a niedawno sam przyznał, że gdyby nie kontuzja Baszczyńskiego, to miał informację, że Engel planował go odstrzelić ze składu. To tyle w tym temacie.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 30.12.2010 o godz. 11:48.
Odpowiedz cytując
TeeS
Senior Member

Od: 02.2003

Stary 30.12.2010, 11:52
matys2 napisał(a):Wyświetl post
Tylko dziecko albo kompletny idiota uwierzy, że Turcy oferują 4mln euro!!!
Kwota transferu będzie pewnie około 2 mln euro. Może nawet mniej...
[B]
Krótko, konkretnie i na temat.
A to jakie sumy podaje prasa - to informacja g*** warta, najczęściej pojawiająca się w wyniku celowego przecieku z klubu (nie musze mówić, że nie mającego nic wspólnego z rzeczywistością), któremu zależy na tym, aby kibice byli "zadowoleni" z tego ile to kasy udało się zarobić i mogli łatwiej przełknąć sprzedaż kluczowego gracza, łudząc się kogo to teraz nie będziemy mogli kupić.

pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez TeeS : 30.12.2010 o godz. 11:55.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów