The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.12.2010, 14:29
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Dlaczego tutaj na forum nie ma sondażu politycznego? Choćby w formie ankiety zerowanej co miesiąc. Dało by to może rzeczywisty obraz politycznych opinii,(...). Dlatego wnioskuję do Moderatorów o ciągły sondaż preferencji partyjnych w Naszej społeczności. Nie dajmy sobą manipulować !!
1. Sondaż na forum miałby taki efekt jak sondaż na temat czatu z piłkarzem, przybywało by kilka tysięcy głosów w ciągu paru minut, nie byłoby to rzeczywiste odzwierciedlenie.
2. Nie wszyscy interesują się polityką a forum jest kibicowskie więc myślę - pewnie nie tylko ja - że na sportowych tematach powinno się skupić.
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 22.12.2010, 16:49
Cytat:
Czy można wierzyć że 54% Polaków ich popiera?
Pytanie: ilu ich naprawdę popiera, a ilu antypisowców? Wg mnie ta druga grupa jest głównym elektoratem PO.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 22.12.2010, 18:04
Tak samo można stwierdzić, że połowa elektoratu PiS to antyplatformersi.

Od dawna mam swoją teorię, że polityka kompletnie nie interesuje większej części społeczeństwa, a Ci co głosują wybierają PO jako mniejsze zło i partię, która nie wchodzi ludziom z buciorami w życie.
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 22.12.2010, 18:59
Cytat:
Tak samo można stwierdzić, że połowa elektoratu PiS to antyplatformersi.

Od dawna mam swoją teorię, że polityka kompletnie nie interesuje większej części społeczeństwa, a Ci co głosują wybierają PO jako mniejsze zło i partię, która nie wchodzi ludziom z buciorami w życie.
Tak, tylko że więcej tego "anty" elektoratu ma PiS. Dlaczego?
emj10
Senior Member

Stary 22.12.2010, 19:53
Widocznie jest mniej lekkostrawny dla przeciętnego Kowalskiego niż potrawa o nazwie PO.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 23.12.2010, 00:31
Albo zwykłym ludziom nie chce się wychylać z medialnego trendu PO dobre PiS złe. Bo usłyszą argument taki i taki powiedział ze PiS to sekta. Komu się chce tłumaczyć ze to kretynizm? Lepiej powiedzieć ze popiera PO bo wtedy jest inteligentny. To czy coś jest lekkostrawne czy nie zależy od mediów zwłaszcza dominujących. Dowodem niech będzie histeria po zrozumiałej wypowiedzi Jarka ze w Warszawie Lecha nie rozpoznał.To jest aż tak szokujące zeby wyzywać Jarka od szaleńców? Nie rozśmieszajcie mnie, widzieliście kiedyś tygodniowego trupa? I to nie po tygodniu w lodówce a w dwudziestu kilku stopniach. Jak sie chce zrobić aferę to pretekstem mogą być krzywo zawiązane sznurowadła. A ludzie słuchaja gadających głów i myśla że słyszą obiektywna relacje taką jaka powinna być. Niestety w 90% taka nie jest. Wiecie co by sie działo gdyby Marta Kaczyńska pojechała za publiczna kasę zwiedzać Chiński mur? Niesiołowski by się zapluł. Może nie?

Żeby być anty trzeba mieć powód, tych media dostarczają bardzo nierównomiernie ile razy było w mediach o 3 000 000 mieszkań a ile o cudach Tuska? Gdyby Jarek obiecał cud i wyszło z tego to co mamy teraz nie było by z niego co zbierać. A Donaldinho zrobił tyle długu co wszystkie rządy od 89 roku i dalej jest cacy.
Hej Nasz TS !!
Drozd
Senior Member

Stary 23.12.2010, 00:46
Incognito2192 napisał(a):Wyświetl post
1. Sondaż na forum miałby taki efekt jak sondaż na temat czatu z piłkarzem, przybywało by kilka tysięcy głosów w ciągu paru minut, nie byłoby to rzeczywiste odzwierciedlenie.
2. Nie wszyscy interesują się polityką a forum jest kibicowskie więc myślę - pewnie nie tylko ja - że na sportowych tematach powinno się skupić.
1. Dlaczego nierzeczywiste skoro każdy miałby jeden głos w miesiącu?
2. Kto sie nie interesuje nie musi głosować przecież, sportowych tematów nikt nie ogranicza biorąc udział w sondzie politycznej. A to że forum jest kibicowskie sprawia że próba jest reprezentatywna czy może się mylę? Kliknąć raz w miesiącu w opcje która akurat jest najbliższa to nie jest jakaś strasznie absorbująca sprawa, a wiele mogłaby powiedzieć. Szczerze jestem ciekawy wyników.
Hej Nasz TS !!
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 23.12.2010, 01:35
drozd - jaki sens ma sondaż skoro masz co pół roku wybory? A powiem Ci, że ostatni forumiany sondaż wyborów parlamentarnych generalnie nie obiegał tak bardzo od rzeczywistych wyborów.

Jeśli chodzi o PIS to ta formacja to tylko historia z lat 2005-2007 i nic więcej. Czas najwyższy sobie to uświadomić.

Ludzie wolą PO, tak jak woleli Kwaśniewskiego - bo władza PO daje spokój. Nie ważne dlaczego, nie ważne, że chodzi o mniejszy, czy brak jazgotu mediów. Ważne, że PO = cisza, spokój i uśmiechy.
Receptę na sukces odkrył Kwaśniewski 15 lat temu. PO to po prostu wyższa forma stadialna tejże polityki
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Drozd
Senior Member

Stary 23.12.2010, 10:36
Władza PO daje spokój i najdroższe paliwo w Europie, najdroższy gaz w Europie, najdroższe drogi w Europie, najwyższy VAT w europie no ale spokój jest bo media zamiast dochodzić dlaczego tak jest udupiają przez trzy lata opozycyjny PiS. Nie chcę być złym prorokiem ale ten spokój to może być cisza przed burzą.

I co te wybory pokazują? Że w wyborach PO ma "połowę" mniej niż w sondażach a PiS "połowę" więcej? W normalnym kraju sondażownia która myli się o 10% po wyborach jest zamykana. A u nas co tam każdy może się pomylić . Ale jest spokój ... Zwróć uwagę ze największy spokój był za PRL a ci co próbowali go zmącić byli wichrzycielami dlatego mnie tam na spokoju nie zależy tylko na tym żeby było normalnie, a normalnie nie jest.
Hej Nasz TS !!
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 23.12.2010, 12:39
sambo napisał(a):Wyświetl post
drozd - jaki sens ma sondaż skoro masz co pół roku wybory? A powiem Ci, że ostatni forumiany sondaż wyborów parlamentarnych generalnie nie obiegał tak bardzo od rzeczywistych wyborów.

Jeśli chodzi o PIS to ta formacja to tylko historia z lat 2005-2007 i nic więcej. Czas najwyższy sobie to uświadomić.

Ludzie wolą PO, tak jak woleli Kwaśniewskiego - bo władza PO daje spokój. Nie ważne dlaczego, nie ważne, że chodzi o mniejszy, czy brak jazgotu mediów. Ważne, że PO = cisza, spokój i uśmiechy.
Receptę na sukces odkrył Kwaśniewski 15 lat temu. PO to po prostu wyższa forma stadialna tejże polityki
Jak PIS to formacja z lat 2005-2007 to PO jest formacją z lat 2007-2010 . A jeśli bierzesz pod uwagę KLD i Unię Wolności to bierz także PC.

A faktem jest że ludzie wolą spokój .... szkoda że dla większości ludzi spokój = nic nie robienie, ładowanie prywaty, układy i układziki przez które każdy z nas traci, a normalna cięzko pracująca firma nie ma szans na naprawdę dobre kontrakty, do specjalisty lekarza czeka się pół roku (choć śmiem twierdzić czy specjaliści sa tak naprawdę specjalistami bo ilość błędów lekarskich w 100% nierozliczonych jest przerażająca).
Dalej-niby ważny jest spokój ale jak skaczą po ekranie prof biologi czy sławny reżyser lub specjalista od wódek sponsorowany przez studentów i emerytów to jakoś to nikomu nie przeszkadza.
To się nazywa pranie mózgu. Większość ludzi ma wyprane mózgi i nie sa w stanie samodzielnie myśleć. Rozwiązania (opinie, stwierdzenia,WNIOSKI) są im podawane via TV - podobnie jak reklamy. Dlatego też specjaliści od reklam , upsss od PR (modne słowo) są głównymi postaciami partii. Im ludzie w partii są lepiej wyszkoleni przez nich co się wiąże z tym że mają też pewne cechy charakteru i predyspozycje bycia produktami reklamopodobnymi tym lepiej im to wychodzi
Więc reasumując - głupi naród, ma głupi rząd (albo lepiej bardziej bezwzględny i nie czuły na sprawy ludu), który robi głupie rzeczy (albo nic nie robi). Każdy ma to na co zasługuje.My widocznie na nic lepszego nie zasługujemy.
I tym optymistycznym akcentem życzę wszystkim Wiślakom Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 23.12.2010, 17:33
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/prezy...wiadomosc.html

"Ustawa wyznacza ogólne ramy walki z dyskryminacją, a także definiuje sytuacje, w których różnicowanie grup obywateli jest dopuszczalne."

"Nowe przepisy mają ułatwić ofiarom dyskryminacji dochodzenie swoich praw, wprowadzając w tego typu postępowaniach zasadę tzw. odwróconego dowodu. Stanowi ona, że pokrzywdzony powinien uprawdopodobnić fakt naruszenia zasady równego traktowania, a oskarżony musi udowodnić swoją niewinność (np. w przypadku molestowania seksualnego)."

....a, koniec naszej cywilizacji jest blisko.
Chyba jutro podetrę się naszą konstytucją bo tyle jest w tej chwili warta.

Art. 42.
3.Każdego uważa się za niewinnego, dopóki jego wina nie zostanie stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu.

Artykuł też dobry. Ustawa budzi kontrowersje ale nie dlatego, że znosi domniemanie niewinności ale dlatego, że do "katalogu przesłanek" nie wpisano jakichś pierdół o płci.
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 23.12.2010, 21:07
Awe napisał(a):Wyświetl post

...

Art. 42.
3.Każdego uważa się za niewinnego, dopóki jego wina nie zostanie stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu.

Artykuł też dobry. Ustawa budzi kontrowersje ale nie dlatego, że znosi domniemanie niewinności ale dlatego, że do "katalogu przesłanek" nie wpisano jakichś pierdół o płci.
Nie chce się wierzyć, cóż... takie czasy mnie już nic nie zdziwi po tym jak usłyszałem, że pieniądze w OFE ustawowo są moją własnością, chociaż jakiś sąd orzekł, że nie są. Krótko mówiąc reguły prawa wyznacza dana sytuacja i mądrość etapu.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 23.12.2010, 21:18
1. Dlaczego nierzeczywiste skoro każdy miałby jeden głos w miesiącu?
2. Kto sie nie interesuje nie musi głosować przecież, sportowych tematów nikt nie ogranicza biorąc udział w sondzie politycznej. A to że forum jest kibicowskie sprawia że próba jest reprezentatywna czy może się mylę? Kliknąć raz w miesiącu w opcje która akurat jest najbliższa to nie jest jakaś strasznie absorbująca sprawa, a wiele mogłaby powiedzieć. Szczerze jestem ciekawy wyników.
Nierzeczywiste bo da się taką sondę oszukać - chyba, że zrobiono by sondaż jawny w którym pisałby ktoś na forum każdy z osobna co wybiera w sondażu.
Drozd
Senior Member

Stary 24.12.2010, 01:51
Ale przecież nikt tu nie chce oszukiwać . To forum kibicowskie szanujmy się i tyle. I dzięki temu miejmy świadomość rzeczywistości. A nie podkręcane wyniki nigdy nie wiadomo w jakim stopniu. O to mi właśnie chodzi że jako Wiślacy nie będziemy z siebie na wzajem robić kretynów. Za dużo oczekuję ? )
Hej Nasz TS !!
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 24.12.2010, 02:02
To forum kibicowskie szanujmy się i tyle
Na święta zrobię wyjątek i porozmawiam z dziwolągami..Sory,Ty jesteś kibicem? , jakiego klubu?Pis?Przecież jedyna Twoja aktywność to trolowanie w politycznym...ups...przepraszam,jesteś też detektywem tropiącym zamach w Smoleńsku ale to na jedno wychodzi...kibic...
94 - Allah Akbar!!
Drozd
Senior Member

Stary 24.12.2010, 08:50
Nie rób lepiej "wyjątków" nawet na święta. Ja kibicuję Wiśle, a jak nie gra Wisła to słabszym, pojmujesz ? Jest to dla mnie tak naturalne że czasem, a ostatnio częściej, zdarza mi się kibicować żydkom. Rozumiem ze może to być dla kolegi dziwaczne, ale niektórzy tak mają.

Zdrowych i spokojnych świąt życzę.
Hej Nasz TS !!
maro olTSkul
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 24.12.2010, 11:12
Jest to dla mnie tak naturalne że czasem, a ostatnio częściej, zdarza mi się kibicować żydkom. Rozumiem ze może to być dla kolegi dziwaczne, ale niektórzy tak mają.

Drozd, jak można
TYLKO WISŁA TS
Drozd
Senior Member

Stary 24.12.2010, 14:22
Dobrze mieć możliwość skopać im tyłki w bezpośrednim starciu nic więcej. Pamiętam czasy kiedy na suchych stawach tęskniłem za derbami z prawdziwego zdarzenia. A na trybunach wybrzmiewało "za rok a może dwa cracovia w kasie A". Mówiąc o żydkach mam na myśli naszych wiecznie skrzywdzonych w pasiakach reszta to osobny temat.
Hej Nasz TS !!
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 26.12.2010, 01:08
Awe napisał(a):Wyświetl post

"Ustawa wyznacza ogólne ramy walki z dyskryminacją, a także definiuje sytuacje, w których różnicowanie grup obywateli jest dopuszczalne."

"Nowe przepisy mają ułatwić ofiarom dyskryminacji dochodzenie swoich praw, wprowadzając w tego typu postępowaniach zasadę tzw. odwróconego dowodu. Stanowi ona, że pokrzywdzony powinien uprawdopodobnić fakt naruszenia zasady równego traktowania, a oskarżony musi udowodnić swoją niewinność (np. w przypadku molestowania seksualnego)."

....a, koniec naszej cywilizacji jest blisko.
Chyba jutro podetrę się naszą konstytucją bo tyle jest w tej chwili warta.

Art. 42.

1. Przepis konstytucyjny odnosi się do przepisów karnych, pozbawiających wolności.
2. Dziennikarz jak zwykle nie ma pojecia o czym pisze i tytułuje pozwanego 'oskarżonym'.
3. W prawie pracy od dawna mamy sytuację, że pracodawca musi udowadniać, że nie było dyskryminacji, a nie pracownik że była. Wystarczy że pracownik ją uprawdopodobni, bez wdawania się w szczegóły. Zapewne tutaj jest powtórzona ta konstrukcja prawna.

Ot, nic nowego ani niezgodnego z ustawą zasadniczą.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 27.12.2010, 15:05
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
wiślak68, nie bardzo rozumiem do czego się odnosisz. O czym ma świadczyć ten artykuł? O tym, że nie oddadzą 400 km nowych dróg w 2013 roku?

Przypominam Ci, że w budowie jest już 43 km S3, a około 500 km dróg czeka na rozstrzygnięcie przetargu... Unieważnią przetargi na ponad 130 km dróg, to wtedy przestanę wierzyć, ok?

taaa. o tym, że Euro nam zabiorą też pisali
http://fakty.interia.pl/polska/news/...niedzy,1576022

A tutaj coś nowego w tej sprawie. I tym razem nie GW co mam nadzieję zwiększy wiarygodność informacji.
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 27.12.2010, 15:16
Wszystkie inwestycje, które są realizowane, a jest ich mnóstwo, zostaną dokończone. Dokładnie 1400 km.

Prztargi mamy na około 500 km dróg, i na razie żadnego jeszcze nie anulowali. Tak jak mówiłem wcześniej, unieważnią przetargi na 130 km dróg, to nie będzie szans, by w 2013 oddano 400 km Zobaczymy, ja jestem optymistą - chyba się w Polsce nie urodziłem...

PS.

Podpisano umowę na „Projekt i budowę autostrady A1 Stryków – węzeł „Tuszyn”. GDDKiA wybrała ofertę najtańszą, którą złożyło konsorcjum firm lider Polimex-Mostostal S.A. Wykonawca wycenił prace na blisko 1,16 mld zł. Harmonogram prac przewiduje wybudowanie odcinka autostrady A1 Stryków-w. Tuszyn o nawierzchni sztywnej i długości nieco ponad 37 km, do końca III kwartału 2013 r.

To też coś nowego, bo zwiększa liczbę podpisanych umów z datą oddania do użytku na rok 2013 do 80 km.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 28.12.2010 o godz. 02:12.
Drozd
Senior Member

Stary 28.12.2010, 12:07
Siwy pytałeś gdzie się mylisz? Wygląda na to że wszędzie. To nie Twoja wina ze cudak bajeruje, ale Twoja wina że mu wierzysz jak naiwny gimnazjalista.

"Jeśli w tym roku nie znajdą się pieniądze na rozpoczęcie budowy drugiego odcinka drogi ekspresowej w Krakowie, to w następnych latach będzie o nie jeszcze trudniej. A to dlatego, że będzie coraz mniej pieniędzy na drogi - w tym roku ma to być 30 mld zł, w przyszłym - 23 mld zł, a w 2013 r. - zaledwie 7 mld zł. Dla porównania - tylko budowa autostrady Szarów - Tarnów to wydatek 2 mld zł. To jedyna małopolska inwestycja znajdująca się w najnowszej wersji rządowego programu drogowego. Na liście rezerwowej jest jeszcze tylko most na Popradzie w Piwnicznej. Wszystkie obwodnice i dojazdy do budowanej autostrady wypadły całkowicie z planów na najbliższe lata."

Dalej twierdzisz że wykonawcy będą budować Tuskowi drogi za frajer? Bo mają podpisaną umowę? Ciekawe co na to gość który jeździ walcem.

Na 4 kilometry drogi kasy nie ma, mimo że działki wykupione i wszystko gotowe do budowy. Jesteśemy na pierwszym miejscu listy rezerwowej . Jaja na kiju. Ty masz nadzieje że 500 kilometrów wybudują jak na cztery ich nie stać?

"Osobiste spotkanie z ministrem Grabarczykiem zapowiadał także wojewoda małopolski Stanisław Kracik, ale podczas jego ostatniej wizyty w Warszawie do takiego spotkania nie doszło."

Mamy dowód jak Kracikowi zależy na Krakowie. Gadać obiecywać, a w efekcie wielkie NIC.

PO otwarła nowy rozdział tragedii pt "Rządzenie Polską". Do tej pory mówili co zrobią teraz mówią czego z tego co mieli zrobić nie zrobią. Przypuszczam że kolejny rozdział będzie dlaczego z winy PiS nie zrobią tego co mieli zrobić.

Zamiast być optymistą proponuję zacząć myśleć. Nie trzeba potem będzie świecić oczami.

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...wiadomosc.html
Ostatnio edytowane przez Drozd : 28.12.2010 o godz. 12:23.
Hej Nasz TS !!
Siwy_89
Senior Member

Stary 28.12.2010, 13:55
Ta... wszędzie...

Gdzie? W tym, że budują aktualnie około 1400 dróg, a w samym roku 2012 oddadzą ich 1000?
Czy w tym, żę są rozpisane przetargi na około 500 km dróg? To jest fakt, który możesz łatwo sprawdzić. Wystarczy trochę chęci. Jeśli anulują przetargi na te 130 km dróg wtedy przyznam, że 400 km w 2013 nie oddadzą.

Piszesz także o tym, że z planów wypadły dojazdy do autostrady, chociaż w tym wątku w ogóle nie poruszaliśmy kwestii takich dróg. Więc chyba nie mogę się mylić w tej kwestii, skoro się na jej temat nie wypowiedziałem?

Jak na razie, to ty myliłeś się, twierdząc, że PO buduje ekspresówki zamiast autostrad. No, ale w końcu w Rz tak napisali, wieć nie trzeba było informacji potwierdzić tylko od razu napisać na forum, jaki ten Cudak jest zły.

Dalej twierdzisz że wykonawcy będą budować Tuskowi drogi za frajer? Bo mają podpisaną umowę? Ciekawe co na to gość który jeździ walcem.
To z której inwestycji, na którą jest podpisana umowa, zrezygnowali? Konkretnie.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 28.12.2010 o godz. 14:00.
Drozd
Senior Member

Stary 28.12.2010, 14:25
Z żadnej on tylko za nie nie zapłaci. Dlaczego stadion jeszcze nie gotowy? Ktoś z niego zrezygnował? Dlaczego północna nie miała klatek przez dwa lata? Myślisz ze jak Tusk powie budujcie my wam potem zapłacimy to znajdzie się jakiś łatwowierny frajer? I zamiast drogi będzie rozkopana budowa aż ktoś wykonawcy nie zapłaci. Czy to tak trudno zrozumieć? Ale wtedy już będzie po wyborach i po euro wiec drogi "nie będą niezbędne" tak jak północna obwodnica Krakowa.

Co to za autostrada na której nie ma stacji benzynowej, parkingu ani zjazdu na długości 100 km? To zwykły bubel i tyle. Jak ci braknie paliwa to będziesz dzwonił po lawetę która przejedzie 80 km bo blizej nie będzie zjazdu. No ale autostrada
Hej Nasz TS !!
Siwy_89
Senior Member

Stary 28.12.2010, 14:33
Drozd,

ty naprawdę uważasz, że nie ma pieniędzy na rozpoczęte inwestycje? Bo z tych wszystkich artykułów wynika, że pieniądze są, a cięcia obejmą inwestycje w kolejnych latach. Choćby w 2013 roku, dlatego szans na rozstrzygnięcie 500 km raczej nie ma. Kwestia, z ilu zrezygnują. Ja myślę, że nie będzie to więcej niż 130 km.

Co to za autostrada na której nie ma stacji benzynowej, parkingu ani zjazdu na długości 100 km? To zwykły bubel i tyle. Jak ci braknie paliwa to będziesz dzwonił po lawetę która przejedzie 80 km bo blizej nie będzie zjazdu. No ale autostrada
Tak z ciekawości. Która nie ma zjazdu na długości 100 km?
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 28.12.2010 o godz. 16:43.
emj10
Senior Member

Stary 28.12.2010, 15:37
Przecież wiadomo, że te "cięcia" mają swoje przyczyny gdzie indziej, a Panowie szukają szczęścia tam gdzie nie trzeba. Pieniądze na autostrady do końca 2012 są i tutaj nie ma żadnego gadania, bo obecnie rozpoczęte autostrady będą skończone w ciągu najbliższych 2 lat, a czy skończą te co miały być na Euro 2012 to już po części jest zależne od wykonawców i tego jak bardzo się opieprzają.

Natomiast dokończenie autostrad po roku 2013 i budowa dróg ekspresowych i obwodnic miast to już zupełnie inna kwestia, którą nazwałbym priorytetową-polityczną z domieszką interesów własnych.

Na przykładzie S8, czyli fragmentu obwodnicy Marek bezpośrednio mnie dotyczącego, którym od lat się interesuję, a mój ojciec brał udział w przygotowaniu projektu mogę stwierdzić, że od samego początku interesy i interesiki brały górę na racjonalną dyskusją. Wpierw gdy kwestia finansowania nie była jeszcze poruszana główną osią sporu stał się konflikt z wariant trasy, gdyż czołowi lokalni politycy i biznesmeni walczyli o to, żeby trasa objęła ich grunty, albo przebiegała tuż przy nich.

Motele, stacje benzynowe... wiecie o co chodzie? Sam mam tam małą działkę
http://www.obwodnicamarek.pl/wp-cont...orientacja.jpg

Mijały lata, spór wciąż trwał, władza lokalna jak i centralna się zmieniała, przekładano latami datę rozpoczęcia budowy, spychano projekt na koniec PDBK 2011-2015, aż w końcu sprawa utknęła w martwym punkcie i właśnie kończą się konsultacje społeczne na ten temat, z których pewnie nic nie wyniknie.

http://www.obwodnicamarek.pl/bierzem...h-spolecznych/

Dodatkowo wyniki wyborów samorządowych dolały oliwy do ognia gdyż PiS przejął władzę w powiecie wołomińskim, zyskał kilku nowych burmistrzów, w tym w Wołominie, a zarazem ośmieszył PO, która poniosła sromotną klęskę w powiecie. Więc czemu teraz PO ma zafundować im obwodnicę, którą będą mogli sobie wpisać jako sukces wyborczy chociaż nie kiwnęli przy tym nawet palcem? Takich prezentów się nie robi. Podobnie sytuacja może mieć miejsce z kilkoma inwestycjami tj. basen w Ząbkach.

Pisałem w innym wątku od razu po wyborach, że czekają mój powiat ciężkie czasy za rządów PiS-u w powiecie i powoli spełnia się ten czarny scenariusz. Powtarzam to od zawsze, że jeśli chce się coś zrobić w samorządzie to trzeba, albo dobrze żyć z władzą centralną, albo można biedę klepać.

Zakładam, że w kilku "obciętych" inwestycja sytuacja jest tożsama.
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 28.12.2010, 19:33
Dzisiejsze Fakty rozwialy moje watpliwosci nt. tego czy chca byc dobrym programem informacyjnym i do jakiego widza sa kierowane. Niusy:
- czy na Drzewieckiego bedzie sie mowic Miroslaw czy Miro?
- zimno w Polsce, 130 osob zamarzlo tej zimy (najkrotszy)
- cielak uratowany z zamarznietej rzeki
- Komorowski spedzi sylwestra w Wisle
- kobieta urodzila bliznieta z dwoch ojcow
- listonoszka na quadzie ze wsi Swietojna
- i na koniec supermegamix! W NY zima, a Obama je lody na Hawajach

Czy to jeszcze Fakty czy juz Fakt dla gawiedzi? Czy tym dziennikarzom nie jest wstyd czy to moze ich poziom? A moze to ja za duzo wymagam? I wreszcie, czy naprawde nic w Polsce i na swiecie sie nie dzieje?
Ostatnio edytowane przez orzeu : 28.12.2010 o godz. 19:36.
WISŁA PANY !!
zuls
Banita

Od: 11.2010

Stary 28.12.2010, 20:25
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Dzisiejsze Fakty rozwialy moje watpliwosci nt. tego czy chca byc dobrym programem informacyjnym i do jakiego widza sa kierowane. Niusy:

Czy to jeszcze Fakty czy juz Fakt dla gawiedzi? Czy tym dziennikarzom nie jest wstyd czy to moze ich poziom? A moze to ja za duzo wymagam? I wreszcie, czy naprawde nic w Polsce i na swiecie sie nie dzieje?
To dziś nie było żadnych ciekawostek z Moskwy? :(
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 28.12.2010, 22:11
orzeu napisał(a):Wyświetl post

Mówisz tak jakbyś nie rozumiał, że telewizją rządzi oglądalność. Rzeczowe informacje znalazłyby zainteresowanie wśród małej grupy odbiorców.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 28.12.2010, 23:28
Kolego Siwy,

ty naprawdę uważasz, że nie ma pieniędzy na rozpoczęte inwestycje? Bo z tych wszystkich artykułów wynika, że pieniądze są.

W kwesti formalnej1: tych pieniędzy póki co nie ma. Co najwyżej są projekty budżetów.

W kwesti formalnej2: jeśli chodzi o: " PO buduje ekspresówki zamiast autostrad" to była pomyłka moja a nie kolegii Drozda.

Bądźmy precyzyjni.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 28.12.2010 o godz. 23:31.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów