|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
emj
Zależy co te źródła które podałeś biorą pod uwagę.Nie wydaje mi się, żeby one brały np(dla Siwego) zwiększenie podatków w przyszłym roku, zapowiadane zamrożenie dotacji unijnych dla takich krajów jak Polska, i ciecia np na budowanie nowych dróg z polskiego budżetu, zwiększenie podatków na pewno jakoś odbije się na firmach, a tym samym PKB. A budowanie nowych dróg jak wiemy jest jedną z metod na wzrost PKB-brak dotacji z unii-brak wzrostu PKB. Siwy jak dla mnie jesteś trochę krótkowzroczny, no ale cóż.Opierasz się tylko na tym co Ci powie jakiś Tusk czy Bank Światowy(nie mówię, że jestem mądrzejszy od tego banku).A nie starasz się oprzeć na własnej analizie . "np" napisałem już wcześniej, żeby nie było.
Ostatnio edytowane przez Greg91 : 18.12.2010 o godz. 16:04.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Eurostat i Bank Światowy są w błędzie!
Greg91 wziął pod uwagę wszystkie czynniki i już ogłosił: w 2011 czeka nas recesja! PS. Greg91, masz rację. Podwyżka o 1% VAT spowoduje, że wpadniemy w recesję. A co dopiero te kraje, gdzie ta podwyżka jest większa. One z kryzysu nie wyjdą nigdy A, no i oczywiście Bank Światowy i inne instytucje nie mają pojęcia o tej podwyżce. Wiesz to tylko ty. I ty - opierając się na własnej analizie (ekonomistą jesteś oczywiście) - twierdzisz, że odnotujemy w następnych latach brak wzrostu. Ba, ty nawet twierdziłeś, że nie osiągnęliśmy go w 2009 roku.Ach ten Tusk. Nie to co Kaczyński. Pogadane ;-)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 19.12.2010 o godz. 01:44.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Greg91,
Nie wgłębiając się w żadne linki i wiedzę google'ową można stwierdzić, że obecnie mamy jednak więcej pozytywnych symptomów niż negatywnych dla naszej gospodarki, dlatego wzrost VAT-u (co jest również dla części przedsiębiorców na rękę) i możliwość obcięcia dotacji dla Polski nie będą kluczowe w tym działaniu. Z mojej perspektywy dodam, że jak 5 lat temu zaczynałem studia to mój wykładowca od Historii Gospodarczej powiedział, że kryzys gospodarczy zacznie się po Olimpiadzie w Pekinie i wiele się nie pomylił, bo tak naprawdę pieniądze pompowane w infrastrukturę w Chinach nakręcały gospodarkę światową i gwarantowały w miarę stabilną sytuację finansową w USA. W momencie kiedy "zielone" przestały być aż tak potrzebne Chinom, a śmieciowe obligacje w USA zaczęły pogrążać gospodarkę to stało się to co stało. Na koniec tego roku śmieciowe obligacje znów biją rekordy popularności co zwiastuje w ciągu kilku-kilkunastu miesięcy kolejną recesję, które będzie prawdopodobnie w 2012 roku. Po co ten wstęp? Dlatego, że ten scenariusz może się powtórzyć, ale tym razem również w Polsce. Wszystko zależy od tego jak będzie wyglądała sytuacja finansów publicznych na koniec 2011 kiedy to zostaną wydatkowane ostatnie pieniądze na infrastrukturę przed EURO 2012 i trzeba będzie po polskiej prezydencji w UE przejść do porządku dziennego. Jeśli nie będzie dramatu, a zostaną częściowo obcięte świadczenia socjalne to nawet 2012 rok powinien być dla nas łaskawy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
||
)Problemem polskiego budżetu nie są niskie podatki, co więcej - podatki w Polsce są dość wysokie i jest tak mniej więcej już od 20 lat a mimo to mamy dług publiczny na poziomie ponad 700 mld PLN, co dowodzi, że wina nie leży po stronie niskim danin na rzecz państwa, ponieważ takich w Polsce już dawno nie było .Prawda jest taka, że zabawa w państwo opiekuńcze niestety czasem kończy się krachem finansów publicznych. Życie. W PO jest sporo ludzi, którzy to rozumieją, szefem klubu jest obecnie były UPRowiec, który nie zmienił przecież swoich ekonomicznych zapatrywań. PO jednak z jakiś powodów nie chcę się wziąć za porządne reformowanie mimo tego, że nic ich nie blokuje - mają nadal wysokie poparcie i własnego prezydenta. Obecnie można odnieść wrażenie, że jedynym sposobem PO na walkę z długami państwa jest podnoszenie podatków, ale przecież nie można ich podnosić w nieskończoność, ponad to jest to rozwiązanie na krótką metę o czym mówi wielu ekonomistów. i przy okazji: Cytat:
btw, A. Górski to również były UPRowiec ![]() |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
Ja mam nadzieję, że sobie tylko tak nie gadali i teraz gdy mają pełnię władzy wprowadzą w końcu kilka sensowych rozwiązań, czego Wam i sobie życzę bo podnoszenie podatków to jest najgorsza rzecz jaką rządzący(jakiejkolwiek opcji) mogą zrobić polskiej gospodarce. pozdr |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A tak w ogóle, to przyznasz, że łatwo jest zmniejszyć podatki . Gorzej, gdy trzeba podnosić wiek emerytalny, ograniczać przywileje itp...Już się opamiętali i w 2011 roku wejdzie w życie ustawa o racjonalizacji zatrudnienia w administracji. Ubędzie 10% urzędników.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 20.12.2010 o godz. 17:42.
|
|
|
|
Banita
Od: 11.2002
Offline |
|
|
co wy tak coś ciągle macie do tych urzędników? ludzie się uczą (studiują stacjonarnie na państwowych uczelniach) to i normalna, wygodna, w ciepłych warunkach praca im się należy.. nie każdy musi przecież kopać rowy, lub jeździć tirem.. są zawody dla wykształconych i są dla leniwych.. pozdrawiam!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Oczywiście zawsze jest najłatwiej dowalić się do urzędasów, bo z założenia oni są bezbronni, a że zamiast pracować czasem piją kawkę, czy buszują w internecie to inna kwestia. Najciekawsze jest to kogo dotkną zwolnienia. Wiele instytucji zapewniło sobie spokój, choćby te z normą ISO, ale przede wszystkim te na szczeblu centralnym gdzie przybyło najwięcej stanowisk. Nie dość, że jest to irracjonalne to jeszcze rząd chwali się tym, że dowali najsłabszym urzędnikom, a Ci "swoi" mogą spać spokojnie. Kto jest pierwszy do zwolnienia? Oczywiście młodzi, którym nie będą przedłużane umowy tymczasowe. ![]() |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
zamiast zwalniać urzędników powinni zwolnić:
- nauczycieli (przecież to największa banda obiboków i nierobów) - żołnierzy (całe wojsko to wielki pic na wodę) - budowniczych (jeden pracuje, 10 się przygląda) - pielęgniarki (tylko piją kawę i nic nie robią) - taksówkarzy (przecież jest MPK) - sklepikarzy (po co nam tyle sklepów!) - pracowników stacji benzynowych (przecież są już automatyczne, to co za problem zmienić wszystko na automaty) - księży ze szkół - zmniejszyć liczbę posłów (wprowadzić "wagę" głosów, skoro i tak głosują lojalnie jak lider - więc wystarczy np. 5 posłów, każdy z innego ugrupowania z różną wagą swojego głosu) itp! I przede wszystkim ZABRONIĆ WSZYSTKIM KTÓRZY WYJECHALI ZA PRACĄ NA ZACHÓD KORZYSTAĆ Z NASZYCH ULG JAKIE DAJE PAŃSTWO, kazać im oddać pieniądze za edukację, służbę zdrowia itp. i odebrać jakiekolwiek prawo głosu w sprawach dotyczących Polski! Polska nie potrzebuje zdrajców narodu! Z mniejszych spraw: - zabrać dotację na pochówek bliskich - 3 tys zł! - zabrać jakiekolwiek macierzyńskie - nie możesz pracować, nie pracujesz i po problemie! - wprowadzić płatne wizyty u lekarzy! - zlikwidować ulgi dla zaoczniaków (przecież i tak pracują więc ich stać na normalne płacenie za bilety) - podnieść akcyzę na alkohol i papierosy (nałogowiec i tak będzie kupował = większy wpływ do budżetu) - zabronić sprowadzania samochodów zza granicy! - wprowadzić przepis, że auta powyżej 10 roku eksploatacji nie mogą być dopuszczone do ruchu drogowego, to wymusi zakup przez Polaków nowych samochodów, a co za tym idzie wpływ do budżetu z podatku VAT. - zabrać przedsiębiorcą możliwość odliczania VAT'u z czegokolwiek! I tak większość to kombinatorzy! - wprowadzić podatek dla Polaków powracających z emigracji! Podatek od zarobionych pieniędzy! (np 30%) - emerytów i rencistów wysłać na Kostarykę (celebryta Cejrovski mówił, że za 600 zł można tam żyć jak w raju) - małe dzieci przywozić z Afryki i wprowadzić obowiązek, że każda polska rodzina musi być w posiadaniu jednego czarnoskórego brzdąca! moje propozycje co do ratowania budżetu państwa ![]() RAZEM ZMIENIMY TEN KRAJ NA LEPSZE !!! Pysio lista wyborcza nr 5 Komitet Obrony Kraju pozycja 1 pozyc
Ostatnio edytowane przez pysio : 20.12.2010 o godz. 21:08.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Obiecałem sobie, i Wam forumowicze, że więcej nie zabiorę głosu w tym temacie. Przegrałem, bo nóż mi się w kieszeni otwiera.
Nie ma kraju na tym kontynencie, który miałby tylu urzędników co Polska. Już w 2005 roku, przekroczyliśmy granicę 500 tysięcy(!), co dwukrotnie dystansuje drugą w rankingu Francję. Jesteśmy wielkim administracyjnym kolosem na glinianych nogach, który na dłuższą metę nie udźwignie takiego obciążenia finansowego. Gorącą kibicuję PO (tfu!), aby cięcia nie zakończyły się na tych marnych 10%. Czas skończyć z łojeniem pieniędzy z państwowego cycka. A na Ciebie pysiu kolorowy szkoda mi klawiatury. Gdyby Twoje pradziady miały taki sam pogląd na nauczycieli i wojsko jak Ty, dziś mówiłbyś po niemiecku. Z resztą, dla Ciebie pewnie bez różnicy. Tym razem bez pozdrowień. ![]() ![]() ... i z daleka niech śmigają policyjne koguty. |
|
|
|
P.N.R.I.
Offline |
|
|
Szczepan, troche dystansu. Pysio nie pisal powaznie.
![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Akurat sam nigdy nie pracowałem w budżetówce, ale spora część rodziny pracuje w szeroko pojętej sferze budżetowej. Dlatego mam pojęcia jak wygląda polityka kadrowa w 3 ministerstwach, kilku ważnych urzędach, także na szczeblu samorządowym
Co do ilości urzędników to nie musisz mnie straszyć tymi liczbami, bo dobrze wiem że ta liczba jest zatrważająca. Należy jednak pamiętać co jest przyczyną takiego rozrostu biurokracji w Polsce. Przekształcenia po 1989 roku sprawiły, że jak grzyby po deszczu zaczęły wyrastać różnego rodzaje instytucje, gdzie można było sobie załatwić ciepłą posadkę choćby ARiMR, która zatrudnia już kilkanaście tysięcy osób. Dodatkowo ważną rolę w tym procederze odegrał rozrost administracji samorządowej oraz przejęcie przez nią wielu zadań, które do tej pory należały do szczebla centralnego, zwiększając przy tym zatrudnienie w administracji rządowej. Nie ma co się oszukiwać, ale wiele agencji, urzędów, czy innych instytucji jest do likwidacji, a przynajmniej do restrukturyzacji. Jednak z tymi liderowaniem w liczbie urzędników mnie zaskoczyłeś, bo odkąd pamiętam to zawsze stykałem się ze stwierdzeniem, że daleko nam do niektórych krajów UE jeśli chodzi o rozmiar biurokracji. Jak widać na poniższym zestawieniu dobrze pamiętałem: http://www.money.pl/gospodarka/rapor...,0,682445.html ![]() Żeby nie było to jestem gorącym orędownikiem zmniejszenia i racjonalizacji zatrudnienia w Polsce, ale trzeba robić to z głową, a nie zabierać miejsce pracy młodzieży po szkole, aby panowie, bądź panie w którejś tam agencji mogli odbierać sobie premię na koniec roku. |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Dokładnie tak jak napisałeś emj10, ludzie myślą że przyczyną rosnącego długu publicznego jest armia urzędników.
Ok, jest przerost w administracji ale jak widać na powyższych wykresie, daleko nam do czołówki. Problemem są u nas inne rzeczy niesamowicie pożerające wszelkie zasoby - numerem jeden jest KRUS. W ogóle totalną bzdurą jest dla mnie tłumaczenie że PO nie zajmie się KRUSem bo wybory idą ... Partia rządząca powinna mieć interes Państwa jako numer jeden - nawet kosztem przetrwania ale jak widać nie u nas. Co do podatków - muszą być zmniejszone. Mamy jedne z najwyższych kosztów pracy w Europie i prędzej czy później musi to nastąpić. Nie możemy odwlekać tego do kolejnych wyborów i znowu czekać 4 lata. EDIT: Cytat:
![]() Aha, jeszcze jedno. Wszyscy analitycy mówią jednym głosem, że od 1 stycznia ceny paliw pójdą w górę bo rośnie VAT. Tymczasem 99% paliwa na stacjach jest kupionych za niższą stawkę ... pięknie ludzi urabiają na kolejne podwyżki. Masakra
Ostatnio edytowane przez Kocur : 20.12.2010 o godz. 22:12.
![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
KRUS niestety jest nie do ruszenia do końca tej kadencji i wynika to z kolesiostwa w PSL-u (partii na którą zwykle głosuję), dlatego nie przyłożą oni ręki, aby kogoś zabolała taka reforma.
KRUS sobie zagwarantował spokój jeśli chodzi o redukcję zatrudnienia: http://www.rp.pl/artykul/574746.html |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
![]() Czy ktoś mnie uszczypnie? Bo oczom nie wierzę. Trudno się dziwić ze władza Polaków skubie skoro ma takie wzorce. I jak można takiemu podać rękę? Chyba by uschła. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Drozd to jest przeróbka. Chyba jesteś przewrażliwiony na punkcie miłościwie na miłującego
Oryginał: ![]()
Ostatnio edytowane przez emj10 : 20.12.2010 o godz. 22:58.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
czy ja wiem czy taka przeróbka. gdyby faktycznie miał być to fotomontaż, to już dawno jego autor siedziałby w jakimś tajnym więzieniu, a takk.... cisza....
Powód: aha już wszystko jasne.. krzyżyk na drogę dla autora :)
Ostatnio edytowane przez pysio : 20.12.2010 o godz. 23:00.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Przeróbka raczej komiczna, bo ciężko uwierzyć, że ktoś jest tak bardzo głupi, żeby takie prowokacje robić.
Poza tym, rękę podałbym każdemu i zachęcam każdego do takiej postawy. A akurat kulturą osobistą to zawsze generał Jaruzelski wybijał się z tłumu. Nie umniejsza to jego wielu - raczej pewnych - win. Niemniej, zdecydowana większość dzisiejszych polityków nie dorównuje mu ani kulturą ani inteligencją. I dla ewentualnych szukających tu drugiego dna - piszę tylko o sprawach czysto związanych z językiem wypowiedzi i sposobem zachowania. Powód: spóźnienie
Ostatnio edytowane przez IncognitoTSW : 20.12.2010 o godz. 23:56.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
nawiązując jeszcze do tego zdjęcia, ja się zastanawiam, czemu Jarosław Kaczyński nie został zaproszony? Przecież z tego co mi wiadomo na tym spotkaniu byli wszyscy prezydenci RP po 89 oraz wszyscy premierowie, a jak mnie pamięć nie myli J. Kaczyński też był premierem przez 2 lata.
Są równi i równiejsi? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
![]() Najpierw wrzucasz niby Tupolewa w całości po katastrofie, twierdząc, że jednak wylądował cały i zdrowy, a teraz wyskakujesz z fotomontażem. I pewnie zarzucasz PO działania PR i obłudę ;-)
Myślałem, że jesteśmy zdecydowanymi liderami. Ze statystyk Eurostatu wynika jednak, że jesteśmy daleko w tyle. A już niebawem wchodzi w życie ustawa o racjonalizacji zatrudnienia, która procent urzędników jeszcze bardziej zmniejszy. |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zobaczymy, czy się zmniejszy
![]() Oczywiście jeśli chodzi o wartości liczbowe to zajmujemy 6 miejsce w UE jeśli chodzi o zatrudnienie w administracji za Francją, Niemcami, Wielką Brytanią, Włochami i Hiszpanią, co nie jest żadnym zaskoczeniem. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
||
Ot, taka ciekawostka: Jerzy Hausner, minister pracy i polityki społecznej za czasów sld miał, uwaga, 11 wiceministrów. Nie zmieniam jednak zdania. Tym bardziej cieszę się, że sam dostrzegasz problem. Genezę, którą podajesz, uważam za słuszną.
. No, ale my nie o tym.![]() ![]() ... i z daleka niech śmigają policyjne koguty. |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie ma problemu. Rzeczywiście co do administracji rządowej to została ona rozbudowana do bizantyjskich rozmiarów i pewnie plasujemy się w ścisłej czołówce europejskiej. W tej materii trzeba będzie się zastanowić, czy stawiamy na ilość doradców, czy na ich rzetelność. Wydaje mi się, że o zgrozo do tej pory stawiano na to pierwsze, a dobitnym tego przykładem było stworzenie Ministerstwa Gospodarki Morskiej, aby LPR mógł wstawić tam swoich ludzi.
Hausnera mimo wszystko przegiął z tymi v-ce ministrami, choć i tak mam szacunek do tego człowieka.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 21.12.2010 o godz. 00:33.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
||
Czyżby Ci google w czasie banicji wyłączyli czy też nasi modowie jak Cię banują to i od sieci odłączają ? Cytat:
![]()
Myślenie nie boli !
|
||
|