The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.12.2010, 00:11
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Jeśli rekonwalescent Nowak, czy 28-letni gwiazdor Robak, który w ciągu swojej kariery strzelił 26 bramek w ekstraklasie są lepsi to ja wysiadam.
Jestem ciekawy co taki Robak robiłby na boisku w meczu z Juventusem, czy City? Może prosił o autograf
Nowak to wiadomo, ale Robak dwa ważne dla swojej kariery sezony stracił w I lidze, gdzie bez wysiłku po 20 bramek strzelał. Szkoda mi ogólnie tego piłkarza, bo przydałby się naszej kadrze piłkarz o jego charakterystyce, nie mamy takiego silnego środkowego napastnika w stylu Rasiaka do zbijania górnych piłek do pomocników i wykorzystywania siły dośrodkowań Piszczka, Boenischa, Błaszczykowskiego czy Obraniaka. A Robak miał na pewno możliwości ku temu, żeby się rozwinąć na miarę przynajmniej regularnych powołań do kadry i szansy postrzelania w jakimś europejskim przeciętniaku. Teraz jest na to już chyba za późno.
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 04.12.2010, 01:29
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Nowak to wiadomo, ale Robak dwa ważne dla swojej kariery sezony stracił w I lidze, gdzie bez wysiłku po 20 bramek strzelał. Szkoda mi ogólnie tego piłkarza, bo przydałby się naszej kadrze piłkarz o jego charakterystyce, nie mamy takiego silnego środkowego napastnika w stylu Rasiaka do zbijania górnych piłek do pomocników i wykorzystywania siły dośrodkowań Piszczka, Boenischa, Błaszczykowskiego czy Obraniaka. A Robak miał na pewno możliwości ku temu, żeby się rozwinąć na miarę przynajmniej regularnych powołań do kadry i szansy postrzelania w jakimś europejskim przeciętniaku. Teraz jest na to już chyba za późno.
... Ty tego Robaka na pewno oglądałeś? Po czym wnioskujesz, że bez problemu zdobywał w I lidze po 20 bramek, jak w zeszłym sezonie zdobył tak naprawdę 18, choć Widzew wciągnął ligę nosem. Że nie jest ułomkiem to fakt, ale czy jest jakoś szczególnie silny? Moim zdaniem ten sam kaliber co Brożek jeśli idzie o siłę. W dodatku o górne piłki to on akurat nie walczy. Widziałem w tym sezonie większość spotkań Widzewa i trudno mi sobie przypomnieć żeby Robak zgrywał komuś piłkę głową. Co więcej, nawet po wrzutkach- głową to on zdobył bodajże jedną bramkę, o ile mnie pamięć nie zawodzi. A tak w ogóle to jego dorobek w tej rundzie wygląda tak:
3 mecze dobre, reszta (7 ligowych + 1 pucharowy) przeciętnie-słabe, słabe lub wręcz beznadziejne.
3 mecze dobre to mecze przed własną publicznością, w których Widzew wygrywał wysoko (Śląsk 5:2(3 Robaka), Jaga 4:1(2), Górnik 4:0(2)), natomiast nie pomógł ani razu, kiedy trzeba było przechylić szale zwycięstwa na stronę swojej drużyny, kiedy brakowało jednej bramki do korzystniejszego wyniku, a drużyna się męczyła- a miał okazje.

Tak mnie emj10 do przypuszczeń natchnął. Jak Sernas odejdzie z Widzewa, to najpewniej zastąpi go Nowak. Widzew się już nim interesował, podobny typ zawodnika i z Bełchatowa do Łodzi to nieduża przeprowadzka.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 04.12.2010, 10:38
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
... Ty tego Robaka na pewno oglądałeś?
Prawdopodobnie nie było w tym sezonie meczu Robaka, którego nie oglądałem.

Po czym wnioskujesz, że bez problemu zdobywał w I lidze po 20 bramek, jak w zeszłym sezonie zdobył tak naprawdę 18, choć Widzew wciągnął ligę nosem.
Czepiasz się szczegółów, w pierwszym sezonie strzelił 20 bramek, w drugim 18. Co nie zmienia faktu, że to raczej ma podkreślić jak stracony jest to czas dla rozwoju tego piłkarza, a nie być argumentem za tym, że potrafi strzelać.

Że nie jest ułomkiem to fakt, ale czy jest jakoś szczególnie silny? Moim zdaniem ten sam kaliber co Brożek jeśli idzie o siłę.
To jest Twoja opinia, ja mam inną. Może dlatego tak mówisz, że opierasz się na aktualnym sezonie, kiedy to Robak wrócił po kontuzji i stracił sporo czasu bez treningów.

W dodatku o górne piłki to on akurat nie walczy. Widziałem w tym sezonie większość spotkań Widzewa i trudno mi sobie przypomnieć żeby Robak zgrywał komuś piłkę głową. Co więcej, nawet po wrzutkach- głową to on zdobył bodajże jedną bramkę, o ile mnie pamięć nie zawodzi. A tak w ogóle to jego dorobek w tej rundzie wygląda tak:
3 mecze dobre, reszta (7 ligowych + 1 pucharowy) przeciętnie-słabe, słabe lub wręcz beznadziejne.
3 mecze dobre to mecze przed własną publicznością, w których Widzew wygrywał wysoko (Śląsk 5:2(3 Robaka), Jaga 4:1(2), Górnik 4:0(2)), natomiast nie pomógł ani razu, kiedy trzeba było przechylić szale zwycięstwa na stronę swojej drużyny, kiedy brakowało jednej bramki do korzystniejszego wyniku, a drużyna się męczyła- a miał okazje.
Wszystko ok, ale cały czas mówisz o tym aktualnym sezonie. A mi raczej chodzi o jego widoczny potencjał kilka lat temu, który jak widać u Robaka właśnie na przykładzie obecnego sezonu pozostał tylko potencjałem - trudno się spodziewać, że wystrzeli jakąś szałową formą. Szczególnie za czasów gry w Koronie Robak był zawodnikiem bardzo dobrze czującym się w powietrzu. Ogólnie się z Tobą zgadzam, ten sezon pokazuje, że zamiast się rozwinąć w rozwoju piłkarskim, to zawodnik Widzewa się cofa.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 04.12.2010, 12:17
Dzis piszą o 4 mln € za Rudnevsa które dają Turcy - jeśli kasa się zgadza to sprzedał bym go choćby dziś. Nie ma szans żeby sprzedać go drożej.
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 04.12.2010, 12:31
Robak to nie porozumienie. Już bym wolał Pawłowskiego z Plizgą z Zagłębia wyciągnąć.

Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 04.12.2010, 13:37
Też bym chetnie widział jak Lech sprzedaje Rudneva. Po pierwsze pieniądze przetrwonią albo zabierze właściciel. Po drugie nie mają nikogo dobrego w ataku. Bez Rudnevsa im zostaje tylko 'ta ta ta tara Cibamba!" i totalny chaos pod bramką.
..
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 04.12.2010, 13:58
W sumie to targuja sie bo nie mieli nikogo na oku. Wypadl Joel, Wichniarka wywalili ostal im sie jeden solidny.
Teraz z ogniem w dupie musza wyszukac KONKRETNEGO i juz GOTOWEGO. Wiec albo sprzedaja Rudnevsa i lwia czesc idzie na napadziora, albo zostawiaja go i wykladaja taka kase z kieszeni.
Innych mozliwosci nie maja.
Oczywiscie moga zapchac dziury mlodymi, ale to bedzie w sumie samobojstwo.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 04.12.2010, 14:03
Tak samo było jak Lewandowski odszedł i już niektórzy wieszczyli koniec Lecha. A tu znaleźli Rudnevsa za grosze. Więc nie martwiłbym się o nich, bo jak widać nieźle sobie radzą.

Jestem ciekaw natomiast kogo my do Wisły weźmiemy żeby wzmocnić atak, to jest ciekawe.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 05.12.2010, 13:30
Nie za grosze. Bez mitologizacji.
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

Odpowiedz cytując
LeszekABG
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 05.12.2010, 13:44
200 tysięcy euro za zawodnika, który ma mistrza Polski wprowadzić do Ligi Mistrzów to nie grosze? Ile inne drużyny wykładają na takie przygotowania...
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Stary 05.12.2010, 13:51
Chyba żartujesz z tymi 200k. Spotkałem się z kilkoma wersja od 400 do 700k ale na pewno nie 200.
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Za grosze czyli około 500 tysięcy euro. Grosze jest względne Chodziło w porównaniu do tego za ile sprzedali Lewandowskiego (4 miliony euro)
No jakoś tyle kosztował. Alee, myślisz, że zawsze tak będą trafiać ?. Ilu jeszcze Rudnevsów czeka by przyjść do Lecha. Bo widzę, że piszesz o odejściu Lewego, że już wtedy miała być tragedia.i Teraz po odejściu Rudnevsa też sobie dadzą radę ? Ja bym polemizował bo nie wiem kogo by mogli kupic by utrzymac ten poziom. Nie spodziewam sie wydania 1.5-2 milionow wiec bardzo bym chcial zeby opchnęli Łotysza co by im utrudnilo walkę w lidze.
Ostatnio edytowane przez tofik : 05.12.2010 o godz. 13:59.
..
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 05.12.2010, 13:56
Awe napisał(a):Wyświetl post
Nie za grosze. Bez mitologizacji.
Za grosze czyli około 500 tysięcy euro. Grosze jest względne Chodziło w porównaniu do tego za ile sprzedali Lewandowskiego (4 miliony euro)
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 05.12.2010, 21:28
Ale chwila... Sprzedali Lewandowskiego, napastnika jak na polskie warunki wybitnego. Napastnika, który robił im grę w ofensywie - nie tylko strzelał bramki i asystował, ale absorbował obronę robiąc miejsce dla Peszki i Stilica a także świetnie grał pressingiem odbierając piłki. Od czasów Jelenia i Brożka (wcześniej Żurawia i Franka) nie było w Polsce równie dobrego polskiego napastnika, jak Lewandowski.

W miejsce Lewandowskiego pozyskali Rudnevsa. Napastnika niewątpliwie utalentowanego, któremu jednak brakuje podobnej regularności co w przypadku Roberta. I to napastnika, który jest o wiele mniej aktywny na boisku. Co widać szczególnie w lidze - wiele meczy, które Amika przegrała mogło potoczyć się inaczej, gdyby mieli Lewandowskiego.

Więc moim zdaniem jest to zmiana na gorsze. A pozyskanie napastnika za 2-3 mln € to science-fiction, bo takiemu płaci się 600-700 tys. € na sezon. Amiki na to nie stać.

Ja z kolei nie mitologizowałbym tak bardzo sprawności Amiki w zakresie polityki transferowej. Minione okienko było tego przykładem. Z pozyskanej grupy: Tsimbamba, Kiełb, Wichniarek i Rudnevs tylko ten ostatni okazał się wzmocnieniem. Tsimbamba i Kiełb spisują się średnio, Król Artur - wiadomo. Więc skuteczność słynnego komitetu transferowego w okienku letnim to 25%.

Wiadomo, że Amika będzie w zimie polowała na Radionowa i może im się uda. Akurat ten zawodnik może być lepszy od Rudnevsa. Natomiast będą mieć spory kłopot z utrzymaniem przede wszystkim Peszki i Arboledy.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 05.12.2010, 21:37
Lewandowski im robił grę, to prawda ale i z Rudnevsem potrafili wyjść z grupy chociaż wszyscy myśleli ze polegną.
Że też nasz "komitet" transferowy nie ma takich sukcesów. Ja nie mitologizuje Lecha, ale stwierdzam fakty. Na tle innych klubów (zwłaszcza Legii ale i nas) wypadają lepiej. Legia zrobił rewolucje w składzie po to żeby z 6 nowych kopaczy tylko Vrdoljaka można było nazwać jako udany transfer. U nas trochę lepiej ale też bez rewelacji.
A jak Lech sobie poradzi bez Rudnevsa to zobaczymy wkrótce, jeśli te plotki o jego odejściu okażą się prawdziwe. Ja się o Lecha nie boje, ale o nas.

Mam nadzieje że nasz nowy dyrektor sportowy zmieni tą sytuacje i to my będziemy wzorem dla innych
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Stary 05.12.2010, 23:59
Nie nawalaj na nasz komitet którego nie mieliśmy ;/
Tam sie przynajmniej ktoś zajmuje transferami. Czy dobrze czy źle to subiektywna opinia.
..
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 06.12.2010, 09:49
Rudnevs do Arsenalu ?
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32288,t...wiadomosc.html
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 06.12.2010, 10:43
Ciekawe czy Amica sięgnie w tej sytuacji po Nowaka czy będzie się trzymała z daleka od tego wielce ryzykownego grajka? A co do ich skuteczności transferowej to nie zgodzę się, że Kiełb to niewypał. A więc moim zdaniem skuteczność to około 50%.
Ciekawa będzie zima - póki co wszyscy trzymają póki co karty zakryte lub blefują (Dysko - Peszko+Arboleda)
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 06.12.2010, 10:50
Wydaje mi się, że prędzej Amica sięgnie po Kiełba, albo Sernasa. Jest jeszcz Diaz ze Śląsk i Traore z Lechii. Mają w czym wybierać
Odpowiedz cytując
szczebel
Banita

Od: 09.2009

Stary 06.12.2010, 11:37
Wydaję mi się jednak , że Kiełb w Kuchence jest od pół roku . Tak właściwie do tej pory tylko uśmiecham się na listy transferowe podawane przez polskie media . Bonin , Glik , Lisowski ,Nowak , Robak to nie są piłkarze na pierwszą 11 tylko następne uzupełnienia kadry i oczywiście możemy gdybać czy faktycznie chcemy więcej polskich pikarzy w Wiśle .
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 06.12.2010, 11:49
Fakt nie Kiełb a Robak. Jeszcze zaspany po wczoraj.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 08.12.2010, 08:58
Galatasaray daje 4 mln € za Rudnevsa
http://www.sport.pl/pilka/1,70993,87...Arsenalu_.html

4 mln € tyle kosztują 4 bramki strzelone Juventusovi można powiedziec.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 08.12.2010 o godz. 09:11.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 08.12.2010, 10:40
W Turcji i Grecji dają tyle ile chcesz, później okazuje się,że brutto a netto wg nich to nie to samo itd

Porównywanie Rudnevsa do Szewczeniki uważam za niesmaczne,co najmniej. Nie wiem skąd to porównanie,chyba dlatego,że obydwoje są z Europy Wschodniej. Innych podobieństw nie dostrzegam.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Telus
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 13.12.2010, 18:02
Według dzisiejszych informacji zespół rywalki zza błoń wzmocnił Piotr Giza.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 13.12.2010, 18:25
Czy wzmocnił to się jeszcze okaże
Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 13.12.2010, 18:41
Telus napisał(a):Wyświetl post
Według dzisiejszych informacji zespół rywalki zza błoń wzmocnił Piotr Giza.
http://sport.tvp.pl/pilka-nozna/ekst...acovii/3576034
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 13.12.2010, 19:34
W jakiej jest on formie, nie wie nikt. Ale gdzie ma się odbudować, jak nie na Kałuży?

Moim zdaniem Legia to były po prostu zbyt wysokie progi. Grając na zapleczu ekstraklasy może złapie dawną formę.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 14.12.2010, 09:30
flamengista napisał(a):Wyświetl post
W jakiej jest on formie, nie wie nikt. Ale gdzie ma się odbudować, jak nie na Kałuży?
Moim zdaniem Legia to były po prostu zbyt wysokie progi. Grając na zapleczu ekstraklasy może złapie dawną formę.
Tu się zgadzam poza tym gdzieś coś czytałem, że on w tej Wawie był sam (tzn. partnerka została w Kraku), a to też skrzydeł raczej nie dodaje. Teraz będzie u siebie aczkolwiek nieco starszy no i już nie ma dużej części starej paki (Stawowy, Skrzynia, Nowak itd.)
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 14.12.2010, 11:42
Kiedyś już to pisałem. Widziałem kilka treningów Legii na żywo w ostatnich latach i mogę stwierdzić, że Giza to jest zawodnik, który nie nadaje się do profesjonalnego uprawiania tego sportu. Mimoza, leń patentowany i człowiek bez krzty charyzmy. Wiem jak powinno wyglądać zaangażowanie na treningu, bo sam tego doświadczyłem i zupełnie nie było u niego tego widać. Podobnie rzecz miała się z Grzelakiem, który po kontuzji trenował tak jakby nie miał ochoty wrócić do tego sportu, ale on miał chociaż cień ambicji i poszedł za kasą do Rosji, a nie jak Gizmo wrócił do swojego pana z podkulonym ogonkiem.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 14.12.2010, 14:38
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Kiedyś już to pisałem. Widziałem kilka treningów Legii na żywo w ostatnich latach i mogę stwierdzić, że Giza to jest zawodnik, który nie nadaje się do profesjonalnego uprawiania tego sportu. Mimoza, leń patentowany i człowiek bez krzty charyzmy.
Czyli, poszedł w dobre miejce. Jest duża szansa, że pomoże w "Powrocie 2011".
Odpowiedz cytując
bebeto
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 14.12.2010, 14:59
arti napisał(a):Wyświetl post
Tu się zgadzam poza tym gdzieś coś czytałem, że on w tej Wawie był sam (tzn. partnerka została w Kraku), a to też skrzydeł raczej nie dodaje. Teraz będzie u siebie aczkolwiek nieco starszy no i już nie ma dużej części starej paki (Stawowy, Skrzynia, Nowak itd.)
A W-wa to niby na końcu świata ?
Poza tym był z żoną i córka mu się tam urodziła .
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów