The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.11.2010, 12:18
Niestety smutna prawda jest taka, że obecna drużyna Wisły po latach osłabiania i szkodliwych decyzji góry, nie nadaje się już do gry o żadne poważne cele. W tym składzie kadrowym musimy zapomnieć nie tylko o Europie. I żaden trener tu nie pomoże, ani zaklinający rzeczywistość doradcy bossa czy pseudo eksperci od lat źle oceniający wartość sportową zespołu. Trener jest tylko jednym z elementów tego cyrku i mechanizmu nastawionego nie na rozwój drużyny.

Zdrowa i mocna Wisła zależy od Bogusława Cupiała. On jednak przez ostatnie lata pokazywał, że na takiej Wiśle już mu nie zależy i nie o taką Wisłę mu teraz chodzi.

Dlatego zimą zamiast wzmocnień, które były potrzebne już dawno, usłyszymy kolejne durne tłumaczenia i chorą argumentację, że w związku z utratą szans na mistrzostwo, Cupiał "zawiesi wszystko" i znów pozostanie na swej szkodliwej ścieżce działania. A Zbymak będzie dowodził, że to nic, bo dopiero latem, po sezonie zobaczymy, co znaczy "ofensywa transferowa"...
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 01.11.2010, 12:31
Markus napisał(a):Wyświetl post
Dlatego zimą zamiast wzmocnień, które były potrzebne już dawno, usłyszymy kolejne durne tłumaczenia i chorą argumentację, że w związku z utratą szans na mistrzostwo, Cupiał "zawiesi wszystko" i znów pozostanie na swej szkodliwej ścieżce działania. A Zbymak będzie dowodził, że to nic, bo dopiero latem, po sezonie zobaczymy, co znaczy "ofensywa transferowa"...
Powstrzymajmy się z ocenami do przerwy zimowej. Przecież wtedy wyjdzie szydło z worka. To już niedługo.
Odpowiedz cytując
arsfan90
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 01.11.2010, 12:32
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
Chcialbym po raz n-ty pogratulowac prezesowi Basalajowi rozwalenia druzyny a w szczegolnosci bloku defensywnego. Na calym swiecie zespol zaczyna sie budowac od tylu a u nas jest odwrotnie. Czemu Cupial go jeszcze nie wywalil na zbity pysk?
A nie przyszło Ci do głowy, że Cupiał zgodził się na taką transakcję?! Zgodził się o ile nie on sam o tym zadecydował. Niestety Cupiał otacza się idiotami, którzy mu doradzają a on wierzy we wszystkie ich słowa...

Ja mam tylko nadzieję, że wyjdzie coś z planu Basałaja a żeby to powstała u nas szkółka piłkarska z prawdziwego zdarzenia, bo w tym jest przyszłość!

P.S Co ma zrobić trener skoro ma w składzie miernych zawodników?! (Z gówna bata nie ukręcisz)
ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY
Z NIĄ SIĘ LICZY KAŻDY
JESTEŚMY DUMĄ TEGO MIASTA
A W NASZYCH SERCACH BIAŁA GWIAZDA
I NAWET JEŚLI BĘDZIE ŹLE
MY NIGDY NIE PODDAMY SIĘ

Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 01.11.2010, 12:42
widac chętni byli tylko w lecie na nasz blok defensywny (Alvarez,Głowa,Marcelo,Diaz) .Gdyby zgłosili sie chętni po 4 naszych pomocników to i ich by sprzedano bez mrugnięcia okiem.Jednak to nie ma nic wspólnego z budowaniem silnej drużyny.Darmowymi grajkami, starymi, po kontuzjach, nigdzie już nie chcianymi sie ich nie zastąpi
Ostatnio edytowane przez AYALA : 01.11.2010 o godz. 12:45.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 01.11.2010, 12:44
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Powstrzymajmy się z ocenami do przerwy zimowej. Przecież wtedy wyjdzie szydło z worka. To już niedługo.
Obawiam się, że "szydło z worka" wyszło już bardzo dawno. Nie tylko minionego lata.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
mszwagier
Member

Od: 09.2003

Stary 01.11.2010, 12:52
Potrzeba wzmocnień i to poważnych, bo Sobol długo już nie pociągnie i może być tak, że obudzimy się z ręką w nocniku..........
Odpowiedz cytując
Donson
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 01.11.2010, 13:15
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Nie wierzę, że po tym co odstawiał u Was i u nas można za nim tęsknić
U Was Panie to kawał lenia było a nie materiał na biegaczy. Sami solar-boys. Nie biegali bo połamaliby sobie paznokcie.
U nas zmiany były złe i doprowadziły do wywalenia Szula. Wielu było i tutaj takich co przyklaskiwali tym decyzjom.

Zaczęto sprowadzać chłam, który nie chciał biegać i "Zarząd" podjął decyzję, że to napewno wina trenera od przygotowania fizycznego. Tym razem ryba od głowy się nie psuła, tylko od kloaki.
JESTEM LAMUSEM
Odpowiedz cytując
Donson
Senior Member

Stary 01.11.2010, 13:16
arsfan90 napisał(a):Wyświetl post
A nie przyszło Ci do głowy, że Cupiał zgodził się na taką transakcję?! Zgodził się o ile nie on sam o tym zadecydował. Niestety Cupiał otacza się idiotami, którzy mu doradzają a on wierzy we wszystkie ich słowa...

Ja mam tylko nadzieję, że wyjdzie coś z planu Basałaja a żeby to powstała u nas szkółka piłkarska z prawdziwego zdarzenia, bo w tym jest przyszłość!

P.S Co ma zrobić trener skoro ma w składzie miernych zawodników?! (Z gówna bata nie ukręcisz)
Cupiał, Cupiał.
Cupiał ma w nosie.
Nie dokłada - dobrze jest.
Jego małpy, jego cyrk. My widownia.
JESTEM LAMUSEM
Odpowiedz cytując
wajefel
Member

Od: 07.2010

Stary 01.11.2010, 13:34
Z obecnych piłkarzy zostawiłbym : Piotra Brożka,(Chavez,Bunoza,Cikos ale to wszystko z myślą o przyszłości), CEZAREGO WILKA(on jako jedyny zostawia całe serce na boisku),Kirma,Gargułę,Paljicia,Małeckiego,Riosa,Br ożka Pawła(chyba, że da się na nim jakieś pieniądz zarobić).Resztę wy.......ić, bo nie zasługują na grę w koszulce Wisły.
Sobola i Żurawia zostawić, żeby trzymali szatnię.
Odpowiedz cytując
Silvestro
Senior Member

Od: 02.2003

Stary 01.11.2010, 13:37
Markus ma rację. Cupiał ma to wszystko gdzieś. Wyciąga tylko kasę i w przerwie zimowej pójda następni, na których tylko będą chętni. Przyjdą darmowe spady z Holandii i będzie coraz gorzej. Dla mnie obecna Wisła to jest horror. Co to za klub ,w którym nie gra ani jeden wychowanek? Wisła to był klub , w której trzon stanowili krakowscy gracze, którym zależało na grze, którzy się z nim identyfikowali , dla których Biała Gwiazda coś znaczyła. Wcale nie dałabym głowy za to , czy wszyscy obecni gracze wiedzą jak nazywa sie klub w którym grają
A że można wychować własnych piłkarzy , świadczy przykład np. MU, gdzie w szerokiej 35 osobowej kadrze jest 14 wychowanków , z których 9 stale gra w pierwszym składzie.
W Wiśle na parę lat trzeba dać sobie spokój z wielkimi ambicjami , zacząć wszystko od początku i bez Cupiała.
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 01.11.2010, 13:40
To jak Cupial ma gdzies to moze najwyzsza pora sprzedac za normalne pieniadze komus komu sie bedzie chcialo w to bawic...
Odpowiedz cytując
wiśnia
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 01.11.2010, 13:45
63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
To jak Cupial ma gdzies to moze najwyzsza pora sprzedac za normalne pieniadze komus komu sie bedzie chcialo w to bawic...
Zapomniałeś, że mamy długi u Cupiego. Sprzedamy Brożków,Małego, Kirma i Wilka, to może sie łaskawie zastanowi nasz boss...pamiętaj kasa musi sie zgadzać
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 01.11.2010, 14:35
Chyba macie rację z tym,że z Cupiałem raczej nigdzie już nie zajdziemy. Albo mu się nie chce albo nie potrafi lub kasa nie ta. Jedno z trzech. Średnio wierzę w gadki o chęci wzmocnenia drużyny w zimie. Pewnie przyjdą jakieś spady i nic więcej.

A prawda jest taka,że można w dalszym ciągu zacząć gonić czołowkę. Bez względu na stratę punktową. Tylko wystarczy kupic obrońców, skrzydłowych i napastnika. O bramkarzu nie wspominając. W tej przaśniej lidze spokojnie dałoby się dogonić czołowkę. Tyle i aż tyle. Proste i oczywiste. No ale nasz Boss chce zdobyć mistrzostwo spadami z innych lig. Eksperyment na skalę iście światową. Trzymam kciuki
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Kryniu
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 01.11.2010, 14:35
Taka kalkulacja. Kto chciałby kupić Wisłę i zapewnić dawną świetność. Ktoś kiedyś wspominał że Szejkowie się zastanawiali nad wykupem ale to było hoho i jeszcze trochę tak więc nie wiem

Mam takie pytanie czy ma ktoś może link do jakiejś wypowiedzi Cupiała. Szukałem i nigdzie nie widzę ani jednej. Może być nawet z przed kilku lat
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 01.11.2010 o godz. 15:12.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 01.11.2010, 15:17
No i co z tego,że dawno temu,choć z tymi Szejkami to pewnie nie prawda. Chodzi o to aby podać cenę i wystawić klub na sprzedaż.Normalna transakcja w bardzo silnych i słabych ligach. Z tego co pamiętam to nigdy nie byo oficjalnej oferty sprzedaży,tylko bardziej ploty. Chodź jak dla mnie Cupiał chce mieć ciastko i zjeść ciastko vide wyprzedaż obrony. Może niech da na sprzedaż 50 procent swoich udziałów. Kasę dostanie a nowy współwłaściciel wyłoży troszkę gotówki. W ogóle coś wyłóży. Bo w tym systemie to poza staczaniem się z roku na rok, prędzej będziemy toczyć zacięty bój o utrzymanie niż o MP.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
karaoke1
Junior Member

Od: 09.2008

Stary 01.11.2010, 15:23

Z forum Wiary Lecha Najbardziej sapią o gwizdy podczas wyjazdu karetki tzw telewizyjni kibice...
Każdy kto był na stadionie mógł zauważyć, że gdy wjeżdała karetka lub moment wcześniej większość stadionu oklaskiwała Clebera.
Natomiast podczas wyjazdu doszło do splotu z kolejnym wydarzeniem (jatka na stadionie, głos Mirka Szymkowiaka w C+ brzmiał niczym relacja z jakiejś przeraźliwej katastrofy, gdybym nie był na stadionie to pewnie myślałbym o potężnej rozróbie z gęsto ścielącym się trupem).
Ponieważ większość stadionu nie akceptowała tego zachowania doszło do gromkich gwizdów i krzyków w stylu idźcie sobie.
No może gdyby karetka jeszcze poczekała to byłyby oklaski i telewizyjny kibic mógłby być dumny i zadowolony.
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez karaoke1 : 01.11.2010 o godz. 15:25.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 01.11.2010, 15:24
Kryniu napisał(a):Wyświetl post
Taka kalkulacja. Kto chciałby kupić Wisłę i zapewnić dawną świetność. Ktoś kiedyś wspominał że Szejkowie się zastanawiali nad wykupem ale to było hoho i jeszcze trochę tak więc nie wiem

Mam takie pytanie czy ma ktoś może link do jakiejś wypowiedzi Cupiała. Szukałem i nigdzie nie widzę ani jednej. Może być nawet z przed kilku lat
Od czego masz google? Wpisz frazę: "Bogusław Cupiał powiedział" i wyskoczą Ci jego wypowiedzi, choć było ich baaardzo mało
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
Filippo
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 01.11.2010, 15:27
Boukhari to prawdziwy fighter popatrzcie na powtórkę jak odskakuje przestraszony od Injaca i daje mu strzelić na 1:1 zamiast wziąć piłke na ciało. Takich więcej nam trzeba.
Odpowiedz cytując
Pavlun
Junior Member

Stary 01.11.2010, 15:46
Na www.sport.pl jest kilka niewinnych fotek z wczorajszego meczu i opis demolki Niezależnie od totalnej wtopy czysto piłkarskiej, wtopa CYWILIZACYJNA. Po co nam nowe stadiony z fantastyczną infrastrukturą? Otwieramy wlaśnie Ligę Niszczycieli - kto komu bardziej nowy stadion rozp......?! Totalny obciach.
Ostatnio edytowane przez Pavlun : 01.11.2010 o godz. 15:49.
Od 15.09.1976 z Wisłą
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 01.11.2010, 16:29
Kryniu napisał(a):Wyświetl post

Chetnych zaraz by sie znalazlo wielu.
Tylko ten niby dlug Cupiala...

w Polsce na pilce noznej sie nie zarabia, Cupial zainwestowal i stracil wiec moze pora sprzedac klub po cenie normalnej a nie niszczyc go z roku na rok...
Odpowiedz cytując
mariutto
Member

Od: 08.2009

Stary 01.11.2010, 18:10
http://www.sport.pl/pilka/1,65039,85..._szpitalu.html

Tu jest link do informacji jak Djurdjević odwiedził Clebera w szpitalu. Ładny gest.
Kibice Lecha to porażka!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
K4millo
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 01.11.2010, 18:25
mariutto napisał(a):Wyświetl post
http://www.sport.pl/pilka/1,65039,85..._szpitalu.html

Tu jest link do informacji jak Djurdjević odwiedził Clebera w szpitalu. Ładny gest.
Kibice Lecha to porażka!!!!!!!!!!
Djurdjević grał z Cleberem przez 3 lata w Vitorii Guimaraes tak więc jest jego dobrym znajomym.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
thebo4
Member

Od: 06.2010

Stary 01.11.2010, 18:39
z tej samej strony co podałeś cytuję fragment

Cytat:
Kibice "Kolejorza" wygwizdali Brazylijczyka i kierowali w jego stronę wulgarne okrzyki.
Chamstwo!
Odpowiedz cytując
moce
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 01.11.2010, 18:48
sprawa jest jasna sa tylko trzy mozliwosci albo transfery beda albo ich nie bedzie albo beda ale mierne ja jednak mam nadzieje ze nie zrobili Maaskanta w pieroga i nie naobiecywali mu wzmocnien po to by sie na niego wypiac w przerwie zimowej
wracajac do tematu kometarz przy faulu Peszki "wszystko zgodnie z przepisami" na Cleberze nawoluje o pomste do nieba
"W tym burdelu, jakim jest polski futbol, nic mnie już nie dziwi"

Jan Tomaszewski
Odpowiedz cytując
zet
Member

Od: 01.2009

Stary 01.11.2010, 19:31
[QUOTE=thebo4;1002695]z tej samej strony co podałeś cytuję fragment

Amica, nie Lech!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 01.11.2010, 19:47
Silvestro napisał(a):Wyświetl post
Markus ma rację. Cupiał ma to wszystko gdzieś. Wyciąga tylko kasę i w przerwie zimowej pójda następni, na których tylko będą chętni. Przyjdą darmowe spady z Holandii i będzie coraz gorzej. Dla mnie obecna Wisła to jest horror. Co to za klub ,w którym nie gra ani jeden wychowanek? Wisła to był klub , w której trzon stanowili krakowscy gracze, którym zależało na grze, którzy się z nim identyfikowali , dla których Biała Gwiazda coś znaczyła. Wcale nie dałabym głowy za to , czy wszyscy obecni gracze wiedzą jak nazywa sie klub w którym grają
A że można wychować własnych piłkarzy , świadczy przykład np. MU, gdzie w szerokiej 35 osobowej kadrze jest 14 wychowanków , z których 9 stale gra w pierwszym składzie.
W Wiśle na parę lat trzeba dać sobie spokój z wielkimi ambicjami , zacząć wszystko od początku i bez Cupiała.
wyciaga kase? puknij ze sie w czoło... w ostatnim roku klub stracił 10 mln zł za to ze nie grał na własnym stadionie... to myślisz, że co Cupiał sobie pieniądze wyciągnął, i zostawił spółkę w długach? wy wiecie co wy wogóle .......icie?
Jacy wychowankowie? Kiedy w Wisle za Cupiała grali jacyś wychowankowie? Jeszcze pare lat temu to ci nie przeszkadzało jak łoiliśmy wszystkich w lidze... Narazie zaczynamy od nowa, jest nowy stadion nowy trener dyrektor sportowy, nie da sie wszystkiego zacząć od nowa w jeden miesiąc... zobaczymy jakie będą transfery w zime potem bedziemy się zastanawiać, czy Cupiał chce Wisłe rozwalić czy nie... Szkoda słów, mówimy ze mamy prezesów właścicieli którzy nie dadzą popracować trenerowi, ze za szybko zwalniają, ze reagują impulsywnie nieracjonalnie a sami nie jesteście w stanie i do tego patrząc z boku na to wszystko normalnie, logicznie podejść do sprawy. Jak chcesz mieć 14 wychowanków w kadrze teraz? Nawet jakby za dwa miesiace oddali do urzytku 7 boisk treningowych zatrudnili 10 wysokiej klasy trenerów dla młodzierzy którzy by wprowadzili zachodnie wzorce szkolenia to i tak przez przynajmniej 10 lat zaden wychowanek by w tym klubie nie grał... bo zawodnika nie szkoli się rok... na wszystko trzeba czasu a ty byś chciał wszystko już... szejków 50 miliardów dolarów, 15 transferów i 15 wychowanków w zime... nie, nie da się...
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
Vashut
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 01.11.2010, 20:19
regan napisał(a):Wyświetl post
wyciaga kase? [... ]
wyciąga, wyciąga- od kilku lat Cupiał stopniowo redukuje "dług", który ma u niego Wisła z czasów kiedy zaczynał u nas- zobaczcie sobie raporty finansowe Wisły z ostatnich 7-8 lat z bilansem zyski i straty, tyle kasy z piłkarzy ile my dostaliśmy nie dostała w ostatnim dziesięcioleciu żadna inna nasza drużyna, inwestowane z tego było co roku średnio 10-15% (mówię o transferach z i do klubu) i mamy to co mamy

najdroższy transfer Wisły- Jirsak 800 tys. EUR, kogo jeszcze kupiliśmy za "grubą" (400tys.EUR?) kasę- Kirma?, Wilka?
a policzcie ile boss wyciągnał za Kosę, Uche, Żurawia, Marcelo, Kubę, Jopa, Gorawskiego..

Wydaje mi się że ten 100mln dług cupiałowy zaczyna być mitem, ciekawe ile z niego rzeczywiście zostało
"to miasto zawsze było Semper Fidelis.."
Odpowiedz cytując
Donson
Senior Member

Stary 01.11.2010, 20:21
regan napisał(a):Wyświetl post
wyciaga kase? puknij ze sie w czoło... w ostatnim roku klub stracił 10 mln zł za to ze nie grał na własnym stadionie... to myślisz, że co Cupiał sobie pieniądze wyciągnął, i zostawił spółkę w długach? wy wiecie co wy wogóle .......icie?
Jacy wychowankowie? Kiedy w Wisle za Cupiała grali jacyś wychowankowie? Jeszcze pare lat temu to ci nie przeszkadzało jak łoiliśmy wszystkich w lidze... Narazie zaczynamy od nowa, jest nowy stadion nowy trener dyrektor sportowy, nie da sie wszystkiego zacząć od nowa w jeden miesiąc... zobaczymy jakie będą transfery w zime potem bedziemy się zastanawiać, czy Cupiał chce Wisłe rozwalić czy nie... Szkoda słów, mówimy ze mamy prezesów właścicieli którzy nie dadzą popracować trenerowi, ze za szybko zwalniają, ze reagują impulsywnie nieracjonalnie a sami nie jesteście w stanie i do tego patrząc z boku na to wszystko normalnie, logicznie podejść do sprawy. Jak chcesz mieć 14 wychowanków w kadrze teraz? Nawet jakby za dwa miesiace oddali do urzytku 7 boisk treningowych zatrudnili 10 wysokiej klasy trenerów dla młodzierzy którzy by wprowadzili zachodnie wzorce szkolenia to i tak przez przynajmniej 10 lat zaden wychowanek by w tym klubie nie grał... bo zawodnika nie szkoli się rok... na wszystko trzeba czasu a ty byś chciał wszystko już... szejków 50 miliardów dolarów, 15 transferów i 15 wychowanków w zime... nie, nie da się...
Czasami jak czytam to co koledzy piszą to zastanawiam się czy wiedzą że istnieje tzw. prawo spółek (potocznie zwane kodeksem handlowym)?
Cupiał wyciąga kasę z Wisły!! Nie dosłownie. Strata Wisły z tytułu nie podejmowania gości na własnym obiekcie jest tzw. korzyścią utraconą (lucrum cessans) i jako taka musiała być wbita w budżet klubu (Spółki Akcyjnej), bo było wiadome wcześniej że tych pieniędzy nie będzie. Oczywiście inne koszty się pojawiły.

Poza tym spółka akcyjna może odnotowywać tzw. stratę czyli ujemny wynik techniczny z działalności. Obciążać ten wynik mogą np: zlecenia na rzecz Grupy TF (a tutaj można wrzucić Bóg wie co), zlecenia obce, wynagrodzenia ekspertów, czyste straty finansowe (działalność jako taka na pewno ubezpieczona w HDI, ale oni rozliczają składkę barterem za reklamę i połowa HDI w Krakowie chodzi na mecze Wisły za friko), więc dla dobrej współpracy czyste straty są wyłączone z ubezpieczenia - bo nikt normalny tego w żadnym klubie sportowym nie ubezpieczy.

Tą stratą karmi się TF w wymiarze księgowym - oznacza to, że nawet jeżeli nie teraz to w przyszłości zysk spółki sportowej zasili wynik finansowy wierzyciela (Grupy TF), dlatego spółka sportowa nie zarabia , tylko MOWI SIĘ ŻE BILANSUJE SIĘ!!!
Bo każda złotówka wpadająca do kasy ponad założony plan zasila TF.
Nie sądziliście chyba, że pewnego dnia Cupiał pojawi się i powie: Gdzie jest moje 160 baniek

Więc im więcej karnetów wykupimy tym szybciej go spłacim.
Pojawia się jeszcze kwestia praw transmisyjnych, ale one finansują kopaczy tak naprawdę, a że Wisła jest jeszcze medialna to styka, ale coraz mniej.

BŁAGAM ZROZUMCIE. KASA JUŻ PŁYNIE DO TF. Nie szerokim strumieniem bo się nie da, muszą brać po trochę żeby Spółka Sportowa mogła jeszcze działać.
Chodzi o takie obciążenia, które nie zaburzają podstawowej działalności. Podkreślam, że tzw. podstawowa działalność nie oznacza:
- Zdobywania MP,
- Zdobywania PP,
- Awansu do UEFA
- itd.
W/w nie przeszkadza oczywiście, ale wymaga nakładów jakich TF nie chce już dawać.

Mam nadzieję, że chociaż jeden zrozumiał.
JESTEM LAMUSEM
Odpowiedz cytując
mszwagier
Member

Od: 09.2003

Stary 01.11.2010, 20:35
Niestety tak to z grubsza wygląda jak przedmówca powiedział.............. :(
Odpowiedz cytując
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 01.11.2010, 20:40
Vashut napisał(a):Wyświetl post
wyciąga, wyciąga- od kilku lat Cupiał stopniowo redukuje "dług", który ma u niego Wisła z czasów kiedy zaczynał u nas- zobaczcie sobie raporty finansowe Wisły z ostatnich 7-8 lat z bilansem zyski i straty, tyle kasy z piłkarzy ile my dostaliśmy nie dostała w ostatnim dziesięcioleciu żadna inna nasza drużyna, inwestowane z tego było co roku średnio 10-15% (mówię o transferach z i do klubu) i mamy to co mamy

najdroższy transfer Wisły- Jirsak 800 tys. EUR, kogo jeszcze kupiliśmy za "grubą" (400tys.EUR?) kasę- Kirma?, Wilka?
a policzcie ile boss wyciągnał za Kosę, Uche, Żurawia, Marcelo, Kubę, Jopa, Gorawskiego..

Wydaje mi się że ten 100mln dług cupiałowy zaczyna być mitem, ciekawe ile z niego rzeczywiście zostało
CO? Wisła ma dług u Cupiała? ? Ja nie wiem skad wy takie brednie macie, ale naprawdę chociaż podstawy ekonomii wartało by znać... Wytłumaczę Ci to, choć wątpie czy to ma sens...

Wisła jest spółką akcyjną na herbie masz nawet taką informacje czy "Wisła Kraków S.A". I jest to spółka należąca do Telefoniki Kable a nie do Cupiała!!!
Za wikipedia:
Cytat:
Założenie spółki akcyjnej:
Kapitał zakładowy składa się z wkładów założycieli, czyli Telefonika którzy stają się współwłaścicielami spółki (akcjonariuszami). Z chwilą zawiązania spółki tj. objęcia akcji przez akcjonariuszy, powstaje spółka akcyjna w organizacji.
Społka Wisła czyli córka spółki Telefonika musi byc początkowo finansowania jakimś kapitałem, tz. miec kase na działalność. I jako ze Wisła w 97 była biedna, to trzeba było zaciągnać pożyczkę ok 80 mln zł w celu: Spłacenia długów, kupna nowych piłkarzy, utrzymania działaności klubów... Jak każdy szary kowaski wie pożyczki zaciąga się bankach a nie u Cupiała... A czemu to tak zrobiono? Być może TF nie stać by sobie machać 100 mln zł lekką ręką na konsumpcję, mając na utrzymaniu kilka zakładów pracowników i całe bierzące wydatki i inwestycje... Także każdy szary kowalski wie, że pożyczki się spłaca... Żeby spłacić pożyczkę trzeba miec jakies zyski... W 2004 roku Wisła pod żadami Kasperczaka odpada z pucharów...brakuje... 6 mln zł w kasie. W 2009 roku Wisła nie gra u siebie traci 10 mln zł... Czyli tak... Cupiał bierze kase za Marcelo, Głowackiego do własnej kieszeni, a klub sam sie utrzymuje, pensje same sie płacą, dług się sam spłaca, a i jeszcze mamy kupować zawodników najwyższej kasy... no co by nie powiedzieć kibic Wisły to kibic wymagający

P.s dla waszej wiadomości "darmozjad" Cupiał robi wszystko, żeby takie sukcesy jak Tbilisy Levadia czy gra w Sosnowcu i na Hucie nie skończyło się bankructwem klubu... naprawdę wieżcie mi, że jemu bardzo się chce inwestować dalej!!
Ostatnio edytowane przez regan : 01.11.2010 o godz. 20:45.
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów