The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
mic
Tylko Wisła

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.10.2010, 15:10
A malkontenci znowu swoje
Odpowiedz cytując
Fugiel
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 24.10.2010, 15:16
Mam pytanie .. kiedy ostatnio Wisła w meczu ligowym strzeliła 5 bramek? ktos kojarzy?
Odpowiedz cytując
manian
Member

Od: 09.2010

Stary 24.10.2010, 15:41
fugiel napisał(a):Wyświetl post
Mam pytanie .. kiedy ostatnio Wisła w meczu ligowym strzeliła 5 bramek? ktos kojarzy?
Chyba jeszcze za czasów orange ekstraklasy czyli 2-3 lata temu, nie jestem pewny ale chyba łks albo widzew.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 24.10.2010, 15:47
manian napisał(a):Wyświetl post
Chyba jeszcze za czasów orange ekstraklasy czyli 2-3 lata temu, nie jestem pewny ale chyba łks albo widzew.
Z eŁKSą strzeliliśmy 5 i chyba z Widzewem też tylko z 9 lat temu
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 24.10.2010, 15:52
fugiel napisał(a):Wyświetl post
W 2008 z Łks-em u siebie,wygrywajac 5-2
Odpowiedz cytując
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 24.10.2010, 15:23
Zachowajmy resztki obiektywizmu z obydwu stron
Karny dla Lechii ewidentny tak jak i dla Wisły. Bramka Sobolewskiego ze spalonego.
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Od: 11.2002

Stary 24.10.2010, 15:55
Awe napisał(a):Wyświetl post
Zachowajmy resztki obiektywizmu z obydwu stron
Karny dla Lechii ewidentny tak jak i dla Wisły. Bramka Sobolewskiego ze spalonego.
To wytlumacz mi jakim cudem spalony jest, skoro na rowni z Kapsa byl jeszcze obronca Lechii ?

-
Rzeczywscie, byl spalony. Patrzylem tylko na sytuacje od strzalu Sobola
Ostatnio edytowane przez mic : 24.10.2010 o godz. 17:16.
Odpowiedz cytując
DarekK_11
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 24.10.2010, 16:41
mic napisał(a):Wyświetl post
To wytlumacz mi jakim cudem spalony jest, skoro na rowni z Kapsa byl jeszcze obronca Lechii ?
Na spalonym wcześniej był Bunoza i uniemożliwił złapanie piłki Kapsie. Kapsa ją wybił wprost pod nogi Sobola, a potem padła bramka. Akcja powinna być przerwana zanim Sobol w ogóle dostał piłkę.
VLEPKI WISŁA ZŁOCIEŃ - SERIA II

http://img411.imageshack.us/img411/3343/wizualh.jpg

Pakiet - 8 PLN

Kontakt:
Facebook: WISŁA ZŁOCIEŃ / Gadu-Gadu: 44162245 / priv tutaj
Odpowiedz cytując
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 24.10.2010, 17:01
mic napisał(a):Wyświetl post
Niestety bramki nie powinno być, gdyż w momencie wykonywania wolnego Bunoza był na spalonym, a potem przeszkadzał Kapsie. Potem już przy strzale było wszystko w porządku, ale w ogóle nie powinno do niego dojść.
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

Odpowiedz cytując
spinna
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 24.10.2010, 15:32
Pomeczowy dwugłos trenerski:
http://kiks.tv/2010/10/maaskant-caly...bardzo-dobrze/
Odpowiedz cytując
Filippo123321
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 24.10.2010, 16:03
mic, przeczytaj poprzednie posty 0_o

Pawełek jak najbardziej daje rade w tym sezonie.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 24.10.2010, 16:46
dj_ibutti

Tak - Pawełęk zrobił normalnego babola, ta interwencja była bardzo zła. Powtarzam raz jeszcze - nie interesuje mnie jak była ustawiona obrona (bo o czym tu dyskutować, jak jest każdy widzi). Chyba nie powiesz mi, że Mariusz broniąc strzał zdołał pomyśleć "spróbuję piłkę złapać, jak mi wypadnie to przecież mam asekurację"
Żeby nie było, że tylko narzekam kolejny raz to napiszę - Pawełek zagrał wczoraj dobry mecz. Raz nawet zachował się wręcz fantastycznie (pierwsza połowa, strzał bodajże francuskiego Lechisty).

Nie zgadzam się natomiast ze stwierdzeniami, że w tym sezonie daje radę, że zmazał plamy z poprzenich lat czy że wreszcie zasługuje na nowy kontrakt. W tej rundzie Mariusz popełnił już jak na 10 kolejek zbyt dużo błędów (że nie wspomnę lat poprzednich) - to nie bramkarz na miarę Wisły.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 25.10.2010, 00:55
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
dj_ibutti

Tak - Pawełęk zrobił normalnego babola, ta interwencja była bardzo zła. Powtarzam raz jeszcze - nie interesuje mnie jak była ustawiona obrona (bo o czym tu dyskutować, jak jest każdy widzi). Chyba nie powiesz mi, że Mariusz broniąc strzał zdołał pomyśleć "spróbuję piłkę złapać, jak mi wypadnie to przecież mam asekurację"
Ty grałeś kiedyś na bramce?

On wcale nie próbował jej łapać, tylko ją wybić, piąstkuje się tylko wtedy jak się ma pewność, że piłka jest w zasięgu i jak ma się czas na reakcję - Pawełek tego czasu nie miał. Krótka piłka - strzał, odruch, obrona. Zauważ, że jak bramkarze piąstkują piłkę to z reguły to robią przy soczystych strzałach z dalszej odległości, gdy widzą tor lotu piłki i wiedzą, że raczej jej nie utrzymają.

Wybił trochę przed siebie, nie do boku, okej - mógł się zachować trochę lepiej, ale to nie był jakiś balon albo strzał w środek bramki tylko mocno bita piłka z bliska w bok bramki, przy takim uderzeniu wystarczą milimetry na rękawicach a piłka poszłaby do boku albo na róg, wystarczyłoby, żeby się nie rzucił tak 'głęboko' i piłka poleciałaby o wiele dalej. Pisanie o takiej interwencji jako o babolu jest śmieszne i wyjątkowo złośliwe. Ja rozumiem, że Pawełek Ci wadzi, bo zajebał nam parę ładnych bramek w poprzednich sezonach, ale takie szukanie na siłę powodu aby się do niego dopierdzielić jest żałosne. Tak samo niektórzy pisali o poprzednim meczu z Górnikiem, gdzie Pawełek puścił bramkę w krótki róg to posuwano się do absurdu w stwierdzeniach typu : "Znowu przegraliśmy przez Pawełka" Wiadomo, że w większości sytuacji łatwiej się broni strzały po krótkim rogu i taka bramka bramkarzowi żadnej chwały nie przynosi - ale też nie ma co przesadzać. Gdzie nie spojrzysz, Casillas, Van Der Sar, Buffon - oni też puszczali, puszczają i będą puszczać od czasu do czasu bramki po krótkim rogu. Mit krótkiego rogu bierze się stąd, że większość trenerów bramkarskich uczula golkiperów, że bronienie krótkiego rogu to Twój obowiązek, a jak strzał będzie po długim to i tak nie będzie Twoja wina. Tylko to jest tak naprawdę taka stara polska myśl szkoleniowa, bardzo często mylna, łatwa do przejrzenia i równie często łamana zarówno w A klasach, okręgówkach jak i Realu Madryt. Jak widać w Wiśle również.

Fakt jest taki, że Pawełek nie jest ani Buffonem ani Edvinem ani Ikerem. I o ile jest ŚWIETNY (i podkreślę jeszcze raz - ŚWIETNY) w grze na przedpolu, przewidywaniu sytuacji i przechwytywaniu piłek prostopadłych, to jeśli chodzi o grę na linii jest po prostu czasem słaby, czasem przeciętny, czasem niezły, a czasem dobry - wszystko zależy od formy. A gołym okiem widać, że Mariusz jest teraz w bardzo dobrej dyspozycji.

/bramkarz, 5 lat stażu ;>
Ostatnio edytowane przez s1mone : 25.10.2010 o godz. 11:52.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 25.10.2010, 19:17
s1mone napisał(a):Wyświetl post
...
Tak się składa, że grałem na bramce stąd takie moje bardziej szczegółowe zainteresowanie tą pozycją na boisku.

Mariusz zrobił ewidentny błąd, z mojej perspektywy piłkę próbował łapać (strzał był silny, jednak prawie prosto w Mariusza). Dajmy już spokój z tą interwencją, bo mecz (kolejny raz to napiszę) w wykonaniu Mariusza był dobry.

Chciałem raczej zwrócić uwagę, by po jednym, dwóch meczach nie jarać się tutaj jakiego to herosa mamy na bramce. Już takie głosy się pojawiają, już niektórzy przedłużają kontrakt... Tak jak piszesz - Mariusz zawalił nam bardzo dużo goli (i nie tylko w poprzednich sezonach - także w tym) .

Zwracasz uwagę na mecz z Górnikiem, że ludzie przypieprzali się do Mariusza (owszem - twierdzenie, że przegraliśmy przez niego to nadużycie, jednak ma On w tej porażce swój udział kolejny raz puszczając strzał w krótki róg). Próbujesz tu pisać o jakiejś polskiej szkole trenerskiej, jakimś micie "krótkiego rogu". To kolego nie mit, tylko abecadło bramkarza. Oczywiście - każdy dobry bramkarz na świecie wpuszcza takie strzały - tyle tylko, że nie z taką częstotliwością (nie mówiąc już o sile czy precyzji tych strzałów). Poza tym zwróć uwagę jak zachował się Pawełek w meczu z Górnikiem przy tym strzale, jak On go próbował bronić?

Kończmy dyskusję o Mariuszu, każdy zostanie pewnie przy swoim zdaniu - moje jest takie, żeby z Mariuszem się już pożegnać i znaleźć kogoś dużo lepszego. Dwóch Pawełków (Jovanic po tych kilku występach sprawia wrażenie gorszej kopii Mariusza - liczę jednak, że nie zdążył jeszcze pokazać swoich umiejętności) to za dużo w jedym klubie.

ps. Rzeczywiście - po wielokrotnych powtórkach mogę Wam odpuścić babola na rzecz kolejnej bardzo złej interwencji (nie chcę być złośliwcem jak chcesz mnie tu przedstawić)
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 25.10.2010 o godz. 19:19.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 25.10.2010, 22:05
(...)
Jovanić to totalne przeciwieństwo Pawełka, bardzo dobry na linii ale na przedpolu katastrofa. Facet jest niemal przyspawany do bramki. Nie wiem jaki moron wyszukał takiego bramkarza do ofensywnie i wysoko grającej drużyny za jaką chce Wisła uchodzić. On może grać i to z dużym powodzeniem w drużynach, które głęboko się bronią i grają z kontry.

O wiele bardziej do wiślackiej koncepcji gry pasuje Pawełek. A czy przedłużyć kontrakt? Wg mnie, jeśli Wisła nie kupi jakiegoś bardzo dobrego bramkarza w najbliższym czasie - oczywiście, że tak. Tym bardziej, że forma Mariusza zwyżkuje.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 24.10.2010, 17:03
Skończmy już te dyskusje o karnych, spalonych... Pierwszej bramki dla Lechii by nie było gdyby sędzia nie odgwizdał urojonego faulu - można się tak bez końca wymieniać przykładami.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 24.10.2010, 17:26
A propo gdybyań to gdyby sędziowie sie w końcówce tamtego sezonu się nie zmówili to byśmy mieli mistrza Natomiast liczy sieto że Lech przegrał i na tym można skończyć wątek
Odpowiedz cytując
licoo
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 24.10.2010, 17:48
http://www.youtube.com/watch?v=ju_YNmAwxmk

Pierwszy raz widzę żeby za granicą puszczali mecz polskiej ekstraklasy. Ktoś coś więcej wie na ten temat?
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 24.10.2010, 17:58
licoo napisał(a):Wyświetl post

Pierwszy raz widzę żeby za granicą puszczali mecz polskiej ekstraklasy. Ktoś coś więcej wie na ten temat?
Już widziałem transmisje internetowe w angielskim języku
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 24.10.2010, 19:52

sa u niektorych bukow, dla klientow z zagranicy, w PL nie mozna u buka e-klasy ogladac
Odpowiedz cytując
petred
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2008

Stary 24.10.2010, 23:02

Z tego co słyszałem to ekstraklasa chce sprzedać prawa do pokazywania polskiej ligi jakiejś angielskiej stacji (chyba SKY). Przez pierwszy rok angole mają nic nie płacić i sprawdzić czy będzie zapotrzebowanie . Wiadomo że oferta jest skierowana głównie do polaków których jest tu mnóstwo ,ale to raczej nie wypali bo każdy kto żyje na wyspach i lubi polską piłkę to ma zazwyczaj c+.
Odpowiedz cytując
wyar
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 25.10.2010, 00:13
petred napisał(a):Wyświetl post
Z tego co słyszałem to ekstraklasa chce sprzedać prawa do pokazywania polskiej ligi jakiejś angielskiej stacji (chyba SKY). Przez pierwszy rok angole mają nic nie płacić i sprawdzić czy będzie zapotrzebowanie . Wiadomo że oferta jest skierowana głównie do polaków których jest tu mnóstwo ,ale to raczej nie wypali bo każdy kto żyje na wyspach i lubi polską piłkę to ma zazwyczaj c+.
Albo sopcast
You'll never know...
Odpowiedz cytując
farben
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 25.10.2010, 09:24
Kirm: Chcieliśmy bardziej niż Lechia

http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...chia,id,t.html
Odpowiedz cytując
Feniks1983
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 25.10.2010, 10:05
Sam mecz z gatunku science-fiction. Mnostwo bledow sedziego (wiekszosc na niekorzysc Lechii), Nasza obrona to wogole jakies UFO (chociaz w drugiej polowie ktos ponoc Ja widzial ), Lechia laskawa dla Nas bardzo, az dziwne to bylo ze po 20 minutach nie bylo wyniko 0-3. Wogole pierwsza polowa w Naszym wykonaniu to tak jakby jacys amatorzy grali z okazji wygrania w jakims konkursie. Druga ciut ciut lepsza. Wynik tak jak wielu mowilo przeslanai calosc tworczosci artystycznej ale mozna jakies promyki nadziei dostrzec. Moze ten mecz faktycznie bedzie przelamaniem Najblizsze 3-4 spotkania pokaza gdzie jestesmy na prawde i w jakim kierunku to wszystko zmierza.

Co do tego co kilka postow wczesniej pisal willow ze ponoc po przegranej z Lechia, Maaskant mial poleciec..... Z tego wychodzi ze nie uczymy sie na wlasnych bledach i ze z coraz wieksza niepewnoscia mozna patrzec na zimowe okienko. Dlaczego tak uwazam Poniewaz ten fakt moze pokazywac ze zarzad jest zadowolony z swoich "dokonan" w lecie i ze uwazaja ze to Maaskant nie umie tego zespolu "sklecic". Wskazuje to tez na to ze jednak nie mamy zamiaru czerpac z zachodnich wzorcow tylko nadal zostajemy "przy polskim sposobie myslenia", czyli zle idzieZawsze trener winny. Mam jednk nadzieje ze to tylko plotki i ze ktos dzialal lub mowil to pod wplywem emocji.
Odpowiedz cytując
Feniks1983
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 26.10.2010, 09:27
W sprawie przedłużenia kontraktu z Pawełkiem - zapewne nikogo nie kupimy i skończy się właśnie na nowej umowie dla Mariusza, Jeszcze nie raz tego pożałujemy.
Albo zakontraktuja Pilarza, ktory nie chce podpisac nowej umowy z Ruchem Chorzow i dlatego nie broni w pierwszym skladzie

Co do Jovanicia to faktycznie mial "puste przeloty" w meczu z Korona. Tyle tylke ze tez trzeba napisac ze od zadnego trenera (kasperczak, Kulawik, Maaskant) nie dostal wprost przekazu ze jest numerem jeden. Kto wie jakby wtedy gral Bo Ja uwazam ze od momentu kiedy Maaskant powiedzial ze Pawelek jest number 1 to Mariusz wydaje sie byc mimo wszystko pewniejszy w swoich poczynaniach, chociaz jakies tam bledy nadal popelnia.
Odpowiedz cytując
pcpc
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 24.10.2010, 20:50
Powiem tak bo zaczynacie mnie wkurzać
1.Pawełek ma potencjał na dobrego bramkarza
a)na dobre wyszło rostanie z Kaźmierskim bo widac ze Mario zaczoł robic w konicu postępy ale złego trenowania i nawyków nie poprawi sie z dnia na dzieni
b)Jovanovic wzmógł w konicu dla Mariusza Konkurencje jak by to był jeszcze lepszy bramkarz od niego daje głowe Pawełek broni jeszcze lepiej
c)co do meczu nie zawalił tej drugiej bramki bo tam gdzie wybił powinien byc prawy obrońca,ewntualnie defensywny pomocnik

2.Bunoza jest to gracz z perspektywą
a)jest młody mało który obronica w jego wieku nie popełnia błedów
b)brak partnera od którego by się uczył tak jak marcleo od głowy i clebera w dobrej formie
c)rotacja w defensywie tez nie działa korzystnie na młodego gracza
d)dajcie mu czas jak marcelo

3.Cikos jest lepszy od Branco w ofensywie ale gorzej juz w defensywie
4.Kirm w konicu odpalił zawsze wiedzialem ze beda z niego ludzie
5.Łobodziniskiemu tez dał bym szanse jest rywalizacja w pomocy a to pozytyw
6.Brak napastnika obecny brożek to 25% dawnego pawła niestety czas na zmiane
7.Buhari na konicówki i nic wiecej na razie
8.Garguła zaczyna wreszcie łapać ryrm za 5 meczy bedzie grał jak w bełchatowie

Co do trenera niech zostanie jak najdłuzej bo druzyne buduje sie 3 lata a nie w rok za 3 lata bedziemy grali w LM jak go nie zwolnia nasi kopacze musza zrozumiec ze bez trenigów mocnych nie ma sukcesów

W PP jak bedzie dobry wynik wpuścił bym kogoś z młodej ekstraklas moze trafi sie drugi Franek,Kuba,Szymkowiak,Głowacki

Sam jestem trenerem w Okregówce i wiem co mówie Zima to Obrońca i napastnik piorytet
Odpowiedz cytując
spinna
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 24.10.2010, 22:40
Galeria zdjęć via KIKS.tv:
http://kiks.tv/2010/10/galeria-wisla...lechia-gdansk/
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 25.10.2010, 00:15
Ten wynik moze byc zajebiscie ,mylący bo takiej roznicy na boisku napewno nie bylo.

Przyjmujac ze mielsmy bardzo duzo szczescia i bardzo slaba obrone mozna szybko o tym zwyciestwie zapomniec i bron boze nie wysnowac zadnych super optymistycznych wnioskow .

jest masa do poprawienia ,a obrona to niestety nieporozumenie z Bunozą ,ktory sie poprostu do Wisly nie nadaje.

coraz lepiej wyglada ofensywa ,i tu Maaskant ma duze pole manewru ,co z tego skoro defensywa lezy i jest za duza dysproporcja .Jest nad czym myslec.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Mar85
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 25.10.2010, 05:48
Cieszą mnie w końcu obiektywne komentarze na temat gry obronnej, Bunoza w następnym meczu na ławkę bo przy szybkim Peszku już widzę co będzie wyprawiał. To samo dotyczy Chaveza strasznie wolny. Problem w tym że nie ma kim ich zastąpić?
Odpowiedz cytując
glutusmaximus
Member

Od: 02.2006

Stary 25.10.2010, 07:51
Przyznaję bez bicia że po raz pierwszy w tym sezonie obejrzałem mecz na żywo i przez 30 min. byłem wstrząśnięty tym co widziałem. Jeszcze NIGDY nie widziałem tak słabej gry w naszym wykonaniu. A już kilkanaście lat oglądam i kibicuje. Po 30 min. gra w końcu zaczęła przypominać piłkę nożną. Z przyjemnością napiszę o co najmniej dobrej grze Pawła Brożka, tym bardziej że wielokrotnie go krytykowałem. W końcu pokazał że mu się chce i jest z drużyną, bo że potrafi to wszyscy wiedzą. Najlepszy wg. mnie znowu Łukasz G. Takiego gracza nam było potrzeba. Oczywiście piękna i skuteczna w końcu gra Kirma. A na minus: Marokańczyk najsłabszy na boisku.Niestety powinien tam grać ktoś inny. ( Rios, Łobodziński). I najgorsza z możliwych para stoperów. Jedyna zaleta Chaveza to że jest silny, Bunoza nie ma żadnych zalet. Obaj tragiczni technicznie, taktycznie zero, nieprzygotowani kompletnie do gry na naszym poziomie. Zero wyprowadzenia piłki itd. Gdyby nie łut szczęścia to do przerwy byłoby 2 lub 3 dla Lechii. Tylko dzięki temu że ich napastnicy dwa razy pośliznęli się mijając stoperów nie straciliśmy kolejnych bramek, a bardzo dokładnie widziałem że bunoza już był nawinięty i mogło być sam na sam. Reasumując, bez konkretnych stoperów nic w tym sezonie nie osiągniemy i to powinien być cel transferowy nr1 w zimie.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów