The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
budka
Senior Member

Od: 09.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.09.2010, 11:12
carpenter napisał(a):Wyświetl post
Mam lepszy pomysł. 3 prywatne firmy, 400 PLN/Dobę na parkingu strzeżonym w tym 50% prowizji dla SM czy Policji, brak potrzeby obecności SM czy Policji na miejscu wykroczenia, tylko udokumentowanie wykroczenia na fotografii tak jak w przypadku strefy. Śmiem twierdzić, że to by rozwiązało problem. Laweciarze, nie przepuścili by żadnej okazji.
W pełni się zgadzam.
Oglądałem film jak to działa w Monachium.
Laweciarz nie odpuścił żadnemu!
Sto euro na drodze leży, trzeba je tylko odholować
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 23.09.2010, 14:13
Chłopaki o czym wy gadacie?
Laweciarz nie ma prawa stwierdzić wykroczenia w naszym kraju. NA SZCZĘŚCIE. Tylko Policja/SM.

Na bank by przesuwali dobrze zaparkowane samochody, zdjęcie i na lawete.
Odpowiedz cytując
budka
Senior Member

Stary 23.09.2010, 14:18
Nie dopisałem,że oczekiwał laweciarz na zgłoszenie i dopiero wtedy usuwał auto lub widząc źle zaparkowane auto sam zgłaszał na policję.
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 23.09.2010, 14:26
Ale właśnie teraz tak jest. Laweciarz oczekuje na zgłoszenie od policji. Jest podpisana jedna firma, jej sie nie opłaca trzymać lawety w mieście.
Ostatnio edytowane przez sandbender : 23.09.2010 o godz. 14:29.
Odpowiedz cytując
budka
Senior Member

Stary 23.09.2010, 14:33
Jeśli jest tak mało zgłoszeń to może oznaczać to tylko jedno. Krakowianie w większości parkują w miejscach do tego wyznaczonych.
Odpowiedz cytując
Kołek
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 23.09.2010, 19:24
Wiecie moze cos na temat nowo powstajacych hoteli w Krakowie, gdzie sie budują, (oprocz Hiltona), nie interesuja mnie takie ktore maja kiedys powstac, tylko takie co juz sa w trakcie budowy, bede wdzieczny, potrzebuje takie info
Odpowiedz cytując
Coach
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 23.09.2010, 19:33
Hotel Maksymilian na Karmelickiej za chwilkę będzie otwierany. (w ładnie odnowionej, ceglanej kamienicy)
eśli ktoś publicznie mówi, że kocha Wisłę, to musi ją szanować od początku do końca, a nie tylko całować koszulkę po strzeleniu bramki
Odpowiedz cytując
pff
Wielka Wisła

Od: 08.2006

Stary 23.09.2010, 22:28
W kamienicy w której jest teraz Cień (ul. Jana) powstaje hotel,dokładniej na dziedzińcu w tym momencie budują

Sam Cień znika z imprezowej mapy Krakowa jakoś za rok.
Odpowiedz cytując
crapmaster
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 24.09.2010, 11:44
Na Reymonta przydalyby sie dwa pasy w jednym kierunku Wystarczy sciac i tak niepotrzebny pas zieleni
I parkingi podziemne do wykorzystania przez nas i Pasy w dniu meczu a przez studentow i pracownikow uczelni na codzien

Byly takie plany ?
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 24.09.2010, 12:42
crapmaster napisał(a):Wyświetl post
Na Reymonta przydalyby sie dwa pasy w jednym kierunku Wystarczy sciac i tak niepotrzebny pas zieleni

Byly takie plany ?
Mam nadzieję, że nie
Odpowiedz cytując
Kaan
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 24.09.2010, 13:13
crapmaster napisał(a):Wyświetl post
I parkingi podziemne do wykorzystania przez nas i Pasy w dniu meczu a przez studentow i pracownikow uczelni na codzien

Byly takie plany ?
Były takie plany. Plac Inwalidów i chyba jeszcze aktualne przed UR (tam gdzie fontanna). Obie lokalizacje optymalne z punku widzenia obu stadionów (szczególnie UR), odblokowałyby Reymonta.
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami

To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 24.09.2010, 13:47
Kolejny parking podziemny - według UM - ma powstać przed Muzeum Narodowym, gdzie istniejący parking naziemny będzie zlikwidowany, a przestrzeń publiczna przed gmachem zagospodarowana jako "Park Muzeum". Lokalizacja dla kibiców - zarówno Wisły, jak i Cracovii - wręcz idealna.

Odnośnie Reymonta. Nie sądzę, by dwupasmowa droga była przyjaznym otoczeniem najchętniej odwiedzanego parku w Krakowie. Jestem na nie ;-)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 24.09.2010 o godz. 13:52.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 24.09.2010, 17:18
tym bardziej,że i tak specjalnie nie usprawni wyjazdu ze stadionu po meczach.bo naprawdę wszystko blokuje się na skrzyzowaniach z Piastowska i Alejami.po ewentualnym poszerzeniu zamiast w jednym,to samochody będa staly w dwóch rzedach.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
sorin320
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 24.09.2010, 17:32
co wy wogóle pier******* ? HAHA... faktycznie nie usprawni - "po ewentualnym poszerzeniu zamiast w jednym,to samochody będa staly w dwóch rzedach." to właśnie o to chyba chodzi... jakby to nie usprawniało ruchu to aleje byłyby 1-pasmowe... Trzeba zrobić Reymonta 2-pasmowe wystarczająco zieleni jest w parku za siatką a usprawni to 2-krotnie wyjazd po meczu.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 24.09.2010, 17:48
sorin320 napisał(a):Wyświetl post
co wy wogóle pier******* ? HAHA... faktycznie nie usprawni - "po ewentualnym poszerzeniu zamiast w jednym,to samochody będa staly w dwóch rzedach." to właśnie o to chyba chodzi... jakby to nie usprawniało ruchu to aleje byłyby 1-pasmowe... Trzeba zrobić Reymonta 2-pasmowe wystarczająco zieleni jest w parku za siatką a usprawni to 2-krotnie wyjazd po meczu.
jesteś w błędzie ( zamiast co ty tu pier*******).owszem do alej pierwsze samochody dojadą szybciej (własnei dzieki temu drugiemu rzędowi),ale późnej i tak wszyscy będą stali w korkach.ja jako przykład podam ci,że kiedys po meczu z Legią wyjeżdżaem 1,5 godz spod stadionu,a było tylko 15 tys ludzi.jak myslisz,ile zmienilby drugi pas?naprawde niewiele.a jeżeli bedzie 30 tyś ludzi?autostrady?ok jest fajnie bo ruch jest ciągły,ale wystarczy, zrobic tylko zwężkę do jednego pasa (jakieś tzry tyg temu na stopniu Kościuszki-korek do zjazdu na Skawinę,ponad godzina stania)a w ruchu miejskim taką "zwężką" sa skrzyżowania.ten mecz z Legią był o 20.00,a co jak mecz będzie o 16.00?myslisz że zatrzymaja Aleje,by usprawnic wyjazd z Reymonta i spowodują korek do Kleparza co najmniej?moim zdaniem niestety,ale w poblizu stadionu,a zwłaszcza na Reymonta nie ma juz miejsca na dodatkowe miejsca parkingowe.nie dlatego,ze nie da się ich wybudować,ale dlatego że trzeba "rozrzucic' troche pomeczowy ruch samochodow.
też jestem na nie dla dwupasmowki na Reymonta,bo na codzień nie ma tam aż takiego ruchu,by bylo to konieczne.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
damians
Member

Od: 05.2010

Stary 24.09.2010, 19:05
Jeszcze w nawiązaniu do parkingów w okolicach Reymonta dla kibiców. Wisła powinna rozpocząć negocjacje z MPK na temat darmowej komunikacji dla kibiców posiadających bilet/karnet 2 godziny przed i po meczu, coś jak jest na Herthcie Berlin. Wtedy autkiem w dowolne miejsce i podjazd MPKiem
Odpowiedz cytując
gonzo
Senior Member

Od: 02.2003

Stary 24.09.2010, 19:30
Gdyby 3 maja, Czarnowiejska i Piastowska całe były dwupasmowe ...
Niestety dojazdy pod stadion to lipa. A z komunikacji miejskiej na mecze mogliby jakieś dodatkowe autobusy/tramwaje puścić :/ I nie chodzi mi o podstawione po meczu.
Odpowiedz cytując
crapmaster
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 24.09.2010, 19:35
Dokladnie MPK powinno puscic specjalna linie co jezdzi w kolko i zbiera kibicow z Aleji pod R22 w dzien meczu i tramwaj 15 puscic czesciej niz w rozkladzie

Wg mnie parkingi podziemne w okolicy Aleji (Muzeum Narodowe, Plac Inwalidow itp) to podstawa i koniecznosc
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 25.09.2010, 01:08
Kładka po zmroku. Dla mnie kot.

Plac na Groblach. Również kot.

Stadion "Pasów". Niestety też kot.

Pora na ciekawostkę. Wariant C: długość linii − 37 km, liczba stacji − 43, koszt budowy − 10,7 mld zł.

W pierwszym etapie powstać powinny dwa krótkie tunele pod obszarem centralnym, w którym dzisiaj podróżuje się najtrudniej. Tak powstał wariant E, wg załączonego schematu. Wariant E: długość linii − 8,6 km, liczba stacji − 10, koszt budowy − 2,5 mld zł. Wg wariantu E linia pierwsza wsch-zach poprowadzona będzie od ronda Mogilskiego do ul. Królewskiej, linia druga pn.–pd. od ul. Prądnickiej/Kamiennej do ul. Limanowskiego lub Kalwaryjskiej. Czas budowy: lata 2015–2020. W tym etapie tunelami jeździłyby tramwaje, ale tunele byłyby dostosowane do późniejszego przekształcenia na system metra. W kolejnych latach byłyby wydłużane tunele i trasy tramwajowe w nich biegnące. Taki system nazywamy premetrem. Po zrealizowaniu całych linii wprowadzone byłyby do tuneli wagony metra i można powiedzieć, że dopiero wtedy w Krakowie będzie funkcjonować metro. Może to nastąpić, dla preferowanego wariantu C, ok. roku 2030.

Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 25.09.2010 o godz. 01:28.
Odpowiedz cytując
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 25.09.2010, 09:42
Siwy przestań już agitować na rzecz tego kacapa z Sosnowca w temacie o inwestycjach bo się mdło robi, a informacje które są ciekawe postaraj sie podawać w bardziej obiektywny sposób. To taka moja prośba.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 25.09.2010, 11:45
nie spinaj się. Temat brzmi: Krakowskie inwestycje. Nie moja wina, że otwiera je "akurat" przed wyborami ;-)

A kładka po zmroku, stadion Cracovii, czy okolice Placu na Groblach mogą Tobie się nie podobać. Na mnie te inwestycje robią wrażenie.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 25.09.2010 o godz. 14:27.
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 25.09.2010, 12:04
trzeba wspomnieć o wczorajszym otwarciu muzeum pod rynkiem ,nie mam zdjęć ale było przepięknie
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 25.09.2010, 12:19
Na mnie też stadion pejsów zrobił wrażenie - jak najbardziej negatywne bo to jeszcze bardziej obrazuje jak nas kochany Jacuś zrobił w c..ja !

A otwieranie wszystkiego przed wyborami zalatuje takim PRL że aż niedobrze się robi.

Przy okazji - ktoś wie jakie są losy największego przyjaciela złotoustego Jacusia - Jana Tajstera?
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 25.09.2010, 13:52
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
nie spinaj się. Temat brzmi: Krakowskie inwestycje. Nie moja wina, że otwiera je "akurat" przed wyborami ;-)

A kładka po zmroku, stadion Cracovii, czy okolice Placu na Groblach mogą Tobie się nie podobać. Na mnie, obiektywnie, te inwestycje robią wrażenie.
Na to bie zdjęcia robią wrażenie a nie inwestycje. Kładka jest zbudowana niecałe 100 m od mostu, parking na groblach nie dość że jest prywatną inwestycją to dodatkowo jest pusty, bo drogi. A stadion Cracovii jest ulubioną inwestycją pana "M" włącznie z podziemiami rynku. A inwestycja flagowa (największa i najdroższa) jaką był stadion Wisły leży i kwiczy bo nikt nie porafi wyegzekwowac terminów.
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 25.09.2010 o godz. 13:55.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 25.09.2010, 15:06
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
100 m od mostu, parking na groblach nie dość że jest prywatną inwestycją to dodatkowo jest pusty, bo drogi.
na zdjęciu masz remont ulic przy Placu Na Groblach, a nie sam parking.

A parking wybudowano na zasadzie partnerstwa publiczno-prywatnego. By go zapełnić wystarczy wprowadzić zakaz postoju w obrębie 500 metrów i obniżyć ceny o połowę. Mam nadzieję, że kiedyś na to wpadną.

Co do kładki są różne opinie. Ja podzielam tę poniżej.

Podgórzanie nie mają jednak wątpliwości, że kładka to krok milowy dla Podgórza. Jeszcze nie jest wykończona, ale będzie piękna, finezyjna niczym złożony liść. Powiedzie przez nią trasa wielu turystycznych wycieczek, które z Kazimierza będą mogły trafić wygodnie do dawnego getta, fabryki Schindlera czy obozu Płaszów! A w niedalekiej przyszłości do Cricoteki i Muzeum Sztuki Współczesnej.

- Kładka usprawni ruch turystów i spacerowiczów - przekonuje Melania Tutak z Muzeum Historii Podgórza. - Nie szkodzi, że obok jest most Piłsudskiego. Kładka dla pieszych i rowerzystów ma przewagę psychologiczną. Przyjemniej nią iść. Takiej kładki jeszcze w Krakowie nie było i na pewno zdobędzie popularność. Ożywi dzielnicę, przyciągnie do nas ludzi spragnionych kultury i spokoju - wierzy.

Zapowiadanego na wrzesień otwarcia kładki nie mogą się już też doczekać właściciele uruchomionych niedawno w Podgórzu klubów, knajpek i restauracji. Wojciech Kulasa, szef "Drukarni", nie ma wątpliwości, że dzięki bliskiej lokalizacji mostu będzie miał więcej gości.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 25.09.2010 o godz. 15:11.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 25.09.2010, 15:27
By go zapełnić wystarczy wprowadzić zakaz postoju w obrębie 500 metrów
Idż na całość, zakaz parkowania w obrębie II obwodnicy

Przecież już wprowadzono zakaz w promieniu 500 [m].

Byle kasa sie parkingowemu zgadzała.

Złote bruki dla wybranych. Może warto wkleić zdjęcia setek ulic w Krakowie pozbawionych kanalizacji, nawet sanitarnej.
XXI wiek, światły lewicowy Prezydent...
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 25.09.2010, 15:33
Miejsca parkingowe na Grodzkiej sprawiają, że miasto jest piękniejsze? Czy te auta nie mogłyby parkować w parkingu podziemnym po normalnej cenie?

A jak mamy parking na Grodzkiej (Droga Królewska), to zróbmy też go na Floriańskiej i na Rynku...
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 25.09.2010 o godz. 15:35.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 25.09.2010, 15:38
Elefant napisał(a):Wyświetl post
Idż na całość, zakaz parkowania w obrębie II obwodnicy

Przecież już wprowadzono zakaz w promieniu 500 [m].
:
Na lotnisku to działa. Ostatnio byłem to do 5. pietra to ponad 99% było zajęte a cena 6 zł/h
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 25.09.2010, 15:59
Miejsca parkingowe na Grodzkiej sprawiają, że miasto jest piękniejsze?

A jak mamy parking na Grodzkiej (Droga Królewska), to zróbmy też go na Floriańskiej i na Rynku...
Już kiedyś pisałem, że nie o to chodzi. Odwracanie kota ogonem.

Czy te auta nie mogłyby parkować w parkingu podziemnym po normalnej cenie?
Tak, oczywiście. Normalna cena i nie likwidowanie istniejących miejsc parkingowych (poza działaniami porządkującymi, ale wówczas traci się nikły ich procent).

Ale dobrze wiadomo, że obowiązująca ideologia + interes parkingowego = nigdy tak nie będzie.

Lotnisko to inna para kaloszy. Względy bezpieczeństwa lotów i ich obsługi wymagają zakazów parkowania. Poza tym tam nie ma ulic, gdzie można by zaparkować. No i ile razy w roku jedzie się na lotnisko ?

Co z tymi zdjęciami ulic bez kanalizacji ?
Odpowiedz cytując
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 25.09.2010, 19:03

A kładka po zmroku, stadion Cracovii, czy okolice Placu na Groblach mogą Tobie się nie podobać. Na mnie te inwestycje robią wrażenie.
Chodzi mi o to słodkie pierdzenie "plac na groblach. kot" itd. nie o samo dodawanie informacji , bo jak już mówiłem są ciekawe i o nie się tu rozchodzi.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów