The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.09.2010, 13:13
snyrting napisał(a):Wyświetl post

Niestety każdy kto mieszka w ścisłym centrum wie jak wyglada sytuacja z parkowaniem pod domem w weekendy. Zazwyczaj nie ma gdzie wbić szpilki, bo gros mieszkańców dalej położonych osiedli postanawia przyjechac na Rynek samochodem.
były pomysły, by "strefa płatnego parkowania" obowiązywała także wieczorami. Mogłoby to częściowo rozwiązać problem, o którym wspominasz.

snyrting napisał(a):Wyświetl post

Inna sprawa, ze wspominane przez Ciebie 700 miejsc jest tak drogie, ze mało kto decyduje się na skorzystanie z nich. Można by też znacznie poprawić oznaczenie parkingu na Groblach, bo z rozmów z ludzmi wynika, że mało kto wie, że ten parking wogóle istnieje.
Jeśli dalej ten parking będzie świecił pustkami, w końcu dojdzie do obniżki cen ;-)
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 12.09.2010, 13:24
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
były pomysły, by "strefa płatnego parkowania" obowiązywała także wieczorami. Mogłoby to częściowo rozwiązać problem, o którym wspominasz.

Jeśli dalej ten parking będzie świecił pustkami, w końcu dojdzie do obniżki cen ;-)
Problemem nie jest obowiązywanie strefy tylko do 18. Ścisk miedzy innymi bierze się stąd, że w weekendy parkowanie w Centrum jest bezpłatne

Co do drugiego to się zgadzam.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 12.09.2010, 13:24
Lubisz jeździć w kółko po Placu Na Groblach?

Lubię, po Wiśle to moja druga pasja życiowa

A poważnie to zamknięcie każdej ulicy powoduje wzrost ruchu na pozostałych. A dlaczego je zamknięto ? Jakiś racjonalna przyczyna, poza naciskami ze strony operatora parkingu ?

Cytat:
Ale pamiętaj, że w niektórych miastach zachodnich pobiera się opłaty, za sam WJAZD do centrum ;-)
Żyje tu i teraz i zarabiam tu i teraz. Chore ideologie które przywędrowały do nas obojętnie z której strony mnie nie interesują.

Cytat:
W Warszawie takie parkingi są bezpłatne, dlaczego u nas ma być inaczej?
A dlaczego nie ? HG-W będzie rządzić u nas ? Skoro nasi urzędnicy mogli wyciąć taki numer jak z Placem na Groblach...

Cytat:
To samo planuje się w rejonie Muzeum Narodowego, będzie parking (może) a w zamian za to zlikwidują możliwość parkowania wzdłuz Błoń. Przecież nie chodzi o polepszenie życia mieszkańców tylko o to, aby kasa dla inwestora sie zgadzała.

jakieś źródło tych wiadomości?
Cytowałem z pamięci. Dziennik Polski kilka miesiecy temu.

Cytat:
ciekawe podejście Rondo Mogilskie, Grzegórzeckie, linia tramwajowa i dwupasmówka na Płaszów pogarszają sytuację, tak?
Zgoda. Ale mnie chodziło o inwestycje w centrum: Plac na Groblach, przebudowa Starowiślnej, przebudowa Karmelickej, zmiana organizacji ruchu na Zamoyskiego. Teraz plany przebudowy Kijowskiej.
Ostatnio edytowane przez Elefant : 12.09.2010 o godz. 13:49.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 12.09.2010, 14:09

z jakiej racji Kraków ma fundować tramwaj do Skawiny? ;-) w planie nie ma nic o takim pomyśle. Skawinę powinna obsłużyć profesjonalnie działająca SKM. Ale to już zadanie Województwa.

np dlatego,że mimo iz formalnie to sa dwie osobne gminy,to tak naprawdę stanowia jeden organizm (Wieliczka zreszta tez),albo w ten sposob Kraków zmniejszy korki u siebie,bo wielu mieszkańców Skawiny skorzysta z tramwaju,a nie własnych samochodow lub busów?albo dlatego bo wielu mieszkańców Krakowa pracuje w Skawinie (z samego Valeo do Krakowa jeżdżą cztery autobusy nie wspominając dojeżdżających prywatnymi samochodami-a jest to ok 80 %pracowników biurowych),więc taki tramwaj służyłby również obywatelom Krakowa?
co do kolei-ok tez jestem za tym by jeździła,ale to nie rozwiąże zadnych problemow.jeżeli ktos dojeżdża do ścisłego centrum,to wysiądzie na Głównym,ale jeżeli ma się gdzieś przesiadac na autobus czy tramwaj ( na ogół wiąże się to z przejsciem kilkuset metrów) to uwierz mi wsiądzie w samochód.tramwaj stanowilby kuszącą alternatywę.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 12.09.2010, 14:15
picasso napisał(a):Wyświetl post
np dlatego,że mimo iz formalnie to sa dwie osobne gminy,to tak naprawdę stanowia jeden organizm (Wieliczka zreszta tez),albo w ten sposob Kraków zmniejszy korki u siebie,bo wielu mieszkańców Skawiny skorzysta z tramwaju,a nie własnych samochodow lub busów?albo dlatego bo wielu mieszkańców Krakowa pracuje w Skawinie (z samego Valeo do Krakowa jeżdżą cztery autobusy nie wspominając dojeżdżających prywatnymi samochodami-a jest to ok 80 %pracowników biurowych),więc taki tramwaj służyłby również obywatelom Krakowa?
co do kolei-ok tez jestem za tym by jeździła,ale to nie rozwiąże zadnych problemow.jeżeli ktos dojeżdża do ścisłego centrum,to wysiądzie na Głównym,ale jeżeli ma się gdzieś przesiadac na autobus czy tramwaj ( na ogół wiąże się to z przejsciem kilkuset metrów) to uwierz mi wsiądzie w samochód.tramwaj stanowilby kuszącą alternatywę.
Zgadza się ;-)

ale to są dwie osobne gminy - tak jak mówisz - a to zadanie dla WOJEWÓDZTWA. To u pana Kracika trzeba naciskać na powstanie SKM.

Jeśli ktoś podróżuje w miejsca, gdzie kolej nie dociera, będzie mógł się przesiąść na tramwaj pod Halą Targową (planowany przystanek), a tam dojście na tramwaj bądź autobus wiązać się będzie z przejściem kilkudziesięciu metrów ;-) Jeśli SKM powstanie zgodnie z planami, dostępnych będzie jeszcze kilka węzłów przesiadkowych, gdzie na tramwaj będzie kilkadziesiąt metrów np. Dworzec Płaszów.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 12.09.2010 o godz. 14:24.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 12.09.2010, 14:21
Elefant napisał(a):Wyświetl post
A poważnie to zamknięcie każdej ulicy powoduje wzrost ruchu na pozostałych. A dlaczego je zamknięto ? Jakiś racjonalna przyczyna, poza naciskami ze strony operatora parkingu ?
mniejsza ilość miejsc parkingowych, zamknięcie kilku ulic dla aut, częściej zniechęca do podróży autem. Ludzie wybierają KM, bo wiedzą, że nie mają gdzie zaparkować itp, a to powoduje mniejsze korki ;-)

A dlaczego nie ? HG-W będzie rządzić u nas ? Skoro nasi urzędnicy mogli wyciąć taki numer jak z Placem na Groblach...
A dlaczego ma być płatny? To ma być parking w systemie Park and Ride, a takie z założenia są bezpłatne. Możemy sobie gdybać, ale jestem skłonny założyć się o stówkę, że będzie bezpłatny

Zgoda. Ale mnie chodziło o inwestycje w centrum: Plac na Groblach, przebudowa Starowiślnej, przebudowa Karmelickej, zmiana organizacji ruchu na Zamoyskiego. Teraz plany przebudowy Kijowskiej.
co się pogorszyło po przebudowie Starowiślnej?

Odnośnie Zamoyskiego pełna zgoda. Aczkolwiek weź pod uwagę, że to mieszkańcy naciskali na tę zmianę. Inna sprawa, że urzędnicy mogli się nie zgodzić.

Plac na Groblach byłby idealną inwestycją, gdyby parking był o połowę tańszy. Pamiętaj jednak, że to inwestor ustala ceny, a nie miasto.

Wytłumacz też, co masz na myśli, wspominając o przebudowie Karmelickiej.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 12.09.2010 o godz. 14:36.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 12.09.2010, 14:44
Zgadza się ;-)

ale to są dwie osobne gminy - tak jak mówisz - a to zadanie dla WOJEWÓDZTWA. To u pana Kracika trzeba naciskać na powstanie SKM.

Jeśli ktoś podróżuje w miejsca, gdzie kolej nie dociera, będzie mógł się przesiąść na tramwaj pod Halą Targową (planowany przystanek), a tam dojście na tramwaj bądź autobus wiązać się będzie z przejściem kilkudziesięciu metrów ;-) Jeśli SKM powstanie zgodnie z planami, dostępnych będzie jeszcze kilka węzłów przesiadkowych, gdzie na tramwaj będzie kilkadziesiąt metrów np. Dworzec Płaszów.
ok,tylko ze latwiej wsiąść w tramwaj w Skawinie czy Wieliczce,gdzie będziesz miał do wyboru zapewne kilka linii i dzięki temu mozliwość dojechania bez przesiadki w różne punkty miasta,niż dojechanie do Hali czy Płaszowa i przesiadka.nim dojedziesz na Grzegorzecką pociagiem,to tramwajem często byłbyś juz u celu.a tu jescze przesiadka i oczekiwanie na tramwaj.
poza tym tramwaj mogą wybudować dwie gminy wspolnymi silami,a wojewoda też by cos dorzucil.a może i powiat krakowski...nigdzie nie jest powiedziane,że tramwaje maja jeździc tylko w granicach administracyjnych miasta,tym bardziej,że one są coraz bardziej umowne,tak jak i bycie obywatelem danej gminy.najlepszym przykladem jest mój brat.mieszka na Ruczaju,pracuje w Skawinie i klnie na korki,ale ze względu na połaczenie jeździ samochodem.tak więc gdyby byl tam tramwaj,to on jako mieszkaniec Krakowa korzystalby z niego tak samo jak i mieszkaniec Skawiny.uwierz,że korzyść byłaby obopólna dla Skawinian i Krakowian.
wrócę jeszcze do pociągu.masz rację z tymi przystankami pod Halą i w Płaszowie,ale co w drugą stronę.mieszkańcy osiedli w Skawinie mają do dworca kilometr czasem półtora,więc wsiąda w samochód.gdyby petla tramwajowa była w pobliżu ich osiedli to jest szansa,ze ten samochód zostałby w garażu nie generując korków w Krakowie.

a pan Kracik ma teraz wybory na glowie,a nie jakieś tam województwo i tramwaje do Skawiny
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Stary 12.09.2010, 14:49
mniejsza ilość miejsc parkingowych, zamknięcie kilku ulic dla aut, częściej zniechęca do podróży autem. Ludzie wybierają KM, bo wiedzą, że nie mają gdzie zaparkować itp, a to powoduje mniejsze korki ;-)
Rozumiem, że to żart. Bo jezeli na poważnie, to jest to jeden z najbardziej fałszywych argumentów jakimi szermuje się w ramach haseł utrudniania ludziom życia. Przepraszam w ramach uspokajania ruchu w centrum. Jak ktoś ma jechać samochodem to i tak pojedzie. Oczywiście można doprowadzic sprawę do absurdu. Zamknąć wszystkie ulice i bedzie uspokojenie. Moim zdaniem kolejność myślenia i działań powinna być nastepująca:
racjonalne zwiększenie przepustowości ulic w centrum i zwiększenie ilosci miejsc parkingowych (w ramach technicznych mozliwości - a te w Krakowie są jeszcze ogromne),
budowa logicznego i wygodnego systemu KM, takiego który jest realną alternatywą dla komunikacji indywidualnej nie poprzez zakazy i nakazy a poprzez jego atrakcyjność,
po wyczerpaniu się możliwości w ramach dwóch pierwszych punktów ograniczenia administracyjne.

U nas przeszliśmy od razu do punktu 3 wmawiając przy okazji ludziom, ze do dla ich szczęścia.

Cytat:
co się pogorszyło po przebudowie Starowiślnej?
Zmniejszono ilość miejsc parkingowych, to samo odnośnie Karmelickiej (choc w drugim przypadku opieram się na swoim wrażeniu).

Cytat:
Pamiętaj jednak, że to inwestor ustala ceny, a nie miasto.
Ale miasto zamknęło kwartał ulic wyłączając ileś tam miejsc parkingowych, przez co zmniejszyło konkurencję dla parkingu. W praktyce przyrost miejsc parkingowych nie wynosi 700.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 12.09.2010, 14:57
Rozumiem, że to żart. Bo jezeli na poważnie, to jest to jeden z najbardziej fałszywych argumentów jakimi szermuje się w ramach haseł utrudniania ludziom życia. Przepraszam w ramach uspokajania ruchu w centrum. Jak ktoś ma jechać samochodem to i tak pojedzie.

0.
kto musi i tak pojedzie.

Problem w tym, że do centrum samochodami najczęściej jeżdzą ci, którzy nie muszą ;-)

racjonalne zwiększenie przepustowości ulic w centrum i zwiększenie ilosci miejsc parkingowych (w ramach technicznych mozliwości - a te w Krakowie są jeszcze ogromne),
które ulice w centrum chcesz poszerzyć?

Starowiślną? Lubicz? Karmelicką? Dietla? ATW do czterech pasów? Dietla, likwidując pas zieleni po środku?

Ale miasto zamknęło kwartał ulic wyłączając ileś tam miejsc parkingowych, przez co zmniejszyło konkurencję dla parkingu. W praktyce przyrost miejsc parkingowych nie wynosi 700.
pod naciskiem mieszkańców.

Parking pod Placem na Groblach świeci pustkami. Problem nie leży więc w braku ilości mniejsc parkingowych, a jedynie w cenie za korzystanie z niego. Prawda?
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 12.09.2010 o godz. 15:02.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Stary 12.09.2010, 16:32
kto musi i tak pojedzie.

Problem w tym, że do centrum samochodami najczęściej jeżdzą ci, którzy nie muszą ;-)
Na całe szczęście uspokojenie ruchu w centrum odbywa się i to nie dzieki działaniom miasta. Najprostszy przykład: jak zaczynałem swoją "historię kredytową" mój bank miał kilka oddziałów i żeby coś załatwić musiałem jechać do centrum. Dziś bank ma oddziałów kilkanaście, w tym jeden w moich okolicach. Dzieki temu mam kilka wizyt w centrum mniej.

No ale zawsze znajda się hobbyści co jeżdżą do centrum dla przyjemności

Cytat:
które ulice w centrum chcesz poszerzyć?

Starowiślną? Lubicz? Karmelicką? Dietla? ATW do czterech pasów? Dietla, likwidując pas zieleni po środku?
No i tu jest sedno krakowskiej niemożności, bo a to mieszkańcy, a to konserwator zabytków, a to jeszcze nie wiadomo kto. Poszerzyć, niekoniecznie. Dlaczego zamknięto pierwszą obwodnicę, zamiast przebić tunel i zrobić jednokierunkowy ring wokół Starego Miasta zarówno dla tramwajów jak i samochodów. Dlaczego z uporem maniaka stawia się wszedzie światła, zamiast przebijać tunele pod skrzyżowaniami i udrażniać ruch.
Itd, itd...
Kraków cierpi głównie na braku pomysłów i chęci wyjścia poza sztampę w zakresie tzw. inżynierii ruchu.

Cytat:
pod naciskiem mieszkańców
Też jestem mieszkańcem i niniejszym naciskam w drugim kierunku

Cytat:
Parking pod Placem na Groblach świeci pustkami. Problem nie leży więc w braku ilości mniejsc parkingowych, a jedynie w cenie za korzystanie z niego. Prawda?
Tak to prawda. Ten sam problem co z autostradami. Od przyszłego roku będziemy mieć namiastkę sieci autostrad, tylko nikt z nich nie będzie korzystał.
Ale zamknięcie Placu na Groblach wkurza mnie i tak, obojętnie czy parking będzie tani czy drogi.
Odpowiedz cytując
jaszczur90
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 12.09.2010, 16:44
Na całe szczęście uspokojenie ruchu w centrum odbywa się i to nie dzieki działaniom miasta. Najprostszy przykład: jak zaczynałem swoją "historię kredytową" mój bank miał kilka oddziałów i żeby coś załatwić musiałem jechać do centrum. Dziś bank ma oddziałów kilkanaście, w tym jeden w moich okolicach. Dzieki temu mam kilka wizyt w centrum mniej.

No ale zawsze znajda się hobbyści co jeżdżą do centrum dla przyjemności

No i tu jest sedno krakowskiej niemożności, bo a to mieszkańcy, a to konserwator zabytków, a to jeszcze nie wiadomo kto. Poszerzyć, niekoniecznie. Dlaczego zamknięto pierwszą obwodnicę, zamiast przebić tunel i zrobić jednokierunkowy ring wokół Starego Miasta zarówno dla tramwajów jak i samochodów. Dlaczego z uporem maniaka stawia się wszedzie światła, zamiast przebijać tunele pod skrzyżowaniami i udrażniać ruch.
Itd, itd...
Kraków cierpi głównie na braku pomysłów i chęci wyjścia poza sztampę w zakresie tzw. inżynierii ruchu.

Też jestem mieszkańcem i niniejszym naciskam w drugim kierunku

Tak to prawda. Ten sam problem co z autostradami. Od przyszłego roku będziemy mieć namiastkę sieci autostrad, tylko nikt z nich nie będzie korzystał.
Ale zamknięcie Placu na Groblach wkurza mnie i tak, obojętnie czy parking będzie tani czy drogi.
Idąc twoim tokiem myślenia, zróbmy z Placu Szczepańskiego, Rynku, Małego Rynku wielki bezpłatny parking.. zlikwidować strefę A, B i C bo przecież się każdemu należy... jak się tobie nie podobają zasady ustalane przez miasto Kraków dotyczące ograniczania miejsc parkingowych czy ruchu w centrum to wyprowadź się do innego miasta które tego nie zakazuje.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 12.09.2010, 17:09
ale nie można wyłączyc centrum miasta z ruchu samochodowego.tu są szpitale,tu są urzędy.ktoś kto przyjeżdża do centrum na piwo i tak bierze taksowke albo jedzie tramwajem.dlatego albo wszystkie instytucje wyprowadzimy poza centrum miasta,albo musimy się zgodzic na to,że ludzie beda dojeżdżać tam własnymi samochodami.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Stary 12.09.2010, 17:43
jaszczur90 napisał(a):Wyświetl post
Idąc twoim tokiem myślenia, zróbmy z Placu Szczepańskiego, Rynku, Małego Rynku wielki bezpłatny parking.. zlikwidować strefę A, B i C bo przecież się każdemu należy... jak się tobie nie podobają zasady ustalane przez miasto Kraków dotyczące ograniczania miejsc parkingowych czy ruchu w centrum to wyprowadź się do innego miasta które tego nie zakazuje.
Mój tok rozumowania przedstawiłem w poście 608. Mówiłem o racjonalnym i w miarę możliwosci technicznych usprawnieniu ruchu w centrum, zamiast kolejnych obostrzeń administracyjnych, a nie o wpuszczaniu ruchu do ścisłego centrum czy innych pomysłach o których piszesz.

Co do drugiej części wypowiedzi to jako mieszkaniec mam prawo wypowiadać się, także negatywnie, o działaniach władz miasta i jego decyzjach. A, że mam inne zdanie, cóż to się nazywa demokracja

Tyle z mojej strony, życzę miłego wieczoru.
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 12.09.2010, 18:19
Dlaczego zamknięto pierwszą obwodnicę, zamiast przebić tunel i zrobić jednokierunkowy ring wokół Starego Miasta zarówno dla tramwajów jak i samochodów. Dlaczego z uporem maniaka stawia się wszedzie światła, zamiast przebijać tunele pod skrzyżowaniami i udrażniać ruch.
Itd, itd...
W Wawce masz dużo tuneli, przepustów i dróg 3-4 pasmowych i co?
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 12.09.2010, 19:25

Itd, itd...
z jakich inwestycji chciałbyś zrezygnować w ostatnich latach, by zrealizować inwestycję wartą około miliarda?

Mój tok rozumowania przedstawiłem w poście 608. Mówiłem o racjonalnym i w miarę możliwosci technicznych usprawnieniu ruchu w centrum, zamiast kolejnych obostrzeń administracyjnych, a nie o wpuszczaniu ruchu do ścisłego centrum czy innych pomysłach o których piszesz.
weź pod uwagę także możliwości finansowe ;-)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 12.09.2010 o godz. 19:30.
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 12.09.2010, 21:57
Cytat:
z jakiej racji Kraków ma fundować tramwaj do Skawiny? ;-) w planie nie ma nic o takim pomyśle. Skawinę powinna obsłużyć profesjonalnie działająca SKM. Ale to już zadanie Województwa.
Żeby ograniczyć ruch samochodowy w samym Krakowie, bo o to chodzi miastu. Gdyby był tramwaj pociągnięty do Skawiny, to dużo ludzi z samej Skawiny, a nie tylko bo po drodze mamy jeszcze Sidzinę oraz Skotniki wybrałoby miejską komunikację. A na obrzeżach miasta, w okolicach Skawiny coraz więcej budowanych jest zakładów więc i coraz więcej ludzi będzie z Krakowa dojeżdżać tam, a główna droga jak wiemy jest jednopasmowa i w godzinach szczytu jest calutka zakorkowana.

Cytat:
Problemem nie jest obowiązywanie strefy tylko do 18. Ścisk miedzy innymi bierze się stąd, że w weekendy parkowanie w Centrum jest bezpłatne
Czytałem ostatnio w Dzienniku Polskim że chcą podnieść ceny za parkowanie w centrum. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie płatnej strefy 24/7 z obecnymi cenami.

Cytat:
mieszka na Ruczaju,pracuje w Skawinie i klnie na korki,ale ze względu na połaczenie jeździ samochodem
Akurat jeśli mieszka na Ruczaju to nie powinien narzekać bo ma z tamtąd, żebym nie skłamał, 3 bezpośrednie linie autobusowe do Skawiny oraz jedną z przesiadką.
Zgodzę się jedynie że klnie na korki, jeszcze jazda do Skawiny w Krakowie jest w miarę płynna (dopiero od węzła w Sidzinie zaczyna się zazwyczaj korek), to powrót makabryczny.

Na koniec pytanie, ten tramwaj jak będzie połączony z centrum? Na Ruczaju się będzie kończył czy będzie jakoś połączony z Kapelanką czy też Łagiewnikami?
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 12.09.2010, 22:52
Arkas napisał(a):Wyświetl post
Żeby ograniczyć ruch samochodowy w samym Krakowie, bo o to chodzi miastu. Gdyby był tramwaj pociągnięty do Skawiny, to dużo ludzi z samej Skawiny, a nie tylko bo po drodze mamy jeszcze Sidzinę oraz Skotniki wybrałoby miejską komunikację. A na obrzeżach miasta, w okolicach Skawiny coraz więcej budowanych jest zakładów więc i coraz więcej ludzi będzie z Krakowa dojeżdżać tam, a główna droga jak wiemy jest jednopasmowa i w godzinach szczytu jest calutka zakorkowana.

generalnie się zgadzam. Aczkolwiek moim zdaniem kwestie komunikacyjne okolicznych miejscowości powinna rozwiązywać SKM. Dojazd ze Skawiny do centrum powinien trwać wtedy około 15 minut, podczas gdy tramwajem po 15 minutach będziesz dopiero przy Tesco na Kapelance ;-)

Jeśli budujemy tramwaj, to na podobnej zasadzie, jak funkcjonuje linia 304 do Wieliczki. Kraków finansuje część linii, biegnącej w granicach miasta, a Wieliczka płaci za działanie linii na swoim terenie.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 12.09.2010 o godz. 23:08.
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 12.09.2010, 23:15
generalnie się zgadzam. Aczkolwiek moim zdaniem kwestie komunikacyjne okolicznych miejscowości powinna rozwiązywać SKM. Dojazd ze Skawiny do centrum powinien trwać wtedy około 15 minut, podczas gdy tramwajem po 15 minutach będziesz dopiero przy Tesco na Kapelance ;-)

Jeśli budujemy tramwaj, to na podobnej zasadzie, jak funkcjonuje linia 304 do Wieliczki. Kraków finansuje część linii, biegnącej w granicach miasta, a Wieliczka płaci za działanie linii na swoim terenie.
Zgadza się. Kolej byłaby tutaj rozwiązaniem tylko, że oprócz uruchomienia linii trzeba mieć jakąś wizję spójnej komunikacji w aglomeracji.
Bo co z tego, że np. jedzie pociąg z Wieliczki skoro szybciej można się dostać na Bronowice autem rano?
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 12.09.2010, 23:25
Jeśli SKM zostanie zrealizowana zgodnie z koncepcją, to powstanie sieć szybkiej, bezkolizyjnej kolei oraz kilka węzłów przesiadkowych. Powinno być ok

Ale na taką sieć połączeń to musimy poczekać jeszcze z dziesięć lat ;-)

a tak w ogóle. Widzieliście to?

Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 12.09.2010 o godz. 23:35.
Odpowiedz cytując
gonzo
Senior Member

Od: 02.2003

Stary 13.09.2010, 08:09
Co to ma być?! Droga rowerowa ?

Ktoś chyba powinien za to beknąć. Tak jak z tym kawałkiem dla rowerzystów na Starowiślnej który pojawia się przed skrzyżowaniem z Dietla (jak jedzie się od strony Podgórza), nagle na środku drogi że tak powiem ni z gruchy ni z pietruchy.
Odpowiedz cytując
jaszczur90
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 13.09.2010, 09:04
Jeśli SKM zostanie zrealizowana zgodnie z koncepcją, to powstanie sieć szybkiej, bezkolizyjnej kolei oraz kilka węzłów przesiadkowych. Powinno być ok

Ale na taką sieć połączeń to musimy poczekać jeszcze z dziesięć lat ;-)

a tak w ogóle. Widzieliście to?

To jest kontrapas dla rowerów na ulicy jednokierunkowej. Pomysłodawcy myśleli, żeby dać tylko znak T-22 no ale Zikit wolał pomalować jeszcze pasy .
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 13.09.2010, 09:56
Takie pasy są w całej Holandii.... Na głównych drogach, na miejskich dróżkach itp.
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Stary 13.09.2010, 15:39
z jakich inwestycji chciałbyś zrezygnować w ostatnich latach, by zrealizować inwestycję wartą około miliarda?
Stadion Cracovii

A poważnie to jakie zastosowanie będzie miała ta rura ciepłownicza z kładką Bernatka pod spodem. Te 35 milionów można było spożytkowac w znacznie lepszy sposób. Oczywiście, jezeli zarządza się takim organizmem jak duże miasto to zawsze znajda się nie trafione inwestycje.

Cytat:
weź pod uwagę także możliwości finansowe ;-)
Biorę pod uwagę. Dlatego nie mam pretensji o to, że Kraków nie ma tego czy tamtego. Mam pretensje o to, że zamiast przyjąć strategię upraszczania życia przyjęto strategię utrudniania życia. Czasami zupełnie bezmyślnie. Bo jaki pożytek dla komunikacji zbiorowej miało zlikwidowanie miejsc parkingowych na Starowiślnej ? W ogóle jaki był z tego pożytek poza tym, ze takie działanie pasowało do obowiązującej ideologii ?

Co do finansów, to moim odczuciu w Krakowie, jak i pewnie w innych miastach inwestycje są moooocno przepłacane.

A od tunelu pewnie nie uciekniemy. Czytałem gdzieś, że przepustowość torów tramwajowych przechodzących przez centrum jest na wyczerpaniu.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 13.09.2010, 21:10

A poważnie to jakie zastosowanie będzie miała ta rura ciepłownicza z kładką Bernatka pod spodem. Te 35 milionów można było spożytkowac w znacznie lepszy sposób. Oczywiście, jezeli zarządza się takim organizmem jak duże miasto to zawsze znajda się nie trafione inwestycje.
"Choć podnoszą się głosy krytyki na temat świeżo postawionej kładki „Bernatki” łączącej Kazimierz z Podgórzem (a czemu tak blisko mostu, a czemu tylko pieszo-rowerowa, a w ogóle – czy nie ma pilniejszych wydatków?), nie poprzestaniemy na niej. Powstanie również kładka, która połączy dwa brzegi Wisły na wysokości Zabłocia. Bo każda z tych kładek – zarówno „Bernatka”, jak i ta na Zabłocie – przyczyni się do ożywienia terenu, na których powstała."

z bloga Majchrowskiego ;-)

A od tunelu pewnie nie uciekniemy. Czytałem gdzieś, że przepustowość torów tramwajowych przechodzących przez centrum jest na wyczerpaniu.
dlatego planują zrobić linię tramwajową przez Aleję Trzech Wieszczów. Wtedy odciążą Karmelicką, Basztową itp...

Bo jaki pożytek dla komunikacji zbiorowej miało zlikwidowanie miejsc parkingowych na Starowiślnej ? W ogóle jaki był z tego pożytek poza tym, ze takie działanie pasowało do obowiązującej ideologii ?
gdyby pozostawiono te kilkanaście miejsc parkingowych, nie byłoby miejsca na ściężkę rowerową. Pamiętaj, że trzeba czasami pomyśleć o innych uczestnikach ruchu.

poniżej mamy przykład, jak jeden kierowca samochodu, może sparaliżować całkowicie komunikację zbiorową, z której korzysta tysiące ludzi...

przy okazji polecam wywiad z Janem Gehl, duńskim architektem i urbanistą, który pracował dla kilkudziesięciu miast na wszystkich kontynentach.

http://wyborcza.pl/1,75515,7676126,M...#ixzz0zRyASUBH

Fragmenty:

- Problemów komunikacyjnych nie rozwiążecie udogodnieniami dla samochodów. Próbowano tego w Los Angeles i skończyło się to wielką porażką. Znajdą się oczywiście ludzie, którzy powiedzą: "Postawmy na ekologiczne samochody na prąd". Ale to żadne rozwiązanie, bo miasta ich po prostu nie pomieszczą.

- Chcecie mieć więcej korków i większe natężenie ruchu? Budujcie więcej dróg! Czas na mądre pomysły - tworzenie szerokich chodników i dróg rowerowych. Stanie w korku ulicznym zajmuje więcej czasu niż ruch pieszy czy rowerowy. To tanie i przyjazne dla otoczenia formy poruszania się. Powinniście już teraz zapoczątkować takie myślenie i zmiany. One mają też uzasadnienie ekonomiczne. Więcej ludzi przyciąga dobre miasto niż wielki parking.

- W San Francisco podczas trzęsienia ziemi zawaliła się obwodnica. Wszyscy wieszczyli tragedię, ale po kilku miesiącach ludziom przestało to przeszkadzać. Rozebrali obwodnicę do końca i zbudowali w jej miejsce trasy tramwajowe i bulwary. I są szczęśliwsi.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 13.09.2010 o godz. 23:15.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Stary 19.09.2010, 08:22
Zacznę od końca. Przeczytałem ten artykuł.

Cytat:
Miejski inżynier ruchu pomyślał, że jak będzie je likwidował po trochu, to nikt tego nie zauważy. I co roku znikało kilka procent miejsc parkingowych.
Po tym fragmencie właściwie mógłbym przestać go czytać. Mierzi mnie wszelka lewackość. A to takie lewackie. Ludzie nie rozumieją postępu ? To ich oszukamy, wtedy na pewno zrozumieją, przecież my jesteśmy tacy światli, mądrzy, a tylko naród jest głupi i przywiązany do samochodu.

Cytat:
Rozebrali obwodnicę do końca i zbudowali w jej miejsce trasy tramwajowe i bulwary. I są szczęśliwsi.
No nie… Żona mnie opuściła, prace straciłem, ale jestem szczęśliwy, bo wizjoner z Kopenhagi rozebrał mi autostradę.
To się nazywa chciejstwo… Jak on mierzył poczucie szczęścia ?

Autor na szczęście rozumie, że każde miasto jest inne i to, co może funkcjonuje w Kopenhadze nie będzie funkcjonować i w innym mieście.
A poza tym cały artykuł to piękna autoreklama własnej książki i biura. Jak się zatrudnia 40 osób to trzeba różne pierdoły opowiadać, żeby znaleźć zlecenia.

Nie ma żadnej racjonalnej przesłanki po temu, żeby twierdzić, że transport rowerowy będzie jakąkolwiek alternatywą dla innych form transportu w Krakowie. Nie ten klimat, nie te odległości, nie to ukształtowanie terenu. Dlatego likwidację kilkudziesięciu chyba, a nie kilkunastu miejsc na Starowiślnej uważam za głupotę. A to, że jeden czy drugi kierowca popełnił wykroczenie i źle zaparkował.. Zamknijmy sklepy, bo ludzie tam kradną. Byłem w Kopenhadze, trochę też czasu spędziłem w ultraprzyjaznej rowerom Holandii. W miejscowości, gdzie mieszkałem były ścieżki rowerowe, tam gdzie się dało je zrobić poza drogami. W centrum ich nie było w ogóle. Samochody i rowery poruszały się po tych samych ulicach. I nikt nie likwidował tam parkingów. No, ale Holendrzy uchodzą za praktycznych.

Alternatywą dla komunikacji samochodowej w Krakowie jest komunikacja miejska. Mądrze zaprojektowana, funkcjonalna, taka która zachęca do korzystania z niej poprzez jej atrakcyjność, a nie poprzez lewackie nakazy i ciche likwidowanie miejsc parkingowych. Jakiś przykład w Krakowie ? Może poza pasem dla ruchu autobusowego w Alejach. Tylko tam pas powstał nie kosztem ruchu samochodowego, ale obok.

Aktywizacja w rejonie kładki, rzeczywiście
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 22.09.2010, 21:24
Szedlem dzis pierwszy raz pod wieczor prerwszy raz przez Pl. Szczpański i rob iwrażenie
Odpowiedz cytując
Kolumbus
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 22.09.2010, 22:42
Macie spece wizualke Balic

Miło by było gdyby to cacko powstało.Szkoda, że tylko 4 rękawy - a może aż 4
piekna zaba w podpisie

Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 23.09.2010, 00:14
poniżej mamy przykład, jak jeden kierowca samochodu, może sparaliżować całkowicie komunikację zbiorową, z której korzysta tysiące ludzi...
To jest wina Policji i Straży Miejskiej.
Oni najpierw chodzą i szukają właściciela, a tramwaje stoją. Potem się okazuje, że laweta firmy, która ma umowę z policją jest na drugim końcu miasta, a że ma tylko żółte koguty to stoi w korkach. I tak mija godzinka.

Kupić dla niebieskich ze 4 lawety, wyposażyć w niebieski kogut i porozstawiać w środku miasta. Jak ktoś źle parkuje, to poczekać 3 minuty, potem odholować.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 23.09.2010, 00:27
myślę, że nawet jedna laweta by wystarczyła
Odpowiedz cytując
carpenter
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 23.09.2010, 04:28
Mam lepszy pomysł. 3 prywatne firmy, 400 PLN/Dobę na parkingu strzeżonym w tym 50% prowizji dla SM czy Policji, brak potrzeby obecności SM czy Policji na miejscu wykroczenia, tylko udokumentowanie wykroczenia na fotografii tak jak w przypadku strefy. Śmiem twierdzić, że to by rozwiązało problem. Laweciarze, nie przepuścili by żadnej okazji.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów