|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
W tym cytacie nie chodzi akurat konkretnie o niedziele ale ogólnie o msze św. I nie trzeba regularnie czytać Pisma Świętego żeby odszukać w nim fragmenty dotyczące kościoła. Taki sposób porównania mi wpadł do głowy żeby Ci jakoś zobrazować to, zaznaczam z mojego punktu widzenia. I bardzo dobrze, grunt to żebyś ty się dobrze z tym czuła. Lecz pisząc swoje odczucia na forum musisz liczyć się że ktoś może je komentować. ![]()
"NIECH ŻYJĄ ŻOŁNIERZE POLSKIEJ ARMII PODZIEMNEJ"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
. Poszukuję . Liczę się,, A nóż jakiś komentarz coś wniesie ciekawego i da do myślenia .![]()
"Nawet jeśli serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem za Wisłę,,,"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Pozdrawiam. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
||
W obrządku rzymskokatolickim ochrzczonych jest 34,158,305 obywateli RP, co stanowi około 89% populacji. W Polsce praktykuje 40,4% wszystkich wierzących i jest to po Malcie najwyższy wskaźnik w Europie, przy czym w latach osiemdziesiątych praktykowało prawie 55%. Kościół greckokatolicki liczy 53 tys. wiernych, Kościół ormiańskokatolicki 5 tys., Kościół neounicki 195 osób. Z tradycji katolickiej wywodzi się starokatolicyzm, do którego należy 45 tys. wiernych (Kościół Starokatolicki Mariawitów – 23 670 wiernych, Kościół Polskokatolicki – 19 137 wiernych, Kościół Katolicki Mariawitów – 2 230 wiernych, Kościół Starokatolicki w RP - 475 wiernych, Polski Narodowy Katolicki Kościół - 450 wiernych, Reformowany Kościół Katolicki - 70 wiernych). Obok starokatolików działalność prowadzą grupy tradycjonalistów katolickich: lefebrystów i sedewakantystów. Prawosławni: Wspólnoty tradycji prawosławnej liczą ponad pół miliona wiernych (Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny – 506,8 tys., Wschodni Kościół Staroobrzędowców w RP – 440 osób). W Polsce mieszkają także przedstawiciele Kościoła koptyjskiego. Protestanci: Do protestantyzmu przyznaje się prawie 150 tysięcy wiernych: Kościół Ewangelicko-Augsburski – 77,5 tys., Kościół Zielonoświątkowy – 20,890 tys., Kościół Adwentystów Dnia Siódmego – 9,488 tys., Wspólnota Kościołów Chrystusowych w RP – 5,527 tys., Kościół Nowoapostolski w Polsce – 5,076 tys., Kościół Chrześcijan Baptystów – 4,688 tys., Kościół Ewangelicko-Metodystyczny – 4,420 tys., Kościół Ewangelicko-Reformowany – 3,550 tys., Kościół Wolnych Chrześcijan – 2,987 tys., Kościół Chrystusowy – 2,952 tys., Kościół Boży w Chrystusie – 2,901 tys. oraz Kościół Ewangelicznych Chrześcijan – 2,1 tys. Wikipedia.pl
![]()
To mi się podoba. 2000 lat Chrześcijaństwa drży w posadach. ![]() Wierzysz, że źródłem całego zła jest Kościół Katolicki, i to tej ideologii dorabiasz na bieżąco teorię. To jest na prawdę zabawne jak ktoś "rzuca wyzwanie" wierze za którą ludzie oddają dobrowolnie życie. To co piszesz jest tak samo żenujące jak Borusewicz czy Komorowski krytykujący Benedykta XVI za coś tam. To się z grubsza nazywa pychą. |
|||
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Ale Ci pojechał
![]() Jeszcze pewnie gniewem, lenistwem i nieumiarkowaniem w jedzeniu i piciu? Takie dane to o dupę rozbić. Ochrzczony nie równa się wierzący. Niby w jaki sposób obliczyli liczbę praktykujących? Liczyli skrupulatnie na coniedzielnych spotkaniach sekty?
Ostatnio edytowane przez pirat.z.karaibow : 13.05.2009 o godz. 20:58.
![]() |
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
Liczyli skrupulatnie osoby wchodzące na msze do kościoła. ![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Pewnie że tak ,szczególnie że
a) niestety chrzci się małe dzieci, bez ich żadnej wiedzy czy zezwolenia, wiadomo jakie jest ciśnienie na to i znam sporo rodziców, gdzie albo jedno z nich albo oboje są niewierzący a i tak chrzczą bo ich rodzinki cisną - 'jak by to wyglądało bez chrztu', no i dziecko miałoby w szkole przejebane. b) nie tak łatwo się z tego wszystkiego wypisać. Mnie to ogólnie bardzo dziwi że ludzie głęboko więżący próbują m.in moim kosztem , zawyżać sobie dane,jakby to w ogóle miało jakieś znaczenie. To tak jakby ktoś próbował wszystkim wmówić że na Legii było 15tyś fanatyków - śmiech na sali i tyle. orzeu - nie wiem gdzie Ty wyczytałeś że dla każdego ateisty ksiądz to debil - masz ciągoty do takiego generalizowania, tylko nie wiem po co - jak masz jakieś badanie które to dokumentują to pokaż je a jeśli nie masz to nie pisz takich rzeczy. Ksiądz to zawód i jak w każdej grupie zawodowej, są i tacy i tacy. Problem kościoła i księży - jak dla mnie - osoby niewierzącej i patrzącej na to z boku, jest taki że oni mają o wiele ciężej , pod wpływem różnych dziwnych nakazów/zakazów czy poglądów które muszą głosić. Żyć całe życie zamkniętym, w zdecydowanej większości męskim towarzystwie, bez szans na rodzinę...To normalne nie jest i to czasami prowadzi do różnych dziwnych rzeczy. Dziwne jest to że ksiądz naucza o rodzinie, sam jej nie posiadając. Jeszcze dziwniejsze jest to że istnieje tam taka hierarchia, gdzie tylko przedstawiciel męski, może tym wszystkim rządzić , odprawiać msze itp.A już najdziwniejsze jest to że księża nie tolerują gejów - m.in przez to że ci dzieci mieć nie mogą, a sami sobie ustalili to że też dzieci mieć nie mogą.Krótko mówiąć - dla świata w kwestii rodzenia z geja taki sam pożytek jak i z księdza. Niech mi ktoś kto siedzi w temacie zapoda cytatami z pisma świętego, które jest przecież 'wszystkim' dla kościoła, jest nauczane, czytane na każdej mszy itp. a)gdzie jest napisane że wyższe funkcje w kościele ma sprawować tylko facet b)gdzie jest napisane że ksiądz ma być aseksualny i pod żadnym pozorem nie może mieć dzieci c)gdzie jest napisane że pedalstwo to zło. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Piracie z Karaibów, ciekawe czy kiedyś sam zrzekniesz się prawa do wychowywania własnego dziecka. O ile sprawy już wtedy nie zajdą tak daleko, że nawet nie zauważysz że to coś złego.
================================================== ======================================== ================================================== ======================================== Humaniści a umysły ścisłe. Czy zauważacie że wśród umysłów ścisłych jest procentowo więcej osób głęboko wierzących, niż wśród humanistów?
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 14.05.2009 o godz. 13:32.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
|
||||||
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co jest żenujące? Jak można nazwać chrzest noworodka, potem komunię w wieku ośmiu lat, inaczej niż praniem mózgu?
Bo gdzie w tym fragmencie pisze, aby pamiątkę tą czynić w kościołach? Dlaczego nie wśród bliskich, rodziny? Gdzie mamy fragment, iż pamiątke należy czynić co tydzień, plus w święta? Dlaczego msza zawsze wygląda tak samo z wyjątkiem 5 minut (kazania i czytania)? Dlaczego fragment dotyczący łamania się chlebem, zinterpretowano jako spożywajcie opłatek, ale tylko po spowiedzi świętej? Dlaczego łamać się chlebem, nie mogą zwykli katolicy a musi im "ciało" podawać ksiądz? Dlaczego słowa skierowane do dwunastu (?) apostołów "idźcie i głoście", zinterpretowano jako: "wyświęcajcie ksieży, z mężczyzn po seminarium, którzy zyskają prawo do spowiadania ludzi, odpuszczania grzechów, udzialania sekramentów, itd. itp"?
Ostatnio edytowane przez Konrad. : 13.05.2009 o godz. 22:23.
![]()
Ddf
|
|||||||
|
|
miszcz ortografji
Od: 04.2004
Offline |
|
I odnoścnie dziadka mroza - nie wierzę bo nie widziałem. I to jest uzasadnienie może i płytkie ale jest, a koledze uher'owi tylko zwracałem uwagę na sposób jego argumentacji i odbiegnięcia od idei tematu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
Pomyśl skąd wziął się obyczaj szanowania chleba, nawet jego najdrobniejszego okruszka - jak Ci grochówka lub flaczki czy inny dżem spadają na podłogę reakcję masz na pewno inną niż w przypadku chleba. ![]()
...nieczytelny...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
Porównanie wiary do kibicowania jakoś średnio mi leży.
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 13.05.2009 o godz. 18:29.
![]()
"Nawet jeśli serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem za Wisłę,,,"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
Bóg jest podobno wszechobecny, więc jaka jest różnica czy się jest z nim siedząc przed tv czy w kościele?
![]()
Rzeki przepłynąłem, góry pokonałem,
Wielkim lasem szedłem, nocy nie przespałem. Żeby Ciebie spotkać w małym kącie świata, Żeby z Tobą zostać na calutkie lata.... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przeczytaj Pismo Święte a nóż się dowiesz.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Romy S. napisał(a):
To serca, czy chodzienie do kościoła, odstanie 45 minut i rzucenie na tacę? ![]()
Wielkim lasem szedłem, nocy nie przespałem. Żeby Ciebie spotkać w małym kącie świata, Żeby z Tobą zostać na calutkie lata.... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
i nadal nie rozumiesz...(nie rozumiesz cytatu który zapodał Romy S.)
ta dyskusja nie ma sensu...widzisz uher, dla Ciebie ludzie chodzą do kościoła odstać swoje, posłuchać księdza, dać na tacę...ale ja np chodzę do Kościoła, bo czuję taką wewnętrzną potrzebę...i tego nie da się wytłumaczyć. Na tacę nie daję. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czemu? ![]()
||
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
a po co wspólnie je się obiad? a dlaczego obchodzisz ważne dla Ciebie rocznice? no i dlaczego na święto czy egzamin ubierasz garnitur? ![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
.. żeby odbyć z nią stosunek płciowy.
Nie wiem, ja jem przy tv albo komputerze. Bo są to zazwyczaj ważne wydarzenia w moim życiu, o których pamięć chcę pielęgnować. Święto? Raczej nie ubieram, na jakiekolwiek święto. Twoje pytania są chybione, dziewczyna - kontakt fizyczny, obiad - rozmowa z żywymi ludźmi, odświętne ubranie - tego porównania nie rozumiem. Bóg jest wszczechmogący, wszechobecny, więc trochę nie trafiłeś z tymi metaforami. Kolego jakiś tam co dla Ciebie jest nie prymitywnym argumentem? Każdy nie wierzący, który w tym temacie atakuje wiarę w Boga jest dla was prostolinijny, więc może wy nas uraczycie naukowym argumentem na to, że Jezus czynił cuda, że istnieje życie po śmierci, że Bóg jako KONKRETNIE ten, który zesłał Jezusa istnieje? Nie macie po swojej stronie nic popartego faktami, tylko ideologię, odniesienia do rozważań filozofów. "Żywot Briana" polecam.. naprawdę.. ![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Ja też polecam, jako osoba jak najbardziej wierząca
![]()
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 15.05.2009 o godz. 13:53.
|
|
|
|
miszcz ortografji
Od: 04.2004
Offline |
|
|
uher drogi kolego po szalu. Sprowadzasz dyskusję na bardzo niski poziom, ponieważ albo nie chcesz zrozumieć albo robisz to specjalnie i prowadzisz dyskusję na temat kleru i całej otoczki ziemskiej zamiast na temat istnienia bytu określanego mianem boga.
Często się zdarza że ludzie wierzący nie akceptują formuły stricte katolickiej, rygorystycznej i nie pragmatycznej, jednak czują się przynależni do tego kręgu kulturowego wierząc w Boga, a odrzucając celebracje w kościołach. Jednak wierzą. Ja chciałbym się dowiedzieć czemu Ty nie wierzysz. Jeżeli powiesz że: " Nie wierzę bo Boga nie ma" to uzasadnij dlaczego go nie ma. Tak to inaczej nic nie wskórasz. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Co temat to AS82 się co raz bardziej ośmiesza... niesamowite....
![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja tu nie widzę osmieszania tylko szczerą prawdę.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Jesli mnie pamięć nie zawodzi to ostatnie liczenie wiernych było latem 2008. Mogę się mylić ;-).
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Mówienie, że chrzest dzieci jest zły, bo nie mają one wyboru jest równie idiotyczny, jakby powiedzieć, że nie daje im się wyboru kiedy uczy je się mówić po polsku. Skąd pewność, że nie chciałyby być Słowakami? Wychowuje się je na Polaków wbrew ich woli, wykorzystując naiwność i łatwowierność!
![]()
Niszcz socjalizm!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kolega widzę chciałby niszczyć socjalizm. Ale co Koledze z tego, skoro Kolega nie wie nic o różnicy pomiędzy wolnością a przynależnością. A teraz uwaga, cytuję: Cytat:
Inna sprawa że istnieje także prawo swobodnej zmiany wyznania. Temat tabu. Zaraz przyjdzie Pan Premier z resztą ferajny i się zacznie wyzywanie od "dzieci". Tak, jesteśmy dziećmi. Bawimy się z Wami jak tylko chcemy. A Wy nie możecie nic zrobić bo nie macie mocnych argumentów. Prawdzie chcecie przedstawić wyimaginowane rzeczy ![]()
Ostatnio edytowane przez pirat.z.karaibow : 13.05.2009 o godz. 23:53.
![]() |
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
mistrzostwo świata za dzieci odpowiadają rodzice i to czy chcą je wychowywać na katolików ateistów to jest wyłącznie ich sprawa i ich sumienia c czy tam światopoglądu jeszcze tego by brakowało aby jakaś "odpowiednia grupa" zaczęła sie wpier... w życie i wychowanie dzieci |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Antykatoliccy fighterzy ( nie mylić z ateistami ) nie wzięli się z powietrza, nawet jeśli nie zdają sobie z tego sprawy. Powtarzają często bezwiednie zasłyszane i przeczytane tezy, nie zadając sobie trudu poszukania ich źródła. Ironia shada n.t. "Bezbożnika" była bardzo trafna. Nie twierdzę oczywiście, że szanowni koledzy to komuniści - daleko mi do tego. Co innego z historią ich mentorów - pisma z gatunku "NIE" i "Faktów i Mitów" nie wzięły się z niczego, a ludzie tam piszący nie są przypadkowi. Na szczęscie ( również dla tych "skrzywdzonych" chrztem i katolickim wychowaniem ) wciąż to rodzice decydują o wychowaniu swoich dzieci, o przekazywanych im wartościach. Nazywanie tego przez zabawnego kolegę "wczesną rekrutacją" jest nie tyle złośliwe, co skrajnie niegodziwe i głupie. Przede wszystkim jednak - niebezpieczne.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 14.05.2009 o godz. 09:42.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
Czesto wlasnie branie slubow czy to koscielnych czy panstwowych sprawia ze ofiara w takim zwiazku nie moze uciec przed swoim katem . Tak wiec czy ktos zyje w rodzinie czy na kocia lape nie ma zadnego wplywu wg mnie na jakosc tego zwiazku . Co do celibatu , to chyba oczywiste jest ze powstal on po to ,aby Kosciol katolicki nie tracil swojego majatku w wyniku dziedziczenia czy przepisywania majatku na zone i rodzine. Oficjalnie jest celibat ,nieoficjalnie mozna pojechac na dziewczynki |
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|