The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
gizmowisla
Senior Member

Od: 08.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.03.2024, 20:58
pomijajac to ze zadnych emocji w tej rundzie i jakiegos oczekiwania ....czy Ty Jarooo1 myslales kiedys o przejsciu do forum parchatych
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 02.03.2024, 21:00
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Nie rżnij głupa, porównujemy ten sezon (w którym nie ma Fernandeza, Muli i Igbekeme) i te same mecze które grał Rude. Albo rżnij, jeśli musisz.
Nie wiem do porównujeMY, co najwyżej widzę co porównujesz Ty.

Oczywiście, jak zawsze, według bliżej nieokreślonych kryteriów, żeby pasowały do tezy (tak jakby teza o tym, że Sobolewski w tym sezonie to była katastrofa, potrzebowała takich łamańców). W ten sposób patrząc, to Sobolewski nie miał na etapie grania "tych samych meczów" ani Carbo, ani Brejgu, ani Urygi (w meczu z Opolem dopiero wchodził na końcówkę), częściowo Colleya i tak sobie można wyliczać, choć nie wiem co to ma wnieść. Wiadomo, że składy się zmieniają cały czas i będą się zmieniać.

Cytat:
Ja oglądałem ten mecz i tak się składa że do wejścia Olejarki dominowaliśmy.l na boisku. Ale tak to jest jak się nie zna kontekstu dla statystyk.
Dlatego mówię, że ja meczu nie oglądałem i nie będę dyskutował ani o jakości, ani o przebiegu gry.

Jeśli gramy coraz lepiej, to super. Co najwyżej Markus się zapłacze, że miałem rację z tym czasem na nauczanie się ligi, ale co zrobić?

Na tę chwilę najważniejsze są punkty. Do awansu daleka droga i wygrywanie co drugiego meczu ligowego nie daje nam nic więcej niż baraże. Potrzebujemy średniej 2,17 do końca rundy.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 02.03.2024, 21:02
Ok wolfy, zle zrozumialem Twoj wpis
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 02.03.2024, 21:05
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
Ok wolfy, zle zrozumialem Twoj wpis
Spoko, teraz chyba jasne.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 02.03.2024, 21:14
Tychy i Odra.
Graliśmy dwa mecze z czołówką, dwa na wyjeździe. To nie były te same mecze.
Litości, Odra, która na jesień grała "życiówkę", wypadła z czołówki już dawno temu. Na tę chwilę w sześciu ostatnich meczach zdobyła niesamowite osiągi: 1 zwycięstwo, 1 remis i 4(!) porażki. W ostatnich 10: 2 zwycięstwa, 1 remis, 7(!) porażek.

Cytat:
Stal to leszcze z którymi Sobolewski zdołał zremisować, a nie przegrał - jak z Podbeskidziem...
Z tymi samymi leszczami ta potęga w postaci Odry Opole ugrała cały remis...
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 02.03.2024, 21:18
Napiszcie proszę naszą ławkę dziś : Kutwa Sobczak Olejarka Baena Szot do tego Eneko Łasicki bramkarz i kto? Żyro?
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 02.03.2024, 21:18
No ja .......ę, Odra to już leszcze! Wystarczyło z nimi wygrać
Weź pajacu spójrz w tabelę, ile mają punktów, ile dzieli ich od strefy barażowej i się nie kompromituj, bo to już nawet przestało być śmieszne...

Mają trzy punkty straty do nas, sześć do drugich Tychów, jeden (!) do miejsca barażowego i "wypadli z czołówki". No nie, są jakieś granice naciągania faktów pod tezę...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.03.2024 o godz. 21:22.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 02.03.2024, 21:26
No ja .......ę, Odra to już leszcze! Wystarczyło z nimi wygrać
Weź pajacu spójrz w tabelę, ile mają punktów, ile dzieli ich od strefy barażowej i się nie kompromituj, bo to już nawet przestało być śmieszne...
Te punkty zdobyli na jesieni. I to tej wczesnej. Od tego czasu grają tak, jak przyzwyczaili w poprzednich sezonach.

Kompromitujesz się co najwyżej Ty, robiąc z drużyny, która w 10 ostatnich meczach wyciągnęła zabójczą średnią 0,7 punktu na mecz jakąś potęgę.

Ta Stal, którą nazwałeś leszczami (tak, pewnie już zapomniałeś, ale to Ty tak kwalifikujesz drużyny, nie ja), wiesz jaką średnią wyciągnęła w analogicznym okresie? 0,9 punktu na mecz...

Tak się orientujesz w tym, co się dzieje w tej lidze...
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 02.03.2024, 21:28
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Te punkty zdobyli na jesieni. I to tej wczesnej. Od tego czasu grają tak, jak przyzwyczaili w poprzednich sezonach.

Kompromitujesz się co najwyżej Ty, robiąc z drużyny, która w 10 ostatnich meczach wyciągnęła zabójczą średnią 0,7 punktu na mecz jakąś potęgę.

Ta Stal, którą nazwałeś leszczami (tak, pewnie już zapomniałeś, ale to Ty tak kwalifikujesz drużyny, nie ja), wiesz jaką średnią wyciągnęła w analogicznym okresie? 0,9 punktu na mecz...

Tak się orientujesz w tym, co się dzieje w tej lidze...
Każda drużyna w pierwszej lidze zalicza kryzys, mniejszy lub większy. Liczą się punkty, a Odra trzyma kontakt z czołówką. My mamy trzy punkty więcej po tym meczu, a nikt nam nie odmawia walki o awans...

Taka to liga.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 02.03.2024, 21:30
Karherop, FraMat, Jaroo1, MaLk - i co pajace? Nadal nie widać różnicy, co?

Statystyka punktów z trzech meczy:
Sobolewski: 0.33 pkt na mecz
Rude: 2 pkt na mecz

No nie widać różnicy, ni chuja.

@Patryko - myślę że kilka osób się zamknie z tym Olejarką który jest po prostu do dupy. Karherop go chciał za Alfaro
To już Kutwa miał więcej dobrych zagrań.
Piłes - nie pisz, dość szybko dziś się schlałes. Pajaca to masz przed lustrem kolego, przyjrzyj się dokładnie.

Jak na to że byli wypruci po PP to zagrali dobry mecz, wystarczająco dobry na człapiaca Odrę, która chyba się obsrala nie wiadomo czym przed 1 gwizdkiem, albo taka mieli koncepcje - tym gorzej dla nich

Ostatnie pół godziny do zapomnienia. I do usprawiedliwienia (poza fatalna postawa Olejarki).

Coś się z tego zaczyna wykluwać, ale żeby wierzyć w awans bezposredni muszą zdobyć przynajmniej punkt w Gdynii. W przypadku przegranej stracimy kontakt z Arki.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 02.03.2024 o godz. 21:34.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 02.03.2024, 21:34
W Gdyni trzeba grać o wygraną. Jak się uda, a paradoksalnie może być łatwiej niż w Opolu czy z Tychami, to jest szansa na serię jak w zeszłym roku.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 02.03.2024, 21:39
Każda drużyna w pierwszej lidze zalicza kryzys, mniejszy lub większy. Liczą się punkty, a Odra trzyma kontakt z czołówką. My mamy trzy punkty więcej po tym meczu, a nikt nam nie odmawia walki o awans...

Taka to liga.
Tutaj sytuacja jest odwrotna. Odra Opole to drużyna, która nie zalicza teraz kryzysu, tylko gra dokładnie tak, jaki mają potencjał, czyli w najlepszym wypadku średniaka w tabeli. Oni dopiero co zajęli ostatnie bezpieczne miejsce na koniec sezonu... Trafiły im się trzy miesiące cudownej gry, w czasie których nabili punktów, teraz wrócili do swojego poziomu i powoli wracają na swoje miejsce w tabeli. Naprawdę, nie są żadną czołówką.

Naprawdę, nie rób z nich cholera wie jakiej czołówki. Super, że wygraliśmy z nimi mecz, super, że mamy 3 punkty, super, że - podobno - gramy jakościowo coraz lepiej. I tyle.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 02.03.2024, 21:57
Jak tu debilowi by wytłumaczyć, ze Odra nie tyle się trzyma czołówki bo dobrze gra, tylko JESZCZE się trzyma czołówki, tylko dlatego, że dobrze GRAŁA...
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 02.03.2024, 22:00
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Jak tu debilowi by wytłumaczyć, ze Odra nie tyle się trzyma czołówki bo dobrze gra, tylko JESZCZE się trzyma czołówki, tylko dlatego, że dobrze GRAŁA...
Znowu to samo. Widzew słabiutki, Odra słabiutka, Stal w zasadzie z 2 ligi.

Zmień płyte bo co post (strzał) to w kolano (swoje).
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 02.03.2024, 22:07
No nie, niewątpliwie Stal i Odra to sama czołówka. Jedni 4 pkt nad miejscem spadkowym, 4 ostatnie mecze przegrane, w tym roku porażki 1:2, 1:5, 1:3,
drudzy od końca października na 10 meczów zdobyte 7 pkt, bilans 2-1-7.

Widzew jak na poziom Ekstraklasy to na pewno nie jest czołówka, raczej średnia drużyna, co nie zmienia faktu, że poziom ponad I ligę.

Ludzie, co z wami się dzieje, ze wy nie umiecie mysleć logicznie?
Czy ty AgresywnyChomik chcesz tu z czymś podyskutować? Wytłumacz mi dlaczego Twoim zdaniem Odra i Stal to są mocne ekipy? Bo jak widzisz, jest to obecnie poziom poniżej środka tabeli, prędzej strefa spadkowa.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 02.03.2024, 23:17
Brawo Rude, idzie to wszystko do przodu.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 02.03.2024, 23:24
Nie oglądałem meczu - myśle, wejdę w temat meczowy to się dowiem jak to wyglądało.

No, ale jest ciężko
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 02.03.2024, 23:30
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Nie oglądałem meczu - myśle, wejdę w temat meczowy to się dowiem jak to wyglądało.

No, ale jest ciężko
Sluze pomoca. Gowno gralismy, ale wygralismy.
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 02.03.2024, 23:52
Styl był trudny, taka kopanina bez większej myśli.

Gdzie ta zagraniczna myśl szkoleniowa?

Gdzie ten właściwy styl?

Odra to biedny klub, ze stadionem ruiną, a mimo to wyglądało to jak wyglądało.

Z tego zaciągu hiszpańskiego może jeden nada się w Ekstraklasie na jakimś w miarę poziomie, bo reszta nawet w pierwszej lidze nie wyróżnia się, a kilku to niewypały.

Nie tylko przebieraniec na bramce, który udaje bramkarza.
Odpowiedz cytując
Grisza1
Moderator

Od: 05.2005

Stary 02.03.2024, 23:56
Dziś najważniejsze trzy punkty. Niepokoi trochę liczba karnych, które są przeciwko Wiśle gwizdane. Cztery mecze na wiosnę (liga plus puchar), trzy karne przeciwko Wiśle. Cztery bramki stracone w czterech meczach, dwie z karnych. Na szczęście każdy z tych meczów, gdzie były karne, Wisła wygrała 2:1. Jednak każdy z tych karnych to taki miękki. Już chyba najbardziej ewidentny ten z Rzeszowa po faulu Carbo. Ten z Widzewem, i ten z Odrą to taki na dwoje babka wróżyła.
Co jeszcze? "Oczekiwaliśmy od drużyny przeciwnej gry wysokim pressingiem, a zaczęli mecz schowani" - powiedział po meczu trener Rude. Zaskakująca wypowiedź. Kto sądził, że Odra będzie ganiać pod naszym polem karnym? Dużo bardziej prawdopodobny był autobus w ich jedenastce.
Stan Valckx : - To już byłaby rozmowa o przegrywaniu, dlatego jej nie podejmę.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 03.03.2024, 00:21
RAPH napisał(a):Wyświetl post
Czy ja dobrze widzę że Arka w terminarzu dostaje dobrze wybiegane drużyny po nas
Wygląda na podobny szwindel jak swego czasu Legia miała wszystko po nas.
Czyli wychodzi, że pierwszego awansującego już znamy ...
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 03.03.2024, 00:22
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie z obecną formą to Goku nie ma miejsca w tej drużynie.
...
Goku strzelił na 1:0

No, ale jest ciężko
Zobacz sobie skrót na polsatsport - dobrze oddaje co się działo na boisku.
https://www.polsatsport.pl/film/odra...meczu_7149512/
Pierwszą groźną sytuację Odra miała w 41'. W drugiej połowie od wejścia Olejarki (fatalny mecz) mieli trochę więcej ochoty do gry, zwłaszcza, że przegrywali 2 bramkami.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 03.03.2024 o godz. 00:33.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 03.03.2024, 01:03
Grisza1 napisał(a):Wyświetl post
Dziś najważniejsze trzy punkty. Niepokoi trochę liczba karnych, które są przeciwko Wiśle gwizdane. Cztery mecze na wiosnę (liga plus puchar), trzy karne przeciwko Wiśle. Cztery bramki stracone w czterech meczach, dwie z karnych. Na szczęście każdy z tych meczów, gdzie były karne, Wisła wygrała 2:1. Jednak każdy z tych karnych to taki miękki. Już chyba najbardziej ewidentny ten z Rzeszowa po faulu Carbo. Ten z Widzewem, i ten z Odrą to taki na dwoje babka wróżyła.
Co jeszcze? "Oczekiwaliśmy od drużyny przeciwnej gry wysokim pressingiem, a zaczęli mecz schowani" - powiedział po meczu trener Rude. Zaskakująca wypowiedź. Kto sądził, że Odra będzie ganiać pod naszym polem karnym? Dużo bardziej prawdopodobny był autobus w ich jedenastce.
Ja to odbieram inaczej. Patrząc że Odra jest w czołówce, gra u siebie , gra z rywalem który ma w nogach 140.minut zagrane 70h wcześniej to powinna się spokojnej pokusić o zajechanie nas intensywnością, jak to próbowało robić wielu rywali w przeszłości, którzy podchodzili do nas ostro (choćby Ruch w Chorzowie)

Tymczasem Odra przyjęła plan że pierwsza połowę się za barykaduje, a zaatakuje nas w końcówce dojedzie gdy na pewno już nie będziemy mieli sił.

Gdyby zagrali z nami tak jak myslal Rude to mogłiby dziś ugrać punkty.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 03.03.2024, 01:11
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
Sluze pomoca. Gowno gralismy, ale wygralismy.
Czyli troszkę podobnie jak w Rzeszowie? Choć tam okoliczności już mega fartowne.
Tutaj jak rozumiem, po prostu przepchnęliśmy mecz?
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 03.03.2024, 02:38
Czyli troszkę podobnie jak w Rzeszowie? Choć tam okoliczności już mega fartowne.
Tutaj jak rozumiem, po prostu przepchnęliśmy mecz?
Nie graliśmy gówna, dominowałyśmy całkowicie dopóki były siły. Trzeba rozróżnić jak wyglądał mecz od tego co zagraliśmy, bo oglądać się tego nie dało przez drewniaków z Odry trzymających autobus do 50-tej minuty i murawę wyglądającą jak po inwazji stada kretów.
Skuteczność jest jaka jest z uwagi na to jakich mamy piłkarzy. Teraz jednak - w odróżnieniu od czasów Sobolewskiego - tworzymy sobie dużo okazji i dzięki temu w końcu wpada. Komentatorzy zresztą wspominali że Odra broni się coraz rozpaczliwiej i zaraz może paść bramka.
Skuteczności nie poprawimy jakoś znacząco - to jest taki materiał piłkarski jaki jest. Patrząc na Sapałę czy Olejarkę to i tak trzeba Kiko po rękach całować za to co ściągnął...

Zresztą, przed nami przegrali dwa mecze u siebie a punkty zdobywają dzięki obronie, bo są 11-tą drużyną jeżeli chodzi o strzelanie goli. Jak stracili dwa to - iak stwierdził ich trener - było już po meczu. Gdyby nie duskusyjny karny to nic by nie strzelili.

@MaLk - Twoje żałosne teorie nijak się mają do rzeczywistości, gdzie cały peleton gra gówno jak Odra, która aktualnie ma też sporo kontuzji. Tak - są biedni, tak - rzygać się chce patrząc na ich grę, ale spokojnie mogą z taką grą dobić do baraży. Przy takiej Puszczy to wyglądają piłkarsko jak PSG.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 03.03.2024 o godz. 02:46.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Skawa Wadowice
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 03.03.2024, 08:23
Majac w nogach 120minut 3 dni wczesniej to przy 2:0 cofnelismy sie. Odra zaczela dochodzic do glosu. Zrobilo sie nerwowo. Dlatego wielu mowi ze przepchalismy mecz. Tylko dlatego ze mieliamy dwubramkowa przewage i pozwolilismy Odrze na wyjazd z parkingu autobusem. Jestem pewien, ze gdyby wynik byl na styku to dalej kierowca autobusu Opole nie umialby opuscic miejsca postojowego.

Kolejny mecz do nauki dla Rude a jak widac potrafi wyciagac wnioski.
Brawa dla 3 pkt zasluzone

Mecz pokazal dlaczego Olejarka siedzi na lawie. Pora zaufac trenerowi jesli chordzi o dobor skladu. Kazdy z nas chce Szota w wyjsciowej 11, ale skads sie to bierze ze nie gra
Ostatnio edytowane przez Skawa Wadowice : 03.03.2024 o godz. 08:26.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 03.03.2024, 08:46
Skawa Wadowice napisał(a):Wyświetl post
Majac w nogach 120minut 3 dni wczesniej to przy 2:0 cofnelismy sie. Odra zaczela dochodzic do glosu. Zrobilo sie nerwowo. Dlatego wielu mowi ze przepchalismy mecz. Tylko dlatego ze mieliamy dwubramkowa przewage i pozwolilismy Odrze na wyjazd z parkingu autobusem. Jestem pewien, ze gdyby wynik byl na styku to dalej kierowca autobusu Opole nie umialby opuscic miejsca postojowego.

Kolejny mecz do nauki dla Rude a jak widac potrafi wyciagac wnioski.
Brawa dla 3 pkt zasluzone

Mecz pokazal dlaczego Olejarka siedzi na lawie. Pora zaufac trenerowi jesli chordzi o dobor skladu. Kazdy z nas chce Szota w wyjsciowej 11, ale skads sie to bierze ze nie gra
Biorąc pod uwagę że Satrustegui nie dostał nawet minuty po Tychach to Olejarka może trochę posiedzieć po tej katastrofie. Ja wszystko rozumiem, ale tak słabego występu nie pamiętam - zepsuł wszystko co mógł.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 03.03.2024, 09:26
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Goku strzelił na 1:0
Tak po prawdzie to Goku, jak to Goku od dłuższego czasu, oddał chu.owy strzał w środek bramki.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 03.03.2024, 09:39
Tak i sędzia powinien tą bramkę anulować.

Wtedy byłoby więcej pretekstów do przyp... się.

Mam złą wiadomość. Z każdym meczem będziemy coraz lepsi bo zawodnicy czują i widzą że warto słuchać trenera. A po konferencji Rude już myśli jak efektywniej radzić sobie z autobusami.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 03.03.2024, 09:42
Grisza1 napisał(a):Wyświetl post
a jednak jest moderator na tym forum

a tego posta chciałbym poświęcić "fryzurze" rafała niziołka
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów