The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.05.2014, 11:49
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Chłopie, o czym ty piszesz. Zdajesz sobie z tego sprawę, że młodzi Ukraincy nawet nie wiedzą dobrze, co to był UPA?...
BZDURA. W którą i ja sam wierzyłem. Na Ukrainie (młodzi też) dobrze wiedzą co to była UPA. Nie podkreśla się co prawda "niektórych" aspektów (ale wie o nich!). Mówiła o tym chociażby Kulińska na spotkaniu prowadzonym przez Wiślackich Patriotów. Co więcej kłamstwo zawsze było wpisane w ich dążenie do samostanowienia (przejęta tradycja Kozaków, http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekalog...o_nacjonalisty). Typowe dla tradycji nam obcej - cel uświęca środki. Dlatego Ukraina to tak wielki problem. Oczywiście jest wielu Ukraińców, którzy się z tym nie zgadzają ale są w mniejszości i ich ubywa!

Pisałem już o tym w tym temacie:
Cytat:
Skąd ten nawał pomników, odznaczeń, gloryfikowania banderowców? Trzeba pamiętać, że kultywowanie pamięci o UPA to nie tylko Swoboda i Prawy Sektor. To także "postpomarańczowcy", Batkiwszczyna, Juszczenko... I się zaczyna problem.

Ci Ukraińcy o największym dystansie to teraz do cara się pchają i w największej ilości mają zabarwienie czerwone...
Jesteśmy im potrzebni instrumentalnie. Szowiniści ukraińscy nawet w sytuacji przyparcia do muru z jednej strony, z drugiej poparcia Polski nie są w stanie zdobyć się na gest przeproszenia za ludobójstwo. Oni święcie wierzą, że rezanie lackich kobiet, dzieci i starców to była walka o wolną Ukrainę.

Co do tych znajomych. Strasznie niereprezentatywna sprawa. Dla przykładu ja mam zupełnie odwrotne doświadczenia. Ukrainiec-ukrainiec od początku będący przeciwnikiem Majdanu (doświadczenia pomarańczowej rewolucji) Ukrainiec z polsko-rosyjskiej rodziny, będący za Majdanem, teraz swoje zdanie zmieniający pod wpływem pogróżek dla jego rodziny we Lwowie (jeszcze przed Krymem). ITD.

Powyżej przedstawiłem pewne liczby aby każdy na sucho przekalkulował. Wynika z nich jedno: NIE MAMY TYLKO JEDNEGO WROGA na wschodzie. Trzeba to w końcu pojąć, bo to już kolejny głos w deseń Putin NIE, Ukraina TAK. Jedni i drudzy NIE. Jedni przeciw drugim TAK
Ostatnio edytowane przez darksun : 14.05.2014 o godz. 11:59.
Jeszcze zagra, zagra hejnał na Mariackiej wieży,
Będą słyszeć Lwów i Wilno krok naszych żołnierzy.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów