Cytat:
|
ponieważ mam wiedzę praktyczną
|
to nie pogada
Cytat:
|
Cóż za merytoryczna wypowiedź. Dla kogoś z IQ< 60.
|
No tak, zapomnialem, ze dla ludzi z IQ > 60 trzeba pisac prosto z mostu.
zasady, hierarhicznosc, kontrola
Konstytucja, ktora jest hierarhicznie najwyzszym aktem prawnym obowiazujacym na terytorium RP zawiera katalog zasad(w tym zasade demokratycznego panstwa prawa),a kontrole konstytucyjna(w tym przestrzegania tych zasad) sprawuje Trybunal Konstytucyjny.
Wskaz mi podobny ustroj totalitarny(bo jak rozumiem to oznacza powolywanie sie na komunizm)w ktorym wystepuje taka konstrukcja tj. kontrola wladzy przez niezalezny Trybunal sadowy pod katem przestrzegania praw obywateli zawartych w konstytucji.
Nalezy do tego rowniez dodac do kontrole miedzynarodowa sprawowana poprzez Trybunal Praw Czlowieka w Strasburgu.
Cytat:
|
No to jak jest, Mistrzu? Są błędy i wypaczenia, ale Partia na czele narodu? Są "niewielkie trudności", ale lider w swej przenikliwości wie o nich i je naprawi? Jak nie w tej, to w następnej kadencji?
|
Zyjem w kraju, ktoremu w pewnych aspektach daleko od panstwa prawa i panstwa demokratycznego.
Co nie oznacza, ze jest to kraj totalitarny, z wielu powodow. Jeden z nich wskazalem powyzej.
Jak dla mnie, to mozna nawet Tuska nazywac drugim Pol Potem i mowic, ze jest jak za komuny, tylko zeby potem nie bylo placzu o dewaluacje pojec.