|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Żeby nie było, że tylko ad personam - prawda, tradycyjnie, leży pośrodku. Nie jestem fanem dorabiania filozofii do mapek wyborczych ani tym bardziej podziału na oświeconych i ciemnotę, no ale - bieda versus oświeceni? Fakt faktem, że terytoria "platformerskie" mają wyższy indeks siły nabywczej (GfK 2011), pewnie głównie ze względu na wyższą urbanizację. Taki sam fakt, że z bezrobociem już nie jest tak idealnie, "od linijki". Na takim ironizowaniu też można się przejechać, bo jakaś cząstka prawdy w tym się zawiera. Pamiętam, jak w okolicach wyborów użytkownik orzeu wklejał mapki wyborcze zestawione z wynikami matur w Polsce, z których jasno wynikało, że wyższy odsetek "matołów" maturalnych pokrywał się z wysokim poparciem dla PO. Nie pamiętam, o co się wtedy do końca rozeszło, ale udowodniłem naciąganie tych statystyk. W nagrodę od bojownika o prawdę i wolność slowa, my informujemy oni kłamiom(r)(tm) dostałem jakieś mętne wyzwiska. Satysfakcja satysfakcją, ale... Ale nie o tym. I na tym zakończmy kwestię podziałów, bo nie o to mi chodzi, ale z jakichś powodów próbujecie udowodnić każdemu adwersarzowi, że tak myśli. Dla mnie wręcz desperackie domaganie się o to, żeby ktoś nazwał was - tak, tymi biednymi, tępymi, moherami, bezrobotnymi, przestępcami! - zakrawa o kompleksy. Naprawdę. Jeżeli chcecie znać moje zdanie - ta rzekoma zabobonna ciemnota to dla mnie pikuś w porównaniu z kastą "oświeconych smoleńskich", tego swoistego zbiorowego think-tanku. To jest i będzie dla mnie fenomen nie do ogarnięcia. Jestem z tego regionu, więc co naspotykałem się magistrów, doktorów i profesorów bajdurzących podczas pracy z młodzieżą (na państwowym garnuszku przecież) o tym, co akurat było na świeczniku w "niezależnych" mediach, to się naspotykałem. W szkołach do których chodziłem nikt z kadry specjalnie nie krył się ze swoimi poglądami (nie mówiąc o chociażby elementarnym obiektywizmie przy wykładaniu przedmiotu, pokazy filmów z biblioteczki Gazety Polskiej et cetera), to tak a propos tego jak establyszment ruguje z posad niezależnych myślicieli którzy odbiegają od linii partyjnej. Nie piszę o tym, żeby udowadniać jak bardzo zostałem "skrzywdzony" przez złych prawicowych nauczycieli i ich "ksenofobiczne i nacjonalistyczne bzdety" niepasujące do oświeconego wychowania jakie odebrałem, wręcz przeciwnie, warto jest poznać inne punkty widzenia (za państwową kasę rzecz jasna). Rzecz w tym, że rzeczywistość nie rysuje się tak dramatycznie, jak próbujecie to przedstawiać i nikt nie zamyka wam ust.
ale beka ( )Używaj sobie jeszcze całego naręcza tych postradzieckich słów, "razwiedka", "maskirowka" i tak dalej. Nie robi to na mnie wrażenia. Niestety jestem z tego lewackiego i zepsutego pokolenia konsumpcjonistów, które od podstawówki uczono angielskiego. Próbuj dalej przypisywać mi poglądy i wartości, z którymi nie mam - niestety - prawie nic wspólnego. To nie jest wyższość, to jest inny punkt widzenia i inna opinia. Jeżeli widzisz w tym wywyższanie się - sorry, nie odpowiadam za jakieś twoje zawoalowane traumy, kompleksy i intelektualne pieczenie odbytu. wolfy - miło poznać takie przykłady jak tego dyrektora.Ale ja nie popieram PO ani nie mam zamiaru bronić kształtu jaki nadają temu państwu. Co nie oznacza, że świat jest czarno-biały i użytkownicy wiodący tutaj prym ze swoimi spiskami i wiecznym marudzeniem oraz zwalaniem winy na innych są najlepsi. Pozdrowienia i życzę przede wszystkim dystansu do życia i ludzi (a no tak, zapomniałem - przecież to cecha nihilistycznych konsumpcjonistycznych lemingów, prawdziwego Polaka i patriotę 24/24 wierci o coś w zadku i jest czymś oburzony do żywego). --- Nie muszę się z niczego tłumaczyć. Wyraziłem opinię, która jest efektem moich własnych obserwacji. W odpowiedzi dostaję starą śpiewkę - ZOMO, ORMO, establiszment, dzielenie ludzi na platformersów i pisiorów, komsomolcy i tak dalej. Ot, standardowy "starter" dla każdego nowego dyskutanta. Naprawdę mi szkoda.
Ostatnio edytowane przez Watts : 14.12.2012 o godz. 13:19.
|
||
|

|
||||||
|
|