The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.01.2011, 16:43
bbbnba napisał(a):Wyświetl post
(...)
Drogi Kolego: podpis mam taki, bo za takiego kibica się uważam i prawa tych kibiców do bycia na stadionie bronię. Co nie znaczy, że nie mam pojęcia o realiach stadionowych. Swego czasu chodziłem na naszą Xtkę i niejedną taką scenę widziałem. Tylko u nas miało to jednak "troszkę" inny przebieg.

Pamiętam, jak na Real Madryt przyszła wesoła grupka pod wezwaniem: 5-6 osób pod 50tkę, faceci w garniakach, panie w garsonkach. I byli bardzo zdziwieni, że im miejsca zajęto. Owszem, wytłumaczono im (grzecznie, stałem 2 rzędy wyżej) co to za sektor i przenieśli się na sąsiedni sektor.

Jakoś nie zauważyłem, żeby nasz gniazdowy pluł im w twarz. Ale przepraszam, ja jestem prosty chłopak z Bronowic i najwyraźniej nie znam poznańskich zasad savoir-vivre'u. Rozumiem, że u was jak na Diunie - utoczenie własnej śliny jest wyrazem szacunku? Bo wydawało mi się, że w polskiej kulturze kobieta jest otoczona powszechnym szacunkiem. Poznań nie jest w Polsce?

I jeszcze jedna kwestia. Co innego, jak ktoś wchodzi na mecz klubowy i pcha się na sektor ultras. Przy czym już na wstępie klub powinien zawiadamiać, jakie są oczekiwania wobec tych, co siedzą na tym sektorze.

Natomiast tu chodziło o mecz kadry narodowej. Na mecze kadry chodzą m.in. fani Małysza, wielbiciele wuwuzeli i Edyty Górniak. Ci ludzie kupili bilety i mają prawo oczekiwać, że będą traktowani jak klienci, którzy zapłacili za spektakl. Chcą się też na stadionie czuć bezpiecznie.

Więc to nie wieśniaccy piknikowcy z małyszówkami i kretyńskimi czapkami mają się dostosować na meczach kadry do wielkich ultras, tylko odwrotnie. I lepiej, by władze Poznania to szybko zrozumiały - jeśli nadal chcą gościć u siebie reprezentacje podczas Mistrzostw Europy.

W to, że Litar i spółka to zrozumieją, szczerze wątpię. Ale wobec nich nie mam żadnych oczekiwań. Ba - tego się po nich należało spodziewać. Ale tu ruch należy do władz Amiki i miasta Poznań.

PS. I mnie mało obchodzi, czy filmik cięty czy nie. Widzę w nim dwóch "kumatych", z których jeden popycha, a drugi pluje na kobietę. Ta kobieta może sobie być nawet ostatnią zołzą i heterą, pyskatą babą której nigdy nikt z nas nie chciałby na swojej drodze spotkać (BTW: zadziwia mnie to przekonanie, że ona była agresywna a banda ultras zachowywała się spokojnie). Ale nie zmienia to faktu, że jest kobietą i nadal należy jej się szacunek. Koniec, kropka.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów