kerim1906 napisał(a):

jak to oceniasz pod względem "bezpieczeństwa" głosu ? pytam z ciekawości ponieważ są różne opinie ?
a na koniec gratulacje za "dobry początek"
|
Zastanawiałem się właśnie nad tym i wydaje mi się, że jest to bezpieczeniejsze niż normalne oddanie głosu.
Wygląda to tak - by odebrać kopertę w której jest karta do głosowania, instrukcja, koperta i ośw. o tajnym i samodzielnym oddaniu głosu trzeba podpisać się na liście. Ja odbierałem pakiet osobiście, można też poprosić, żeby przyszło do domu/pracy, ale za dużo jest z tym zachodu, bo musisz odebrać osobiście (rodzinie nie dadzą), później w odp terminie nadać na poczcie - łatwiej z odbiorem osobistym. Jak się zagłosuje i wypełni ośw, kartę wrzuca się do koperty która idzie do drugiej koperty większej razem z oświadczeniem.
Przy oddawaniu też trzeba się podpisać na liście + koperta jest opieczętowywana i na kopercie też trzeba złożyć podpis. Co najśmieszniejsze, to koperta jest wrzucana do...kolejnej koperty i tak ma powędrować do odpowiedniej komisji wyborczej.
Zastanawiałem się już po wyjściu gdzie są składowane te koperty przed wysłaniem ich odpowiedniej komisji i tutaj mam najwięcej wątpliwości.