Bobek90 napisał(a):

konrad
Nie bede sie klocil dlaczego lepiej grac z Legia niz z Zawisza, nie bede sie tez klocil dlaczego w ekstraklasie koszty utrzymania klubu wzgledem 1 ligi wzrastaja.
|
Pisałem kiedyś z wieloma osobami, a propos tego jak bardzo zwiększają się koszty utrzymania drużyny w Ekstraklasie względem gry w 1 lidze.
Fragment wywiadu z właścicielem Zawiszy:
Cytat:
Jaki budżet będzie miał Zawisza w ekstraklasie?
- Chciałbym by było to ok. 12 mln złotych. Najważniejsze, że na starcie nie muszę już dokładać do klubu. Mam razem, licząc miasto i sponsorów ekstraklasy, już 10 milionów, a nie 2,65 miliona. Resztę się uzbiera. Choćby z biletów. W I lidze tylko z meczu z Flotą mieliśmy dochód. Do reszty musiałem dołożyć. W ekstraklasie koszty organizacji są większe, ok. 60 tysięcy, ale liczę, że widzów będzie dużo więcej. Mamy osiemnaście meczów, więc powinienem dorobić sobie brakujące 2 miliony.
|
Jak widać dużo łatwiej utrzymać klub w ekstraklasie niż w 1 lidze. Warunek jest jednak jeden: trzeba mieć stadion spełniający wymogi, bądź miasto które może szybko stadion do tychże wymogów dostosować.
Dlatego jeśli chcemy uniknąć wynalazków typu termalica walczących o awans, to wymogi infrastruktualne 1 ligi, powinny być znacznie ostrzejsze, aby nie było takiej przepasci między ekstraklasą jak jest teraz...
AntyMod napisał(a):

|
nie przesadzajcie- nasza liga jest tak slaba, tandetna i bylejaka ze tylko od gestu BC zalezy czy 7 przejmie hegemonie Wisly w polskiej lidze ...
|
Ale tak jest w każdej lidze - kwoty są tylko inne. Jeszcze parę lat temu City walczyło na zapleczu, dziś za cel stawiają sobie 5 trofeów w 5 lat... Monaco dwa lata temu zajęło ostatnie miejsce we francuskiej lidze, w tym sezonie po powrocie jako beniaminek, od razu chcą atakować góre tabeli...