The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.02.2011, 00:47
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Jeśli porówna się transfery przeprowadzane do tej pory (powiedzmy umownie: do momentu rozpoczęcia przygotowań) to widać że z czterech drużyn które moim zdaniem mogą realnie myśleć o mistrzostwie (Jaga, Amica, Legia, Wisła) zostajemy daleko w tyle. O Jadze jest powyżej. Amica starciła Peszke i Tchimambę ale pozyskała: Wołąkewicza, Jugola z trudnym nazwiskiem i Ślusarkiego (z wypozyczenia wrócił też chyba Mikołajczak). Moim zdaniem wychodzą na plus. Legia co prawda nikogo nie pozyskała ale i nikogo nie straciła. U nas cztery minusy z czego trzy to piłkarze podstawowego składu (Pa Brożek, Pawełek, Cleber). Nie ma co dramtyzować ale wydaje mi sie że są podstawy do tego aby stwierdzić że oddanie walkowerem walki o mistrzostwo (a nawet pudło) staje się realne. W tym kontekście trzeba docenić pracę która wykonywał poprzednio Łysy.
W ten sposób pisałem o transferach niespełna dwa tygodnie temu i wypadło by sie chyba do tego tekstu odnieść teraz. Zdaje sobie oczywiście sprawę że każde "papierowe" ocenianie piłkarzy jest zabawą czysto teretyczną bo to ile są warci wychodzi dopiero w trakcie sezonu. Ale ponieważ teoretyzowałem wtedy to pozwole sobie poteoretyzować i teraz.
1. Zacznijmy od Wisły. Wygląda na to (pomimo tego że wciąż czekamy jeszcze na bramkarza) że jesteśmy na plus. Nie bardzo wierzę że przynjamniej w tej rundzie Genkow będzie w stanie zastapić w pełni Pa Brożka ale myślę że będzie w stanie wnieść do drużyny naprawdę coś nowego (w sumie mały minus). Biorąc pod uwagę że Clebi nie robił sie młodszy a pod koniec sezonu i tak nie grał to przyjście Kew ocenić chyba trzeba jako wzmocnienie (mały plus). Białorusin i Żyd za Pi Brożka to dwa plusy. Ciągle nie mamy jeszcze bramkarza ale moim zdaniem nawet gdyby nie było to wzmocnienie to Jovanić i tak daje radę (choć nie da się ukryć że z jakichś powodów RM ma do niego zastrzeżenia). Suma sumarum plus. Na papierze jesteśmy mocniejsi. I w tym kontekście wypada mi się pokajać za dwa ostatnie zdania mojej poprzedniej wypowiedzi: mówienie o oddaniu walkowerem walki o mistrzostwo to było czarnowidztwo. Podobnie jak nieporozumieniem było zestawianie Łysego i Staszka. Inne światy. Mea culpa.
2. Lech pozyskał w międzyczasie Murawskiego. Duże wmocnienie. Wygląda na to że w sparingach Ubiparip też daje radę. Pomimo utraty Peszki i Tchimamby wychodzą moim zdaniem na duży plus. Będą naprawdę mocni, tym bardzie że przygotowania w "stylu hiszpańskim" są jak wieść niesie naprawdę bardzo wymagające.
3. Jaga załawiła sobie w ciągu tego czasu chyba tyle że Czarnogórcy mają przyjść do nich od początku tej rundy. Wygląda na to że pomimo utraty Grosickiego będą mocniejsi.
4. Legia straciła Pączka. Niby mała strata ale jednak. Podobno jakieś kłótnie pomiędzy Beretem a Maciusiem. Na tle konkurencji nie wygląda to najlepiej. No ale to tylko teoria ...
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 01.02.2011 o godz. 00:52.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Zasady wysyłania postów