The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kristos
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.10.2015, 21:18
Dariook napisał(a):Wyświetl post
A co uważasz, że się nie szanujemy ? Przestań .......ić . Jżs!
Tak uważam ,bo dla mnie śmieszny klubik nie warty zawracania sobie nim głowy ,co im daje tylko satysfakcję ,że ktoś zwraca na nich w jakiś sposób uwagę.
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"......
Odpowiedz cytując
mistico
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 10.10.2015, 21:18
Nikola nie ma klubu obecnie
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 10.10.2015, 21:22
1q2 napisał(a):Wyświetl post
15k to dobry wynik.Mecz towarzyski z jakimkolwiek zespołem z tzw topu to pełny stadion ale nie Wiślaków a kibiców piłki a te 15 tyś to nasi kibice i z tego się cieszmy.
Sporo było osób (ogromna ilość dzieci z rodzicami), które przyszły pierwszy raz i tutaj niestety muszę się zgodzić niepotrzebne bluzgi na innowierców w takim meczu. Ludzi którzy po raz pierwszy przyszli na mecz to zniechęca.
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 10.10.2015, 21:24
mistico napisał(a):Wyświetl post
Jednego tylko żałuję, że trybuny nie podziękowały Grześkowi Paterowi.
Skandowane jego nazwisko w trakcie meczu było. Na pewno w II połowie, chyba podczas zmiany.
Odpowiedz cytując
gooro33
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 10.10.2015, 21:33
Po meczu można powspominać stare czasy... Aż serce ściska że to już za nami..

https://www.youtube.com/watch?v=0Pgg6WxRyV0
https://www.youtube.com/watch?v=PuaG36mHbKw
https://www.youtube.com/watch?v=4TfRbFehzmE
https://www.youtube.com/watch?v=z24CRuWPkKY
https://www.youtube.com/watch?v=LuDoaDOizHQ
Ostatnio edytowane przez gooro33 : 10.10.2015 o godz. 21:43.
POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,

Ten boski Krakowski nasz TS
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!!

Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 10.10.2015, 21:35
Kilkukrotna klepa w obronie pod presją i spokojne wyjście z akcją przez dawnych Wiślaków była ozdobą tego meczu. Kondycyjnie odstawali (poza wyjątkami jak Marcelo, Sobol czy Zieniu) od obecnej Wiślackiej kadry, ale techniki, opanowania piłki, refleksu i szybkości w podejmowaniu decyzji, to każdy z młodych mógłby się i obecnie od nich uczyć.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 10.10.2015, 21:37
Dzimi napisał(a):Wyświetl post
To było niesamowite zobaczyć znów Kose, Źurawia i Kuźbę cieszących się ze zdobycia gola. NIESAMOWITE.

Co do meczu, mam takie spostrzeżenia:
Po 1) Obecny zespół niepotrzebnie traktował to zbyt serio i za mało dał pograć gwiazdom.
To były... zalecenia Moskala (do czego się przyznał). Chce utrzymać drużynę w rytmie meczowym i trochę mu się nie dziwię. Faktycznie jednak mogli trochę "odpuścić" gwiazdom. Motorycznie byli bez szans, poza kilkoma wiadomymi wyjątkami.

Bardzo solidnie z emerytowanych piłkarzy prezentowali się bramkarze oraz Kłos, Baszczyński, Nikola czy Moskalewicz. Pater miał świetne pojedynki z Sadlokiem. Aż dziw jak go raz wkręcił

Niby mecz piknikowy, ale łezka w oczy się pojawiła. Wielu piłkarzy jak Frankowski nie pożegnało się z tym klubem i w końcu, mieli na to szansę. Kibiców mogło (i powinno) być więcej. Kto nie był niech żałuje, taka okazja nigdy się już nie powtórzy. Wątpię, że klub się zdecyduje na podobny mecz wcześniej niż za jakieś 10 czy 20 lat.
Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Stary 10.10.2015, 21:45
Obecnie nigdzie, na portalu transfermarkt.de ma status: bez klubu

Więc możesz go brać!!!
Odpowiedz cytując
kicur
Senior Member

Od: 06.2015

Stary 10.10.2015, 21:48
Widzę, że nie tylko ja zauważyłem to, że mamy słabego gniazdowego . Ale dobra nie marudzę.

Super akcja, udało się trochę kasy zebrać a oprócz tego zobaczyć w akcji Nikole, Sobola, Kazka Kmiecika, Marcelo czy Kosę. Tak jak ktoś napisał wyżej. Człowiek docenia to co miał dopiero po tym jak już tego nie ma. Oby nasi obecni piłkarze pisali taką historię jak drużyna dzisiejszych Gwiazd. Pisać do Gaszyńskiego, żeby Nikole namówił na Wisłę. To tak pół żartem pół serio.

Baszczu z nami z kibicami. I można tak do jutra wymieniać wszystkich, którzy dzisiaj grali

Młody gniazdowy na plus. Szkoda, że poszła ta przyśpiewka o żydach ale cóż
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 10.10.2015, 21:48
Też uważam, że negatywny doping w trakcie naszego wiślackiego święta nie był na miejscu.

Chciałem sobie obejrzeć mecz na youtube, ale jest przerwa w nagraniu między ok. 10 minutą a 77... Transmisja też padła w trakcie?
Odpowiedz cytując
Devonisch
Senior Member

Stary 10.10.2015, 21:51
Zabrakło mi Mauro Cantoro...... Ale wrażenia i tak pozytywne. Zadebiutowałem na sektorze rodzinnym. Taka kolej rzeczy....
https://www.youtube.com/watch?v=vbTMzVGogRQ
STELLA BIANCA FOREVER - SOCIOS WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
Dzimi
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 10.10.2015, 21:53
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Pater miał świetne pojedynki z Sadlokiem. Aż dziw jak go raz wkręcił
Czy 12 lat temu aż tak obniżył loty, że zdecydowano się go odstawić w wieku zaledwie 29 lat?
Odpowiedz cytując
gooro33
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 10.10.2015, 21:59
Dla mnie Pater zostanie w pamięci za mecze z Barcą
POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,

Ten boski Krakowski nasz TS
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!!

Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 10.10.2015, 22:00
12 temu była konkurencja na jego pozycję, Pater odszedł zimą w sezonie 2003/04, wtedy do Wisły wracał po strajku Uche, a w zastępstwie był jeszcze ,,Gora" jako ówczesny reprezentant Polski.
Odpowiedz cytując
Reserve
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 10.10.2015, 22:01
Małego nikt nie zaprosił?

Odpowiedz cytując
element
Senior Member

Stary 10.10.2015, 22:17
To, że go nie było nie musi oznaczać, że nie dostał zaproszenia. Wielu byłych piłkarzy nie mogło skorzystać z zaproszenia.

Kto był na stadionie ten widział namiastkę tego filmu.. a tu całość, który robi wrażenie - https://www.youtube.com/watch?t=2&v=CUqGIYEPbTo
"Chuligani Wisły rzucili serpentyny..."
"Kibole Wisły odpalili race. Właśnie dlatego w Polsce nie będzie wielkiej piłki"
"Będziemy zamykać stadiony, żeby ludzie mogli przychodzić na mecze"
"Posunięcia kibiców Wisły przypomniały mi o zamachach na World Trade Center"
cdn..
Odpowiedz cytując
twsdfan
Junior Member

Od: 08.2015

Stary 10.10.2015, 22:42
Jak dla mnie też, niepotrzebne najazdy na druga strone Bloń, smiac mi sie chce z tego typow ich pojazdow w meczu z Termalica, Ruchem itp., a sami to robimy, podczas naszego swieta, jak dla mnie bezsens. Ciekawy jestem w jakim wieku był mlodu gniazdowy ? Ogolnie mecz na plus, choc chcialbym jeszcze wiecej zabawy, nie fauli, a jakis "zabaw" na murawie
Odpowiedz cytując
19sebawro06
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 10.10.2015, 22:46
wielkie dzięki dla klubu za organizacje tego meczu i wszystkim kibicom którzy przyszli i pomogli finansowo. gol kibica stadiony świata skandowanie Radka- aż ciary przeszły

edit: jak młody zarzucił było ich 6 a później proszę cię to uśmiech od ucha do ucha hahah
Ostatnio edytowane przez 19sebawro06 : 10.10.2015 o godz. 22:50.
ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY

PRZEMYŚL
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 10.10.2015, 23:01
Ja jestem ogólnie twardy, ale przy wykrzykiwaniu nazwiska Baszcza prawie się popłakałem. ....a, najpiękniejszy dzień... I choć jestem młody, z gry nie pamiętam Bukalskiego czy Matyi (Sarnata, Patera już owszem) to czułem wielką dumę z tego, że kibicuję TEMU klubowi. Piękny dzień, piękny mecz, piękne wydarzenie...
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 10.10.2015, 23:21
Na taki mecz jak zawsze jestem na C to poszedlem z resztą rodzinki na A 22

I musze powiedziec ze fajnie to wygladalo

Jednak sam mecz....nie moglby sie odbyc np od 18 ? juz ciemno,mozna by pomyslec o jakis racach ,itd .pieknie to by wszylo.ew jakas oprawa ..tego mi troche zabraklo.

Z tym ze frekwencja dobra,ponad 15 tys....zawsze mozna by chciec wiecej ale zle nie bylo

Sam mecz
-Kosowski,Zienczuk.czy Olo....lata mijaja a ta technika zostaje..to ,ulozenie do pikli,mimo ze fizycznie to juz nie to...to jednak to są prawdziwi pilkarze,,....dzis w obecnej Wisle...bardzo by sie tacy przydali

-kondycyjnie dobrze wygladali wlasnie Olo,Gorawski,Grzela,czy Nikola az zdziwiony bylem

-Obecna Wisla troche za bardzo "grała" mogli cos odpuszcząc,Cywka chyba pomylil mecz dla zabawy z meczem ligowym,tam taki aktwyny juz nie jest

-Brakowalo mi do szczescia jeszcze Kuby Mauro Cantoro,no i Bogddana i Marka Zająców

Fajnie ze mozna bylo cos takiego zorganiować ,czulem sie jak W Jednej Wielkiej WIslackiej Braci.
Piekne.
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 10.10.2015 o godz. 23:23.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Stary 10.10.2015, 23:25
Nikola jeszcze w tym roku grał w I składzie Crveny Zvezdy Belgrad, więc on w gazie jest... i powiem szczerze, że powinniśmy się zastanowić czy go nie wziąć, po to jest lewy obrońca z krwi i kości a nie przerzucony Burliga...
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
ital
Member

Od: 05.2013

Stary 10.10.2015, 23:51
witam Wiślacką brać takie spostrzeżenia się mi nasuwają po meczu. O wyniku i grze się nic nie będę wypowiadał bo wszyscy wiemy że to miała być zabawa. Jednak że odniosę się do otoczki całej imprezy. po pierwsze nie wiedziałem że magazyn ultrasów jest tak ubogi we flagi proporce i inne barwy Wisły bo tak ich było mało rozwieszonych na całym stadionie, a przy dzisiejszym wietrze wartało by to wynieść by się przewietrzyło a i na sektorach A,D,E,F,H, może atmosfera była by lepsza. 2], jeżeli wywiesza się barwy zgody to chyba nie jednej ale raczej wszystkich lub większości . na takim meczu raczej pozdrawiamy wszystkie nasze legendy a nie tylko kilu zawodników
Odpowiedz cytując
wislak1995
Senior Member

Stary 11.10.2015, 02:47
Największy plus tego wydarzenia to na pewno zebrane pieniądze i legendy/ulubieńcy którzy się pojawili. Mimo, że wciąż młody (widać po nicku) to za każdym wyczytywanym nazwiskiem milej się robiło na sercu. Kawał historii. Oczywiście, każdy ma swoje zdanie na temat niektórych zawodników, sam zmieniłbym nieco "skład", ale to świadczy tylko o tym jak bogata jest nasza historia, szczególnie ta nieodległa. Kilka minusów również się znajdzie, m.in. atmosfera na trybunach. Oczywiście źle nie było, tego nie można powiedzieć, ale na takim wydarzeniu oczekiwałem nieco innego podejścia. Uważam, że stać nas na dużo lepszą prezentację. Również jak wyżej: Na skandowanie nazwiska zasługiwało duuużo więcej. Ale wiadomo, trybuny. Nie wnikam. Zawiodła na pewno również frekwencja. Takie wydarzenie.. Szukając na siłę usprawiedliwienia można jedynie: o tej porze na innych stadionach to szału nie ma.
Generalnie było dobrze, ale mogło być lepiej. Liczę na to, że po sezonie, na 110-lecie będzie święto pełna parą. Cała Wisła. I spółka i TS. I piłkarze i koszykarki. I kibole i pikniki. Organizacyjnie wyszło nieźle, a będzie lepiej. Ten klub zasługuje na wspaniałych kibiców, zawodników, działaczy.
Działajmy tak, aby dorównać legendom!

PS. Pan Rajchel tym golem wygrał życie.
Odpowiedz cytując
Marcin_fan
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 11.10.2015, 08:22
Co do frekwencji to myślę, bardzo podobnie co kolega wyżej, że gdyby ten mecz rozgrywany był w czerwcu, w lipcu czy chociażby we wrześniu to frekwencja zakręciła by sie w okolicach 30k. Cóż, nie tylko my ale wiele klubów na świecie ma takich kibiców że warunki atmosferyczne za oknem są jedną z najważniejszych, jeśli nie najważniejszą kryteriom co do przyjścia na mecz na stadion.
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 11.10.2015, 08:28
Zastanawiałem się, co zapamiętam z tego meczu? Kmiecika niewiarygodnie sprawnego jak na 61 latka czy Motykę goniącego z brzuchem 10 m od akcji? Dobrą sprawność 40 latków? Zawodników z którymi świętowałem kiedyś sukcesy na rynku? Tak sobie myślę, że jednak zapamiętam zwyczajnie, że na tym meczu byłem obecny i byłem dumny.

Duży szacunek dla tych, którzy grali na boisku i duży szacunek dla tych, którzy byli na trybunach. Nikt się tu fajerwerków na boisku nie spodziewał i być może dlatego były one w pewnym sensie większe niż w słynnych meczach chociażby z Barceloną. Były inne ale chyba właśnie dlatego ważniejsze.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 11.10.2015 o godz. 08:33.
Odpowiedz cytując
element
Senior Member

Stary 11.10.2015, 08:41
ital napisał(a):Wyświetl post
po pierwsze nie wiedziałem że magazyn ultrasów jest tak ubogi we flagi proporce i inne barwy Wisły bo tak ich było mało rozwieszonych na całym stadionie, a przy dzisiejszym wietrze wartało by to wynieść by się przewietrzyło a i na sektorach A,D,E,F,H

Flagi to nie są jakieś szmaty, żeby je wywieszać byle gdzie.

Magazyn byłby pusty gdyby flagi były wywieszane na całym stadionie, może chciałbyś flagę "Wisła Sharks" przed trybuną Vipowską? a flagę "Armia Białej Gwiazdy" wywiesimy przed jakiś sektor pikników? Flagi wywiesza się tam gdzie mogą one czuć się bezpiecznie, a stoją za nimi kibole gotowi na wszystko.

I nie mędrkuj czyje flagi należy wywieszać. Flagę reprezentacyjną Lechii czy Śląska wywiesimy jak z nią jej kibice przyjadą do Krakowa. A mała flaga "Lazio" została przekazana fanom Wisły. Inna odległość więc i sposób jej dostarczenia musi być inny.

I jakie proporce? co Ty na wiecu politycznym jesteś czy na meczu azjatyckich siatkarek? My nie używamy żadnych proporców.

Stadion to nie bazar, żeby flagi wywieszać po całym stadionie. Może w paru innych krajach gdzie kibice nie mają żadnego szacunku do flag i są rozjebane po całym stadionie, a po meczu 10 z nich brakuje bo jest ich tak dużo że nikt nie liczy. Ale jesteśmy w Polsce na szczęscie.
Ostatnio edytowane przez element : 11.10.2015 o godz. 08:51.
"Kibole Wisły odpalili race. Właśnie dlatego w Polsce nie będzie wielkiej piłki"
cdn..
Odpowiedz cytując
kuba126
Member

Od: 09.2005

Stary 11.10.2015, 08:42
Ile z tych 820 tys zł wpłynie na konto Wisły? Tzn jakie są koszty uzyskania tego przychodu? Orientuje sie ktos? 500tys zł zostanie?
Odpowiedz cytując
element
Senior Member

Stary 11.10.2015, 08:52
Chyba więcej.

ten fans4club dostaje 5% od całej kwoty, miasto ponoć dało Wiśle stadion za darmo na ten mecz, więc nie powinno być zle.

Wiadomo, koszt produkcji gadżetów, i chyba nie wszyscy piłkarze przyjechali / przylecieli na ten mecz za darmo, może trzeba było coś opłacić, przejazd, zakwaterowanie itd

Już pal licho te pieniądze.. ważne, że pokazaliśmy, że w trudnych chwilach potrafiliśmy się zjednoczyć i pokazaliśmy wszystkich szczekaczom, krytykantom i tym, którzy nam zle zyczą, że pogłoski o naszej śmierci można wrzucić do kosza. Teraz siedzą ratlerki w kącie i nawet pyska nie otwierają.

A teraz wszyscy na mecz z Termalicą, niech dobra passa trwa!
Powód: Aktualizacja - 5%
Ostatnio edytowane przez element : 11.10.2015 o godz. 09:05.
cdn..
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 11.10.2015, 08:58
tylko zeby sie nie okazało ze fajna akcja i róbmy to raz na runde
co do Crowfoundingu inna firma zajmująca się tym zarabia 5% od całości wiec sadze ze tutaj podobnie. Reszte dostaje beneficjent
a co do gadżetów marudzić nie chce ale były one średnie. Takie pierdółki ale no srednie. Emsi by zaprojektował ładniejsze
No ale było fajne, mozna na yt poogladac w pamięci zostanie.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 11.10.2015, 09:14
Marcin_fan napisał(a):Wyświetl post
Co do frekwencji to myślę, bardzo podobnie co kolega wyżej, że gdyby ten mecz rozgrywany był w czerwcu, w lipcu czy chociażby we wrześniu to frekwencja zakręciła by sie w okolicach 30k. Cóż, nie tylko my ale wiele klubów na świecie ma takich kibiców że warunki atmosferyczne za oknem są jedną z najważniejszych, jeśli nie najważniejszą kryteriom co do przyjścia na mecz na stadion.

Pogoda chyba była najbardziej idealna jaka mogła się trafić - słońce, ciepło - może koło 18tej zaczynało się robić chłodniej ale bez przesady.
Nawet z lekką gorączką nie narzekałem że zmarzłem

W lecie byłoby narzekanie że wakacje, urlopy i nie ma ktoś iść a mecz...

=========================

Cytat:
- Widać było, że każdy z naszego zespołu chciał się pokazać na boisku z jak najlepszej strony - powiedział Mariusz Pawełek, który wystąpił w drużynie Gwiazd "Białej Gwiazdy" Z kategorii Wisła Kraków.

Jeżeli mówimy o aspekcie sportowym, to z wyniku nie jestem zadowolony. Ale to był fajny mecz. Padło dużo bramek. Dla kibiców to była fajna sprawa. Było kilka takich akcji, że nasza drużyna mogła się pokusić nie tylko o tą jedną bramkę - mówił Mariusz Pawełek po meczu wiślackich gwiazd.

- Wiedzieliśmy, że Arek Głowacki zmobilizuje młodych chłopaków przed tym spotkaniem i gra będzie na poważnie. Widać było też, że każdy z naszego zespołu chciał się pokazać na boisku z jak najlepszej strony. Wydaje mi się, że nawet dobrze to wyszło - dodał Pawełek.

- Chcę podziękować zarządowi Wisły, ludziom, którzy wysłali mi zaproszenie do udziału w tym meczu. Miło było przyjechać i znowu spotkać się z chłopakami. Z niektórymi nie widziałem się od prawie siedmiu lat. Fajnie było powspominać stare, dobre czasy - podkreślił Pawełek. Dziękował też władzom swojego obecnego klubu, Śląska Wrocław, za to, że pozwolono mu uczestniczyć w wiślackim święcie.

Cytat:
Olgierd Moskalewicz pojawił się na stadionie Wisły po dłuższej przerwie i nie ukrywał, że było to dla niego spore przeżycie znów zagrać w koszulce z białą gwiazdą.

– Grałem na tym stadionie ładnych parę lat temu, choć inaczej on wtedy wyglądał – mówi Olgierd Moskalewicz. – Ten robi wrażenie i tylko łezka się w oku kręci, że za naszych czasów nie było takiego stadionu. Dookoła trybuny, zadaszone, dużo kibiców. Szkoda, że nam nie było dane grać na takim obiekcie, ale spotkać się z tymi kolegami, którzy grali przez szereg lat w Wiśle, to bardzo fajna sprawa.

Frekwencja była imponująca. Dla kibiców to była atrakcja, dla nas również przyjemność się spotkać i zagrać mecz z aktualną Wisłą.

Z zaproszenia Wisły skorzystała pokaźna grupa byłych piłkarzy, co pokazuje, że ten klub był dla nich ważny nie tylko, jako miejsce pracy. – Każdy spędził tutaj mniej lub więcej czasu i przywiązał się do barw klubowych, z sentymentem patrzy na klub – tłumaczy Moskalewicz. – Na pewno też każdy chciał pomóc swoją obecnością, bo cel był szczytny, zbieranie pieniędzy dla klubu. To przyjemność dla każdego przyjechać tutaj, gdzie kiedyś się było i spotkać z kolegami, z którymi się wiele lat temu grało. To jest piękne, że potrafimy do dzisiaj utrzymywać kontakty. Fajna inicjatywa i jeśli będę zaproszony na następne takie mecze, to jeśli tylko czas pozwoli, to z chęcią przyjadę.

Moskalewicz nie krył również, że niespodzianką była dla niego tak liczna, 15-tysięczna widownia. – Byłem zaskoczony – przyznaje „Olo”. – Myślę, że to również z tego powodu, że zbierane były pieniądze na klub. Nazwiska też były dla kibiców atrakcją, bardzo ważne było to, że mogli nas jeszcze raz zobaczyć. Każdy z nas stara się mieć kontakt z piłką, stara się ruszać i myślę, że na boisku to było widać. Może zdrowie nie jest już to, ale umiejętności pozostały.

Były gracz Wisły spędził na boisku sporo czasu, prezentując dobre przygotowanie fizyczne jak na ponad 40-latka. Zapytaliśmy, czy to jest związane z tym, że futbol jest ciągle obecny w jego życiu. – Piłka również, ale nie ukrywam, że ważne były też dla mnie zawsze sporty uzupełniające, a więc tenis, bieganie, siatkówka, badminton – tłumaczy Moskalewicz. – Staram się jak najwięcej ruszać, zdrowo prowadzić. Nie wyobrażam sobie życia bez sportu. Oczywiście już nie na takim poziomie, jak wtedy, gdy uprawialiśmy piłkę, ale nie wyobrażam sobie dnia bez ruchu. Bez czegoś, co spowoduje, że będę mógł się wyładować. „Olo” dodaje jednocześnie, że obecnie nie ma zawodowych związków z piłką nożna.

Zapytany czy działa w futbolu, odpowiada: – Aktualnie nie. Był moment, że z Maćkiem Stolarczykiem prowadziliśmy szkółkę, ale teraz nie jestem związany zawodowo z piłką. Z boku jednak obserwuję. Piłka zawsze będzie dla mnie ważna. Kibicuję drużynom, w których kiedyś występowałem. Zapytaliśmy również Moskalewicza, co trzeba zrobić, żeby Wisła znów, tak jak za jego czasów, zdobywała lauru w polskim futbolu. – Musi zacząć wygrywać mecze – mówi były gracz „Białej Gwiazdy”. – Ważna jest też organizacja. Pieniądze były zbierane po to, żeby zniwelować długi, które powstały przez szereg lat w Wiśle. To jest też ważne. Wtedy jest możliwość sprowadzania dobrych zawodników. Utrzymania tych aktualnie grających. Wisła jest drużyną, która jest w stanie powalczyć w polskiej ekstraklasie. Po tych jedenastu kolejkach widać, że Legia, Lech nie za bardzo chcą chyba zdobyć koronę. Liga jest bardzo wyrównana. Drużyna, która wygra dwa, trzy mecze, może szybko wskoczyć do czuba tabeli i pomyśleć o tym, żeby walczyć o jak najwyższe cele.

Cytat:
Kamil Kosowski karierę kończył nie tak dawno temu, ale gra w takim meczu, jaki zorganizowano w sobotnie popołudnie na stadionie Wisły, dostarczyła byłemu piłkarzowi „Białej Gwiazdy” mnóstwo radości. – Pierwsze 15 minut nie wyglądało może zbyt dobrze, ale było to wspaniałe przeżycie. Super, że coś takiego zostało zorganizowane – stwierdził Kamil Kosowski.

Dziennikarze pytali Kosowskiego, jak odebrał wynik meczu, w którym ekipa Gwiazd przegrała 1:6. – Wisła wygrała, choć jakaś sportowa złość jest. Powinniśmy jeszcze strzelić dwie bramki – tłumaczył „Kosa”. Byli piłkarze pokazali jednak, że technika pozostała. Zaprezentowali kilka ciekawych akcji, jak za dawnych lat. – Kilka było, a tutaj potrzeba kilkanaście lub kilkadziesiąt. Tak było, kiedy graliśmy wszyscy razem w piłkę.

Pomimo upływu czasu widzieliśmy jednak, że „Żuraw” potrafi szybko biegać, „Franek” potrafi się znaleźć w sytuacji bramkowej. Ogólnie bardzo szczytny cel. Kibice dopisali, za co dziękujemy bardzo – stwierdził Kosowski.

Zapytaliśmy też „Kosę”, co takiego jest w Wiśle Kraków, że jej byli piłkarze tak ochoczo odpowiedzieli na apel i licznie stawili się pod Wawelem, przyjeżdżając często z bardzo odległych stron. – Ciężko mi odpowiadać za kolegów, ale wydaje mi się, że mają tak samo jak ja. Po prostu czują ogromny sentyment do tego klubu. Mam nadzieję, że tak jak ja, czują się wiślakami. Poza tym dzisiaj po wielu latach spotkaliśmy się wszyscy razem i dzisiaj tak naprawdę mogliśmy się pożegnać z kibicami – stwierdził Kosowski.

Cytat:
Damian Gorawski nie krył zadowolenia, że mógł zagrać w takim meczu, jaki rozegrani w sobotnie popołudnie na stadionie Wisły. – To było wspaniałe uczucie. Nie przypuszczałem, że przyjedzie mi zagrać w takim meczu. Miłe zaskoczenie, znów poczuć tę adrenalinę i zjednoczyć się z kibicami. Myślę, że to jest najfajniejsze, że pokazują krakowscy kibice jaką jesteśmy jednością – stwierdził „Gora”.

Atmosfera meczu przypominała tę z ligowych spotkań. Na trybunach zasiadło 15 tysięcy widzów. Byli zawodnicy mogli jeszcze raz zagrać przy tak licznej publiczności. – Mogliśmy to poczuć, choć pewnych rzeczy nie da się oszukać. Lata lecą, większość z nas jest po ciężkich urazach. Większość chłopaków już nie gra, ale fajnie, że spróbowaliśmy, zjednoczyliśmy się razem wokół Wisły i cel się udał – przyznał Gorawski.

Byli zawodnicy momentami pokazywali, że ciągle mają wysokie umiejętności, choć oczywiście pod względem fizycznym trudno było im dorównać młodszym zawodnikom. – Staraliśmy się, ale szczerze mówiąc, jak patrzymy na siebie z boku, to widać, że to już nie jest to – mówi Gorawski. – Każdy zdaje sobie sprawę, że przy poziomie pierwszej drużny porażka była nieunikniona. Cel był jednak inny – chodziło o to, żeby była wspólna zabawa, świętowanie. To było najważniejsze.

Damian Gorawski mieszka w Krakowie, kibicuje Wiśle i nie ukrywa, że chciałby, żeby nawiązała ona do sukcesów, jakie klub z ul. Reymonta odnosił nie tak dawno temu. – Wszyscy tego chcielibyśmy – mówi były piłkarz Wisły. – Nie ma co porównywać tej drużyny do tej, która była w przeszłości. Teraz kibicujemy tej drużynie. Ja także jestem kibicem i trzymam kciuki za to, żeby wyniki były coraz lepsze.
Ostatnio edytowane przez Kocur : 11.10.2015 o godz. 09:25.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów