The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.03.2014, 20:02
Kapsel napisał(a):Wyświetl post
Co z tego ,że grali w defensywie jak prezentowali się dobrze? Głównie to wina Miśka, choć nie do końca 1 i 2 gol nic nie miał do powiedzenia. 2 gol wina Piotrka, 3 bramka to wina według mnie trochę boiska ale też Miśka. Ja wiem ,że napisałeś "Nie należy" ale wymieniłeś ich nie wiem po co? Zagrali bardzo dobry mecz i chwała im za to bo są młodzi.

Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale czytaj dokładnie, nie po łebkach. Wymieniłem, bo grali w defensywie (1. fakt), a my straciliśmy 3 bramki (2. fakt), więc ktoś mógłby powiedzieć: defensywa do dupy, młodociani piłkarze położyli mecz (albo coś w tym stylu).

Dla mnie porażka to wina (jeśli tak usilnie musimy szukać winnych) idiotycznej, wzorowanej na opiewanych w C+ dokonaniach sąsiadki, gry ofensywnej. Co z tego, że ładnie to wyglądało, jak było bezpłodne.
Ewentualnie brak Stjepanovica w srodku. Przecież ostatnio szło mu naprawdę dobrze, więc nie do końca rozumiem, dlaczego nie wszedł choćby na moment. Może coś mu dolegało..
Ostatnio edytowane przez speedfashion : 31.03.2014 o godz. 20:07.
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 31.03.2014, 20:04
Lechista69 napisał(a):Wyświetl post
zaczyna sie...

Co sie stalo po 77 minucie tego nie jestem w stanie pojąć :(
Hmm, po prostu piłka zaczęła fruwać nie do rąk Miśkiewicza albo po słupkach tylko obok niego albo pod nim... W sumie po 77 min obraz meczu specjalnie się nie zmienił. Wisła na potęgę traciła piłkę w środkowej strefie i aż prosiła się o kolejne kontry aż w końcu się doprosiła, trzecią wykańczając samodzielnie. Strach się bać jak wysoko skończyłoby się jakby Zagłębie napoczęło Wisłę wcześniej.

PS. Cała akcja przy golu Burligi to kwintesencja "Ekstraklasy". Jej najprawdziwsza z prawdziwych wizytówek. Dokładnie własnie tak wygląda ta liga przez 90% czasu.
Ostatnio edytowane przez thechris : 31.03.2014 o godz. 20:06.
Odpowiedz cytując
PrądnikCz.
Junior Member

Od: 04.2012

Stary 31.03.2014, 20:07
I jak tu się nie napić?
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 31.03.2014, 20:20
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Smuda pewnie przygotowuje drużynę na fazę grupową....
Jakie to ma znaczenie. Wisła nie ma szansy na MP. 2 i 3 miejsce to gra w eliminacjach do fazy grupowej LE, czyli pożegnanie z pucharami w 2 lub 3 rundzie i nijaka kasa. Boli tylko to, że mistrzem zostanie beznadziejnie grająca Legia.

Co do drużyny, nie ma o co mieć pretensji. Los odbiera w tej rundzie to, co zyskaliśmy, często fartem, w poprzedniej. W końcu musiały przyjść kontuzje i wykluczenia, słabsza dyspozycja kluczowych zawodników...

Dopóki nie pozyskamy drugiego napastnika oraz bocznych pomocników z prawdziwego zdarzenia, nie ma sensu liczyć na więcej. Może poza powrotem do dobrej dyspozycji Brożka, Stilica i Dudki.
Odpowiedz cytując
johny96
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 31.03.2014, 20:34
A skąd ja wiem czy to był sarkazm czy nie? Myślę ,że rozmawiam z poważnymi ludźmi a nie z "żartownisiami". Mój post to też był sarkazm w takim razie.
No właśnie skąd masz wiedzieć? A, no stąd, że Ty nie znasz definicji tego pojęcia.

Mówiąc, że Miśkiewicz przy 1 golu był bez winy, to jak powiedzieć, że Jacek Bednarz jest właściwą osobą na właściwym miejscu.
Tylko jeden klub !
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 31.03.2014, 20:39
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Boli tylko to, że mistrzem zostanie beznadziejnie grająca Legia.
Kiedy Wisła zdobywała ostatni tytuł, grała tak samo źle.
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 31.03.2014, 20:48
Frajerstwo do entej . kur..wa mać
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 31.03.2014, 20:56
thechris napisał(a):Wyświetl post
Kiedy Wisła zdobywała ostatni tytuł, grała tak samo źle.
Być może .
Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 31.03.2014, 21:20
Powiem szczerze, że jakoś nie boli mnie bardzo dzisiaj ta porażka, strata punktów była wkalkulowana(remis czy porażka bez znaczenia dla tabeli jak wygramy 2 następne mecze)
Fajne, że jest to dzielenie. Nadal jesteśmy trzeci. Sześć punktów straty do Legii. Od której gorzej nie gramy.

Za chwile runda finałowa. To jest jak wyścig kolarski, pierwsza górka, Legia ruszyła do przodu i odjechała od stawki. Ale po pierwszej górce teraz będzie jazda na płaskim(podział nad punktów). Peleton zmniejszy stratę i wszystko rozegra się na decydującym podjeździe. Zobaczymy czy Legia jest taka silna, bo jak nie będzie to ktoś z peletonu spokojnie ją wyprzedzi na finiszu.

Trochę się pobawiliśmy, jechaliśmy na luzie, ale koniec zabawy. Z Podbeskidziem i Widzewem musi być 6 punktów.

No właśnie trochę brakuję mi agresji. Zbyt dużo luzu. Jak Bunoza sfaulował Piecha, to ten o mało nie zabiłby sędziego(debil powinien dostać żółtko), tak samo Rymaniak.

A my jak Głowacki dostaje czerwoną kartę(mocną kontrowersyjną) to nic po prostu schodzi. Jak Drygas powinien wylecieć w meczu z Zawiszą też żadnych protestów.

Teraz żarty się skończyły i zaczyna się prawdziwa wojna.
Odpowiedz cytując
Devonisch
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 31.03.2014, 21:35
2 na 15 to jest dramatyczny przelicznik. Gdyby zrobić tabelę z 5 ostatnich kolejek zajmowalibyśmy ostatnie miejsce. Ale choooooj, wszyscy się cieszą, że zaraz punkty podzielą.....
STELLA BIANCA FOREVER - SOCIOS WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
radekogi
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 31.03.2014, 21:52
faktycznie 6 punktów po podziale to nie dużo... (w zasadzie 7 bo przy równej ilości pkt Legia mistrzem) opanujcie się ludzie, zdobyliśmy 2 punkty na 15 a wy jeszcze liczycie że odrobimy 7 do legii w rundzie finałowej? Najpierw to Legia musiałaby przegrać 2 mecze i 1 zremisować na 7 a my wszystko wygrać. Jak załapiemy się do pucharów to będzie cud, bo tej świeżości jakoś nie widać żeby miała kiedykolwiek nadejśc
Odpowiedz cytując
SharksiK
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 31.03.2014, 22:02
-Goral- napisał(a):Wyświetl post
Powiem szczerze, że jakoś nie boli mnie bardzo dzisiaj ta porażka, strata punktów była wkalkulowana(remis czy porażka bez znaczenia dla tabeli jak wygramy 2 następne mecze)
Fajne, że jest to dzielenie. Nadal jesteśmy trzeci. Sześć punktów straty do Legii. Od której gorzej nie gramy.

Za chwile runda finałowa. To jest jak wyścig kolarski, pierwsza górka, Legia ruszyła do przodu i odjechała od stawki. Ale po pierwszej górce teraz będzie jazda na płaskim(podział nad punktów). Peleton zmniejszy stratę i wszystko rozegra się na decydującym podjeździe. Zobaczymy czy Legia jest taka silna, bo jak nie będzie to ktoś z peletonu spokojnie ją wyprzedzi na finiszu.

Trochę się pobawiliśmy, jechaliśmy na luzie, ale koniec zabawy. Z Podbeskidziem i Widzewem musi być 6 punktów.

No właśnie trochę brakuję mi agresji. Zbyt dużo luzu. Jak Bunoza sfaulował Piecha, to ten o mało nie zabiłby sędziego(debil powinien dostać żółtko), tak samo Rymaniak.

A my jak Głowacki dostaje czerwoną kartę(mocną kontrowersyjną) to nic po prostu schodzi. Jak Drygas powinien wylecieć w meczu z Zawiszą też żadnych protestów.

Teraz żarty się skończyły i zaczyna się prawdziwa wojna.
Smuda na "Wigry3" ma niełatwe zadanie. Jeszcze nie wystartowali a jemu już 2 razy łańcuch spadł.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 31.03.2014, 22:05
-Goral- napisał(a):Wyświetl post
6 punktów przewagi oznacza, że Legia może pozwolić sobie na o 2 porażki więcej niż my. To właściwie kończy sprawę MP. Wierzę , że możemy w tej fazie zdobyć 9-12 punktów, jeśli zagramy naprawdę nieźle. Trudno mi uwierzyć, że Legia nie zdobędzie jednocześnie przynajmniej 6, a właściwie 7, bo mamy obecnie lepszy bilans bezpośrednich spotkań.
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 31.03.2014, 22:11
Frajerstwo dekady. Z drugiej strony,gdyby nie kiks Kwieka,słupek i poprzeczka to byśmy przejebali to już dużo wcześniej,"na spokojnie"....

Robimy kolejną tiki-takę w lidze z której to ch.uja wynika.
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Stary 31.03.2014, 22:19
Kurz napisał(a):Wyświetl post
6 punktów przewagi oznacza, że Legia może pozwolić sobie na o 2 porażki więcej niż my. To właściwie kończy sprawę MP. Wierzę , że możemy w tej fazie zdobyć 9-12 punktów, jeśli zagramy naprawdę nieźle. Trudno mi uwierzyć, że Legia nie zdobędzie jednocześnie przynajmniej 6, a właściwie 7, bo mamy obecnie lepszy bilans bezpośrednich spotkań.
generalnie tak wielkich szans nie mamy ale będzie ciekawie.
Bilans bezpośrednich spotkań się nie będzie liczył w rundzie finałowej. Liczyć się będzie miejsce przed runda finałową. Więc trzeba będzie mieć punkt więcej od Legii.

6 punktów to niewdzięczna strata. 3 spotkania różnicy. Chyba, że Legia coś jeszcze teraz straci.
Odpowiedz cytując
buczo1985
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 31.03.2014, 22:31
No właśnie wyśmiewana była sąsiadka za te finezyjne i nic nie dające zagrania, no to teraz do nich Wisła dołączyła. Naprawdę nie wiem jak się do tego odnieść. No bo może gdyby był napastnik w formie to część z tych zagrań znalazłaby się w siatce, z drugiej strony, czy te piłki w ogóle dochodziły do Brożka? Prawda jest taka, że gdyby Burlidze nie zagrał Zagłębiak to ch*** byśmy mieli nie bramkę.

Tu trzeba wyciągnąć wnioski, skoro od dłuższego czasu piłkarze mają problem by nawet oddać celny strzał na bramkę!

Co z tego, że w tym meczu wygrywaliśmy? OK szansa była duża by dowieźć jak niektórzy przewidywali fartowny wynik do końca, i na to się zanosiło. Jednak to Zagłębie miało więcej z gry, więcej klarownych sytuacji. I to oni mieli pecha, że im nie wpadła jedna, czy dwie bramki przed tym nieszczęsnym rzutem wolnym.

A Wisła znowu wraca z niczym. Bilans tej rundy katastrofa, podobnie jak skuteczność piłkarzy.

I coś mi się wydaje, że na boisku jest za ciasno dla tylu ofensywnych pomocników na środku...
What's new?

Odpowiedz cytując
skeba
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 31.03.2014, 22:38
Jeśli będziemy 3 to gramy zarówno wyjazd z Legią i Lechem, więc nie oczekujmy punktów w tych spotkaniach... Jeśli z taką grą będziemy na podium to będzie mistrzostwo świata.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 31.03.2014, 22:48
Jakie frajerstwo? Pamiętacie Górnik w zeszłym sezonie? Nas na puchary nie stać i teraz gubimy punkty żeby przez przypadek nie znaleźć się na pudle. Bo kasy na wzmocnienia nie ma, a wyjazd do Kazachstanu kosztuje. A żeby zarabiać na pucharach to trzeba chociaż wejść do grupy LE. A z naszą kadrą i przy braku kasy na wzmocnienia odpuszczenie pucharów to najlepszy pomysł.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Stary 31.03.2014, 22:49
skeba napisał(a):Wyświetl post
Jeśli będziemy 3 to gramy zarówno wyjazd z Legią i Lechem, więc nie oczekujmy punktów w tych spotkaniach... Jeśli z taką grą będziemy na podium to będzie mistrzostwo świata.
No tak nie będziemy mieli wielkich szans w tych spotkaniach ale o to teraz gra jest czy pojedziemy na te wyjazdy z szansą na mistrza czy już nie. Bo plus byłby taki z 3 miejsca, że pozostałe 4 z 5 meczów rundy finałowej zagralibyśmy u siebie, więc można by trochę nadrobić. No właśnie tylko ostatnio nie mamy nawet dobrej passy u siebie.
Odpowiedz cytując
skeba
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 31.03.2014, 22:54
Tak to jest jak się nie ma 2 napastnika. Brożek zawodzi - nie potrafimy strzelić bramki
Odpowiedz cytując
SharksiK
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 31.03.2014, 22:56
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Jakie frajerstwo? Pamiętacie Górnik w zeszłym sezonie? Nas na puchary nie stać i teraz gubimy punkty żeby przez przypadek nie znaleźć się na pudle. Bo kasy na wzmocnienia nie ma, a wyjazd do Kazachstanu kosztuje. A żeby zarabiać na pucharach to trzeba chociaż wejść do grupy LE. A z naszą kadrą i przy braku kasy na wzmocnienia odpuszczenie pucharów to najlepszy pomysł.
Tak sobie dalej tłumacz.

Ostatnio wiele bzdur krąży o Wiśle, ale ta jest NUMBER ONE!
Odpowiedz cytując
Barti
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2011

Stary 01.04.2014, 05:51
Obraz gry nie zamaże tej hańby z końca meczu. To jest nieprofesjonalne podejście do obowiązków. To jest po prostu kompromitacja. Jak ktoś ogląda mecze dzieci, to wie że tam też worek z bramkami rozwiązuje się w kilka minut. Na tym poziomie takie rzeczy jak brak koncentracji nie mają prawa się zdarzać. Zresztą nie ma się co dziwić kopaczom, skoro przed meczem znaczna część kibiców okrzyknęła z góry porażkę, mimo że grały drużyny trzecia z przedostatnią. Zero ambicji... Jeżeli po meczu, ktoś stara się dopatrywać jeszcze jakichś pozytywów, to gratuluję dobrego samopoczucia. Ja jeszcze do dzisiaj jestem mega wk....wiony...
Odpowiedz cytując
St Yabol
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2010

Stary 01.04.2014, 05:56
przed meczem z zawiszą liczyłem na 10 pkt w ostatnich 4 meczach
przed meczem z zagłębiem liczyłem na 7 pkt w 3 ostatnich meczach
przed meczem z widzewem licze na 2 pkt w dwoch ostatnich meczach ....
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 01.04.2014, 06:48
gra mimo wszytsko lepsza jak wynik,brak zimnej krwi pod bramką to największy mankament.Cudów od 31 letniego Brożka wymagać nie można,lata lecą .Potrzeba kogoś młodszego.Może z Zabrza dałoby sie tego Zachare w lecie sprowadzić ?

Jak na sędziego ze sto(L)icy to nawet uczciwie prowadził zawody chociaż uważam że żółta kartka dla Nalepay była z kapelusza bo trafił w piłke a nie w nogi Abwo.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 01.04.2014 o godz. 06:54.
Odpowiedz cytując
Karamazow
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 01.04.2014, 07:26
Zawsze myślałem, że klub dostaje większą kasę za wyższe miejsce w tabeli, ale skoro według ciebie się nie opłaca zajmować wyższego miejsca to ja to kupuję. W obliczu wojny z skwk, gdzie klubowi powinno zależeć na dobrych wynikach żeby ściągnąć większa liczbę fanów piłki na stadion co by chociaż zminimalizować straty, ale skoro mówisz, że odpuszczenie to najlepszy pomysł to pewnie tak jest.
...And Justice For All
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 01.04.2014, 07:55
no i do KGHM tez by sie chciał utrzymać
Myśle ze swoje zarobili przynajmniej
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 01.04.2014, 08:25
Co z tego ,że grali w defensywie jak prezentowali się dobrze? Głównie to wina Miśka, choć nie do końca. 1 i 2 gol nic nie miał do powiedzenia. 2 gol wina Piotrka, 3 bramka to wina według mnie trochę boiska ,ale też Miśka. Ja wiem ,że napisałeś "Nie należy". Jednak wymieniłeś ich, nie wiem po co? Zagrali bardzo dobry mecz i chwała im za to bo są młodzi.
Przecież tego wolnego to by wbity w ziemie kołek obronił. A zachowanie Miśkiewicza w najlepszym razie tłumaczy dlaczego mimo że z takimi warunkami dostał kopa we włoszech. Facet zachowuje się na bramce irracjonalnie. Czy celowo czy w wyniku braku umiejętności to jest bez znaczenia. Jeno jest pewne z takim bramkarzem nie pogramy...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 01.04.2014, 08:28
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Franek Smuda czyni cuda ! 2 pkt w 5 meczach. Smuda mistrz wiosennych przygotowań. 3:1 z przedostatnim zespołem ekstraklapy. Zamiast taktyki nochal Smudy i wszystko jasne. No i fanatyczny doping pełnego sektora wiernych kiełbasiarzy, którzy pojechali do Lubina, bo przeciez Wisła gra.
Ja dalej tak uwazami .W ostatnich dwóch meczach Wisła zagrała naprawdę fajnie jezeli chodzi o podania ,akcje ,naprawde widac,ze cos idzie w dobrym kierunku.Brakuje strzałów, tego wymagamy min. od napastników,a Brozek jest bez formy.Jak piłka mu nie odskoczy ,to źle sie ustawi,albo nie ruszy.
A ten mecz.Wygrywajac do 86min. ,przegrywajac 3:1,jak dla mnie brak kapitana,a nie Smudy....
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 01.04.2014, 08:38
Ale to nie jest konkurs Miss World i za ładne nogi, cycki i piękną grę nie zdobywa się nagród.

Kasę i laury ma ten co gra tragicznie dla oka i zbiera punkty.Zaczynamy stosować tradycyjnie mydlenie oczu piękną grą a skończymy poza pudłem.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 01.04.2014, 09:03
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Kiks Miśka (a raczej Nalepy, nie kopie się krótkiej piłki do bramkarza w światło bramki) mam nadzieję że Go nie podłamie, bo naprawdę Chłopak dobrą robotę w bramce robi.
Zwłaszcza przy wolnym, który jak sam stwierdziłeś zburzył nam konstrukcję. Już po słynnej bramce z Jagą którą Misiek wrzucił sobie do bramki miałem podejrzenia, że chop jest słaby. Nie wiem czy pamiętasz jego wycieczkę z Cracovią kiedy Brożek wybijał z linii. Wczoraj zanim wpuścił szmatę z wolnego pikę lecącą mu w ręce wybija na aut zamiast spokojnie ją złapać, to nie jest zachowanie porządnego bramkarza który robi dobra robotę. Rozumiem że na przedpolu jest słaby bo jest za wolny, ale z takimi warunkami powinien bronić każdy strzał z za pola karnego nawet bez muru. To co zrobił wczoraj to zwyczajny kryminał i pozostaje się tylko zastanawiać czy to zachowanie było wynikiem jedynie jego przeciętnych umiejętności. A fakt że Smuda wpuszcza przy 1:0 amatora na plac potwierdza moje obawy o całokształt pracy tego trenera.

Griszka30KR napisał(a):Wyświetl post
Ja dalej tak uwazami .W ostatnich dwóch meczach Wisła zagrała naprawdę fajnie jezeli chodzi o podania ,akcje ,naprawde widac,ze cos idzie w dobrym kierunku.Brakuje strzałów, tego wymagamy min. od napastników,a Brozek jest bez formy.Jak piłka mu nie odskoczy ,to źle sie ustawi,albo nie ruszy.
A ten mecz.Wygrywajac do 86min. ,przegrywajac 3:1,jak dla mnie brak kapitana,a nie Smudy....
Naprawę fajnie ? Pierwszy celny strzał w 70 minucie? To faktycznie fajnie. Dlaczego Brożek jest bez formy? A wiem ma kontuzję. To co do ciężkiego ch... od kilku meczów robi na boisku? Stanowi wygodne alibi dla kompromitujących wyników? Przypomnę swój wpis po słynnej wypowiedzi cudotwórcy o trzech punktach, dziwiłem się, że nikt się nie obawia, że trener rzuca takie teksty. Pojawiło się stado obrońców, zwymyślali mnie i jaki jest efekt?

Na 15 punktów zdobywamy 2, a zakochani w Smudzie W ostatnich dwóch meczach Wisła zagrała naprawdę fajnie

Wsadź sobie kolego głowę po zimną wodę. Jeden celny strzał to jest "fajnie"?
Ostatnio edytowane przez Drozd : 01.04.2014 o godz. 09:15.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów