Siwy_89 napisał(a):

reforma emerytur pomostowych
przyśpieszenie (i to konkretne) budowy autostrad i dróg ekspresowych
Orliki, Schetynówki, "Radosna Szkoła"
rozdzielenie funkcji ministra sprawiedliwości od prokuratora generalnego
jedno z najlepszych w Europie wykorzystywanie środków z UE
jedno okienko (przy zakładaniu mojej firmy wszystkie sprawy załatwiłem na jednym pietrze przy ulicy Wielickiej), zniesienie niektórych opłat urzędowych - za wpis do ewidencji nie płaci się już w ogole
Partnerstwo Wschodnie, Buzek, Lewandowski - pozytywy w polityce zagranicznej
działania podczas kryzysu (odmienna polityka od innych państw, nie przeczę, że działania PiS w poprzedniej kadencji się do tego nie przyczyniły)
zwiększenie środków na służbę zdrowia
zobacz, ile dróg szybkiego ruchu buduje się teraz, a ile budowało za PiS.
jak nie wiesz, to chętnie ci takie dane przedstawię.
|
Proszę bardzo
ad1. Kiedy PiS chciał przeprowadzić reformę emerytur zabierając byłym SBkom 7000 miesiecznie PO razem z SLD stało na stanowisku ze prawo nie może działać wstecz. Po czasie okazało sie że jednak może. Ale ok przyjmijmy że budżet na tym zyskał pytanie kto stracił.
ad2. Co znaczy przyspieszenie? Za PiS był plan dociągnąć A4 do granicy przed euro myślisz ze sie uda?

) Plany PiS rozbudowy sieci dróg w porównaniu do tego co teraz jest celem były nieporównywalne. Tam gdzie miały być autostrady nagle w planach pojawiły sie drogi szybkiego ruchu, to twoim zdaniem przyspieszenie? Pewnie tak, może nie drogę szybkiego ruchu, a ścieżkę rowerową niech wybudują będzie jeszcze szybciej

)
ad3. Schetynówki i "radosna szkoła" co to jest?

)) Ja znam tylko zieloną szkołę jeszcze z czasów Alfreda Miodowicza. Natomiast orliki bardzo pochwalam. Tylko dlaczego nie można z nich bezpłatnie korzystać, a przynajmniej nie za wszystkich, bo nie ma opiekuna

))). A dzieci same na orliku moga sobie krzywde zrobić. Dlatego albo etat dla opiekuna albo kłódka na bramie i z głowy. Faktycznie sukces.
ad4. A kto ci powiedział ze to sukces? Tusk już raz sie wypuścił że nie moze o nic pytać prokuratora generalnego bo on jest niezależny

))) Ręce opadają. Może jak on jest niezależny to jest także bez kontroli? I moze robić co chce. Dalej uważasz że to sukces?
ad5. CO? "jedno z najwyższych w Europie" a co mnie to obchodzi co jest w Europie. Podaj cwaniaczku w procentach środki wykorzystane w stosunku do możliwych do wykorzystania, okaże sie że wykorzystaliśmy może 15% z tego co mogliśmy i to że Portugalia wykorzystała 14% w ogóle mnie nie pociesza, a nazywanie tego sukcesem to jakaś paranoja.
ad6. No faktycznie jedno okienko

)) co za sukces. A ile teraz trwa założenie firmy w tym jednym okienku? Bo ja w 2005 w trzech okienkach założyłem w trzy godziny. Wliczając przejazd z Al Powstania Warszawskiego na Wyki do GUSu i zawiezienie papierów do US.
ad7. Jakie partnerstwo wschodnie, gdyby było partnerstwo czarne skrzynki byłyby już w Polsce. Szkoda ze nie napisałeś że zniesiono embargo na mięso

))), a Buzek i Lewandowski ? Buzka popierali wszyscy PiS także natomiast Lewandowski dostał stanowisko z klucza i jak nie on to jakiś inny Polak by je dostał.
ad8. Teraz to już przegiąłeś

)) pod koniec 2008 PiS chciał zwiększyć deficyt w budżecie do 30 mld w celu podtrzymania popytu wewnętrznego. PO na to że nie będzie zadłużać państwa, jeszcze nie dawno jakiś kretyn stwierdził że gdyby posłuchano PiS bylibyśmy w sytuacji Grecji

) Tymczasem PO nie chcąc zadłużac państwa nie zwiększyło deficytu przed rokiem budżetowym tylko znowelizowali budżet w połowie roku

). Przyjmujac deficyt nie 30 mld jak chciał PiS tylko 54 mld bo tyle brakowało. Jeżeli to są działania zasługujące na określenia sukces to ja wymiękam.
ad9. A to zwiększenie to więcej niż inflacja? Bo wczoraj słyszałem, że od 2009 NFZ nie zwraca za znieczulenie podczas porodu

))
PO rządzi już trzy lata czyli dłużej niz PiS ze stabilną wiekszością, bez Leppera i Giertycha w koalicji, a sukcesy które wymieniłeś takie jakieś naciągane. Wiem, to wina Kaczyńskiego i jego Veta użytego 19 razy na 190 projektów. No i kryzysu

). To jednak nie przeszkadza umarzać 500 000 000 kary dla J&S, podpisywać niekorzystnych umów z Rosją
do 2034 roku itd. Możesz mi to wyjaśnić.