Wyświetl pojedynczy post
Salt The Fries
Member

Od: 07.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.07.2010, 00:05
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Kolego - wyszukiwanie klubowi takich zawodników to nie moja brocha. Gdybym mógł decydować to zapewne - wzorem Turków - próbowałbym nakłonić do gry u nas jakiegoś podstarzałego gwiazdora, kogoś z nazwiskiem. Taką poltyką liga turecka szybko wyrobiła sobie niezłą markę.

Spartan - ja o tym doskopnale wiem. Uważam jednak, że na takiego "gwiazdora" naprawdę warto wydać spore pieniądze (na kontrakt, płacić za niego pewnie nie było by trzeba - z reguły są do wzięcia jako wolni zawodnicy). To pod względem marketingowym dało by nam niesamowitego kopa, a pewnie i sportowo było by bardzo dobrze.
Ok, chciałbym obalić mit tego, że do ligi tureckiej przychodzili sami emeryci, zresztą w chwili obecnej nawet beniaminkowie tejże ligi mogą sobie pozwolić na zawodników takiego kalibru, na jaki ani Amica ani Wisła nie będą mogły nawet jeszcze przez dekadę. Ale do rzeczy, wypunktuję większość transferów klasowych zawodników zza granicy do Turcji, uwzględniając wiek:

Mario Jardel - 27 lat gdy trafił do Galatasaray za zawrotną sumę 16 m $, wtedy najbardziej rozchwytywany napastnik lig europejskich
Adrian Ilie - 22 lata gdy trafił do Galatasaray by potem stać się ważnym napastnikiem Valencii.
Gheorghe Popescu - 30 lat gdy trafił do Galatasaray - był kapitanem Barcelony.
Franck Ribery - 22 lata gdy trafił do Galatasaray.
Felipe Jorge Loureiro - 25 lat gdy trafił do Galatasaray, wtedy grał w reprezentacji Brazylii i był rozgrywającym, łącznie 7 występów.
Milan Baros - 27 lat gdy trafił do Galatasaray i odbudował tutaj swoją karierę.
Abdul Kader Keita - 28 lat gdy trafił do Galatasaray, 55 występów w rep. Wybrzeża Kości Słoniowej, 11 bramek
Elano Blumer - 28 lat gdy trafił do Galatasaray, 48 występów dla Brazylii, 12 bramek
Lorik Cana - 26 lat gdy trafił do Galatasaray, były kapitan Marsylii i Sunderlandu, 43-krotny rep. Albanii
Rigobert Song - 28 lat gdy trafił do Galatasaray, kapitan rep. Kamerunu, 137 występów

Milan Rapaić, - 27 lat gdy trafił do Fenerbahce, 49-krotny reprezentant Chorwacji
Haim Revivo - 28 lat gdy trafił do Fenerbahce z Celty Vigo, 67 występów dla Izraela, jeden z najlepszych izraelskich zawodników wszechczasów
Jay-Jay Okocha - 23 lata gdy trafił do Fenerbahce, legenda nigeryjskiej piłki, nawet dostał tureckie obywatelstwo
Elvir Bolić - 24 lata gdy trafił do Fenerbahce, legenda bośniackiego futbolu
Elvir Baljić - 24 lata gdy trafił do Fenerbahce, potem Real Madryt kupił go za 20 milionów euro, ale poważna kontuzja zrujnowała mu bardzo błyskotliwą do tamtego momentu karierę (i to było w 1999)
Alexsandro de Souza - 27 lat gdy trafił do Fenerbahce, 49 występów dla Brazylii, 12 goli. Był kapitanem drużyny, która wygrała Copa America 2004!
Stephen Appiah - 25 lat gdy trafił do Fener z Juventusu, gwiazda reprezentacji Ghany swego czasu, trochę mu kontuzje uprzykrzyły życie
Nicolas Anelka - 25 lat gdy trafił do Fener, zrewitalizował swoją karierę w Turcji, a potem przeszedł do Boltonu, by potem zasilić Chelsea
Mateja Keżman - 27 lat gdy trafił do Fener, nie muszę piłkarza raczej przedstawiać
Edu Dracena - 25 lat gdy trafił do Fener, dwukrotny reprezentant Brazylii
Diego Lugano - 26 lat gdy trafił do Fener, kapitan Urugwaju, 47 występów dla reprezentacji
Daniel Guiza - 28 lat gdy trafił do Fener, wtedy król strzelców Primera Division, 17 baniek kosztował
Andre Santos - 25 lat gdy trafił do Fener, 9-krotny reprezentant Brazylii
Ariel Ortega - muszę coś przedstawiać? 28 lat gdy przeszedł do Fenerbahce

Ricardo Quaresma - niecałe 27 lat gdy trafił do Besiktasu
Roberto Hilbert - 26 lat gdy trafił do Besiktasu, 12 występów dla rep. Niemiec
Ronny Johnsen - 26 lat gdy trafił do Besiktasu, potem przeszedł od razu do Manchesteru United
Tomas Sivok - 25 lat gdy przeszedł do Besiktasu z Udinese, filar obrony reprezentacji Czech
Ricardinho - 30 lat gdy przeszedł do Besiktasu, 23-krotny reprezentant Brazylii
Kleberson - 26 lat gdy przeszedł do Besiktasu z Manchesteru United, 32-krotny reprezentant Brazylii
John Carew - 25 lat gdy trafił do Besiktasu, potem kupiony przez Lyon, a następnie Aston Villę
Matias Delgado - 24 lata gdy przeszedł do Besiktasu z FC Basel
Juanfran - 28 lat gdy przeszedł z Celty Vigo do Besiktasu
Filip Holosko - 24 lata gdy trafił do Besiktasu, 39-krotny reprezentant Słowacji
Rodrigo Tello - 28 lat gdy przeszedł do Besiktasu, 35 występów dla Chile, 3 bramki
Matteo Ferrari - 29 lat gdy trafił do Besiktasu, 11 występów dla Włoch
Fabian Ernst - 29 lat gdy trafił do Besiktasu, 24 występy dla rep. Niemiec

Geremi - 19 lat gdy trafił do Genclerbirligi, potem kariera w Realu Madryt i Chelsea! hello, kojarzycie Michaela Essiena i Zagłębie Lubin?

Pominąłem i tak sporo piłkarzy np. którzy przyszli w wieku 30 lat do Turcji, np. Fernando Meira, czy Harry Kewell i jeszcze na pewno masę innych mogłem pominąć, ale nawet spójrzcie jacy trenerzy się przewinęli w Turcji przez ostatnie 20 lat dajmy na to:

Guus Hiddink (Fenerbahce)
Christoph Daum (Fenerbahce, Besiktas)
Carlos Alberto Parreira (Fenerbahce)
Otto Barić (Fenerbahce)
Joachim Low (Fenerbahce) - tak, ten który prowadzi teraz Niemcy
Mircea Lucescu (Galatasaray, Besiktas)
Eric Gerets (Galatasaray)
Frank Rijkaard (Galatasaray)
Vicente del Bosque (Besiktas)
Bernd Schuster (Besiktas)
John Toshack (Besiktas)
Jean Tigana (Besiktas)
Nevio Scala (Besiktas)

itd. - a część z tych menadżerów pracowała tam jeszcze w środku lat '90, a i pomijam masę też dosyć znanych, którzy pracowali tam na przełomie 80' i 90' i na początku lat '90.

Tak więc chciałem obalić raz na zawsze mit tego, że Turcja to kraj dla starzejących się gwiazd. A i opierałem się tylko na zawodnikach z Dużej Trójki, pominąłem wszystkie inne kluby, a na pewno mógłbym jeszcze kogoś dokoptować, a i dodam jeszcze, że niektórzy piłkarze (Okocha i paru innych) grali już tam w środku lat '90.
Ostatnio edytowane przez Salt The Fries : 18.07.2010 o godz. 00:14.
If I'm an ass, I should say so. If I don't, somebody else will. If I say it first, that disarms them.
Odpowiedz cytując