wislak68 napisał(a):

1. Musze przypomieć jeszcze raz (po raz trzeci) o czym dyskutujemy (przynajmniej ja): Polska nigdy Żmudzi siłą nie przyłączała. Mam nadzieję że zgodzisz się z tym że Twoja teza została obalona. W żadnym momencie nie odnosiłem się do "słuszności" tej akcji (na co Ty jak widze strasz się w tym momencie przenieść ciężar).
2. Pisałeś o 95% wilniuków. Teraz schodzi na "większość" wilniuków. Dodatkowo okazuje sie że wilniukami są wszyscy kresowiacy . Także ci z Suwałk, Grodna, Mińska i Białegostoku. I konkluzja (powtarzana po raz wtóry): bez pomocy Polski wilniucy mogliby sobie pogrzebać palcem w nosie. Prawda jest taka że w całej wydzielonej grupie wojska wileński był tylko jeden pułk (a i tak nie wiemy jaki procent stanowili w nim wilniucy). Jeśli Twoim zdaniem załączony skład grupy (dlatego pokazałem też jednostki które z Kresami nie miały nic wspólnego jak dywizja ochotnicza) potwierdza to że większość wojska stanowili wilniucy no to nie wiem ...
3. Jeżeli poddajesz w wątpliwość fakty podane w wiki w tym temacie to nie pozostaje Ci nic innego jak sięgnąć głębiej do źródeł. Przekonasz się że akurat tutaj podano je dość rzetelnie. Powiedziałbym nawet że bardzo pobłażliwie w stosunku do tego co podkreślają historycy Piłsudskiemu mniej przyjaźni.
|
ad.1. Nie została w żadnym stopniu obalona- zarówno Ty jak i jak to sam napisałes - częśc historyków nieprzychylnych Piłsudskiemu twierdzicie że fakt podpisania ukladu Spa oraz ogłoszenia w Wilnie przez Żmudzinów niepodległości w 1918r stanowi że Wilno stało się litewskie i idąc dalej akcja w 1922 było jego oderwaniem od prawowitego kraju.Otóż staram się ci przekazać to że pomiędzy rokiem 1918 a 1922 przez kilkanaście miesięcy Wilno było litewskie znaczy tyle że Litwa je okupowała a Polska w 1919 a potem w 1922 je odzyskała. Nie można siłą (w zamyśle bez zgody mieszkańców ,obywateli etc- gdyż wiadomo że przy użyciu wojska, wkońcu było zajęte przez litwinów) przyłączać miasta które w conajmniej 3/4 zamieszkane jest przez Polaków, a żmudzinów mieszkalo tam ok.12%. To mniej więcej tak jakby sąsiad włamał sie do Twojego domu i mieszkał tam przez pare miesięcy a potem jakbyś go z tamtąd wyrzucił to wszyscy mówiliby że siłą wyrzuciłeś sąsiada i okupujesz jego mieszkanie zamiast mówić że go odzyskałeś- co przyznasz inaczej brzmi.
ad.2. Mamy 2 źródła z czego jedno podaje przynaleźnośc terytorialną oddziałów a drugie nie podaje w tej kwestii właściwie nic poza tym że jedna ale największa Dywizja (a nie pułk) miała składać się z kresowiaków.Nie wiemy wg.wikipedii czy to byli kresowiacy z wileńskiego ,lidzkiego,lwowskiego czy grodzieńskiego.Po czym więc wnosisz że większośc z nich to nie byli wilniucy?
ad.3.Polecam program
http://www.tvp.pl/vod/audycje/histor...-wilno/6909243 fragment 16:49 i 24:28 "bunt" zorganizowany przez lokalne/ochotnicze jednostki. Myślę że slowa profesorów i doktora historii mają większą wagę niż forumowicza czy wpis z wikipedii zresztą nie tylko w kontekście 1922r. Program porusza większość kwestii o które toczymy dyskusje