The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
zieniu.nazawsze
Member

Od: 06.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.06.2009, 10:00. Moje boisko - Orlik 2012
Meldujcie o sukcesach rządowej akcji budowy boisk wielofuncyjnych w różnych rejonach kraju !!!

Cytat:
Orlik 2012 wylądował w Prokocimiu

W parku Lilii Wenedy przy ul. Jerzmanowskiego działa pierwsze w Krakowie boisko zbudowane w ramach programu rządowego "Moje boisko - Orlik 2012".
Kompleks stanowią dwa boiska - do piłki nożnej oraz do siatkówki i koszykówki. Program zakładał budowę boisk w każdej gminie, po milion złotych każde. Krakowski orlik, który kosztował dwa razy więcej, jest jednak lepiej wyposażony i większy. Sfinansowały go w równych częściach urząd wojewódzki, urząd marszałkowski i miasto.

- Jeszcze niedawno były tu nieużytki, a teraz z boisk będą mogli korzystać uczniowie pobliskich szkół oraz młodzi piłkarze klubów Kolejarz-Prokocim i Bieżanowianka - mówił podczas otwarcia kompleksu prezydent Jacek Majchrowski.

Wkrótce w Krakowie mają powstać dwa kolejne orliki - na Kurdwanowie i w Nowej Hucie.
http://orlik2012.pl/

W 2009 roku na realizację programu przeznaczono 250 mln złotych z budżetu państwa, co pozwala na realizację ok. 750 kompleksów sportowych.

Opis programu
Program „Moje Boisko – Orlik 2012” przedstawiony przez Premiera Rządu Rzeczypospolitej Polskiej Donalda Tuska podczas Expose w dniu 23 listopada 2007 roku, a przygotowany przez Ministra Sportu i Turystki Mirosława Drzewieckiego zakłada budowę ogólnodostępnych, bezpłatnych kompleksów boisk sportowych wraz z szatniami i zapleczem socjalnym, w każdej gminie na terenie całego kraju. Założeniem Programu jest udostępnienie dzieciom i młodzieży nowoczesnej infrastruktury sportowej w celu aktywnego uprawiania sportu.

Problemem ostatnich lat jest brak jasnej i klarownej koncepcji rozbudowy infrastruktury sportowej w Polsce. Buduje się chaotycznie, często za ogromne pieniądze. Oczywistym jest fakt, że brakuje nowoczesnych kompleksów sportowych.

Jednym z podstawowych zadań Państwa jest zapewnienie obywatelom możliwości uprawiania sportu, niezależnie od statusu majątkowego czy pozycji społecznej. Należy, zatem stworzyć na tyle atrakcyjne formy, aby zachęcić jak największą liczbę osób do aktywności sportowej.

Zgodnie ze Strategią Rozwoju Sportu w Polsce do roku 2015 celem działania Ministerstwa Sportu i Turystyki jest zmniejszenie dystansu, jaki w tej dziedzinie dzieli Polskę od krajów europejskich. Realizacja tych zadań uwarunkowana jest znacznym zwiększeniem nakładów finansowych na ten cel.

Propagowanie zdrowego stylu życia to jedno z najważniejszych zadań, które należy konsekwentnie realizować. Duże znaczenie w tej problematyce będzie miała rozbudowa infrastruktury sportowej.

Pragniemy położyć duży nacisk na popularyzację aktywnego stylu życia, a więc rodzinnych zawodów sportowych, weekendów ze sportem i turystyką.

W związku z przyznaniem Polsce i Ukrainie prawa do organizacji EURO 2012 oraz promocją tego międzynarodowego wydarzenia wśród społeczeństwa, należy zintensyfikować działania w tym zakresie. Istotnym bodźcem podejmowania przez poszczególne gminy decyzji o budowie nowych i modernizacji istniejących obiektów sportowych jest wsparcie finansowe ze strony Rządu.

Program „Moje Boisko - Orlik 2012” jest ważnym punktem strategii Rządu odnośnie rozwoju i promocji sportu.

7 maja otwarto 400 boisko.

Jak sie maja plany do efektów !!
Piszcie co sądzicie o akcji, ile pieniędzy zostało sprzeniewieżonych, co z tego będą miały dzieciaki
Odpowiedz cytując
Jarza
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 02.06.2009, 10:02
Przydałby się taki Orlik na Prądniku i Grzegórzkach bo dzieciaki cały czas zdzierają kolana na betonowych boiskach....
Odpowiedz cytując
Cwiara11
Member

Od: 02.2008

Stary 02.06.2009, 10:03
Na 2 Puku Lotniczego tez ... my nie mamy zadnego boiska ... poza 2 trawiastymi gdzie to raczej na boisko nie wyglada... mowa o betonowym ;p my nawet takiego nie mamy a bardzo bysmy chceli
Odpowiedz cytując
diablo885
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 02.06.2009, 10:04
Fajna sprawa, szkoda ze kiedys na takich boiskach sie nie gralo
Odpowiedz cytując
Kobieta_Wislak
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 02.06.2009, 10:06
zieniu.nazawsze bierzesz udział w konkursie: kto założy więcej tematów w piętnaście minut?
może na spacer pójdź, co? na zdrowie Ci to wyjdzie ....
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 02.06.2009, 10:20
Jak ja w dziecinstwie mialbym takie boisko w okolicy to bym z niego nie schodzil.

My gralismy w lesie gdzie sami musielismy karczowac las- oczywiscie nielegalnie i bylo dobrze.
I zeby sie zalapac do skladu trzeba bylo byc naprawde dobrym bo tylu bylo chetnych do gry.
Teraz to pokolenie pokemonow ma wszystko a i tak sie im dupy ruszyc nie chce z przed monitora, kiedys z kumplami chcielismy pograc a kilku nam brakowalo to z trudem trzech uzbieralismy co w moich czasach mlodzienczych bylo nie dopomyslenia.

Takie boiska powinny byc w kazdej wiosce a juz nie mowiac o gminie czy miasteczku
,
Odpowiedz cytując
tylko_na_kilka_dni
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 02.06.2009, 12:07
a czy wiadomo kiedy maja zbudowac tego orlika w Hucie i konkretnie to gdzie?. I czy jest mozliwosc wynajecia takiego boiska (odplatnie, nieodplatnie) np. raz na tydzien? orientuje sie ktos ?
Odpowiedz cytując
janko04
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 02.06.2009, 13:03
w Wieliczce koło Parku Mickiewicza stoi tez i grywam tam
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 02.06.2009, 13:57
Orlik bedzie budowany przy SP 129 na Wzgórzach Krzesławickich 13a. W Nowej Hucie.
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
jabadabaryba
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 02.06.2009, 14:01
U mnie miasto 40 tysięcy i jeden orlik, a terminy zajęte ze nasermater. No ale lepiej pograc tu http://www.jaroslaw.pl/images/photos...d646d09047.jpg rzadziej niż tu http://www.jaroslaw.pl/images/photos...231c8b7be0.jpg klepać ;d
Odpowiedz cytując
Coach
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 02.06.2009, 14:09
Na Prądniku są dwa nowe boiska (mają po pół roku?) jedno na sztucznej trawie i jedno na tartanie wielofunkcyjne z tym, że to nie jest Orlik
eśli ktoś publicznie mówi, że kocha Wisłę, to musi ją szanować od początku do końca, a nie tylko całować koszulkę po strzeleniu bramki
Odpowiedz cytując
zieniu.nazawsze
Member

Stary 02.06.2009, 15:02
To jest fajna inicjatywa, z tym, że słyszałem, że cany budowy takich boisk strasznie poszły w górę, i nie stać ich nawet na zbudowanie połowy tego co planowali. Aż dziw, że to dopiero pierwszy obiekt w Krakowie.
A co do Wzgórz Krzesławickich to przeciez to juz jest na końcu Krakowa... nie mówiąc, że to obrzeża Huty.

Chciałem Was właśnie zapytać gdzie takie boiska już powstały w waszych miastach i jak się sprawują? Czy rzeczywiście są zrobione porządnie, a nie jakaś maniana

Cytat:
Czyżby Orliki 2012 jednak nie pofrunęły?

Jak w wypadku każdej kosztownej inwestycji - brakuje pieniędzy.

We wtorek informowaliśmy o uroczystym otworzeniu sztucznego boiska piłkarskiego w ramach programu "Orlik 2012", do jakiego doszło w Gdowie. Okazuje się, że inne miejscowości nie spodziewają się większych sukcesów w tej kwestii.

Cały problem dotyczy finansów. Szacowany koszt boisk miał nie przekraczać 1 mln złotych, tymczasem wydatki praktyczne są o wiele większe. Pieniądze na program "Orlik 2012" miały wyłożyć: Ministerstwo Sportu, urząd marszałkowski i urzędy gmin. W rezultacie zwiększone i nieprzewidziane koszty mają obciążyć wyłącznie gminną kasę.

Sprawa dotyczy Wadowic, Andrychowa i Oświęcimia. Ci ostatni - nawet po wykluczeniu z budowy zaplecza - wykazują, że cała inwestycja pochłonie ok. 1,5 mln złotych.
Cytat:
Krakowski poseł dodał, że ku jego niezadowoleniu "takie przedsięwzięcia często uciekają uwadze krakowian i są lekceważone przez władze miasta."

Inaugurację programu "Orlik 2012" zapowiedział w 2007 roku w swoim exposee premier Donald Tusk. Projekt ten zakłada budowę bezpłatnych boisk wraz z zapleczem socjalnym w każdej polskiej gminie.
Przecież jest wiele boisk, które powstały przy szkołach i też mają elegancką nawierzchnię i też można tam elegancko ciupać.

Kolejne dwa budowane są na Kurdwanowie i Wzgórzach Krzesławickich. Projekt Orlik 2012 zakłada oddanie do użytku przynajmniej jednego podobnego boiska w każdej gminie w Polsce. Jedną trzecią kosztów pokrywać miał rząd, pozostała część dzielona jest pomiędzy miasto i województwo.
W praktyce jednak boiska kosztują więcej, niż zakładany wcześniej 1 milion złotych, a nadwyżkę kosztów pokrywa tylko gmina. W tym przypadku miasto wyłożyło niemal 2 miliony.
Odpowiedz cytując
Gin
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 03.06.2009, 20:09
Na Bieżanowie zamiast boiska Baszty mogli by postawic Orlika , nie wiecie do kogo należy ziemia na której znajduje się boisko Baszty ?
Odpowiedz cytując
Pawel.Busko
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 03.06.2009, 20:18
W Busku dwa nowe Orliki

Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 04.07.2009, 22:41
Coach napisał(a):Wyświetl post
Na Prądniku są dwa nowe boiska (mają po pół roku?) jedno na sztucznej trawie i jedno na tartanie wielofunkcyjne z tym, że to nie jest Orlik
Gdzie dokładnie?
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Martinho
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2008

Stary 04.07.2009, 22:43
W Brzesku właśnie budują drugi, w sumie czwarty w powiecie, także nie jest źle...
"Gdy nadchodzi burza ludzie pokazują swoją prawdziwą naturę. Jedni chowają się ze strachem. Inni rozpościerają szeroko skrzydła do lotu."
Odpowiedz cytując
Coach
Senior Member

Stary 04.07.2009, 22:59
Arked napisał(a):Wyświetl post
Gdzie dokładnie?
Przy szkole podstawowej nr 2 na ulicy Strzelców bodajże 5
eśli ktoś publicznie mówi, że kocha Wisłę, to musi ją szanować od początku do końca, a nie tylko całować koszulkę po strzeleniu bramki
Odpowiedz cytując
blanco
Senior Member

Stary 04.07.2009, 23:05
Lepiej żeby zaczęli otwierać porządne szkółki piłkarskie a nie ładować kasiorę w orliki bo goście sie kopią po czole tylko a nie w piłke grają.
Należę do Socios Wisła Kraków od 11/2018
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 05.07.2009, 11:47
Coach napisał(a):Wyświetl post
Przy szkole podstawowej nr 2 na ulicy Strzelców bodajże 5
Nie wiesz czy można tam grać? W sensie czy boisko jest dostępne dla każdego?
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
ciesla1991
Member

Od: 10.2007

Stary 05.07.2009, 21:28
Borzęcin Górny (od brzeska 16 km)
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Stary 05.07.2009, 21:48
blanco napisał(a):Wyświetl post
Lepiej żeby zaczęli otwierać porządne szkółki piłkarskie a nie ładować kasiorę w orliki bo goście sie kopią po czole tylko a nie w piłke grają.
że co

nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie żeby grać w piłkę wystarczy futbolowka, i kilku kolegów...mówił Platini ostatnio że przerażające jest to że dzieci od 4-5 roku życia grają pod okiem trenerów, przez co nie ma u nich tej radości z gry...od razu tworzy się maszyny a nie wirtuozów.

a nie boj się, jak ktoś będzie dobry, to i z Orlika się wybije...
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Coach
Senior Member

Stary 05.07.2009, 21:55
Dostępne dla każdego, jedynym problemem może być to, że często jest zajęte
Odpowiedz cytując
blanco
Senior Member

Stary 05.07.2009, 22:44
Proud napisał(a):Wyświetl post
że co

nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie żeby grać w piłkę wystarczy futbolowka, i kilku kolegów...mówił Platini ostatnio że przerażające jest to że dzieci od 4-5 roku życia grają pod okiem trenerów, przez co nie ma u nich tej radości z gry...od razu tworzy się maszyny a nie wirtuozów.

a nie boj się, jak ktoś będzie dobry, to i z Orlika się wybije...
Futbolówka i kilku kolegów wystarczy żeby kopać w piłkę a nie grać w nią,a to zasadnicza róznica.
Platini zna się na tym fachu ale w tej kwestii nie ma racji,myśle że nie tylko ja tak uważam.
Nie zrozumcie mnie źle,to dobrze że budujemy boiska nadające sie do gry ale tam nikt nigdy nie stanie sie profesjonalistą.Tyle w temacie.
Należę do Socios Wisła Kraków od 11/2018
Odpowiedz cytując
Wichar87
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 05.07.2009, 23:21
U mnie w mieście (miasto nieduże, bo niecałe 30 tyś. mieszkańców) dokładniej w Lublińcu na Śląsku od zeszłego roku powstały 4 nowe boiska ze sztuczną nawierzchnią w trakcie realizacji i przed niedługo rozpoczynającą się budową są kolejne, docelowo do końca bierzącego roku ma być ich już 8, także wydaje mi się, że jest to świetny wynik W piątek zresztą czytałem w lokalnej prasie, że biorąc pod uwagę wielkość miasta jest to nawet ogromny sukces miasta w skali kraju. Wogóle odbiegając trochę od tematu, miasto naprawde od ostatnich dwóch lata rozwija się w bardzo szybkim tempie Kosztem niecałych 200 mln. zł. powstaje kilku poziomowa obwodnica, a w tym roku rozpocznie sie niedługo budowa dinoparku (ten sam inwestor który ma bodajże na Mazurach Zaurolandie) to chyba w związku z tym, że w wiosce obok rok temu odkryto szkielet pierwszego polskiego drapieżnego dinozaura [na pewno słyszeliście gdzieś ] Sorki, że post nie całkiem na temat, ale cierpię ostatnio na bezsenność i jakoś tak wenę złapałem Ale i tak najważniejsze są "Orliki"
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Stary 05.07.2009, 23:47
blanco napisał(a):Wyświetl post
Futbolówka i kilku kolegów wystarczy żeby kopać w piłkę a nie grać w nią,a to zasadnicza róznica.
Platini zna się na tym fachu ale w tej kwestii nie ma racji,myśle że nie tylko ja tak uważam.
Nie zrozumcie mnie źle,to dobrze że budujemy boiska nadające sie do gry ale tam nikt nigdy nie stanie sie profesjonalistą.Tyle w temacie.
Stary...masz 15 lat i chcesz zmieniać świat...

nam nie chodzi o profesjonalistów...my mamy mieć zdrowe spoleczeństwo, garnące się do jakiegokolwiek ruchu...zacznij myśleć "życiowo", a nie "ekonomicznie". Większość wspaniałych piłkarzy zaczynała na takich boiskach "kopać"(skoro już używamy takiego okreslenia)...i doszli do sukcesów.

Widzisz w wieku 5-12 lat najważniejsza jest technika, a do nauczenia jej nie konieczy jest trener(owszem może być przydatny, ale nie konieczny) dziecko grając, samo się jej uczy. A taktyke można wyrobić w rok czy dwa treningów...to samo z kondycją.

Niestety w Polsce wygląda to tak, że trener chce osiągnąć sukces z 10 latkami...i zamist pozwolić im grać finezyjnie, technicznie i z dryblingiem, każe im walić do przodu i faulowac przeciwników...niestety smutne, ale prawdziwe.Do tego dochodzą trwningi wytrzymałościowe żeby zabiegac przeciwnika, a zaniedbywana jest technika...a w wieku 15 lat już jej nie wytrenujesz tak jak ok 10-12 roku życia. Stąd te sukcesy polskich młodziezówek...a potem reszta świata nadrabia w rok kondycje i silę...a nam brakuje techniki...a tego nie nadrobimy.

ja nie chce fabryk piłkarzy...tylko miejsca gdzie każdy dzieciak będzie mógł grać dla przyjemności, zarowno czy ma talent i umiejętnosci czy ich nie ma.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 06.07.2009, 01:43
Chodzi w orlikach o nastawienie, o wyjście do młodzieży z tymi boiskami. Bo gdzie było grać 10 lat temu na jakiejś wiosce. Klepisko bramki z patyków. Było boisko to cię cieć z niego gonił. Jest miejsce przygotowane dopracowane, jest większa chęć do biegania za piłką.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
pawlos33
Member

Od: 01.2009

Stary 06.07.2009, 06:48
Można, choć ciężko się wbic.
Odpowiedz cytując
tedi100
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 06.07.2009, 07:19
ja tam grałem 10 lat w piłkę jak byłem mały to nie było żadnych boisk tylko szkolne a było daleko więc miałem taki mały placyk ustawiliśmy kamienie i graliśmy po 3 niekiedy po 4 wszyscy koledzy z ulicy nie kiedy graliśmy na trawie to tam boiska były z boiska ale nie martwcie się piłkarze z klubów też lubią sobie pograć na takich orlikach... Niekiedy mają tam treningi rózne miejscowe druzyny szczególnie młodzież.
Odpowiedz cytując
Plastman
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 06.07.2009, 07:28
Z jednej strony program budowy Orlików, z drugiej ...Wczoraj byłem w pewnej miłej górskiej wiosce. Góry, rzeczka, prawie idealne miejsce na wakacje w jakimś gospodarstwie agroturystycznym. Tylko, że nie ma gdzie pograć w piłkę , bo jedyne boisko w okolicy to boisko szkolne a ono jest ... zamknięte na cztery spusty! Wokół siatka. Klucz ma Pani opiekunka pobliskiej kolonii. Dodam, że w okolicy wcale nie jest łatwo znaleźć kawałek równej łączki, na której dałoby się pograć! Dla mnie to kompletna paranoja!!!
Odpowiedz cytując
invincible
Banita

Od: 08.2009

Stary 01.09.2009, 10:17
http://wiadomosci.krn.pl/Boisko-w-ka..._0_200908.html
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów