|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna? | |||
| Tak |
|
86 | 46,49% |
| Nie |
|
43 | 23,24% |
| Nie mam zdania. |
|
8 | 4,32% |
| To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. |
|
41 | 22,16% |
| Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. |
|
21 | 11,35% |
| Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
jaką znowu ustawę? Tego jeszcze brakowało żeby państwo się mieszało w zarobki piłkarzy. Tyle ktoś mu daje, to tyle bierze. Prawa rynku, przecież nie kradnie ani nic tylko dostaje tyle ile ma zapisane w umowie. ![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
ja Ci powiem ogólnie o co biega
1. Polska przeszła/przechodzi transformację gospodarczą/ustrojową 2. systemy zarządzania się zmieniają w czasie, (to nie jest tak że jest jeden) 3. do tego trzeba ocenić otoczenie, i robić zmiany na zasadzie ewolucji nie rewolucji a chodzi o to, że patrząc choćby na PZPN nie za bardzo chcą "zarządzający" wierzyć że trzeba i da się inaczej lepiej, albo te zmiany są zbyt powolne np motywowanie, rzecz dzisiaj bardzo ważna tu nie chodzi o to żeby dać więcej $, czy opieprzyć bądź pochwalić, ale także o wiel drobnych szczegółów i zastosowanie swego rodzaju mixu, wszystkiego co moze wpłynąc pozytywnie na efekt koncowy, wykorzystaiu tego w odpowiednim czasie i miejscu, uwzględnieniu indywidualizmu ale także wybraniu struktury najlepszej dla całości itd itd... (trochę to zawiłe ale tak własnie jest, nie ma reguł, wszytskko się zmienia i będzie zmieniać) nie widzę trenera polskiego który umiałby to ogarnąć na dłuższą metę (nadzieję daje Probierz, ciekaw jestem ile się utrzma) dlatego duże nadzieję pokładam w ... Maaskancie, po jego wypowiedziach widzę że to jest gośc z zupełnie innej bajki (inna sparawą jest jego warsztat typowo trenerski) nie chce mi sie pisac wiecej , jezeli nic a nic nie jest jasne to sorry, ale o wiele bardziej tego typu dyskusje wole w cztery oczy PS. diabeł tkwi w szczegółach, nasi jeszcze do tego nie doszli (w przeciwienstwie Maaskanta ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Może rzeczywiście źle się wyraziłem, bo chodziło mi o ustalenia wewnątrz ekstraklasy, a nie ustawę sejmową. Pardon.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
chodzi Ci o coś takiego jak teraz maja w np. NHL (każdy klub wydaje taką samą ilośc pieniedzy na kontrakty?)
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Gdyby miał jakikolwiek posłuch, to nie leciałby z Małeckim do prasy, tylko sprawę załatwiłby sam. Zmusił Basałaja do działania, a ten pogroził Małemu palcem i go odesłał z powrotem. Skorża miał w Wiśle nieporównywalnie lepszą pozycję, a i tak mu się wszystko posypało.
Na nic więcej Cię nie stać? Dlatego napisałem, że dla wyznawców to i tak będzie nie do zaakceptowania, co zresztą mało mnie obchodzi. Ja nie zbymak, po prostu takie sygnały do mnie dotarły...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.09.2010 o godz. 12:13.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak Salary cap to jedno z możliwych rozwiązań, ale wydaje mi się, że ono nie rozwiąże problemu w przypadku naszej ligi, bo występuje u nas duża dysproporcja między zarobkami juniorów i zawodników I ligowych, a tym co otrzymują zawodnicy w czołowych klubach. Żeby nie było problemem nie jest dla mnie, że wyróżniający się zawodnik w naszej lidze dostaje 200 tys. euro rocznie, ale już problemem jest, że przeciętniak inkasuje 150 tys. a szarak ligowy nawet 100 tys. euro. Docenić juniorów finansowo ze względu na występu w kadrach U-xx, zabrać średniakom, a dobrze opłacać zawodników z pierwszej jedenastki. Niepokojące jest to, że zespoły z czołówki poprzedniego sezonu wydają na kontrakty zawodników po 20% i więcej swojego budżetu. Ciężko przy takim rozkładzie wydatków odpowiednio rozwijać klub.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Salary cap nic nie da, na pewno znajdą jakieś obejście ( umowy o dzieło, kasa pod stołem, nagrody etc. ). Powstanie tylko kolejny martwy przepis. Dopóki prezesi i właściciele klubów sami nie zmądrzeją - nic się nie da zrobić. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Tylko że to trzeba od podstawówki, do tego liga jak jest w USA np. na Ukrainie np. fustal młodzieżowy jest na bardzo wysokim poziomie, bo tam "szalenie ważny" jest on w ministerstwie edukacji. Szkoły średnie, wyższe maja tam mase rozgrywek, i sam byłem świadkiem jak pare lat temu przyjechali do naszegeo kraju, wygladając jak dzieci rumunów z obdartymi butami i rozjechali naszych wylakierowanych żelboi dość grubo. W siatkówke gramy nieźle, jest boom co nie ? Popatrzcie ile AZS`ów gra np. Na to idą pieniadze, i szkołe się skończy, nie zostanie się idiotą jak poniektórzy. U nas problem jest dośc duży i łatwo go rozwiązać nie będzie, ale ja chciałbym by u nas było tak jak w USA. A nie że szkoła średnia czy wyższa, sport tylko dla tych którzy naprawde chcą, bo reszta zwolnienia od lekarza na ból ucha poprzynosi bo po co kopać. E: Wczoraj Martin Jol po meczu z Realem powiedział, że : pomijając wynik, cieszy go to że w skladzie Ajaxu było 13 wychowanków ich szkółki...
Ostatnio edytowane przez szprotson : 16.09.2010 o godz. 12:21.
![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Salary Cap nie jest bezposrednio stworzony po to, zeby ograniczac zarobki hokeistów, a po to, zeby kluby były jak najbardziej wyrownane. Nie ma przypadku w tym, ze tam kazdy wygrywa z kazdym, a w playoffach grają co roku rozne druzyny. Klub moze zatrudnic kilka gwiazd, ale do nich dobrac tanszych zawodnikow, zeby nie przesadzic z pensjami. Oczywiscie, posrednio moze skłaniac to do obnizania pensji, ale gwiazdy i tak zarabiają miliony. W piłkarskich realiach cos takiego nigdy by nie zadziałało, są zbyt duze dysporpocje miedzy klubami ktorych nie da sie w zaden sposob przeskoczyc.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A jaki trener by to poukładał? Daj mi jakąś gwarancję, że zatrudnionoby jakiegoś średniej klasy specjalistę, który by to ogarnął? Ja nie widzę takiego trenera.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
ja jestem zwolennikiem tezy Bismarcka, wieć tylko ludzie z zagranicy.
![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
|
Skorża:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
Legionista
|
||
|
|
Banita
Od: 09.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
|
na temat atmosfery wokół Legii, zawodnikow i Skorzy pojawiło sie juz tyle teorii że głowa boli
w największym skrócie wygląda to według mnie następująco Skorża nie ma w zespole autorytetu i jest pozamiatane. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
jeśli chodzi o Legie to myśle że Skorża ich podobnie przygotował do sezonu jak Wisłe w zimie do rundy wiosennej .Zwalanie wszytskiego na piłkarzy jest nie fair co nie zmienia faktu że jak komuś na konto co miesiąc wpada 120 tyś zł to nie może życie zawirowac...
Ostatnio edytowane przez AYALA : 16.09.2010 o godz. 15:16.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
Choto - wiecznie z nadwagą, a gdy murawa jest śliska lub grząska traci połowę swoich walorów Astiz - ot taki solidny zawodnik, ale nic więcej Vrdoljak - najpierw został ,,zjedzony" przez Trałkę i Piątka, potem przez Gola, a ostatnio przez Pulkowskiego. W trzech meczach powinien wylecieć z boiska. Koszt Ivicy w sezonie 2010/2011 1,5 mln E - 1 mln transfer, 200 tys za podpis, 300 tys kontrakt Manu - trochę szybszy Jasiek Paulista, no ale faktycznie robi dużo wiatru Chinyama - nadwaga, lenistwo, kontuzje, chaos. Rzeźniczak - dużo biega, ale nic z tego nie wynika. Dramatyczny w kryciu, mało zwrotny. Rybus, Borysiuk - dużo szumu, mało efektu Jędrzejczyk - melodia przyszłości Antolovic - na razie totalny dramat. Nie wolno mitologizować Dowhania, gdyż wyszkolenie bramkarza to nie produkcja auta. Przede wszystkim liczy się talent, następnie psychika, a potem jakość treningu. Bardziej skłaniam się ku tezie, że Legia miała szczęście w wyszukiwaniu zawodników obdarzonych dużym talentem na pozycje bramkarza, aniżeli to, że Dowhań wyczynia cuda. Jakoś w Anglii mają wielu lepszych fachowców od Dowhania, a dobrego bramkarza nie mają od lat. Do czego zmierzam. Nie chcę bronić Skorży, gdyż byłem jednym z pierwszych jego oponentów. Uważam, że to bardzo inteligentny, fajny koleś, ale trener przeciętny. Maciek zastał w Wiśle świetny skład : Baszcza, Głowę, Clebera, Dudkę, Brożków, Kosę, Zieńczuka (który złapał genialna formę), Sobola, Cantoro, Niedzelana, Paulistę, Boguskiego, a w zimie dostał na życzenie 2 reprezentantów - Matusiaka i Łobo. Za rywala miał tylko Legię, w której każdy piłkarz, za wyjątkiem bramkarza, był słabszy od tego z Wisły. Dlatego wieli szacunek do Urbana za to, że mając taki przeciętny skład potrafił zrobić z nich niezła drużynę. Ten sezon to swoistego rodzaju test dla Skorży. Wynik Legii da odpowiedź, czy Skorża potrafi coś zbudować od zera. Moim zdaniem, gdyby Wisła nie rozsprzedałaby obrony, to Maciuś nie miałby żadnych szans na skuteczną rywalizację z nami. Niestety w obronie mamy koszmar, dlatego nadal musimy się bardzo poważnie obawiać Legii, która na pewno niedługo zacznie coś grać. Efekty pracy Maaskanta widać było już po 3 tygodniach w meczu z Jagą. Holender nie znał potencjału piłkarzy, specyfiki polskiej ligi itp. Skorża miał mnóstwo czasu, piłkarzy skompletowanych od pierwszego zgrupowania, a drużyna gra zupełnie bez stylu, a może po prostu tak, jak prezentuje się Maciej Skorża, czyli nijak. |
|
|
|
P.N.R.I.
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Napisze wyraznie bo na priva nie dociera.
M.B. - ile juz banow zebrales ? paluszkow nie brakuje do liczenia ? Pakuj manatki i arrivederci. ![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
Z Antoloviciem jest ten problem, że przyszedł i od razu gra. Każdy z poprzednich bramkarzy Legii musiał swoje odsiedzieć na ławce, popracować z rok, dwa z Dowhaniem i dopiero zaczynał grać. Co do szczęścia przy sprowadzniu bramkarzy: to uważasz, że od blisko 10 lat Legia cały czas liczyłą na farta? Tym bardziej, że za każdym razem byli to bramkarze bez nazwiska, i nigdzie indziej nie potrafili się na nich poznać. Tu nie chodzi o żaden talent tylko o głowe. Gość musi przyjść, zapierd#$% na treningach, chcieć się cały czas rozwijać, i nie zrażać się jeśli musi swoje odsiedzieć i czekać na szansę gry. Antolović przyszedł do Legii za 0,5 mln euro i na pewno myślał, że będzie wszystko fajnie, będzie gwiazdą i za dwa lata odejdzie do jakiegoś Interu, czy innego Fk Baku ![]() |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Tak slabego bramkarza ja nie pamietam w Legii dawno ..dlaczego nie broni ten Mahnykowsky czy jak jemu tam widzialem dwa mecze jak bronil w ME i nawet niezle sie prezentowal moze warto dac jemu szanse....?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
![]() ![]()
Legionista
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Żeby nie było to ja też nie pamiętam. Tylko co by nie mówić, ktokolwiek by nie broniłby w Legii,to zawsze będzie grał pod presją Muchy, Boruca, Fabiańskiego (itd) i będzie do nich porównywany.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
No tak ale teraz juz chyba nie ma nic do stracenia lepiej chyba stawiac na mlodych ...bo z tym Antolovicem czy jak tam nie wrozy to dobrze...
Ostatnio edytowane przez TOMAY1979 : 17.09.2010 o godz. 09:44.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
Legionista
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
![]() ![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Legia postawiła na Antolovica, gdyż myśleli, że mają w klubie maszynkę do produkcji bramkarzy europejskiej klasy. Pytanie, ile punków i pieniędzy stracą przez to, że na tak newralgicznej pozycji gra nieopierzony, nieskoordynowany koleś. Nadal twierdzę, że po prostu taki jest rachunek prawdopodobieństwa, że po 3 dobrych bramkarzach nadszedł czas na słabego. Dowhań może jest trochę lepszy od innych polskich trenerów bramkarzy, ale nie róbmy z niego Boga. Prawda jest taka, że Boruc, Fabiański czy Mucha grzeją obecnie ławę. Poza tym nigdy nie uważałem Fabiana za dobrego bramkarza. Bronił w młodym wieku w czołowej polskiej drużynie, miał farta, że zainteresował się nim Arsenal, a resztę dołożyły media. Czy Fabiański był w jakimkolwiek elemencie bramkarskiego rzemiosła lepszy od Sandomierskiego czy Pilarza? Śmiem wątpić. Gdyby Pawełek grał w Legii, to też by popełniał takie same błędy. Umiejętności Mariusz ma może i większe od Boruca czy Kuszczaka, ale co z tego skoro koncentracja u niego szwankuje, a w krytycznych sytuacjach podejmuje złe decyzje. Takich rzeczy się nie wytrenuje, to są kwestie wrodzone. Dlatego Pawełek zachwyca na treningach, a w meczach gra w kratkę. Dlatego nie można uznać Pawełka za dobrego bramkarza. Moim zdaniem Dowhań nie obrobi Antolovicia. Ten koleś jest ma strasznie wolne, mało dynamiczne nogi. Do tego dramatycznie gra na przedpolu, źle ocenia sytuacje. Oczywiście będzie świetny w bronieniu sytuacji sam na sam, gdyż jest duży, a poza tym Dowhań uczy bramkarzy błyskawicznego ,agresywnego wyjścia do napastnika. To w polskiej lidze się sprawdza, gdyż nasi napastnicy są surowi technicznie i rzadko który decyduje się na mijanie bramkarza lub podcinkę. Niemniej jednak są elementy bramkarskiego rzemiosła, których nie da się wytrenować i nie sądzę, aby Marian grał na poziomie Muchy.
Ostatnio edytowane przez tormenthor : 17.09.2010 o godz. 11:44.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
Legionista
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Moze go trener bramkarzy oszlifuje ? ale ile czasu minie ?mysle ze Antalovic -Cabaj i Pawelek to podobny poziom no moze Pawelek z tej trojki jest najlepszy
![]() |
|
|