The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Devonisch
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.07.2014, 08:26
Mam pytanie o opinię na temat pól namiotowych w Sielpi lub Chańczy w świętokrzyskim. Da się tam spędzić czas z 2 małych dzieci? Był ktoś z Was tam? Szukam bardziej rodzinnego pola niż spędu walających się na czworaka pijanych ludzi. HELP.
STELLA BIANCA FOREVER - SOCIOS WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 01.07.2014, 08:43
http://www.kajak-jartu.pl/ w tamtym roku byłem tutaj. zależy czy Ci lokalizacja pasuje. Jeżeli pogoda dopisze to masz dosłownie 10min do jeziorka do tego gospodarz organizuje spływy kajakowe, skusiłem się i naprawdę fajna sprawa o bezpieczeństwo nie było co się martwić bo wtedy wod była do kolan a najgłębiej do pasa. wieczorem zorganizował ognisko. na polu były jeszcze 3 namioty w tym w 2 z dziećmi. Na miejscu masz łazienkę i prysznic (warunki jak na namiot całkiem przyzwoite) i okolica raczej spokojna. na google maps możesz dokładniej zobaczyć jak wygląda.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
Devonisch
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 01.07.2014, 13:54
dzięki - znalazłem też spokojne pole tu: http://campinglochness.blog.onet.pl/
STELLA BIANCA FOREVER - SOCIOS WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Stary 01.07.2014, 13:57
To ja też zapytam o wakacje polecicie jakieś fajne miejsce w odległości nie większej nić 150km od Krakowa na odpoczynek powiedzmy 5-6dniowy? Dla 2 osób i najważniejsze żeby cena nie powaliła na kolana.Tak powiedzmy 30zł za dobę/os.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 01.07.2014, 15:08
Kolumbus napisał(a):Wyświetl post
Potrzebuje namiar na jakiegos kocura ortopedę
http://www.jaroslawfelus.pl/

Przede wszystkim masz speca chirurga,kktóry na co dzień operuje w Szpitalu. A nie jak większość znawców co w gabinetach tylko kase robi
Mi parę lat temu robił kolano w Prokocimiu,teraz też u niego byłem bo drugie przeciążyłem i jestem bardzo zadowolony.
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
kermit06
Member

Od: 02.2014

Stary 02.07.2014, 16:55
Ktoś poleci jakąś sprawdzoną agencję pracy na Wyspach?

Konkretnie chodzi mi o Manchester - jakby ktoś tu był z tego miasta albo okolic, poproszę o kontakt!
Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 02.07.2014, 17:57
Witam,
muszę zrobić coś podobnego do biznesplanu, ale opuścić podstawowe kwestie.
Czyli wypisać:
- zapotrzebowanie na lokal
- zapotrzebowanie na narzędzie pracy tj. auto,tel, laptop, itp.
- planowane akcje marketingowe, reklame, internet itp.
- targi, wystawy
- posiadane kontakty
- rejestracja na stronkach z przetargami
- info o podwykonawcach
itp. itd.

Robił ktoś coś takiego? Albo wie jak to się nazywa? Jakiś wzór, tekst przykładowy.

Jest to pismo które robię dla mojego kontrahenta.
Zapraszam na prv.
Pozdro
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 03.07.2014, 00:13
Mam pytanie do osób prowadzących własną działalność gospodarczą.

Czy podpisując umowę o współpracy z jakąś firmą muszę zaakceptować klauzulę, że w przypadku dłuższej niemożliwości realizacji umowy np. choroba, urlop zobowiązuję się do znalezienia na swoje miejsce zastępcy i opłacania go z własnego kontraktu ? Czy jest na to jakiś paragraf / przepis czy stanowi to jedynie uzgodnienie pomiędzy stronami ?
Odpowiedz cytując
chmielu88
Member

Od: 07.2008

Stary 03.07.2014, 03:10
kermit06 napisał(a):Wyświetl post
Ktoś poleci jakąś sprawdzoną agencję pracy na Wyspach?

Konkretnie chodzi mi o Manchester - jakby ktoś tu był z tego miasta albo okolic, poproszę o kontakt!
podbijam też mi by się ta informacja przydała
PPP
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 03.07.2014, 07:30
adam_09 napisał(a):Wyświetl post
Mam pytanie do osób prowadzących własną działalność gospodarczą.

Czy podpisując umowę o współpracy z jakąś firmą muszę zaakceptować klauzulę, że w przypadku dłuższej niemożliwości realizacji umowy np. choroba, urlop zobowiązuję się do znalezienia na swoje miejsce zastępcy i opłacania go z własnego kontraktu ? Czy jest na to jakiś paragraf / przepis czy stanowi to jedynie uzgodnienie pomiędzy stronami ?
moim zdaniem tylko wzajemne uzgodnienie.
Rozumiem, że chcesz świadczyć usługi jakiejś większej (od Twojej) firmie. Jak nie zaakceptujesz tej klauzuli to znajdą kogoś innego.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 03.07.2014, 09:20
Dokładnie tak. Czy znajdą kogoś innego to nie wiem. Póki co sprawa wygląda tak, że oni przesłali swój wzór umowy, który zawierał właśnie taką klauzulę, że powyżej 7miu dni nieobecności mam znaleźć zastępcę. Ja im odesłałem swój wzór umowy, który zawiera inf. o tym, że dołożę wszelkich starań w znalezieniu tego kogoś ale nie, że się zobowiązuję. No i czekam na rozwój wypadków .
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 03.07.2014, 10:23
A jak sobie wyobrażasz umowę bez takiego zastrzeżenia?

Świadczysz komuś usługę, nie możesz jej wykonywać ponad 7 dni i co ten zamawiający ma zrobić?

Na ich miejscu zmienił bym tą klauzulę na taką że jeśli nie świadczysz 7 dni znaczy że wypowiedziałeś umowę.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 03.07.2014, 11:28
ale to pewnie chodzi w twoim przypadku o samozatrudnienie?
Wykonujesz dla nich pracę jak pracownik, ale oficjalnie masz firmę, płacisz zus i podatki?

Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 03.07.2014, 11:34
MatMario napisał(a):Wyświetl post
A jak sobie wyobrażasz umowę bez takiego zastrzeżenia?

Świadczysz komuś usługę, nie możesz jej wykonywać ponad 7 dni i co ten zamawiający ma zrobić?

Na ich miejscu zmienił bym tą klauzulę na taką że jeśli nie świadczysz 7 dni znaczy że wypowiedziałeś umowę.
Nigdy nie prowadziłem działalności gospodarczej wobec czego nie wiem czy jest to obligatoryjne czy nie. Idea natomiast jest dla mnie nie do przyjęcia bo ja nie jestem freelancerem na krótkie terminy tylko współpraca ma odbywać się 5 dni w tygodniu po 8 h dziennie więc idea, że nie mogę iść na L4 czy na urlop jest dla mnie patologiczna.
FraMat napisał(a):Wyświetl post
ale to pewnie chodzi w twoim przypadku o samozatrudnienie?
Wykonujesz dla nich pracę jak pracownik, ale oficjalnie masz firmę, płacisz zus i podatki?
Tak, samozatrudnienie. Charakter pracy identyczny jak przy umowie o pracę czyli mam wskazane miejsce pracy gdzie mam pracować i 5 dni w tygodniu po 8 h.

Reasumując jeśli byłbym freelancerem, który podpisuje np. 6 miesięczny kontrakt na uporządkowanie struktury zarządzania w firmie to nie widzę przeciwwskazań żeby się na taką klauzulę zgodzić. Ktoś mnie wynajmuje do odwalenia konkretnej roboty i później się rozchodzimy. Tego typu zapisy nie są dla mnie nowością tyle tylko, że spotykałem się z nimi wyłącznie w sytuacji gdy umowa jest zawierana pomiędzy dwoma dość dużymi przedsiębiorstwami ( np. inwestor vs wykonawca budynku ). Natomiast moja sprawa dotyczy sytuacji kiedy nawiązuję współpracę z dość dużą organizacją a ja mam stanowisko jednoosobowe ( koordynator ) bez podwładnych, współpracowników itp. Dodatkowo umowa jest podpisywana na czas nieokreślony i będzie miała charakter ciągły, systematyczny. Wykonywać mam pracę taką jak na etacie. Nie jestem powołany do realizacji jakiegoś przedsięwzięcia. Stąd też tego typu klauzula w mojej umowie o współpracy jest dla mnie dalece niekorzystna. Dlatego też zadałem pytanie do bardziej obeznanych w temacie czy bez znaczenia jest fakt o wielkości podmiotów współpracujących, charakterze i rodzaju pracy, długości kontraktu itp. bo zawsze jak podpisuje się umowę o współpracy to taka klauzula w umowie musi się znaleźć i nie ma od tego wyjątku.
Ostatnio edytowane przez adam_09 : 03.07.2014 o godz. 11:55.
Odpowiedz cytując
manian
Member

Od: 09.2010

Stary 03.07.2014, 19:02
Poleci ktoś dobrą firmę w Krakowie specjalizującą się w szkoleniach/kursach AutoCAD Inventor.
Potrzebuję odbyć konkretne szkolenie od podstaw z Inventora.
Odpowiedz cytując
Donki
Banita

Od: 05.2009

Stary 03.07.2014, 19:21
Poleci ktoś jakąs strone z wymianą E-walut?
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 04.07.2014, 00:26
chyba było juz raz ale sprobuje :

szukam osoby ktora pracuje/pisze wnioski o dotacje itp itd i sie zna na tym.
ogólnie myslę o otworzeniu działalności (pierwszej) i chciałbym kogoś kto poprawdzi za rękę
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 04.07.2014, 09:00
Szukam osoby z Łącka. Priv
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Stary 04.07.2014, 14:13
Poratujcie!! polałem beton (takie małe słupki co podwórko jest nimi wyłożone podobne do kostki) olejem z frytek i jest plama jak cholera. Czym to moża usunąć? olej roślinny
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Stary 06.07.2014, 22:06
prowadzę działalność handel/dystrybucja na terenie PL (FV tylko dla PL firm)
dostałem zlecenie od firmy zagranicznej... jak wygląda zmiana rynku działalności na całą UE?
płaci się coś? gdzie się udać? wystarczy tylko zmienić to w CEIDG?
Odpowiedz cytując
Młyniu_Miechów
Wiślacki Miechów

Od: 07.2004

Stary 07.07.2014, 00:41
Jaką firmę autobusową polecicie, która jeździ do Chorwacji? Dokładnie chodzi o Split.
Odpowiedz cytując
tas de fleia
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 07.07.2014, 05:34
wiślak 86 napisał(a):Wyświetl post
Poratujcie!! polałem beton (takie małe słupki co podwórko jest nimi wyłożone podobne do kostki) olejem z frytek i jest plama jak cholera. Czym to moża usunąć? olej roślinny
Chyba najlepszy sposób to Karcher, przynajmniej ja tak z tłuszczu czyściłem kostkę.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 07.07.2014, 06:46
Kamil_mchw napisał(a):Wyświetl post
prowadzę działalność handel/dystrybucja na terenie PL (FV tylko dla PL firm)
dostałem zlecenie od firmy zagranicznej... jak wygląda zmiana rynku działalności na całą UE?
płaci się coś? gdzie się udać? wystarczy tylko zmienić to w CEIDG?
Trzeba też złozyć wniosek o nadanie europejskiego numeru NIP.
Polega to na dodaniu do Twojego NIP oznaczenia PL.
Jednak wystawiać faktury z europejskim NIP możena od dnia zlożenia takiego wniosku.

No i oczywiście, zapoznać się z zasadami wystawiania faktury VAT eksport

Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Stary 08.07.2014, 15:35
tas de fleia napisał(a):Wyświetl post
Chyba najlepszy sposób to Karcher, przynajmniej ja tak z tłuszczu czyściłem kostkę.
właśnie z tym jest lipa bo to są takie słupki betonowe http://www.sklepbat.pl/edane/Asort/Katalog/RE7069_1.jpg tylko że całe okrągłe i jeden koło drugie poustawiane. więc jak przejadę Karcherem to mi ziemie piasek wywali z między nich. Próbowałem goracą wodą i płynem i to wcierałem ale nic nie pomogło. Kurde ścieżka z tego oleju jest przez całe podwórko.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Stary 08.07.2014, 20:23
czy jest ktoś na forum kto ogarnia dofinansowania z UE dla działających firm?
wszystko wyjaśnię na prv.
Odpowiedz cytując
sndr
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2008

Stary 09.07.2014, 15:06
Czy wie ktoś gdzie dostanę w centrum drożdże winiarskie?
Odpowiedz cytując
Marcin_fan
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 09.07.2014, 15:14
Dorwałem mega lajtową prace. I tu pytanie do Was. Jaką książke polecacie ? Nigdy nie byłem fanem czytanie ( i nigdy nie będę? ) ale teraz jakoś mam wene i chciałbym ją wykorzystać. Jeśli chodzi o tematyke to może być sportowa albo jakiś kryminał. Może być na priv
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 09.07.2014, 15:15
sndr napisał(a):Wyświetl post
Czy wie ktoś gdzie dostanę w centrum drożdże winiarskie?
Na Kazimierza Wielkiego, kupowałem w zeszłym roku.
http://www.winnica.krakow.pl/kontakt
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Stary 09.07.2014, 15:18
Marcin_fan napisał(a):Wyświetl post
Dorwałem mega lajtową prace. I tu pytanie do Was. Jaką książke polecacie ? Nigdy nie byłem fanem czytanie ( i nigdy nie będę? ) ale teraz jakoś mam wene i chciałbym ją wykorzystać. Jeśli chodzi o tematyke to może być sportowa albo jakiś kryminał. Może być na priv
Podzielimy się wiedzą o książkach jak podzielisz się jaka to praca ile można wyciągnąć i od kiedy mogą zatrudnić nowego pracownika...
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 09.07.2014, 15:53
Marcin_fan napisał(a):Wyświetl post

Polecam strasznie książki Cobena. Super akcja, zajebiście potrafią wciągnać. Albo DeMilla np. Gra Lwa. Także fajna akcja w dodatku w takim typowym męskim humorze.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów