|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
![]()
TYLKO CW3L3 NOSZA ZELE !
|
|
|
|
Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
"Motyw wolności w różnych tekstach kultury "
Kto może mi coś fajnego polecić ![]()
" Bo najważniejsze chęć istnienia, spokojne dni i spełnione marzenia..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
potrzebuje rozwiązań/odpowiedzi do kilku zadań z astrologii:
1. Obliczyć długość trwania dnia 15.05 dla φ=55°18'. 2. Obliczyć o której godzinie czasu środkowoeuropejskiego góruje w Krakowie Wega w dniu 14 lutego? 3.O której godzinie czasu gwiazdowego góruje w Palermo Syriusz dnia 14 lutego? 4.O której godzinie czasu środkowoeuropejskiego wschodzi Słońce w Częstochowie 14 lutego? 5. W jakim czasie wahadło Foucaulta wykonuje pełny obrót w Krakowie? BŁAGAM!! potrzebne na już... |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Pomóglby mi ktoś udowodnić taką własność logarytmu?
a^log a X =X Bardzo dzięki...
Ostatnio edytowane przez rafalek : 13.04.2010 o godz. 18:45.
![]()
Косово је СРБИЈА!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Logarytmów jeszcze nie brałem, no ale mniej więcej wiem o co chodzi. Ciężko wymyślić co tu wykombinować, ale może trzeba użyć jeszcze innej zmiennej?
log a X=y dla przykładu log 2 z 8=3 i a^y=X, bo 2^3 daje 8 co daje nam a^log a X=X Ale najlepiej niech ci to rozwiąże ktoś kto jest już po logarytmach, bo pewnie są jakieś twierdzenia, które to ułatwiają Z doświadczenia wiem, że dowodzenia twierdzeń i własności zazwyczaj są długie ;pLepiej nie dziękuj tylko poczekaj na kogoś kto Ci to lepiej rozwiąże ![]()
Ostatnio edytowane przez pablo92TSW : 13.04.2010 o godz. 18:11.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dzięki wielkie...Pozdrawiam
![]()
Косово је СРБИЈА!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Ma ktoś jakąś definicje jak opisać siłę obwodową występującą przy dokręcaniu śrub ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Chyba chodziło ci o a^log a X=X ? Bo tak też ci udowodnił kolega powyżej...
Ale nawet, jeśli masz a^log a X=X, to jest wprost z definicji logarytmu : , a definicji się nie udowadnia, co najwyżej można udowodnić własność z niej wynikającą!!Natomiast jeśli jest tak jak napisałeś czyli: a^log a X =a, to przynajmniej jak dla mnie to jest sprzeczność, chociaż, może czegoś nie wiem. Jeśli sie mylę to mnie poprawcie.
Ostatnio edytowane przez igortsw : 13.04.2010 o godz. 18:47.
![]() <<Każdy z nas ma własny patent by nie stac się JUDASZEM>>
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak, faktycznie tam ma być =X..
Sorka za wprowadzenie w błąd ![]()
Косово је СРБИЈА!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
![]() Z góry dziękuje wiem że dość proste ale wzorów nie umiem i nie wiem jak za to się zabrać za bardzo...;-/![]()
Semper Fidelis!
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
podane y=2x+5
wymyslic drugie rownanie zeby bylo albo prostopadle albo rownolegle Pomoże ktoś Wielkie dzieki Gucio ![]()
Ostatnio edytowane przez Donki : 20.05.2010 o godz. 17:50.
|
|
|
|
Forumowy Di Caprio
Od: 07.2005
Offline |
|
|
równoległe - musi być taki sam współczynnik a (2), więc np. y=2x-3
prostopadłe - współczynnik w nowym równaniu musi się zgadzać z zależnością a * a1 = -1, stąd 2 * a1 = -1, a1 = -1/2. więc y=-1/2x+5 |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
6^2 + 8^2 = b^2 (b-przekątna) 36 + 64 = b^2 pierwiastkując obie strony (można, bo odległość jest zawsze nieujemna) masz b=pierw(100), b=10. w swojej figurze masz dwie takie przekątne, czyli brakuje jedynie górnej podstawy, której długość wynosi 2*a=12, ponieważ sześciokąt foremny o boku a można "złożyć" z sześciu trójkątów równobocznych o boku a. Obw= a+ 2*a + 2*b Jeśli coś nie jest jasne, to napisz, wytłumaczę.
Ostatnio edytowane przez konrad : 20.05.2010 o godz. 18:11.
![]()
Tylko Wisła.
Warszawa da się lubić, Warszawa da się lubić, tu trzy punkty można zdobyć, tutaj Legię można ubić. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Potrzebuje coś (dosłownie cokolwiek) o Maskaradzie Lermontowa
Np. geneze utworu, w jakich okolicznowsciach powstala, co miala na celu i najwazniejsze(bo to jest temat pracy) opis głównego bohatera- musze napisac prace czy jest on bohaterem romantycznym. W necie tego niestety nie znalazlem, i nie chodzi mi o gotowca tylko ogolne informacje na ktorych bym mogl bazowac . dzieki wielkie za pomoc!! ![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Jakby ktoś mógł mi pomóc w takim zadaniu z ekonomii to bym była bardzo wdzięczna :
Hipotetycznej gospodarce zamkniętej i bez udziału państwa, planowane wydatki konsumpcyjne wynoszą 180mld. Planowane wydatki inwestycyjne 50mld a produkcja(dochód narodowy) wynosi 250mld. a) jaka jest wielkość agregatowego popytu b) jaka jest wielkość oszczędności c) o ile zmieni się poziom zapasów d) na jakim poziomie kształtują się faktyczne inwestycje e) jak na ta sytuacje zareagują w następnym okresie producenci f) jaki jest poziom dochodu narodowego zapewniający równowagę |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Mam napisać przemówienie na j. polski (liceum), ale nie wiem za bardzo jaki temat wybrać... Pomoże ktoś ?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Może przybliżysz przynajmniej jaki ma byc zakres. bo możesz pisac przemowienie: jak ściągać na jęz. polskim aby nauczycielka mnie nie złapała albo forum kibiców Wisły jako pomoc naukowa przy pisaniu przemówien na lekcje polskiego. ![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|
|
Banita
Offline |
|
"Czy alkoholizm stanowi problem w XXI wieku?" - nad takim tematem się zastanawiam, ale może ktoś mi podpowie jakiś "lepszy" temat ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
odnośnie tego co wymysliłeś to troche trudno bedzie bo alkoholizm gdzie w Polsce? na swiecie? w Rosji?
bedziesz to musiał zaprezentować czy tylko napisać? jak zaprezentować to musisz miec plan wypowiedzi bo raczej ****@wo wychodzi gdy ktos tylko czyta z kartki a nie sam przemawia. jak długie musi być to przemowienie? w której klasie LO jestes? ![]()
Dumny po zwycięstwie
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
Masz jakąś pasje, hobby ? Jeśli tak to pisz o tym, nie wymyślaj nic na siłe. Zawsze będzie możliwość improwizowania, nie zaskoczy Cię nauczyciel pytaniem itd
![]() Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy. Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego. |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Jestem w 1 klasie LO, muszę to zaprezentować...
pasje to sport, a w szczególności piłka nożna oczywiście ![]() pytań dodatkowych nie będzie raczej, no i nie mogę czytać z kartki, tylko mogę mieć kilka punktów na kartce... 5-7 minut ma trwać. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Ostatnio też miałem napisać na j.polski przemówienie ale miałem konkretny temat: Niesprawiedliwość społeczna. W sumie na Wikipedii dużo o tym piszą pod hasłem sprawiedliwość więc może Cię to zainteresuje. Temat dość łatwy, można pod niego podczepić bardzo dużo cytatów znanych ludzi, a do tego można dodać sporo komentarzy "z życia".
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Musze napisać na Angielski list formalny. Tylko, że nie mam za bardzo czasu. Projekt na Fizykę, Prezentacja na biologie, sprawdzian z romantyzmu i 4 strony zadań z matematyki i wszystko na jutro. Więc moja prośba pomógł by ktoś napisać ten list ? byłbym wdzięczny (piwko kupie może 3
) Treść zadania : Napisz List formalny do wydawcy w sprawie artykułu "Teenage victims of crime ", w którym : 1. Napiszesz jak sytuacja przedstawia się w Polsce, 2. Przedstawisz powody według, których poziom przestępczości jest mniejszy i nie obawiasz się napadu, 3. Napiszesz możliwe rozwiązania problemu w Wielkiej Brytanii, 4 Napiszesz w jaki sposób zwalczana jest przestępczość w Polsce. A tutaj link do artykułu: http://img121.imageshack.us/i/wazne.jpg/ Proszę o POMOC ! |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Pilnie poszukuje tej tabelki http://www.profesor.pl/mat/na8/na8_h_wronska_2.gif
tylko w wiekszej rozdzielczosci ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Te trzy niżej to jest to samo (osobno)?
![]()
|
|
|
|
Forumowy Di Caprio
Offline |
|
|
a)
A) aglomeracja B) Paryż (Wersal, Montreuil), Pekin C) Warszawa (Legionów, Jabłonna, Piaseczno), Łódź b) A) konurbacja B) Rabat-Sale w Maroku, Torbay w Anglii (Torquay, Paignton i Brixham) C) GOP (Katowice, Chorzów, Bytom, Sosnowiec) c) A) megalopolis B) - Bosnywash (Boston - Nowy Jork - Waszyngton) - Tokio - Jokohama - nad Wielkimi Jeziorami (Chicago - Pittsburgh)
Ostatnio edytowane przez Gucio25 : 01.06.2010 o godz. 16:40.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zadanie 1:
Aglomeracja monocentryczna np. Krakowska miasto główne: Kraków (siedziba Województwa) mniejsze miasta: Wieliczka, Skawina, Niepołomice Zadanie 2: Aglomeracja policentryczna (konurbacja) np. Górnośląski Okręg Przemysłowy miasto główne: Katowice (siedziba Województwa) miasta duże o niższym znaczeniu: Chorzów, Sosnowiec, Bytom, Gliwice, Zabrze mniejsze miasta: Świętochłowice, Mikołów, Knurów, Piekary Śląskie Zadanie 3: Megalopolis np. "BosWash" miasto największe: Nowy Jork inne miasta: Waszyngton, Boston, Hartford, Filadelfia, Baltimore ![]()
|
|
|
|
Forumowy Di Caprio
Offline |
|
|
ad.1
tu nie wiem, ale powiedziałbym, że: - przekształcanie obszarów na obszary przemysłowe (budowanie fabryk, kopalń) - burzenie murów obronnych pozostałych po zabudowaniach renesansowych czy też barokowych - ? ad.2 wydaje mi się, że c) 400. ale na pewno nie w roku 200, a w dwutysięcznym którymś. ![]() ad.3 - przekroczenie pewnej liczby mieszkańców (np. Chiny, Japonia - 50tys.), - uzyskanie praw miejskich, - 2/3 ludności zatrudnione poza rolnictwem. Arturo - Ty to wszystko z głowy czy trochę z innych źródeł? za to Ty pytanie 1 lepiej odpowiedziałeś, bo ja w ogóle zapomniałem o zmianach związanych z ludnością.
Ostatnio edytowane przez Gucio25 : 01.06.2010 o godz. 17:00.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
1.
-migrację ludności z centrów miast na obrzeża lub poza granice miasta -wypieranie funkcji mieszkalnych przez usługowe -powiększający się odsetek ludzi biednych oraz starszych, przy jednoczesnym napływie ludzi młodych, często wykonujących wolne zawody 2. W roku 2000 było około 460 aglomeracji powyżej miliona mieszkańców. 3. chwilka. edit: No to Gucio mnie uprzedził O tym, że w Chinach czy Japonii trzeba przekroczyć 50tys. mieszkańców to nie wiedziałem ![]() edit2: Zdawałem na maturce rozszerzoną geografię ![]()
Ostatnio edytowane przez Arturo Qr2nów : 01.06.2010 o godz. 16:59.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Prośba:
może ktoś wysłać prostą stronkę internetową z Notatnika na maila: [email protected] ? nie mam rozszerzonego mat-inf. , także jestem wdzięczny za pomoc nie ukrywam, zależy mi na czasie xD ![]()
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|