|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Zgodnie z zapowiedzią pora na zagadkę:
Z tego miasta pochodzą trzy kluby. Jeden z tych klubów był nawet mistrzem kraju, ale to było bardzo dawno. Nie mniej jednak, ewenementem jest to że każdy z nich jest znany na arenie międzynarodowej, mimo iż sukcesów żaden z tych klubów poza granicami kraju nie ma. Co najlepsze jeden z tych klubów za głównego rywala, za święte derby miasta uważa mecz z drużyną spoza pozostałej dwójki. 1. Co to za kluby,miasto, kraj ? 2. Co to za klub, spoza tej dwójki który rozgrywa odwieczne derby z pytanym wcześniej klubem... . 3. Jakie ligi reprezentują te kluby.. . 4. Jeden z tych klubów ma rozwiniętą siatkę klubów stowarzyszonych, czyli takich które dostarczają obiecujących zawodników, proszę wymienić przynajmniej dwa kluby stowarzyszone z tym jednym klubem... . Chyba wszystko, gdyby były problemy to podpowiedź po godzinie 14. Pozdro ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Podpowiedź 1
![]() Podpowiedź 2 Dwa z tych trzech klubów grają w tej samej lidze. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Hm zapomniałem o tej zagadce.
Podaję kolejną podpowiedź: Miasto, w którym znajdują się te znane 3 kluby gościło pewną ważną imprezę sportową na której złoto zdobył Robert Korzeniowski... . ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Anglia.Sheffield
Sheffield United, Sheffield Wednesday obydwa zespoły graja w Championship-2 liga. Trzecim zespołem jest FC Sheffield(amatorski) najstarszy klub piłkarski obecnie grajacy w amatorskiej lidze angielskiej Northern Premier League Division One South. Słynne derby to FC Sheffield v Hallam FC. A z tymi klubami stowarzyszonymi to wydaje mi się,ze moze chodzic o Sheffield United a kluby to Ferencvaros,Lider Włocławek, Chengdu FC,Royal White Star Woluwe FC. Impreza na której Korzeniowski zdobył złoto na 20km to Uniwersjada w 1991 r A na foto to Peace Gardnes. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zgadza się, jedziesz dalej !
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Państwo,miasto i z czego słynie? e; nie o pomidory tu chodzi
Ostatnio edytowane przez cuba libre : 24.08.2010 o godz. 09:27.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Jutro jest ostatnia środa sierpnia, wiec może zagadka związana jest z bitwą na pomidory ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Nabul (inaczej Nabeul) - miasto w Tunezji.
Słynie z ceramiki i pomarańczy - a pomnik nazywa się "pomnik pomarańczy" ![]()
"... Bo to miłość, pasja, To mój sposób na życie,
Mam trójkolorowy świat i innego nie chcę widzieć nigdzie..." |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
A ja myślałam, że to pomidory hehe..
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
zagadka
gdzie to jest? ![]()
"... Bo to miłość, pasja, To mój sposób na życie,
Mam trójkolorowy świat i innego nie chcę widzieć nigdzie..." |
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Ruiny pałacu w Juchowie niedaleko Szczecina.
Zagadka : Fragment słynnej i bardzo charakterystycznej budowli : ![]() Jakiej ? I kto był projektantem ?
Ostatnio edytowane przez Ela : 24.08.2010 o godz. 09:56.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kaplica Notre Dame du Haut w Ronchamp.
Projektant- Le Corbusier. Czyj to był dom i gdzie sie znajduje? ![]() Podpowiedz: ![]() Powód: podp
Ostatnio edytowane przez cuba libre : 25.08.2010 o godz. 07:56.
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Czyżby Al Capone ?
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
^ Ela
miejsce to Kuba miejscowość Varadero ![]() tak celem uzupełnienia. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Czyli rozumiem, że strzał był celny ?
![]() W sumie podpowiedź była sugestywna. Zagadka : Kim byli Ci dwaj panowie ? : ![]() I jaki związek miał jeden z nich ze śmiercią drugiego ? Jako podpowiedź : Najsłynniejsze zdjęcie jednego z tych panów: ![]() "James Dean is not good" ![]()
Ostatnio edytowane przez Ela : 26.08.2010 o godz. 13:47.
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Toż to "piękny 20-letni" Marek Hłasko z Krzysztofem Komedą.
Hłasko cośtam kręcił z Agnieszką Osiecką, a Komeda pisał muzykę do filmów Polańskiego. Komeda zmarł na krwiaka mózgu, którego nabawił się wracając z Hłaską po pijaku do domu (Hłasko zepchnął go ze skarpy). A film,,, "Dziecko Rosemary" ps. oddaję zagadkę
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 30.08.2010 o godz. 21:44.
![]()
"Nawet jeśli serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem za Wisłę,,,"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
To co? Jednak ja wrzucę, żeby temat nie podupadał?
Coś łatwego, dla przypomnienia oblicza .Kto to? ![]() Powód: WISŁAZWE oczywiście :)
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 01.09.2010 o godz. 20:53.
![]()
"Nawet jeśli serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem za Wisłę,,,"
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Oczywiście Henryk Sucharski
![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Przepraszam, że dopiero teraz wczoraj małe kłopoty z netem i nie dałem rady wrzucić zagadki:
Zagadka będzie prosta i przyjemna. Co to za miejsce w jakim mieście się znajduje, czyje posągi są na obrazku: 1. ![]() 2. ![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Katedra w Poznaniu.
Posągi Mieszka I i Bolesława Chrobrego. |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Ela pewnie, że tak
![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Ee, Katedra Notre Dame w Dijon ?
I musztarda ? |
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Oczywiście, że tak
![]() Przepraszam, że tak późno daję potwierdzenie, ale byłam przez weekend w rozjazdach i nie miałam dostępu do netu. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No to może podpowiedź, ale w formie zagadki.
Miejsce, o którym mowa, było i niebezpieczne i tajemnicze. Mówi się o nim, że starożytność skończyła się tam w średniowieczu, a średniowiecze trwa do dzisiaj. Starożytni żeglarze woleli raczej przepychać swoje statki po kamiennym bruku, aby pokonać kilkukilometrowy przesmyk lądowy oddalony o około 200 km od tego miejsca (skracając przy okazji drogę z morza x do morza y), niż płynąć w pobliże tego regionu. Nieopodal przesmyku lądowego powstało miasto, które z powodzeniem można nazwać skrzyżowaniem starożytnego Las Vegas z Paryżem. Nie wiadomo czy spowodu nadmiaru sfrustrowanych długotrwałym pobytem na morzu żeglarzy, czy z innego powodu, na wzgórzu nad tym miastem zbudowano jedną z najbardziej rozrywkowych i swawolnych świątyń, jakie zna historia różnych wyznań. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No to może ja
Peloponez ? Południowa Grecja ? Domy tak pobudowane mają na celu osłonić mieszkańców przed warunkami atmosferycznymi, przede wszystkim przed promieniowaniem słonecznym, stąd małe okna i grube ściany zbudowane z kamienia. Zwarta zabudowa - osłona przed wiatrem i pyłem, a budowanie do góry to ze względu na brak miejsca. A ta zagadka to możesz mieć na myśli Przesmyk Koryncki. Morze X to Morze Jońskie a y to Morze Egejskie ? Miasto nad przesmykiem to Korynt i jego słynne córy ? ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Uzasadnienie - niestety pudło. Ale jak się trafi miejsce, to wujek gugiel pomoże. Tak, to już wiadomo w jakiej okolicy szukać. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ok, informacja pomocnicza nr 2.
Jedną z atrakcji tego półwyspu (bo o półwyspie mówimy) jest jaskinia, uznawana za jedną z najpiękniejszych jaskiń mokrych na świecie. Jaskinia liczy około 20 km długosci, jednak do zwiedzania udostępnionych jest niespełna 2 km. Wiekszą część trasy pokonuje się łodzią płynąc kanałami i podziemnymi jeziorami, w najgłębszym miejscu głębokość wody wynosi około 30 [m]. Stolica tego półwyspu ma nazwę na czesć boga wojny Aresa. Stolica to dumnie brzmi, w sumie ośmiuset mieszkańców ![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|