The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.08.2011, 11:02
!!IRIVER!! napisał(a):Wyświetl post
Nie oglądałem ani jednego ani drugiego meczu, niestety, ale mimo to - szacunek za sam wynik dla Legii. Ja nie przypuszczałem, że mogą powalczyć, chociażby u siebie z ruskimi. Brałem w ciemno taki wynik, jak osiągnął Śląsk, a tu niespodzianka i remis, ze wskazaniem na warszawiaków. Pewnie odpadną, ale to mimo wszystko wreszcie jest sezon, gdzie nie ma wstydu dla polskiej piłki.
Dodatkowo skroili Ruskim 4 flagi w tym jedną z Leninem
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 19.08.2011, 11:05
Ela napisał(a):Wyświetl post
Dodatkowo skroili Ruskim 4 flagi w tym jedną z Leninem
Serio? No to ładnie pojechali rusków Podczas rewanżu mogą się przydać zdobycze
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 19.08.2011, 11:05
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Pełna zgoda - Spartak, a także Rapid są moim zdaniem drużynami silniejszymi od APOElu. Więc wyniki Legii i Śląska nie zaskakują.

Zaskakuje natomiast gra i taktyka Legii. Legia zagrała świetne 20 minut pierwszej połowy. Zdobyła bramkę i powinna wrócić do stylu gry, który prezentowała z Turkami. Gwarancji sukcesu nie było, ale były szanse na ulubioną grę z kontry. Tymczasem Skorża pozwolił na radosny futbol i wymianę ciosów - co było wodą na młyn dla Spartaka.

Nie wiadomo, jak mecz by się skończył ale swoją taktyką Skorża ułatwił Rosjanom zadanie.

Ja myślę, że wczorajsze wyniki nieco otrzeźwią tych, co wbrew faktom twierdzą że poziom się u nas podnosi. APOEL okazał się zespołem silnym, Spartak - bardzo silnym, Rapid - poza zasięgiem. I nie ma znaczenia, kto by z nimi zagrał - można by wymienić Legię, Wisłę i Śląska miejscami, a rezultaty pewnie byłyby podobne.

Dlatego ew. awans do LM, na który mamy szanse byłby totalną sensacją i osiągnięciem zdecydowanie ponad stan.
No tak, remis ze Spartakiem Moskwa po wcześniejszym wyeliminowaniu Gaziatepsporu to fakt potwierdzający coraz niższy poziom naszej ligi.

5 wygrana w rzędu Wisły w eliminacjach do Ligi Mistrzów tylko pokazuje słabość naszej ekstraklasy.

Widzę, że niektórzy czekali od porażki Jagi z Irtyszem do wczoraj na porażke polskiego zespołu żeby móc napisać: "A nie mówiłem, że jest u nas źle". Co z tego że Spartak Moskwa poskładał ostatnimi czasy Ajax, a w lidze Anhy Mahałaczka, które sobie właśnie kupiło Eto.

Ligi koło nas w rankingu już dawno nie mają zespołów w pucharach (w sensie tylu co my), ale to my jesteśmy słabi.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
Kon®ado
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 19.08.2011, 11:10
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...ovanem,1683088
Jak tak czytam czy Spartak słabszy czy Apoel to mi się wesoło robi. Co to znaczy słabszy czy mocniejszy? Dizsiejsza piłka nie ma słabszych i mocniejszych.Strasznie spłaszczone jest wszystko. Popatrzcie na wyniki Schalke, Slovana czy Maccabi! Gdyby stosować waszą jakąs dziwną logikę to skoro Slovan przegrał z Apoelem, a my wygraliśy z Apoelem to jesteśmy mocniejsi niż As Roma
Spartak zagrał tak, że Legia miała baaardzo dużo miejsca na wszystko. Apoel zagrał tak, że nie można było się ruszyć praktycznie. Dopiero jak odpuścili pressing to Wisła zaczęła grać.Mecz meczowi nierówny i nie ma co się głupio spierać kto słabszy, a kto mocniejszy. Decydują zawsze bezpośrednie pojedynki, a nie rankingi i ludzkie odczucia po meczu.
i tu sie zgadzam...
Spartak moim zdaniem zlekcewazył Legia i myslal ze ich pyknie bez zadnego problemu dlatego tez nie graliu tak jak APOEL z nami ; ) Porownywanie APOEL-u do Spartaku owszem sensu nie ma, WIADOMO ze Spartak ma LEPSZYCH zawodników i ogolem jest LEPSZYM klubem ale tu nie nazwiska graja, liczy sie dyspozycja dnia,agresja,wlaczenosc ja to widzialem w meczu naszym a Spartak nie wygladal jakby mu sie chcialo za bardzo, ale ma na tyle dobrych zawodnikow ze i tak dowiezli remis, mysle ze jeszcze sa w stanie powalczyc ale musieliby rozegrac najlepszy mecz w sezonie, a teraz trener Spartaka napewno ich uczuli na mocne punkty L wiec bedzie b ciezko ; )
Slask no coz widac ze Rapid to jednak wyzsza klasa ; ) brawo dla Mili za ladny gol i szkoda bo nie wiele brakowalo by grali w grupie, w koncu to ost runda, bo ciezko uwierzyc by wygrali 3-0 na wyjezdzie
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Stary 19.08.2011, 11:21
Cytat:
Spartak moim zdaniem zlekcewazył Legia
To muszą tam grać skończeni idioci, skoro stracili bramkę w 3 minucie i dalej lekceważyli...
Legionista
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 19.08.2011, 11:27
Legia fajnie grała. Skorża na przekór wszystkim zrobił dobrą robotę. Chciałbym, żeby awansowała inaczej będzie ciężko w lidze. A poza tym wole oglądać w tygodniu mecze w środę i czwartek, niż tylko w środę
Może im coś wpadnie z kontry jak z Turkami, choć szanse marne.
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 19.08.2011, 11:39
Legia w I połowie zrobiła jesień z dupy Spartakowi.Ljuboja zajebisty, Manu nauczono kierunków biegu, Radovic niby nie ma sił a jednak ma.
Tylko jakim cudem, jakim cudem skoro ta liga była taaaaaaaka słaba.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Stary 19.08.2011, 11:45
Cytat:
Tylko jakim cudem, jakim cudem skoro ta liga była taaaaaaaka słaba.
Poczytaj posty wyżej. Spartak słaby, zwykły średniak europejski, bez drużyny, w kryzysie, kiepska forma, zlekceważyli, odpuścili mecz i najlepsze: to wszystko i tak było z góry ukartowane przez Karpina, który w ten sposób dokonał "badania możliwości ofensywnych Legii" dzięki czemu już ma gwarancję, że u siebie nas pojadą cztery jajo minimum.
Legionista
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 19.08.2011, 11:46
wielkie brawa dla Legi za pełne zaangażowanie. Mówiłem o tym przed meczem powim o tym teraz - jeżeli Legia wyeliminowała by Spartaka to będzie to największy sukces od ... początków mojego kibicowania Wiśle i oglądania piłki wogóle czyli mniej wiecej od czasów gry Wisły z Parmą i Schalke.

Szanse na awans są minimalne ale ... grunt żeby Legionistom się chciało. Impossible is nothing.

Porównywanie sportowe APOELu z Spartakiem jest śmieszne. Można co najwyżej porównywać poszczególne występy, ale Spartak to drużyna klasy Tottenhamu, Sevilli czy Marsylii - oni nawet rozkojarzeni czy leniwi są poza zasięgiem Polskich zespołów. natomiast APOEL to drużyna bardzo mocna - ale jak na warunki Polskiej Ligi - drużyna o podobnym potencjale do Nas, Legii czy Lecha.

Całą różnica między Spartakiem a wymienionymi klubami jka Sevilla jest taka że piłkarze w Rosji grają tak trochę "za karę" klimat jest podobny co w Polonii, a prefesjonalizm zarządzania jest niższy niż w Hiszpanii czy Anglii - stąd zespół o porównywalnej klasie co wspomniane kluby jest mimo wszystko nieco mniejszym wyzwaniem.

Wierzę w Awans Wisły, fajnie by było jakby Legia dała radę. Powodzenia.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 19.08.2011, 11:47
Sartre napisał(a):Wyświetl post
Poczytaj posty wyżej. Spartak słaby, zwykły średniak europejski, bez drużyny, w kryzysie, kiepska forma, zlekceważyli, odpuścili mecz i najlepsze: to wszystko i tak było z góry ukartowane przez Karpina, który w ten sposób dokonał "badania możliwości ofensywnych Legii" dzięki czemu już ma gwarancję, że u siebie nas pojadą cztery jajo minimum.
A postawisz 100 zł że takiego wyniku nie będzie To jest piłka wszystko jest możliwe
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 19.08.2011, 11:49
Sartre napisał(a):Wyświetl post
lekceważyć to można przez chwile potem z reguły drużyna się opamięta.

Po za tym, nawet słaby Spartak Moskwa na taką słabą lige powinien wystarczyć, a w pierwszej połowie ruskie były osrane tak ze czuć było na kilometr. Dobrze ze Legia nie jest w stanie grać tak przez 90 minut tylko 50.
No i nie ukrywam ze czekam na kontuzje Ljuboi. Facet potrafi zrobić roznice.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 19.08.2011, 11:50
Ja jako naczelny krytyk polskich drużyn grających w europejskich pucharach muszę przyznać, że się pomyliłem, bo trzy ekipy, które jeszcze grają w tych rozgrywkach zaskoczyły in plus. I to nie tylko wynikami, bo takie 5 wygranych z rzędu Wisły robi wrażenie, ale też stylem (nie chodzi tu tylko o ofensywę), taktyką (tak, tak trenerzy zapunktowali), no i przede wszystkim zaangażowaniem. Pamiętam jak dziś Pączka, który snuł się po boisku w meczu ze Steauą jak grał jeszcze w barwach Lubina. Wtedy to doskonalił swój pressing na 5 metrów. Teraz takich kwiatków nie było. Legia straciła bramki z gry, gdzie albo zawodnik w trudnej pozycji walnął nie do obrony dla Skaby (VDS może by to wyciągnął), a w drugiej sytuacji najpierw Gol faulem nie przerwał akcji w środku pola, później Wawrzyniak nie zdołał wrócić na swoją pozycję, a na samym końcu środkowi obrońcy nie przyblokowali Ariego. No cóż trudno mleko się rozlało, ale takich bramek w sezonie zespoły tracą multum i to z ekipami gorszymi od Spartaka o klasę.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 19.08.2011 o godz. 11:52.
Odpowiedz cytując
sergio
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 19.08.2011, 11:51
Liczę że przydarzy sie cud i Legia jednak awansuję i nie będzie tak że skupi sie tylko na lidze. W przeciwnym wypadku będzie ciężko z obrona tytułu w tym roku, nawet jesli tfu tfu zagramy w LE to i tak tych meczy trochę będzie i trzeba je wybiegać.
Moim zdaniem priorytetem na wczoraj jest zakupienie napastnika o podobnej charakterystyce co Ljuboja wtedy nasza gra w ofensywie wyglądałaby o niebo lepiej bo gra z Genkovem na szpicy to tak jakbysmy grali w 10-kę
TYLKO WISŁA!
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 19.08.2011, 12:07
Nie awansuje. Przegra gładko 2-0 czy 3-0. Oby nie było powtórki z Valencii. Ale nawet jeśli to wszystko nieważne, bo wczoraj Legia zagrała świetny mecz z poważną drużyną. A o to chodzi w futbolu. Spędziłem ekstra wieczór, trochę nam zabrakło szczęścia, pozostał niedosyt, ale zostaną fajne wspomnienia, że się postawiliśmy zespołowi lepszemu od nas, od całej ligi.

Spartak jest dużo lepszym zespołem w ofensywie niż w defensywie. Dlatego mecz u nich pewnie będzie masakrą. Poza tym większość zle go ocenia po wczorajszym. Tak naprawdę został mega zaskoczony świetną grą Legii w pierwszej połowie. Dał się zepchnąć do defensywy, stracił szybko gola, który nam dał dodatkowy oddech. Ale już pod koniec pierwszej połowy się ogarnął, a w drugiej wrzucił bieg nieosiągalny dla każego polskiego klubu i szybko strzelił gola. Mało tego w zasadzie kolejny gol był tylko kwestią czasu.

I nagle przypadkiem Legia strzeliła drugiego gola. Tylko, że Spartak znowu wrzucił ten bieg i szybko wyrównał. No, a potem zadowolił się wyjazdowym 2-2 stad w końcówce Legia była lepsza, miała przewagę - oni po prostu bronili bardzo korzystnego wyniku.

Mecz był świetny, ambicja piłkarzy wielka (co pewnie spowoduje okrutne męczarnie ze Śląskiem), ale czas się budzić. W rewanżu trzeba by zagrać kolejny mecz życia, żeby taką ekipę wywalić z pucharów.

P.S. 7 mecz z rzędu bez porażki w pucharach w wykonaniu Legii
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 19.08.2011, 12:22
Tak, tak "jesteście bohaterami w swoim domu"...

Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 19.08.2011, 12:37
Legia zagrała dobry mecz tak samo jak nasza Wisła, daleki jestem od stwierdzania wyższości Spartaka nad Apoelem, gdyż rosyjski klub bardzo odbiega poziomem od Spartaka sprzed chociażby 10 lat i na pewno nie jest to drużyna klasy Marsylii czy Sevilli jak to jeden użytkownik chce nam przekazać. Wg mnie jest to zlepek świetnych na nasze realia indywidualności, jednak jako drużyna całość prezentuje się miernie w stosunku do potencjału. Apoel odwrotnie, nie posiada żadnej mega gwiazdy, jednak poprzez kolektyw potrafi wygrywać/remisować z średniakami Europejskimi - to dotyczy czołówki klubów na Cyprze, pamiętacie chyba jak bezkompromisowo grał Apoel z Chelsea, czy Anothorsis z Interem.

Widzę, że humory u Legionistów są przednie - oczywiście macie ku temu podstawy bo teraz Legia zaczęła na dobrym poziomie, który pozwoli Wam walczyć o mistrzostwo. Jednak wasze zachowanie tutaj staje się coraz to większą napinką, a już teksty typu "Chciałbym żeby Wisła odpadła z Apoelem" pisane na forum Wisły Kraków powinny być przynajmniej nagradzane upomnieniami, bo jeśli użytkownik, który do tej pory wypowiadał się w sposób sensowny i miał szacunek do pewnie znienawidzonego klubu nagina pewne prawa gościnności to już jest coś nie tak.
I żeby nei było, oczywiście nie mam nic przeciwko kibicowaniu apoelowi w wtorkowym meczu, jednak co innego jest wchodzić na forum Mistrza Polski i specjalnie pisać prowokujące teksty typu, "we wtorek kibicujemy apoelowi! Wisła niech odpada".
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 19.08.2011, 12:41
Tylko, że Spartak rok temu był o krok od 1/8 LM i awansował pewnie do 1/4 LE (gdzie został zmasakrowany przez będącą w niesamowitym gazie ekipę Porto). APOEL jednak nie ma takich wyników. I jest zespołem zdecydowanie słabszym, z tym że ma słabszą ligę więc jest tam pierwszy, a Spartak u siebie 3-5. Co nie zmienia faktu, że wątpie by Legia wygrała z APOELem 1-0 u siebie tak jak wątpie by Wisła zremisowała ze Spartakiem 2-2 u siebie. Bo Legia zagrała mecz życia, wzniosła się na poziom normalnie dla siebie niestety nieosiągalny.

Generalnie moim zdaniem APOEL jest gdzieś w połowie drogi między polską ligą, a Spartakiem.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Stary 19.08.2011, 12:41
Cytat:
P.S. 7 mecz z rzędu bez porażki w pucharach w wykonaniu Legii
I chyba seria jakichś 11 meczów bez porażki - nie licząc okresu przygotowawczego oczywiście

Cytat:
I żeby nei było, oczywiście nie mam nic przeciwko kibicowaniu apoelowi w wtorkowym meczu, jednak co innego jest wchodzić na forum Mistrza Polski i specjalnie pisać prowokujące teksty typu, "we wtorek kibicujemy apoelowi! Wisła niech odpada".
No raczej nikt aż tak kategorycznie nie pisze, a to że liczymy na APOEL wynika nie z naszej nienawiści do was (tzn. z tym to różnie jest, ale jak dla mnie to nie to decyduje ), ale o tę kasę, którą dostaniecie za awans do LM. Gra w fazie grupowej LM to koniec końców około pół budżetu polskiego klubu (!) choćbyście i mieli wszystko tam przegrać. Z Valckxem za sterami to byłby dla nas dramat.

Ale w LE, to już wygrywajcie sobie ile wlezie
Legionista
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 19.08.2011, 12:46
Czyli jak dobrze rozumiem, jeśli tu piszemy, w dziale Hyde Park, w tematach czysto off-topicowych, bo dotyczących różnych najróżniejszych spraw związanych ze sportem, w tym właśnie losów polskich drużyn w europejskich pucharach to mamy, albo milczeć w sprawach Wisły, albo pisać nieprawdę, że trzymamy za Was kciuki?

Przecież to chyba normalne, że Wasz awans do LM nie będzie nas cieszył, bo nie może cieszyć. Mecz Wisła - APOEL oglądałem przy partyjce pokera w składzie 2 Legionistów, 2 Wiślaków, Polonista i jeden sympatyk polskich drużyn, a tak to kibic Arsenalu. Połowa się cieszyła z bramki Małeckiego, a druga połowa liczyła na wyrównanie APOELU. Nikt nie się pogryzł, nie opluł czy nie powyzywał drugiego.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 19.08.2011, 13:24
kreseq napisał(a):Wyświetl post
PS: soku - Nie, Melikson jest conajmniej 4049303 razy lepszy, dodatkowo mlodszy gra na innej pozycji i jest z kosmosu . Zapamietaj.
Że jest młodszy, gra na innej pozycji i jest z kosmosu to akurat prawda
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 19.08.2011, 14:09
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Tylko, że Spartak rok temu był o krok od 1/8 LM i awansował pewnie do 1/4 LE (gdzie został zmasakrowany przez będącą w niesamowitym gazie ekipę Porto). APOEL jednak nie ma takich wyników. I jest zespołem zdecydowanie słabszym, z tym że ma słabszą ligę więc jest tam pierwszy,
O tym czy lepszą druzyna jest APOEL czy lepsza druzyna jest Spartak moze wyjasnic tylko mecz pomiedzy tymi druzynami a nie ich postawa w meczu z polskimi klubami
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 19.08.2011, 14:16
A ja nie oceniam ich na podstawie meczu z polskimi klubami tylko na podstawie ich pozycji w europejskim futbolu w zeszłym sezonie. Gadanie, że APOEL jest na poziomie Spartaka to bzdury. I wprowadzanie tego na tematy Wisła grała z APOEL więc musimy pisać, że APOEL jest ekstra, a Legia grała ze Spartakiem, wiec musimy pisać że jest słabszy to żenada.

Tak się złożyło, że Legia akurat trafiła na bardzo mocny jak na polskie warunki Spartak i pewnie odpadnie, a Wisła trafiła na mocny jak na polskie warunki APOEL i może awansuje. Naprawde nie sprowadzajmy tego do 'wojenek klubowych', bo to niepoważne.

A jak nie przekonały nikogo środowe i czwartkowe mecze, możliwości finansowe i kadrowe obu klubów oraz dokonania z poprzedniego roku to jest jeszcze ranking klubowy i ligowy. Ligowego nie podaję, bo to rosyjski w dużej mierze jest zasługą CSKA i Zenitu, a nie Spartaka, ale klubowy też mówi sam za siebie:

APOEL 110 miejsce 13, 349 (poziom Dnipro, Hannover, Partizan, Dinamo Bukareszt)

Spartak 35 miejsce 44,341 (poziom Ajax, Leverkusen, Fenerbahce, Panathinaikos, Braga)
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 19.08.2011 o godz. 14:29.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 19.08.2011, 14:20
http://www.wislaportal.pl/news.php?id=20861
Ktoś kiedyś pisał, że w grupach LM np z ManU maksymalnie 2,5 mln będzie nas oglądać
Jeszcze eliminacje trwają a już "trójka" w samym polsacie
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
dulli78
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 19.08.2011, 15:46
W tej rundzie z polskich zespołów najtrudniejszego przeciwnika miał Śląsk, wczoraj chociaż się starali nie dali rady. Nie ma co się sugerować nazwami czy historią - Rapid grał wyśmienicie. Świetne przygotowanie fizyczne, bardzo dobra technika, zgranie zespołu, przesuwanie się poszczególnych formacji. Stylem gry przypominali trochę Borussię Dortmund.
Spartak z kolei jak na drużynę o takim budżecie i takimi zawodnikami ma beznadziejną obronę, nie wiem czy grają takim samym składem co w zeszłym roku w LE ale bramki jakie wczoraj stracili to kryminał. Legia zagrała taktycznie do bani - tzn. hurrrrra a pół godzinie brakowało im już siły na resztę spotkania. Nurek wyglądał w II połowie jakby pilnie potrzebował respiratora, drwal kompletnie niewidoczny. Jak w rewanżu zagrają mądrze to mają realne szanse na awans. Spartak nie jest aż tak silny, jak się początkowo wydawało.
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"

Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 19.08.2011, 16:02
0 22 napisał(a):Wyświetl post

Generalnie moim zdaniem APOEL jest gdzieś w połowie drogi między polską ligą, a Spartakiem.
Ja mam kłopot z tymi porównaniami bo jeśli faktycznie jest tak jak piszesz, to wygląda na to że Legia w tym sezonie będzie cholernie mocna w lidze
To co Legia robiła z ruskami w pierwszej połowie to wyglądało jak by na Łazienkowską Podbeskidzie przyjechało
Szybki gol - ok każdemu może się pofarcić ale po tym golu nadal ruskie nie istniały ,mieli problem by wyjść za połowę i ta łatwość w stwarzaniu sobie sytuacji - Legia nie grała jakoś wielce kombinacyjnie, kilka podań a wchodzili jak w masło

Nie wiem czy nie przedobrzyliście z tempem gry, czy Skorża się posrał w przerwie, czy ruscy się ogarnęli bo druga połowa już była inna, choć i tak powinniście to wygrać.

Dlatego ciężko mi ten Spartak umiejscowić, bo dla mnie Apoel=Rapid, dwie bardzo podobnie grające drużyny ,twardo, kombinacyjnie, bardzo szybkie przechodzenie z obrony do ataku.
Natomiast Spartak - nie wiem, ostatnio w lidze się ogarnęli ale jeszcze nie tak dawno dostawali od Kubania 3-1 ,gdzie drużyna Petrescu ma bardzo przeciętny skład jak na ligę.

Ogólnie czas pokaże.Tak na marginesie to spodobał mi się ten Ljuboja - myślałem że to taki dziadek co przyjechał dorobić na emeryturę ale jak nie znudzi mu się granie, to jest w stanie być gwiazdą ligi - aktor z niego też nieprzeciętny, zresztą podobnie jak nasz Iliev ale grać potrafi.

ps. W....ił bym się gdyby to Wisła tak zagrała bo z jednej strony świetny mecz, z drugiej kiepski wynik.To był ten dzień gdzie można było ich ograć i może nawet nie tylko jedną bramką a skończyło się tak że szanse w rewanżu są niewielkie.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 19.08.2011 o godz. 16:12.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 19.08.2011, 16:16
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Ja mam kłopot z tymi porównaniami bo jeśli faktycznie jest tak jak piszesz, to wygląda na to że Legia w tym sezonie będzie cholernie mocna w lidze
Aż tak to nie. Już w niedziele obawiam się sporych problemów ze Śląskiem, bo piłkarze dosłownie umarli w meczu ze Spartakiem. Tak, piłkarze. Wreszcie zasłużyli na 'piłkarzy', a nie 'piłkarzyków'. Kondycyjnie ich ten mecz bardzo dużo kosztował, a to jednak są beznadziejni Polacy i odpady zagraniczne tudzież dziadki, więc będzie ciężko się podnieść.

Generalnie coraz bardziej widzę mistrza w Poznaniu. Wisła będzie miała straszne problemy przez LE/LM. Poza tym jak będzie dobrze grać to na wiosnę już nie będzie Meliksona. Legia potrafi zagrać tak jak nie grała od kilku lat, ale oparta jest jednak na zbyt małej ilości ludzi. Wystarczy kontuzja/wyłącznie Radovicia/Ljuboji lub fochy tego ostatniego - co zapewne nastąpi maks na zgrupowaniach w zimie - bo nie wierze, że tej klasy gracz bez wad gralby w Legii. Coś się musi tu s.......ić i.... gramy jak rok temu.

Generalnie stać nas będzie np na 3-0 z Lechem albo z Wami, ale rozlecimy się na kawałki w decydujacych momentach sezonu. Tak to w tej chwili widzę.

To co Legia robiła z ruskami w pierwszej połowie to wyglądało jak by na Łazienkowską Podbeskidzie przyjechało
Szybki gol - ok każdemu może się pofarcić ale po tym golu nadal ruskie nie istniały ,mieli problem by wyjść za połowę i ta łatwość w stwarzaniu sobie sytuacji
Kluczowy jest ten szybki gol. Gdyby go nie było to pierwsza połowa wyglądałby inaczej. A taki gol w połączeniu z kozackim dopingiem nieco podciął skrzydła Spartakowi, a nam je dodał. Pilkarze doslownie oszaleli, nikt nigdy nie widział takiego meczu Gola czy takiej ambicji Wawrzyniaka.

Nie wiem czy nie przedobrzyliście z tempem gry, czy Skorża się posrał w przerwie, czy ruscy się ogarnęli bo druga połowa już była inna, choć i tak powinniście to wygrać.
1. Spartak się ogarnął
2. Niestety Legia składa się z takich graczy z jakich się składa i nie są w stanie wytrzymać takiej gry jak w pierwszych 20 minutach. Gdyby byli to by albo nie grali w Legii albo Legia była multimistrzem Polski od lat. Wiadomo było, że przyjdzie dołek i przyszedł. Gdyby nie farciarski (po genialnej akcji Ljuboi) gol na 2-1 to byśmy pewnie przegrali. Dlatego wybitnie mnie śmieszy porównywanie Spartaka do Apoelu czy Rapidu, bo w gruncie rzeczy nas załatwili i pokazali klasę. Przetrwali strasznie słaby moment, momentami wrzucali taki bieg, że nie było o czym mówić, a pod koniec meczu zadowolili się doskonałym wynikiem na wyjeździe. Generalnie w Moskiwe będzie bardzo, bardzo ciężko i zle. Ale sukcesu jakim było 2-2 i bardzo dobre pierwsze 30 min nikt nam nie odbierze. Ot, po prostu piłkarze chyba osiągneli szczyt swojej kariery w tym meczu. Mam wrażenie, że gralismy trochę rolę Blackpool z meczów z United czy Liverpoolem. To się już w tym składzie z taką ekipą jak Spartak nie powtórzy nigdy.

Dlatego ciężko mi ten Spartak umiejscowić, bo dla mnie Apoel=Rapid, dwie bardzo podobnie grające drużyny ,twardo, kombinacyjnie, bardzo szybkie przechodzenie z obrony do ataku.
A tu się zgodzę, że APOEL i Rapid są bardzo podobne. Ale Śląsk jest dużo słabszy jednak od Wisły.

Tak na marginesie to spodobał mi się ten Ljuboja - myślałem że to taki dziadek co przyjechał dorobić na emeryturę ale jak nie znudzi mu się granie, to jest w stanie być gwiazdą ligi.
Na razie gra tak jak nikt dawno nie grał w koszulce Legii. Technika, ruch, podanie, ustawianie - ekstra. Tylko, że ma już swoje lata, a poza tym nie wierze, że coś się nie zwali (odechce mu się, pokłóci się, pobije).

Generalnie Rudnevs, Melikson, Ljuboja - kolejność na razie dowolna.

ps. W....ił bym się gdyby to Wisła tak zagrała bo z jednej strony świetny mecz, z drugiej kiepski wynik.To był ten dzień gdzie można było ich ograć i może nawet nie tylko jedną bramką a skończyło się tak że szanse w rewanżu są niewielkie.
To prawda. Dlatego pozostaje z jednej strony niedosyt, ale z drugiej jest świadomość, że piłkarze zaskoczyli mega pozytywnie i grzechem byłoby narzekać. Niestety taka jest smutna prawda, że będąca w doskonałej dyspozycji dnia Legia była w stanie wyciągnąć ze Spartakiem jedynie 2-2. Dobre i to, bo mogło być dużo, dużo gorzej. Generalnie te puchary są w Legii najlepsze od 10 lat. Najpierw calkiem niezły turecki zespół (ale gorszy chyba od Apoelu i Rapidu) zostal pokonany bez straty gola, a potem świetny mecz (nie Legii, ale mecz, po prostu mecz - rozrywka) ze Spartakiem. Czas niestety kończyć, chociaż z tego co widzę bracia po szalu zwariowali, piłkarze też i jedziemy do Moskwy po wygraną
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 19.08.2011 o godz. 16:21.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 19.08.2011, 16:53
Legioniści sie napinają że maja 167534 razy silniejszego rywala niż Wisła. Prawda jest taka ,juz zreszta o tym pisalem ,że Spartak zagrał wielkiego ch*ja w 1 polowie ,grali na stojaco ,w drugiej polowie za kazdym razem jak wyrownywali oddawali calkowicie pole Legii .Mozna sie podniecac nazwa Spartak ,tym jakich maja pilkarzy itd. ale nie mówmy ze zaprezentowali jakiś kosmiczny futbol. Szukajac analogii Wisła grała z Tottenhamem,pilkarzami ktorzy sa 10 razy wiecej warci ,a Wisła mogła ich ograć ,tak jak Legia mogla wczoraj ograc Spartaka.
Odpowiedz cytując
alarazboy1
Member

Od: 07.2010

Stary 19.08.2011, 19:55
nie ma się co podniecać meczem legii ani wisły..dopiero po rewanżach można ewentualnie skakać..
0 22 --- porównywanie drużyn na podstawie rankingu nie ma żadnego sensu.. rankingi nie grają .....
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 19.08.2011, 20:46
Tyle, że akurat ten ranking to zbiór wyników z ostatnich lat. Nie jest więc to tylko jakaś opinia decydentów czy przewidywania dziennikarzy. Spartak musiał wygrywać i remisować określoną ilość razy, by się do 44 pkt doczłapać.

Poza tym - to raptem jedna z kilku płaszczyzn na których Spartak odstawia APOEL.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Stary 19.08.2011, 21:05
Pewnie że Spartak odstawia APOEL. Ma większy budżet, lepszych piłkarzy, jest bardziej ograny w pucharach.

Tylko, że...

Spartak sprawiał wrażenie zaskoczonego grą Legii i wyglądał jak zlepek świetnych piłkarzy. Nie był zespołem. A wszyscy widzieliśmy co się działo jak po przerwie wyszli zmotywowani. Legia w tym czasie słaniała się na nogach.

APOEL natomiast nie zlekceważył Wisły. Widział dobrze po co wyszedł na ten mecz. Dawno nie widziałem tak świetnie zgranej drużyny na R22. Wg mnie w zgraniu, przesuwaniu, asekuracji zdystansowali TT jak u nas grał. Nie mówiąc już o polskich kopaczach przyjeżdzających na Reymonta. Dzieliła ich klasa.

Tak czy inaczej, zarówno Legia jak i Wisła osiągneły świetne wyniki adekwatnie do klasy przeciwnika. Pomimo to uważam, że nadal faworytami są drużyny z Rosji i Cypru. Będzie bardzo ciężko awansować, czy to Wiśle, czy Legii. W zasadzie patrząc na osłabienia kadrowe (L) ich szanse są mizerne. Nasze trochę większe.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów