The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
filoo
Senior Member

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.09.2009, 01:34
Jeśli mógłbym wtrącić kilka słów to z kasą dla zawodników jest taka sprawa, że Ci ludzie zarabiają pieniądze przez 10 maxymalnie 15 lat, nie tak jak każdy zdrowy podatnik do 65 potem stypendium od ZUSu i spok. Mówię to bo ni dziwie się że oni w pewnym sensie wymuszają jak największe kontrakty dla siebie, bo wiadomo, że jak wyjadą poza granice to klub nie ma jakkiegośtam kopacza a on nawet siedząc na ławce zarobi przez 2 sezony tyle, że już nie musi nic robić do końca życia.

Jednak to strasznie niszczy tych w większości młodych ludzi. Zarabianie około 20 tys złotych miesięcznie przez 2kilku latka jest bardzo nie zdrowe.
poznałem pewnych ludzi zajmujących się piłką nożna w wydaniu światowym i o Polakach 'zagranica' ma marne zdanie: piłkarze po zarobieniu pierwszego miliona patrzą jakkie sobie kupić BMW i gdzie pojechać na wakacje, natomiast większość piłkarzy z tzw Zachodu skupia się jak na tym boisku zarobić kolejny milion, reszta to dodatek...
Jak dla mnie najepszym rozwiązaniem jest system stosowany w MLSie czyli 3 rodzaje kontraktów:
pierwszy dla młodych zawodników wchodzących do squadu ; drugi dla wszystkich: o równej stawce, na tych samych zasadach i trzeci, tzw. 'gwiazdorski' tylko dla dwóch zawodników w zespole......
uzciwy, bez kłotni o kasę
Take me down
To the paradise city
Where the grass is green
And the girls are pretty
Oh, won't you please take me home

G 'n' R
kohprzem'68
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 25.09.2009, 06:30
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
Sami ich sobie "wychowalismy".

Kto kopnie pilke na bramke w miare mocno,i potrafi dosrodkowac blizej niz w 5 rzad trybun ,oraz tu uwaga rarytas! przyjac pilke w biegu to prawdziwy SKARB I GWIAZDA!
Do Repry go,a nie sory u Benhauera grali ci co zwykle nie grali w klubach wiec to wyjatek.

No a taka gwiazde to trzeba sowicie opłacic ,by miala gdzie sie szlajać po klubach , i szukac innych rozrywek po kasynach ,ot co gwiazdorskie umiejetnosci ,pensja to i rozrywka najwyzszej klasy tez musi byc.I potem jedzie taki zmanierowany pilkarzyk na zachod ,widzi jak chlopaki zapier****ja na treningach ze tylko dym widac ,i po pol roku chce do domu wszak tu dalej bedzie gwiazda

Błedne koło jak h*j.
Dla mnie każdy zarobiony lub nie gwiazdor może grzac całą noc w kasynie lub bawic się z panienkami ale następnego dnia na treningu czy też meczu ma zaperdzielac za dwóch , takim przykładem jest dla mnie przypadek Nikoli który razem z Zieniem i Gołym swego czasu pobalowali jednej nocy ale następnego dnia , a było to już w okresie roztrenowania byli najlepszymi graczami rozegranego meczu i zdobyli dwie bramki takiego zaangażowania życzyłbym sobie w każdym meczu bez względu na okoliczności .

Byliśmy , widzieliśmy już wiele ..."we all hope this is our moment."
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 25.09.2009, 07:48
Gaże sa wysokie bo dobrych polskich zawodnikow jest malo. Czemu zloto jest drogie? Bo jest go malo. Jest gdzies w Europie jakas liga oprocz naszej gdzie placi sie sporo a wynikow nie ma?
rafal777
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 25.09.2009, 07:57
filoo napisał(a):Wyświetl post
Jeśli mógłbym wtrącić kilka słów to z kasą dla zawodników jest taka sprawa, że Ci ludzie zarabiają pieniądze przez 10 maxymalnie 15 lat, nie tak jak każdy zdrowy podatnik do 65 potem stypendium od ZUSu i spok.
Załóżmy, że zaczynasz pracę w wieku 25 lat zaraz po studiach. Pracujesz do 65 roku życia a więc 40 lat. Przez całe zycie zarabiasz średnio 5 tys brutto (to i tak pewnie mocno zawyżona kwota). Łącznie daje to około 2,5mln PLN czyli około 600 tys euro. Przez 40 lat!! Przez 40 lat zarobisz tyle ile pewnie Pan Łobodziński w Wiśle zarobi przez 2 lata. Wiadomo, że jakbym był piłkarzem tez chciałbym zarabiać jak najwięcej ale chyba miałbym trochę pokory do tego co robię i za taka kasę jednak sie przykładał do treningów. Piszę to dlatego że strasznie mnie śmieszy gadanie piłkarzyków, że oni zarabiają tylko przez 10-15 lat. Jak jesteś marnym graczem z polskiej ligi to ile chciałbyś zarabiać? To tak samo jakby zwykły robol chciał zarabiac tyle co kierownik budowy i to jeszcze bezczelnie to wypominał. Na to co potrafia polscy piłkarze powinni zarabiac 5tys PLN a przy naprawdę niezwykłych umiejętnościach dostanie za to nagrodę w postaci premii.

I jeszcze co do profesjonalizmu piłkarzy. Ja naprawdę najbardziej nie potrafię zrozumieć czemu niemal żaden polski piłkarz nie ma porządnej muskulatury (w Wiśle tylko Małecki ma,ale jest malutki tak więc postrachu na boisku nie ma ). Jedynym zajęciem tych ludzi jest gra w piłkę. Dlaczego nikt po godzinach nie popracuję nad swoim ciałem, nie poprawi swojej siły. Wystarczy spojrzeć jak wyglądaja piłkarze na zachodzie...Nasi piłkarze to zwykle chude szkapy albo normalne wybiegane chłopaki. Jak widze w lidze angielskiej jak goscie wymieniaja się koszulkami to aż mnie krew zalewa. Każdy ma kaloryfer, mega bary, klata, itp...U nas jak ktoś sciągnie koszulkę to wygląda jakby rok chorował...Żeby kupić karnet na siłownie nie trzeba zarabiać 2 mln euro rocznie. Wystarczy po pracy troche poćwiczyć. Wracam z roboty o 18 a i tak kilka razy w tygodniu na siłkę skoczę, a naszym sie nie chce...
Ostatnio edytowane przez rafal777 : 25.09.2009 o godz. 08:04.
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 25.09.2009, 16:31
Cytat:
Żeby kupić karnet na siłownie nie trzeba zarabiać 2 mln euro rocznie. Wystarczy po pracy troche poćwiczyć
Ale trzeba chcieć :] To nie NBA, ze kazdy ma obowiazek buchac codziennie.
Zreszta prosty przyklad. Gortat. Chlopak nie ma jakiegos niesamowitego talentu. Po prostu jest solidny. Pracowity. Wystarczy to w NBA...a wiec mozna
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 25.09.2009, 18:29
Cytat:
Maciej Skorża jest trenerem, który lubi eksperymenty taktyczne. Uchylił rąbka tajemnicy i zdradził, że myśli o grze nie tylko większą liczbą napastników, ale wręcz o systemie gry trójką obrońców. - Wielokrotnie już graliśmy trzema napastnikami, choć nie było to wyjściowe ustawienie - gdy mieliśmy na skrzydłach Ćwielonga i Małeckiego - zauważa Skorża. - Trochę nam uraz Marcelo pokrzyżował plany, bo w meczu pucharowym z Hetmanem mieliśmy zagrać na próbę trójką w obronie. Jak wróci Łukasz Garguła, będziemy chcieli grać ultraofensywnie.
Czyli będzie zmiana ustawienia. Szkoda, że trener czeka na Gargułę. Może się go nie doczekać.
..
dj_ibutti
Senior Member

Stary 25.09.2009, 21:10
rafal777 napisał(a):Wyświetl post
Załóżmy, że zaczynasz pracę w wieku 25 lat zaraz po studiach. Pracujesz do 65 roku życia a więc 40 lat. Przez całe zycie zarabiasz średnio 5 tys brutto (to i tak pewnie mocno zawyżona kwota). Łącznie daje to około 2,5mln PLN czyli około 600 tys euro. Przez 40 lat!! Przez 40 lat zarobisz tyle ile pewnie Pan Łobodziński w Wiśle zarobi przez 2 lata. Wiadomo, że jakbym był piłkarzem tez chciałbym zarabiać jak najwięcej ale chyba miałbym trochę pokory do tego co robię i za taka kasę jednak sie przykładał do treningów. Piszę to dlatego że strasznie mnie śmieszy gadanie piłkarzyków, że oni zarabiają tylko przez 10-15 lat. Jak jesteś marnym graczem z polskiej ligi to ile chciałbyś zarabiać? To tak samo jakby zwykły robol chciał zarabiac tyle co kierownik budowy i to jeszcze bezczelnie to wypominał. Na to co potrafia polscy piłkarze powinni zarabiac 5tys PLN a przy naprawdę niezwykłych umiejętnościach dostanie za to nagrodę w postaci premii.

I jeszcze co do profesjonalizmu piłkarzy. Ja naprawdę najbardziej nie potrafię zrozumieć czemu niemal żaden polski piłkarz nie ma porządnej muskulatury (w Wiśle tylko Małecki ma,ale jest malutki tak więc postrachu na boisku nie ma ). Jedynym zajęciem tych ludzi jest gra w piłkę. Dlaczego nikt po godzinach nie popracuję nad swoim ciałem, nie poprawi swojej siły. Wystarczy spojrzeć jak wyglądaja piłkarze na zachodzie...Nasi piłkarze to zwykle chude szkapy albo normalne wybiegane chłopaki. Jak widze w lidze angielskiej jak goscie wymieniaja się koszulkami to aż mnie krew zalewa. Każdy ma kaloryfer, mega bary, klata, itp...U nas jak ktoś sciągnie koszulkę to wygląda jakby rok chorował...Żeby kupić karnet na siłownie nie trzeba zarabiać 2 mln euro rocznie. Wystarczy po pracy troche poćwiczyć. Wracam z roboty o 18 a i tak kilka razy w tygodniu na siłkę skoczę, a naszym sie nie chce...

Dodam tylko, że chłopaki mają za darmo siłkę na Wiśle I czasem na niej bywają. Kiedyś był wywiad z Marcelo, w którym redaktor pisał, że zawsze zostaje po treningu ćwicząc indywidualnie albo na siłowni.
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 25.09.2009, 23:31
rafal777 napisał(a):Wyświetl post

Jedyny pilkarz ktory tu mi sie nasuwa z typu ewidentnie widac ze cwiczy-to ten z Ruchu Grzyb.Widac ze facet siedzi na silce.

Ale to chyba JEDEN taki przypadek,(!!!)reszta zapewne preferuje nieprzemęczanie swoich spracowanych nog i rak po godzinach pracy.,by energie zachowac na nocne espapady tudziez jak to jeden z naszych nie byc "zajebanym"
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 25.09.2009 o godz. 23:35.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
daniello1987
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 26.09.2009, 00:19
10 znaków1
Ostatnio edytowane przez daniello1987 : 26.09.2009 o godz. 01:00.
dj_ibutti
Senior Member

Stary 26.09.2009, 00:38
Moderatorzy! Jeżeli chcemy mieć wysoki poziom na forum sięgnijmy po bana dla daniello! Zaproponujcie mu godziwą karę, bo jest tego wart jak mało kto inny wypowiadający się na naszym słabym forum!!!
WhiteStarDvisionTheBest
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 26.09.2009, 01:35
ale Wy głupoty gadacie..Głowacki nie wiem czy chodzi czy nie chodzi na siłownie ale jego minąc może tylko piłka,zawodnik juz nie ,Marcelo też jest dobrze zbudowany,Małecki,własnie grzyb,Choto,Arboleda...
kubanczyk
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 26.09.2009, 08:39
Coraz bardziejSkorza mnie przekonuje zeby mu podziekowac po sezonie. Gra trojka obroncow gdzie sie tak gra? podpatrzyl u nie wiem kogo ten system u Janasa? u Majewskiego?
Nikt na swiecie nie gra 3 obroncami,a le oto Wisla zacznie grac, juz widze jak sie to skonczy.
Skorza mimo ze to mlody trener, nie ma nowoczesnego umyslu, ale nie dziwne jak szkolil sie pod batuta Janasa, chyba z MAjewskim tez mial stycznosc. a z tego co pamietam Majewski w cracovi gral 3-5-2.
no coz mam andzieje ze to nie wypali.

WWisle para sytoperow i Mlecki z Cwielongiem cos robia....no moze ejszcze Sobol., ale on to twardy jest.
kamikaze
Member

Od: 02.2009

Stary 26.09.2009, 09:06
Mi się podoba ten pomysł z grą 3 obrońcami, tak sobie wyobrażałem Wisłę. Nareszcie zaczniemy grać!
HEDu
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 26.09.2009, 09:08
3-5-2 to najczesciej 2 defensywnych pomocnikow z ktorego bynajmniej 1 jest obroncą, wole juz "choinke" od Smudy

dj_ibutti
Senior Member

Stary 26.09.2009, 09:23
Naucz się co znaczy słowo BYNAJMNIEJ, zanim go użyjesz....

Dziwne, że Skorża jawnie mówi o tym że czeka na Gargułę, jak ma Jirsaka?!
Rob_Zombie
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 26.09.2009, 09:23
Przecież to się rozchodziło o ten jeden konkretny mecz z Hetmanem. Że niby w nim byśmy zagrali trójką obrońców.

Cytat:
Dziwne to by było gdyby mówił że czeka na Jirsaka, gdyby miał Gargułę.
Ostatnio edytowane przez Rob_Zombie : 26.09.2009 o godz. 09:26.
"(...)Był oskarżony o organizowanie w sezonie 2003/2004 wśród piłkarzy zrzutki pieniędzy, z których później opłacali sędziów pomagających Kolporterowi Koronie w awansie do II ligi. W trakcie śledztwa prowadzonego w ubiegłym roku przez wrocławską prokuraturę obaj przyznali się do winy(...)"
"(...)wciągał w handel meczami i młodych, i starych, i Polaków, i obcokrajowców, i tych, którzy na kupowanie wyników mieli, i tych, którzy nie mieli (tym przecież pożyczał).(...)"
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 26.09.2009, 09:24
HEDu napisał(a):Wyświetl post
3-5-2 to najczesciej 2 defensywnych pomocnikow z ktorego bynajmniej 1 jest obroncą, wole juz "choinke" od Smudy
czyli jak? jest tym obrońcą, czy nie jest?

chyba że chciałeś użyć przynajmniej...
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 26.09.2009, 09:29
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
Naucz się co znaczy słowo BYNAJMNIEJ, zanim go użyjesz....

Przecież Skorża od początku nie był taki przekonany do Jirsaka, a i sam Tomasz nic wielkiego we Wiśle nie pokazał i chyba wkrótce Jego czas we Wiśle dobiegnie końca, bo chyba nie jest szczytem Jego marzeń grać przeciwko Hetmanowi Zamość.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 26.09.2009, 09:33
kamikaze napisał(a):Wyświetl post
Mi się podoba ten pomysł z grą 3 obrońcami, tak sobie wyobrażałem Wisłę. Nareszcie zaczniemy grać!
ostatni raz 3 obrońcami Wisła grała za czasów Smudy prawie 8 lat temu.(Baszczu,B.Zając,Głowa) Teraz już rzadko kto grywa trójką defensorów.

Jirsaka to chyba Skorży na siłe wdusił Bednarz.Takich graczy jak On powinno sie za free ściagac a nie za 700 tyś Euro
spinnaker
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 26.09.2009, 09:50
Ale Skorża jeżeli chce grać 3 obrońców to w systemie 3-4-3 a nie 3-5-2 przynajmniej tak zawsze mówił z tego co pamiętam ale może mnie pamięć zawodzić.
HEDu
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 26.09.2009, 10:15
no przepraszam, mialo byc przynajmniej

tofik
Senior Member

Stary 26.09.2009, 10:18
U nas to moglibyśmy grać i 4-2-4 większość zespołów jest zbyt wystraszona, żeby to wykorzystać.
..
MCX
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 26.09.2009, 10:22
W polskiej lidze nie ma strachu, możemy spokojnie grać trójką w defensywie. Za to w Europie byłaby pewnie klapa z takim ustawieniem...
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 27.09.2009, 13:26
AYALA napisał(a):Wyświetl post
ostatni raz 3 obrońcami Wisła grała za czasów Smudy prawie 8 lat temu.(Baszczu,B.Zając,Głowa) Teraz już rzadko kto grywa trójką defensorów.
Sądzę że trójka obońców którą ma na myśli MS to inna "trójka" niż ta o której Ty piszesz. Parę lat temu we Włoszech bodajże zaczęto testować ustawienie z trzema stoperami grajacymi w lini (zamiast dwójki przy ustawieniu 442). W tym ustawieniu obrońcy boczni nie są ustawieni w linii ze stoperami ale grają trochę z przodu (w stosunku do lini wyznaczonej przez stoperów) i w zasadzie są takimi "pół" pomocnikami co powoduje że jest to ustawienie bardzo ofensywne ale jednocześnie i ryzykowne. Zresztą w przypadku MS ten pomysł nie jest nowy bo mówił o tym już wcześniej i testował go nawet w jakimś meczu pucharu ligi (na stoperze grali wtedy bodajże: Głowa, Marcelo i Cleber).
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 27.09.2009 o godz. 13:33.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 27.09.2009, 15:08
spinnaker napisał(a):Wyświetl post
Ale Skorża jeżeli chce grać 3 obrońców to w systemie 3-4-3 a nie 3-5-2 przynajmniej tak zawsze mówił z tego co pamiętam ale może mnie pamięć zawodzić.
A mamy tylu napastników?
ociec Ciemka
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 27.09.2009, 15:36
Małecki, Ćwielong, Brożek (gdyby nie Brozio) - to najniższy napad świata
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 01.10.2009, 12:06
No i pierwszy sukces menago Skorży - Małecki podpisał kontrakt.
Teraz tylko liczyć na to, że kasa nie zaszumi mu do końca pod kopułą. Małeckiemu znaczy.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
tofik
Senior Member

Stary 01.10.2009, 12:08
Raczej to Wilczek negocjował kontrakt. Nie wiem gdzie tu sukces Skorży.
..
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 01.10.2009, 12:09
tofik napisał(a):Wyświetl post
Raczej to Wilczek negocjował kontrakt. Nie wiem gdzie tu sukces Skorży.
Przepraszam Cię, ale artykuł wyraźnie podkreśla, że negocjował Skorża i to do późnych godzin nocnych. Znaczy się kosztowało to trochę zdrowia
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
tofik
Senior Member

Stary 01.10.2009, 12:11
A to ja przepraszam w takim razie. Nie doczytałem
Jest się z czego cieszyć. Małecki gra z zaangażowaniem i sercem dla zespołu. Zasługiwał na ten kontrakt.
Ostatnio edytowane przez tofik : 01.10.2009 o godz. 12:17.
..

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów