|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Junior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
Ja nasze szanse oceniam na 70%, naprawdę ogranie ich jedną bramką, np. 2-1, jest możliwe nawet przy tak beznadziejnej grze naszych jak w czwartek. Trochę wiary w drużynę, w końcu jesteśmy kibicami. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Dwóch defensywnych to pomysł o tyle dobry, że Sobolewski umrze z odwodnienia w tamtym upale, jeśli będzie miał sam robić krecią robotę + rzeczywiście moglibyśmy wtedy natychmiast przejąć piłkę, atakować.
Problem polega na tym, że Azerowie mogą wcale nie chcieć grać otwartego futbolu i sami wystawią dwóch defensywnych i to w wariancie z jednym napastnikiem, sami będą czekać na kontry. Będziemy potrzebować Jirsaka lub Garguły - bo nie wierzę w to, że Sobol, Wilk, Diaz będą potrafili zagrać dobrą piłkę prostopadłą na Żurawskiego/Brożka. Diaz przydałby się na tej lewej obronie, Brożek Piotr w pomocy - niestety, nie myślałem, że kiedyś to powiem, ale wydaje się, że na Diazie można teraz bardziej polegać, że głupio nie straci, że się wróci itd. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Diaz moim zdaniem to nasz najlepszy obrońca, którego mamy w tej chwili - takie jest moje zdanie. Nie pamiętasz już meczu z Barceloną, kiedy to Diaz był naszym chyba najlepszym zawodnikiem w tym meczu grając na środku obrony i zaliczył kilka udanych interwencji pomimo gry do jednej bramki. To piłkarz bezkompleksowy, on musi grać w pierwszym składzie.
Kasper musi po prostu w tym meczu postawić na sprawdzonych zawodników, jak Garguła, Sobol, Piotr Brożek, Diaz, Kirm, Małecki, Jirsak, Paweł Brożek, Żurawski czy Boguski. Tylko spośród tych piłkarzy wybierałbym skład do drugiej linii i do linii ataku na rewanż z Azerami. Żadnych Paljiców, Wilków... |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
![]()
Szostego sierpnia roku panskiego 2003 zdziesiatkowani przez kontuzje i chimery pilkarze Wisly Krakow starli sie z Cypryjczykami w Nikozji. Walczyli jak poeci, walczyli jak prawdziwi Krakowianie. I wywalczyli awans do III rundy el. Champions League....
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bron Boze.... Boguskiego w obecnej formie wyslalbym na trybuny. Zawodnij nie umiejacy podac, przyjac i uderzyc nie pomoze nam. Poza tym.... Boguski jest za "miekki" na Azerow. Tam trzeba walczakow jak Malecki, Sobol (mimo wszystko)... Zastanawialbym sie nad Paljiciem; ma on to czego nie ma wiekszosc naszych: szybkosc... Pozostaje pytanie czy od pierwszje minuty czy wprowadzic na podmeczonych Azerow... Zreszta cholera wie, kto bedzie bardziej zmeczony: My czy oni?
![]()
Szostego sierpnia roku panskiego 2003 zdziesiatkowani przez kontuzje i chimery pilkarze Wisly Krakow starli sie z Cypryjczykami w Nikozji. Walczyli jak poeci, walczyli jak prawdziwi Krakowianie. I wywalczyli awans do III rundy el. Champions League....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Nie no z Boguskim może i racja po prostu chodziło mi o zgranie całego zespołu. Monolit trzeba zachować, a te nowe "pierwiastki" ;-) wkładać do drużyny po przerwie. Takie jest moje zdanie. Jak w Kaiserslautern był jokerem(Paljic), to czemu nie w Wiśle?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Braku ambicji w ostatnim meczu nie daruję na długo. Oczywiście jednemu - góra dwóm się chciało, ale nic więcej.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Moze w Kaiserslautern byli lepsi od niego dlatego wchodzil z lawki, w Wisle nie widze szybszego bardziej przebojowego zawodnika niz on (moze Malecki)....
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
a kto za niego ? Kirm,Łobo a może Palijc ? są jeszcze słabsi od niego .Boguski lepiej czuje sie w ataku niż na skrzydle.Tak bym zestawił pomoc : Piotr Brożek-Sobol-Garguła-Małecki. Atak Boguski(Brożek)- Żuraw.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 01.08.2010 o godz. 18:19.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Jeśli Boguski, Bunoza i Paljić zagrają w rewanżu od pierwszej minuty to będzie sabotaż ze strony Kasperczaka i dla mnie będzie jasne, że na 99% nie awansujemy. Zresztą widząc Boguskiego w pierwszym składzie z Karabach(w pierwszym meczu) było dla mnie sporym zaskoczeniem, pamiętając jak grał on w meczach z Szawle.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Cytat:
Z Kirmem się zgadzam, z Łobo niekoniecznie... ![]()
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Malecki na skrzydlo i Brozek z Zurawskim w ataku. Mozna rowniez podyskutowac nad taktyka 4-5-1: dwaj defensywni w pomocy, skrzydlowi i Gargula + Zuraw na szpicy.........
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Jeżeli chodzi o mnie to ja go absolutnie nie oceniam! Podobnie jak Bunozy. Po prostu Ci dwaj nie mają prawie żadnego zgrania z drużyną. Nie ma zgrania, nie ma dobrego porozumienia, nie ma porozumienia są wpadki. Jasne jak słońce. I nie chodzi mi w porozumieniu o jakąkolwiek barierę językową.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
Azerowie sa wolni, nudni ale za to potrafia w miare prosto kopac. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Azerowie wolni? Nie, oni nie sa wolni. Jednym z elementow pilkarskiego rzemiosla w ktorym oni nas przewyzszali na SS bylo wybieganie i ogolna przewaga fizyczna (szybciej doskakiwali do naszych itd.) Nie pisz prosze ze szybkosc sie nie liczy w pilce bo jest ona jedna z cech jaki musi miec dobry skrzydlowy. Uche nie byl szybki? Kosowski nie byl szybki? Oczywiscie, technika jest rowniez bardzo wazna ale wolny skrzydlowy z technika jest tak samo zbyteczny jak szybki bez techniki.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Najszybszym skrzydlowym we Wisle byl Paulista. I co z tego skoro byl przecietnym pilkarzem?
Napisales, ze wystawialbys Palijcia bo jest najszybszy i najdynamiczniejszy. Mnie smiesza takie argumenty co opisalem w poprzednim poscie wiec nie bede sie powtarzal. Azerowie nie zaimponowali mi szybkoscia biegania. Oni begiali madrze. Co z szybkiego biegania jak sie biega glupio? Kirm biega po 12km na mecz i nic z tego nie wynika bo to nie jest lekkoaltetyka. Palijc z kolei 2x przyspieszyl i znikl. W drugiej polowie zobaczylem go dopiero jak szybko potrafi biec na lawke.
Ostatnio edytowane przez thechris : 01.08.2010 o godz. 20:34.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
Ja bym desygnował taką 11: Jovanic-Diaz,Kowalski,Cleber,Cikos-Piotr Brożek,Garguła,Sobol,Kirm-Paweł Brożek,Małecki na podmęczonych Azerów wpuścic Żurawskiego i ew. Łobo... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
|
pamiętamy pamiętamy zaraz będziemy obchodzić 10-lecie tych pamiętnych wydarzeń kiedy następne takie sukcesy 2015...2017
czy jeszcze ktokolwiek ma wątpliwości że Petrescu miał 100% racji co do mentalności naszych piłkarzyków , ja to bym nie miał chyba sumienia tak "okradać" swojego szefa jak ONI ![]()
alejasienieznam
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na ten moment Cleber jest niezdatny do gry wiec nudzisz przemeblowac jakos swoje ustawienie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
a ja bym się nie pitolił. Skład 3-4-3, czyli: Jovanić-Diaz,Cleber,Cikos-Pietia, Jirsak, Garguła, Łobo-Żuraw, Brożek,Mały. Wóz albo przewóz. Przynajmniej nie było by nudno. A jak już odpaść, to z pier****ięciem.
![]()
VIVA LA WISŁA
Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
![]() Ten mecz będzie jak mecz na MŚ. Nawet Hiszpanie grali dwoma defensywnymi pomocnikami, nie mówiąc o jednym. Przy takim ustawieniu nawet jakbyśmy zdobyli pierwsi bramkę to zaraz byśmy stracili. ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Mnie zastanawia jak nasi zniosą tamtejsze warunki atmosferyczne (ponoć bardzo wilgotno i gorąco).W takich warunkach "atletę" pokroju Łobo trzeba by zmieniać po 30 min.. |
|
|
|
a.k.a. morgenes
Offline |
|
|
Azerowie byli przede wszystkim lepsi technicznie. To pierwsza rzecz, jaka mi się rzuciła w oczy.
Druga to taka, że grali bardzo blisko nas, z ogromnym zaangażowaniem, nie było dla nich straconych piłek. Nasi chodzili po boisku, a największym naszym mankamentem była fatalna gra bez piłki, kompletny brak ruchu z przodu, brak wychodzenia na pozycję, co w efekcie powodowało zwalnianie gry i dużo niecelnych podań. Dziwi mnie to, bo za "pierwszego" Kasperczaka byłem stałym bywalcem treningów, byłem na zgrupowaniu w Zakopanem i wiem, że Kasperczak na ten element gry zwracał zawsze szczególną uwagę. Wielokrotnie powtarzał, że kiedy nasz zawodnik ma piłkę, natychmiast musi mu się pokazać co najmniej dwóch kolegów. Nie sądzę, żeby i tym razem nie wpajał tego naszym kopaczom.... A to był jak dla mnie ten element, który w pierwszej kolejności przyczynił się do takiego a nie innego obrazu gry. ![]()
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński "I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..." |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Wiem, że niestety dzisiejszy futbol to przede wszystkim catenaccio, ale jak się patrzy, jak wolno piłka przechodzi przez obrońców, leniwie wędruje od pomocnika do pomocnika, a potem jakieś niedbałe zagranie do napastnika i koniec akcji, to ma się ochotę obejrzeć ultra zmasowany atak. Konstruowanie akcji przez Wisłę przez ostatnie 2 lata przyprawia o zawrót głowy.
![]()
VIVA LA WISŁA
Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeśli Cleber się nie wykuruje to 2 opcje, Singlar na środku za niego albo Diaz na środek, Piotr B. na lewą obronę, Kirm na lewe skrzydło i Łobo (Boguski) - nie wiem który mniej słaby na prawe.
Opcja 1 lepsza bo szkoda Piotrka do defensywy cofac... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Prognoza dla Baku jest stala. W czwartek ma byc 36C oczywiscie w cieniu. Noce tez sa cieple, 26C
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Moja 11 to:
Jovanić-Cikos,Cleber,Diaz,Pietia-Mały, Sobol,Jirsak,Kiro-Żuraw, Brożek Czyli pewność z tyłu,bo tego brakowało najbardziej |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2010
Offline |
|
|
http://www.wisla-online.pl/news/marc...cie-wisle-1263
Tu jest wypowiedź Marcelo o meczu, mówi tam że był zdziwiony że nie garł Diaz |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Odnośnie gry bez piłki przypomniała mi się jedna sytuacja w ostatnim meczu. Z autu szybko chciał wybijać Cikos, Pa. Brożek był niekryty i gdyby dostał piłkę, to mogło być groźnie. Ale ten będąc niezadowolony z akcji odwrócił się plecami i coś pieprzył pod nosem. Ja mam takiego zachowania już dość. Widać, że kara dla Małeckiego w postaci braku gry od 1 minuty poskutkowała. Był najlepszych zawodnikiem Wisły, z Przebojem również pokazał się z dobrej strony. Do czego dążę? Do tego, że również Brożek powinien w końcu siąść na ławce i zastanowić się nad swoim zachowaniem na boisku. Koniec z machaniem rąk i krytykowaniem kolegów z drużyny!
Ktoś wyżej pisał o taktyce 3-4-3. Moim zdaniem już lepiej zagrać 2-2-4-2. Mam na myśli bardzo ofensywnie grających dwóch bocznych obrońców. Dokładnie tak jak to było za pierwszej kadencji Kasperczaka. Pamiętacie jak od 1 minuty Wisła siedziała całą drużyną na połowie rywali? A bramki padały w pierwszych 10 minutach? Tylko trzeba uważać na kontry. Grać bardzo agresywnie w odbiorze. No i tutaj najważniejsze będą skrzydła i wolnym Łobodzińskim, bojącym się gry Boguskim i niepewnym w dryblingu Kirmem nic nie zrobimy. Postawiłbym na Paljica i Małeckiego. W drugiej połowie, najlepiej po korzystnym wyniku dla nas (daj Boże) powinien wejść Łobodziński, który moim zdaniem gra dobrze jak ma więcej miejsca a jego podania mogą nam dużo dać. Dałbym szansę gry od 1 minuty Gargule. Jirsak bardziej mi się podoba jak wchodzi z ławki. Także ważne jest to, że Garguła jest gorzej przygotowany fizycznie, a gdyby doszło do dogrywki, to trzeba będzie dać z siebie wszystko. Nie ukrywam, że chętnie widziałbym Kirma w pierwszym składzie a przynajmniej jako zmiennika Paljica, ale chyba jeszcze nie doszedł do siebie po mistrzostwach. Skład: Jovanić - Cikos, Cleber, Diaz, Pietia - Mały, Sobol, Garguła, Paljic - Żuraw, Boguski Zmiany - Łobo za Paljica, Brożek za Boguskiego, Jirska za Gargułę
Ostatnio edytowane przez gianbuffon : 01.08.2010 o godz. 21:57.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
No to Łobo bankowo na ławce, Małego na prawe. Zalazł mi za skórę jak pewnie większości z was ale jest gwarantem walki na skrzydle a na Tofik Arena będzie trzeba nie tyle gryźć, co wręcz kosić trawę. Martwię się bardzo jak drużyna będzie tam wyglądać kondycyjnie.. czy "zaskoczą" do czwartku? Chyba nie można się łudzić, że będzie pod tym względem znaczący progres w stosunku do pierwszego meczu. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|