The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
killabeez
Junior Member

Od: 06.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.08.2010, 16:55
fialo napisał(a):Wyświetl post
Teraz sytuacja jest inna. Przykra prawda jest taka, że gramy z drużyną, która jest po prostu lepsza od nas. Smutna prawda. Są lepiej wyszkoleni technicznie, szybsi, lepiej zoorganizowani, lepiej poukładani taktycznie, lepiej przygotowani fizycznie. Po prostu Wisła Kraków jest drużyną słabszą niż Karabach Agdam. Smutne, bo smutne, ale niestety prawdziwe. Nie można jakoś strasznie rozpaczać z tego powodu, przegraliśmy z drużyną, której piłkarze mają większe umiejętności niż nasi.
Rozumiem że teraz w modzie jest narzekanie na to jacy jesteśmy słabi, ale chyba oglądaliśmy inny mecz. Do 70 minuty prowadziliśmy grę, Azerowie raptem kilka razy coś pograli na naszej połowie. Przegraliśmy, ale nawet grając beznadziejnie byliśmy w całym meczu lepszą drużyną. Końcówka oczywiscie należała do Azerów, ale był to wynik zrezygnowania, głupio straconej bramki i później czerwonej kartki. Jesteśmy słabi, ale oni są jeszcze słabsi. W całym meczu nie pokazali NIC, z wyjątkiem paru akcji z kontry, grając przeciwko naszej 10. To nie może przesłaniać obrazu całego meczu.

Ja nasze szanse oceniam na 70%, naprawdę ogranie ich jedną bramką, np. 2-1, jest możliwe nawet przy tak beznadziejnej grze naszych jak w czwartek. Trochę wiary w drużynę, w końcu jesteśmy kibicami.
polska.mysl.szkoleniowa
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 01.08.2010, 16:57
Dwóch defensywnych to pomysł o tyle dobry, że Sobolewski umrze z odwodnienia w tamtym upale, jeśli będzie miał sam robić krecią robotę + rzeczywiście moglibyśmy wtedy natychmiast przejąć piłkę, atakować.

Problem polega na tym, że Azerowie mogą wcale nie chcieć grać otwartego futbolu i sami wystawią dwóch defensywnych i to w wariancie z jednym napastnikiem, sami będą czekać na kontry. Będziemy potrzebować Jirsaka lub Garguły - bo nie wierzę w to, że Sobol, Wilk, Diaz będą potrafili zagrać dobrą piłkę prostopadłą na Żurawskiego/Brożka.

Diaz przydałby się na tej lewej obronie, Brożek Piotr w pomocy - niestety, nie myślałem, że kiedyś to powiem, ale wydaje się, że na Diazie można teraz bardziej polegać, że głupio nie straci, że się wróci itd.
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 01.08.2010, 18:00
Diaz moim zdaniem to nasz najlepszy obrońca, którego mamy w tej chwili - takie jest moje zdanie. Nie pamiętasz już meczu z Barceloną, kiedy to Diaz był naszym chyba najlepszym zawodnikiem w tym meczu grając na środku obrony i zaliczył kilka udanych interwencji pomimo gry do jednej bramki. To piłkarz bezkompleksowy, on musi grać w pierwszym składzie.

Kasper musi po prostu w tym meczu postawić na sprawdzonych zawodników, jak Garguła, Sobol, Piotr Brożek, Diaz, Kirm, Małecki, Jirsak, Paweł Brożek, Żurawski czy Boguski. Tylko spośród tych piłkarzy wybierałbym skład do drugiej linii i do linii ataku na rewanż z Azerami. Żadnych Paljiców, Wilków...
RAF
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 01.08.2010, 18:00
killabeez napisał(a):Wyświetl post
Rozumiem że teraz w modzie jest narzekanie na to jacy jesteśmy słabi, ale chyba oglądaliśmy inny mecz. Do 70 minuty prowadziliśmy grę, Azerowie raptem kilka razy coś pograli na naszej połowie. Przegraliśmy, ale nawet grając beznadziejnie byliśmy w całym meczu lepszą drużyną. Końcówka oczywiscie należała do Azerów, ale był to wynik zrezygnowania, głupio straconej bramki i później czerwonej kartki. Jesteśmy słabi, ale oni są jeszcze słabsi. W całym meczu nie pokazali NIC, z wyjątkiem paru akcji z kontry, grając przeciwko naszej 10. To nie może przesłaniać obrazu całego meczu.

Ja nasze szanse oceniam na 70%, naprawdę ogranie ich jedną bramką, np. 2-1, jest możliwe nawet przy tak beznadziejnej grze naszych jak w czwartek. Trochę wiary w drużynę, w końcu jesteśmy kibicami.
Tylko pytanie pozosteje otwarte jak sie przedrzec przez ich skomasowana obrone grajac bez skrzydlowych? Mozna przyjac ze Malecki bedzie operowal na prawym skrzydle ale lewe? Przez moment myslalem o parze napastnikow: Zurawski - Malecki, Kirm na prawej i (mimo wszystko) Paljic na lewej. a moze 4-5-1? z Zurawskim na szpicy, dwoma defensywnymi, Gargula i skrzydlowymi w osobach Kirma i Maleckiego (falszywy napastnik) ? Powiem tak, Kasper niby ma z czego wybierac (ilosc zawodnikow) ale... tak naprawde to nie kim grac i przesuwanie zawodnikow na pozycje to tylko i wylacznie wybieranie zmniejszego zla....
Szostego sierpnia roku panskiego 2003 zdziesiatkowani przez kontuzje i chimery pilkarze Wisly Krakow starli sie z Cypryjczykami w Nikozji. Walczyli jak poeci, walczyli jak prawdziwi Krakowianie. I wywalczyli awans do III rundy el. Champions League....
RAF
Senior Member

Stary 01.08.2010, 18:04
bonawentura napisał(a):Wyświetl post
Kasper musi po prostu w tym meczu postawić na sprawdzonych zawodników, jak (..) Boguski
Bron Boze.... Boguskiego w obecnej formie wyslalbym na trybuny. Zawodnij nie umiejacy podac, przyjac i uderzyc nie pomoze nam. Poza tym.... Boguski jest za "miekki" na Azerow. Tam trzeba walczakow jak Malecki, Sobol (mimo wszystko)... Zastanawialbym sie nad Paljiciem; ma on to czego nie ma wiekszosc naszych: szybkosc... Pozostaje pytanie czy od pierwszje minuty czy wprowadzic na podmeczonych Azerow... Zreszta cholera wie, kto bedzie bardziej zmeczony: My czy oni?
Szostego sierpnia roku panskiego 2003 zdziesiatkowani przez kontuzje i chimery pilkarze Wisly Krakow starli sie z Cypryjczykami w Nikozji. Walczyli jak poeci, walczyli jak prawdziwi Krakowianie. I wywalczyli awans do III rundy el. Champions League....
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 01.08.2010, 18:10
Nie no z Boguskim może i racja po prostu chodziło mi o zgranie całego zespołu. Monolit trzeba zachować, a te nowe "pierwiastki" ;-) wkładać do drużyny po przerwie. Takie jest moje zdanie. Jak w Kaiserslautern był jokerem(Paljic), to czemu nie w Wiśle?
Dean
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 01.08.2010, 18:12
Braku ambicji w ostatnim meczu nie daruję na długo. Oczywiście jednemu - góra dwóm się chciało, ale nic więcej.

RAF
Senior Member

Stary 01.08.2010, 18:14
bonawentura napisał(a):Wyświetl post
Nie no z Boguskim może i racja po prostu chodziło mi o zgranie całego zespołu. Monolit trzeba zachować, a te nowe "pierwiastki" ;-) wkładać do drużyny po przerwie. Takie jest moje zdanie. Jak w Kaiserslautern był jokerem(Paljic), to czemu nie w Wiśle?
Moze w Kaiserslautern byli lepsi od niego dlatego wchodzil z lawki, w Wisle nie widze szybszego bardziej przebojowego zawodnika niz on (moze Malecki)....
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 01.08.2010, 18:15
RAF napisał(a):Wyświetl post
Bron Boze.... Boguskiego w obecnej formie wyslalbym na trybuny. Zawodnij nie umiejacy podac, przyjac i uderzyc nie pomoze nam.
a kto za niego ? Kirm,Łobo a może Palijc ? są jeszcze słabsi od niego .Boguski lepiej czuje sie w ataku niż na skrzydle.Tak bym zestawił pomoc : Piotr Brożek-Sobol-Garguła-Małecki. Atak Boguski(Brożek)- Żuraw.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 01.08.2010 o godz. 18:19.
Zwitter
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 01.08.2010, 18:16
Jeśli Boguski, Bunoza i Paljić zagrają w rewanżu od pierwszej minuty to będzie sabotaż ze strony Kasperczaka i dla mnie będzie jasne, że na 99% nie awansujemy. Zresztą widząc Boguskiego w pierwszym składzie z Karabach(w pierwszym meczu) było dla mnie sporym zaskoczeniem, pamiętając jak grał on w meczach z Szawle.
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 01.08.2010, 18:17
Cytat:
Palijc
K**wa! Kolejny, który ocenia go po mniej niż 90 minutach....

Z Kirmem się zgadzam, z Łobo niekoniecznie...
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

RAF
Senior Member

Stary 01.08.2010, 18:19
AYALA napisał(a):Wyświetl post
a kto za niego ? Kirm,Łobo a może Palijc ? są jeszcze słabsi od niego .Boguski lepiej czuje sie w ataku niż na skrzydle.Tak bym zestawił pomoc : Piotr Brożek-Sobol-Garguła-Małecki
Malecki na skrzydlo i Brozek z Zurawskim w ataku. Mozna rowniez podyskutowac nad taktyka 4-5-1: dwaj defensywni w pomocy, skrzydlowi i Gargula + Zuraw na szpicy.........
Zwitter
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 01.08.2010, 18:23
WiślakMyślenice napisał(a):Wyświetl post
K**wa! Kolejny, który ocenia go po mniej niż 90 minutach....
Jeżeli chodzi o mnie to ja go absolutnie nie oceniam! Podobnie jak Bunozy. Po prostu Ci dwaj nie mają prawie żadnego zgrania z drużyną. Nie ma zgrania, nie ma dobrego porozumienia, nie ma porozumienia są wpadki. Jasne jak słońce. I nie chodzi mi w porozumieniu o jakąkolwiek barierę językową.
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 01.08.2010, 19:04
RAF napisał(a):Wyświetl post
Moze w Kaiserslautern byli lepsi od niego dlatego wchodzil z lawki, w Wisle nie widze szybszego bardziej przebojowego zawodnika niz on (moze Malecki)....
Mnie sie wydaje, ze szybkosc to raczej w biegach na 100 czy 400 metrow a przebojowosc to np. w You Can Dance. Byc moze wlodarze klubu kieruja sie podobnymi kryteriami dlatego mamy glownie szybkich i przebojowych zawodnikow a ze ta glupia pilka im przeszkadza...

Azerowie sa wolni, nudni ale za to potrafia w miare prosto kopac.
RAF
Senior Member

Stary 01.08.2010, 19:40
Azerowie wolni? Nie, oni nie sa wolni. Jednym z elementow pilkarskiego rzemiosla w ktorym oni nas przewyzszali na SS bylo wybieganie i ogolna przewaga fizyczna (szybciej doskakiwali do naszych itd.) Nie pisz prosze ze szybkosc sie nie liczy w pilce bo jest ona jedna z cech jaki musi miec dobry skrzydlowy. Uche nie byl szybki? Kosowski nie byl szybki? Oczywiscie, technika jest rowniez bardzo wazna ale wolny skrzydlowy z technika jest tak samo zbyteczny jak szybki bez techniki.
thechris
Senior Member

Stary 01.08.2010, 20:27
Najszybszym skrzydlowym we Wisle byl Paulista. I co z tego skoro byl przecietnym pilkarzem?

Napisales, ze wystawialbys Palijcia bo jest najszybszy i najdynamiczniejszy. Mnie smiesza takie argumenty co opisalem w poprzednim poscie wiec nie bede sie powtarzal.

Azerowie nie zaimponowali mi szybkoscia biegania. Oni begiali madrze. Co z szybkiego biegania jak sie biega glupio? Kirm biega po 12km na mecz i nic z tego nie wynika bo to nie jest lekkoaltetyka. Palijc z kolei 2x przyspieszyl i znikl. W drugiej polowie zobaczylem go dopiero jak szybko potrafi biec na lawke.
Ostatnio edytowane przez thechris : 01.08.2010 o godz. 20:34.
lorddavy
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 01.08.2010, 20:33
Zwitter napisał(a):Wyświetl post
Jeśli Boguski, Bunoza i Paljić zagrają w rewanżu od pierwszej minuty to będzie sabotaż ze strony Kasperczaka i dla mnie będzie jasne, że na 99% nie awansujemy. Zresztą widząc Boguskiego w pierwszym składzie z Karabach(w pierwszym meczu) było dla mnie sporym zaskoczeniem, pamiętając jak grał on w meczach z Szawle.
Bunoza nie może zagrac bo dostał 2 żółte.

Ja bym desygnował taką 11:

Jovanic-Diaz,Kowalski,Cleber,Cikos-Piotr Brożek,Garguła,Sobol,Kirm-Paweł Brożek,Małecki

na podmęczonych Azerów wpuścic Żurawskiego i ew. Łobo...
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 01.08.2010, 20:38
Lysy napisał(a):Wyświetl post
Jesteś młodym kibicem, możesz nie pamiętać Realu Saragossa czy Schalke. Wybaczamy.
pamiętamy pamiętamy zaraz będziemy obchodzić 10-lecie tych pamiętnych wydarzeń kiedy następne takie sukcesy 2015...2017

czy jeszcze ktokolwiek ma wątpliwości że Petrescu miał 100% racji co do mentalności naszych piłkarzyków , ja to bym nie miał chyba sumienia tak "okradać" swojego szefa jak ONI
alejasienieznam
thechris
Senior Member

Stary 01.08.2010, 20:39
Na ten moment Cleber jest niezdatny do gry wiec nudzisz przemeblowac jakos swoje ustawienie.
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 01.08.2010, 20:40
a ja bym się nie pitolił. Skład 3-4-3, czyli: Jovanić-Diaz,Cleber,Cikos-Pietia, Jirsak, Garguła, Łobo-Żuraw, Brożek,Mały. Wóz albo przewóz. Przynajmniej nie było by nudno. A jak już odpaść, to z pier****ięciem.
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 01.08.2010, 20:43
Elendil napisał(a):Wyświetl post
a ja bym się nie pitolił. Skład 3-4-3, czyli: Jovanić-Diaz,Cleber,Cikos-Pietia, Jirsak, Garguła, Łobo-Żuraw, Brożek,Mały. Wóz albo przewóz. Przynajmniej nie było by nudno. A jak już odpaść, to z pier****ięciem.
Wiesz, ale chyba MŚ nie oglądałeś

Ten mecz będzie jak mecz na MŚ. Nawet Hiszpanie grali dwoma defensywnymi pomocnikami, nie mówiąc o jednym.

Przy takim ustawieniu nawet jakbyśmy zdobyli pierwsi bramkę to zaraz byśmy stracili.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
bozar
Senior Member

Stary 01.08.2010, 20:50
Elendil napisał(a):Wyświetl post
W tym szaleństwie jest metoda..chociaż wizja nie w pełni zdrowego Clebera jako jedynego stopera może przyprawić o zawroty głowy. Myślę że możnaby spróbować takiego ustawienia na ostatnie 30 min jeśli wczesniej nic by się nie kleiło, taki va bank od pierwszej minuty to chyba jednak przesada.
Mnie zastanawia jak nasi zniosą tamtejsze warunki atmosferyczne (ponoć bardzo wilgotno i gorąco).W takich warunkach "atletę" pokroju Łobo trzeba by zmieniać po 30 min..
willow
a.k.a. morgenes

Stary 01.08.2010, 20:54
Azerowie byli przede wszystkim lepsi technicznie. To pierwsza rzecz, jaka mi się rzuciła w oczy.
Druga to taka, że grali bardzo blisko nas, z ogromnym zaangażowaniem, nie było dla nich straconych piłek.
Nasi chodzili po boisku, a największym naszym mankamentem była fatalna gra bez piłki, kompletny brak ruchu z przodu, brak wychodzenia na pozycję, co w efekcie powodowało zwalnianie gry i dużo niecelnych podań.

Dziwi mnie to, bo za "pierwszego" Kasperczaka byłem stałym bywalcem treningów, byłem na zgrupowaniu w Zakopanem i wiem, że Kasperczak na ten element gry zwracał zawsze szczególną uwagę. Wielokrotnie powtarzał, że kiedy nasz zawodnik ma piłkę, natychmiast musi mu się pokazać co najmniej dwóch kolegów. Nie sądzę, żeby i tym razem nie wpajał tego naszym kopaczom.... A to był jak dla mnie ten element, który w pierwszej kolejności przyczynił się do takiego a nie innego obrazu gry.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 01.08.2010, 20:55
Wiem, że niestety dzisiejszy futbol to przede wszystkim catenaccio, ale jak się patrzy, jak wolno piłka przechodzi przez obrońców, leniwie wędruje od pomocnika do pomocnika, a potem jakieś niedbałe zagranie do napastnika i koniec akcji, to ma się ochotę obejrzeć ultra zmasowany atak. Konstruowanie akcji przez Wisłę przez ostatnie 2 lata przyprawia o zawrót głowy.
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
lorddavy
Senior Member

Stary 01.08.2010, 21:00
Jeśli Cleber się nie wykuruje to 2 opcje, Singlar na środku za niego albo Diaz na środek, Piotr B. na lewą obronę, Kirm na lewe skrzydło i Łobo (Boguski) - nie wiem który mniej słaby na prawe.

Opcja 1 lepsza bo szkoda Piotrka do defensywy cofac...
thechris
Senior Member

Stary 01.08.2010, 21:18
Prognoza dla Baku jest stala. W czwartek ma byc 36C oczywiscie w cieniu. Noce tez sa cieple, 26C
marek2a
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 01.08.2010, 21:19
Moja 11 to:

Jovanić-Cikos,Cleber,Diaz,Pietia-Mały, Sobol,Jirsak,Kiro-Żuraw, Brożek
Czyli pewność z tyłu,bo tego brakowało najbardziej
wojti11795
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2010

Stary 01.08.2010, 21:51
http://www.wisla-online.pl/news/marc...cie-wisle-1263

Tu jest wypowiedź Marcelo o meczu, mówi tam że był zdziwiony że nie garł Diaz
gianbuffon
Senior Member

Stary 01.08.2010, 21:52
Odnośnie gry bez piłki przypomniała mi się jedna sytuacja w ostatnim meczu. Z autu szybko chciał wybijać Cikos, Pa. Brożek był niekryty i gdyby dostał piłkę, to mogło być groźnie. Ale ten będąc niezadowolony z akcji odwrócił się plecami i coś pieprzył pod nosem. Ja mam takiego zachowania już dość. Widać, że kara dla Małeckiego w postaci braku gry od 1 minuty poskutkowała. Był najlepszych zawodnikiem Wisły, z Przebojem również pokazał się z dobrej strony. Do czego dążę? Do tego, że również Brożek powinien w końcu siąść na ławce i zastanowić się nad swoim zachowaniem na boisku. Koniec z machaniem rąk i krytykowaniem kolegów z drużyny!

Ktoś wyżej pisał o taktyce 3-4-3. Moim zdaniem już lepiej zagrać 2-2-4-2. Mam na myśli bardzo ofensywnie grających dwóch bocznych obrońców. Dokładnie tak jak to było za pierwszej kadencji Kasperczaka. Pamiętacie jak od 1 minuty Wisła siedziała całą drużyną na połowie rywali? A bramki padały w pierwszych 10 minutach? Tylko trzeba uważać na kontry. Grać bardzo agresywnie w odbiorze. No i tutaj najważniejsze będą skrzydła i wolnym Łobodzińskim, bojącym się gry Boguskim i niepewnym w dryblingu Kirmem nic nie zrobimy. Postawiłbym na Paljica i Małeckiego. W drugiej połowie, najlepiej po korzystnym wyniku dla nas (daj Boże) powinien wejść Łobodziński, który moim zdaniem gra dobrze jak ma więcej miejsca a jego podania mogą nam dużo dać.
Dałbym szansę gry od 1 minuty Gargule. Jirsak bardziej mi się podoba jak wchodzi z ławki. Także ważne jest to, że Garguła jest gorzej przygotowany fizycznie, a gdyby doszło do dogrywki, to trzeba będzie dać z siebie wszystko.
Nie ukrywam, że chętnie widziałbym Kirma w pierwszym składzie a przynajmniej jako zmiennika Paljica, ale chyba jeszcze nie doszedł do siebie po mistrzostwach.

Skład:
Jovanić - Cikos, Cleber, Diaz, Pietia - Mały, Sobol, Garguła, Paljic - Żuraw, Boguski
Zmiany - Łobo za Paljica, Brożek za Boguskiego, Jirska za Gargułę
Ostatnio edytowane przez gianbuffon : 01.08.2010 o godz. 21:57.
bozar
Senior Member

Stary 01.08.2010, 21:56
thechris napisał(a):Wyświetl post
Prognoza dla Baku jest stala. W czwartek ma byc 36C oczywiscie w cieniu. Noce tez sa cieple, 26C
Słabo :|
No to Łobo bankowo na ławce, Małego na prawe. Zalazł mi za skórę jak pewnie większości z was ale jest gwarantem walki na skrzydle a na Tofik Arena będzie trzeba nie tyle gryźć, co wręcz kosić trawę.
Martwię się bardzo jak drużyna będzie tam wyglądać kondycyjnie.. czy "zaskoczą" do czwartku? Chyba nie można się łudzić, że będzie pod tym względem znaczący progres w stosunku do pierwszego meczu.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów