|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
W 89' tez nikt nie nazwał spraw po imieniu i piwo w ten sposób nawarzone pijemy do dzisiaj.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 01.06.2013 o godz. 19:56.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2009
Offline |
|
|
Tak, od razu jak sklepy zamkną w niedzielę to co dziesiąty Polak straci pracę, bezrobocie wzrośnie do 20 %, jak czytam niektóre komentarze to śmiać mi się chce
![]() Sprawa jest prosta, ustawa tak nie przejdzie bo nie jest na rękę galeriom handlowym i innym hipermarketom które w niedzielę mają największy utarg bo dziwna moda nastała w naszym kraju, że niedzielę spędzamy na zakupach albo chodzeniu po sklepach, ale jaki kraj to taki obyczaj ...
Ostatnio edytowane przez heoij : 01.06.2013 o godz. 20:03.
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
PIS co chwile mówi ,że troszczy się o najsłabszych i najbiedniejszych , właśnie po tej propozycji widać jak się troszczy , najwięcej stracą na tym najbiedniejsi i najgorzej zarabiający pracownicy hipermarktów. Też mam nadzieje ,że ta komusza propozycja nie przejdzie ,bo nie chce ,żeby mi ktoś ustawowo planował czy mogę sobie w niedziele iść na zakupy czy nie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2009
Offline |
|
|
@ AS82- Specjalnie chciałem to przejaskrawić bo to nie jest największy problem w naszym kraju. Media dostały kolejny temat zastępczy i wałkują go już od tygodnia a Ty powtarzasz za nimi ...
Uwierz mi są ważniejsze rzeczy w tym kraju do zrobienia niż zajmowanie się tym czy kupisz w niedzielę serek czy jogurt w supermarkecie ... ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
|||
Dlaczego, uważasz że pracować dla Tesco w niedziele to coś złego, a już w prywatnym sklepie ok? Bo nie rozumiem... Dlaczego kobiety we własnych sklepach mogą tyrać po 7 dni w tygodniu i brać wolne 5 dni w wakacje, a kobiety z tesco w niedziele już pracować nie mogą? Dlaczego na stacjach w wielkich koncernach już pracować można? Możesz mi to wytłumaczyć? Dwa, skąd słowa o nie wielu klientach? Przecież gdyby tak było, to wielkie koncerny by nie otwierały sklepów 7/24. Zresztą przejdź się do byle osiedlowego sklepu - krócej, ale pewnie też w niedzielę otwart. Jak myślisz czemu, żeby straty robić? Cytat:
Co do siesty - przykład z dupy. Akurat we włoszech właśnie wielkie sieci są otwarte, a małe sklepy pozamykane. (nie wiem jak w Hiszpanii czy Grecji, ale są to dwa kraje które jedne z nie wielu są w wiekszej czarnej dupie niż my). Wątpie też czy jest takie prawo ZABRANIAJĄCE handlu w czasie sjesty. To taka tradycja, dokładnie taka jak w polsce zamknięte sklepy w niedziele. Ale nikt nikomu jej nie broni naruszać.
I nie ma znaczenia, czy wzrośnie o 30%, czy 0,000003%. ŻADNE działania które mogą zwiększyć bezrobocie w naszym kraju nie mają prawa być teraz podejmowane.
Ostatnio edytowane przez Konrad. : 02.06.2013 o godz. 01:38.
![]()
Ddf
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Zdaję sobie sprawę z argumentów ekonomicznych jakie zostały tutaj przedstawione, na tyle twardo stąpam po ziemi, że jeśli w toku dyskusji na temat wolnej niedzieli padną twarde dane ile osób straci pracę, jestem w stanie przyznać racje osobom, które są przeciwne takiemu zakazowi. Choć ta decyzja i tak nie jest zależna od Nas. Z drugiej jednak strony bezrobocie szybko rośnie bez względu na zakaz handlu w niedziele. Nasza gospodarka z każdym miesiącem słabnie w zastraszającym tempie. Otwarte galerie handlowe nie "uzdrowią" tej sytuacji. Jak dalej tak pójdzie to tylko garstkę "uprzywilejowanych" osób stać będzie na robienie zakupów nie tylko w niedzielę. Reszta co najwyżej może popatrzeć na wystawy w galeriach. Nie można tego zrzucić na światowy kryzys, lecz na nieudolność obecnej władzy lub co gorsza celowe działanie dla osiągnięcia własnych korzyści. A tak nawiasem mówiąc pomysł zakazu handlu w niedzielę popiera ponad 49% przeciwnych temu jest 45%, więc w tej kwestii Polska jest podzielona. Jeśli chodzi o Hiszpanię to kilka lat temu sklepy wielkopowierzchniowe otwarte były jedynie w pierwszą niedzielę miesiąca, choć nie sądzę by coś się tam pod tym względem zmieniło (jednak otwarcie galerii w niedziele nie zahamuje wzrostu bezrobocia w Hiszpanii tak prawdę mówiąc nic to nie poprawi).
Ostatnio edytowane przez hiszpan00 : 02.06.2013 o godz. 08:11.
|
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Najgorsze to jest to, że te pieniądze wydane w markecie raz na zawsze znikają z Polski. Promil ich idzie na marne wypłaty, a reszta kapitału wyjeżdża stąd bezpowrotnie. Osobiście wolę jak najczęściej korzystać z mniejszych sklepów, bo wbrew pozorom nie zawsze jest drożej. Szybko i sprawnie się obsłużę, a nie przeciskam się z wózkiem jak bydło, żeby sięgnąć po promocyjny przecier pomidorowy za 0,99 gr. Trzeba się szanować.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
1. te złe markety zatrudniają dziesiątki tysięcy osób, które mają pensję i płacą podatki w Polsce. Zarobione pieniądze wydają, dają zarobić innym, tworzą miejsca pracy, płacą podatki itd. KÓŁKO 2. Sprzedają Polskie produkty, więc ich producenci zarabiają, przez co tworzą miejsca pracy. Zarobione pieniądze wydają, dają zarobić innym, tworzą miejsca pracy, płacą podatki itd. KÓŁKO i ta cała kasa zostaje w Polsce. a że zyski transferują? I co z tego? Obchodzi to tylko pisowską mafię, która chciałaby na tej kasie położyć swoje łapy. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
|
Cytat:
Cytat:
Po drugie podatki zapłacone w kraju uniemożliwią transfer gigantycznych pieniędzy za granicę. Co ma znaczenie dlatego, że żywność w Polsce mogłaby być tańsza, gdyby sieci hipermarketów przestały nakładać na sprzedawane towary kosmiczne marże. Po trzecie hipermarkety niechętnie współpracują z dostawcami małej czy średniej wielkości: większość produktów kupują w wyniku negocjacji prowadzonych na szczeblu krajowym a nawet światowym. I w końcu po czwarte hipermarkety przy każdym otwarciu nowej placówki triumfalnie obwieszczają stworzenie nowych miejsc pracy. Jest to prymitywne oszustwo, niestety wielu wierzy (lub chce wierzyć) w takie bajki. Jedno miejsce w supermarkecie niszczy kilka a nawet kilkanaście miejsc pracy w lokalnym handlu. Hipermarkety nie tylko zabierają pracę handlowcom: wchodzą także w segment produkcji, tworząc wyroby sprzedawane pod własną marką. Takie wyroby są sprzedawane grubo poniżej cen innych, markowych wyrobów. Wytworzeniem takich wyrobów zajmują się mali producenci, z reguły nie posiadający znanej marki ani silnej pozycji rynkowej. Całą marże zgarnia oczywiście hipermarket. Oprócz absurdalnych zwolnień, którymi obsypywane są w Polsce duże sieci handlowe (m.in. zwolnienia z VATu, podatków gruntowych, etc.) należy wspomnieć jeden element: osławione ceny transferowe. Proceder ten polega na wykorzystywaniu różnic w podatku dochodowym w poszczególnych krajach. Ponieważ stawki podatku dochodowego od osób prawnych w Polsce są relatywnie wysokie, hipermarkety zawyżają wartość towarów przywożonych do naszego kraju. Poza tym koszty powiększane są przez usługi dokonywane przez podmioty zagraniczne (np. doradcy, eksperci i konsultanci francuscy). Skutki są takie, że w Polsce generowane są wyłącznie koszty, podatek płaci się od dochodu (dochód = przychód - koszt), a ponieważ prawie żadna sieć handlowa w Polsce oficjalnie nie osiąga dochodu, to do kasy państwa nie wpływa ani złotówka! Działalność państwa jest finansowana przez kupców handlujących na bazarze, którym nikt nigdy żadnej ulgi nie dał. W zamian za płacenie podatków kupcy usuwani z najlepszych punktów miast, a w miejscu targowisk stawiane są kolejne biurowce. Z kolei konsumenci też powinni dostrzec, że kupując w supermarkecie w konsekwencji zabiorą miejsca pracy... samym sobie, bo lokalny handel, przemysł i rzemiosło niedługo będzie istnieć wyłącznie na papierze. Oby zmiana świadomości nastąpiła, zanim bezrobocie w Polsce wzrośnie z 14% do 40% . |
||
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
http://www.tvn24.pl/biznes-gospodark...em,267273.html zapomniałeś Szpeniu jeszcze dodać ile małych - rodzinnych sklepików upadło dzięki marketom, a to byli zazwyczaj wyborcy PO
Ostatnio edytowane przez AYALA : 02.06.2013 o godz. 13:23.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Nie wiem czemu tak demonizujecie markety. Patrząc na to jak wygląda udział kapitału polskiego w sieciach franczyzowych, czy w hurtowniach spożywczych (choćby Mar-Ol, który dosyć dobre znam) to naprawdę trzeba być bardzo negatywnie nastawionym, aby widzieć wyłącznie minusy ich działalności. Kwestia zatrudnienia pracowników, pracy i płacy dla podwykonawców, czy właśnie hurtowni, a także rynku zbytu dla rodzimych rolników produkujących artykuły spożywcze typowo pod sklepy sieciowe ma niebagatelne znaczenie. Czasem wydaje mi się, że niektórzy widzą tylko Biedronkę (o dziwo polska firma, która została sprzedana dekadę temu Portugalczykom, a teraz jest to firma holenderska), albo Tesco, czy Carrefoury, a tak naprawdę gro sieci sprzedaży, czy marketów należy do Polaków.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Gdzie widzisz demonizowanie marketów w poprzedzających Twoją wypowiedziach?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|||
Cytat:
Cytat:
Dlatego propagandowe pitolenie wypasionych biznesmenów i straszenie ludzi większym bezrobociem trafia do słabo zorientowanych, mających mentalność niewolników. Chcesz to wierz w te bajki. |
|||
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Oj, ale motacie
![]() Jeśli o mnie chodzi można zamykać wszystko w niedziele - nie dlatego że mam zamiar z rodziną iść do Kościoła tylko po prostu mnie to wali czy kupię chleb w sobotę czy w niedzielę. I tak robię zakupy co 2-3 dni więc zawsze może być to inny dzień tygodnia. Obie strony jak zwykle demonizują w takich przypadkach ale jak widać na przykładzie wielu krajów - nie jest to koniec świata dla gospodarki. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
|||||||||||
Nie wiem, skąd jakieś zagrywki iż jest to mój premier? Nie głosowałem na nikogo z rządzącej koalicji, więc daruj sobie. Dwa, śmiejesz się z Tuska, że bierze przykłady z niemiec jakie mu są wygodne, a ty co robisz? Cytat:
A czemu nie na Francji, Czechach, Austrii, Holandii, Wielkiej Brytanii, Rosji, czy Kolumbii gdzie handlować w niedzielę można? Masz w ogóle jakiś argument, dlaczego człowiek nie może handlować w niedzielę, poza tym że w niemczech tak jest? Dwa - jeśli już jakiś argument w końcu wymyślisz, dlaczego chcesz zakazać tylko handlu w niedzielę i świetą? Dlaczego już np. warsztaty, restauracje, kina, baseny, dyskoteki, rolnicy, wszystkie inne "działy" gospodarki mają święte prawo wyboru? Zakażmy wszystkiego oprócz usług ratujących zdrowie i życie, oraz dbających o bezpieczeństwo kraju. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tylko co ma do tego ten zakaz w niedzielę? co to zmieni? Cytat:
NIGDZIE nie zasugerowałem, że w jakikolwiek sposób popieram obecny rząd. Ba, nie raz go na tym forum krytykowałem. No, ale na moje nieszczęscie, mój pogląd w sprawie zakazu handlu w niedziele, jest taki sam jak ryżego. A jak ktoś zgadza się z tuskiem w jakiejkolwiek kwestii, to już dla ciebie jest skończonym debilem popierającym z całego serca obecne rządy. Miejmy nadzieję, że nie padnie propozycja zaatakowania Rosji przez Polskę, bo jak Tusk będzie przeciw, to znowu będę sie musiał z nim zgodzić... Cytat:
Cytat:
Natomiast zatrudnienie w handlu od lat się zwiększa. Także można płakać, jak mój sąsiad, gdy otwarł się nie dawno lewiatan u nas w miejscowości i być może będzie musiał zwinąć interes. Ale prawda taka, że on zatrudniał dwie osoby, a Lewiatan zatrudnia ponad 20... Cytat:
.Masz trzy opcje, czy po wprowadzeniu zakazu handlu w niedziele: a - bezrobocie w handlu minimalnie wzrośnie. Choćby o jedna osoba w polsce straci prace! b- nic a nic nie zmieni się. Ani o jeden etat! Wszyscy którzy pracowali w niedzielę, dostaną teraz robotę w tygodniu. c - dzięki temu bezrobocie się zmniejszy. Nie ma czwartej opcji. Ja uważam, że A, ty mnie wyśmiałeś, mimo że sam nie wyraziłeś poglądu w tej sprawie. Pragnę go poznać. Nie wiem też na jakiej podstawie wydedukowałeś, że ten wzrost bezrobocia narzucili mi jacyś propagandziści. Nie, sam to wymyśliłem. Może nie mam racji, ale przynajmniej próbuje użyć własnego mózgu a nie tylko linkami rzucać do felietonów. I wcale nie uważam, że będzie to jakiś ogromny wzrost. Będą to pewnie promile, ale jednak w naszym wypadku nawet promile to dużo.
Ja np. pracowałem 7 dni w tygodniu, dzięki czemu miałem siedem dniówek. Jako kierowca w pizzeri. Wcale nie narzekałem, przynajmniej kasa była. Są osoby w handlu które też te 7 dniówek wykręcają. Dlaczego w czasach kryzysu padają pomysły, żeby tą siódmą dniówke odebrać? ![]()
Ddf
|
|||||||||||
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Nie wiedziałem gdzie wrzucić http://www.sadistic.pl/o-kibicach-vt202907.htm O kibicach wypowiadają się: Janusz Korwin Mikke, Ś.P. gen. Sławomir Petelicki, gen. Zbigniew Ścibor - Rylski, płk. Jan Podhorski.
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=-shF8y5ud0Q - obejrzyj Wiślaku, zapewniam że banan pojawi się na twych ustach
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Platformiane rządy czyli "urwa urwie łba nie urwie":
Cytat:
http://niezalezna.pl/uploads/foto201...1370270892.jpg Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 03.06.2013 o godz. 16:48.
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
Ja też kiedyś pracowałem w niedzielę (branża IT) jak akurat dyżur wypadał - też była super premia zawsze - no ale czasy się zmieniają - najgorsze że właśnie gospodarczo jesteśmy teraz w czarnej dupie. Takie zmiany trzeba było wprowadzać 3-4 lata temu ale jak wiadomo przez ostatnie 6 lat żadnych zmian kluczowych dla gospodarki wprowadzić się nie udało. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak nasz rząd troszczy się o starszych obywateli, często schorowanych.
wis.la/l8skl A tak o najmłodszych http://podatki.wp.pl/kat,70474,title...?ticaid=110b3b Paranoja jakaś.
Ostatnio edytowane przez hiszpan00 : 03.06.2013 o godz. 10:46.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wipler - najlepszy poseł z PiS odchodzi. Ciekawe co na niego znajdzie Hoffman
![]() może być ciekawie z tym stowarzyszeniem Republikanie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Typowy zabieg socjotechniczny. Nagłaśnia się nieistotne wydarzenia nadając im wysoka rangę, celem odciągnięcia społeczeństwa od sprwaw istotnych. Jaki wpływ na nasze życie będzie miał fakt opuszczenia partii PiS przez Pana Wiplera? A jaki wpływ ma: podwyższenie wieku emerytalnego, nieudolność służby zdrowia, coraz to nowsze sposoby ściągania podatków, ustawa śmieciowa, wszechobecna korupcja czy też planowane zmiany w kodeksie pracy? Widać co znaczy mieć media pod kontrolą i umiejętnie je wykorzystywać.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Akurat Wipler lubi gadać o sprawach istotnych.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
akurat tutaj strzelasz w płot. Wyjście Wiplera z PiSu przynajmniej ja, choć myślę że większość zdrowo myślących odbiera nie jako ucieczka od Jarkacza, a szansę na ciekawszą debate publiczną i lepsza działalność poselską pod szyldem Republikanów. Za Wiplerem stoi think-tank Fundacji Republikańskiej, pewnie też sporo specjalistów i ważnych osób. Poczekajmy, aż wszystko się rozkręci, ujawnią się dalsze plany i osoby. Co jak co, ale uważam w tym przypadku że jego pomysł ma o wiele wieksze szansę zaistnienia niż cuda typu PJN, Solidarna itd. szczerze ... robi sie ciekawie. p.s i tak, pamiętam, że pisałem na niego jak był szum z fajkami i raportem.
Ostatnio edytowane przez Szpen : 03.06.2013 o godz. 12:27.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2003
Offline |
|
W takim o to temacie jak na dłoni widać kto ma socjalistyczne poglądy. Hipokryci się znaleźli. A może macie na dodatek krótką pamięć? @szpen To mogłaby być w końcu ciekawa alternatywa wobec zamkniętego kręgu PO i PiS-u. Nie wiem jednak czy Wipler ma wystarczające zaplecze by zbudować formację rzeczywiście liczącą się na scenie politycznej.
Ostatnio edytowane przez lazy : 03.06.2013 o godz. 12:29.
![]()
c.d.n.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Przy założeniu, że projekt polityczny Wiplera zostanie sensownie zrealizowany, w tym odpowiednio nagłośniony, to "Republikanie" najwięcej głosów mogą odebrać PO, w ilości o jakiej PIS może tylko pomarzyć.
Dlatego ewentualne zaciekłe zwalczanie Wiplera przez środowiska powiązane z PISem będzie głupotą do potęgi n-tej. Na "Republikanów" mogą również zagłosować wyborcy KNP znudzeni "sukcesami" wyborczymi Korwina, a nawet część elektoratu RPP, tego oczywiście wolnorynkowego. Zobaczymy jak to się rozwinie. Ziemkiewicz o odejściu Wiplera http://www.youtube.com/watch?v=9IiMU...ature=youtu.be
Ostatnio edytowane przez cpc : 03.06.2013 o godz. 14:19.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Nic z tego nie wyniknie.
Wipler jeździ objazdowo po Polsce od paru miesięcy i zaplecza politycznego jak do tej pory nie zdobył. Po wyrzuceniu jego kolegi Gowina w gremium decyzyjnego w PO stracił swojego towarzysza broni w kruszeniu zabetonowanych i spetryfikowanych układów w tym kraju. W wyniku swojej bezradności, a także po jeszcze większym skręcie PiS na pozycje socjalne zajmowane do tej pory przez SLD i lewe skrzydło PO próbuje stworzyć kolejny niewypał po PJN i SP w ostatnim czasie. Z kim on chce budować tą republikańską Polskę? Z Bossakiem? Jeszcze niech odkurzą dziadka JKM, a sukces gwarantowany. Najlepsze jest jak na tych jego spotkaniach pojawiały się Kluby GP i dziwiły się czemu nie ma ani jednego słowa o Smoleńsku |
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
|
Skończy jak Zbigniew Ziobro, Jacek Kurski czy z innej grupy Migalski itp. Banici jak dotąd wielkiej kariery nie zrobili chyba , że są przeżutami
![]() A tu prezent od TVP dla wszystkich Polaków: Cytat:
P.S. Czy jest jeszcze jakiś gnój, którym obecna władza nie obrzuciła by Polaków ? Jak można się domyślić w tzw. "polskich" mediach dominowac będa pochlebne komentarze: Cytat:
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 03.06.2013 o godz. 16:54.
|
||
|