|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Na jakiej zasadzie UEFA dokonała tego podziału?
|
|
|
|
Member
Od: 04.2007
Offline |
|
Na dzień dzisiejszy przy kursie euro około 4,03 zł jest do wyciągnięcia za sam awans około 28 mln 613 tys zł. Do tego można doliczyć przejście Litexu : 2,1 mln E co daje 8 mln 643 tys zł. Plus ewnetualnie 6 meczów w LM, za sam udział w każdym meczu jest 325 tys E, co daje 6 x 325 tys E. = 1mln 950 tys E na PLN daje to około 7 mln 850 tys zł. Podsumowująć, jeżeli udało by się dostać do LM i nawet przegrać tam wszyskie mecze dało by to Wiśle 45 mln 105 tys zł. Kwota ta przewyższa nasz budżet o około 5 mln zł, więc jest się o co bić ! Obliczenia prowadziłem na podstawie informacji jakie znalazłem w internecie, więc kwota może się różnić. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
![]()
![]() |
||
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
Legia ma takie losowanie pół na pół, Tottenham i Athletic na pewno nie odpuszczą IV rundy eliminacji, bo oni grają również dla prestiżu swojej ligi i odpadnięcie którejś z tych ekip na tym etapie na pewno odbiłoby się szerokim echem w Anglii czy Hiszpanii. Szczególnie, że obie te ligi rywalizują o miano najlepszej w Europie.
Natomiast Hapoel, PAOK i Spartak to są drużyny mniej więcej na poziomie Gaziantepsporu, tak że jak widać również i w zasięgu Legii. Hapoel sprzedał niemal wszystkich kluczowych zawodników w tym oknie, ich najlepszy obrońca i reprezentant kraju Bondarv przeszedł do Wołgi Niżny Nowogród, świetny golkiper Enyeama, gwiazda Nigerii z ostatnich MŚ poszedł do OSC Lille, dwóch najlepszych pomocników, czyli Zahavi (kreator gry) i Vermouth (prawoskrzydłowy) odeszli do Bundesligi, tak samo jak ich najlepszy napastnik Shechter. Spartak to fajna nazwa, ale piłkarsko są raczej średniakiem rosyjskiej Premier Ligi (aktualnie 7 pozycja), oczywiście ekipa silna, ale nie aż tak, żeby Legia przy dobrej organizacji gry defensywnej i odrobinie szczęścia nie moga ich ukąsić. PAOK jest silny, zwykle dobrze grają w pucharach, ale też nie jest to nie wiadomo jak silna ekipa, do tego raczej bazująca na doświadczeniu niż szybkości, gdyż mają bodaj pięciu zawodników 34-letnich w podstawowym składzie. Jak zatrzymają Vierinhię, to mogą ich przejść. Potencjalnie są nawet słabsi od Turków. --- Śląsk natomiast ominął absolutnie topowe drużyny, mają tylko Lazio które jest piłkarsko naprawdę szalenie silne i chyba zupełnie poza zasięgiem. Niemniej jednak takie Dynamo Kijów to drużyna, która jest bardzo podrażniona odpadnięciem z LM, na pewno będą chcieli odkuć się w LE, celując nawet w finał. PSV z tego co pamiętam to zawsze nieźle grało w LE, do tego jest to drużyna grająca szybko piłką. Birmingham w kontekście rywalizacji ze Śląskiem jest zagadką, na pewno są w zasięgu, jako angielski drugoligowiec, ale też na pewno zagrają na 110% możliwości, bo dla nich LE będzie wielką szansą na pokazanie się i kontakt z piłką na wysokim poziomie, a nie tylko młócką w drugiej lidze. Z drugiej strony pytanie jest takie, czy oni chcą sobie dołożyć 6 dodatkowych spotkań, kiedy ich głównym celem jest powrót do Premier League, kadry zbyt szerokiej to mieć raczej nie będą (aktualnie kontrakty ma tylko 21 piłkarzy, plus juniorzy), a jak pamiętamy w Championship w rundzie zasadniczej jest 46 (!) kolejek, do tego ewentualne baraże o Premier League, Puchar Anglii itd. Celtic, jak cała liga szkocka, jakiegoś oszałamiającego poziomu nie prezentuje. W lidze okazali się słabsi od Rangersów, a przecież Rangersi odpadli z bardzo przeciętnie grającym szwedzkim Malmoe. Na pewno Celtic, choć nazwa w dalszym ciągu robi wrażenie, nie byłby bardzo złym losowaniem dla Śląska. Biorąc pod uwagę, że tutaj w teorii każdy rywal dla Wrocławian jest raczej zbyt silny, jakość gry Celticu wśród tych potencjalnych rywali nie robi aż takiego wrażenia. Podobnie Rumuni są na pewno drużyną na dobrym poziomie, co pokazali w meczu z Wisłą, ale na pewno Śląsk jest w stanie z nimi powalczyć. Generalnie podział na grupy nie taki zły dla Legii i Śląska, teraz oczywista kwestia jest taka, żeby trafić na możliwie najsłabszego rywala. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Moim zdaniem nie mamy szans z PAOKiem. To drużyna zdecydowanie bardziej doświadczona w pucharach (grają dłużej). Nie jest to Aris z którym Jaga sobie mogła z nadziejami popykać, a i tak przepaść była.
Athletic i Spurs to potencjalne ośmieszenie się, więc oby nie. Wyjazdowe soczyste 0-6 jest możliwe. Spartak jest wyjątkowo nieprzyjemny, bo mimo wszystko mało medialny, ale... to jednak nieco słabszy Szachtar z którym nie mieliśmy nic do powiedzenia. Poza tym są w pełni sezonu. I najlepsze. Pomyliłem Hapoel Tel aviv z Hapoelem Hajfa. Z Hajfą byłaby szansa, a tutaj raczej... nie ![]() ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
W LE grają najczęściej drużyny "pół na pół" czyli połowa kluczowych zawodników, plus młodzi albo zmiennicy. Z tym, że w dalszym ciągu nie zmienia to faktu, iż każdy z tych zmienników byłby w naszej lidze absolutną gwiazdą, więc z naszej perspektywy mówienie, że np. Lech to ograł rezerwy Manchesteru City, bo w bramce mieli rezerwowego Shaya Givena, a w ataku rezerwowego Adebayora, jest po prostu groteską. Do czego zmierzam? Nie umniejszajmy sobie na siłę sukcesów, bo wygrana z City, czy Barcą (nawet po wcześniejszym 0:4) niezależnie od okoliczności jeszcze co najmniej przez najbliższe 20 lat będzie dla którejkolwiek z naszych drużyn olbrzymim sukcesem i trudność takiego zadania jest nie lata sztuką - pokażcie mi ile razy coś takiego udało się ostatnio Hapoelowi, Crvenie, Dinamo czy Partizanowi? Czyli topowym drużynom z lig o podobnym poziomie jak nasza. A u nas mówiąc, że przykładowe City wystawia rezerwy przedstawia się to w ten sposób, jakby dosłownie wystawili drużynę rezerw z angielskiej ligi rezerw, złożoną z 17-sto czy 19-sto latków... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Tak jak mówię, Hapoel się rozsprzedał i grają teraz dużo słabiej (ostatnio wyjazdowa porażka z mistrzem Liechtensteinu), co najwyżej poziom Beitaru za czasów ich pojedynku z Wisłą. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Z PAOKiem jak najbardziej macie szanse. Pamiętaj, że w Grecji jest kryzys, który dotyka także kluby piłkarskie a więc pewnie i pensje piłkarzy a co za tym idzie ich motywację. Patrząc przez pryzmat kasy to z tym Gazientepsporem (czy jak mu tam) też nie mieliście szans. Uważam, że mecz byłby podobny jak ten z Turkami. Trochę farta, dobra obrona i kilka kontr.
A Hapoel musielibyście pojechać tak z 3:0, żeby podtrzymać w Izraelu mit silnej ligi polskiej ![]() Athletic Bilbao też jest imo do powalczenia bo to dość specyficzny klub mający w porównaniu z innymi bardzo wąska pulę piłkarzy. Choć tu już są problemy bo mają 3 duże atuty; Llorente, Muniana i dobrego bramkarza EDIT: Śląsk ma przeje*ane po całości. Birmingham City - niby Championship ale wystarczy popatrzeć na skład, że łatwo nie będzie. Rapid Bukareszt to też nie będzie spacerek a reszta poza zasięgiem. Z resztą, z taką grą jaką Śląsk wczoraj zaprezentował to wszyscy ich tam pojadą. Powód: Śląsk
Ostatnio edytowane przez riv : 05.08.2011 o godz. 10:02.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Ehhh... życzę powodzenia ale zespoły są zdecydowanie bardziej topowe niż w LM u nas.
Legia miała mega pecha ,że nie trafiła na potencjalnie słabszego rywala w tej 5 0 22 z kim jak z kim ale z PAOK mogą powalczyć , grecka piłka jest na zakręcie więc największe szanse widzę własnie w Grekach reszta wg. mnie zdecydowanie poza zasięgiem chyba ,że ktoś będzie miał kryzysową formę a tym kimś na pewno nie będą Rosjanie niestety... Śląsk to albo Celtic albo nikt zupełnie inny , Birmingham mówicie ze do przejścia ja jedynie sugeruję zobaczyć na aktualna kadrę , jeden błysk takiego Żygica czy Beausejoura i jest po grze , o reszcie nie ma co wspominać aaaa Rumuni dla nich LE to cel sezonu jak dla nas więc pewnie nie zlekceważą a to = temu że mają lepszą pakę niż Śląsk więc porażka dośc pewna. Tak czy siak to i tak dywagacje nawet z Londyńczykami można przejść przy dniu konia i ogromnym farcie ale...czy ktos w to wierzy ? ![]()
Let other people be who they want to be. Remember, someday, somehow U can be in the minority ...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A Hapoel gra w pucharach od lat jak Maccabi Hajfa ![]()
2. ![]() 3. Nie no stary Athletic to pierwsza 10tka ligi hiszpańskiej od lat. Bez szans. U nas owszem, moze odpuszczą, ale w Bilbao w ciemno biorę 0-2, bo obawiam się masakry. ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
||
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Kurde, ci Legionisci przychodza tu jak do terapeuty: nie uda sie, jestesmy beznadziejni, nie mamy szans,
a mi im musimy podtrzymywać na duchu, ze nie sa tacy zli i moze bedzie dobrze ![]() ![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Legia i Śląsk wylądowały w "koszykach śmierci".
Ciekaw jestem losowania. O awans będzie naprawdę ciężko, no ale w piłce wszystko się może zdarzyć ![]()
Ostatnio edytowane przez buczo1985 : 05.08.2011 o godz. 10:44.
![]()
What's new?
|
|
|
|
Banita
Od: 10.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
dynek.pl - akurat jeśli chodzi o legionistów, to na naszym forum nie od dziś sobie z nimi dyskutujemy i - poza niektórymi napinkami - nie zauważałem jakiejś większej wzajemnej pogardy (chodzi mi oczywiście o dyskusje na temat pucharów). Niech awansuje Wisełka, niech dobrze zagra Legia i Śląsk, silna liga nam wszystkim się przyda.
PS-1. Jednak nie wyobrażam sobie takich dyskusji i wspierania się na linii Wisełka - poznaniacy. PS-2. Moje życzenia dla złotej rybki na dziś: Wisełka - APOEL; Legia - Hapoel (nawet rywale podobni nazwą); Śląsk - hmm... Rapid? I aż chce się napisać: do zobaczenia w fazie grupowej! ![]() Złota rybka mnie wysłuchała: Wisła - APOEL w pierwszej parze!!! Powód: Aktualizacja LM
Ostatnio edytowane przez el Nuero : 05.08.2011 o godz. 11:09.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
....aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Cyyyyyyyyypr!!!!!!!!!!!!!!!!! ![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
Dodajmy jeszcze wypromowanie się naszych zawodników i ich sprzedaż. Melikson jeśli pokaże na co go stać w fazie grupowej to może być wart nawet koło 6-7 mln. euro. Powiedzmy, że opchniemy kilku kolejnych piłkarzy po 1-2 mln. eurasów i wychodzi na to, że ewentualne zyski są naprawdę niewyobrażalne. Za część z tych pieniędzy Valckx spokojnie będzie w stanie tak wzmocnić Wisłę, by przynajmniej nie obniżyła poziomu po transferach z klubu. ![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Spokojnie, spokojnie- jeszcze w fazie grupowej nie jesteśmy. Przeciwnik jak najbardziej w naszym zasięgu- szkoda tylko, że pierwszy mecz na R22.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
Legia - Tartak Moskwa
![]()
"Chyba serce by mi pękło, gdyby człowiek któremu tak wiele zawdzięczam występował w ekipie największego rywala mojej ukochanej Wisły" - Kuba Błaszczykowski
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
Moglo byc gorzej..
Co spartka gral ostatnio ? Fizycznie pewnie klasy Slaska ? Znaczy ze nastawiaja sie na fizycznosc a nie technike ?![]()
"Ciągle powtarzam to piłkarzom: Lechia to nie imienny u cioci Jadzi. To symbol daleko wykraczający poza sport." - Bobo K.
|
|
|
|
Member
Od: 11.2010
Offline |
|
|
No i Legia ma Spartak Moskwa.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
![]() ![]() ![]() Kupię koszulki Wisły z dawnych lat. Pisz na PW. |
|
|
|
Warszawiak
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Wycieczka i minimalne szanse ale jednak szanse
![]() Coz, bywa PS: Wisla,Legia losowane jako pierwsze, moze jeszcze Slask ![]() ![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Legia - Spartak to nieomalże klasyk
Jeszcze cholerny Siergiej Juran i ręka po wolnym Pisza ![]() A powaznie pewnie klub 100 razy bogatszy od Legii z masą Brazylijczyków na poziomie lepszym od Rogera i Edsona no i w pełni sezonu. Dobrze, ze pierwszy mecz w Europie. ![]()
Habemus Dubletum
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Spartak - leżycie i kwiczycie Legioniści. Nie daje Wam specjalnych szans na zwycięstwo.
Za to Śląsk ma Rapid - trafili najlepiej jak mogli! PS. Litex ma Dynamo Kijów, więc Bułgarzy raczej z pucharami się żegnają. Powód: Litex
Ostatnio edytowane przez riv : 05.08.2011 o godz. 12:52.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
"Chyba serce by mi pękło, gdyby człowiek któremu tak wiele zawdzięczam występował w ekipie największego rywala mojej ukochanej Wisły" - Kuba Błaszczykowski
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
No to Śląsk ma farta
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Śląsk z Rapidem u siebie
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Śląsk wylosował najłatwiejszego rywala z możliwych.
![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|