|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Jeszcze jedna rzecz, refleksja na temat współczesnego futbolu.
W maju 1996 roku Bayern Monachium wygrał Puchar UEFA, w czerwcu Niemcy sięgnęli po Mistrzostwo Europy. Lineker powiedział wtedy, że "futbol to prosta gra: 22 facetów biega za piłką, a na końcu i tak wygrywają Niemcy". Miał absolutną rację, nasi sąsiedzi byli piłkarską potęgą, co potwierdził kolejny sezon: Schalke wygrało Puchar UEFA, a Borussia była najlepsza w Lidze Mistrzów. Ale któż przypuszczał, że właśnie w maju 1997 roku skończyły się wielkie sukcesy niemieckiej piłki i że przez następne 13 lat w decydujących momentach ci, którzy zawsze wygrywali, będą zawsze przegrywać? Minęło 13 lat i z pełnym przekonaniem można powiedzieć, że świat się zmienił: 22 facetów biega za piłką, a na końcu i tak przegrywają Niemcy. Nikt chyba nie przegrał w ostatnich latach tyle finałów co nasi sąsiedzi (weźmy pod uwagę wszystkie najważniejsze rozgrywki, czyli MŚ, ME, Ligę Mistrzów, Puchar UEFA, PZP i Superpuchar): 1997 Borussia (Superpuchar) 1998 Stuttgart (Puchar Zdobywców Pucharów) 1999 Bayern (LM) 2001 Bayern (Superpuchar) 2002 Borussia (Puchar UEFA) 2002 Bayer (LM) 2002 reprezentacja (MŚ) 2008 reprezentacja (ME) 2009 Werder (Puchar UEFA) 2010 Bayern (LM) Jest jeden rodzynek: w 2001 roku monachijczycy wygrali po rzutach karnych Ligę Mistrzów. No tak, wygrany jeden finał na jedenaście rozegranych, dobre i to... Warto też zauważyć, że przez kolejne pięć lat (2003-2007) ani kluby ani reprezentacja nie osiągnęły żadnego finału (najbliżej była reprezentacja na MŚ'06 rozgrywanych u siebie, ale nie dała rady genialnym Włochom w półfinale). Nie zmienia to oczywiście faktu, że Polacy i tak mogą zazdrościć poziomu futbolu za zachodnią granicą: zarówno w rozgrywkach klubowych jak i w reprezentacji. Tylko stereotyp "wygrywających w decydującym momencie Niemcach" jest obecnie po prostu mitem. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
wracając do meczu z Barcą to czy ja wiem czy nie słusznie jak dla mnie to druga żółta kartka dla Motty się należała owszem sędzia ze względu na to że już jedną miał nie musiał jej dawać ale to jest już inny spór merytoryczny. Raczej lipą tu był wielki ból Sergio po lekkim "uderzeniu" w twarz ale taka jest dzisiejsza piłka dostałeś lekko w twarz brzuch nie wiem gdzie to się kładziesz i udajesz że boli... Wszystkie ekipy to robią.
A Barcelona przegrała swoim frajerstwem na San Siro bo wygrywali 1:0 i dać sobie wbić 3 bramki z błędami sędziego czy nie(bo to nie o to chodzi) to dla mnie frajerstwo i po prostu megalomania. A potem w rewanżu odrobienie tego było prawie nie możliwe. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
![]() To jak koszykówka NBA w play off a nie "szoł" Harlem Globetrotters - nie ważne ile technicznych sztuczek umiesz, ważne że masz umiejętności żeby wygrać z przeciwnikiem który gra tak samo żeby wygrać. Nawet brzydko wygrać ![]() Tim Duncan - 4 razy mistrzostwo NBA a Alen Iverson ani razu pomimo pięknej gry....
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 23.05.2010 o godz. 14:27.
![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
Ale masz rację, trochę źle to ująłem w poprzednim poście. Gdybym ja miał wybierać między wygraną Wisły w finale po nudnej, schematycznej grze, a odpadnięciem w półfinale po porywającym, emocjonującym widowisku pewnie wziąłbym to pierwsze. Ale uwierz mi, znam kibiców Barcelony, którzy wybraliby drugi wariant. ![]() ![]()
...Lubelszczyzna jest za Wisłą !!!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Brawo Jose!
Zabiłes futbol, zamurowałes bramki, przekupiłes sędziow i Bóg wie kogo jeszcze. Chwała Ci za to! Ogólnie Inter przesłaby co nie, bo mistrzostwo zdobył ale mniej punktów miał niż Barcelona, wiec musi być gorszy. Barcelona przez rok była najlepsza drużyną w Europie, a teraz przez rok będzie Inter. ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja Was nadal nie rozumiem. Inter tylko sie nie broni bo jakby sie bronil to by nie strzelal bramek. Skoro Inter to maszyna do wygrywania a styl gry sie nie liczy to czemu inne zespoly tak nie graja? Co Bayernowi i Realowi zalezy na tym zeby ich zespoly graly pieknie? Nie, oni po prostu nie potrafia grac tak jak Inter i dlatego wmawiaja ludziom ze Inter to sie tylko broni i chcieliby powiedziec **** im za to w dupe
A to wszystko bierze sie po prostu z zazdrosci. A poza tym jestem pewien ze dla kibicow Barcelony takie zwyciestwo jak wczoraj Interu tez by było piekne bo w koncu wygrali LM, kazdy kibic Interu wczoraj musial przezywac zajebiste emocje a ze Wam kibicom jakichs tam Barcelon to nie pasi to nikogo nie obchodzi. Kto mial wczoraj przezyc emocje bo jest zwiazany z Interem to je przezyl i go ta gra napewno cieszyla a Wasza opinia na temat Interu mysle ze wlasnie bierze sie z tej zazdrosci i wscieklosci ktora ogarnela nawet zraszacze na Camp Nou kilka tyg temu. Ja tez moge zaraz setki argumentow powymyslac na kazda druzyne, Bayern to chamy bo tylko licza na Robbena a gdyby nie Messi to Barcelona bylaby w czarnej dupie juz w 1/8 LM. Ale po co mam to robic? Nie zazdroszcze tam nikomu ze ma co ma wiec nie bed plakal jak czesc forumowiczow ![]() ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
Real jakoś wydaje jeszcze więcej i nie jest maszynką do wygrywania, ale widzę że masz klapki na oczach i nie chcesz przyznać że Mourinho jest postacią wybitną jeśli chodzi o trenerke. Pokazał to już w Porto, a teraz potwierdził. PS. Ponadto jeżeli nawet to 0.5 mld jest prawdą to zauważ że to jest tylko około 80 mld rocznie (porównywalne do ceny za Kryśke), ponadto trzeba pamiętać że w Chelsea Romek przepłacał za piłkarzy i to dość znacznie więc ta kwota trochę zaciemnia obraz wg mnie. PS2. Chciałbym ponadto przypomnieć że Jose nie wygrał LM z Chelsea bo w pierwszym roku przekręcili (a może i nie?) sędziowie w meczu z Liverpoolem, a w drugim roku nie było mocnych na Ronaldinho który w tamtej formie "zjada" obecne gwiazdy (Messiego i Ronaldo). Wydaje mi się że przegrać w taki sposób to nie jest jakaś wielka ujma na honorze.
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 23.05.2010 o godz. 15:12.
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||
Co do przygody Mourinho w Anglii swego czasu bardzo interesowałem się tam jego karierą i śledziłem jej przebieg. Wiesz co było wtedy najważniejsze dla Abramowicza? Po co dawał tyle kasy? Bo Mourinho miał być gwarantem wygrania Ligi Mistrzów, a tego nie osiągnął. Tak Jaroo zazdroszczę Interowi zwycięstw zazdroszczę jak cholera, powiem więcej - zobaczę Wisłę w finale Ligi Mistrzów i mogę umierać. Ta cała otoczka, oprawy kibiców to coś pięknego, ale gra Interu była dla mnie niepodważalnie i niezaprzeczalnie nudna. Możesz mieć inne zdanie.
zwalajmy na sędziów...
EDIT:
![]() Powód: TSW!
Ostatnio edytowane przez wislacki : 23.05.2010 o godz. 21:45.
![]()
...Lubelszczyzna jest za Wisłą !!!
|
||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
łohoho, dużo kosztował ten Ronaldo ![]() Ogólnie dobrze, że Inter wygrał, a nie Barca, bo teraz będzie jeszcze bardizje wyrównana LM w nastepnym sezonie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
Teraz chyba zrewidowali poglądy, skoro ściągają Mou. Ten raczej pod presją się nie ugnie i raczej nie będzie zważał na joga bonito tylko będzie chciał wygrywać. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Z Realem to na pewno styl będzie trochę inny
A co dowcześniejszych postów 1.Jeśli 2 x mistrzostwo i 2 razy półfinał LM w tak mocnej lidze to nic, to można tylko ![]() 2.Sama kasa nie gra, przykład choćby Realu i Manchesteru City jest wymowny 3.Nie wiem ile Mourinho miał kasy na transfery w Chelsea ale w Interze jego dwuletnie rządy skończyły się bilansem ok -40 mln euro czyli żadnego szału nie było ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
River, to nie ten temat
Ubiegły sezon ![]() ![]()
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|