The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.03.2014, 08:05
Nie przekonasz gościa - Ławrow powiedział że tam ruskich nie ma i mamy w to wierzyć

Przy okazji - ciekawe zestawienie siły militarnej na świecie - per kraj:

http://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp

Polska na 18 tym miejscu - jaja nie z tej ziemi
Ranking nie podaje kto ma zakopane rakiety na podwórku.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 06.03.2014, 08:21
Fałszywa polityka Niemiec czyli: "nic się nie stało, Putinku nic się nie stało":

Cytat:
Niemcy nie chcą sankcji przeciwko Putinowi. Co ukrywa kanclerz Merkel?

Zarówno kanclerz Angela Merkel, jak i inni niemieccy politycy potępiają, co prawda pogwałcenie przez Putina międzynarodowego prawa, ale jednocześnie stanowczo sprzeciwiają się nałożeniu przez Zachód sankcji na Rosję. Niemieccy ekonomiści bez ogródek straszą fatalnymi konsekwencjami wprowadzenia sankcji. Z relacji niemieckiego korespondenta portalu nizalezna.pl wynika, że Niemcy zamierzają przejąć rolę głównego negocjatora pomiędzy zachodem, a Moskwą w konflikcie na Ukrainie.

Angela Merkel już kilkukrotnie zapewniała, że Niemcy są zaniepokojone i opowiadają się za koniecznością zachowania integralności terytorialnej Ukrainy, ale swoje wystąpienia ograniczała jedynie do apeli o dyplomatyczne rozwiązanie konfliktu. Nic więc dziwnego, że rozmawiając telefonicznie z prezydentem USA Angela Merkel opowiedziała się za rozlokowaniem na Ukrainie międzynarodowych obserwatorów. Szef Parlamentu Europejskiego Martin Schulz jest zdania, że Niemcy powinny wziąć na siebie rolę głównego negocjatora w konflikcie, więc wezwał kanclerz Niemiec do podjęcia mediacji na Ukrainie. Politolog i ekspert od spraw wschodnich Hans-Henning Schroeder z fundacji „Wissenschaft und Politik” potwierdza, że Niemcy są postrzegane nie tylko na świecie, ale także w Moskwie jako sprzymierzeniec Rosji, więc mogłyby faktycznie przejąć rolę głównego negocjatora. Jego zdaniem pomiędzy Berlinem a Moskwą istnieje coś w rodzaju specjalnego porozumienia („Besonderer Draft”). Było ono co prawda częstym powodem do ostrej krytyki na arenie międzynarodowej, ale w tej sytuacji mogłoby stworzyć dużą szansę na porozumienie z Władimirem Putinem. Media przypominają w tym kontekście przyjaźnie Helmuta Kohla z Borysem Jelcynem, Gerharda Schroedera z Władimirem Putinem, czy także stosunkowo dobre relacje Angeli Merkel także z Putinem.

Niemcy boją się sankcji
Niemieccy ekonomiści ostrzegają przed fatalnymi skutkami zachodnich sankcji wobec Rosji.

- Rosja trzyma w gospodarczym szachu nie tylko Ukrainę, ale całą Europę, no i oczywiście także Niemcy – twierdzi niemiecki polityk z partii Zielonych, ekspert od spraw energii Hans-Josef Fell. Jego zdaniem straszenie Rosji sankcjami wywołuje tylko śmiech u Putina, bowiem wie on doskonale, że europejski bojkot rosyjskiej ropy i gazu bardzo szybko zmusi Europę, a przede wszystkim Niemcy do padnięcia przed nią na kolana.

- Putin nie obawia się sankcji bowiem już wcześniej uzależnił od rosyjskich dostaw cały europejski rynek - dodaje Fell. Polityk przypomina, że Niemcy są najbardziej uzależnieni od rosyjskich dostaw gazu, znacznie bardziej niż inne kraje europejskie. Spory wpływ miał na to były kanclerz Gerhard Schroeder, który wydał zgodę na budowę gazociągu Nord Stream. Koordynator rządu Niemiec ds. kontaktów z Rosją Gernot Erler także jest przeciwny sankcjom przeciwko Rosji, bowiem – jak twierdzi – tego typu sankcje nie spełnią swojego założenia, a do tego Rosja może na nie odpowiedzieć własnymi sankcjami, co przy wzajemnym uzależnieniu energetycznym wywoła eskalację.

Gazety podsycają strach
Media także straszą skutkami potencjalnych sankcji i przypominają, że 40 proc. importowanego do Niemiec gazu i 35 proc ropy naftowej pochodzi właśnie z Rosji, a to nie wszystko, bowiem ponad 6000 tys. dużych i średnich niemieckich przedsiębiorstw działa na rosyjskim rynku, a roczne obroty obydwu krajów sięgają: niemiecki eksport 36 miliardów euro, a import z Rosji 40 miliardów euro. Dlatego zarówno politycy, jak i media straszą społeczeństwo fatalnym skutkiem ewentualnych sankcji. Wszystkie gazety piszą o grożącej dużej podwyżce cen paliw (opałowych i benzyn), o wzroście cen gazu i drożej energii (wiele niemieckich elektrowni pracuje na gazie). Agencje i dzienniki telewizyjne podgrzewają atmosferę informując, że rząd reagując na ukraiński kryzys zapełnił wszystkie magazyny gazowe i olejowe. Zmagazynowane zapasy mają wystarczyć na 90 dni bez zewnętrznych dostaw. Niemcy posiadają wyjątkowo duże możliwości magazynowania zapasów gazu (czwarte na świecie). W całym kraju jest rozmieszczonych aż 51 podziemnych magazynów gazowych, które są w stanie pomieścić prawie 27 miliardów kwadratowych gazu. Pomimo tak dużych możliwości magazynowych jeden z szefów Instytutu Gospodarczego DIHK Volker Treier jest zdania, że to niewiele pomoże w przypadku wprowadzenia sankcji wobec Rosji.
- Długoterminowo na takich sankcjach wyjątkowo straci cała niemiecka gospodarka – uważa Treier.
Inny ekspert do spraw energii, Rainer Lindner także boi się sankcji, twierdząc, że zagrożona Rosja może zakręcić kurek gazowy nie tylko Ukrainie, ale także Niemcom, a wtedy kryzys gospodarczy gotowy.

Wraca pomysł budowy niemieckiego gazoportu
Niemcy zaczynają intensywnie myśleć o konieczności dodatkowej dywersyfikacji dostaw gazu. Główny ekonomista Commerzbank Joerg Kraemer oficjalnie mówi o konieczności transportu gazu płynnego, a co za tym idzie o potrzebie budowy w Niemczech gazoportu. Już takie pomysły były w fazie zaawansowanego projektowania, ale przed laty zaniechano jego realizacji. Dzisiaj za sprawą rosyjskiej inwazji na Ukrainę temat szybko wraca. Media zajmujące się ekonomią informują, że w szybkim tempie wraca na wokandę sprawa budowy gazoportu w Wilhelshaven. Projekt był już w fazie mocno zaawansowanej, więc nie ulega wątpliwości, że przygotowania do nowego planu poszłyby wyjątkowo szybko – twierdzi John H. Niemann, który jest prezesem ds. gospodarczych portu przeładunkowego w Wilhelmshaven.

- Bez problemu można uaktualnić plany gazoportu w Wilhelmshaven, co obecnie wydaje się bardzo realnym i potrzebnym konceptem dla zwiększenia dywersyfikacji dostaw gazu w Niemczech – stwierdził Niemann.

Bardzo możliwe, że już wkrótce pod naszym bokiem powstanie nowoczesny niemiecki gazoport, który będzie mógł przyjąć statki o zanurzeniu do 18 metrów pod kilem, a przypomnijmy, że leżąca przed wejściem do polskiego portu w Świnoujściu (także w przyszłości do tamtejszego gazoportu) rura gazociągu Nord Stream na zawsze do 12.5 m. wypłyciła wejście do naszego portu.
http://niezalezna.pl/52556-niemcy-ni...anclerz-merkel
Odpowiedz cytując
Wsciekly Pies
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 06.03.2014, 08:39
http://www.pb.pl/3587429,60852,rzad-...y-tnie-wydatki

Nasi by się popłakali...
piknik jestem...pozdro dla kumatych... piknikow oczywiscie...
Odpowiedz cytując
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 06.03.2014, 10:35
Cytat:
Nie przekonasz gościa - Ławrow powiedział że tam ruskich nie ma i mamy w to wierzyć
Błysk intelektu efektem czytania po łebkach.
Popisałeś się.

Cytat:
Przez ruskich. Czemu dales w cudzyslow posterunek wartowniczy? Czy nie rozumiesz co to jest?
Dałem w cudzysłów, bo...
Jakim prawem umundurowani nieoznakowani uzbrojeni ludzie zakładają na terytorium ukraińskiej bazy wojskowej ,,posterunek wartowniczy'' ? I jakie konsekwencje pociągnęłyby za sobą oddane strzały(raniące być może śmiertelne?) przez tychże nieoznakowanych terrorystów(?) w kierunku nieuzbrojonych żołnierzy ukraińskich przemierzających(zmierzających do?) teren swojej bazy wojskowej ?
Dlaczego w momencie kiedy toczyły się te wydarzenia, przeciągał się moment rozpoczęcia konferencji Putina ?

Zagranie Ukraińców było jak najbardziej na plus. Dlatego też nie dziwie się, że było ci nie w smak.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 06.03.2014 o godz. 12:45.
Odpowiedz cytując
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2006

Stary 06.03.2014, 11:14
Bo taka jest zasada prowadzenia jakiegokolwiek typu operacji militarnych badz paramilitarnych. Wystawienie wart to abecadlo kazdego dowodcy. Skoro ruskie zajeli lotnisko to co ty mi tu z jakims prawem wyskakujesz? Zajeli i juz ( A czy ja to pochwalam czy nie to nie ma nic do rzeczy ). I wysylanie przeciwko nim specjalnie rozbrojonego oddzialu ukraincow pod okiem kamer jest czystej wody prowokacja czy ci sie podoba czy nie. To jest tez skrajny przejaw glupoty bo swiadczy o tym jak niewiele znaczy ludzkie zycie na wschod od Buga. Takie zachowanie nie odbiega wiele od tego co mowila ta lekarka na Majdanie, ze kule wyciagniete z majdanowcow i berkutowcow byly takie same (vide rozmowa Ashton z Paetem ), sugerujac ze to ci sami "snajperzy" walili do jednych i drugich.
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 06.03.2014 o godz. 11:38.
Odpowiedz cytując
haeno
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 06.03.2014, 12:09
Z tym lotniskiem wyjscia byly trzy:
1) odbic zbrojnie ( zapewne powiedzianoby, ze pod rzadami nazistow zabijaja swoich)
2) pozwolic rosjanom (ktorych ponoc tam nie ma) robic co chca na Ukrainie
3) pokazac pod okiem kamer, ze sie nie ma agresywnego podejscia do grup, ktore wg "mediow", sa samoobrona mniejszosci ukrainskich ( czyli przebrane wojska rosyjskie)

i majac te 3 opcje do wyboru tez nie rozumiem czemu uwazasz ja za bledna.

PS sorry za brak polskich znakow
suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności wzrasta
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 06.03.2014, 12:49
sanderuss napisał(a):Wyświetl post
Bo taka jest zasada prowadzenia jakiegokolwiek typu operacji militarnych badz paramilitarnych. Wystawienie wart to abecadlo kazdego dowodcy. Skoro ruskie zajeli lotnisko to co ty mi tu z jakims prawem wyskakujesz? Zajeli i juz ( A czy ja to pochwalam czy nie to nie ma nic do rzeczy ). I wysylanie przeciwko nim specjalnie rozbrojonego oddzialu ukraincow pod okiem kamer jest czystej wody prowokacja czy ci sie podoba czy nie. To jest tez skrajny przejaw glupoty bo swiadczy o tym jak niewiele znaczy ludzkie zycie na wschod od Buga. Takie zachowanie nie odbiega wiele od tego co mowila ta lekarka na Majdanie, ze kule wyciagniete z majdanowcow i berkutowcow byly takie same (vide rozmowa Ashton z Paetem ), sugerujac ze to ci sami "snajperzy" walili do jednych i drugich.
Co Ty pieprzysz. Prowokacją to jest obecność tam ruskich. Dlatego Ukraińcy byli rozbrojeni. Ale widzę że pogląd Mikkego jest bardzo popularny wśród patriotycznej prawicy. Co by ruski nie zrobił to jest ok, ale jakiekolwiek postawienie się to prowokacja. Pochwal ich że tych bezbronnych Ukraińców nie zastrzelili, bo przecież mogli się dać sprowokować ...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 06.03.2014, 13:24
Sanderuss wyznaje tylko wersję o prowokacjach "izraelskich" snajperów na Majdanie oraz oddziałów faszystowskich wojsk ukraińskich ukrywających się w koszarach na Krymie. Dosyć smutne, a zarazem zbieżne z linią RN oraz "narodowych" portali.
Odpowiedz cytując
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Stary 06.03.2014, 13:57
haeno napisał(a):Wyświetl post
.
Jesli cos wyglada jak ruskie, jest uzbrojone jak ruskie, zachowuje sia jak ruskie - to to jest ruskie wiec darujmy sobie wywody ze ktos twierdzi ze to nie oni.
Co do opcji - moim zdaniem to jest prymitywna akcja pod publiczke zeby pokazac jak biedni ukraincy sa przez tychze ruskich poniewierani. Oczywistym zamiarem bylo sprowokowanie czerwonoarmistow do uzycia broni palnej, zeby moc sobie dorobic jeszcze kilku meczennikow w walce o "wolna" ukraine i pozyskac kolejne tweety poparcia i lajki na probanderowskich stronkach - klasyczna wojna informacyjna. Nie wyszlo, bo jak juz kilka analiz pokazalo, to nie sa soldaty prosto z poboru, tylko zgrani i zaprawieni weterani. A w przypadku jakis zoltodziobow z ostra amunicja wcale nie trudno o to by komus w stresie omsknal sie palec na spuscie.

emj10 napisał(a):Wyświetl post
..
Nie. Nie wiem skad ci sie wzieli izraelscy snajperzy czy faszystowskie wojska. Moja podejscie do sprawy jest czysto pragmatyczne. Po tym jak wyciekla rozmowa amerykanskiej dyplomacji o tym ze przewrot byl sponorowany przez tychze oraz ostatnia rozmowa Ashton z Paetem jakos ciezko mi uwierzyc w ta medialna papke serwowana codziennie. Media zbyt usilnie proboja wmowic ze to tylko chodzi o "wolnosc" ukraincow. Nie wydaje mi sie tez aby ten caly majdan byl czysto spontaniczny. Przypuszczam ze jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze wielkich (ie. Rosja, USA). Dlatego uwazam, ze wyjazdy polskich politykow do Kijowa oraz ich udzial w tym calym zamieszaniu byl bardzo krotkowroczny i bardziej ambicjonalny niz dokladnie zaplanowany. Moim zdaniem wiecej na tym stracimy niz zdolamy zyskac.
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 06.03.2014 o godz. 14:15.
Odpowiedz cytując
haeno
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 06.03.2014, 14:28
Liczyłem, że po moim poście wytłumaczysz czemu uważasz inne opcje za lepsze ( bo stosunek do 3. opcji znamy), ale w sumie nie zadałem tego pytania wprost, więc mój błąd. Chyba, że widzisz jeszcze jakąś inną, której nie wymieniłem.
suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności wzrasta
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 06.03.2014, 14:55
Niezłe jaja sie odbywają. Już raczej z 99% pewnością można stwierdzić, że Ukraina straciła Krym. Jeżeli reszta świata debatuje od kilku dni o sankcjach(których najwieksi gracze w Europie nie chcą), to o czym my mówimy? Putin wprowadza na Krymie demokrację i rzetelne referendum pod lufami tysięcy karabinów ;]. Rozwalają też zdjęcia, gdzie przywożeni ciężarówkami rosjanie demonstrują i optują za oderwaniem Krymu od Ukrainy. ZSRR w pełnej krasie.
Inną kwestią jest światowe rozbrojenie, gdzie w tym temacie cofneliśmy się o dekady. Ukraina się rozbroiła, bo miała słowo, a przede wszystkim podpisy najwiekszych mocarstw na świecie, że jej granice pozostaną nienaruszone. Jak mają reagować inne państwa? Wiadomo, że w tej bliskiej i dalekiej przyszłości nikt już nie popełni takiego głupstwa i nie odda swojego arsenału atomowego.
Odpowiedz cytując
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Stary 06.03.2014, 17:24
haeno napisał(a):Wyświetl post
Liczyłem, że po moim poście wytłumaczysz czemu uważasz inne opcje za lepsze ( bo stosunek do 3. opcji znamy), ale w sumie nie zadałem tego pytania wprost, więc mój błąd. Chyba, że widzisz jeszcze jakąś inną, której nie wymieniłem.
To jest moja prywatna ocena. Takie mam zdanie. Nie wierze w czyste intencje ukraincow, bo:
-sponsorowanie coup d'etat przez amerykanow;
-niewyjasniona sprawa snajperow na majdanie (ponoc izraelscy zdaniem emj10);
-mitomania ukraincow;
-przewrot jako dodatek do rozgrywki miedzy USA a Rosja;
-pozwolenie na "tymczasowe rzady" ludzi afirmujacych upa co wrozy dalsze niepokoje spoleczne w regionie;

Zwroc tez uwage na to, ze w maju odbeda sie wybory do europarlamentu. Wytworzenie poczucia sztucznego zagrozenia bedzie owocowalo tym ze wiecej niezdecydowanych/podatnych na manipulacje ludzi bedzie glosowac na partie postulujace zaciesnienie wspolpracy. Byc moze ktos wpadl na pomysl zeby po ustawie 1066 dorzucic w Europie (lub poszczegolnych panstwach) cos na ksztalt Patriot Act (USA) czy Terrorism Act (UK). Widzisz, za duzo przypadkow jak dla mnie zeby nie czytac pomiedzy wierszami. I to jest moje zdanie. Taka mam opinie nt ostatnich wydarzen. Co wcale nie musi znaczyc ze jestem swiecie przekonany co do moich tez, ale na chwile obecna tak mi sie wydaje.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 06.03.2014, 18:59
Spiskowa teoria dziejów grubymi nićmi szyta. Niestety z podobnymi do NWO, Zeitgeist, czy Fahrenheit 9.11 ciężko dyskutować, gdyż opuszcza się w nich z racjonalne argumenty i sięga po pojęcia z granic metafizyki na fantasmagoriach kończąc.

Moim zdaniem wiecej na tym stracimy niz zdolamy zyskac.
Zgodzę się w tym jednym, ale dochodzę do tego zupełnie innym sposobem rozumowania dedukcyjnego opierającym się na wysnuwaniu kolejności zdarzeń na podstawie zaistniałych zdarzeń, gdzie zaistniałe zdarzenia wskazują na to, że politycznie i gospodarczo rysuje się przed nami perspektywa kilku niespokojnych lat.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 06.03.2014 o godz. 19:02.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 06.03.2014, 20:14
Nie. Nie wiem skad ci sie wzieli izraelscy snajperzy czy faszystowskie wojska. Moja podejscie do sprawy jest czysto pragmatyczne. Po tym jak wyciekla rozmowa amerykanskiej dyplomacji o tym ze przewrot byl sponorowany przez tychze oraz ostatnia rozmowa Ashton z Paetem jakos ciezko mi uwierzyc w ta medialna papke serwowana codziennie. Media zbyt usilnie proboja wmowic ze to tylko chodzi o "wolnosc" ukraincow. Nie wydaje mi sie tez aby ten caly majdan byl czysto spontaniczny. Przypuszczam ze jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze wielkich (ie. Rosja, USA). Dlatego uwazam, ze wyjazdy polskich politykow do Kijowa oraz ich udzial w tym calym zamieszaniu byl bardzo krotkowroczny i bardziej ambicjonalny niz dokladnie zaplanowany. Moim zdaniem wiecej na tym stracimy niz zdolamy zyskac.
Właśnie temat był wyjaśniany w Wiadomościach, estoński szef MSZ przyznał się, że to tylko słyszał, dziennikarka ukraińska nie była przy operacjach (sprawa kul) co sama stwierdziła, jednym słowem bujda na resorach szyta przez rosyjskie media, gdzie ten nes stał się głownym usprawiedliwieniem agresji na Ukrainę.

Cytat:
Niezłe jaja sie odbywają. Już raczej z 99% pewnością można stwierdzić, że Ukraina straciła Krym. Jeżeli reszta świata debatuje od kilku dni o sankcjach(których najwieksi gracze w Europie nie chcą), to o czym my mówimy? Putin wprowadza na Krymie demokrację i rzetelne referendum pod lufami tysięcy karabinów ;]. Rozwalają też zdjęcia, gdzie przywożeni ciężarówkami rosjanie demonstrują i optują za oderwaniem Krymu od Ukrainy. ZSRR w pełnej krasie.
Inną kwestią jest światowe rozbrojenie, gdzie w tym temacie cofneliśmy się o dekady. Ukraina się rozbroiła, bo miała słowo, a przede wszystkim podpisy najwiekszych mocarstw na świecie, że jej granice pozostaną nienaruszone. Jak mają reagować inne państwa? Wiadomo, że w tej bliskiej i dalekiej przyszłości nikt już nie popełni takiego głupstwa i nie odda swojego arsenału atomowego.
No widzisz, a takim byłeś zwolennikiem UE, wydawało Ci się jacy to gracze tam nie siedzą a tu wychodzi, że to zwyczajne ...eurocioty. Sytuacja wypisz wymaluj jak w 1938 r.
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 06.03.2014 o godz. 20:25.
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 06.03.2014, 20:42
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Sanderuss wyznaje tylko wersję o prowokacjach "izraelskich" snajperów na Majdanie oraz oddziałów faszystowskich wojsk ukraińskich ukrywających się w koszarach na Krymie. Dosyć smutne, a zarazem zbieżne z linią RN oraz "narodowych" portali.
Niestety, ale trudno Ci nie przyznać racji. Szczerze mówiąc nie rozumiem Narodowców. W przypadku Ukraińców przywołują rzeź wołyńską, a z drugiej strony zapominają chyba kto mordował Polaków w Katyniu, kto mordował Żołnierzy Niezłomnych, kto nas niewolił przez blisko pół wieku oraz kim był i jest Putin. Może to próba pójścia za ahistorycznymi wskazówkami Zychowicza i układanie się (a raczej sygnał o takiej możliwości) ze współczesnym Hitlerem.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 06.03.2014, 20:47
Dla narodowców KGB-wiec Putin jest herosem:

http://niezalezna.pl/52583-kandydat-...upacje-ukrainy
Odpowiedz cytując
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Stary 06.03.2014, 21:18
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Niestety, ale trudno Ci nie przyznać racji. Szczerze mówiąc nie rozumiem Narodowców. W przypadku Ukraińców przywołują rzeź wołyńską, a z drugiej strony zapominają chyba kto mordował Polaków w Katyniu, kto mordował Żołnierzy Niezłomnych, kto nas niewolił przez blisko pół wieku oraz kim był i jest Putin...
Po co wyskakiwac przed szerg? Najlepsza dla Polski opcja to nie ingerowac w wewnetrzne sprawy Ukrainy. Zrobimy sobie druga Jugoslawie pod nosem i po co? Pozyteczni idioci pracujacy bezwiednie dla Putina ktoremu jak najbardziej na reke jest destabilizacja w regionie. Gratuluje.

Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Właśnie temat był wyjaśniany w Wiadomościach, ...
W tychze wiadmosciach podawali ze pod Smolenskiem rozbil sie pijany Blasiak.

Dla narodowców KGB-wiec Putin jest herosem
Wroga mozna nienawidziec ale nigdy nie wolno go niedoceniac. -> Sun Tzu "Jeśli znasz siebie i swego wroga, przetrwasz pomyślnie sto bitew"
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 06.03.2014, 21:29

W tychze wiadmosciach podawali ze pod Smolenskiem rozbil sie pijany Blasiak.
A w tych stacjach co rozmowę wymyśliły przedstawiają Putina jako wzwoliciela i demokratę. Wcześniej podawały , ze na Majdanie walczą bojówkarze szkoleni w Polsce. Na takie stacje się powołujesz. Nie wiem,które bardziej mimo wszystko wiarygodniejsze.
Odpowiedz cytując
Greg91
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 06.03.2014, 21:35
Wroga mozna nienawidziec ale nigdy nie wolno go niedoceniac. -> Sun Tzu "Jeśli znasz siebie i swego wroga, przetrwasz pomyślnie sto bitew"
Możesz też przegrać wszystkie, jeśli oddasz mu całe pole.
Odpowiedz cytując
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Stary 06.03.2014, 22:20
A w tych stacjach co rozmowę wymyśliły przedstawiają Putina jako wzwoliciela i demokratę. Wcześniej podawały , ze na Majdanie walczą bojówkarze szkoleni w Polsce. Na takie stacje się powołujesz. Nie wiem,które bardziej mimo wszystko wiarygodniejsze.
Dobra przystopuj troche bo sie zaczynasz gubic. Jaka wymyslona rozmowa? Ashton z Paetem? Oficjalnie potwierdzona przez estonski MSZ. Paeta z Olga Bohomolec? Potwierdzone w rozmowie przez Paeta. Tu link do rozmowy: https://www.youtube.com/watch?v=ZEgJ0oo3OA8
Olga Bohomolec byla lekarka na majdanie wiec widziala na wlasne oczy.
A tu masz druga rozmwe Victorii Nulland potwierdzajaca sponsoring przewrotu : https://www.youtube.com/watch?v=64ZiM0S0BYM
A tu konferencja rzecznika sekretarza stanu USA : https://www.youtube.com/watch?v=jW1WDbDX7wE

A tak z ciekawosci: co powiedzieli w wiadomosciach?
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 06.03.2014 o godz. 22:47.
Odpowiedz cytując
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 06.03.2014, 22:53
Właśnie temat był wyjaśniany w Wiadomościach, estoński szef MSZ przyznał się, że to tylko słyszał, dziennikarka ukraińska nie była przy operacjach (sprawa kul) co sama stwierdziła, jednym słowem bujda na resorach szyta przez rosyjskie media, g
nie przypuszczałem, że można łykać takie banialuki.

A co miał powiedzieć, jak mleko się rozlało?

"No tak - moim zdaniem rezuni ro**lali dwie strony, jak to rezuni i to chciałem powiedzieć tej pindzie. A korzystając z okazji to chciałem pozdrowić wszytkich którzy mnie słuchają i podsłuchiwali. Teściową z okazji dnia teściowej - no i Ciebie kochany Władimirze Władimirowiczu - 3mam kciuki "
Ostatnio edytowane przez sambo : 06.03.2014 o godz. 23:34.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Odpowiedz cytując
Mareq
Senior Member

Stary 06.03.2014, 23:39
Najważniejsze decyzje polityczne z dzisiejszej Rady Europejskiej

w kwestii nazywania rzeczy po imieniu

- stanowczo potępiamy niesprowokowane pogwałcenie przez Federację Rosyjską suwerenności i integralności terytorialnej Ukrainy (bardzo ważne słowo w kontekście opisywania konfliktu gruzińskiego post factum)

- wzywamy Federację Rosyjską do natychmiastowego wycofania swoich sił zbrojnych (jasne określenie bezemblematowców)

- uważamy, że decyzja Rady Najwyższej Autonomicznej Republiki Krymu o przeprowadzeniu referendum w sprawie przyszłego statusu tego terytorium jest(...) nielegalna. (przeprowadzenie referendum=eskalacja konfliktu, nieuznanie referendum przez państwa Unii)

w kwestiach praktycznych

- Rozwiązanie kryzysu należy znaleźć w drodze negocjacji między rządami Ukrainy i Federacji Rosyjskiej (brak załatwiania spraw ponad głowami Ukrainy, przymuszenie Rosji do uznania nowego rządu)

- Negocjacje te muszą się zacząć w najbliższych dniach i muszą przynieść rezultaty w ograniczonych ramach czasowych (presja czasu, istotna w kontekście przyspieszania daty referendum)

- W przypadku braku takich rezultatów sankcje lekkiego stopnia(zakaz podróżowania, zamrożenie środków, odwołanie szczytu UE-Rosja), które będą gotowe do podpisania, bo KE i ESDZ od teraz mają pracować nad ich treścią.

- wszelkie kolejne kroki Federacji Rosyjskiej podejmowane w celu destabilizowania sytuacji = bliżej nieokreślone sankcje gospodarcze( pytanie jak rozumieć sformułowanie kroki podejmowane w celu destabilizowania sytuacji)

- szereg rozwiązań związanych z Ukrainą od pomocy finansowej i humanitarnej po przyspieszenie wdrożenia umowy stowarzyszeniowej i stosowanie niektórych jej postanowień, korzystnych dla Ukrainy, przed wejściem w życie tej umowy poprzez jednostronne działania Unii. np obniżenie taryf celnych.

Na papierze wygląda, przyjmując szkolną kategorię ocen, dostatecznie. Zobaczymy jak się sprawdzi w praktyce.
Oczywiście największym mankamentem jest brak sprecyzowania co należy rozumieć jako kroki podejmowane w celu destabilizacji(brak postawienia konkretnych warunków) i nieokreślenie charakteru tych sankcji gospodarczych, chociażby poprzez wymienienie przykładowych działań.

Oczywiście gdyby Unia składała się z 28 Rzeczpospolitych Polskich, to wezwanie do wycofania wojsk winno być połączone z określonym terminem(do 14 marca) i pod groźbą mniej więcej opisanych sankcji gospodarczych i to by była wersja w miarę optymalna.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 06.03.2014 o godz. 23:58.
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 06.03.2014, 23:54
Po co wyskakiwac przed szerg? Najlepsza dla Polski opcja to nie ingerowac w wewnetrzne sprawy Ukrainy. Zrobimy sobie druga Jugoslawie pod nosem i po co? Pozyteczni idioci pracujacy bezwiednie dla Putina ktoremu jak najbardziej na reke jest destabilizacja w regionie. Gratuluje. [...]
Może byś się zdecydował wreszcie czy na Krymie są wojska rosyjskie (wówczas nie są to już "wewnętrzne sprawy Ukrainy"), czy też "samoobrona Krymu"
Historia już pamięta takich pożytecznych idiotów, jak Chamberlain i Deladier. Niestety wyznawali poglądy podobne do Twoich starając się "nie destabilizować sytuacji w regionie". Równie jak Ty byli pewni siebie, szczególnie Chamberlain wracający z Monachium.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 07.03.2014, 00:09
Ale Wy się dajecie w uja robić. Po co Wy stajecie po którejkolwiek stronie?
Putin robi dobrze bo:
- walczy o swoje
- w jego i Rosji interesie jest przejęcie Krymu, najlepiej jeszcze kawąłka wschodniej Ukrainy. Destabilizacja regionu. Rozgrywanie Polski sprawą Smoleńska czy rozgrywanie Ukrainy np. tymi Ruskami na Krymie.
- UE chciała mu wejśc pod nos i rpzejąć Ukrainę no to pokazuje, że on może to samo
- prowadzi normalną politykę w sensie takim, że dąży do ekspansji Państwa. Co Wy chcecie, żeby oddał Ukrainę, Białoruś, Syrię a najlepiej na koniec jeszcze kawałek po kawałku Rosję?

Putin robi źle bo:
- manipuluje, używa języka typu "wyzwalamy Ukrainę od faszystów", "pomagamy mieszkańcom Krymu" - żałosne
- jest mocnym zawodnikiem więc się nie pieprzy w tańcu a na tym tracą takie słabeusze jak my bo: może nam nie oddać wraku czy czarnych skrzynek i nikt mu nie podskoczy, może sobie wjechać na Krym i już nie mówię, że Ukraina ma mu wojnę wytoczyć za to ale nawet zachód jedynie może sobie poskamleć
- idzie po trupach do celu, liczą się interesy jego i Rosji więc w grę wchodzi zabijanie ludzi (np Litwinienko), oszustwa, manipulacje - cholera wie jak było np z tymi snajperami na Majdanie

Także ja nie rozumiem albo podniecania się Putinem i stanięcie jednoznacznie po jego stronie ani jakiejś nadmiernej krytyki ponieważ po pierwsze on realizuje w miarę normalnie (chyba jednak do Hitlera to mu daleko Jędrku) a po drugie jego przeciwnicy nie są wcale lepsi:

USA czy UE robią dobrze bo:
- po prostu tak jak Putin walczą o dominację na tym świecie, o przejęcie jak największej liczby Państw, terytorium, ludzi

ale robią źle bo:
- tak samo jak Putin nie cackają się w tej grze. Jak trzeba to wybiją trochę Serbów, pofinansują przewroty w krajach gdzie lud się buntuje - tym gorzej gdy robią to w kraju gdzie władza została demorkatycznie wybrana
- manipulują, np straszą złym Putinem a sami są jego warci i tak jak on wyzwala od faszystów tak ci wyzwalają od Rosjan a przecież tak jak napisałem wcześniej jakim prawem oni ingerują w losy niepodległego Państwa?
- jaki oni mają tupet żeby finansować te przewroty, wspierać terrorystów tak jak w państwach Afrykańskich i przedstawiać wszystko jednostronnie w mediach?

Takie ingerowanie w losy danego Państwa - choćby było żądzone przez dyktatorów - to jest zupełny bezsens bo to tak jakby chcieć zawrócić bieg rzeki kijem. Nie da się wejść z zewnątrz do Syrii, Egiptu czy Ukrainy i zaprowadzić swojego porządku. Powiedzieć, że od jutra to nie lubimy Al Assada czy Janukowycza, że od jutra trzymamy z Unią a nie z Rosją, że od jutra pedały są ok a jak ktoś się nie zgadza to jest homofob. Na to wszystko trzeba lat i spokoju. Debat, dyskusji, rpzekonywania ludzi a nie lapania za pysk, robienia rewolucji gdzie dana mniejszość chce narzucić swoje myślenie wiekszości. Nie uda się obecnie lewakom w Polsce przeforsować malżeństw pedałów czy adopcji dzieci bo są mniejszością i tak samo nie uda się w cywilizowany sposób, bez używania siły i wprowadzania reżimu dojść do sytuacji na Ukrainie gdzie widoczna większość zacznie być albo za zachodem albo za Rosją.
To są powalone, indywidualne sytuacje i mnie osobiście wkurza jak ktoś ingeruje w takie sprawy bo to nic dobrego nie wróży.
A wracając do meritum to nie rozumiem dlaczego Wy się dajecie wciągać w te przepychanki UE/USA i Rosji. Ich gra, ich zabawki. Opowiadanie się za którąś ze stron to dawanie się robić w konia i bycie pożyteczym idiotą bo jak można swoją twarzą firmować to co napisałem wyżej czyli np Putina, który wchodzi sobie bez pardonu na Krym, udaje, że wyzwala Ukrainę od faszystów, gra sobie z Polską sprawą Smoleńską lub kolejnych frajerów w postaci USA/UE, którzy tak jak Putin udaja niewiniątka i w imie wyzwalania od tyrani przejmują te kraje gdzie maja interes, czy to interes z ropy czy punkty strategiczne jak Syria, Ukraina, mordują ludzi w imie własnego proządku jak w Serbii i to wszystko po to żeby później takich Ukraińców czy Polaków po wyzwoleniu z bloku wshcodniego wpakować do bloku zachodniego i się bawić tymi krajami, zarobić na nich kasę, mieszkańców traktować jak tania siłe roboczą, przypieprzyć kilka ustaw w imię bycia w UE żeby wydoić z kaski itp.
Rożnica międzymi tymi popierającymi w tej sprawie UE a popierającymi Rosję jest taka, że wy (UE) łyknęliście po prostu tę naszą propagande medialną a Ryski żyją w świecie swojej propagandy i łykają to co im tamte media mówią. Dlaczego u nas w mediach nic się nie powie krytycznego o tej rewolucji na Ukrainie albo pozytywnego o Putinie a na wschodzie odwrotnie i Majdan jest negatywny a dzialania Putina 100% pozytywne? No bo ....a to jest gra jednych pokerzystów z drugimi. Oni maja w dupie takich smieci jak my i się liczy władza, kasa.
Weźcie to wszystko zrozumcie raz na zawsze i sie przestańcie angażować w takie akcje no chyba, że jesteście na tyle dobrymi graczami, że nie dacie sobie zrobić wody z mózgu mediom i będziecie mysleć zdrowo o tym wszystkim a angażowanie sie w sprawę i np poparcie Putina lub UE będzie tylko po to, że taki będzie interes Polski ale jendocześnie cąły czas będziecie ogarniali temat, że na każdym kroku oni oszukują, manipulują, chcą zrobić z Ukrainy swoja zabawkę a Polski nie traktują jak partnera tylko zabawkę (UE) lub przyszła zdobycz (Rosja).
Ogarnijcie trochę bo dziś to wygląda jak walka Hitlera ze Stalinem. Uwierzenie w którakolwiek z idei, komunizm czy nazizm jest debilstwem. Co nie oznacza, że dla nas lepiej z którąś opcją trzymać ale trzeba pamiętać, że co by się nie stało to będziemy dla wszystkich nikim i jak przyjdzie co do czego to najpierw my dostaniemy po dupie a dopiero później ci wujaszkowie.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Mareq
Senior Member

Stary 07.03.2014, 00:22
Cytat:
. Co Wy chcecie, żeby oddał Ukrainę, Białoruś, Syrię a najlepiej na koniec jeszcze kawałek po kawałku Rosję?
A Ty byś nie chciał ?
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 07.03.2014, 00:27
Cytat:
A Ty byś nie chciał ?
To znaczy chcieć bym chciał a jeszcze bardziej bym chciał gdybyśmy to my mieli wpływ na politykę światową i coś by nam z tej Rosji skapło. Ale pytałem bardziej w takim sensie, że co Wy oczekujecie, że Putin da sobie w kaszę dmuchać bo? Chcieli rewolucji na Ukrainie, rozkręcili ją, chcieli zabrać Ukrainę Rosji to teraz mają krew na rękach 100 osób i liścia w pysk od Putina, ktory na razie robi co chce a ci tylko sobie szczekają. Tak wygląda ta sprawa obiektywnie.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 07.03.2014, 07:30
Dobra przystopuj troche bo sie zaczynasz gubic. Jaka wymyslona rozmowa? Ashton z Paetem? Oficjalnie potwierdzona przez estonski MSZ. Paeta z Olga Bohomolec? Potwierdzone w rozmowie przez Paeta. Tu link do rozmowy: https://www.youtube.com/watch?v=ZEgJ0oo3OA8
Olga Bohomolec byla lekarka na majdanie wiec widziala na wlasne oczy.
A tu masz druga rozmwe Victorii Nulland potwierdzajaca sponsoring przewrotu : https://www.youtube.com/watch?v=64ZiM0S0BYM
A tu konferencja rzecznika sekretarza stanu USA : https://www.youtube.com/watch?v=jW1WDbDX7wE

A tak z ciekawosci: co powiedzieli w wiadomosciach?
No i co z tego, ze oficjalnie potwierdzona, skoro on sam przyznał , ze przekazywał jej zasłyszane opowieści, czyli jedna baba drugiej babie. Z kolei Olga Bohomolec:

Cytat:
Wiele z tych stwierdzeń okazało się nieprawdziwych, bo nowa koalicja wyjaśnia co się stało, a ukraińska prokuratura prowadzi śledztwo w tej sprawie. Rozmowy z ministrem Peatem nie przypomina sobie również profesor Olga Bohomolec.

– Przez cały czas starć w Kijowie nie miałam dostępu do zabitych milicjantów, dlatego nie mogłam komentować charakteru ich ran – mówi.

Sam Peat również dementował. – Powtarzałem tylko różne wersje wydarzeń w Kijowie – twierdzi. Rosyjska telewizja państwowa Russia Today opublikowała jednak tę rozmowę z podpisem: „Szef MSZ Estonii twierdzi, że opozycja wynajęła snajperów.”
Nie przypuszczałem, ze można łykać takie banialuki. Chłopcy z dezinformacji muszą się przeciez wykazywać bo Putin zesłałby ich do łagru.

Cytat:
Ale pytałem bardziej w takim sensie, że co Wy oczekujecie, że Putin da sobie w kaszę dmuchać bo? Chcieli rewolucji na Ukrainie, rozkręcili ją, chcieli zabrać Ukrainę Rosji to teraz mają krew na rękach 100 osób i liścia w pysk od Putina, ktory na razie robi co chce a ci tylko sobie szczekają. Tak wygląda ta sprawa obiektywnie.
Człowieku gadasz jak sowiecki kacap. Ukraina była własnpością Rosji ? To może jak Putin napadnie na Polske to uzyjesz tej samej argumentacji ? Kto Ci tak zlasował mózg, narodowcy ?
Odpowiedz cytując
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Stary 07.03.2014, 08:12
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Może byś się zdecydował wreszcie czy na Krymie są wojska rosyjskie (wówczas nie są to już "wewnętrzne sprawy Ukrainy"), czy też "samoobrona Krymu"
Historia już pamięta takich pożytecznych idiotów, jak Chamberlain i Deladier. Niestety wyznawali poglądy podobne do Twoich starając się "nie destabilizować sytuacji w regionie". Równie jak Ty byli pewni siebie, szczególnie Chamberlain wracający z Monachium.
A czy ja neguje obecnosc czerwonoarmistow na Krymie? Wewnetrzna sprawa bo Krym jest rosyjski i tyle. Tak samo jak nie uznaje za rozsadne (delikatnie mowiac) roszczen Ukrainy do Przemysla, tak samo twierdze, ze Ukraincom we lbie sie poprzewracalo skoro uzurpuja sobie prawo do Krymu.

No i co z tego, ze oficjalnie potwierdzona, skoro on sam przyznał , ze przekazywał jej zasłyszane opowieści, czyli jedna baba drugiej babie. Z kolei Olga Bohomolec:
Nie przypuszczałem, ze można łykać takie banialuki. Chłopcy z dezinformacji muszą się przeciez wykazywać bo Putin zesłałby ich do łagru.
Powiedz mi jedno: Przesluchales chociaz te rozmowy czy nie zadales sobie trudu? Bo w tej chwili to wyglada tak: jak w rozmowie prywatnej to wszystko potwierdzaja a jak wszystko wycieklo do wiadomosci publicznej to ida w zaparte. Szczegolnie Olga Bohomolec ktora byla glowna lekarka w szpitalu na majdanie nie miala dostepu do rannych i zabitych? Tak oczywiscie to wszystko trzyma sie kupy. Nie sadzisz ze to grubymi nicmi szyte? Chyba ze nagle doznales olsnienia i zaraz zaczniesz twierdzic ze i tefalen24 i szechterowka mowia sama prawde?
Co jak co ale my jako Polacy powinnismy w szczegolnosci byc wyczuleni na wojne propagandowa bo od kilkudziesieciu lat mamy ja na codzien u siebie.

A tu masz material BBC w ktorym na miejsce z ktorego oddawano strzaly wskazuje sie hotel "Ukraina" ktory byl pod kontrola majdanowcow: http://www.youtube.com/watch?v=XBR4ugCWM78
Powód: bbc
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 07.03.2014 o godz. 08:30.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 07.03.2014, 08:19
Powiedz mi jedno: Przesluchales chociaz te rozmowy czy nie zadales sobie trudu? Bo w tej chwili to wyglada tak: jak w rozmowie prywatnej to wszystko potwierdzaja a jak wszystko wycieklo do wiadomosci publicznej to ida w zaparte. Tak oczywiscie to wszystko trzyma sie kupy. Nie sadzisz ze to grubymi nicmi szyte? Chyba ze nagle doznales olsnienia i zaraz zaczniesz twierdzic ze i tefalen24 i szechterowka mowia sama prawde?
Co jak co ale my jako Polacy powinnismy w szczegolnosci byc wyczuleni na wojne propagandowa bo od kilkudziesieciu lat mamy ja na codzien u siebie.
Tzn. uważasz, ze estoński minister MSZ był na Majdanie i widział to naocznie, czy raczej ktoś mu te historie opowiedział a on jak w głuchym telefonie przekazał dalej p. Ashton.
Jesli w TVN24 powiedzą mi, że mamy teraz marzec i piątek to tez mam w to nie wierzyć ?
Tak , jestem tez wyczulony na różne dziwne opowieści, np. o szkolonych terorystach z Polski Na Majdanie. Sam Putin o nich mówił, więc trzeba je traktować poważnie , prawda
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 07.03.2014, 08:48
Poparcie Ukrainy pewnie skonczy sie tym ze Putin podniesie nam cene za gaz i ropę a wtedy wszytsko w POlsce podrożeje. Żadna Unia, nikt niczego nam nie zrekompensuje. Ta firma jest nam wroga.Radek "dożynka" i Słonce Peru dostaną intratne posady w UE....i tak pewnie to sie zakończy
Ostatnio edytowane przez AYALA : 07.03.2014 o godz. 08:51.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów