The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.10.2012, 15:32
Kupują na przekór Sakiewiczowi i jego pismakom, którzy przecież wiedzą, że rosyjski gaz jest "najdroższy".
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 15.10.2012, 15:33
emj10 sorry ale walnalęś jakąs kwotę z sufitu a oskarżasz wszystkich że są niemerytoryczni.
Następny link - http://forsal.pl/artykuly/606473,tan...skorzysta.html

Cytat:
Za kilka lat Europe zaleje fala taniego gazu z USA i Kanady, która mocno obniży ceny surowca - to nieuniknione....
Tymczasem eksperci szacują, że cena sprzedawanego za kilka lat w Europie północnoamerykańskiego LNG będzie wynosić niespełna 240 dol. za 1 tys. m sześc.
w Europie więc nie liczymy już kosztów transportu

Czemu nie ma jeszcze dużo LNG w Europie? . emj10 prosze cię- szpenia to jeszcze rozumiem że takie bzdury pisze . Pierwsze primo - zachód ma ceny z Gazpromu niższe niż Polska, secundo - nie są tak uzaleznieni od Rosji jak my - większośc państw ma zdywersyfikowane dostawy z półwyspu Arabskiego,Norwegi i Afryki Północnej , tercio- brakuje im terminali LNG które im w tej chwili nie są tak potrzebne żeby inwestowac w nie- ale poczekajmy jak ceny LNG spadną - co jak widac jest prognozowane
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 15.10.2012 o godz. 15:42.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 15.10.2012, 15:36
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Człowieku przecież nie masz pojęcia czym jest LNG, więc nie próbuj udowadniać swoich racji na obliczeniach z wikipedii. Temat widzę, że znowu sięga dna jeśli chodzi o merytorykę.
Nie z wikipedii tylko z trzeciej klasy podstawówki. Wiem że dla humanistów to poważne wyzwanie, ale postaraj się zrozumieć, że dodawanie odejmowanie mnożenie i dzielenie to FUNDAMENT jak to określiłeś "merytoryki".

Skąd wziąłeś cenę 300$ za 1000m3 amerykańskiego gazu, skoro na giełdzie po znacznych podwyżkach kosztuje zgodnie z wyliczeniem trzecioklasisty w przybliżeniu 124$.

Popisz się merytoryką .

Szpen napisał(a):Wyświetl post
Ty, to prawie że za darmo... dziwne że inne kraje Europy Zachodniej tego nie wiedzą. Po kij kupują od Ruskich, po kij budują kolejne gazociągi? Głupki? Siedzą w ruskich łapach? Czort wie, to musi być jakaś tajemna moc tych Ruskich. Jestem pełen podziwu.
Bo wszędzie znajdą się zdrajcy którzy myślą o własnej dupie zamiast o swoich. No i Niemcy drogi szpeniu nie płacą Ruskim ponad 500$/1000m3.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 15.10.2012 o godz. 15:42.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 15.10.2012, 16:02
Jaka cena z sufitu? Koszt zakupu amerykańskiego gazu LNG to inna kwota niż 300$?
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 15.10.2012, 17:02
Jaka cena z sufitu? Koszt zakupu amerykańskiego gazu LNG to inna kwota niż 300$?
Nie odpowiadaj pytaniem na pytanie. Bo to wpycha merytorykę w przedziały depresyjne .
Hej Nasz TS !!
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 15.10.2012, 17:27
Drozd napisał(a):Wyświetl post

Bo wszędzie znajdą się zdrajcy którzy myślą o własnej dupie zamiast o swoich. No i Niemcy drogi szpeniu nie płacą Ruskim ponad 500$/1000m3.
płacą 400. niech płacą nawet 300. myslisz że glupi niemcy nie kpowaliby gazu ze stanow jakby im sie mialo to oplacic? koszt gazoportu wg informacji przez ciebie zamieszczonych to 500 mln dolarow. Niech Niemcy kupia 10 mld metrow gazu po te twoje 150$. Policz w ile czasu zwrocilby im sie gazoport. Dlaczego tego nie robia?
emj10
Senior Member

Stary 15.10.2012, 17:33
Pisałem przecież do Apraho, bo co mnie obchodzą te żałosne obliczenia. Kupuj gaz za 120 dolców z USA z posłem PiS-u i przydupasem Sakiewiczem.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 15.10.2012, 17:36
Szpen napisał(a):Wyświetl post
płacą 400. niech płacą nawet 300. myslisz że glupi niemcy nie kpowaliby gazu ze stanow jakby im sie mialo to oplacic? koszt gazoportu wg informacji przez ciebie zamieszczonych to 500 mln dolarow. Niech Niemcy kupia 10 mld metrow gazu po te twoje 150$. Policz w ile czasu zwrocilby im sie gazoport. Dlaczego tego nie robia?
bo nie muszą? Bo to oni byli strona układu w Rapallo ? Bo to oni byli stroną traktatu o granicach i przyjaźni czy układu w Locarno? Bo oni mają inną sytuację geopolityczną?
Ostatnio edytowane przez sambo : 15.10.2012 o godz. 17:40.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
emj10
Senior Member

Stary 15.10.2012, 17:52
Nie muszą, bo im się to zwyczajnie nie pyli. Oni robią interes z Rosją, który zagwarantuje im przywództwo w Europie przez najbliższe kilka dekad.
JEDREK76
konserwa

Stary 15.10.2012, 18:57
Pisałem przecież do Apraho, bo co mnie obchodzą te żałosne obliczenia. Kupuj gaz za 120 dolców z USA z posłem PiS-u i przydupasem Sakiewiczem.
K...a nie lepiej podpisać umowę na 30 lat z Ruskimi po najwyższych w Europie cenach, jak niejaki Pawlak, którego jesteś przydupasem.
emj10
Senior Member

Stary 15.10.2012, 19:27
Gdyby nie umowa z Ruskimi, którą tak wyśmiewasz (nie mówię o jej warunkach, bo są różne interpretacje tego kto w jakim stopniu jest winny tego, że Rosjanie cały czas jadą na najwyższych widełkach, których nie wprowadził Pawlak, a wcześniejszy rząd i skończyło się to arbitrażem) to nasza sytuacja w kontekście planowanego rozwoju North Stream byłaby naprawdę fatalna. A tak mamy jeszcze ok. 20 lat czasu na ogarnięcie jakieś alternatywy chyba, że nas wcześniej nas nie zakręcą. Nie zapominaj. Teraz i przez najbliższe 10-15 lat nie ma żadnej alternatywy na zastąpienie przynajmniej połowy dostaw gazu z Rosji o czym zapomina przydupas Sakiewicz, wspomniany poseł PiS, a także niektórzy ludzie piszący w tym temacie.

Oczywiście moja opinia związana jest ze sceptycznym podejście do łupków (co zostało już w praktyce potwierdzone) i tym, że "solidarność energetyczna" to było trzymanie ręki w majtkach, a nie realne szanse na jakąś współpracę w ramach UE. Współpracują Niemcy z Rosją, a my się na tą współpracę wypięliśmy. Teraz wypną się na nas i nie będzie zmiłuj.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 15.10.2012 o godz. 19:30.
JEDREK76
konserwa

Stary 15.10.2012, 19:34
Gdyby nie umowa z Ruskimi, którą tak wyśmiewasz (nie mówię o jej warunkach, bo są różne interpretacje tego kto w jakim stopniu jest winny tego, że Rosjanie cały czas jadą na najwyższych widełkach, których nie wprowadził Pawlak, a wcześniejszy rząd i skończyło się to arbitrażem) to nasza sytuacja w kontekście planowanego rozwoju North Stream byłaby naprawdę fatalna. A tak mamy jeszcze ok. 20 lat czasu na ogarnięcie jakieś alternatywy chyba, że nas wcześniej nas nie zakręcą. Nie zapominaj. Teraz i przez najbliższe 10-15 lat nie ma żadnej alternatywy na zastąpienie przynajmniej połowy dostaw gazu z Rosji o czym zapomina przydupas Sakiewicz, wspomniany poseł PiS, a także niektórzy ludzie piszący w tym temacie.
Płacą ci choć za tą demagogię? Już spierałeś się tutaj z Wiślakiem68 na temat Jasińskiego, któremu próbowałeś przypisywać "dokonania" swojego pryncypała Pawlaka, przegrałeś - a dalej wracasz z tym jak bumerang bez żadnej krępacji. Tak jak w przypadku mitycznych raportów drogowych.
emj10
Senior Member

Stary 15.10.2012, 19:37
Przegrałem wg. kogo? Wg. śmiesznego aparatczyka?

Wybacz, ale poznając pewne realia przez kilka lat siedzenia w tym temacie pewne osądy wydają się zwyczajnie śmieszne.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 15.10.2012, 20:02
Cytat:
Oczywiście moja opinia związana jest ze sceptycznym podejście do łupków (co zostało już w praktyce potwierdzone)
Czym są te potwierdzenia w praktyce ?
emj10
Senior Member

Stary 15.10.2012, 20:09
Przede wszystkim zainteresowaniem, albo precyzyjniej to ujmując brakiem zainteresowania dalszymi odwiertami międzynarodowych koncernów (w szczególności amerykańskich). Mam również potwierdzenie z pierwszej ręki (prawnik zajmujący się prawem górniczym i geologicznym, który ma kontakt właśnie z amerykańskimi koncernami), że zapał międzynarodowych inwestorów skończył się i raczej nie wróży to dobrze jeśli chodzi o kolejne odwierty. Dużo firm czeka na ostateczny projekt ustawy o łupkach, który wg. przecieków może pojawić się przed końcem roku.

W miarę rzeczowo opisali ostatnie informacje u łupkach.
http://weglowodory.pl/gazu-lupkowego-malo-mniej-wcale/
Ostatnio edytowane przez emj10 : 15.10.2012 o godz. 20:12.
JEDREK76
konserwa

Stary 15.10.2012, 20:21
Przegrałem wg. kogo? Wg. śmiesznego aparatczyka?[...]
Rzekłbym "przyganiał kocioł garnkowi". Hipokryzja pełną gębą.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 15.10.2012 o godz. 20:23.
emj10
Senior Member

Stary 15.10.2012, 20:27
Czemu hipokryzja? Ustaleniem remisu (taki był ostateczny werdykt z braku możliwości ustalenia faktycznych cen ze względu na tajemnicę handlową, a chodziło tu o to czy stosowane były widełki do całości umowy, czy nie) zakończyła się debata osoby, która nie była nigdy związana z żadną partią polityczną z członkiem partii, w której rządzie był minister Jasiński to tzw. hipokryzja?

Jakie szczęście, że korzystam z polskiego słownika PWN

W kwestiach uczciwości i braku celowości wypisywania takich, a nie innych rzeczy z tych dwóch osób na pewno nie mi można coś zarzucić.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 15.10.2012 o godz. 20:30.
JEDREK76
konserwa

Stary 15.10.2012, 20:30
Czemu hipokryzja? Ustaleniem remisu (taki był ostateczny werdykt z braku możliwości ustalenia faktycznych cen ze względu na tajemnicę handlową, a chodziło tu o to czy stosowane były widełki do całości umowy, czy nie) zakończyła się debata osoby, która nie była nigdy związana z żadną partią polityczną z członkiem partii, w której rządzie był minister Jasiński to tzw. hipokryzja?

Jakie szczęście, że korzystam z polskiego słownika PWN
Sam się kiedyś przyznawałeś do związków z PSL i w tym kontekście wytykanie Wiślakowi68 przynależności do PiSu jest dla mnie wyrazistym przykładem słownikowej hipokryzji.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 15.10.2012, 20:30
Cytat:
Przede wszystkim zainteresowaniem, albo precyzyjniej to ujmując brakiem zainteresowania dalszymi odwiertami międzynarodowych koncernów (w szczególności amerykańskich). Mam również potwierdzenie z pierwszej ręki (prawnik zajmujący się prawem górniczym i geologicznym, który ma kontakt właśnie z amerykańskimi koncernami), że zapał międzynarodowych inwestorów skończył się i raczej nie wróży to dobrze jeśli chodzi o kolejne odwierty. Dużo firm czeka na ostateczny projekt ustawy o łupkach, który wg. przecieków może pojawić się przed końcem roku.

Aha, w tym sensie.
Myślałem, że masz na myśli korzyści jakie mogą płynąć z wydobycia gazu łupkowego.
Jeżeli proces sam w sobie zapewne jest korzystny(vide np. argumenty przytoczone w raporcie PE który kiedyś tu wklejałem), to jak rozumiem pesymizm wśród inwestorów wynika z jednak(bo to chyba diametralne inne szacunki niż z początku ,,ery łupkowego marzenia'')szacunkowo małej ilości złóż ? Czy może w grę wchodzą inne czynniki(np. obawa przed zbyt restrykcyjnymi regulacjami związanymi z prawem ochrony środowiska)?
Ostatnio edytowane przez Mareq : 15.10.2012 o godz. 20:32.
emj10
Senior Member

Stary 15.10.2012, 20:31
Do jakich związków z PSL? Przecież ta partia to był jeden z głównych moich rywali w wyborach samorządowych.

Mareq, napisałbym, że jedno, drugie i jeszcze trzecie. Nie bez znaczenia są ostatnie geopolityczne umowy międzynarodowe dotyczące poszukiwania gazu z łupków m.in. USA-Rosja, czy USA-Argentyna. Obama nie chce się do Europy w żaden sposób pchać i dlatego utopijne plany jednego z posłów PiS z ostatniej strony były przeze mnie tak wyśmiewane, gdyż są zupełnie oderwane od rzeczywistości nie tylko kosztowo, ale również pod względem polityki.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 15.10.2012 o godz. 20:34.
Arapaho
Senior Member

Stary 15.10.2012, 20:34
Nie muszą, bo im się to zwyczajnie nie pyli. Oni robią interes z Rosją, który zagwarantuje im przywództwo w Europie przez najbliższe kilka dekad.
emj10 skumaj wkońcu że Niemcy nie kierują się z Rosją rachunkiem ekonomicznym gazu - to jest projekt POLITYCZNY (sorry że z dużej litery ale już przesadzasz) mający na celu trzymanie w szachu przez Rosję części krajów Europy Środkowo Wschodniej w tym Polski. Ile by nie kosztował to by go Ruscy z Niemcami zrobili bo im sie na dłuższa mete opłaca,tak Rosji jak i Niemcom którzy dostaja wejście na rynki zbytu.To taka sama ich racja stanu jak dla nas łupki. NIe będe tego rozwijał bo to sie wydaje oczywiste choć widać nie wszystkim.
Skąd , kto i kiedy kupuje/kupował za te 300 USD LNG z USA - dalej nie podałes źródla a zjechałeś nas tu od laików.

Cytat:

To samo z tym wycofywaniem się amerykanów . NIe dlatego ze nie ma u nas gazu z łupków tylko z powodów politycznych i umów Exxona z Rosnieftem i Conoco z Łukoliem ( ci sie jeszcze nie wycofali zupełnie) .Jak tego ci twój znajomy prawnik nie powiedział to nie jest zbyt w temacie
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 15.10.2012 o godz. 20:41.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
emj10
Senior Member

Stary 15.10.2012, 20:37
Właśnie dlatego Niemcy, czy USA robią interesy z Rosją, a nie z Polską, bo w kontekście polityki energetycznej RACHUNEK EKONOMICZNY = POLITYKA. Ja to rozumiem, ale czy Ty to rozumiesz?

Nikt nie kupuje z USA gazu LNG, gdyż USA przez najbliższą dekadą będzie musiało jeszcze importować gaz.
JEDREK76
konserwa

Stary 15.10.2012, 20:39
Do jakich związków z PSL? Przecież ta partia to był jeden z głównych moich rywali w wyborach samorządowych.[...]
Nie mam czasu teraz szukać tego w archiwum, ale przyznawałeś się do swoich związków z PSL płacząc nad tym, jak to was potraktował Sasin (wycinając z urzędów samorządowych) wraz z PiSowskim burmistrzem w Wołominie.
emj10
Senior Member

Stary 15.10.2012, 20:42
Nas, czyli PSL?

Przecież mówiłem o Samorządowym Komitecie Wyborczym w Wołominie, który nic ani z PSL, ani z PO, ani tym bardziej z PiS nie miał wspólnego. Ba, do ostatnich wyborów oprócz PSL nie było większego zagrożenia ze strony "partii centralnych". Zwykle o władzę walczyły 3-4 partie samorządowe będące z dala od centralnej polityki. Teraz to się zmieniło.
Arapaho
Senior Member

Stary 15.10.2012, 20:51
Właśnie dlatego Niemcy, czy USA robią interesy z Rosją, a nie z Polską, bo w kontekście polityki energetycznej RACHUNEK EKONOMICZNY = POLITYKA. Ja to rozumiem, ale czy Ty to rozumiesz?

Nikt nie kupuje z USA gazu LNG, gdyż USA przez najbliższą dekadą będzie musiało jeszcze importować gaz.
Zalączałem ci juz linki które podaja że prognozuje sie że w nabliższych latach USA będzie eksporterem a nie importerem jak sugerujesz.
Obecnie importują tylko 15 % swojego zapotrzebowania z czego większosć w postaci skroplonej i..Daj Bóg żebyśmy my tylko 15% importowali
JEDREK76
konserwa

Stary 15.10.2012, 20:51
Nas, czyli PSL?

Przecież mówiłem o Samorządowym Komitecie Wyborczym w Wołominie, który nic ani z PSL, ani z PO, ani tym bardziej z PiS nie miał wspólnego. Ba, do ostatnich wyborów oprócz PSL nie było większego zagrożenia ze strony "partii centralnych". Zwykle o władzę walczyły 3-4 partie samorządowe będące z dala od centralnej polityki. Teraz to się zmieniło.
Jasne w Krakowie też bodaj w jednych wyborach lewactwo pod swoją nazwą nie startowało. Wystarczy zmienić etykietkę i jak kameleon
emj10
Senior Member

Stary 15.10.2012, 20:56
Wiem, że nie zaspokoiłem pewnie satysfakcji i zwyczajowej żądzy doszukiwania się spisków, ale wrzucę moją wyborczą wizytówkę z wyborów 2006 (jeszcze kilka stówek wizytówek mi zostało, a może nawet są jakieś plakaty - z 2010 na pewno są ale beze mnie - więc może chcesz pocztą?). Możesz sobie sprawdzić jak często SKW zmieniał barwy.

Edit: Jakbyśmy importowali 30-40% to nie byłoby problemów mając ok. połowy ze źródeł własnych, kilka mld m3 z Kataru, albo z innego realnego źródła LNG (podobnie drogiego jak gaz rosyjski w chwili obecnej).

PS. Faktycznie logo mamy też zielone, więc albo jesteśmy eko, albo alter ego PSL-u
Ostatnio edytowane przez emj10 : 15.10.2012 o godz. 21:01.
JEDREK76
konserwa

Stary 15.10.2012, 21:07
Od razu spisków.
Po prostu nie cierpię wytykania komuś drzazgi, jak się w swoim oku ma belkę.
Ot wszystko.
emj10
Senior Member

Stary 15.10.2012, 21:13
Natomiast ja nie lubię wyszukiwania belki, której nie ma i używanie tego jako epitet w dyskusji. Nagminnie co przykre od kilkunastu miesięcy kiedy ten temat praktycznie umarł jako miejsce dla rzeczowej dyskusji. Nie twierdzę, że bez mojej winy, ale większość zaczepek były skierowane w moją stronę, a nie vice versa.
emj10
Senior Member

Stary 16.10.2012, 11:22
Moje informacje nt. ustawy o łupkach zaczynają się potwierdzać. Rząd ma dziś dyskutować na temat jej założeń.

Natomiast pojawia się kolejna informacja, którą termin "Polska gazową potęgą" cofa do lat 80-tych. Nic więc dziwnego, że opierane na wydobycia gazu łupkowego w Polsce prognozy głoszone przez niektóre partie, albo polityków można powoli wkładać między bajki.

http://www.ekonomia24.pl/artykul/532...przecinek.html
Cytat:
- Obawiam się gigantycznej sensacji, skandalu w nadchodzących miesiącach, bo może się okazać, że tego gazu łupkowego po prostu w Polsce nie ma, i że wszystko zostało oparte na swoistym nieporozumieniu – powiedział w Radiu Zet senator Włodzimierz Cimoszewicz
Były premier wyjaśnił w rozmowie z Moniką Olejnik, że wszystko zaczęło się od raportu amerykańskich służb geologicznych, które obwieściły światu, że w Polsce może być prawie sześć bln m3 gazu łupkowego. Dane były następnie korygowane przez polskie służby, ale nadal operowano wielkimi liczbami.
Tymczasem przyjaciel Cimoszewicza, profesor nauk geologicznych z Uniwersytetu Warszawskiego, Krzysztof Szamałek, pokazał mu niedawno artykuł, który opublikował w międzynarodowym czasopiśmie geologicznym, w którym dowodzi, że amerykańskie szacunki były oparte na danych z polskich publikacji, opartych na odwiertach sprzed 20, 30 lat, jakie były dokonywane w Polsce, gdzie został popełniony błąd maszynowy - w niewłaściwym miejscu postawiono przecinek przy relacjonowaniu wyników tych odwiertów.
- W związku z tym podstawą dla tych wszystkich szacunków była wielkość dziesięciokrotnie większa od rzeczywistej. Geolodzy znają pewne wskaźniki substancji organicznych zawartych w skałach, na podstawie których mogą oceniać prawdopodobieństwo, czy na przykład taki gaz lub ropa, tam się będzie znajdowała, czy się nie będzie znajdowała. Więc jeżeli to by się okazało prawdą i by się okazałoby się, że tego gazu łupkowego prawie nie ma, bo to, że gdzieś, czasami troszeczkę się go pojawi nie oznacza, że są duże zasoby, no to mielibyśmy do czynienia z wielką porażką. I wtedy oczywiście nadal bylibyśmy uzależnieni od dostaw zagranicznych – powiedział Cimoszewicz.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów