The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.08.2012, 11:29
Ajax napisał(a):Wyświetl post
@JEDREK76

To co napisałeś zmienia postać rzeczy.

Nie zdziwiłbym się nawet gdyby minister Grad nie miał pojęcia, że sprzedaję budynek IPN`u.
Teraz Ruch wygra sprawę o czynsz i tak zamiast wydać 30 mln stracimy 58,7 mln. A winnych jak zwykle nie będzie.
(Za ile sprzedano 57% akcji Ruchu?)

Inną ciekawą sprawą jest to, że wszystkie rządy przez 12 lat miały w głębokim poważaniu nierozwiązaną sprawę budynku IPN.

Więc każdy stosował spychologię stosowaną pod tytułem "za 4 lata to opozycja będzie się martwić."
Za około 360 mln PLN
http://forsal.pl/artykuly/444003,min...vestments.html
A jeśli chodzi o Grada to tak jak pisałem już wcześniej: ewidentny prokurator.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 23.08.2012 o godz. 11:42.
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 23.08.2012, 11:56
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Za około 360 mln PLN
http://forsal.pl/artykuly/444003,min...vestments.html
A jeśli chodzi o Grada to tak jak pisałem już wcześniej: ewidentny prokurator.
W tym pięknym kraju raczej dostatnia emeryturka i posadki w zarządach spółek.

Dziś trafiłem na taką ciekawostkę

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1...inkiewicz.html

Dzielne gryzipi.... tfu dziennikarze wybiórczej doszli do tego kto jest winny zalania stacji metra!

Co z tego, że 6 lat temu co z tego, że można było to tysiąc razy zmienić. Czekam jeszcze o artykuł o kibolach winnych zalaniu stacji metra
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 23.08.2012, 13:31
@JEDREK76

To co napisałeś zmienia postać rzeczy.

Nie zdziwiłbym się nawet gdyby minister Grad nie miał pojęcia, że sprzedaję budynek IPN`u. [...]
Grad wiedział o tym dokładnie. Monitował na ten temat co roku śp. Janusz Kurtyka Prezes IPN, monitowała ówczesna Rada IPN jeszcze przed jej rozwiązaniem (o czym wspomina obecnie prof. Paczkowski).

Jeszcze odnośnie Rostowskiego, o którego współwinie pisałem w jednym ze wcześniejszych postów. W artykule zamieszczonym na niezależnej.pl znajduje się opis prób ratowania całej sytuacji z budynkiem, podjętych przez IPN, który interweniował w MF na początku tego roku (przypominam już po drastycznym obcięciu budżetu IPN przez Sejm głosami koalicji PO, PSL, SLD, RPP).

"Instytut Pamięci Narodowej pismem z dnia 22 lutego 2012 r. wystąpił z wnioskiem do Ministra Finansów o przyznanie środków z rezerwy celowej na sfinansowanie nabycia nieruchomości, położonej w Warszawie przy ul. Towarowej 28, w wysokości 36.900 tys. zł. Kopię w/w wystąpienia przekazał do KPRM.

Podczas spotkania w dniu 14 marca 2012 r. Pani Minister Hanna Majszczyk stwierdziła, że nie może wyasygnować całej potrzebnej kwoty, a jedynie jej część, i poprosiła Prezesa IPN o uzyskanie zgody z RUCH S.A. na rozłożenie płatności na raty oraz o wygospodarowanie części środków z budżetu IPN. Jak informowaliśmy opinię publiczną, zgoda na rozłożenie płatności na dwa lata została uzyskana, a IPN zadeklarował możliwość wydatkowania w 2012 roku ze swojego budżetu kwoty 5 mln złotych. Obie informacje zostały przekazane pismem z dnia 28 marca 2012 r. do Ministerstwa Finansów (do wiadomości Ministerstwa Skarbu i KPRM). Dodatkowo w piśmie tym Prezes poprosił o ujęcie przedmiotowego wydatku dotyczącego II raty za budynek na rok 2013 w Wieloletnim Planie Finansowym Państwa na lata 2012–2015. Minister Finansów do dziś nie odpowiedział na ten wniosek.

Natomiast pierwszą pisemną reakcją Ministerstwa Finansów na wniosek IPN z dn. 22 lutego br. było pismo Minister Hanny Majszczyk z informacją, iż istnieją możliwości pozyskania środków w II połowie bieżącego roku w przypadku niewykorzystania rezerwy celowej przez innych dysponentów. [...]"

Całość artykułu
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 23.08.2012 o godz. 15:24.
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 23.08.2012, 14:26
Fragmenty wywiadu z Kukizem w uważam Rze:

Cytat:
W 2007 r. wspierał pan Platformę Obywatelską. Dlaczego potem z nią pan tak radykalnie zerwał?

To dojrzewało, ale przełamało się po 10 kwietnia 2010 r. Smoleńsk stał się dla mnie sprawą kluczową, nawet nie ze względu na to, kto zginął, ale dlatego, że państwo polskie spadło w ruski las, w błoto. I co? I nic! Zawołano: „Polacy, nic się nie stało, Polacy, nic się nie stało" – to był tylko wypadek. Włos się jeży na głowie. Tu jest problem. To jest dowód takiej słabości państwa, że nie mam wątpliwości, iż obce służby mogą z nim robić, co tylko chcą. I to żadna teoria spiskowa, ale zwykła logika.
Cytat:
Jeden z czołowych polityków Platformy, kiedy jeszcze miałem z nimi bliskie kontakty, dowodził mi, jak widzi tragedię smoleńską: oto psychopata Kaczor zażądał tego samolotu i poleciał sam się zabić. Oni to po cichu, a czasem głośno, bez przerwy kolportują, usiłując przy okazji przykryć tym – nie do pojęcia dla mnie – decyzję o oddaniu śledztwa w ręce Rosji. Tej samej, która nie wykazuje odrobiny dobrej woli w kwestii wyjaśnienia tego, co zdarzyło się w katyńskim lesie... 70 lat temu!
Cytat:
W czasie pewnej rozmowy w TVN z panem Rymanowskim i Hołdysem, gdy to mówiłem, pan Hołdys wtrącił, klepiąc mnie i wybijając z rytmu: „A co ty byś zrobił na miejscu premiera, gdybyś jak on zobaczył to pogorzelisko?". Teraz więc odpowiadam: jeśli by mnie to przerastało, to podałbym się do dymisji.

A jeśli już bym został na stanowisku, to nie pozwoliłbym, by lot ewidentnie wojskowy, wykonywany na podstawie rozkazu, ze zwierzchnikiem Sił Zbrojnych, generalicją na pokładzie, zakwalifikować jako cywilny! Przecież ci piloci nie mieli uprawnień do lotów cywilnych. I wtedy dochodzenie odbywałoby się na podstawie umowy między naszymi rządami, która stronom pozwala choćby na zabezpieczenie przez własne służby miejsca zdarzenia, zabranie szczątków samolotu itd. Panowie, widziałem tę umowę, nie rozumiem, jak można było odpuścić!

To dokładnie mówię. „Wyborczej", której – twierdzę tak choćby na podstawie własnych z nią doświadczeń – znacznie bliżej do propagandy niż rzetelnego dziennikarstwa, nie interesuje jednak, co mówię. Ją interesuje, by wyszydzić mnie, bo nie zgadzam się na kłamstwa.
Cytat:
Polskie Radio twierdzi, że gra pana piosenkę.

Czytałem tę informację dokładnie, choć nie jest pewne, kto dokładnie to powiedział: czy ktoś z Programu I, czy z Trójki. Twierdzą, że od kwietnia na playliście znajduje się piosenka Kukiza promująca nowy album Kukiza „Siła i honor". A jaka jest prawda? To jest piosenka „Czary-mary" promująca album zespołu Kukiz i Piersi, który ukaże się pod koniec roku. Zupełnie inny utwór, innego zespołu. Zresztą grają to tylko w Programie I. To im nie przeszkadza wytwarzać komunikatów, że wszystko jest w porządku. Kompletny brak odpowiedzialności za słowo albo świadectwo tego, że nie słuchali płyty, bo piosenki, o której mówiłem, na płycie „Siła i honor" nie ma.
Cytat:
Dziś to problem szerszy. Kto na przykład odpowiada za różne informacje ukazujące się na wielkich portalach? Kto je redaguje? U kogo interweniować, gdy kłamią, a kłamią często? Nie wiadomo.

Dokładnie tak jest. Gazeta.pl napisała na przykład kiedyś, że jakaś spółka wydzwania w imieniu różnych artystów, m.in. moim, do internautów, domagając się odszkodowań za ściągnięcie piosenki, w przeciwnym wypadku grożąc pozwem. Słowem – szantażuje biednych ludzi. I poleciał „news" po całej sieci! Tymczasem ja z tym nic nie miałem wspólnego – nagrałem tam, obok Maleńczuka, trzy piosenki, wziąłem honorarium i tyle mojego udziału. Aferę jednak nakręcili, robiąc ze mnie zachłannego kolesia, choć w tym czasie wydałem kilkadziesiąt tysięcy na kilka piosenek, które sam wyprodukowałem i wpuściłem darmowo do sieci, z potrzeby serca i konieczności chwili. Choćby „17 Września" czy „Sztajnbach".

Udało się odkręcić sytuację?

Próbowałem. Ale jak? Ja piszę do nich e-mail jako Paweł Kukiz, a oni do mnie jako „Zespół Gazeta.pl". Nie wiem, z kim rozmawiam! Czuję się, jakbym dzwonił na infolinię Telekomunikacji Polskiej. Możesz sobie gadać do woli, możesz się wkurzać, i tak nikt nie odsłucha.
Cytat:
Płytę „Siła i honor", którą mieliśmy przyjemność już wysłuchać, odczytujemy jako apel – nie kłamcie o polskiej historii. Nie róbcie z nas sprawców, kiedy jesteśmy ofiarami II wojny światowej.

Myślę, że to trochę zawęża ideę całościowego przekazu płyty, ale na pewno ten apel, o którym panowie mówią, jest bardzo istotny. Powstaje jakaś chora sytuacja, w której – czy to umyślnie, czy przez ignorancję – robi się z Polaków głównych sprawców złych rzeczy. Konkretnie z Polaków. Na przykład mówiąc o Jedwabnem, nie rozpatruje się zbrodni pod kątem zezwierzęcenia bandytów, którym – podejrzewam – obojętne było wówczas, kogo zarżną i okradną, ale w kategorii „zbrodni polskiej na narodzie żydowskim". Z drugiej strony z perspektywy mojego 50-lecia widzę, jak stopniowo przeinaczano prawdę o Holocauście. W dzieciństwie uczono mnie, że Niemcy rozpętali wojnę i wybudowali obozy koncentracyjne. Na marginesie – w Auschwitz zamordowano kilku moich bliskich krewnych, w tym ojca mojej mamy. W szkole średniej zaczęto mówić o obozach koncentracyjnych faszystowskich Niemiec, a dziś właściwie mówi się już tylko o nazistowskich obozach zagłady. I z biegiem czasu ci naziści stają się coraz bardziej wyzbyci swojej narodowości. Stają się nazistami kosmitami, nie wiadomo skąd i dlaczego. Kompletne poplątanie, zakłamanie i fałsz. Już nawet prezydent USA „przejęzycza się", mówiąc o „polskich obozach koncentracyjnych", co więcej można odnieść wrażenie, że niczego szczególnie zdrożnego w tym przejęzyczeniu nie widzi. Trzeba więc wciąż przypominać, jak było naprawdę, trzeba głośno i wyraźnie o tym mówić. A nawet krzyczeć – tak, jak zrobiłem to na swojej płycie w utworze „Heil Sztajnbach".
Cytat:
Ballady? Które stacje radiowe je puszczą?

Oni tam w większości, w rozgłośniach radiowych, obecnie niewiele interesują się piosenką w sensie jej wartości jako utworu mającego samodzielny byt. Piosenka ma być „taka jak wszystkie". Ma być ładna, stonowana, bezpieczna. Bo stacje są po to, by wprowadzać odbiorcę w letarg, usypiać go i na tym podkładzie serwować skuteczniej reklamę i propagandę. Wszystko, co mogłoby tego słuchacza jakoś zbudzić, poruszyć, zburzyć jego spokój, nawet tylko muzycznie, jest wykluczone. Ideał osiągnęły w tej mierze RMF i Zet, które od wielu lat puszczają te same piosenki.
Cytat:
Jestem przeciwnikiem parad homoseksualnych, tak jak jestem przeciwnikiem wszelkich parad o jakimkolwiek podtekście seksualnym. I nie ma znaczenia, czy dotyczy to homo, bi czy hetero. Nie ma dla mnie znaczenia, jakiej kto jest orientacji czy jaki ma kolor skóry. Ja dzielę ludzi na dobrych i złych. I nikomu nie zaglądam w spodnie, a w związku z tym proszę mnie do tego nie zmuszać.

Cytat:
nie wystarczyłoby miejsca w „Uważam Rze" na to, by wymienić fatalne skutki „porozumienia Okrągłego Stołu" i tego podziału dóbr w Sejmie kontraktowym.
Cytat:
Widzi pan dziś jakąś nadzieję na zmiany w Polsce?

Tak, pod warunkiem silnej prezydentury i okręgów jednomandatowych.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
wislak68
Senior Member

Stary 24.08.2012, 02:47
Chwilkę człowiek nie czyta Politycznego, a tu już sto nowych stron
1.Każda tego typu instytucja bierze kasę od sponsorów i nie bardzo się zastanawia kto je daję. Dobry przykładem są media które, jednocześnie mówią, że to był przekręt a brały kasę od AB za reklamy szerokim sumieniem.
Zauważ, że kasa oddana na film o Wałęsie dobrowolną decyzją producenta została oddana do dyspozycji sądu rozpatrującego sprawę AB. Podobnie chyba postąpiło ZOO, instytucje kościelne z tego co wiem kasę zatrzymały dla siebie.
Syn premiera jest dużym chłopcem i może robić co chce.
2. Już się do linka nie dokopie, ale podałem Ci w jednym ze wcześniejszych postów cytat Rostowskiego z kwietnia tego roku w którym mówi, że celem na ten rok jest zmniejszenie relacji dług/PKB do 50%. Jeśli chcesz poszukam tego jeszcze. Zresztą sama UE liczy nam dług powyżej 50%.
3. Media. Przyczynę polaryzacji i uproszczenia widzę w ogłupieniu i lenistwie społeczeństwa. Najłatwiej i najszybciej sprzedają się proste i mocno spolaryzowane slogany. Nie ma miejsca w mediach na debatę. Media pokazują to na czym najwięcej zarabiają. Gdyby ludzie tak chętnie nie czytali/oglądali takich wiadomości i zwrócili by się w stronę bardziej merytorycznych mediów. Naturalnie by się ta tendencja odmieniła. Niestety zapotrzebowanie na takie media zarówno w frakcji PO i PiS jest bardzo niskie, Nie wspominając już o największej frakcji - tych którzy nie głosują. Tak samo jak bezsensem były słowa Kaczyńskiego o tym, że Euro to totalna klęska. Jakoś nie widzę dużej różnicy pomiędzy bzdurami Kaczyńskiego a Tuska. Cała sprawa Smoleńska itp. Jedni i drudzy opowiadają takie dyrdymały, że głowa małą. A pewna część społeczeństwa radośnie to łyka.
4. System emerytalny jest bardzo dobrym przykładem jak źle działa cały system parlamentarny w naszym kraju. Niestety PO zanim doszło do władzy też miała wiele dobrych pomysłów. Które gdyby zostały wprowadzone zrobiły by nam naprawdę dobrze. Gdyby do urn poszli ludzie wiedzący na kogo głosują. Wybrali by partię, która ma realne szanse coś zmienić dało by się moim zdaniem to zmienić. Niestety tak naprawdę jest to dyskusja czysto akademicka. Wiemy natomiast, że PIS wcale jakichś wielkich zwycięstw z systemem nie odniósł w czasie sprawowania władzy w kraju. Jeśli system zostanie zmieniony na prywatne dobrowolne ubezpieczenia emerytalne. Zostanie zakręcony kurek całej rzeszy pijawek - ja tak to widzę.
5. Przy okazji słynnej afery z lekarzami. Wtedy była moda na zamykanie i wielu niewinnych lekarzy siedziało w aresztach bez postawionych zarzutów. (osobiście znam jeden przykład). Nie widzę w takiej formie działania jakiegoś szczególnego uzdrowienia chorego systemu. Nie łatwiej postawić na prywatne dobrowolne ubezpieczenie medyczne? Twoje pieniądze pójdą tam gdzie Cię najlepiej obsłużą. Nie trudno zauważyć ogromną dysproporcję w obsłudze w szpitalach NFZ a w prywatnych klinikach. Znowu całą rzesza pijawek została by odcięta od źródeł dochodu. 3
6. Co do konkluzji w dalszym ciągu wydaje mi się, że najlepszy sposobem jest odcięcie pijawek od źródełka, żeby same wyzdychały/przeszły na emeryturę. Niestety większość z tych ludzi jest zupełnie nietykalna. Nie widzę także szans na to aby PIS po dojściu do władzy ich pozamykał. A nawet jeśli to zrobi w dalszym ciągu zabraknie nam rozwiązań systemowych. Mi również nie chodzi o reformę części systemu. Potrzeba jest całkowita zmiana systemu na inny w który zaradność życiowa Polaków zamiast być skierowana na walkę z US, ZUSem itp itd. Została uwolniona w stronę generowania dochodów.
Niestety prawdę powiedział niezbyt lubiany przeze mnie dziennikarz "Pseudo obywatele nigdy nie stworzą prawdziwego państwa" To my głosujemy przy urnach, głosujemy czasem przed TV/internetem, my głosujemy naszymi pieniędzmi. Góra jest niestety (oczywiście moim zdaniem) odbiciem tego co się dzieję na dole.
Niestety na dzień dzisiejszy silne jest przekonanie, że co nie moje to wszystkich więc mogę to niszczyć czy wyciągać kasę z systemu bo i tak inni wyciągają.
Niestety zdaję sobie sprawę, że zmiana mentalności Polaków długo jeszcze pozostanie w sferze marzeń.
1. O ile dobrze pamiętam to dyskusję w tym punkcie zaczęliśmy od tego że kwestionowałeś w ogóle to że cała historia z AG jest aferą (argumentując że wpłacający sami sobie są winni). Wydaje mi się że po ostatnich publikacjach i wystąpieniach (nawet tych rządzących) nie ma wątpliwości że AG jest aferą. Aferą która pokazuje patologie istniejącego systemu. I w zasadzie na tym powinienem zakończyć. Nie mógł bym jednak nie wspomnieć że absolutnie nie zgadzam się z żadnym z podanych przez Ciebie argumentów: ani z tym że „każda instytucja bierze” ani z tym że Tusk „jest dorosły i może robić co chce”. Tym się różnią kraje cywilizowane (do których jak sądzę chcemy równać) od bantustanów że tam żadna instytucja nie weźmie pieniędzy od ludzi skompromitowanych wyrokami za oszustwo. I obywatelom nie należy nawet tego tłumaczyć bo jest to paradygmat. Podobnie jak to że syn premiera nie powinien prosić o pracę oszusta. I takie właśnie zasady (nawet jeśli nie są wpisane w kodeks) są fundamentem kapitalizmu. Dlatego z pewnym zdziwieniem odbieram formułowanie przez Ciebie opinii takich jak np.: ta: „niestety zdaję sobie sprawę, że zmiana mentalności Polaków długo jeszcze pozostanie w sferze marzeń” przy jednoczesnej pobłażliwości dla „biorących instytucji” i premierowicza proszącego o pracę oszusta. Zastanawiam się czy przypadkiem nie powinieneś przemyśleć ponownie przysłowia o lekarzu który powinien leczyć się sam.
2. Jeśli znajdziesz link ok. Jeśli nie, nie ma sprawy. Co z zakładem? Sformujesz swoje warunki?
3. Czy zapoznałeś się z załączonymi przez mnie linkami? Byłbym ciekaw czy podtrzymujesz swoją opinię o tym że PiS nie prowadzi żadnych prac koncepcyjnych?
Jeśli chodzi o to: „Przyczynę polaryzacji i uproszczenia widzę w ogłupieniu i lenistwie społeczeństwa” to absolutnie się nie zgadzam. Uważam że jest to socjotechniczna bzdura serwowana przez publikatory w celach propagandowych. Ale o tym na końcu.
Jeśli chodzi o to: „Tak samo jak bezsensem były słowa Kaczyńskiego o tym, że Euro to totalna klęska” to prosiłbym o link. Zgodnie z moją wiedzą nic takiego nie powiedział. Natomiast słusznie, moim zdaniem, zwrócił uwagę na fakt że Euro, które miało pomóc nam w infrastrukturalnym skoku cywilizacyjnym, zupełnie nie spełniło tej roli. Biorąc pod uwagę ilość rozkopanych dróg i niedokończonych remontów wydaje mi się że słuszności tej tezy nie sposób zakwestionować.
Jeśli chodzi o to: „Cała sprawa Smoleńska itp. Jedni i drudzy opowiadają takie dyrdymały, że głowa małą” to również prosiłbym o sprecyzowanie co masz na myśli. Na forum mamy cały temat poświęcony temu zagadnieniu (nie wiem czy miałeś okazję się z nim zapoznać) i naprawdę trudno jest mi zrozumieć jak po ujawnieniu szeregu faktów związanych z zaniedbaniami wokół lotu (badanymi zresztą przez prokuraturę) można nazywać próby wyjaśnienia tych spraw „dyrdymałami”.
4. Sprawy sytemu emerytalnego. W Twojej wypowiedzi w tym temacie dostrzegam sporo chaosu. Ale spróbuję się ustosunkować.
Na początek zwrócę uwagę na oczywisty brak konsekwencji w Twojej wypowiedzi. Z jednej strony piszesz: „Gdyby do urn poszli ludzie wiedzący na kogo głosują. Wybrali by partię, która ma realne szanse coś zmienić dało by się moim zdaniem to zmienić” z drugiej PO zanim doszło do władzy też miała wiele dobrych pomysłów. Które gdyby zostały wprowadzone zrobiły by nam naprawdę dobrze”. Czyli mieliśmy już partię z dobrymi pomysłami i jakoś nic z tego nie wyszło. Skąd przekonanie że wyszłoby z inną partią i która partia miałaby to być? Być może problemem nie są „pomysły” ale właśnie „układ” wciągający partię obejmującą władzę? Być może jest tak że dopiero jego złamanie pozwoli na wdrażanie „dobrych pomysłów”? Poddaje to pod Twoją rozwagę.
„Wiemy natomiast, że PIS wcale jakichś wielkich zwycięstw z systemem nie odniósł w czasie sprawowania władzy w kraju.” Absolutnie się z tym nie zgadzam. Biorąc pod uwagę bardzo krótki okres rządów, bardzo chwiejną większość sejmową i wściekłą nagonkę w mediach PiS zrobił dla rozwalenia układu znacznie więcej niż można się było spodziewać: likwidacja WSI, powołanie CBA, lustracja, aktywizacja sądów i prokuratury w walce z korupcją i aferami gospodarczymi, przygotowanie raportów na temat działalności WSI, rozwój IPN itp., itd. Naprawdę trudno jest mi zrozumieć jak można twierdzić że PiS zrobił „za mało” w kwestii walki z „układem”.
„Jeśli system zostanie zmieniony na prywatne dobrowolne ubezpieczenia emerytalne. Zostanie zakręcony kurek całej rzeszy pijawek - ja tak to widzę” . Pomijając już dyskusję nad sensem wprowadzenia takiego rozwiązania (generalnie na chwilę obecną na świecie idzie się raczej w przeciwnym kierunku) byłbym ciekaw Twojego pomysłu na to w jaki sposób sfinansować emerytury obecnych emerytów. Mówimy o kilku milionach ludzi którzy swoje pieniądze dostają z danin wpłacanych rzecz ZUS przez obecnie pracujących. Jeśli przestaliby wpłacać te pieniądze do ZUS a zaczęli wpłacać je do prywatnych funduszy skąd miałyby znaleźć się pieniądze na wypłaty istniejących już zobowiązań Państwa w stosunku do obecnych emerytów?
Równie zaskakująca wydaje mi się Twoja wiara że w przypadku „prywatnych funduszy” rzesza „pijawek” zostanie odcięta od cyca. Moim zdaniem „prywatyzacja” nie zmieni nic tak długo jak długo istnieć będzie system w którym poszczególne grupy (w tym wypadku „prywatne fundusze”) będą załatwiać swoje „interesy” ze skorumpowaną oligarchią. Metod może być mnóstwo: licencje, koncesjonowanie, kontrole podatkowe, nasyłani prokuratorzy, nagonki w mediach itp., itd. Kogoś kto nie jest w „układzie” będzie można bez problemu „odstrzelić”. To że w USA mamy coś co od biedy można nazwać „wolnym rynkiem” nie jest tylko zasługą regulacji prawnych. To cały system tego kraju obejmujący: sądy, media, politykę, moralność (np: to o czym pisałem w punkcie 1 powyżej) itp. Dlatego mam wrażenie że jeśli naprawdę chcesz odciąć pijawki od cyca musisz spojrzeć na problem znacznie szerzej niż tylko „zmiana systemu na prywatne ubezpieczenia emerytalne” .
5. „Wtedy była moda na zamykanie i wielu niewinnych lekarzy siedziało w aresztach bez postawionych zarzutów” . O ile mi wiadomo to bez postawienia zarzutu nie można zatrzymać nikogo na więcej niż 48 godzin. Dlatego prosiłbym o link. Zwrócę też Twoją uwagę że jeśli, jak twierdzisz, znasz jeden przykład posadzenia niewinnego lekarza to z całą pewnością nie masz podstaw do tego aby pisać o „wielu niewinnych siedzących w aresztach”. Oczywiście trudno jest mi się odnieść do konkretnej sprawy Twojego „niewinnego” znajomego ale na podstawie swojej wiedzy o służbie zdrowia mogę powiedzieć że skala patologii jest tam ogromna. Przekupstwo, marnotrawienie środków budżetowych, prywata itp., itd. są na porządku dziennym. Muszę przyznać że z wyjątkowym niesmakiem odbierałem próby robienia „ofiary sytemu” z gościa który jest nagrany przy przyjmowaniu łapówek i który jest oskarżony o spowodowanie śmierci jednego ze swoich pacjentów. Przecież to była tak żałosna manipulacja że trzeba być chyba Szpeniem aby łykać takie bzdury. Zresztą jak widać nawet PO dojrzało już do tego że minister zdrowia wzywa CBA aby zbadało nieprawidłowości w podległych mu placówkach. Ciekawe że jakoś teraz media nie robią z tego powodu „ofiar” z lekarzy.
„Nie łatwiej postawić na prywatne dobrowolne ubezpieczenie medyczne”. Pytanie to samo co przy emeryturach. W jaki sposób chcesz sfinansować opiekę medyczną obecnych emerytów i rencistów? W granicach 70% wydatków służby publicznej jest ponoszone właśnie na tę grupę.
Znowu całą rzesza pijawek została by odcięta od źródeł dochodu”. Zastrzeżenie to samo co w przypadku emerytur. Sama prywatyzacja (bez zmiany systemu) nie wpłynie na odczuwalną przez pacjentów poprawę w jakości usług oferowanych przez służbę zdrowia (prywatyzacja szpitali w Korei Płn skończyła by się tym że pewnie z 95% społeczeństwa zostałoby pozbawione opieki). Zmiana tej sytuacji wymaga działań znacznie głębszych niż tylko zwykłe regulacje prawne.
6. To: "Pseudo obywatele nigdy nie stworzą prawdziwego państwa" i to: „Góra jest niestety (oczywiście moim zdaniem) odbiciem tego co się dzieję na dole” to wybacz ale moim zdaniem są kompletne bzdury. Powiem więcej: dość prymitywna socjotechnika którą serwowano nam w momentach kryzysowych już od czasów komuny (specjalistą od tej „linii” był niejaki Rakowski, partyjny „liberał”, naczelny „Polityki” i nawet przez chwilę premier; później w rolę „moralizatora” wcielali się w razie potrzeby np:: Urban, Michnik czy ostatnio Paradowska). Przykładów na nieprawdziwość tego rozumowania można mnożyć ale dla potrzeb tej dyskusji ograniczę się do dwóch najbardziej oczywistych: Niemcy i Korea. Dwa narody które zostały podzielone na oddzielne państwa przez politykę. I porównajmy teraz w jaki to sposób zbudowali swoje państwa Koreańczycy i Niemcy ze strefy „amerykańskiej” i ci ze strefie „sowieckiej”. Jak to jest że ci sami Koreańczycy i Niemcy potrafili „stworzyć prawdziwe państwa” w warunkach „amerykańskich” i nie potrafili go stworzyć w warunkach sowieckich? Jak to jest że w przypadku tych samych Koreańczyków i Niemców „góra mająca być odbiciem dołu” wygląda imponująco w strefie amerykańskiej i żałośnie w przypadku strefy sowieckiej? Być może dlatego że do stworzenia prawdziwego państwa potrzebne są oprócz prawdziwych obywateli również prawdziwe elity (a być może one potrzebne są przede wszystkim) a to dół jest odbiciem tego co dzieje się na górze a nie odwrotnie (nasze staropolskie: ryba psuje się od głowy)? Odkąd pamiętam to te dwa zdania zacytowane przeze mnie na początku tego punktu stanowiły socjotechniczną wymówkę używaną przez zawodowych propagandzistów do usprawiedliwienia tego że władza: nie potrafi rządzić, kradnie, oszukuje, korumpuje itp., itd. „Jesteśmy do bani, ale to dlatego że wszyscy Polacy są tacy. Nie zasługujecie na nic lepszego. Najpierw się „poprawcie” a dopiero potem nas krytykujcie i zmieniajcie”. Zastanów się nad tym i odpowiedz sam sobie czy wierzysz w takie bzdury?
Niestety większość z tych ludzi jest zupełnie nietykalna. Nie widzę także szans na to aby PIS po dojściu do władzy ich pozamykał”. Ci ludzie będą nietykalni tak długo jak większość z nas będzie sądzić że „oni” są nietykalni. Wystarczy żeby większość zrozumiała że w swoim najlepiej pojętym interesie nie tylko należy, ale wręcz trzeba ich „dotknąć” ,aby okazało się że „król jest nagi”. Nie trzeba ich zamykać (tych na których znajdą się dowody i paragrafy oczywiście tak). Wystarczy że odetnie się ich od cyca.
„Mi również nie chodzi o reformę części systemu. Potrzeba jest całkowita zmiana systemu na inny w który zaradność życiowa Polaków zamiast być skierowana na walkę z US, ZUSem itp itd. Została uwolniona w stronę generowania dochodów „ . Mam wrażenie że ja „zmianę systemu” postrzegam znacznie szerzej niż Ty. Aby uwolnić „zaradność Polaków” nie wystarczy moim zdaniem zmiana samych regulacji (choć to oczywiście też) co wytłumaczyłem jak sądzę w punktach 4 i 5. Tak długo jak korzystający z „ochrony góry” „biznesmen” będzie w stanie kpić sobie z wyroków sądów, ustawiać prokuratorów i kuratorów, nasyłać na konkurencję US czy policję, załatwiać sobie ustawy, organizować nagonki medialne itp., itd. tak długo nawet najlepsze regulacje będą fikcją. Dlatego uważam że jeśli mamy mówić o jakichkolwiek zmianach na lepsze w tym kraju to trzeba zacząć właśnie od eliminacji „układu”. Inaczej na zawsze pozostaniemy bantustanem.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 24.08.2012 o godz. 03:05.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 24.08.2012, 06:52
Dlatego uważam że jeśli mamy mówić o jakichkolwiek zmianach na lepsze w tym kraju to trzeba zacząć właśnie od eliminacji „układu”. Inaczej na zawsze pozostaniemy bantustanem.
Dokładnie, a potwierdzeniem prawdziwości takiej oceny jest wściekły atak na Kaczyńskiego zaraz jak po wygranej w 2005 chciał układ likwidować. Propagandziści prześcigali się w szyderstwach.
Hej Nasz TS !!
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 24.08.2012, 07:36
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie, a potwierdzeniem prawdziwości takiej oceny jest wściekły atak na Kaczyńskiego zaraz jak po wygranej w 2005 chciał układ likwidować. Propagandziści prześcigali się w szyderstwach.
Wypadałoby ci powiedzieć "lemingu obudz sie" .Pierwszy zasadniczy układ to PO-PIS-SLD-PSL który od 20 lat jest przyspawany do koryta , spolek panstwowych , agencji i wszystkiego co jest panstwowe .Interesuja ich wysokie pensje w panstwowych firmach , firmy te moga nawet upasc tak jak stocznie wazne zeby czlonkowie partii i ich rodziny sie w tym czasie ustawiły . Utrzymywanie gigantycznej administracji to marnotrawienie podatków który płacą Polacy . I jeszcze wracajac do twojego idola z PISu ,byl tak pazerny na ministerstwa i wszystko co panstwowe ,ze w ramach "rewolucji moralnej" wszedl w koalicje z Lepperem
Drozd
Senior Member

Stary 24.08.2012, 08:09
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Wypadałoby ci powiedzieć "lemingu obudz sie" .Pierwszy zasadniczy układ to PO-PIS-SLD-PSL który od 20 lat jest przyspawany do koryta , spolek panstwowych , agencji i wszystkiego co jest panstwowe .Interesuja ich wysokie pensje w panstwowych firmach , firmy te moga nawet upasc tak jak stocznie wazne zeby czlonkowie partii i ich rodziny sie w tym czasie ustawiły . Utrzymywanie gigantycznej administracji to marnotrawienie podatków który płacą Polacy . I jeszcze wracajac do twojego idola z PISu ,byl tak pazerny na ministerstwa i wszystko co panstwowe ,ze w ramach "rewolucji moralnej" wszedl w koalicje z Lepperem
Hehehe, lemingu? Czyli wszyscy są lemingami, wszyscy są złodziejami i wszyscy są przyspawani o koryta od 20 lat. Tak ?
Wybacz ale tylko debil nie pojmuje ze takie przestawianie rzeczywistości to kretynizm. A powielanie tego kretynizmu to już prawdziwa kompromitacja.

Myślisz propagandzisto, że ludzie zapomnieli dlaczego powstała koalicja z Lepperem? ( lemingi wyskakiwały z tym bzdurnym argumentem już nie raz w tym temacie). Bo komuchy z nocnej zmiany czyli PO PSL SLD LPR SO i Palikot głosowały przeciw samorozwiązaniu sejmu. Zauważ że PiS koryta się nie trzymał, choć w twoim przypadku zauważenie czegokolwiek poza propagandą TVN i GW jest najprawdopodobniej niemożliwe. Polecam rumianek
Ostatnio edytowane przez Drozd : 24.08.2012 o godz. 08:12.
Hej Nasz TS !!
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 24.08.2012, 08:21
kilka smaczków dotyczących IPN. Jak Pisowskie mordy skamlały, a jak widać rzeczywistość jest zupelnie odmienna.

Cytat:
IPN nie stracił swojej siedziby - nikt nie wypowiedział mu umowy najmu ani nawet nie powiedział, że może to nastąpić. - Na dzisiaj nie ma żadnego takiego sygnału; wydaje mi się, że wręcz odwrotnie, dalej obowiązuje, według mojej wiedzy, umowa najmu, która została podpisana przez IPN z poprzednim właścicielem. Ona nie została wypowiedziana, jest bezterminowa; co więcej, również zakłada tzw. bufor czasowy na ewentualne wypowiedzenie tej umowy, co najmniej 12 miesięcy, być może nawet będzie to trwało znacznie dłużej, gdyby faktycznie nowy właściciel doszedł do wniosku, że IPN powinien zostać stamtąd usunięty, ponieważ oczekuje innych warunków umowy - powiedział Budzanowski.
Cytat:
resort proponował Instytutowi przekazanie nieruchomości przy ul. Domaniewskiej, po likwidowanej spółce Techfilm. - Gdyby IPN przyjął tą propozycję, rozwiązałoby to problem jego siedziby na sto lat, bo miałby własną siedzibę już na zawsze.
Cytat:
ej prywatyzacja nastąpiła w grudniu 2006 roku i to jest myślę bardzo istotny fakt. Zacytuję tylko jedno zdanie. Otóż "ta oferta zakończyła się niekwestionowanym sukcesem", oferta prywatyzacyjna spółki Ruch. I to są słowa ministra skarbu państwa Wojciecha Jasińskiego z grudnia 2006 roku. Przed upublicznieniem Ruchu na giełdzie można było wydzielić budynek przy ul. Towarowej z procesu prywatyzacyjnego i przekazać ją faktycznie już na wieczność dla IPN-u, tak aby nie było już później roszczeń. Myślę, że przeoczono tą kwestię - stwierdził minister
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 24.08.2012, 09:46

Cytat:
Cytat:
W 2007 r. wspierał pan Platformę Obywatelską. Dlaczego potem z nią pan tak radykalnie zerwał?

To dojrzewało, ale przełamało się po 10 kwietnia 2010 r. Smoleńsk stał się dla mnie sprawą kluczową, nawet nie ze względu na to, kto zginął, ale dlatego, że państwo polskie spadło w ruski las, w błoto. I co? I nic! Zawołano: „Polacy, nic się nie stało, Polacy, nic się nie stało" – to był tylko wypadek. Włos się jeży na głowie. Tu jest problem. To jest dowód takiej słabości państwa, że nie mam wątpliwości, iż obce służby mogą z nim robić, co tylko chcą. I to żadna teoria spiskowa, ale zwykła logika.
Ma chłop rację, też uważam że po tej tragedi cos w PO pękło. Zamiast ponad podziałami działać wspólnie w wyjaśnieniu wszystkich okoliczności zdarzenia to zaczęto partyjne szopki odstawiać.
To był Polski Prezydent nasza głowa państwa wiec nie potrafię pojąc jak można tak było się zeszmacić na całej płaszczyżnie. Czarne skrzynki , wrak samolotu itd to powinien być priorytet. Niestety ale PO zrobiło z naszego kraju pośmiewisko! Jak Tusk robi loda Putinowi to nie chcę by robił go w imieniu Polaków.
Ciekawe jak długo by w Polsce wrak i czarne skrzynki leżały gdyby sie Putin rozj.. 1 tydz to max.
Pablo84
Senior Member

Stary 24.08.2012, 09:53
Dariook napisał(a):Wyświetl post

Cytat:

Ma chłop rację, też uważam że po tej tragedi cos w PO pękło. Zamiast ponad podziałami działać wspólnie w wyjaśnieniu wszystkich okoliczności zdarzenia to zaczęto partyjne szopki odstawiać.
To był Polski Prezydent nasza głowa państwa wiec nie potrafię pojąc jak można tak było się zeszmacić na całej płaszczyżnie. Czarne skrzynki , wrak samolotu itd to powinien być priorytet. Niestety ale PO zrobiło z naszego kraju pośmiewisko! Jak Tusk robi loda Putinowi to nie chcę by robił go w imieniu Polaków.
Ciekawe jak długo by w Polsce wrak i czarne skrzynki leżały gdyby sie Putin rozj.. 1 tydz to max.
Dobrze, że coraz więcej osób to dostrzega.

Ajax
Socios Wisła Kraków

Stary 24.08.2012, 10:22
1. o ile dobrze pamiętam to dyskusję w tym punkcie zaczęliśmy od tego że kwestionowałeś w ogóle to że cała historia z ag jest aferą (argumentując że wpłacający sami sobie są winni). Wydaje mi się że po ostatnich publikacjach i wystąpieniach (nawet tych rządzących) nie ma wątpliwości że ag jest aferą. Aferą która pokazuje patologie istniejącego systemu. I w zasadzie na tym powinienem zakończyć. Nie mógł bym jednak nie wspomnieć że absolutnie nie zgadzam się z żadnym z podanych przez ciebie argumentów: Ani z tym że „każda instytucja bierze” ani z tym że tusk „jest dorosły i może robić co chce”. Tym się różnią kraje cywilizowane (do których jak sądzę chcemy równać) od bantustanów że tam żadna instytucja nie weźmie pieniędzy od ludzi skompromitowanych wyrokami za oszustwo. I obywatelom nie należy nawet tego tłumaczyć bo jest to paradygmat. Podobnie jak to że syn premiera nie powinien prosić o pracę oszusta. I takie właśnie zasady (nawet jeśli nie są wpisane w kodeks) są fundamentem kapitalizmu. Dlatego z pewnym zdziwieniem odbieram formułowanie przez ciebie opinii takich jak np.: Ta: „niestety zdaję sobie sprawę, że zmiana mentalności polaków długo jeszcze pozostanie w sferze marzeń” przy jednoczesnej pobłażliwości dla „biorących instytucji” i premierowicza proszącego o pracę oszusta. Zastanawiam się czy przypadkiem nie powinieneś przemyśleć ponownie przysłowia o lekarzu który powinien leczyć się sam.
2. jeśli znajdziesz link ok. Jeśli nie, nie ma sprawy. Co z zakładem? Sformujesz swoje warunki?
3. czy zapoznałeś się z załączonymi przez mnie linkami? Byłbym ciekaw czy podtrzymujesz swoją opinię o tym że pis nie prowadzi żadnych prac koncepcyjnych?
jeśli chodzi o to: „przyczynę polaryzacji i uproszczenia widzę w ogłupieniu i lenistwie społeczeństwa” to absolutnie się nie zgadzam. Uważam że jest to socjotechniczna bzdura serwowana przez publikatory w celach propagandowych. Ale o tym na końcu.
jeśli chodzi o to: „tak samo jak bezsensem były słowa kaczyńskiego o tym, że euro to totalna klęska” to prosiłbym o link. Zgodnie z moją wiedzą nic takiego nie powiedział. Natomiast słusznie, moim zdaniem, zwrócił uwagę na fakt że euro, które miało pomóc nam w infrastrukturalnym skoku cywilizacyjnym, zupełnie nie spełniło tej roli. Biorąc pod uwagę ilość rozkopanych dróg i niedokończonych remontów wydaje mi się że słuszności tej tezy nie sposób zakwestionować.
jeśli chodzi o to: „cała sprawa smoleńska itp. Jedni i drudzy opowiadają takie dyrdymały, że głowa małą” to również prosiłbym o sprecyzowanie co masz na myśli. Na forum mamy cały temat poświęcony temu zagadnieniu (nie wiem czy miałeś okazję się z nim zapoznać) i naprawdę trudno jest mi zrozumieć jak po ujawnieniu szeregu faktów związanych z zaniedbaniami wokół lotu (badanymi zresztą przez prokuraturę) można nazywać próby wyjaśnienia tych spraw „dyrdymałami”.
4. sprawy sytemu emerytalnego. W twojej wypowiedzi w tym temacie dostrzegam sporo chaosu. Ale spróbuję się ustosunkować.
na początek zwrócę uwagę na oczywisty brak konsekwencji w twojej wypowiedzi. Z jednej strony piszesz: „gdyby do urn poszli ludzie wiedzący na kogo głosują. Wybrali by partię, która ma realne szanse coś zmienić dało by się moim zdaniem to zmienić” z drugiej po zanim doszło do władzy też miała wiele dobrych pomysłów. Które gdyby zostały wprowadzone zrobiły by nam naprawdę dobrze”. czyli mieliśmy już partię z dobrymi pomysłami i jakoś nic z tego nie wyszło. Skąd przekonanie że wyszłoby z inną partią i która partia miałaby to być? Być może problemem nie są „pomysły” ale właśnie „układ” wciągający partię obejmującą władzę? Być może jest tak że dopiero jego złamanie pozwoli na wdrażanie „dobrych pomysłów”? Poddaje to pod twoją rozwagę.
„wiemy natomiast, że pis wcale jakichś wielkich zwycięstw z systemem nie odniósł w czasie sprawowania władzy w kraju.” absolutnie się z tym nie zgadzam. Biorąc pod uwagę bardzo krótki okres rządów, bardzo chwiejną większość sejmową i wściekłą nagonkę w mediach pis zrobił dla rozwalenia układu znacznie więcej niż można się było spodziewać: Likwidacja wsi, powołanie cba, lustracja, aktywizacja sądów i prokuratury w walce z korupcją i aferami gospodarczymi, przygotowanie raportów na temat działalności wsi, rozwój ipn itp., itd. Naprawdę trudno jest mi zrozumieć jak można twierdzić że pis zrobił „za mało” w kwestii walki z „układem”.
„jeśli system zostanie zmieniony na prywatne dobrowolne ubezpieczenia emerytalne. Zostanie zakręcony kurek całej rzeszy pijawek - ja tak to widzę” . Pomijając już dyskusję nad sensem wprowadzenia takiego rozwiązania (generalnie na chwilę obecną na świecie idzie się raczej w przeciwnym kierunku) byłbym ciekaw twojego pomysłu na to w jaki sposób sfinansować emerytury obecnych emerytów. Mówimy o kilku milionach ludzi którzy swoje pieniądze dostają z danin wpłacanych rzecz zus przez obecnie pracujących. Jeśli przestaliby wpłacać te pieniądze do zus a zaczęli wpłacać je do prywatnych funduszy skąd miałyby znaleźć się pieniądze na wypłaty istniejących już zobowiązań państwa w stosunku do obecnych emerytów?
równie zaskakująca wydaje mi się twoja wiara że w przypadku „prywatnych funduszy” rzesza „pijawek” zostanie odcięta od cyca. Moim zdaniem „prywatyzacja” nie zmieni nic tak długo jak długo istnieć będzie system w którym poszczególne grupy (w tym wypadku „prywatne fundusze”) będą załatwiać swoje „interesy” ze skorumpowaną oligarchią. Metod może być mnóstwo: Licencje, koncesjonowanie, kontrole podatkowe, nasyłani prokuratorzy, nagonki w mediach itp., itd. Kogoś kto nie jest w „układzie” będzie można bez problemu „odstrzelić”. To że w usa mamy coś co od biedy można nazwać „wolnym rynkiem” nie jest tylko zasługą regulacji prawnych. To cały system tego kraju obejmujący: Sądy, media, politykę, moralność (np: To o czym pisałem w punkcie 1 powyżej) itp. Dlatego mam wrażenie że jeśli naprawdę chcesz odciąć pijawki od cyca musisz spojrzeć na problem znacznie szerzej niż tylko „zmiana systemu na prywatne ubezpieczenia emerytalne” .
5. „wtedy była moda na zamykanie i wielu niewinnych lekarzy siedziało w aresztach bez postawionych zarzutów” . O ile mi wiadomo to bez postawienia zarzutu nie można zatrzymać nikogo na więcej niż 48 godzin. Dlatego prosiłbym o link. Zwrócę też twoją uwagę że jeśli, jak twierdzisz, znasz jeden przykład posadzenia niewinnego lekarza to z całą pewnością nie masz podstaw do tego aby pisać o „wielu niewinnych siedzących w aresztach”. Oczywiście trudno jest mi się odnieść do konkretnej sprawy twojego „niewinnego” znajomego ale na podstawie swojej wiedzy o służbie zdrowia mogę powiedzieć że skala patologii jest tam ogromna. Przekupstwo, marnotrawienie środków budżetowych, prywata itp., itd. Są na porządku dziennym. Muszę przyznać że z wyjątkowym niesmakiem odbierałem próby robienia „ofiary sytemu” z gościa który jest nagrany przy przyjmowaniu łapówek i który jest oskarżony o spowodowanie śmierci jednego ze swoich pacjentów. Przecież to była tak żałosna manipulacja że trzeba być chyba szpeniem aby łykać takie bzdury. Zresztą jak widać nawet po dojrzało już do tego że minister zdrowia wzywa cba aby zbadało nieprawidłowości w podległych mu placówkach. Ciekawe że jakoś teraz media nie robią z tego powodu „ofiar” z lekarzy.
„nie łatwiej postawić na prywatne dobrowolne ubezpieczenie medyczne”. Pytanie to samo co przy emeryturach. W jaki sposób chcesz sfinansować opiekę medyczną obecnych emerytów i rencistów? W granicach 70% wydatków służby publicznej jest ponoszone właśnie na tę grupę.
znowu całą rzesza pijawek została by odcięta od źródeł dochodu”. Zastrzeżenie to samo co w przypadku emerytur. Sama prywatyzacja (bez zmiany systemu) nie wpłynie na odczuwalną przez pacjentów poprawę w jakości usług oferowanych przez służbę zdrowia (prywatyzacja szpitali w korei płn skończyła by się tym że pewnie z 95% społeczeństwa zostałoby pozbawione opieki). Zmiana tej sytuacji wymaga działań znacznie głębszych niż tylko zwykłe regulacje prawne.
6. to: "pseudo obywatele nigdy nie stworzą prawdziwego państwa" i to: „góra jest niestety (oczywiście moim zdaniem) odbiciem tego co się dzieję na dole” to wybacz ale moim zdaniem są kompletne bzdury. Powiem więcej: Dość prymitywna socjotechnika którą serwowano nam w momentach kryzysowych już od czasów komuny (specjalistą od tej „linii” był niejaki rakowski, partyjny „liberał”, naczelny „polityki” i nawet przez chwilę premier; później w rolę „moralizatora” wcielali się w razie potrzeby np:: Urban, michnik czy ostatnio paradowska). Przykładów na nieprawdziwość tego rozumowania można mnożyć ale dla potrzeb tej dyskusji ograniczę się do dwóch najbardziej oczywistych: Niemcy i korea. Dwa narody które zostały podzielone na oddzielne państwa przez politykę. I porównajmy teraz w jaki to sposób zbudowali swoje państwa koreańczycy i niemcy ze strefy „amerykańskiej” i ci ze strefie „sowieckiej”. Jak to jest że ci sami koreańczycy i niemcy potrafili „stworzyć prawdziwe państwa” w warunkach „amerykańskich” i nie potrafili go stworzyć w warunkach sowieckich? Jak to jest że w przypadku tych samych koreańczyków i niemców „góra mająca być odbiciem dołu” wygląda imponująco w strefie amerykańskiej i żałośnie w przypadku strefy sowieckiej? Być może dlatego że do stworzenia prawdziwego państwa potrzebne są oprócz prawdziwych obywateli również prawdziwe elity (a być może one potrzebne są przede wszystkim) a to dół jest odbiciem tego co dzieje się na górze a nie odwrotnie (nasze staropolskie: Ryba psuje się od głowy)? Odkąd pamiętam to te dwa zdania zacytowane przeze mnie na początku tego punktu stanowiły socjotechniczną wymówkę używaną przez zawodowych propagandzistów do usprawiedliwienia tego że władza: Nie potrafi rządzić, kradnie, oszukuje, korumpuje itp., itd. „jesteśmy do bani, ale to dlatego że wszyscy polacy są tacy. Nie zasługujecie na nic lepszego. Najpierw się „poprawcie” a dopiero potem nas krytykujcie i zmieniajcie”. Zastanów się nad tym i odpowiedz sam sobie czy wierzysz w takie bzdury?
niestety większość z tych ludzi jest zupełnie nietykalna. Nie widzę także szans na to aby pis po dojściu do władzy ich pozamykał”. Ci ludzie będą nietykalni tak długo jak większość z nas będzie sądzić że „oni” są nietykalni. Wystarczy żeby większość zrozumiała że w swoim najlepiej pojętym interesie nie tylko należy, ale wręcz trzeba ich „dotknąć” ,aby okazało się że „król jest nagi”. Nie trzeba ich zamykać (tych na których znajdą się dowody i paragrafy oczywiście tak). Wystarczy że odetnie się ich od cyca.
„mi również nie chodzi o reformę części systemu. Potrzeba jest całkowita zmiana systemu na inny w który zaradność życiowa polaków zamiast być skierowana na walkę z us, zusem itp itd. Została uwolniona w stronę generowania dochodów „ . Mam wrażenie że ja „zmianę systemu” postrzegam znacznie szerzej niż ty. Aby uwolnić „zaradność polaków” nie wystarczy moim zdaniem zmiana samych regulacji (choć to oczywiście też) co wytłumaczyłem jak sądzę w punktach 4 i 5. Tak długo jak korzystający z „ochrony góry” „biznesmen” będzie w stanie kpić sobie z wyroków sądów, ustawiać prokuratorów i kuratorów, nasyłać na konkurencję us czy policję, załatwiać sobie ustawy, organizować nagonki medialne itp., itd. Tak długo nawet najlepsze regulacje będą fikcją. Dlatego uważam że jeśli mamy mówić o jakichkolwiek zmianach na lepsze w tym kraju to trzeba zacząć właśnie od eliminacji „układu”. Inaczej na zawsze pozostaniemy bantustanem.
1. Bo wpłacający są sami sobie winni. Za pazerność się płaci. Niezależnie od koneksji gdyby nikt tam pieniędzy nie wpłacił nie było by żadnego problemu. Za głupotę się płaci czasem bardzo drogo.

Czyli ZOO miało nie przyjąć tych pieniędzy od Amber Gold? Fundamentem kapitalizmu jest to, że syn premiera nie może pracować gdzie chce? Proszę rozwiń tą myśl bo nie wiem jak się do tego ustosunkować.

Pamiętaj, że biorące instytucję odnosiło się do ZOO, kościoła czy innych, które przyjmują pieniądze od sponsorów. Czy to było zadaniem ZOO zastanawiać się czy AB jest złe czy dobre? Wymagasz takiej analizy od ludzi biorących pieniędzy od sponsorów, a nie wymagasz jej jednocześnie od ludzi wpłacających do AB? Nie widzisz w tym sprzeczności?

2. http://biznes.onet.pl/rostowski-rela...468,news-detal to chyba nie ten link ale wywiad ten sam. Rostowski w nim mówi, że jest szansa żeby relacja dług/PKB spadła poniżej 50% w 2012. Czyli znany jest mu fakt że jest powyżej 50%. Linku w którym Tusk lub Rostowski tłumaczą zmiany w ulgach podatkowych przekroczeniem 55% nie znalazłem. Ale możesz mi wierzyć , że tak się tłumaczyli. (słynny budżet wariantowy)

Zakład. Średni wzrost gospodarczy z okresu 24.08.2012 - 24.08.2014 nie będzie ujemny (dopuszczam krótkookresowe zejście poniżej 0)

3. Linki przeczytałem, rzeczywiście PIS prowadzi działania koncepcyjne. Z tego twierdzenia się wycofuję dalej niestety nie jest alternatywą dla rządzącej dżumy. Zresztą program PIS studiowałem przy okazji ostatnich wyborów. (Brałem pod rozwagę zagłosowanie na nich) i tak jak dziś ich pomysł na Polskę na kolana mnie nie rzuca.

Co do przyczyn polaryzacji trzeba by usiąść przy piwie i pogadać. Jeśli ludzie by myśleli przy wyborze TV i byli krytyczni cała machina propagandowa nie miała by racji bytu. Żyjemy w XXI wieku dostęp do informacji i wiedzy jest wybitnie prosty. Za czasów komuny można było kierować wszystkim. Prasa odmienna od głównej była ścigana i karana.

Dziś ludzie głosują pieniędzmi i głosują za prosta kolorową formą. Wzbudzającą zaufanie. Społeczeństwo nie chce głosować swoją oglądalnością i pieniędzmi na inne media czy inne kanały TV?

Jaką siłę miała by jakakolwiek telewizja bez widzów? Tym się różnią nasze czasy od tych dawniejszych.

Wiem ale jakoś nie widzę klęski w tym, że przed Euro powstało najwięcej autostrad, dróg ekspresowych i dworców. To, że nie były wszystkie skończone na Euro mnie nie obchodzi. Łopaty powbijana machina ruszyła czy będą dziś czy za dwa lata jest sprawą wtórną liczy się że w końcu będą.

Wierzyłeś w plany zbudowania wszystkiego przed Euro? Ja nie ale była to jednorazowa akcja-zryw która zapewniła nam skok cywilizacyjny niech przemówią obrazy:

2006

Dzis

Jeśli to jest klęska to ja chce samych porażek w naszym kraju. Wybacz ale każda czerwona linia powstanie w przeciągu ok 2 lat. To że Hans i Antonio nie pojechali nimi na stadion jakoś wcale mnie nie przeraża.

Mapa nie uwzględnia tego co się zmieniło w miastach. Aktualnie mieszkam w Poznaniu i tu jest podobna sytuacja dużo wybudowano i jest dobrze jak skończą wszystko co budują będzie super.

4. Nie widzę tu niekonsekwencji. Sam głosowałem na PO za pierwszym razem. Ich programy wydawał się merytoryczny. Niestety jak pokazały drugie wybory ludzie jednak nie szli za programem a przeciw PIS.

Moje wymagania jako realisty były bardzo niskie liczyłem na spełnienie 25% najważniejszych założeń ich programu. Niestety nic z tego nie zrobili. To, że kłamią jakoś mnie nie dziwi. PIS również nie jest wolny od kłamstw w sprawach kluczowych. Taki urok polityków.

Nasza dyskusja zaczęła się od tego, że ja na dzień dzisiejszy nie widzę żadnej partii z która jak piszesz "miało by się udać" Zaoferowałeś, że przekonasz mnie, że PIS jest odpowiedzią.

Jeśli układ wciąga, każdą partię to skąd pewność, że tylko PIS jest w stanie się temu przeciwstawić?
Nawet zakładając, że tak to czemu nie może to być inna nowa partia? (Realnie inna a nie kolejna przypudrowana z tych rządzących od 89 roku)

Twierdzę tak ponieważ realnej poprawy nie widzę. Kogoś zamknięto, kogoś skazano ale summa summarum pojawili się nowi i system jest ten sam. Dlatego twierdzę, że droga do poprawy jest gdzie indziej.

Co do mojej propozycji pisałem już wcześniej.
- obliczyć kosz zamknięcia obecnego system (opłacić wszystkich którzy są i niedługo przejdą na emeryturę)
- Koszt ten spłacić częścią mojej składki początkowo było by to pewnie z 70%(może więcej). I tak ani grosza z moich składek na ZUS nie zobaczę
- Resztę mogę inwestować sam, wraz z biegiem czasu procent mojej składki zamykającej stary system były coraz mniejszy. (Brak dziedziczenia środków w systemie ZUS).

Bez koncesji, bez licencji i itp itd, jeśli ktoś będzie chciał wpłacić do Amber Gold jego prawo. Pozwólmy się ludziom uczyć.

Mógłbyś inwestować za granicą u siebie, w złoto w piwo w co chcesz. Przy odpowiedniej liczbie podmiotów i konkurencji oligarchowie powoli tracili by wpływy. Jedynym sposobem żeby je utrzymać było by odpowiednie inwestowanie.

Pomysł niestety naszym społeczeństwie nigdy nie przeszedł.

Chodzi o zmianę całego system nie tylko emerytalnego na wzór np Amerykański, Szwajcarski czy jakikolwiek odpowiedni. System emerytalny jest tu tylko pojedynczym przykładem.

5. Linku nie podam bo człowieka znam osobiście siedział sobie coś około 2 lat bez postawienie zarzutów niczego. Do dziś nie odzyskał swoich komputerów. Kilku jego znajomych było w takiej samej sytuacji. Między wierszami wytłumaczono mu, żeby się nie rzucał tylko cieszył, że go zwolnili bo jak będzie potrzeba to coś się na niego wymyśli.

Skala patologii jest gigantyczna. Ale to dobry przykład, że jak władza kazała zamykać lekarzy to każdy chciał się przypodobać i zamknąć jak najwięcej. Nie jest to problem z mentalnością ludzi w naszym kraju? Niszczyć komuś życie dla osobistej kariery?

W taki sam sposób jak w przypadku emerytur. I tak efektywność mojej składki jest bliska zeru. Przy dużej liczbie prywatnych ubezpieczeń i konkurencji, cena takiej usługi by spadła. A szpitale biły by się o pacjenta dobrą obsługą. Miałem przyjemność kilka razy korzystać z usług prywatnych lecznic. Sam pewnie wiesz jak duża jest różnica w obsłudze. A i oni i publiczni są opłacani tylko z innego źródła. Teraz mamy bardzo dużo nas kosztującą służbę zdrowia darmową dla darmozjadów. Jak nie podoba Ci się obsługa u doktora X idziesz ze swoimi pieniędzmi do innego. Do małej lecznicy Stefana Burczymuchy. Który zapewni Ci odpowiednią obsługę.

Nie żyjemy w Korei Północnej. Gdybyśmy żyli już dawno siedziałbyś w obozie pracy, a prasy odmiennej od rządzących nie kupił byś w kiosku ruchu. Nie miał byś dostępu do internetu ani swobody pracy/podróżowania po większości Europy i sporek części globu. Porównywanie Polski do Korei jest moim zdaniem protekcjonalne i nad wyraz przerysowane. Proszę Cię abyś tak nie pisał. Samo to, że nie siedzisz w obozie pracy jest chyba wystarczającym argumentem.

Wybacz ale ta Korea jakoś nadpsuła ciekawą dyskusję z Tobą.

6. Już w sumie odniosłem się do tego punktu wcześniej.

Ale świetnie napisałeś. Tylko, że my jesteśmy społeczeństwem które, żyje w lepszych warunkach niż ówczesne Niemcy zachodnie a stworzyć sobie prawdziwego państwa nie potrafimy.
Możesz iść do kiosku kupić gazetę odmienną od mainstreamu (Dzienni Polski, Gazeta Polska, Uważam Rze)
Możesz czytać w internecie portale jakie chcesz. Możesz sam otworzyć portal w stylu forndy.pl i nikt Cię za to nie zamknie. Możesz maszerować w Warszawie razem z Kaczyńskim i też za to do więzienia nie pójdziesz.
Możesz oglądać wiadomości z całego świata z dowolnej stacji.

Co by się stało z osobą tak krytyczną w stosunku do władzy w PRL`u lub Korei Północnej. Szczerze wątpię, żeby zamiast siedzieć w więzieniu miała za sobą 2 lata rządów i kierowała przez lata największą partią opozycyjną.

Wybacz Wiślaku ale tak jak pisałem to ludzie głosują czasem i pieniędzmi. Ktoś z karabinem każe Ci kupować GW, oglądać fakty TVN? Żyjemy w wolnym społeczeństwie które samo buduję sobie mury i przeszkody.

Myślisz, że mając 0 czytelników GW miałaby jakikolwiek wpływ na ludzi. Żeby mieli wpływ musisz to kupić włączyć telewizor.

Ale Polaków boli myślenie, boli dyskusja. Wolą siedzieć razem z kolegami i poklepywać się po plecach. Słuchać prostych i spolaryzowanych komunikatów bo one nie wymagają myślenia.

Jesteś Wiślaku pierwszą osobą która na tym forum wdała się ze mną w rzeczową polemikę zamiast pluć na mnie "że jak inaczej myślę to na pewno jestem pomiotem GW i Tuska". Taka postawa życiowa jest bardzo popularna. Ale nie tyko jeśli chodzi o politykę. A w telewizji ma być tylko to co pasuję do kotleta bo inaczej przełączy TV na inny kanał i kasa z reklam pójdzie sobie do kogo innego.

AD Smoleńsk.

Bzdurą jest opowiadanie, że Kaczyński się poleciał zabić i bzdurą jest to że Tusk złośliwie zabił Kaczyńskiego przy pomocy Rosyjskiej maszyny do mgły.
Bzdurą jest to że drzewo nie może uszkodzić lecącego samolotu i bzdurą jest to, że KGB chciało kogoś zabić. Tak samo jest bzdurą, że pijany Kaczyński w kokpicie kazał lądować pilotowi.
Nie jest to temat na który chce tu rozprawiać jest do tego inny wątek.
Ostatnio edytowane przez Ajax : 24.08.2012 o godz. 10:28.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 24.08.2012, 11:09
Ziobro wzmacnia mięśnie i twardo trenuje
http://www.fakt.pl/Zbigniew-Ziobro-b...,174454,1.html
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 24.08.2012, 11:21
[...] i bzdurą jest to, że KGB chciało kogoś zabić. [...]

W tym punkcie sobie mocno zażartowałeś z instytucji stworzonej po to aby zabijać (formalnie posiada teraz inną nazwę ale przymierza się faktycznie do powrotu starej). I nawet ma ona mocne dowody na to, że właśnie po to istnieje.

Poza tym, co jest bzdurą obiektywnie a co nie jest, to na pewno nie zostanie określone przez Twój stosunek do danej kwestii. Tzn. to, że nazywasz bzdurą określoną wersję wydarzeń nie musi oznaczać, że jest ona bzdurna.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poza tym, wrzucam temat z trochę innej beczki.

IV Rzesza:

http://wpolityce.pl/artykuly/34705-n...omb-i-pociskow
Powód: Spacja.
Ostatnio edytowane przez yarow : 24.08.2012 o godz. 12:35.
wislak68
Senior Member

Stary 24.08.2012, 11:34
Szpen napisał(a):Wyświetl post
kilka smaczków dotyczących IPN. Jak Pisowskie mordy skamlały, a jak widać rzeczywistość jest zupelnie odmienna.
Zapewne Jedrek odniesie się do tych bzdur ale tytułem wstępu:
1. "Ona nie została wypowiedziana, jest bezterminowa; co więcej, również zakłada tzw. bufor czasowy na ewentualne wypowiedzenie tej umowy, co najmniej 12 miesięcy, być może nawet będzie to trwało znacznie dłużej, gdyby faktycznie nowy właściciel doszedł do wniosku, że IPN powinien zostać stamtąd usunięty, ponieważ oczekuje innych warunków umowy ". Czyli nie ma sprawy bo IPN ma jeszcze 12 miesięcy do momentu wypowiedzenia? Wg Dudka za wynajęcie płacą obecnie 100k Euro miesięcznie (rocznie koło 5 mln PLN). Nowy właścicel oczekuje wyrównania stawek do wielkosci rynkowych które wg: tego samego źródła są dwukrotnie wyższe. Jeśli pp Budzanowski z Rostowskim zagwarantują że budżet IPN na rok następny będzie wyższy o te 5 mln nie ma sprawy. Tyle tylko że panowie obcinając wydatki IPN robią coś dokładnie odwrotnego.
2. "resort proponował Instytutowi przekazanie nieruchomości przy ul. Domaniewskiej, po likwidowanej spółce Techfilm. - Gdyby IPN przyjął tą propozycję, rozwiązałoby to problem jego siedziby na sto lat, bo miałby własną siedzibę już na zawsze". Ciekawe dlaczego pan minister nie wyjaśnił czemu IPN tę propozycję odrzucił? Za daleko mieli do pracy?
3. "ej prywatyzacja nastąpiła w grudniu 2006 roku i to jest myślę bardzo istotny fakt (...) Przed upublicznieniem Ruchu na giełdzie można było wydzielić budynek przy ul. Towarowej z procesu prywatyzacyjnego i przekazać ją faktycznie już na wieczność dla IPN-u, tak aby nie było już później roszczeń." Żenujące że szef ministerstwa nie rozróżnia "prywatyzacj" od "upublicznienia". Po sprzedaży akcji w 2006 SP posiadał 58% akcji Ruchu kontrolując spółkę. Według wszelkich kryteriów był nadal spółką państwową.
Analzując "argumenty" podane przez ministra jedynym co sie nasuwa to stwierdzenie że minister uważa że ma do czynienie z samymi Szpeniami. Ani cienia argumentów merytorycznych. Manipulacja połączona z PR. Zwykła próba "przykrycia" ewidentnego błędu popełnionego przez Grada.
Myślę że na osobne zdanie zasługuje to: "Jak Pisowskie mordy skamlały". Jak widać dla Szpenia cała historia wyjasniająca sprzedaż instytucji państwowej przez Grada to "skamlenie pisowskich mord". Pogratulować obywatelskiej postawy.
I jeszcze to co ma na ten temat do dodania Grupiński:
http://fakty.interia.pl/swiat/news/g...teresy,1835459
I cytacik: "Zdaniem szefa klubu PO IPN przede wszystkim przez wiele lat sam nie zadbał o swoje interesy. Nie potrafił nawet podpisać umowy najmu z Ruchem, inwestując tam 17 mln zł naszych publicznych pieniędzy". I cytat z Jedrka: "W myśl porozumienia zawartego w 2000 r. przez Skarb Państwa a firmą RUCH S.A. (której to firmy większościowym właścicielem był Skarb Państwa do VIII 2010 r.), firma ta miała otrzymać nieruchomość zastępczą, umowa ta nie została zrealizowana. IPN nie płacił tegoż czynszu w konsekwencji zawarcia tegoż porozumienia i co do tego, że postępował prawidłowo, czy też inaczej, że był w prawie świadczyć może fakt, iż obecni właściciele złożyli pozew o zaległy czynsz wraz z odsetkami (nota bene kolejna bajońska kwota 41,7 mln zł, którą zapłacą zapewne z naszych podatków przez niefrasobliwość ministerialnych urzędasów) dopiero 26 czerwca 2012 r., czyli wówczas kiedy stało się jasne, że Skarb Państwa nie ma zamiaru zrealizować umowy z 2000"
Jak widać kampania dezinformacji na temat IPN ruszyła na wszystkich frontach. Łgają po całości bo wiedzą że za zmarnowanie 30 mln PLN (11 odsetki, 17 remonty, 5 mln czynsz) prokurator powinien im się już dobrać do du...
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 24.08.2012 o godz. 12:15.
wislak68
Senior Member

Stary 24.08.2012, 12:23
A teraz coś o drogach i budownictwie. Mam nadzieję że zapozna się z tym również kolega Ajax (to w kontekście załączonych przez niego mapek i przekonaniu o "infrastrukturalnej rewolucji" realizowanej przez PO):
http://biznes.interia.pl/gieldy/news...dlosci,1835453
Bankrutuje kolejna duża firma budownictwa infrastrukturalnego.
http://biznes.interia.pl/budownictwo...wlance,1835395
I cytaciki:
"Jak ustalił DGP, już we wrześniu spółka Polimex-Mostostal ma otrzymać od Agencji Rozwoju Przemysłu 160 mln zł pożyczki pomostowej",
"PBG ma otrzymać pieniądze w ramach pomocy publicznej. Wsparcie dla firmy będzie rozważane dopiero, gdy przekaże ona agencji komplet wymaganych dokumentów, w tym wyniki za I półrocze. - Jeżeli je otrzymamy, rozpatrzymy wniosek w ciągu trzech tygodni - twierdzi rzeczniczka ARP Roma Sarzyńska. Agencja podkreśla, że potrzebna będzie akceptacja pomocy dla spółki przez UOKiK i Komisję Europejską."
"Propozycja wejścia Rosjan do spółki i objęcia przez nich roli inwestora strategicznego padła w formie listu formalnego, jeszcze kiedy prezesem Polimeksu-Mostostalu był Konrad Jaskóła (od 10 sierpnia tę funkcję pełni Robert Oppenheim). Rosjanie zamierzają zaproponować akcjonariuszom emisję akcji, w której wzięliby udział.",
"Kolejny podmiot, który rozważa kapitałowe zaangażowanie w Polimex-Mostostal, to spółka NDI. Ta sama, która z powodu zejścia z autostrady A4 Brzesko - Wierzchosławice została przez GDDKiA na trzy lata odcięta od przetargów autostradowych. Pod szyldem Polimeksu NDI mógł znowu uczestniczyć w kontraktach drogowych."
W przypadku PBG poszukiwania inwestora, który objąłby połowę udziałów, zakończyły się fiaskiem. Budowlany gigant ogłosił upadłość, z powodu opuszczenia placów budowy m.in. na trasach A1 i A4 w gruzach legł program autostradowy rządu, a pod znakiem zapytania stoi budowa gazoportu w Świnoujściu."
I mój komentarz: a więc okazuje się że wbrew deklaracjom Rostowskiego podatnicy zapłacą za ratowanie PMX i PBG. A PMX zostanie sprzedany ruskim albo przekrętasom z NDI (kolesie premiera z Sopotu) którzy zawalili już jeden projekt autostradowy ale chcą pod szyldem PMX pokraść jeszcze trochę na innych projektach.
http://motoryzacja.interia.pl/raport...y,1835387,4336
http://motoryzacja.interia.pl/raport...e,1834984,4336
i cytaciki:
"Na blisko 30-kilometrowym odcinku Brzezie-Kowal wykonane zostało zaledwie 3,5 km łącznie prac zabezpieczających nasypy i zapewniających odpływ wody tak, by uniemożliwić ponowne erodowanie. Z kolei na odcinku Czerniewice-Brzezie wykonawca miał do ułożenia na odcinku 2,5 km warstwy podbudowy bitumicznej, co wykonał w około 30 proc."
"Odcinek autostrady A1 z Czerniewic do Kowala ma 64 kilometry. Jego budowę rozpoczęto w połowie 2010 roku. Pierwotny termin zakończenia inwestycji był planowany na czerwiec 2012 roku. Obecnie wiadomo już, że inwestycji nie da się ukończyć wcześniej niż w czerwcu 2013 roku, natomiast jeśli dojdzie do ogłoszenia nowego przetargu na budowę, A1 pojedziemy nie wcześniej niż pod koniec przyszłego roku."
Wygląda na to że SRB również nie ukończy swoich odcinków. O ile dobrze pamiętam to razem z PBG mieli ich trzy albo cztery. Kolego Siwy: klęska! Naprawdę potrzebujesz jeszcze placetki emj10 żeby uwierzyć że poległeś na całej linii?
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 24.08.2012 o godz. 12:48.
AS82
Banita

Stary 24.08.2012, 12:51
IPN to kolejne panstwowe koryto do obsadzenia . Cos tam niby szperaja w papierach i za ta "ich prace" ida miliony na utrzymanie tego czegoś
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 24.08.2012, 12:53
.
AD Smoleńsk.

Bzdurą jest opowiadanie, że Kaczyński się poleciał zabić i bzdurą jest to że Tusk złośliwie zabił Kaczyńskiego przy pomocy Rosyjskiej maszyny do mgły.
Bzdurą jest to że drzewo nie może uszkodzić lecącego samolotu i bzdurą jest to, że KGB chciało kogoś zabić. Tak samo jest bzdurą, że pijany Kaczyński w kokpicie kazał lądować pilotowi.
Nie jest to temat na który chce tu rozprawiać jest do tego inny wątek.
Nie do mnie to było ale dużo rzeczy poruszyłes na które chętnie bym odpowiedził ale czasu na godzinne pisanie nie mam Pewnie na szczęscie dla nas obu , hehe. w każdym razie ad.6 -gazety czytaja obecnie stosunkowo nieliczni i juz raczej uksztaltowani politycznie , internet ok ale opinie o świecie wiekszośc ludzi czerpie z TV a tu jest jak jest.
Co do cytatu powyżej. Bzdurą bo tak powiedział red.Skrzydlatej Polski niejaki Hypki ? prosze wyjaśnij. Jak na razie jedyne naukowe badania udowadniają że jednak nie może uszkodzić.Co do KGB rozumiem masz tam kontakty i przekazali Ci co chcieli a co nie chcieli zrobić...? Tak właśnie tworzą się bajki. No bo wiadomo.....a Politkowska , a Litwinienko, a Juszczenko .....samobójcy ? jak Lepper i Petelicki...

IPN to kolejne panstwowe koryto do obsadzenia . Cos tam niby szperaja w papierach i za ta "ich prace" ida miliony na utrzymanie tego czegoś
Jeszcze by ci dziadka w UB znaleźli i w domu byłby szlaban na neta. Faktycznie niech tych "darmozjadów' zlikwidują. Co za głąb.
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 24.08.2012 o godz. 12:56.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Drozd
Senior Member

Stary 24.08.2012, 12:56
Lepiej by to było wszystko spalić .... . Śmierdzi komuchem na kilometr.
Hej Nasz TS !!
AS82
Banita

Stary 24.08.2012, 12:58
Arapaho napisał(a):Wyświetl post

Jeszcze by ci dziadka w UB znaleźli i w domu byłby szlaban na neta. Faktycznie niech tych "darmozjadów' zlikwidują. Co za głąb.
ale ty mądry jestes fiu fiu Moi dziadkowie nie zyja od 20 lat i świeć Panie nad ich duszami ,ty szukaj dalej czarownic z chłopakami z IPNu za kilkadziesiat milionów złotych rocznie ,może sie czegos dokopiecie,a nawet jak nie to sie chlopaki z IPNu przynajmniej dorobią czegoś

Drozd za to obrazanie wszystkich co sie z toba nie zgadzaja nalezy ci sie ban od jakis 200 postow wstecz ,ale to taki maly drobny szczegol ,pa pa
Ostatnio edytowane przez AS82 : 24.08.2012 o godz. 13:06.
Pablo84
Senior Member

Stary 24.08.2012, 13:27
Chłopie, nie załamuj tutaj ludzi....

Ajax
Socios Wisła Kraków

Stary 24.08.2012, 13:34
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Nie do mnie to było ale dużo rzeczy poruszyłes na które chętnie bym odpowiedził ale czasu na godzinne pisanie nie mam Pewnie na szczęscie dla nas obu , hehe. w każdym razie ad.6 -gazety czytaja obecnie stosunkowo nieliczni i juz raczej uksztaltowani politycznie , internet ok ale opinie o świecie wiekszośc ludzi czerpie z TV a tu jest jak jest.
Co do cytatu powyżej. Bzdurą bo tak powiedział red.Skrzydlatej Polski niejaki Hypki ? prosze wyjaśnij. Jak na razie jedyne naukowe badania udowadniają że jednak nie może uszkodzić.Co do KGB rozumiem masz tam kontakty i przekazali Ci co chcieli a co nie chcieli zrobić...? Tak właśnie tworzą się bajki. No bo wiadomo.....a Politkowska , a Litwinienko, a Juszczenko .....samobójcy ? jak Lepper i Petelicki...
Zapraszam do dyskusji kilku dniowe opóźnienia w odpowiedzi są normą jak masz chwilkę czasu zapraszam.
Czemu na szczęście. Specjalnie szukam ludzi o poglądach innych od moich. Zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć. Nie lubię rozmów w gronie przytakiwaczy bo nic z nich nie wynika.

Nikt ich siłą do TV nie przykuwa. A wpływ internetu jest coraz większy.

Na Smoleńsk jest inny temat. Powiem tyle: nie słyszałem, żeby jakkolwiek samolot który znalazł się w lesie poniżej linii drzew nie rozbił się. Jest natomiast sporo katastrof gdzie samoloty są niszczone w lesie. Jeśli samochód uderzy w drzewo przy 300km/h też jest bez szans. Przypomnij też kto prowadził te "badania naukowe". Niezbędny byłby niezależny ekspert który przy tym poziomie naładowania emocjami jest niemożliwy do znalezienia.

Ale na Smoleńsk nie mam siły i w sumie temat mnie bardzo mało interesuję.

Czekam na ustosunkowanie się do całego tekstu. Na Smoleńsk odpowiadał nie będę chyba, że coś super ciekawego ale to proszę na PW.
Pablo84
Senior Member

Stary 24.08.2012, 14:05
Zapraszam do dyskusji kilku dniowe opóźnienia w odpowiedzi są normą jak masz chwilkę czasu zapraszam.
Czemu na szczęście. Specjalnie szukam ludzi o poglądach innych od moich. Zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć. Nie lubię rozmów w gronie przytakiwaczy bo nic z nich nie wynika.

Nikt ich siłą do TV nie przykuwa. A wpływ internetu jest coraz większy.

Na Smoleńsk jest inny temat. Powiem tyle: nie słyszałem, żeby jakkolwiek samolot który znalazł się w lesie poniżej linii drzew nie rozbił się. Jest natomiast sporo katastrof gdzie samoloty są niszczone w lesie. Jeśli samochód uderzy w drzewo przy 300km/h też jest bez szans. Przypomnij też kto prowadził te "badania naukowe". Niezbędny byłby niezależny ekspert który przy tym poziomie naładowania emocjami jest niemożliwy do znalezienia.

Ale na Smoleńsk nie mam siły i w sumie temat mnie bardzo mało interesuję.

Czekam na ustosunkowanie się do całego tekstu. Na Smoleńsk odpowiadał nie będę chyba, że coś super ciekawego ale to proszę na PW.
Ale Binienda i reszta to naukowcy z międzynarodowymi autorytetami.Panowie Ci prowadzili otwartą dyskusję na łamach forum naukowców z warszawskich i krakowskich akademii.Nikt z nich nie podważył oprocowania Pana Biniendy..
Ale to dyskusja do innego tematu.

Drozd
Senior Member

Stary 24.08.2012, 15:51
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Chłopie, nie załamuj tutaj ludzi....
On ma tylko inne zdanie , co z tego że komusze. Jednak kiedy go tak nazwać to wielce obrażony. Typowe.
Hej Nasz TS !!
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 24.08.2012, 15:52
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Ale Binienda i reszta to naukowcy z międzynarodowymi autorytetami
odejdź już od komputera i idź pokopać w gałę ...
Pablo84
Senior Member

Stary 24.08.2012, 16:18
Sam sobie pokop, Szpeniu.Najlepiej z twoim wodzem.Zakopcie sie gleboko i nie wychodzcie
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 24.08.2012 o godz. 16:21.

serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 24.08.2012, 16:24
A ty pajacu idź zrób gałę tuskowi, szmaciarzu i propagandzisto. Za "pisowskie mordy" tylko w taki sposób powinno się z tobą rozmawiać gnido.

Jak zwykle - udajesz bezstronnego ale przeszkadza Ci instytucja kojarzona z PiS-em. Tylko wtedy pojawiasz się w temacie jak możesz powypisywać brednie na temat PiS-u (oczywiście nie podając nawet jednego argumentu na potwierdzenie swojej tezy).. Koryta do obsadzenia... żenada AS-ie.

Niezbędny byłby niezależny ekspert który przy tym poziomie naładowania emocjami jest niemożliwy do znalezienia.
Ależ był poproszony o analizę przez pewnego astronoma pewien niezależny ekspert z Australii - jak tylko zrobił swoje niezależne analizy i okazało się, że są one nieco rozbieżne od oczekiwan astronoma nagle przestał być "niezależny". Nazwisk Ci przytaczał nie będę, bo przecież się tym nie interesujesz
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 24.08.2012 o godz. 16:35.
Pablo84
Senior Member

Stary 24.08.2012, 16:34
Nie ma co się stresować serek.Chłopowi brakuje argumentów, wiec traci równowagę

AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 24.08.2012, 16:53
skoro to był wypadek jak sugeruje Szpenio to czemu ryży odmówił pomocy Jankesów ? Trzy razy oferowali zdjęcia satelitarne,zapisy z radarów.W czy więc problem ? a no w tym że to nie był zwykły "wypadek".

Co do badania prof. Biniendy to kosztowało ono 1 mln $ więc jest więcej warte niż słowa Hypkiego i Osieckiego razem wzięte
Ostatnio edytowane przez AYALA : 24.08.2012 o godz. 16:59.
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 24.08.2012, 18:09
Janusz Palikot wzywa do likwidacji państwa Polskiego
http://www.youtube.com/watch?v=G5GNP...source=message

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów