|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
W ogóle dawno tak masowego exodusu Polaków do lig zagranicznych nie było
Nasza trójka, Peszko, Grosicki, weszło w tym artykule o Robaku wspomina troche sie poziom ligi poprawił to już wszyscy co potrafia prosciej od reszty kopnac piłke emigruja Sam już nie wiem czy to dobrze, czy źle. A w zamian wraca Grzelak A i któraś stacja powiina sie postarac o mecze z ligi tureckiej ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Warszawiak
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Zmiana Grzelak na Grosicki to jakas jawna kpina i robienie z ludzi idiotow. Liga i tak juz slaba jeszcze bardziej sie oslabia.
W miare dobrze kopiacy Polacy jada gdzie tylko ktos cos sypnie, a na ich miejsce wchodzi albo szrot z zagranicy, ktorego nie chce zatrudnic nikt z lepszej ligi, albo mlodzi, ktorzy i tak usiada na lawke bo kopacz z zagranicy ma 10 szans, a mlody Polak 1. Jesli reszta ligi nie zainwestuje w szkolenie mlodych, to za kilka lat moze sie okazac ze beda u Nas grali emeryci z Polski, kilku mlodych ktorzy moze kiedys beda w miare dobrzy plus multum miernot z zagranicy. ![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
Może niech jeszcze z 10 lat poczekaja aż im PZPN stworzy system szkolenia młodzieży ? Obawiam się, że mogą niedoczekać. Problem jest taki, że dużo się o piłce pisze i mówi, a mało robi. ![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
No to mam nadzieję, że Wisła się wzmocni poważnie i pogoni Legię w walce o tytuł
wyjazdy wisła: gdynia bytom kielce legia wrocław lubin legia: cracovia bełchatow poznan gdansk zabrze jaga gdynia myślę, że terminarz mamy porównywalny bo mniej meczy na wyjazdach, ale z legią na wyjeżdzie i mogą mieć 3 punkty
Ostatnio edytowane przez Acapelo : 08.01.2011 o godz. 17:12.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Wisła z Legię będą się moim zdaniem ścigały o to kto strzeli mniej bramek, bo zarówno w Krakowie, jak i w Warszawie nie ma kto strzelać.
A Grzelu był do zgarnięcia |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Grzelak to nie taki zly transfer moim zdaniem. Pod koniec tych ciezkich czasow w Legii jako tako sie prezentowal i kilka bramek wlepil. W Rosji tez cos tam wcisnal w najgorszej druzynie ligi.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak tylko zastepują motor napędowy wiekszości ataków, gracza który w naszej lidze autentycznie robi różnice
nieruchawym klockiem, który owszem pare bramek z pewnością strzeli ale gry im nie pociągnie w żaden sposób a za czapke gruszek to on grac nie bedzie, wiec w ten sposób zablokuje miejsce dla ewentualnego następcy Groscikiego (styl gry) ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Member
Od: 03.2006
Offline |
|
|
może zamiast abonamentu na C+ trzeba będzie tureckie coś nabyć, by zobaczyć "grę" naszych gwiazd futbolu.
tylko po co nam te stadiony budują [?] ![]()
AP - królewska akademia
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jako, że odpocznę sobie 2 tygodnie od komputera i nowinek piłkarskich to zrobiłem sobie krótkie podsumowanie grudniowych i styczniowych transferów w zespołach, które moim zdaniem będą walczyły na wiosnę o MP. Wyszło mi, że żaden z zespołów nie jest w tej chwili mocniejszy niż na jesieni. Biorę tylko pod uwagę zawodników z pierwszego składu, bądź takich który rozegrali minimum 50% minut we wszystkich spotkaniach, czyli 675+ min w ekstraklasie. Z zawodników przychodzących biorę pod uwagę takich, którzy mają szansę na pierwszą jedenastkę, albo mogą odgrywać znaczącą rolę w zespole.
Jagiellonia - Grosicki (6 bramek i 3 asysty w lidze) - Burkhardt (1 bramka i 3 asysty w lidze) + Grzelak (3 bramki w spadkowiczu ligi rosyjskiej) Wisła - Paweł Brożek (6 bramek i 2 asysty) - Pawełek (podstawowy bramkarz) - Cleber (drugi podstawowy stoper, który i tak miał po rundzie zakończyć karierę) Legia - bez zmian Korona - bez zmian Lechia - Wołąkiewicz (jeszcze niepewne czy odejdzie zimą) Amica - Peszko (3 bramki i 2 asysty w lidze) Podsumowanie (- osłabienie, -- znaczne osłabienie, --- ewidentne osłabienie, = bez zmian) Jaga --- Wisła -- Legia = Korona = Lechia -/= Amica -- Ilościowo najbardziej straciła w tym okienku Wisła, gdyż odeszło 4 zawodników, którzy stanowili przez lata o jej sile zarówno ofensywnej, jak i defensywnej. Patrząc jednak z perspektywy przydatności zawodników w rundzie jesiennej to osłabienie Jagiellonii wydaje się być najpoważniejsze. Utrata dwóch podstawowych zawodników z formacji ofensywnej może być kluczowe dla formy strzeleckiej całej drużyny. Poważne wydaje się być również osłabienie Amiki, która straciła kluczowego zawodnika dla swojej drużyny. Reszta drużyn zachowała stan posiadania, bądź możliwe że straci jednego podstawowego zawodnika (vide Lechia). |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
No ale emj10 właśnie to napisał. Nie nam wyrokować czy jak zostanie to będzie grał w I zespole, czy w rezrwach. Teoretycznie może być do końca sezonu w klubie, przynajmniej fizycznie.
|
|
|
|
Member
Od: 11.2010
Offline |
|
Poza tym nie wspomniałeś o przyjściu Pejovicia (podstawowy zawodnik reprezentacji Czarnogóry), a to jest piłkarz na pierwszy skład. Także mogę się tylko pobłażliwie uśmiechnąć patrząc na Twoje trzy minusy przy Jagiellonii w stosunku do dwóch minusów przy Wiśle, gdzie straciliście dwóch podstawowych graczy z i tak już najsłabszej formacji + najlepszego strzelca. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wszystko co napisałem sporządzone jest na stan obecny, gdzie przyszłość Burkhardta jest wciąż niepewna, a z tego co wiem Pejovic wg. wstępnych ustaleń wzmocni Jagiellonię dopiero od lipca (dlatego tak jak w wypadku Wołąkiewicza nie uwzględniam go w kadrze Amiki na wiosnę, choć sytuacja może się w ciągu kilku tygodni zmienić).
Mimo wszystko podtrzymuję swoją ocenę co do osłabień Jagiellonii, a uwierz mi że nie mam powodu faworyzować Wisły, ani Amiki Jak wrócę pod koniec stycznia to sytuacja może być zupełnie inna, ba może nawet Jaga będzie na + ![]() |
|
|
|
Member
Od: 11.2010
Offline |
|
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Moim zdaniem straty Amiki, Jagi i Wisły są identyczne. Odeszli 3 zawodnicy, robiący w tych klubach różnicę w grze ofensywnej. I statystyki wszystkiego nie pokazują.
Paweł Brożek - to 50% naszej dotychczasowej i dość marnej siły ofensywnej. Zawodnik, który potrafił się urwać obrońcy, przepchnąć, przetrzymać piłkę w ataku, zaabsorbować obrońców i odegrać koledze będącemu na pozycji. Gra Wisły była ustawiona pod niego - naprawdę czarno widzę naszą grę na wiosnę bez Brożka. Grosicki - identyczna sytuacja. Facet, który robił kolosalną różnicę. Franek miał z kim grać - Grzelak nie jest tragicznym napastnikiem jak na naszą ligę, ale nie ma prędkości Kamila. No i Peszko. Nie chciało mu się na ogół grać (syndrom Kałużnego), ale jak zachciało (mecz z nami), to pokazywał co jest wart. Amika jest w o tyle dobrej sytuacji, że ma jeszcze paru kreatywnych graczy w formacjach ofensywnych. Ale strata spora. Gdyby Skorża był lepszym trenerem, powiedziałbym że Legia jest murowanym kandydatem do MP. Ale i tak obiektywnie stwierdzając szanse ma największe. Drużyna się dopiero zgrywała, teraz powinno "zaskoczyć". Nikt nie odszedł, a pewnie będą jeszcze wzmocnienia. Co do Kokoszki - porównywanie z Dolhą nie ma sensu. Strata Dolhy była strasznie bolesna - podkupiono nam naprawdę świetnego bramkarza, zawodnika lubianego przez kibiców. Natomiast Adaś wraca do ojczyzny z podkulonym ogonem, z odciskami na zadku od siedzenia na ławie. Gdy odchodził - w żałosnym stylu - nie był nawet podstawowym zawodnikiem, dopiero materiałem na niezłego obrońcę. Teraz ma 24 lata i wygląda na to, że bliżej mu do klasy Kowalskiego, niż Jodłowca czy nawet Dudki. Moim zdaniem ten chłopak nie zasługuje, by nawet na jego cześć puścić na Reymonta bąka. Zwykły kopacz bez honoru i tyle. Do Dolhy miałem pretensje, Kokoszka jest mi obojętny. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dlatego dałem przy Lechii -/= ale faktycznie jeśli ma czekać go rezerwa, a na to się zanosi to i tak będzie minus. Patrząc na ich kadrę to bez wzmocnienia w defensywie się nie obędzie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
No i Seratlić (lewa pomoc, on raczej zastąpi Grosika), niby ma dojść Łągiewka, Siebert i potem Pejovic, chociaz chcą go kupic juz teraz, no i moze Bury jednak zostanie, więc nie ma co gadać na razie o dużym osłabieniu Jagi. No i plus Grzelak.
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
|
Piknik
Offline |
|
|
http://www.sport.pl/pilka/1,65039,89...ozyczony_.html
W Amice Wołąkiewicz ma zarabiać... 900 tys. zł rocznie. Czyli ponad 200 tys. €. No, Poznaniacy nam odjechali finansowo - taką kasę płacimy 2-3 piłkarzom. A oni są w stanie tyle zaoferować obiecującemu obrońcy, ale jeszcze nie gwieździe ligi. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
"Obiecującemu" 25-letniemu kopaczowi nawiasem mówiąc. Nie wiem skąd ten "obiecujący", gość jest już piłkarsko ukształtowany w tym wieku. A jakiejś wielkiej różnicy na boisku nie robi. 200 tys euro. Tyle nie zarabiali nasi najlepsi obrońcy ostatnich lat. A jeżeli ktoś tyle brał to najwyżej Głowacki podpisując nowy kontrakt. Głowacki, a Wołąkiewicz... ![]() Cieszą mnie takie informacje, bo widać że Amika stawia na wychowanków polskiej myśli szkoleniowej i naprawdę grubo przepłaca. Powinno im to wyjść bokiem za jakiś czas. ![]()
Mały motywator - http://i40.tinypic.com/28lxdlv.jpg
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
|
Piknik
Offline |
|
Chodzi tylko o to, że ich stać na zaoferowanie tak dużych pieniędzy: http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html Wołąkiewicz twierdzi, że "pieniądze nie były najważniejsze". Możliwe, że bał się pójść do Polonii, bo tam parcie straszne na wyniki, a atmosfery nie ma. Ale Amika musiała mu zaoferować podobne warunki finansowe, przecież on nie jest bezinteresowny. Więc jeśli Poznaniaków stać na licytowanie się z Wojciechowskim, to jest źle. Widać jednak ich finanse nie są w tak złym stanie, jak przedstawiali wcześniej dziennikarze. A co do polityki transferowej: uparte stawianie na polskich kopaczy jak na razie im się opłacało. Zobaczymy, jak będzie przy nowym zaciągu. Wołąkiewicz, Ślusarski i być może Pawłowski to jednak inna półka niż Lewandowski czy Peszko. Niemniej oni coś próbują robić, chcą się wzmocnić na wiosnę. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
A ile kasuje np. Garguła ? A tak naprawdę kto to jest Wołąkiewicz ? Nawet nie "gwiazdeczka" jednego sezonu. |
|
|
|
Senior Member
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
Ale Branco w Wiśle dostaje 180 tysięcy euro. To cię nie boli? Zgoda ze Wołąkiewicz dostaje za dużo, ale przynajmniej coś gra od kilku sezonów. (Jeśli oglądasz naszą ligę to wiesz) Branco nic nie pokazał. Trzeba też popatrzeć na to w ten sposób - Wołąkiewicz jest za darmo czyli Lech nie płaci odstępnego. Więc pewnie wyglądało to tak - 120 tsyęcy za sezon pensji + 80 tysięcy rocznie za podpisanie kontraktu bo nie było odstępnego. PS Głowacki zdaje się miał u nas około 250 tysięcy euro rocznie jak odchodził do Turcji. ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Z równie wiarygodnych źródeł co informacja o zarobkach Wołakiewicza( tj. info prasowe, dlatego pisze prawdopodobnie) To Pajlic z Kirmem zarabiaja po 250 tys E rocznie, podobnie Sobol,Garguła z Łobo ponad 300 tys a Branco jak już ktoś pisał 180 tys E Poza tym wiadomo, iż jak ktoś przychodzi za darmo to ten kontrakt ma odpowiednio kilkanaście % wiekszy ![]()
|
|
|
|
Piknik
Offline |
|
Zarobki Pajlica - słyszałem nawet o kosmicznych 350 tys €, ale u nas są kontrakty motywacyjne. Więc taki Branco raczej nie dostaje tych 180 tys., nawet brutto. Podobnie Garguła. Nie wiem jak w przypadku Sobolewskiego. Natomiast nigdy nie oferowaliśmy takiej kasy solidnemu ligowcowi, jakim jest Wołąkiewicz. Jeśli te 900 tys. zł się potwierdzi, to jest to kwota kosmiczna. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
taa... a ile płacili Peszce, Lewandowskiemu?
![]() |
|
|
|
bananowy chłopiec
Offline |
|
|
Lepszy Wolakiewicz za 200 niz Bunoza i Branco po 100.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html Królem polowania Anno Domini 2011 zostaje....Bartłomiej Bolek
![]() ![]()
http://www.youtube.com/watch?v=vbTMz...layer_embedded Zaczyna się od piknika....
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]() ![]() |
|
|