|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Każde państwo słynie z różnego rodzaju alkoholi. Francja znana jest z różnego rodzaju win. Jednym z nim jest znany prawie wszędzie Bordeaux. Szkocka Whisky naturalna wódka zbożowa, wytwarzana w Szkocji ze spirytusów słodowych. Niemcy wprost kochają piwo. W Niemczech piwo warzy się od wczesnego średniowiecza. Mówiąc o niemieckich piwach, nie można nie wspomnieć o monachijskim Oktoberfest, organizowanym na pamiątkę ślubu króla bawarskiego Ludwika z księżniczką Teresą w 1810 roku. To święto piwa trwa aż 16 dni, kończąc się zawsze w pierwszy weekend października. Miliony turystów przyjeżdżają wtedy do Monachium, mając na myśli tylko jedną rzecz – upić się jak największą ilością piwa. Aby do to ułatwić, podaje się tam piwo wyłącznie w litrowych kuflach. Utrzymanie w rękach takiego kufla jest nie lada sztuką, zwłaszcza dla kelnerek, które potrafią unieść tuzin takich piw jednocześnie. Nawet najbardziej pijani Bawarczycy starają się z krzepkimi bawarskimi kelnerkami nie zadzierać. Jednym z najpopularniejszych piw w Niemczech jest BOCK inaczej koźlak. Jest to wyjątkowe ciemne piwo dolnej fermentacji, warzone najczęściej z ciemnego słodu jęczmiennego przede wszystkim w Monachium. Przy okazji wizyty w Niemczech warto również wypić DOPPELBOCK’a i PILSNER’a. Innym potentatem piw na rynku światowym są Czesi. Braník oraz Radegast Premium to tylko niektóre z piw Czeskich. W Polsce najbardziej popularna jest wódka, jednak piwo też ma swoich „fanów”. Soplica, Wyborowa to wódki po które najczęściej sięgają Polacy. Natomiast z piw dużą popularnością cieszy się Żywiec i Tyskie.
potrzebuje to angielski przetlumaczyc... Pomógłby ktos ? pilna sprawa to jest na jutro musze miec... A ja nie umiem wiec jak ? FAST |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Potrzebuje materialow na temat kryzysu w Rosji do prezentacji. Jakby ktos mial jakies ciekawe linki itp to bylbym wdzieczny.
![]()
BRONOWICE!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Mam problem. Babka od polskiego dała nam arkusz maturalny i kazała napisać do niego klucz maturalny, tylko nie powiedziala jak sie to pisze, a ja za cholere nie mam pojecia. Czy ktoś byłby tak dobry i opisał mi pokrótce jak się taki klucz pisze?
![]()
Косово је СРБИЈА!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Witam na informatyke potrzebuje prezentacje w powerpoint o moim zainteresowaniu może być np.o samochodach o Wiśle itp. Jak by ktoś miał to był bym wdzięczny jakby to wrzucił na jakiś serwer i przesłał link
![]()
95% idiotów czyta posty z reką na myszce ... Nie zdejmuj teraz ręki za późno
![]() Wisła Kraków! |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
wstep(kto do kogo mowi? jak ?o czym?, jesli to fragment dluzszego tekstu to umiejscowienie fragmentu w calosci utworu) dalej piszesz to co pisalbys w wypracowaniu ale w rownowaznikach na koncu zakonczenie i wnioski |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Wie ktoś jak zrobić 10 zadanie :
http://i42.tinypic.com/104njpj.jpg ? Byłbym wdzięczny. potrzebne na jutro :/ ![]()
Wisła Pany
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
wislabielany do zadań z fizyki, majcy, chemii polecam fora
www.matematyka.pl www.fizyczny.net Nie, ze rozwiążą zadanie, ale naprowadzą Cię co i jak |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Bracia Wiślacy! Pomocy!
W jakiej odległości odbije się przedmiot od zwierciadła jeśli znajduje sie w odległości 60 cm, a ogniskowa=30 cm. Bardzo pilne! ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
1/f=1/x + 1/y f-ogniskowa x-odległość przedmiotu od zwierciadła y-odległość obrazu od zwierciadła
1/y=1/f - 1/x 1/y=1/30 - 1/60 1/y= 2/60 - 1/60 1/y= 1/60 y=60 cm ![]()
M. Skorża:"Głowackiego,Sobolewskiego,czy odchodzących z klubu Baszczyńskiego oraz Zieńczuka,ale i braci Brożków zazdrościć mi mogą nie tylko inni trenerzy.Sam jestem wdzięczny losowi, że mogłem z nimi pracować."
M. Szymkowiak:"Radek Sobolewski,Marcin Baszczyński, Paweł Brożek,Marek Zieńczuk czy Patryk Małecki.Oni daliby się za Wisłę pokroić." Niektórym wydaje się,że stadiony piłkarskie to wyspy.Nie wiedzą,że są one raczej lustrami,w których odbija się obraz świata,do którego wszyscy należymy |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ma ktoś moze jakieś ciekawe cytaty z Potopu odnośnie Oblężenia Klasztoru na Jasnej Górze (bardzo mi zależy na tym co pokazana objawia sie nad klasztorem Matka Boska). Jeśli ktoś coś ma to na PW bym prosił
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Czy posiada ktoś może którąś z tych książek, bo potrzebuję do pracy magisterskiej, a strasznie ciężko je zdobyć w bibliotekach, a tym bardziej kupić?
"Rozwój rynku nieruchomości w Polsce na tle krajów wysoko rozwiniętych" Stanisław Belniak "Vademecum developera" Kazimierz Kirejczyk, Jacek Łaszek "Vademecum zarządcy nieruchomości" pod redakcją J. Brzeskiego Najbardziej zależy mi w tej chwili na 2 pierwszych pozycjach, jak coś to piszcie na pw. Dzięki z góry. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Słuchajcie. Nie podejrzewam nikogo, aby był księdzem, biskupem, albo przynajmniej w seminarium, ale może uda się wam rozwiązać mój problem. Mam napisać Homilię na religię. Muszę znaleźć sobie jakiś fragment listów św Pawła i na jego podstawie napisac takie coś. I tu moja sprawa - jak sie to pisze? Czy to po prostu zwykly tekst, ktory nawiazuje do listu czy co? Proszę o pomoc bo sprawa jest dosyć pilna.
![]()
Косово је СРБИЈА!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Poszukuje osoby która pomoże w napisaniu pracy.
kierunek skarbowość, temat dowolny - (jeszcze nie sprecyzowany) ilośc stron ok. 15-17. priv. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
![]() ![]() |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Ja mam trochę łatwiejszy problem...
Mógłby ktoś podać wzory jak obliczyć drogę, prędkość i czas w ruchu jednostajnie opóźnionym? Coś tak jak na przykład to: t = s/v (Czas w ruchu jednostajnym prostolioniowym, gdzie / zastępuje kreske ułamową) Z góry wielkie dzięki. Powód: ...
Ostatnio edytowane przez Wislak1906_TS : 23.05.2009 o godz. 11:35.
![]()
Wisła Kraków
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
s = Vo * t - (1/2at^2)/2
Z tego sobie poprzekształcasz. Jedynie czas musisz wyliczyc z równania kwadratowego(umiesz tak zrobić?)
Ostatnio edytowane przez R33 : 23.05.2009 o godz. 12:24.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Coś tu poknociłeś. ma być tylko jeden raz 1/2... s=Vo*t-(at^2)/2 To jest poprawne.
No i V=Vo-at ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
No tak, za szybko pisałem
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Czy ktoś pisał może wypracowanie na taki bądz bardzo podobny temat Makbet - tyran, który zabił sen, bądz jest w stanie mi to napisać?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Witam, korzystając z przerwy w meczu chciałem poprosić o pomoc. Mam do napisania wypracowanie z historii na temat przemian ustrojowych we Francji w latach 1814 - 1870. Bardzo proszę o wszelkie linki, które mogą mi pomóc, pozdrawiam.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
do usunięcia
Ostatnio edytowane przez Zola : 03.04.2010 o godz. 18:20.
![]() |
|
|
|
Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Posiada ktoś jakieś materiały (linki, dokumenty) nt. zastosowania komputerów i nowoczesnych technik w sporcie?
(wiem, są Google, ale chodzi o "coś więcej") ; ) ![]()
...Noblesse Oblige...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Mógłby ktoś po krótce napisać o podobieństwach, różnicach, poglądach komunizmu i socjaldemokracji ?
Takie ogólne rzeczy ale konkretne. Dzięki z góry. Ps. Na googlach wszystko opisane za szczegółowo... |
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Poratuje ktoś Planem Badawczym na dowolny Marketingowy temat ? Będę bardzo wdzięczny
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Panowie mam do Was OGROMNĄ prośbę. Potrzebuje rozwiązania do tych zadań. One decydują o tym czy przejdę klase.
zad 1) Oblicz zdolności skupiające soczewek o ogniskowej : a) 50 cm b) 20 cm. zad 2) Przedmiot AB umieszczono przed soczewką skupiającą w odległości f< x < 2f (na zdjęciu) http://i39.tinypic.com/mvnw39.jpg a) skonstruuj obraz przedmiotu AB b) Podaj cechy tego obrazu proszę żeby ktoś to przerysował i mi wytłumaczył. z góry dziękuje ! ![]()
[I](...)Tu miłość do tego klubu nie ma granicy - Wisła Kraków, Białoprądniccy fanatycy(...)
[IMG]http://i34.tinypic.com/256uv0x.jpg[/IMG][/I] |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie wiem czy jeszcze są Ci rozwiązania potrzebne,ale napiszę
![]() Ad.1 Wzór na zdolność skupiającą to Z=1/f f=50 cm czyli 0,5m Z=1/0,5 Z=2 D a w drugim przypadku gdy f=20cm czyli 0,2m Z=1/0,2 Z=5 D No a konstrukcje obrazów, to jak wpiszesz w google, to dostaniesz wszystkie możliwe. Wiem, bo sama szukałam,ale w książkach do fizyki też powinny być. Musisz tylko uważać, jak się konstruuje obrazy w soczewkach i zwierciadłach,żeby nie pomieszać Mam nadzieję,że jeszcze udało mi się pomóc ![]() ![]()
M. Skorża:"Głowackiego,Sobolewskiego,czy odchodzących z klubu Baszczyńskiego oraz Zieńczuka,ale i braci Brożków zazdrościć mi mogą nie tylko inni trenerzy.Sam jestem wdzięczny losowi, że mogłem z nimi pracować."
M. Szymkowiak:"Radek Sobolewski,Marcin Baszczyński, Paweł Brożek,Marek Zieńczuk czy Patryk Małecki.Oni daliby się za Wisłę pokroić." Niektórym wydaje się,że stadiony piłkarskie to wyspy.Nie wiedzą,że są one raczej lustrami,w których odbija się obraz świata,do którego wszyscy należymy |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Dziekuje Bardzo
![]() ![]()
[I](...)Tu miłość do tego klubu nie ma granicy - Wisła Kraków, Białoprądniccy fanatycy(...)
[IMG]http://i34.tinypic.com/256uv0x.jpg[/IMG][/I] |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Jeśli ktoś mógłby pomóc ze zrobieniem prostej stronki w html-u złożonej z 3 części wg określonego kodu to proszę na priv co by tematu nie zaśmiecać.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Potrzebuję takie oto prace. ma ktoś coś gdzieś
I. Jakie są organy egzekucyjne. Omów ich: • właściwość miejscową, • kto wykonuje czynności w sprawach egzekucyjnych, • kto prowadzi nadzór nad czynnościami komornika, • jakie są środki zaskarżenia w postępowaniu egzekucyjnym, • kto i w jakich okolicznościach może złożyć skargę na czynności komornika, • kiedy dojdzie do zbiegu egzekucji sądowej i administracyjnej. II. Omów jakie znasz tytuły egzekucyjne. Co to jest klauzula wykonalności, kiedy i kto wydaje klauzulę wykonalności. III. Omów jak przebiega egzekucja z nieruchomości. ![]()
...Pamiętaj gdzie Twój Kraj! Gdzie Dom Twój, bratni śpiew. I Tego nie porzucisz nigdy, Dumy z własnej Ojczyzny!...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Potrzebuję w miarę szybko:
1. Ile atomów Cu znajduje się w 2 molach Cu2O? a) 6.02 * 10^23 b) 18,06*10^23 c) 24,08*10^23 2. Gdzie jest więcej atomów w g wodoru cząsteczkowego czy w 32 g siarki? 3. Ile gramów tlenku siarki (IV) znajduje się w 44.8 dm^3 tego tlenku? Edit: Dobra, jestem mądry, już sobie sam poradziłem ![]()
Ostatnio edytowane przez fcz1985 : 04.06.2009 o godz. 14:08.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|