The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.06.2012, 11:31
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Ktoś coś wie o jakichś reformach finansów publicznych w Polsce No chyba że chodzi o zmiany emerytalne, ale jeśli ich wdrożenie miałoby kosztować 750 mln Euro no to nie wiem . Generalnie sygnał że kraj zaczyna się finansować z BŚ zamiast z rynku to zły sygnał. Koszty takiego finansowania z reguły też są wyższe.
I jeszcze coś o drogach. CBA zaczyna się interesować tematem:
http://motoryzacja.interia.pl/raport...owa-a2,1811727
Nie siej paniki, bo pożyczki z BŚ to rzecz normalna. Od 1990 roku pożyczyliśmy ponad 7,5 mld dolców na 45 różnych projektów. Dobrze wiesz, ze nie ma Państwa które nie wspomaga się pożyczkami. Wpływy do budżetu nie są równomierne, za to wydatki w większej części tak. Trzeba mieć czym je pokrywać.

Widziałeś, po jakiej stopie poszły ostatnie 10-latki? Zatkało, co?
Ostatnio edytowane przez Szpen : 20.06.2012 o godz. 11:35.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 20.06.2012, 12:10
jendrus napisał(a):Wyświetl post
Tusk kupuje 35 nowiutkich wypasionych limuzyn wart 5,5 mln zł!! W końcu te co kilka miesięcy temu kupowali już są przestarzałe i nie bezpieczne... dla nas
Te co kupili kilka miesięcy temu, odkupią sobie teraz prywatnie za bezcen na przetargu.
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 20.06.2012, 12:40
Macie Panowie oczywiście rację, że moje oświadczenie, że jestem szczęśliwy i nie zrobię sobie "ziazi" mogę pewnie oprawić sobie tylko w ramki.
W obecnej Polsce okupowanej przez tak zwane i wszechwładne "PAŃSTWO", wszystko można ludziom wmówić a dowody powstają na pstryknięcie palcami.

----

Poniżej natomiast o tym,. czy gen. Czempiński ma polisę na życie:

http://wpolityce.pl/dzienniki/dzienn...olise-na-zycie
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 20.06.2012, 12:56
Szpen napisał(a):Wyświetl post
Nie siej paniki, bo pożyczki z BŚ to rzecz normalna. Od 1990 roku pożyczyliśmy ponad 7,5 mld dolców na 45 różnych projektów. Dobrze wiesz, ze nie ma Państwa które nie wspomaga się pożyczkami. Wpływy do budżetu nie są równomierne, za to wydatki w większej części tak. Trzeba mieć czym je pokrywać.

Szpenio,
naprawdę wzruszające jest to z jakim zacięciem starasz się napisać coś "pozytywnego" a za każdym razem wychodzi tak samo .
Pożyczki z BŚ były stosowane jak do tej pory w mixcie z innymi źródłami finansowania i przeznaczane były na projekty infrastrukturalne (drogi, energetyka). Z przytoczonych przez Ciebie danych można łatwo wyliczyć że średnio w roku wykorzystywano około 340 mln USD przy średnim 160 mln USD zaangażowaniu w projekt. Tymczasem z informacji podanych przez admina wynika że nagle wypłynęło finansowanie na "sferę reform finansów publicznych kraju" o której nikt nie ma pojęcia co to jest, z całą pewnościa nie ma nic wspólnego z infastrukturą, nic nie wiadomo o żadnym mixcie w finansowaniu a sam projekt wart jest około 1 mld USD. Sprawa jest conajmniej dziwna.
Jeśli chodzi o wspomaganie się państw pożyczkami to oczywiście jest to prawda. Tyle tylko że w krajach rozwiniętych finansowanie to jest organizowane poprzez rynek i emisję obligacji rządowych. Po pieniędze z BŚ czy MFW sięga się w zupełnie wyjątkowych sytuacjach (np: w przypadku krachu finansowego jak obecnie w Grecji). Finansowanie poprzez rynek jest zwyczajnie tańsze i (tak długo jak kraj ma wiarygodność płatniczą) również łatwiejsze.
Natomiast jeśli chcesz mnie zszokować informacją na temat ostatniej aukcji 10 latek to:
1. Jeśli pisząc "stopa" miałeś na myśli YTM to naprawdę trudno jest mi zrozumieć Twoje podniecenie . Rentowność na długim końcu krzywej już od dawna utrzymuje się na mniej więcej tym samym poziomie i zupełnie nie wiem czym tu się podniecać A pisanie o "zatykaniu" to już zupełny żart. Dla porównania sprawdź sobie lepiej jaka jest obecnie rentowność papierów amerykańskich czy niemieckich. Wtedy być może naprawdę Cię "zatka".
2. Nie rozumiem za bardzo w jaki sposób rentowność 10-latek miałaby przekładać się na koszty finansowania w zupełnie innej walucie i na zupelnie innym rynku?
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 20.06.2012, 13:02
yarow napisał(a):Wyświetl post
Poniżej natomiast o tym,. czy gen. Czempiński ma polisę na życie:
http://wpolityce.pl/dzienniki/dzienn...olise-na-zycie
Bardzo ciekawe są wpisy pod tym artykułem.

A tu dla tych co z dziećmi chcą wyjachać za granicę na wczasy, aby nie obudzili sie z ręką w nocniku jak urzędnicy Tuska:
Cytat:
Tysiące osób ma problem z paszportami dla dzieci

Po 26 czerwca br. żadne dziecko nie wyjedzie z Polski bez swojego paszportu. O tym, że tego dnia tracą wpisy dzieci do paszportu rodziców zdecydowała Komisja Europejska w 2009 r. Polskie władze zauważyły to dopiero teraz, tuż przed wakacjami, na gwałt rozpoczęły akcję informowania o tym mieszkańców. Dla wielu to zbyt późno, by zdążyć wyrobić dziecku paszport. Tylko w Małopolsce problem dotyczy 6 tys. dzieci.
Pan Maciej zawiadomienie o zmianie prawa dostał z Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego (MUW) pocztą 14 czerwca. Informacja została sporządzona 5 czerwca.

- Dlaczego urzędnicy tak późno ją wysłali? To zmniejsza nasze szanse na odpowiednio wczesne otrzymanie paszportu dla syna - ubolewa. Sprawdziliśmy, że urzędy dopiero po trzech latach zauważyły zmianę prawa unijnego. Poszczególne urzędy wojewódzkie co prawda na bieżąco informowały mieszkańców o zmianach, jednak do wielu ludzi informacje nie dotarły.
- Wpisy w paszporcie tracą ważność 26 czerwca br. My wyjeżdżamy na zagraniczny urlop 2 lipca. Wczasy, na które oszczędzaliśmy cały rok, są już opłacone. Nie widzę najmniejszej możliwości wyrobienia dla syna paszportu w dwa tygodnie, czyli wycieczka mi po prostu przepada - żali się pan Maciej, mieszkaniec Krakowa.

Urzędnicy z MUW nie mają sobie nic do zarzucenia.

- Dane o zmianach w prawie i o tym, że wpisy dzieci w paszportach nie będą ważne otrzymaliśmy z Ministerstwa Spraw Wewnętrznych na początku czerwca. I natychmiast, najszybciej jak się dało podaliśmy ją do publicznej wiadomości - podkreśla Monika Frenkiel, rzeczniczka wojewody małopolskiego.

W maju takie informacje pojawiły się na stronie internetowej urzędu, zostały też wysłane mediom, szkołom, samorządom i biurom podróży. Urząd Wojewódzki poinformował też listownie zainteresowanych rodziców, czyli ok. 6 tysięcy osób.

- Oczywiście informacje nie zostały wysłane natychmiast. Z ministerstwa otrzymaliśmy jedynie numery PESEL mieszkańców, musieliśmy ustalić ich adresy, a to trochę trwało - tłumaczy Frenkiel.

MSW uważa, że informacja o zmianach została podana właściwie. Małgorzata Woźniak, rzeczniczka MSW, nie odpowiada na pytanie, dlaczego wielkiej akcji informacyjnej nie przeprowadzono np. na początku roku lub w marcu, a dopiero tuż przed wakacjami.

Wcześniej też można było z wyprzedzeniem listownie powiadomić rodziców, że 26 czerwca tracą ważność wpisy ich dzieci do paszportu. - Jeżeli ktoś został poinformowany za późno i tak ma szansę na wyrobienie dokumentu dla dziecka. Wszystkie podania o paszporty, które zostaną złożone w związku z utratą ważności wpisów dzieci będą traktowane priorytetowo - obiecuje Małgorzata Woźniak. Rodzicom, którzy chcą otrzymać dokument dla dziecka radzi jak najszybciej złożyć podanie w urzędzie.

- Termin oczekiwania nie będzie dłuższy jak 2 tygodnie - obiecuje.

Sprawdziliśmy, jak wygląda sytuacja w biurze paszportowym w Krakowie. Wbrew temu, co mówi rzeczniczka ministerstwa, urzędnicy rodzicom czekającym na paszporty dla dzieci wyznaczają ok. 30-dniowe terminy oczekiwania. Pani Mariola, która złożyła wczoraj podanie o paszport dla syna Dawida, otrzymała termin na ... 17 lipca.

Urzędnicy tłumaczą, że krótszy termin przyznają jedynie osobom, które np. mają już zarezerwowane terminy wczasów i wycieczek. - Na pewno zdążą na nie pojechać. Muszą tylko zaznaczyć, składając podanie o paszport, że proszą o krótszy termin oczekiwania - twierdzi Monika Frenkiel.

Gdzie starać się o paszport
Kraków, ul. Przy Rondzie 6
Nowy Sącz, ul. Jagiellońska 52,
Tarnów, al. Solidarności 5-9.

Dokumentem, który upoważnia dziecko do wyjazdu za granicę może być: paszport biometryczny, paszport tymczasowy lub dowód osobisty (jeżeli zezwalają na to przepisy krajów, przez które odbywa się podróż). Paszport tymczasowy dla dzieci do 5. roku życia kosztuje 30 zł i jest ważny rok. Koszt paszportu dla dzieci między 5. a 13. rokiem życia to 30 zł i dokument jest ważny 5 lat.
Szpen
Senior Member

Stary 20.06.2012, 13:28
1. pisanie o "zatykaniu" to już zupełny żart. Dla porównania sprawdź sobie lepiej jaka jest obecnie rentowność papierów amerykańskich czy niemieckich. Wtedy być może naprawdę Cię "zatka".
2. Nie rozumiem za bardzo w jaki sposób rentowność 10-latek miałaby przekładać się na koszty finansowania w zupełnie innej walucie i na zupelnie innym rynku?
1. jak Ty porównujesz NImcy i Stany do nas to nie mam pytań.
2. czy ja dałem porównanie? Zapytałem Cię, czy widziałeś jak świetnie i na jaki procent rozeszły się nasze oblilgacje.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 20.06.2012, 14:41
Naciski itp. słówka wytrychy PO mające być zarzutami wobec Mariusza Kamińskiego poszły się j...ć

http://fakty.interia.pl/polska/news/...orzony,1811984

mam nadzieję, że po uprawomocnieniu się tego wyroku (jeśli prokuratura będzie na tyle bezczelna by się odwoływać) zostanie wszczęte śledztwo w sprawie ew. nacisków na prokuratorów prowadzących to polityczne postępowanie, czy odgórnie nie nakazano im "odstrzelenia" szefa CBA. Przypominam, że został odwołany przez Tuska po postawieniu Mu zarzutów przez prokuratorów.
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 20.06.2012, 15:22
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Naciski itp. słówka wytrychy PO mające być zarzutami wobec Mariusza Kamińskiego poszły się j...ć

http://fakty.interia.pl/polska/news/...orzony,1811984

mam nadzieję, że po uprawomocnieniu się tego wyroku (jeśli prokuratura będzie na tyle bezczelna by się odwoływać) zostanie wszczęte śledztwo w sprawie ew. nacisków na prokuratorów prowadzących to polityczne postępowanie, czy odgórnie nie nakazano im "odstrzelenia" szefa CBA. Przypominam, że został odwołany przez Tuska po postawieniu Mu zarzutów przez prokuratorów.
łooo...

To spodziewam się tego jako informacji dnia w "Fatkach", potem rozmowy o tym w "Faktach po faktach" i oczywiście w "Kropce nad i".

Tylko mam dziwne uczucie, że nawet sekundy nikt temu nie poświęci.
wislak68
Senior Member

Stary 20.06.2012, 15:30
1. jak Ty porównujesz NImcy i Stany do nas to nie mam pytań.
2. czy ja dałem porównanie? Zapytałem Cię, czy widziałeś jak świetnie i na jaki procent rozeszły się nasze oblilgacje.
1. To że nie masz pytań to jakoś mnie nie dziwi . O rynku obligacji wiesz tyle samo co o drogach czy pożyczkach z MFW. Gdybyś miał na ten temat jakiekolwiek pojęcie to wiedziałbyć że własnie USA i Niemcy (w Azji jeszcze Japonia) stanowią najbardziej popularny na świecie benchmark do którego porównuje się rentowność obligacji danego kraju. I gdybyś porównał sobie spready na bundach i obligacjach polskich to zobaczyłbyś jaka jest tendencja oceny ryzyka papierów polskich. Niewiele niższa niż dla właśnie bankrutującej Hiszpanii. No ale Ty zapewne nawet nie rozumiesz o czym piszę
2. Czyli o ile dobrze rozumiem chciałes sobie ot tak pogadać . W takim razie śpiesze donieść że jestem na bieząco z wynikami sprzedaży obligacji rządu polskiego na rynku pierwotnym. Tym większe jest więc moje zdziwienie że kładziesz taki nacisk na ostatnią aukcję w której nie było nic takiego co odbiegałoby od ostatnich tendencji. Pomysł aby przypisywać jakiekolwiek znaczenie wynikom pojedynczej aukcji jest sam w sobie wyjątkowo kuriozalny. Mam zresztą nieodparte wrażenie że Twoja wiedza na temat rynku polskich obligacji rządowych jest wyjątkowo wybiórcza i sprowadza się do aktów samoczynnej euforii przy czytaniu artykułów prasowych podsumowujących pojedyncze aukcje.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 20.06.2012 o godz. 16:04.
Szpen
Senior Member

Stary 20.06.2012, 15:54
1. To że nie masz pytań to jakoś mnie nie dziwi . O rynku obligacji wiesz tyle samo co o drogach czy pożyczkach z MFW. Gdybyś
dobrze, już dobrze. zakładaj sandały i zbieraj się do wyjścia. o 17 spotkanie klanu PiS na Łobzowskiej
wislak68
Senior Member

Stary 20.06.2012, 16:13
dobrze, już dobrze. zakładaj sandały i zbieraj się do wyjścia. o 17 spotkanie klanu PiS na Łobzowskiej
A nie mówiłem że znów wyjdziesz na "bożego prostaczka". Trzeba Ci jednak przyznać że w swojej prostocie jesteś wyjątkowo zabawny . Jak widać jesteś też na bieżąco z harmonogramem spotkań PiS Ciekawe czy to z powodów służbowych czy też może skrywana miłość
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 20.06.2012 o godz. 16:16.
wislak68
Senior Member

Stary 20.06.2012, 18:46
I jeszcze coś o gazie:
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/...polski,1812023
Najzabawniejszy jest cytowany na końcu Pawlak. Jeszcze dwa lata temu robił wszystko aby kontrakt z Gazpromem oparty o cenę ropy trwał do 2037 a teraz chłop zaczyna mędrkować: "wyznacznikiem ceny tego surowca dla Polski powinny być jego ceny na rynku niemieckim". Gdyby był taki mądry dwa lata temu to nie mielibyśmy obecnych podwyżek cen gazu. Ale jak zwykle za głupotę obecnie rzadzących płacimy wszyscy.
Arapaho
Senior Member

Stary 20.06.2012, 18:58

W 5-tym roku rządów PO ich cena dorównała tym które były w 18-tym miesiącu rządów PIS.Zatkało?
Wytłumaczy mi ktoś zawiły ekonomicznie fakt że stawiamy do dyspozycji MFW kasę dla Grecji a sami w tym czasie bieżemy pożyczkę z BŚ ? Kto łyka prowizje z pożyczek ?Kaczor Donald to dobry druh nie jednemu w UE da zarobić.I jak go nie lubić?
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 20.06.2012, 19:40
A nie mówiłem że znów wyjdziesz na "bożego prostaczka". Trzeba Ci jednak przyznać że w swojej prostocie jesteś wyjątkowo zabawny . Jak widać jesteś też na bieżąco z harmonogramem spotkań PiS Ciekawe czy to z powodów służbowych czy też może skrywana miłość
Niie zdziwiłbym się gdyby to była wiedza operacyjna. Może ich nawet nagrywają. W najlepszym przypadku pionier Schetyny rzucony na odcinek "forum Wisły Kraków" bo szerzy się tu wywrotowy element zagrażający przewodniej roli PO i Geniusza Kaszub.
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 20.06.2012, 20:21
sanderuss, czy Nigel Farage jest zwolennikiem zlikwidowania Wielkiej Brytanii?
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 20.06.2012, 20:26

Dzięki wielkie za tego linka !

Polecam wszystkie wypowiedzi Nigela - bo jako jeden z kilku polityków ostatniego 30 lecia mówi głośno to co wie większość obywateli Unii ale wszyscy chowają głowy w piasek.

http://www.youtube.com/watch?v=E6eob...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Te0rB...feature=relmfu

I te powyższe i wszystkie pozostałe polecam raz jeszcze.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2006

Stary 20.06.2012, 21:08
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
sanderuss, czy Nigel Farage jest zwolennikiem zlikwidowania Wielkiej Brytanii?
Nie, dlaczego? Farage po krotce jest za Europą narodów, a nie eurokołchozem. Za wolnością słowa, za społeczeństwem obywatelskim, likwidacją zbednej biurokracji i powrotem do tradycji państw narodowościowych.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 20.06.2012, 21:44
Wystąpienia Farage'a śledzę od dawna - szkoda, że nie mamy na naszej scenie politycznej tak barwnej postaci...
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 20.06.2012, 21:51
sanderuss napisał(a):Wyświetl post
Nie, dlaczego? Farage po krotce jest za Europą narodów, a nie eurokołchozem. Za wolnością słowa, za społeczeństwem obywatelskim, likwidacją zbednej biurokracji i powrotem do tradycji państw narodowościowych.
Wielką Brytanię, pomimo oczywistej dominacji Anglików, trudno nazwać państwem narodowym...
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 20.06.2012, 22:22
innymi slowy czy Farage znany miłośnik demokracji i prawa samostanowienia narodów, zajął się już agitacją na rzecz szkockiego referendum niepodległościowego ; ) ?
Nie wiem czy o to bobkowi90 chodziło kiedy zadawał pytanie o likwidację UK, ale tak to rozumiem, a zarazem ciekawi mnie czy Farage jest konsekwentny w swoich poglądach.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 20.06.2012 o godz. 22:26.
wislak68
Senior Member

Stary 21.06.2012, 00:13
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Wytłumaczy mi ktoś zawiły ekonomicznie fakt że stawiamy do dyspozycji MFW kasę dla Grecji a sami w tym czasie bieżemy pożyczkę z BŚ ? Kto łyka prowizje z pożyczek ?Kaczor Donald to dobry druh nie jednemu w UE da zarobić.I jak go nie lubić?
Odpowiadając na poważnie. Z punktu biznesowego nie ma to oczwiście żadnego sensu. Za kredyt z BŚ zapłacimy znacznie więcej niż dostaniemy za depozyt złożony w MFW na fudusz stabilizacyjny. Innymi słowy z punktu widzenia czysto biznesowego lepiej było by nie zaciągać kredytu w BŚ a wydatki które mają być sfinasowane tym kredytem sfinansować pieniędzmi które zostały zdeponowane w MFW, oszczędzając jednocześnie różnicę w kwocie odsetek otrzymanych i zaplaconych (myśle że mówimy o nie mniej niż 40-50 mln USD w skali roku).
Temat jednak jest oczywiście polityczny. Na fundusz złożyły się wszystkie kraje UE (bez UK i Czech chyba) i prawdopodobnie została również wywarta presja na ryżego aby partycypował w tym dealu. Prawdopodobnie marchewką była tu perspektywa finansowania z budżetów Unii w następnym okresie budżetowym, a kijkiem groźba odcięcia ryżego od możliwości dalszej kariery jako komisarza Unii. Moim zdaniem ryży po raz kolejny popełnił bardzo poważny błąd: wbrew temu co sądzi nasz wkład w fundusz stabilizacyjny jest wystawiony na ogromne ryzyko (znacznie większe niż w przypadku zainwestowania tych pieniędzy np. w obligacje amerykańskie), jeśli kryzys będzie się pogłębiał (a zapewne tak będzie) to zamiast dotacji z Unii dostaniemy figę z makiem, a jego kariera jako komisarza i tak spali na panewce po porażce Sarkozego (i sposobie w jaki potraktował Hollanda przyjeżdżającego do Polski jako kandydat na prezydenta) i wielce prawdopodonej porażce Merkel. Dinozaura nikt nie będzie potrzebował w nowym rozdaniu
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 21.06.2012 o godz. 00:27.
wislak68
Senior Member

Stary 21.06.2012, 00:42
Mareq napisał(a):Wyświetl post
innymi slowy czy Farage znany miłośnik demokracji i prawa samostanowienia narodów, zajął się już agitacją na rzecz szkockiego referendum niepodległościowego ; ) ?
Nie wiem czy o to bobkowi90 chodziło kiedy zadawał pytanie o likwidację UK, ale tak to rozumiem, a zarazem ciekawi mnie czy Farage jest konsekwentny w swoich poglądach.
O ile sie nie mylę to na chwile obecną zwolennikiem referendum niepodległościowego w Szkocji nie jest nawet sama SNP.
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 21.06.2012, 01:12
Mareq, dokladnie.

wislak68, a wiec Farage to hipokryta.

sanderuss, co 10 lat temu mogles powiedziec czego nie mozesz powiedziec teraz?

--------------------------------------------
Ja osobiscie czuje sie europejczykiem, takze mi idea Stanow Zjednoczonych Europy podoba sie bardzo. Nie podoba mi sie forma obrana przez UE, ale i tak wole taka "niepelnosprawna" Europe niz jakis powrot do mitycznych panstw narodowych. Do jakich, pytam sie? Do tych kolonialnych czy do tych przedwojennych?

Poza tym, patrzac bardziej pragmatycznie, zjednoczona Europa to jedyna opcja jesli Europa... chce cos znaczyc w swiecie za 50 czy 100 lat. Nie oszukujmy sie, ale "mikruski" europejskie nie beda w stanie pojedynczo dotrzymac kroku olbrzymom. Kolonie sie "nam" juz skonczyly...
USA, zaraz China, za kilkadziesiat lat zapewne Brazylia, Rosja czy Indie...
Zjednoczona Europa to nie tylko kwestia tego czy sie czujemy europejczykami czy tez nie. To tez wybor. Europa chce byc pionkiem na szachownicy swiata, czy tez graczem?
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 21.06.2012, 01:46
Jeszcze Jan Pietrzak o śmierci gen. Petelickiego:

http://www.youtube.com/watch?v=8XUvn...layer_embedded

Zapomniał tylko dodać, że i on nie zamierza się zabijać. :(
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2006

Stary 21.06.2012, 07:08

sanderuss, co 10 lat temu mogles powiedziec czego nie mozesz powiedziec teraz?
--------------------------------------------
Ja osobiscie czuje sie europejczykiem, takze mi idea Stanow Zjednoczonych Europy podoba sie bardzo. Nie podoba mi sie forma obrana przez UE, ale i tak wole taka "niepelnosprawna" Europe niz jakis powrot do mitycznych panstw narodowych. Do jakich, pytam sie? Do tych kolonialnych czy do tych przedwojennych?

Poza tym, patrzac bardziej pragmatycznie, zjednoczona Europa to jedyna opcja jesli Europa... chce cos znaczyc w swiecie za 50 czy 100 lat. Nie oszukujmy sie, ale "mikruski" europejskie nie beda w stanie pojedynczo dotrzymac kroku olbrzymom. Kolonie sie "nam" juz skonczyly...
Zjednoczona Europa to nie tylko kwestia tego czy sie czujemy europejczykami czy tez nie. To tez wybor. Europa chce byc pionkiem na szachownicy swiata, czy tez graczem?
Fakt. Dla Polaków niewiele sie zmieniło. Z tym ze zamast SB o 6 rano do drzwi zapuka ABW. Historii na temat stony antyKomor czy innych w których podstawowa wolnośc słowa zoslała zakneblowana przez prokurature, tudzież "niezawisłe" sądy nie musze przytaczac bo wszyscy je znają.
Co do Unii - tez czuje sie po częsci europejczykiem. Tez rozumiem ze przyszłosc Europy lezy we wspolnej kooperacji. Ale to czego obecnie jestesmy czescią, tej komunistycznej hybrydzie z siedzibą w Brukseli mówie NIE. Poprzez wszelkiego rodzaju regulacje i traktaty wladza obecnie znajduje sie w grupie eurokratów których nie do końca wiadomo kto wybrał i komisji europejskich o podobnym statusie. Poroniony pomysł Euro jako wspolnej waluty i uporczywe sie jego trzymanie w obecnej sytuacji, pompowanie w ten projekt ogromnych pieniędzy, przy jednoczesnych próbach zniszczenia wewnętrznej gospodarki przy pomocy chociażby nieszczęsnego carbon offset. No czy to jest mądre? Wiesz ile warzyw i owoców w Hiszpanii czy Włoszech ladowało na śmietniku jako niezdatne do dalszego przetwarzania tylko dlatego ze krzywizna banana albo kolor mandarynki był niezgodne z kryteriami przyjetymi przez jakąś eurokomisje?
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Wielką Brytanię, pomimo oczywistej dominacji Anglików, trudno nazwać państwem narodowym...
No nie można.Zresztą oficjalna nazwa to Zjednoczone Królestwo Anglii , Walii, Szkocjii i Irlandii Północnej. Czyli wskazuje na odrębnosci państwowe w Koronie. Poza tym jesli Szkotom, bo zapewne o to ci chodzi, powiedzie sie secesja to oprócz częsciowego dostepu do platform na morzy Północnym zostana z niczym. Także partia Solomona bedzie zdobywac te 10% w szkockim parlamencie ale to bedzie raczej taka ichniejsza wersja PSL.
Powód: 7 rano :/
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 21.06.2012 o godz. 07:10.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 21.06.2012, 08:11
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Wystąpienia Farage'a śledzę od dawna - szkoda, że nie mamy na naszej scenie politycznej tak barwnej postaci...
Szkoda tylko, ze społeczeństwo nie dostaje rzetelnej informacji na to co się dzieje podczas debat w eurokołchozie, tylko musi szukać po youtubach. Reżimowa propaganda pokazuje migawki ze spotkań Donaldu czy z jego bełkotu przy mównicy ale nie z takich podsumowań jakie wygłosił Farage w stosunku do Tuska
Szpen
Senior Member

Stary 21.06.2012, 08:20
Odpowiadając na poważnie. Z punktu biznesowego nie ma to oczwiście żadnego sensu. Za kredyt z BŚ zapłacimy znacznie więcej niż dostaniemy za depozyt złożony w MFW na fudusz stabilizacyjny. Innymi słowy z punktu widzenia czysto biznesowego lepiej było by nie zaciągać kredytu w BŚ a wydatki które mają być sfinasowane tym kredytem sfinansować pieniędzmi które zostały zdeponowane w MFW, oszczędzając jednocześnie różnicę w kwocie odsetek otrzymanych i zaplaconych (myśle że mówimy o nie mniej niż 40-50 mln USD w skali roku).
Temat jednak jest oczywiście polityczny. Na fundusz złożyły się wszystkie kraje UE (bez UK i Czech chyba) i prawdopodobnie została również wywarta presja na ryżego aby partycypował w tym dealu. Prawdopodobnie marchewką była tu perspektywa finansowania z budżetów Unii w następnym okresie budżetowym, a kijkiem groźba odcięcia ryżego od możliwości dalszej kariery jako komisarza Unii. Moim zdaniem ryży po raz kolejny popełnił bardzo poważny błąd: wbrew temu co sądzi nasz wkład w fundusz stabilizacyjny jest wystawiony na ogromne ryzyko (znacznie większe niż w przypadku zainwestowania tych pieniędzy np. w obligacje amerykańskie), jeśli kryzys będzie się pogłębiał (a zapewne tak będzie) to zamiast dotacji z Unii dostaniemy figę z makiem, a jego kariera jako komisarza i tak spali na panewce po porażce Sarkozego (i sposobie w jaki potraktował Hollanda przyjeżdżającego do Polski jako kandydat na prezydenta) i wielce prawdopodonej porażce Merkel. Dinozaura nikt nie będzie potrzebował w nowym rozdaniu

jest tylko jeden szkopuł. pieniądze do MFW daliśmy (de facto jeszcze nie daliśmy - obiecaliśmy, ze damy jak będzie taka potrzeba) z nadwyżek naszego NBP, budżetowi od tych pieniędzy wara. Nie można sobie ich ot tak wsadzić w budżet, bo jest to zabronione prawem. Już przerabialiśmy skoki na kasę z NBP.
Kasa z BŚ idzie do budżetu.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 21.06.2012, 08:32
Mareq

Niestety ja się Europejczykiem nie czuję - jak najbardziej czuję się za to tanią siłą roboczą Europejczyków. Jestem przede wszystkim Polakiem. Farage jest zwolennikiem zjednoczonej Europy ale nie w obecnej formie. Posłuchaj więcej jego wystąpień.

Z tego co pamiętam jesteś zwolennikiem Tuska - jeśli się nie mylę to pisanie przez Ciebie o Farage'u vel "hipokryta" jest śmieszne...
Arapaho
Senior Member

Stary 21.06.2012, 09:13
jest tylko jeden szkopuł. pieniądze do MFW daliśmy (de facto jeszcze nie daliśmy - obiecaliśmy, ze damy jak będzie taka potrzeba) z nadwyżek naszego NBP, budżetowi od tych pieniędzy wara. Nie można sobie ich ot tak wsadzić w budżet, bo jest to zabronione prawem. Już przerabialiśmy skoki na kasę z NBP.
Kasa z BŚ idzie do budżetu.

Głupoty waść prawisz- co roku zyski z NBP trafiają do budżetu.Kolejny raz się kompromitujesz :

2012 r
Cytat:
Zysk z NBP ratuje budżet państwa.To historyczny rekord: w tym roku z kasy banku centralnego do budżetu państwa trafi 8,2 mld zł zysku. Wypłata pozwoli zmniejszyć wielkość długu publicznego Polski o jakieś 0,5 proc. PKB. I zredukuje deficyt nawet o 16 mld zł. http://forsal.pl/artykuly/608477,zys...t_panstwa.html
2011r.
Cytat:
Zysk NBP w 2010 roku wyniósł 6,5 mld zł
95 procent tej kwoty instytucja kierowana przez Marka Belkę wpłaci do budżetu.

4 kwietnia 2011 r. Rada Polityki Pieniężnej przyjęła roczne sprawozdanie finansowe Narodowego Banku Polskiego sporządzone na 31 grudnia 2010 r. W 2010.

- Zgodnie z ustawą o Narodowym Banku Polskim zysk NBP, pomniejszony o 5-procentowy odpis na fundusz rezerwowy, zostanie przekazany do budżetu państwa - podał Bank komunikacie. W budżecie na 2011 rok założono, że zysk NBP wyniesie około 1,75 mld zł. http://www.money.pl/gospodarka/wiado...,0,806992.html
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 21.06.2012 o godz. 09:15.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów