The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.01.2011, 14:29
murray napisał(a):Wyświetl post
(...)Byłem w o2 w Londynie i pamiętam, że znajduje się tam sporo kin, sal koncertowych, sklepów i innych takich pierdół. I prawda jest taka, że zysk generuje głównie to.
Oczywiście nie da się w Krakowie postawić takiego obiektu, z takim rozmachem, jednak trzeba pomyśleć o tym, żeby coś działo się tam cały czas(...)
Faktycznie, teraz już chyba się nie da. Bo wcześniej zabrakło władzom miasta jaj, żeby zachęcić odpowiednio inwestorów do wybudowania takiego obiektu wraz z galerią handlową. Na przykład przekazując za darmo grunty pod budowę. I tak, zamiast Plazy, Galerii Kazimierz, Bonarki mogliśmy mieć halę miejską/stadion + galeria.
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 24.01.2011, 14:34
WiernyWiśle napisał(a):Wyświetl post
Nie raz już były zapewne podawane przykłady jak można było wykorzystać 500 mln które miasto wydało na stadion jednak muszę do tego wrócić... 500 mln... Wnętrze naszego obiektu jak dla mnie jest spoko - prawdziwa twierdza choć jak wiemy dziś buduje się zupełnie inaczej i jest to lepiej rozwiązane niż u nas. Dziś jednak dowiedziałem się ze parę dni temu w Turcji został otwarty nowy stadion Galatasaray. Türk Telekom Arena kosztował 120 mln euro, budowa trwała 3 lata(w naszym przypadku musiało to trwać dłużej - budowa etapami + wyburzanie starych trybun) http://stadiony.net/stadiony/tur/turk_telekom_arena polecam zobaczyć co mogliśmy mieć za te pieniądze które zostały zainwestowane w R22. Wiem że to tylko gdybanie i niczego już nie zmieni ale jak człowiek pomyśli do czego doprowadził "nasz" prezydent...
Taki sam syfny beton jak nasz, tyle że forma ładniejsza i więcej przeszklenia... oraz co najważniejsze zwarta forma, a nie jak u nas pieprzenie się etapami, każda trubyna z innej parafii i do tego 10 lat prac

Z przedmówcami się zgodzę, że w Turcji teren zupełnie inny, aniżeli u nas... to tak jak autostrady na Chorwacji powstają praktycznie na litej skale, a u nas nasypy, podbitki, cipitki... 2 miesiące poleje a i tak się wszystko rozpływa

Jednak kiedy już się bawili z wykopami mogli iść na całość i "utopić" dolne sektory w gruncie, tak aby loże VIP znajdowały się na poziomie gruntu. Również na północnej i południowej wejścia na sektor nie wymagały by wspinania się po schodach, co również wpłynęło by na poziom bezpieczeństwa. Nie wiem dlaczego nie zdecydowano się na taki ruch, zwłaszcza że przed 2000 rokiem słyszałem o takiej koncepcji?! Z zewnątrz stadion byłby niższy, estetyczniejszy i gabarytami nie przewyższał by wiele obiektu przy Kałuży, dzięki czemu łatwiej by było również wykończyć elewację. I nawet gdyby poszło na niego 200 milionów więcej zapewne nikt by nie płakał, bo wówczas byłby wizytówką miasta!

rav napisał(a):Wyświetl post
Faktycznie, teraz już chyba się nie da. Bo wcześniej zabrakło władzom miasta jaj, żeby zachęcić odpowiednio inwestorów do wybudowania takiego obiektu wraz z galerią handlową. Na przykład przekazując za darmo grunty pod budowę. I tak, zamiast Plazy, Galerii Kazimierz, Bonarki mogliśmy mieć halę miejską/stadion + galeria.
Jak to na zachodzie... przyjemne z pożytecznym

ps. Mieli byśmy ponadto rozwiązaną sprawę parkingów
Ostatnio edytowane przez Matejas_ : 24.01.2011 o godz. 14:45.
Odpowiedz cytując
Coglin
Senior Member

Stary 24.01.2011, 14:44
Majchrowski pokazal kibica Wisly po raz kolejny srodkowy palec.
i bardzo dobrze - glosowaliscie na niego - to macie.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 24.01.2011, 18:23
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Pamiętaj, że sam Majchrowski raczej nic by nie zdziałał. Pieniadze były przyznane przez Urząd Marszałkowski i on musi wyrazić zgodę. Teraz siedzi w nim p. Sowa z PO, a jego partia rządzi w sejmiku. Skoro temat nagle sie pojawił tzn., że się skumali.
A skoro głosowałeś na PO to teraz masz.
No właśnie nie do końca.... Bo jednak Stawowy, chyba jako nie jedyny, jest przeciwny, wiec jesli juz to kwestie bardziej prywatne niz partyjne, wiec do tego partii bym nie mieszal. Ale zeby te srodki byly przesuniete, to trzeba to przeglosowac, od tak Majchrowski tego nie zrobi..
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 24.01.2011, 18:34
co do możliwości przesunięcia pieniędzy.nie znam sie na tych przepisach,ale gdyby to chodziło o przesunięcie np na drogi pewnie by sie nie dalo,a tak to przerzuca kase na tem sam cel (tzn hala sportowa) a tylko na inny obiekt.i takie cos może się niestety udać.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 24.01.2011, 19:50
Nie dopuszczam nawet myśli, że hala Wisły mogłaby nie powstać zgodnie z planem i ustaleniami, podobnie, jak nie dopuszczam myśli o nieukończeniu stadionu, zgodnie z wielokrotnie już przesuniętym terminem.

Mam nadzieje, iż każdy, kto nazywa siebie kibicem Wisły, również takich możliwości, nie akceptuje wewnętrznie, a co za tym idzie, zewnętrznie będzie gotowy do upomnienia się o Wisłę razem i z osobna

Edit

Jeśli SKWK zechce tym razem, zebrać kibiców, których da się oczywiście zebrać w realu, to będzie tysiąckrotnie lepiej, niż uprzednio, gdy błąkali się protestujący samozwańcy internetowi, od biur Wisły, po biura UM czy RM. PvD - wszelkim wyjaśnieniom służe privem z atencją i szacunkiem, większym niż doświadczam osobiście. Czuję się pośród Wiślaków, jednym z tysięcznych głosów najwyżej, a na forum raczej mało mnie widać ostatnio. Nie traktuj niczego z mojej strony, jako cokolwiek przeciw komukolwiek. Nigdy nie działałem wbrew Wiśle i dla niej zamilczę, jeśli taka wola innych. Nie da się bowiem, robić czegokolwiek wbrew komukolwiek, chcąc łączyć , nie dzielić oczywiście. Czasami, możemy różnić się w ocenach, choć chcemy najprawdopodobniej, tego samego i widzimy te same realia wokól Wisły. Róbmy swoje i cieszmy się radością Wisły. Jeszcze tylko kilka ważnych spraw i można sobie powiedzieć - pas - czas na intensywność innych.
Ostatnio edytowane przez kot : 24.01.2011 o godz. 22:08.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Stary 25.01.2011, 01:26

Tak ostatnio patrzylem na zdjecie i budowe QBP... I konstrukcja tych budynkow w pewnym sensie jest podobna do stadionu, ale wlasnie jest roznica, wykonczenie na zewnatrz... Wykonczenie stadionu czyms takim by sprawilo ze moglby z zewnatrz wygladac nawet.. nowoczesnie (bo u nas o srodku nie wspominam... nie wiele jest stadionow w europie z tak dobrym wykonczeniem w srodku).

Chce sie komus poszukac, badz wie co to za material i ile kosztuje? Tak na oko to pewnie zeby wypelnic tym stadion, to nie wiecej niz 10 mln by kosztowalo? to jakies 2% calej inwestycji... Ja wiem ze juz o Dibonie byla mowa, ale krew mnie zalewa jesli cos co max moze kosztowac do 5% calej inwestycji, moze zrobic tak ogromna roznice...
Odpowiedz cytując
tomek100
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 25.01.2011, 10:16
no i hali nie będzie:

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...zdziwiony.html
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 25.01.2011, 10:23
Litości, nie próbujcie za wszelką cenę bronić Majchrowskiego.

Nieważne czy rządzi PO, czy PSL czy Osama z tylnego siedzenia - budowa hali dla Wisły to było jedno z jego haseł wyborczych i pogrubiony punkt programu.

Gość zrobił z gęby cholewę i napluł nam w twarz, że nie pierwszy raz, bywa - pewnie nie ostatni.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
MicK
Senior Member

Stary 25.01.2011, 10:35
Można się było tego spodziewać, pomysłowe prace nadesłane na konkurs, wybrano jeden z ładniejszych i pomysłowych projektów.
To wszystko było zbyt piękne żeby było prawdziwe i Majchrowski nam to udowodnił, a my się daliśmy nabrać jak stado baranów.
SZLAG!!!
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 25.01.2011, 10:40
No to wyszedł ładny numer z tą hala. Z drugiej strony po raz kolejny ludzie z TS pokazali że nie umieją niczego dopiąć na 100%. Najpierw Salwator ich wystawił, teraz miasto..... A prezes zdziwiony bo dowiedział się z Gazety..
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 25.01.2011, 10:44
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Litości, nie próbujcie za wszelką cenę bronić Majchrowskiego.

Nieważne czy rządzi PO, czy PSL czy Osama z tylnego siedzenia - budowa hali dla Wisły to było jedno z jego haseł wyborczych i pogrubiony punkt programu.

Gość zrobił z gęby cholewę i napluł nam w twarz, że nie pierwszy raz, bywa - pewnie nie ostatni.
Ale czemu się dziwić? On nie raz nie dwa zagrał nam na nosie. Zrobił wszystko, by zniechęcić do siebie Wiślaków a i tak bezproblemowo po raz kolejny jest prezydentem.

Nie mamy żadnego wpływu na politykę - zarówno lokalną jak i krajową - więc nikt się z nami nie liczy. Za chwilę Majchrowski może powiedzieć, że z miejskiego stadionu Wisły zrobi supermarket - a i tak nic mu się nie stanie.

BTW: ilu "prawdziwych kibiców Wisły" głosowało na Majchrowskiego? Głosowanie na tego gościa w zasadzie jest tak samo naganne, jak przerzucenie się na Pasy.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
tomek100
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 25.01.2011, 11:05
Jestem kibicem Wisły od wielu lat i myślę, że warto sobie powiedzieć kilka szczerych rzeczy:

1) nie mamy żadnego wpływu na politykę lokalną - kibice naszego klubu są wzajemnie skłóceni, są jakieś grupy wzajemnie rywalizujące ze sobą, a nie współdziałające dla wspólnego dobra (nie jestem blisko spraw kibicowskich, ale tak to wygląda z zewnątrz)

2) szanuję Prezesa TS-u i działaczy, ale mam od jakiegoś czasu wrażenie, że wciąż pozostają mentalnie w poprzedniej opoce (nie mówiąc już o relacjach na linii TS - S.A.)

3) mamy fatalny PR w Krakowie i w Polsce (wystarczy poczytać komentarze pod artykułami na temat hali) - klub nie zrobił nic, żeby przekonać zwykłych mieszkańców, że hala Wisły będzie lepsza niż hala na Czyżynach

4) marketing klubu jest bardzo słaby (strona WWW, inne działania)

Mam nadzieję, że nowy Zarząd TS wybrany chyba w kwietniu wprowadzi wreszcie nasz klub w XXI wiek.

Wszystko to nie zmienia faktu, że Majchrowski to kłamca i oszust i wszyscy Wiślacy, którzy na niego głosowali powinni się wstydzić.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 25.01.2011, 12:03
Rozumiem zdenerwowanie, ale to nie temat polityczny. Można komentować decyzję Majchrowskiego - bo to on podjął decyzję. Ale proszę odpuścić wycieczki partyjne.

BTW: PO, PiS, SLD, Krasnoludki - nie ma znaczenia. W naszym krakowskim grajdołku każda partia robi z Wisłą bunga-bunga. A winę za to ponosimy my wszyscy - kibice. Bo nie potrafimy wywrzeć na polityków odpowiedniego nacisku.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 25.01.2011, 12:20
Nie rozumiem tego rejwachu: jeśli jest tak jak piszecie, że pieniądze na halę Wisły pochodzą ze środków unijnych i nie można ich, tak sobie, przenieść na inny cel, to z pewnością TS ma jakichś swoich prawników, ktorzy mogą Majchrowskiemu pogrozić sprawą sądową, ba nawet tylko zwrócić mu uwagę, że stosowne zapisy uniemożliwiają taką operację, pod groźbą utraty tych środków.
Chyba, że jest coś o czym nie wiemy, a wie Majchrowsk, Kracik i TS.
Wtedy możemy sobie pisać ile chcemy i wylewać żółć bez sensu
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 25.01.2011, 12:25
tomek100 napisał(a):Wyświetl post

1) nie mamy żadnego wpływu na politykę lokalną - kibice naszego klubu są wzajemnie skłóceni, są jakieś grupy wzajemnie rywalizujące ze sobą, a nie współdziałające dla wspólnego dobra (nie jestem blisko spraw kibicowskich, ale tak to wygląda z zewnątrz)
są grupy, które mają różne zdania na sytuację w Wiśle itp jednak to nie jest problemem wg mojej oceny, że nie mamy wpływu na politykę lokalną. Różnice zdań w takich kwestiach można przeskoczyć i stanąć w jednym szeregu to żaden problem bo wtedy wszyscy mają taki sam pogląd na sprawę.

problem w tym, że zawsze jest tak, że dużo się pisze ,a mało robi oglądając się na nielicznych, którzy tak czy tak będą posądzani o "robienie kreciej roboty w Wiśle".

jestem pewien, że przeczytamy tu setki mądrych postów co gdzie i jak powinno się zadziałać szkoda, że nie ma chętnych na wykonanie.

Taka jest rzeczywistość niestety.

FraMat o jakich prawnikach mówisz? Firma Salwator nadal posiada dzierżawę terenów (basen otwarty i okolice gdzie mieli budować) z informacji jakie udało mi się kiedyś zdobyć przy okazji pewnej sprawy za te tereny nie płacą więc czemu nie rozwiązano umowy? Może są dziwne zapisy ale ktoś tą umowę forsował i podpisał. Nie wiem jak sprawa wygląda na dziś dzień ale chyba bez zmian. Postaram się dowiedzieć. I nikt dopóki dopóty nie dojdzie to krytycznego momentu nie wie.nie interesuje się tym co w Wiśle ma miejsce,a sugestii, myśli, propozycji co i jak od groma. jednak wtedy za późno albo nie ma kto się tym zająć.

Niestety miejscem aktywności kibiców jest internet,a nie realny świat i piszę to bez złośliwości. Pokazały to wybory oraz inne sprawy związane ze stadionem i halą.
Ostatnio edytowane przez PvD : 25.01.2011 o godz. 12:32.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 25.01.2011, 12:35
Nie mam słów...http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=24509

Ale to ta kur*a Mjacher obmyślił...

Jeb**y cwaniak.
Odpowiedz cytując
MicK
Senior Member

Stary 25.01.2011, 13:24
PvD napisał(a):Wyświetl post
problem w tym, że zawsze jest tak, że dużo się pisze ,a mało robi oglądając się na nielicznych, którzy tak czy tak będą posądzani o "robienie kreciej roboty w Wiśle".

jestem pewien, że przeczytamy tu setki mądrych postów co gdzie i jak powinno się zadziałać szkoda, że nie ma chętnych na wykonanie.

Taka jest rzeczywistość niestety.

(...)

Niestety miejscem aktywności kibiców jest internet,a nie realny świat i piszę to bez złośliwości. Pokazały to wybory oraz inne sprawy związane ze stadionem i halą.
Siłą rzeczy jest to jednak otwarte forum dyskusyjne dla wszystkich kibiców Wisły. Nie każdy tutaj ma czas na organizowanie akcji lub też większe zaangażowanie w sprawy kibicowskie. Takie osoby "oglądają się na nielicznych" którzy wstępując do organizacji kibicowskich równocześnie deklarują chęć oraz możliwość poświęcenia większej ilości swojego wolnego czasu klubowi i sprawą które go bezpośrednio dotyczą.
Myślisz że każdy forumowicz powinien z osobna wystąpić z propozycją zorganizowana protestu, manifestacji, przemarszu tudzież wysłania hate-maili do różnych urzędów? (nie miało brzmieć uszczypliwie).
Myślę że należało by przypomnieć niektórym osobom co obiecywały w czasie kampanii wyborczej, ale może to być przeprowadzone w normalny, legalny, kontrolowany i zorganizowany sposób.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 25.01.2011, 15:02
MicK napisał(a):Wyświetl post
Siłą rzeczy jest to jednak otwarte forum dyskusyjne dla wszystkich kibiców Wisły. Nie każdy tutaj ma czas na organizowanie akcji lub też większe zaangażowanie w sprawy kibicowskie. Takie osoby "oglądają się na nielicznych" którzy wstępując do organizacji kibicowskich równocześnie deklarują chęć oraz możliwość poświęcenia większej ilości swojego wolnego czasu klubowi i sprawą które go bezpośrednio dotyczą.
chodzi o to, że np 10 osób nie ogarnie 25 spraw. jak w każdej organizacji ludzie przychodzą i odchodzą z różnych powodów przeważnie praca zawodowa, rodzina itp

dobrze napisałeś "chęć i możliwość" co nie znaczy, że mają poświęcić temu 24h/24h, a czasami jest tak, że przez cały dzień ludzie wpisują się na forum, a ci co deklarowali chęć poświecenia czasu wykonują swoje obowiązki zawodowe, szkolne itp. a wystarczyłoby by wykazać jakąś aktywność, o to chodzi.
Cytat:
Myślisz że każdy forumowicz powinien z osobna wystąpić z propozycją zorganizowana protestu, manifestacji, przemarszu tudzież wysłania hate-maili do różnych urzędów? (nie miało brzmieć uszczypliwie).
Myślę że należało by przypomnieć niektórym osobom co obiecywały w czasie kampanii wyborczej, ale może to być przeprowadzone w normalny, legalny, kontrolowany i zorganizowany sposób.
myślę, że wiele osób raz na jakiś czas może się zaangażować w konkretnej sprawie i dołączyć do tych którzy mają 25-30 spraw na głowie do ogarnięcia. o to chodzi!
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Stary 25.01.2011, 15:54
Proud napisał(a):Wyświetl post
Nie mam słów...http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=24509

Ale to ta kur*a Mjacher obmyślił...

Jeb**y cwaniak.
Nie rozumiem do końca tego zaskoczenia informacją, że hala nie będzie budowana. A przynajmniej nie teraz.
Przecież od początku było wiadomo, że pieniędzy na nią w obecnym budżecie nie ma...
Te 8 mln z Unii miało się nijak do 55, które zostało na papierze "przeznaczone" na nasz obiekt.
Zwłaszcza zważywszy na zadłużenie Krakowa.
A ogłoszenie konkursu architektonicznego było w pro forma w ramach kampanii wyborczej.

To niestety częste.
Architekt wygrywa konkurs a nie może doczekać się realizacji.

Hala jest melodią przyszłości.
Mglistej niestety.
Odpowiedz cytując
gooro33
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 25.01.2011, 17:04
Ela napisał(a):Wyświetl post
Nie rozumiem do końca tego zaskoczenia informacją, że hala nie będzie budowana. A przynajmniej nie teraz.
Przecież od początku było wiadomo, że pieniędzy na nią w obecnym budżecie nie ma...
Te 8 mln z Unii miało się nijak do 55, które zostało na papierze "przeznaczone" na nasz obiekt.
Zwłaszcza zważywszy na zadłużenie Krakowa.
A ogłoszenie konkursu architektonicznego było w pro forma w ramach kampanii wyborczej.

To niestety częste.
Architekt wygrywa konkurs a nie może doczekać się realizacji.

Hala jest melodią przyszłości.
Mglistej niestety.

A czy przez przypadek te dwie kwoty nie sa w euro i pln-ach? Bo takie zestawienie jakie przedstawiasz nie odzwierciedla prawdy.
POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,

Ten boski Krakowski nasz TS
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!!

Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Stary 25.01.2011, 17:40
gooro33 napisał(a):Wyświetl post
A czy przez przypadek te dwie kwoty nie sa w euro i pln-ach? Bo takie zestawienie jakie przedstawiasz nie odzwierciedla prawdy.
Hmmm...
A wiesz, że nie wiem.
Zakładałam, że chodzi o 8 mln pln.

Jeśli euro to zmienia postać rzeczy.
To już nie kwestia dziury budżetowej Krakowa tylko rzeczywiście oszustwo i pokazanie Wiśle oraz jej Kibicom... środkowego palca :(
Odpowiedz cytując
KamiK
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 25.01.2011, 17:44
Jak już przerzucają coś na coś, to mogli by chociaż przerzucić część kwoty na jakąś elewacje stadionu (np. te płyty o których była mowa). Ale nie - Majchrowski nie chce totalnej porażki, i woli zabrać te pieniądze i zacząć budowę hali, dodam sztandardowej inwestycji z przed 8 lat (czy tam ile dokładnie nie wiem nawet) ... tonący brzytwy się chwyta.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 25.01.2011, 17:55
KamiK napisał(a):Wyświetl post
Jak już przerzucają coś na coś, to mogli by chociaż przerzucić część kwoty na jakąś elewacje stadionu (np. te płyty o których była mowa). Ale nie - Majchrowski nie chce totalnej porażki, i woli zabrać te pieniądze i zacząć budowę hali, dodam sztandardowej inwestycji z przed 8 lat (czy tam ile dokładnie nie wiem nawet) ... tonący brzytwy się chwyta.
już bez przesady.to są pieniadze przeznaczone przez unię na hale sportową.nie wiemy czy jakąkolwiek czy Wisły.i unia się nie zgodzi by za nią robić elewację stadionu czy też łatac dziury w drogach albo budować linie tramwajową do kampusu.ta kasa jest tylko i wyłącznie na halę.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 25.01.2011, 18:19
Elu, 8 mln euro, czyli błędnie podawane przez media 32 mln zł. Błędnie, bo kurs zmienia się każdego dnia.

Innymi słowy, Wisła postarała się o grubo ponad połowę środków, które miasto właśnie próbuje skroić.

Łudziłem się, że nie można ot tak sobie przenieść pieniędzy z jednego projektu na drugi. Ale skoro marszałek województwa otwarcie mówi, że "nie ma innej możliwości niż tak właśnie zrobić" to jest pozamiatane...

Czekać teraz jak Can-Pack pożegna się z Wisłą w połowie roku i już wkrótce będzie można przy TS-owskim R22 gasić światło...
Odpowiedz cytując
gooro33
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 25.01.2011, 18:43
Elu, 8 mln euro, czyli błędnie podawane przez media 32 mln zł. Błędnie, bo kurs zmienia się każdego dnia.

Innymi słowy, Wisła postarała się o grubo ponad połowę środków, które miasto właśnie próbuje skroić.

Łudziłem się, że nie można ot tak sobie przenieść pieniędzy z jednego projektu na drugi. Ale skoro marszałek województwa otwarcie mówi, że "nie ma innej możliwości niż tak właśnie zrobić" to jest pozamiatane...

Czekać teraz jak Can-Pack pożegna się z Wisłą w połowie roku i już wkrótce będzie można przy TS-owskim R22 gasić światło...

Zobaczymy jak bedzie przebiegac budowa hali po drugiej stronie blon...
POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,

Ten boski Krakowski nasz TS
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!!

Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Stary 25.01.2011, 18:46

Straszne jest to co piszesz.
Wisła się postarała o fundusze unijne a miasto bezczelnie tymi środkami dysponuje ?

To, że pieniędzy na halę w najbliższym czasie nie będzie, to dochodziły do mnie takie sugestie, i że konkurs jest sobie a muzom.
Ale nie wiedziałam, że to właśnie tak wyglądało -wiem, mój błąd - nie doczytałam, za mało się interesowałam - i wiązałam to z ogólnym zadłużeniem miasta :(

Ale na jakiej podstawie myślisz, że Can-Pack pożegna się z Wisłą ?
Wytrzymali już tyle przy starej hali - może wytrzymają jeszcze jakiś czas :]
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 25.01.2011, 19:11
Straszne jest to co piszesz.
Wisła się postarała o fundusze unijne a miasto bezczelnie tymi środkami dysponuje ?
No tak, bo Wisła najpierw wywalczyła te pieniądze dla siebie. W skrócie i nie gmatwając się w szczegóły - podpisano umowę z Salwatorem, który miał wybudować hotele oraz zapłacić Wiśle za udostępnienie terenów pod nie, zaś te środki miano przeznaczyć na budowę hali (jako wkład własny TS-u).

Potem upadła sprawa z Salwatorem (kryzys i niepoważne zachowanie firmy), więc szukano nowego partnera. W końcu miasto "dało się przekonać", że dołoży do budowy, ale w tym wypadku to miasto miało tą halę wybudować i być jej właścicielem. Dlatego Wisła więc zgodziła się, by beneficjentem pieniędzy z Unii zostało miasto. A miasto właśnie te pieniądze gwizdnęło i przekazało na czyżyńską. Konkurs był tylko kiełbasą wyborczą a jednocześnie przykrywką, by Wisła zgodziła się "przepisać" środki unijne na miasto.

Ale na jakiej podstawie myślisz, że Can-Pack pożegna się z Wisłą ?
Wytrzymali już tyle przy starej hali - może wytrzymają jeszcze jakiś czas :]
Umowa z Can-Pack'iem została przedłużona w połowie zeszłego roku. Na rok, zatem w czerwcu upłynie jej ważność. Owszem, może wytrzymają. W końcu włożyli w remont starej hali kilkaset tys......
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 25.01.2011, 19:56

Umowa z Can-Pack'iem została przedłużona w połowie zeszłego roku. Na rok, zatem w czerwcu upłynie jej ważność.
poza tym przecież z Wisłą osiągnęli wszystko co było możliwe do osiągnięcia. Pozostało jeszcze wygranie Final Four ale chyba musiałby się budżet zwiększy i to sporo.
Cytat:
Owszem, może wytrzymają. W końcu włożyli w remont starej hali kilkaset tys......
a niektórzy wykonawcy też starali się by jak najmniej uszczuplic budzet TSu

teraz się okaże, że remont nie był tymczasowy na 1-2 lata a na kilka/kilkanaście lat.
Ostatnio edytowane przez PvD : 25.01.2011 o godz. 20:05.
Cytat:
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 25.01.2011, 20:06
Jak czytam o tym, że Wisła zdobyła pieniądze, a miasto sobie bezczelnie przywłaszczyło, to przypomina mi się scena z Mrocznego Rycerza z napadu na bank.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów