The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.03.2010, 12:50
Szarny napisał(a):Wyświetl post
Wole oglądać dobry, techniczny futbol, a nie patrzeć na długie piłki, groźne miny angielskich kopaczy po wbitym golu, albo na Fergusona, przeżuwającego 20-letnią gume.
Ale mówisz o Championship czy Premiership? Może angielska jest najsłabsza,słabsza od francuskiejale grają tam najlepsi piłkarze,mecze są najbardziej emocjonujące,walka non stop przy wysokim zaangażowaniu taktycznym i technicznym. Gdyby było inaczej w konfrontacjach z zespołami z innych lig nie wypadali by tak rewelacyjnie. To,że Tobie się nie podoba nie znaczy,że jest słaba. Tak zdeklasować rywala w dwu meczu jak zrobił to MU jest niepodważalnym argumentem o sile tej ligi. Wszak zdemolowany nie został jakiś słabeusz ale Milan.

Szarny napisał(a):Wyświetl post
Tym razem mam nadzieję jednak nie zobaczyć żadnego zespołu z wysp w finale.
Szans na to za wiele nie masz. Tym bardziej,że za tydzień CHFC rozjedzie Inter.ALe tak jak Szymek napisał powyżej,każdemu podoba się co innego.

Co do Lyonu. Jestem zaskoczony ich wynikami. Brzmi to dość dziwnie ale już wyjaśniam o co chodzi. Otóż pamiętacie jak przez długie lata zdobywali z wielką przewagę Mistrzostwo Francji?. Rządzili niepodzielnie w Ligue 1. Ale brakowało im sukcesu w pucharach. Oczywiście zależy co uznać za sukces. Z łatwością wychodzili z grupy LM i nagle odpadali. Przyznacie,że długo to trwało. Później przyszło wyprzedawanie zespołu, odświeżanie składu, ale Mistrzostwo nadal zdobywali. Z tym,że w LM nadal było cienko. Pamiętam rok,gdzie mieli potężną ekipę,ale nadziali się na Milan. Wlosi nieznacznie przeszli francuski zespół po golu na San Siro strzelonym,a jakże by inaczej plecami Inzagiego. To był okres kiedy prezydent Lyonu mówił,że ma ekipę na finał LM, a tu strzał od razu zaraz po wyjściu z grupy. Bez znaczenia było czy mają mocny skład czy nie,zawsze odpadali. I nagle jakby spuścili z tonu, Benzema odszedł, w lidze średnio im się wiedzie, ale w LM wygląda na to,że mogą zajść nawet do 1/2. Poza ich zasięgiem jest CHFC,MU,ale z resztą spokojnie może powalczyć. Zgodnie z logiką powinni grać średnio,bo i w lidze idzie jako tako,nie ma takie dominacji. A tu proszę na ludzie,weszli sobie na 1/4. Może to jest sposób,na ludzie grać,nie napinać się z wiarą w własne siły,to i o niespodziankę łatwiej.

Natomiast Real. Tak jak kiedyś piałem,że jest to zespół cyrk. Objazdowa grupa piłkarska. Przeciętny zespół,mocno zadłużony i w przyszłości nie wykluczam,że może mieć dość duże problemy finansowe. Skośni przestaną się zachwycać,no bo niby kim?Przestaną kupować gadżety,przejeżdzać na mecze,zapraszać na dobrze płatne spotkania pokazowe i będą problemy z spłatą dużych kredytów,gigantycznych. Oni są zadłużeni na naście lat,a wszystko wskazuje,że płynność może nie zostać zachowana,i kasy na raty nie będzie. To co raz się udało nie znaczy,że cały czas się będzie udawać. Ronaldo z czasem będzie zwykłym Ronaldo,co kiedyś dobrze grał ,a teraz zarabia w Realu. Mają fatalnie fundamenty,używając języka giełdowego.MU zrobił swego czasu znakomity deal sprzedając Portugalczyka. Fakt,że MU jest zadłużony,ale u nich sprawa ma się inaczej,rok rocznie znakomicie spisują się w LM i coś grają. Stadion pełny co mecz, Prędzej czy później spłacą te długi,ale z drugiej strony gdzie oni wydali ten miliard,to ja nie wiem. Przecież oni prowadzą politykę odmienną od Realu. Bazują na wychowankach i rokujących młodych zawodnikach. Wpływy mają raczej solidne,nie mam pojęcia. Co chyba,że klub jest jako zastaw na inne inwestycje Glazerów. Nie rozumiem. Przecież jest to maszyna do zarabiania pieniędzy.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 11.03.2010 o godz. 13:17.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Lechista69
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 11.03.2010, 13:30
Dlatego obecnie trwa ta cała nagonka na glazerów, kibice już mają dość że glazerowie niszczą ich klub i prowadzą dziwne inwestycje przez co klub pierwszy raz od dawna ma 700 mln długu. Trwa zbieranie w United ludzi z wielkim portfelem, plany przewidują uzbieranie 1 mld funtów i wykupienie klubu z rąk glazerów. Na czele ma stranąć Ferguson, to jest człowiek któremu naprawdę zależy na piłce i jego klubie.
"Ciągle powtarzam to piłkarzom: Lechia to nie imienny u cioci Jadzi. To symbol daleko wykraczający poza sport." - Bobo K.
Odpowiedz cytując
RAFi89
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 11.03.2010, 13:52
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
I nagle jakby spuścili z tonu, Benzema odszedł, w lidze średnio im się wiedzie, ale w LM wygląda na to,że mogą zajść nawet do 1/2. Poza ich zasięgiem jest CHFC,MU,ale z resztą spokojnie może powalczyć. Zgodnie z logiką powinni grać średnio,bo i w lidze idzie jako tako,nie ma takie dominacji. A tu proszę na ludzie,weszli sobie na 1/4. Może to jest sposób,na ludzie grać,nie napinać się z wiarą w własne siły,to i o niespodziankę łatwiej.
W LM różnie to bywa, choćby Liverpool który wygrał rozgrywki a w lidze zajął dopiero 5 miejsce. W tym sezonie podobnie Fiorentina która w lidze gdzieś koło 10 miejsca się kręci a w LM grali bardzo dobrze i pechowo odpadli z Bayernem.
Lyon może nie dysponuje takim składem jak to bywało wcześniej ale dalej ma solidny zespół a w lidze francuskiej też poziom się wyrównał to i o dominację trudniej. Warto zauważyć że Lyon już jest w ćwierćfinale a może do niego dołączyć jeszcze Bordeaux które też świetnie spisuje się w tych rozgrywkach.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 11.03.2010, 17:19
banasik napisał(a):Wyświetl post
A Barcelona ostatnio wyraźnie pikuje w dół z formą - Ibrahimović w ogóle się nie sprawdził w tym zespole. Kibice Barcy wspominają, że bez Szweda gra ich zespołu jest... szybsza. Ibra to "hamulcowy" który za dużo chce brać na siebie.

A wracając do tematu - Manchester musi wygrać LM, innego faworyta nie widzę, szczególnie, kiedy na boisku jest Rooney, czyli zawodnik najlepszy na świecie. Jeżeli tak dalej pójdzie to Roo zrobi karierę jak Inzaghi, czy Raul - prezentuje bowiem ten sam styl.
co do Ibrahimovica się zgodzę.

ale co do Rooneya, muszę trochę znów "po.......ic"

Rooney rzeczywiści jest jednym z najlepszych piłkarzy świata(może najlepszy, może nie, ciężko to ocenić) ale porównanie go stylem do Inzaghiego czy Raula to gruba przesada...w sensie rodzaju zadań jakie mają wyżej wymienieni zawodnicy. Włoch i Hiszpan to lisy pola karnego, zawodnicy przebiegli. Inzaghi dodatkowo bardzo mało efektowny, za to efektywny. Raul za najlepszych lat grał piłkę ładną dla oka, elegancką.

Natomiast Anglik jest typowym "harpaganem" (w dobrym tego słowa znaczeniu) harującym na całej szerokości boiska, z doskonałą wytrzymałością, z sercem do gry, z niesamowitym ciągiem na bramkę. Obecnie to On ciągnie cały ManUtd do przodu. Ciekaw jestem jak zagrają bez Niego.

Jak porównujesz stylem Rooneya do Inzaghiego czy Raula, to nie dziwię się, że uważasz Real za bardzo techniczną drużynę. Taki Arsenal jest bardziej techniczny.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
banasik
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 11.03.2010, 20:03
Proud napisał(a):Wyświetl post
co do Ibrahimovica się zgodzę.

ale co do Rooneya, muszę trochę znów "po.......ic"

Rooney rzeczywiści jest jednym z najlepszych piłkarzy świata(może najlepszy, może nie, ciężko to ocenić) ale porównanie go stylem do Inzaghiego czy Raula to gruba przesada...w sensie rodzaju zadań jakie mają wyżej wymienieni zawodnicy. Włoch i Hiszpan to lisy pola karnego, zawodnicy przebiegli. Inzaghi dodatkowo bardzo mało efektowny, za to efektywny. Raul za najlepszych lat grał piłkę ładną dla oka, elegancką.

Natomiast Anglik jest typowym "harpaganem" (w dobrym tego słowa znaczeniu) harującym na całej szerokości boiska, z doskonałą wytrzymałością, z sercem do gry, z niesamowitym ciągiem na bramkę. Obecnie to On ciągnie cały ManUtd do przodu. Ciekaw jestem jak zagrają bez Niego.

Jak porównujesz stylem Rooneya do Inzaghiego czy Raula, to nie dziwię się, że uważasz Real za bardzo techniczną drużynę. Taki Arsenal jest bardziej techniczny.
Może niejasno się wyraziłem. Z porównaniem Roo do Raula i Inzaghiego chodziło mi generalnie o to, że bez "fajerwerków", super techniki i bezsensownego efekciarstwa można być wspaniałym pilkarzem. Rooney gra najpiękniej, bo... najprościej - zasada 3xP - Przyjąć, Pobiec, Przy.......ić. I ja to kupuje. On łączy to, co każdy napastnik mieć powinien - umiejętność podejmowania decyzji w ułamku sekundy, szybkość, siłę i... "to coś", co wyróżnia napastników wybitnych od szaraków.

A MU niedawno grało bez Rooneya - z Wolverhampton i męczyło się niesamowicie, wprawdzie wygrało 1:0 po golu Scholesa, ale tak siermiężnego MU dawno nie widziałem.

A co do Arsenalu... C'mon... Wszyscy zachwalają Arsenal, pieją z zachwytu nad grą od lat, a ja sie, ****a, pytam, kiedy oni ostatnio coś osiągnęli? Ich głównym "hamulcowym" jest Wenger, który za nic w świecie nie chce wykładać funtów na nowych piłkarzy. Arsenal uzupełniony jednym zawodnikiem na każda pozycję powinien być najlepszy w Anglii, ale nic ponad to.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 11.03.2010, 20:23
Może niejasno się wyraziłem. Z porównaniem Roo do Raula i Inzaghiego chodziło mi generalnie o to, że bez "fajerwerków", super techniki i bezsensownego efekciarstwa można być wspaniałym pilkarzem. Rooney gra najpiękniej, bo... najprościej - zasada 3xP - Przyjąć, Pobiec, Przy.......ić. I ja to kupuje. On łączy to, co każdy napastnik mieć powinien - umiejętność podejmowania decyzji w ułamku sekundy, szybkość, siłę i... "to coś", co wyróżnia napastników wybitnych od szaraków.
widzisz, teraz się w pełni z Tobą zgadzam.

A MU niedawno grało bez Rooneya - z Wolverhampton i męczyło się niesamowicie, wprawdzie wygrało 1:0 po golu Scholesa, ale tak siermiężnego MU dawno nie widziałem.
O to właśnie mi chodzi. Dlatego uważam że ciężko będzie ManUtd zdobyć Ligę Mistrzów, bo są zbyt uzależnieni od jednego gościa. Co nie zmienia faktu że wolę ich niż np Chelsea, która ma bardziej wyrównany skład, ale mam nadzieję, że popłynie z Interem.

A co do Arsenalu... C'mon... Wszyscy zachwalają Arsenal, pieją z zachwytu nad grą od lat, a ja sie, ****a, pytam, kiedy oni ostatnio coś osiągnęli? Ich głównym "hamulcowym" jest Wenger, który za nic w świecie nie chce wykładać funtów na nowych piłkarzy. Arsenal uzupełniony jednym zawodnikiem na każda pozycję powinien być najlepszy w Anglii, ale nic ponad to.
Problemem Arsenalu jest brak doświadczonych zawodników do(tak jak piszesz) każdej formacji. A Wegner musi być świetnym menadżerem skoro co roku zarabia na transferach więcej niż wydaje, a i tak zespół jest w czołówce Premiership i zawsze jest wysoko w Lidze Mistrzów (dla porównania Real, co wydaje mase kasy nie może przejść 1/8, czy Bayern, co fuksem w tym roku jakoś ciągnie).
Kiedyś słyszałem, że jak Arsenal spłaci stadion, rozpocznie inwestycje w kadrę. Jak tak się stanie, i Wegner zachowa swojego "nosa" do zawodników Kanonierzy mogą być naprawdę znaczącą siłą w światowym futbolu. O ile nie największą siłą. Mają stadion, kibiców, zaplecze, trenera, zaplecze w postaci młodzieży na długie lata i tylko brakuje im kilku naprawdę dobrych zawodników. Może 3, góra 4.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 11.03.2010, 20:33
W LM nikt nie jest poza zasięgiem. Szczególnie na tym etapie rozgrywek często decyduje dyspozycja dnia.
Ciekawie prezentuje się MU, reszta nie powala na kolana. Zresztą, zobaczymy jak inni sobie poradzą w 1/8.
..
Odpowiedz cytując
banasik
Senior Member

Stary 11.03.2010, 20:37
Według mnie era Wengera w Arsenalu się skończyła. Potrzeba na ławce świeżej krwi i człowieka, który zaryzykuje głową i wzmocni zespół z myślą o sukcesach, a nie zdaniem "za rok będzie lepiej" bo do kibiców AFC słyszę to rok rocznie od paru lat.

A w tym sezonie LM ja osobiście po odpadnięciu Realu kibicuję MU, które musi sobie powetować zeszłoroczną porażkę z BArceloną, a formę mają wyśmienitą
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 11.03.2010, 22:22
Wiem, że to tylko Liga Europejska ale muszę to napisać.

To, co w meczu Valencia-Werder robi sędzia Atkinson woła o pomstę do nieba.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Pablooo
Senior Member

Stary 12.03.2010, 12:44

Ramos się zbłaźnił, potem chciał się bić
Ostatnio edytowane przez Pablooo : 12.03.2010 o godz. 13:12.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 12.03.2010, 13:04
flamengista napisał(a):Wyświetl post

E tam - przecież rządzący futbolem uważają to za piękno tej gry , gdyby nie błędy sędziów to mielibyśmy doczynienia z upadkiem tej dyscypliny.Tak więc im więcej błędów tym futbol lepszy.
Nie wiem jak możesz nie dostrzegać tak prostej oczywistości
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
szczepanwislak
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 12.03.2010, 13:06
z tego co wiem to także Ronaldo prognozował przed meczem , iż Real rozniesie Lyon.. no a tu przykra niespodzianka kolegów spotkała. Szkoda mi w sumie tylko tego Ronaldo i Kaki . Przyszli niby do wielkiego klubu z chęcią podbicia Europy a tu taka klapa. Teraz tylko liga im została i nic więcej.To już lepiej dla nich byłoby odpaść w fazie grupowej i walczyć teraz o trofeum w jak najbardziej ich zasięgu w Lidze europejskiej
'' Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasami i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki. ''

Henryk Reyman
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 12.03.2010, 14:42
flamengista napisał(a):Wyświetl post

O co chodzi
Odpowiedz cytując
banasik
Senior Member

Stary 12.03.2010, 16:18
Karny którego nie było. I nie chodzi o sytuację "był slizg, ale końcówką buta obrońca wybija piłkę", tylko nie było ŻADNEGO kontaktu pomiędzy zawodnikami w polu karnym podczas rzutu wolnego wyłączając dwusekundowe TRZYMANIE (nie POCIĄGANIE) za koszulkę w szesnastce. Napastnik nie zauważył kontaktu, sędzia tak, karny!
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Stary 12.03.2010, 16:26
Coś jak Levandinho na Euro z Austrią ?
..
Odpowiedz cytując
banasik
Senior Member

Stary 12.03.2010, 17:26
Coś znacznie bardziej przekręconego - w tej sytuacji zawodnik był trzymanu dosłownie przez sekunde, dwie i po całym zdarzeniu nawet nie protestował - po prostu czysta inwencja arbitra
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 12.03.2010, 18:36
Pizarro rozpychał się łokciami, a defensor nie pozostawał dłużny. Wszystko przed rzutem wolnym i centrą w pole karne Valencii.

Jeśli sędzia miał być konsekwentny, to w tym meczu powinno być 10 takich karnych.

Do tego czerwona kartka dla obrońcy Valencii, do dzisiaj nie wiem za co.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Lechista69
Senior Member

Stary 16.03.2010, 21:41
No to the blues maja 45 minut by pozostac w lidze mistrzow !
"Ciągle powtarzam to piłkarzom: Lechia to nie imienny u cioci Jadzi. To symbol daleko wykraczający poza sport." - Bobo K.
Odpowiedz cytując
jabadabaryba
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 16.03.2010, 21:42
Obrona Interu niesamowita jak na razie.
Odpowiedz cytując
Lechista69
Senior Member

Stary 16.03.2010, 21:53
Racja, inter niezle sie broni, zobaczymy czy do konca wytrzymają... powoli zaczyna pachnieć sensacja...

Jak tak dalej bedzie to Inter niebieskich ukluje i faktycznie to bedzie koniec :O!
Ostatnio edytowane przez Lechista69 : 16.03.2010 o godz. 22:02.
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 16.03.2010, 22:21
Powiem krotko. Niesamowity mecz Eto strzelil wlasnie.
Odpowiedz cytując
Lechista69
Senior Member

Stary 16.03.2010, 22:23
Nie lubie takiej taktyki jaka obral inter, ale na The Blues to wystarczylo, nie wierze ze jeszcze do dogrywki doprowadza !
Odpowiedz cytując
jabadabaryba
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 16.03.2010, 22:26
no strzelił, strzelił niestety ( z mojej perspektywy oczywiście ;d). Kolejny puchar się szykuje dla Barcy, bo wątpię żeby ktoś im zagroził. Chyba że Rooney i spółka.
Odpowiedz cytując
Lechista69
Senior Member

Stary 16.03.2010, 22:30
Sir Alex w tym roku rozjedzie barce ! Nani zaczyna spelniac pokladane w nim nadzieje, licze ze i Valencja wystrzeli jeszcze w tej edycji... a i Rooney ma taka forme ze co mecz 2 bramy wali !
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 16.03.2010, 22:30
Oby sie te wyniki utrzymały kurs 40
Odpowiedz cytując
Lechista69
Senior Member

Stary 16.03.2010, 22:33
Za 100 ?
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Stary 16.03.2010, 22:36
hehe Marszałek będzie niepocieszony jak CHFC odpadnie
Aha i Honda wywalił Seville.
..
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 16.03.2010, 22:37
Lechista69 napisał(a):Wyświetl post
Za 100 ?
niestety rozrywkowo za grosze :(

Odpowiedz cytując
Lechista69
Senior Member

Stary 16.03.2010, 22:38
Jutro zapewne Bordo awansuje i licze ze Stuttgart stac na sprawienie niespodzianki...

Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post
niestety rozrywkowo za grosze :(
A tak ladnie by bylo sianka ;P, ale graty i tak ^^!
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 16.03.2010, 22:39
zabojstwo futbolu, dobrze, ze Drogba chociaz wyjebal pajacowi
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów