|
P.N.R.I.
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Bog zgadl.
Tak, to jamnik. Znana marka psa domowo-mysliwskiego. iodpowiedz MAciejja tez bylbym sklonny uznac. Tiramisu jednak nie zblizyla sie nawet do poprawnej odpowiedzi. Szkoda :( ![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Będzie kreatywnie, bo temat zszedł na psy (-a) ;-)
![]() Dwie fotografie, dwa ujęcia miejsca, w którym zginęła pewna osoba. Oprócz rozszyfrowania jej tożsamości, chciałbym otrzymać nazwę miejscowości, w której dokonano zabójstwa oraz uzyskac odpowiedź na pytanie - co z tym wszystkim wspólnego mają: ![]() & ![]() --------------------------------------- okej, podpowiedzi - ![]() ![]()
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 15.06.2009 o godz. 18:56.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Czy jest to ulica Czackiego w Drohobyczu? Jeśli tak to osobą jest Bruno Shultz.
"Ulica Krokodyli" opowiadanie Shultza. Tylko mam problem z denstystą .edit: ok. wspomogłam się - "Zabójcą miał być oficer niemiecki Karl Günther, któremu Landau zastrzelił wcześniej protegowanego, dentystę Löwa. Miał to być więc akt zemsty, wyrównanie porachunków obu rywalizujących hitlerowców."
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 15.06.2009 o godz. 19:06.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Tiramisu, pięknie! Niepotrzebnie wzywałem siostrę edytkę.
Dentysta - skoro wiesz, że to Bruno i Drohobycz, to masz go na końcu języka nomen omen : ) Poszukaj jeszcze troszkę. Śmierć.... PS. A to nie jest ulica Krokodyli, tylko miejsce, w którym zginął. Ale skojarzenie jak się patrzy. ------- OK, bomba, jedziesz z zagadką. Tylko żeby była ciut prostsza, niż rozszyfrowanie znaczenia Twojego nicka. Tyraj, misia! ;-)
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 15.06.2009 o godz. 19:07.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
mam wsio
(wydawało mi się, że tę ulicę nazwano potem Ulicą Krokodyli, ale nie - poprawiłam )Ciężko będzie wymyślić równie kreatywna zagadkę .![]() Co to jest? I z czym to się je - tzn. kilka słów o tymże czymś .Powód: zagadka
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 15.06.2009 o godz. 19:20.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
turas mechniczny
ściema jakich mało - wspomina o tym Napoleon bo i sam grał z tą niby myslaca maszyną a nie jaki kempelen byl cudotwórcą |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jasna sprawa
. Dalej. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
był sobie gościu w XV wieku, prawdopodobnie z Gdańska
podróznik, handlarz.... i w 147.... rok odkrył co Powód: 11111111111
Ostatnio edytowane przez Maciejj : 15.06.2009 o godz. 20:10.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
odkrył,,, Amerykę
Jan z Kolna .Ale różnie o tym piszą .za Łysiakiem: "W 1570 historyk Francois de Belleforest wspomina o polskim żeglarzu Scolonusie, czlonku ekspedycji, która w 1476 roku dotarła do Labradoru. Zorganizowana została prze króla duńskiego, Chrystiana I w celu wyjaśnienia, co stało się z koloniami wikińskimi. Informacje te potwierdza Holender Wytlieft w roku 1597, mapa Resena z 1605 i podobno wiele innych dzieł: Pontanus, Morisot, Horn, Coronelli, Charlevoix...W 1919 roku meksykański uczony, Nicolas Leon, potwierdził tezę o polskim pochodzeniu Scolonusa (na podstawie czego?). W latach 70. radziecki uczony Sielikow badał nieznane (jakie?) źródła angielskie i duńskie, po czym również potwierdził, że Jan z Kolna, kaper gdański, a potem poddany duński, odkrył Cieśninę Davisa, ale też, że jednym z podwładnych Polaka miał być...Krzysztof Kolumb!"
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 15.06.2009 o godz. 20:41.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
dokładnie
10 pierd... znaków |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Proszę imię i nazwisko tego "śmiesznego" pana (osobista antypatia ).Podpowiedź: ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Wesley Clark.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Lecisz dalej.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kto to?
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mam nadzieję, że poniższa podpowiedź ułatwi sprawę:
![]() ![]() Powód: Magnum
Ostatnio edytowane przez p e t e r : 16.06.2009 o godz. 12:26.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Henri Cartier-Bresson, jeden z założycieli agencji fotograficznej Magnum.
Zdjęcia Bressona pojawiały się w najbardziej znanych czasopismach trzech dekad oraz były wieszane we wszystkich największych galeriach w USA i Europie. Wystawa "The Decisive Moment" była pierwszą wystawą fotograficzną, która trafiła do Luwru. Magnum — legendarna agencja fotograficzna założona w 1947 r. w Paryżu przez i Roberta Capa, Henri Cartier-Bressona, George'a Rodgera, Davida Seymoura i Billa Vandiveta; współcześnie posiada swoje oddziały w Paryżu, Londynie, Nowym Jorku i Tokio. ZAGADKA kto to? ![]() no to lecisz dalej ![]() ja akurat wróciłem do jego Faktotum ![]()
Ostatnio edytowane przez pio : 16.06.2009 o godz. 18:59.
![]()
mam 1906 powodów, by nie zmieniać swych przekonań
i nie zrzeknę się tej wiary nawet przed obliczem Boga!... RAP po godzinach i LUZ ponad wszystkim http://www.myspace.com/pio.m pio http://www.youtube.com/user/wszyscypio?feature=mhee wszyscypio |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Charles Bukowski - akurat czytam jego Women :)
--- Kto to i czym się aktualnie zajmuje (od razu podpowiadam: polityka)? ![]() --- Podpowiedź: bohaterka zagadki dziś wygląda tak: ![]()
Ostatnio edytowane przez p e t e r : 16.06.2009 o godz. 20:59.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Teraz powinno już pójść z górki:
![]() nowy_piotrek: prawidłowa odpowiedź.
Ostatnio edytowane przez p e t e r : 17.06.2009 o godz. 10:37.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
Mara Carfagna.
Oddaje zagadke, kto pierwszy niech zadaje. ![]() ![]() Życie bym dał, za krakowską Wisłę... |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
Ostatnio edytowane przez dawidTS : 18.06.2009 o godz. 06:10.
![]()
TYLKO CW3L3 NOSZA ZELE !
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Co z tą podpowiedzią bo nie ruszymy z miejsca
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
![]()
TYLKO CW3L3 NOSZA ZELE !
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Gábor Demszky burmistrz Budapesztu
--------------------------------------------------- ZAGADKA Co to za miejsce ![]() PODPOWIEDŹ Państwo w którym znajduje się to miejsce jest jednym z większych na swoim kontynencie...
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 18.06.2009 o godz. 12:28.
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
PODPOWIEDŹ II
Miasto w Algierii... ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Most Constantine w Algierii.
![]()
"Dla mnie Wisła to koledzy z którymi piję, jeżdżę na mecze i którzy się za mną wstawią, a nie jakiś 11 grajków z boiska..." by M....r
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
No nie do końca przynajmniej ja nie znalazłem go pod taką nazwą...
Mając na myśli miasto nie miałem na myśli nazwy mostu... Tylko miejsce gdzie się znajduje. ![]() Choć puchaty1906 jesteś bardzo blisko
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 18.06.2009 o godz. 21:49.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Inaczej Sidi-M'Cid
![]()
"Dla mnie Wisła to koledzy z którymi piję, jeżdżę na mecze i którzy się za mną wstawią, a nie jakiś 11 grajków z boiska..." by M....r
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Bingo. Właśnie pod taką nazwą go znalazłem. Zadajesz.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co to za pan?
![]() ![]()
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Może by taka jakaś podpowiedź.......
|
|

|
||||||
![]() |
|
|