The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
skeba
Senior Member

Od: 04.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.10.2011, 16:36
Jeśli tak będzie (tzn. Biton odejdzie) to mit o budowie solidnej drużyny - pryśnie.
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 25.10.2011, 16:42
Czesciowo to on juz prysl w letnim okienku.
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 25.10.2011, 16:42
Nie zdziwie sie jesli Amika po spieniezeniu Rudniewa sprzatnie nam Bitona sprzed nosa.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Stary 25.10.2011, 16:44
Mozliwe. Transfer Rudnieva znaczaco zmnienilby uklad sil nawet bez wchodzenia do LM.
Odpowiedz cytując
szczepek19
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 25.10.2011, 16:46
7 kotów napisał(a):Wyświetl post
Nie zdziwie sie jesli Amika po spieniezeniu Rudniewa sprzatnie nam Bitona sprzed nosa.
nawet nie strasz, oby do tego nie doprowadzili działacze... a kasa na jego transfer jak najbardziej powinna być, za sam awans do fazy grupowej LE podobno dostaliśmy/dostaniemy 2.500.000 € i jak Bóg da awansować do fazy pucharowej to jeszcze większe pieniądze będą
Wisła to jest potęga ! Wisła Najlepsza jest ! Wisłę trzeba szanować ! Wisłę ten nasz TS !
Odpowiedz cytując
skeba
Senior Member

Stary 25.10.2011, 17:05
Cytat:
jak Bóg da awansować do fazy pucharowej to jeszcze większe pieniądze będą
Zeby wywieźć 1 pkt z Londynu, Wisła będzie musiała się nieźle napocić

Na Bitona mają chrapkę kibice Legii. Podobno zarząd ich zmienił koncepcję transferów. Teraz będzie sprowadzał zawodników z polskiej ligi.
Problemem Wisły jest to, że mamy za mało klasowych piłkarzy. Sukcesy osiągaliśmy kiedy tych zawodników było sporo (3-4) Zuraw, Franek, Kosowski, Szymkowiak.

Ostatnio to tylko Melikson i Biton wybili się ponad przeciętność. Potrzebujemy więcej takich zawodników.
Odpowiedz cytując
Charlie
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 25.10.2011, 17:13
Jeśli Biton utrzyma taką formę w lidze jak przez pierwsze miesiące, a do tego sieknie pare bramek w LE to nie zdziwiłbym się, jakby w przyszłym sezonie wylądował w znacznie mocniejszej lidze niż nasza. Więc o ile szansa na to, że wykupimy Dudu jest mała to prawdopodobieństwo, że ściągnie go inny polski zespół, jest jeszcze mniejsze.
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Lepiej odpaść z Levadią niż z Podbeskidziem w Pucharze Polski,
Odpowiedz cytując
MMMMM
Member

Od: 04.2011

Stary 25.10.2011, 18:52
Iliev też jest bardzo dobry.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Stary 25.10.2011, 19:01
Panowie, co wy spinacie. Przecież jak będzie wiadomo, że większe kluby się ustawiają w kolejce po Bitona to wykupimy go chociażby po to, że go sprzedać dzień później dalej za większe pieniądze. Skoro mam klauzule, a podobno mamy to Charleroi nie ma NIC do gadania. Dajemy kase, a oni nam prawa do piłkarza.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 25.10.2011, 19:05
Wszystko jest możliwe, ale:

1. My w umowie o wypożyczeniu piłkarza mamy prawo do pierwokupu za 1,6 mln €. To bardzo dużo, byłby to najwyższy transfer do polskiego klubu.
2. Chareloi wcale się nie zmartwi, jeśli Wisła nie wykupi Bitona. Zawodnik rozwija się w takim tempie, że pewnie znajdą się chętni. Problem polega na tym: dlaczego, jeśli Wisła miała zagwarantowaną cenę wykupu 1,6 mln, inni mają płacić mniej? Oczywiście zaśpiewają kosmiczną kwotę, a kupi ten co da najwięcej.
3. Biton mając możliwość gry w lepszej lidze za spore pieniądze oczywiście wyjedzie.
4. W Amice najwyższą pensję pobiera Arboleda - 450 tys. €. Na więcej ich nie stać, a Dudu spokojnie nawet w Turcji może dostać 2 razy więcej.

Amika lubi kupować tanio i sprzedawać drogo. Tak było z Lewandowskim, tak ma być z Rudniewem i Stilicem. Tak miało być z Peszko.

Mają straszną dziurę w budżecie i kasa z transferu pójdzie głównie na jej łatanie. Dlatego pewnie połakomią się na Świerczoka, którego kupią za jakieś 1,5 mln. Złotych. Na wydawanie blisko 2 mln € na Bitona nie mają raczej pieniędzy.

Prędzej Legia, ale też to mało realne.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
arrosmay
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 25.10.2011, 19:08
Przy takiej formie Belgowie krzykną sobie za niego jakieś 3-5 baniek, zwłaszcza jeśli wyczują kasę za Łotysza, a tylko my mamy klauzulę 1,6 mln, więc w tym wyścigu będziemy faworytami

EDIT: Flamengista mnie uprzedził
Powód: post flamengisty
Ostatnio edytowane przez arrosmay : 25.10.2011 o godz. 19:11.
Odpowiedz cytując
ooona
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 25.10.2011, 19:11
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Panowie, co wy spinacie. Przecież jak będzie wiadomo, że większe kluby się ustawiają w kolejce po Bitona to wykupimy go chociażby po to, że go sprzedać dzień później dalej za większe pieniądze. Skoro mam klauzule, a podobno mamy to Charleroi nie ma NIC do gadania. Dajemy kase, a oni nam prawa do piłkarza.
Bardzo prawdopodobne rozwiązanie. W sumie nieźle możemy zarobić pod warunkiem, że Dudu utrzyma na wiosnę taką samą formę i ominą go kontuzje. Nie wierzę jednak, że cała różnica ceny sprzedaży i pierwokupu zostanie zainwestowana w transfery. Co najwyżej jakiś jej znikomy procent. Czyli tak jak zawsze (patrz poprzednie lata).
Odpowiedz cytując
Galonek
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 25.10.2011, 19:28
Wisła bezwględnie powinna wykupić Bitona , właśnie ze względu na szybką odsprzedaż, o której piszecie wyżej. Nawet zarobek rzędu 500 tys. euro "na czysto" byłby znakomitym wynikiem. W przypadku utrzymania formy przez Dudu, kwotę oscylującą w granicach 2-2,5 mln euro Wisła powinna wynegocjować bez większych problemów.
Odpowiedz cytując
4fan_player
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 25.10.2011, 19:48
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Tylko jest jeszcze jedna kwestia. Dajemy 1.6 mln. euro. Charleroi oczywiście musi zaakceptować naszą propozycję aczkolwiek później wchodzi kwestia indywidualnego kontraktu dla Bitona. A ten już nie musi się z automatu zgadzać na warunki Wisły. Także de facto może być tak, że Biton będzie miał na uwadze to, że interesują się nim inne klubu (lepsze od Wisły) i może być tak, że podziękuje Wiśle.
Ostatnio edytowane przez 4fan_player : 25.10.2011 o godz. 20:41.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 25.10.2011, 20:36
Najśmieszniejsze będzie , jeśli te całe 1,6 mln euro są kwotą z powietrza , a sam Biton ma w kowcie odstępnego wpisaną najwyżej połowe tej kowty . Wszyscy wzieli za pewnik te 1,6 mln jakby conajmniej skan dokumentów był wrzucony na forum .
Odpowiedz cytując
4fan_player
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 25.10.2011, 20:40
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Najśmieszniejsze będzie , jeśli te całe 1,6 mln euro są kwotą z powietrza , a sam Biton ma w kowcie odstępnego wpisaną najwyżej połowe tej kowty . Wszyscy wzieli za pewnik te 1,6 mln jakby conajmniej skan dokumentów był wrzucony na forum .
Dokładnie. Do tego czytałem jakiś wywiad (nie pamiętam z kim ale chyba z Maaskantem) w którym było napisane, że tylko 3 osoby wiedzą jaka jest wpisana klauzula w kontrakcie.

Niech mnie ktoś poprawi jak coś.
Odpowiedz cytując
JarekTSW
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 25.10.2011, 20:44
Biton w wywiadzie chyba dla weszło powiedział , że klauzula wynosi 1.6
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 25.10.2011, 20:47
JarekTSW napisał(a):Wyświetl post
Jeśli mamy na myśli ten sam wywiad ( był jeden ) to nie ma tam żadnej kwoty . Ujawnianie takich szczegółów kontraktu wiąze się z karą finansową , takie rzeczy są po prostu zabronione.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 25.10.2011, 20:51
JarekTSW napisał(a):Wyświetl post
Nunez wygadał się weszło, że kwota jego wykupu to 1.2 mln euro.
Biton wygadał się chyba gdzie indziej, nie wiem gdzie. Z ta kwotą1,6 mln eurosow to podobno prawda i podobno Wisła się zdecydowała, że zapłaci ?!
Nie chcę tutaj być posądzony o wróżenie z kuli bo jak sam napisałem nie jestem pewien tego co moje "telefoniczne" źródło mi obwieszczało.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 25.10.2011 o godz. 20:53.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 25.10.2011, 21:14
Kupić pewnie wykupią, bo zaraz mogą z zyskiem sprzedać. Już teraz spokojnie można ze dwa miliony euro wytargować biorąc pod uwagę, że to nie jego pierwszy sezon w którym regularnie strzela.

EDIT: Jakby jeszcze anglikom z jedna bramkę strzelił, to już w ogóle...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 25.10.2011 o godz. 21:16.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 25.10.2011, 21:31
Ja wcale nie byłbym przekonany, czy Biton to łakomy kąsek dla zachodnich klubów. To jest gość dobry dla outsidera - potrafi zrobić coś z niczego. Ale jego gra z partnerami układa się słabo a momentami nawet fatalnie. Ma braki w przyjęciu piłki, nie czuje tempa partnerów przy podaniach. Wbrew pozorom takich Bitonów jest całkiem sporo i mocne kluby się po nich nie zgłaszają. Także ostrożnie z przedwczesnymi zachwytami. Mnie kwota 1,6 mln euro jednak odstrasza.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 25.10.2011, 21:42
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
Ja wcale nie byłbym przekonany, czy Biton to łakomy kąsek dla zachodnich klubów. To jest gość dobry dla outsidera - potrafi zrobić coś z niczego. Ale jego gra z partnerami układa się słabo a momentami nawet fatalnie. Ma braki w przyjęciu piłki, nie czuje tempa partnerów przy podaniach. Wbrew pozorom takich Bitonów jest całkiem sporo i mocne kluby się po nich nie zgłaszają. Także ostrożnie z przedwczesnymi zachwytami. Mnie kwota 1,6 mln euro jednak odstrasza.
Gdyby Dudu Biton był ideałem to nie byłoby go w Wisle. Chłopak ma świetne uderzenie z obu nóg, do tego dobrze gra głową tylko ciężko mu pokazać ten atut bo u nas wrzutki są na wysokości kolan. Moim zdaniem na przestrzeni tygodni Dudu Biton wykonał postęp jeśli chodzi o samą grę. Pewne kwestie Biton na pewno nadrobi bo większość kariery spędził w Izraelu gdzie gra się trochę mniej agresywnie i mniej taktycznie. To wszystko jest do nauczenia, a wrodzonego talentu do strzelania goli już mu nikt nie zabierze, a piłka nożna przecież polega na tym aby strzelać gole.
Jestem zdania że piłkę do bramki kieruję się znacznie trudniej niż np asystuję, dlatego napastnicy są w cenie. Jak ogląda się nawet czasami ten najmocniejsze ligi to możemy się przekonać, że niektóre znane nazwiska tak pudłują że głowa boli.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 25.10.2011 o godz. 22:01.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 25.10.2011, 22:02
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
Wbrew pozorom takich Bitonów jest całkiem sporo i mocne kluby się po nich nie zgłaszają. Także ostrożnie z przedwczesnymi zachwytami. Mnie kwota 1,6 mln euro jednak odstrasza.
To zależy co rozumiesz przez "mocne". Nie zgłosi się Real, Barcelona, ale środek i dół tabeli Bundesligi już tak, nie wspominając o Turkach i Rosji. Dla nich trzy miliony euro za napastnika to są drobne na uzupełnienie składu, a nie być albo nie być: sprawdzi się to ekstra, nie - trudno.
Jest spora szansa, że sami na nim później zarobią.
Przy czym kluczowe dla jego wartości są bramki w pucharach. Jak strzeli jeszcze coś anglikom i holendrom, to raczej chętnych nie braknie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 26.10.2011 o godz. 17:10.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Ventigo
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 25.10.2011, 22:43
Ciekawe z kim on z naszej drużyny gadał Boguskim?

http://wspomnienia-taksowkarza.blog....,ID438172604,n
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 26.10.2011, 00:18
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Gdyby Dudu Biton był ideałem to nie byłoby go w Wisle. Chłopak ma świetne uderzenie z obu nóg, do tego dobrze gra głową tylko ciężko mu pokazać ten atut bo u nas wrzutki są na wysokości kolan.
Przypomina mi się taki odchodzący w zapomnienie grajek - nazywał się Ebi Smolarek. Piłka go szukała w polu karnym, ładował bramkę za bramką, ale od dużej piłki odbił się tak, że leci do tej pory. Średniak średniej bundesligi to maks, co mogło i było z niego. Dlaczego? Bo miał słabe umiejętności piłkarskie, poza strzelaniem bramek okazywał się całkiem nieprzydatny, a w dużym futbolu na pierwszym miejscu jest gra w piłkę. W Anglii, Hiszpanii, Włoszech czy nawet Francji samą ambicją, chytrością i charakternością nic nie zdziałasz - tam każdy piłkarz to musi mieć i ma. Dlatego w tamtych ligach wygrywają drużyny, które mają więcej umiejętności, a każdy próbuje grać w piłkę. Nawet diabelsko skutecznie murująca się Aston Villa sprzed kilku sezonów koniec końców nic wielkiego nie ugrała. Dlatego zachodnie kluby nie szukają strzelców, lisów pola karnego, dryblerów, czołgów, sprinterów ani żadnych walczaków - oni szukają piłkarzy.

Dudu ma duże problemy z przyjęciem piłki - większe niż miał Smolarek, większe niż ma Brożek. Do tego ma fatalny timing jeżeli idzie walkę powietrzną w środku pola. On już spada, kiedy piłka na niego jeszcze leci. No i gra kolektywna mu nie wychodzi. Nie czuje tempa partnerów, często też zagrywa niechlujnie, bez koncentracji. To go dyskwalifikuje jako napastnika grającego w solidnym klubie.

Moim zdaniem na przestrzeni tygodni Dudu Biton wykonał postęp jeśli chodzi o samą grę. Pewne kwestie Biton na pewno nadrobi bo większość kariery spędził w Izraelu gdzie gra się trochę mniej agresywnie i mniej taktycznie. To wszystko jest do nauczenia, a wrodzonego talentu do strzelania goli już mu nikt nie zabierze, a piłka nożna przecież polega na tym aby strzelać gole.
Zgadzam się, że w jego grze widać postęp - mniej więcej od ostatniej przerwy na kadrę. Już nie stoi jak tyczka z przodu, tylko stara się pokazywać partnerom. Czasem uda mu się coś zagrać. Ale ma wyraźne problemy w elementarnym wyszkoleniu i nie wiem na ile są to mankamenty do poprawy u 23-letniego zawodnika. A są to mankamenty widoczne na boiskach Ekstraklasy, przypominam.

Strzelanie goli może mu zabrać dobra liga. Podobała mi się nasza gra przeciwko Fulham, ale gdyby londyńczycy tak zagrali w lidze, publika by ich wygwizdała i wyszła w przerwie. Trzeba brać poprawkę, że w lepszej lidze strzelałby proporcjonalnie mniej. A 3 bramki w 10 meczach już na nikim by wielkiego wrażenia nie zrobiły.

Jestem zdania że piłkę do bramki kieruję się znacznie trudniej niż np asystuję, dlatego napastnicy są w cenie. Jak ogląda się nawet czasami ten najmocniejsze ligi to możemy się przekonać, że niektóre znane nazwiska tak pudłują że głowa boli.
Już nie rób z Dudu świętego. Często strzela bramki i tego nie neguję, ale do stuprocentowej skuteczności mu jednak daleko. Napastnicy oczywiście są w cenie, bo zdobywanie bramek to sztuka - zgodzę się. Ale czy największa. Wtedy Inzaghi byłby największym piłkarzem w historii, a tego byśmy nie chcieli.

wolfy napisał(a):Wyświetl post
To zależy co rozumiesz prze "mocne". Nie zgłosi się Real, Barcelona, ale środek i dół tabeli Bundesligi już tak, nie wspominając o Turkach i Rosji. Dla nich trzy miliony euro za napastnika to są drobne na uzupełnienie składu, a nie być albo nie być: sprawdzi się to ekstra, nie - trudno.
Jest spora szansa, że sami na nim później zarobią.
Przy czym kluczowe dla jego wartości są bramki w pucharach. Jak strzeli jeszcze coś anglikom i holendrom, to raczej chętnych nie braknie.
Ruscy, Turcja - okej. Tylko taki Robak w lidze miał podobną skuteczność do Bitona, zanim odszedł, i to w słabszym klubie. A kosztował tylko milion. Co innego wydać po milionie na kilku średniaków, a co innego dać na średniaka 3 miliony (no bo ile, skoro my go mamy kupić za 1,6?). To już zawęża grono potencjalnych nabywców do szalonych krezusów w stylu Trabzonsporu, którzy działają na modłę Wojciechowskiego - nakupić drogo byle co. Ruscy są już w stanie wyciągać większe nazwiska, topowe kluby tureckie też. A przecież topowe choć przebrzmiałe nazwiska kosztują niewiele więcej niż te 3 miliony, przynajmniej biorąc pod uwagę wartość marketingową i markę piłkarza. Dół Bundesligi to bym w ogóle odpuścił, oni takich pieniędzy na pewno na Bitona nie wydadzą. Tam można Peszkę za 0,5 miliona sprowadzić. Ale niesprawdzony średniak za 3? Nie, raczej nie.
Odpowiedz cytując
przem
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 26.10.2011, 02:02
Wiadomo, można teraz powiedzieć: Inzaghi. Nie pokazywał prawie żadnych umiejętności,ale strzelał. Biton - jak na razie - strzela swoje w naszej lidze, strzelił z Fulham, strzelił z Twente. Nie sądzę, żeby jakikolwiek poważny klub miał go kupić w zimie - jeżeli Wisła awansuje, to niech się wykaże w Lidze Europy; jeżeli nie, niech dalej strzela w lidze polskiej. Po sezonie zobaczą, a może nawet później (skoro nikt - wtedy-jeszcze - Rudnevsa nie kupił w lecie, to znaczy że jest mocno krytyczny stosunek do zawodników z polskich klubów). Gdyby Genkow&Biton byli jedym napastnikiem - potrafiącym strzelić z wielu poizycji jak Dudu, ale i wrócić się, rozegraćj jak Genkow - pewnie byłby ten gość w conajmniej Niemczech. Czy Lewandowski pokazywał wiele więcej? Umiał się zastawić, umiał zrobić mały drybling (ale mały to i Dudu umie, skoro sam sobie wypracowuje pozycje) i strzelić. Do tego miał 21 lat. Biton nie ma wiele więcej, może się znaleźć ktoś, kto kupi go za grube pieniądzę i będziemy śledzić jego karierę conajmniej tak samo jak Marcelo. Wolę jednak, żeby wprowadził Wisłę do LM i odszedł w przyszłej zimie (ach, marzenia!)...
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 26.10.2011, 11:33
Uran235, jeśli masz za zadanie zbicie ceny z Dudu przy finalnych rozmowach z Charleroi, to dobrze Ci idzie.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
dwdx1906
Senior Member

Stary 26.10.2011, 16:20
Wywiad z Cezarym Wilkiem po meczu
http://www.filesonic.pl/file/2742647451
Odpowiedz cytując
PlacekTSW
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 26.10.2011, 16:39
Cytat:
- A dajecie na takich zgrupowaniach w rurę? - tu wykonałem gest ręką w szyję, oznaczający picie alkoholu.
- Daje się. Jak wszyscy. Nawet czasami trenerzy organizują takie wieczory. Ale to też jest ważne ze względu na zgranie zespołu.
To pewnie dlatego Boguś nie trafił dzisiaj tej setki
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 26.10.2011, 17:44
Czy nasz Kirm nie ma przypadkiem brata -bliźniaka?

Pytam, bo po dzisiejszym meczu mam poważne wątpliwości czy u nas gra ten sam Andraz Kirm co w reprezentacji Słowenii. Ten sam, którego grę w meczu eliminacyjnym z Włochami tamtejsi komentatorzy wychwalali pod niebiosa.

Chłop pewnie przyjeżdża tylko na kadrę, a mniej utalentowanego brata wysyła do nas.

Dziś Kirm przebił wszystko, co do tej pory widziałem. Miał wy&*$@ne na wszystko. Pokazał, że Limanovię, PP i kibiców Wisły ma w głębokim poważaniu.

Apeluję do Maaskanta: na ławę z nim. Na skrzydło Pajlić, a Andraz niech przemyśli parę spraw. Co innego słaba forma, co innego brak zaangażowania.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów