The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.01.2011, 19:17
Hernani zjadl zeby w naszej lidze i zaczal jesc nasze schabowe wczesniej niz niektorym na tym forum zaczely wypadac mleczaki...

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 27.01.2011, 19:44
Oczywiście, że to inny przypadek. Bardziej Kelatiego - koszykarza, o którym pisałem 2 strony wcześniej. Co nie zmienia faktu, że jest to "przyjezdny", a wczytując się w stronę czwartą tego tematu można uznać, że taka osoba z musu jest persona non grata jeśli chodzi o kadrę.

Specjalnie wkleiłem tą informację o Hernanim żeby pokazać jak wybiórczo niektórzy traktują tych naszych przyszłych/niedoszłych kadrowiczów. Więcej konsekwencji, a będzie dobrze.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 27.01.2011, 23:39
Co do Hernaniego to osobiście nie widzę przeciwwskazań dla jego gry w kadrze. Otrzymał obywatelstwo w całkowicie normalnym trybie, gry w piłkę uczył się w dużej mierze w naszym kraju, ma polską dziewczynę (żonę?) i nieźle mówi po polsku. Inna sprawa czy jest na tyle dobry żeby grać w reprezentacji.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
DDP
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 27.01.2011, 23:44
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Hernani ma pod względem tożsamościowym znacznie lepsze argumenty na grę w kadrze, niż Maniek.
Żona Polka + o 3 lata (sorry 2) dłuższy pobyt w kraju. No tak, moim zdaniem pod względem tożsamościowym to nawet argumenty Hernaniego MIAŻDŻĄ argumenty Arboledy (Olisadebe też miał żonę Polkę). TAK dla Hernaniego i NIE dla Arboledy (teraz, ale TAK za 2 lata pod najważniejszym warunkiem, że zmieni klub).

Cytat:
W marcu 2004 roku został sprowadzony przez Marka Koźmińskiego do zarządzanego przez niego pierwszoligowego Górnika Zabrze
Taaa, 8 lat jak nic już lata w Polsce...hehe.
Ostatnio edytowane przez DDP : 28.01.2011 o godz. 00:03.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 27.01.2011, 23:55
DDP napisał(a):Wyświetl post
Żona Polka + o 3 lata dłuższy pobyt w kraju. No tak, moim zdaniem pod względem tożsamościowym to nawet argumenty Hernaniego miażdżą argumenty Arboledy (Olisadebe też miał żonę Polkę). TAK dla Hernaniego i NIE dla Arboledy (teraz, ale TAK za 3 lata pod warunkiem, że zmieni klub).

Taaa, 8 lat jak nic już lata po Polsce.
no i zone niech se zmieni na jakas Polke
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
WioReXXX
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 28.01.2011, 00:02
Żona Polka + o 3 lata dłuższy pobyt w kraju. No tak, moim zdaniem pod względem tożsamościowym to nawet argumenty Hernaniego miażdżą argumenty Arboledy (Olisadebe też miał żonę Polkę). TAK dla Hernaniego i NIE dla Arboledy (teraz, ale TAK za 3 lata pod warunkiem, że zmieni klub).
O czym ty w ogóle piszesz?
Hernani, można to powiedzieć z dość dużą pewnością, po zakończeniu kariery piłkarskiej będzie tutaj mieszkał, jego dzieci urodzą (jeżeli czasem już się nie urodziły) tutaj, tutaj będą chodzić do szkoły i będą rodowitymi Polakami, tutaj też Hernani będzie płacił swoje podatki i tutaj zapewne też będzie dalej pracował, bo nie sądzę, że z piłki mu wystarczy. Maniek z pewnością po karierze stąd daleko czmychnie.
Nie widzisz różnicy? To idźmy dalej. Hernani uzyskał obywatelstwo, bo chciał je uzyskać. Pomyślał- "tak, to jest mój drugi dom. Tu mam swoją żonę, tu mam swoje dzieci i chcę dalej tu żyć. Polski paszport ułatwi mi życie tutaj." W przeciwieństwie do Arboledy nie składa papierów, bo chce grać w reprezentacji, czyt. chce mieć możliwość zagrania na dużej imprezie, a do tego wypromowania się i zarobienia większej kasy.
Poza tym kłania się umiejętność czytania ze zrozumieniem. Kolega, którego zacytowałeś i niesłusznie podważyłeś jego argumenty, nie napisał, że Hernani ma prawo czy powinien grać w polskiej reprezentacji, tylko że ma o wiele większe argumenty, by się o taką reprezentację starać. Nie napisał żadnego "tak dla Hernaniego".
Odpowiedz cytując
DDP
Senior Member

Stary 28.01.2011, 00:20
Nie wiem skąd te pewności o "czmychnięciach", nie wnikam jak to robisz, że czytasz w myślach Hernaniego i wiesz co pomyślał. Skąd wiesz co pomyślał Arboleda? O jakiej dużej kasie i wypromowaniu się na Euro2012 w przypadku 31 letniego Arboledy teraz i 33 letniego w roku otwarcia mistrzostw (podczas gdy jeszcze rok będzie obowiązywał go kontrakt w Polsce) masz na myśli? Pieniądze za zgrupowania? Spoko, jest naprawdę gruba kasa do wyciągnięcia. Myślisz, że piłkarze w tym wieku starają się promować? Być może mam "problemy" z czytaniem, ale chyba lepsze to niż problemy z logicznym myśleniem.
Odpowiedz cytując
DDP
Senior Member

Stary 28.01.2011, 00:43
Dziwne, wątek założony, tytuł niby inteligentnie nie skierowany na konkretnego zawodnika bo przecież drugi człon brzmi "i innych "Polaków", ale jednak dotyczy głównie piłkarza klubu znienawidzonego przez gospodarzy...a ja spodziewam się obiektywnych opinii. Juz więcej nic nie piszę.

WCracow napisał(a):Wyświetl post
Piszecie " dla Arboledy -> NIE" tylko dlatego, ze jest z Lecha. Taka jest prawda. Gdyby ten pilkarz gral dla Wisly lub chodziłoby o jakiegoś obcokrajowca z Wisly to jestem pewny, że pisalibyscie - " Smuda powoluj go bo drugiego takiego nie znajdziesz w Polsce. Co z tego,ze murzyn/azjata/żyd ?... wazne, ze umie w pilke grac". Zalosne to jest. Troche obiektywizmu panowie, prosze. Za niedlugo bedziecie pisal, że Lech gra w 1/2 LE ( wiem ze to niemożliwe, ale podaje przyklad ) tylko dlatego, że ma Rudnevsa, bo gdyby nie ten pilkarz to odpadliby przegrywajac w grupie 0:5 ze wszystkimi i do tego spadniby do 1.Ligi. Litosci ...
nbp napisał(a):Wyświetl post
ja jestem w 100 % przekonany, że gdyby Arboleda był biały, ale nie miał nadal żadnych korzeni tutaj, pochodzenia itd - to byście się cieszyli z jego gry w reprze.

Ale że jest czarny i że jest z Amici, to już złooooooo.... już trzeba przyszykować transparenty " nigdy nie będziesz polakiem "...pss...
Dzięki Panowie za te odważne opinie, nie każdego byłoby na nie stać.
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Stary 28.01.2011, 01:05
Dziwne, wątek założony, tytuł niby inteligentnie nie skierowany na konkretnego zawodnika bo przecież drugi człon brzmi "i innych "Polaków", ale jednak dotyczy głównie piłkarza klubu znienawidzonego przez gospodarzy...a ja spodziewam się obiektywnych opinii. Juz więcej nic nie piszę.
1. Arboleda nie spełnia warunków przyznania obywatelstwa.
2. Maniek jest zwyczajnie pazernym człowieczkiem, jemu paszport potrzebny jest by otworzyć sobie granice.
3. W wypowiedziach nie słychać jego wielkiego przywiązania do Polski, tylko do kasy, którą tu znalazł. No i Boga, miłości i Franza Smudy,
4. To, że gra w Lechu ma takie znaczenie, że po prostu go nie lubię.
5. Chłopaki nie płaczą.

I wsio.
Odpowiedz cytując
WiernyWiśle
Member

Od: 06.2007

Stary 28.01.2011, 01:35
Byłem ciekawy jak jest z naszym językiem u tych panów, wiem że Arboleda jest krócej w Polsce o 3 lata i to jest duża różnica. Byłem zaskoczony tym jak dobrze wypowiada się w naszym języku Hernani a widziałem wywiad z przed roku! Potem zobaczyłem wywiad z graczem Amici... Pierwsze słowa dziennikarza: "wiem że nie mówisz dobrze po POLSKU..." Jak ktoś kto ledwo składa zdanie, nic nie jest w stanie odmienić może chcieć grać dla POLSKI?! Już był taki jeden co się tylko hymnu uczył żeby na meczu było widać że jest POLAKIEM... A nie sorry Roger zna jeszcze przekleństwa
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 28.01.2011, 08:35
Żona Polka + o 3 lata (sorry 2) dłuższy pobyt w kraju. No tak, moim zdaniem pod względem tożsamościowym to nawet argumenty Hernaniego MIAŻDŻĄ argumenty Arboledy (Olisadebe też miał żonę Polkę). TAK dla Hernaniego i NIE dla Arboledy (teraz, ale TAK za 2 lata pod najważniejszym warunkiem, że zmieni klub).

Taaa, 8 lat jak nic już lata w Polsce...hehe.

Do jasnej ciasnej, gdzie napisałem "tak dla Hernaniego w kadrze"? No gdzie?

Piszę, że w przypadku Hernaniego argumentów za jego polskością jest znacznie więcej. Tyle. Jak pojawi się temat: "Hernani w kadrze", to wtedy się zastanowię co o tym sądzić. Na razie tematu Hernaniego nie ma!

(...) O jakiej dużej kasie i wypromowaniu się na Euro2012 w przypadku 31 letniego Arboledy teraz i 33 letniego w roku otwarcia mistrzostw (podczas gdy jeszcze rok będzie obowiązywał go kontrakt w Polsce) masz na myśli? Pieniądze za zgrupowania? Spoko, jest naprawdę gruba kasa do wyciągnięcia. Myślisz, że piłkarze w tym wieku starają się promować? Być może mam "problemy" z czytaniem, ale chyba lepsze to niż problemy z logicznym myśleniem.
Za chwilę się dowiemy, że Bóg tak chciał. Bóg chciał, by Arboleda odwdzięczył się swojej nowej ojczyźnie - Polsce, gdzie przyjęto go chlebem i solą. No i brakuje stwierdzenia "kocham Was wszystkich". Ach, zapomniałem - to akurat inny piłkarz powiedział, dosyć w zachowaniu do Arboledy podobny.

Na poważnie, to argumenty dla samego Arboledy do gry w kadrze są następujące:
1. Perspektywa gry meczów towarzyskich z największymi potęgami reprezentacyjnymi - przed Euro mamy grać sparingi m.in. z Niemcami i Francją
2. Kasa za zgrupowania oraz ew. dodatkowe pieniądze od sponsorów
3. Gra na Euro 2012 - wielkiej sportowej imprezie, co jest marzeniem niemal każdego piłkarza
4. Po Euro - możliwość odejścia do jakiejś bogatej ligi na sportową emeryturę - np. do Kataru. Dzięki grze w reprezentacji byłoby to o wiele łatwiejsze

Generalnie - nie dziwię mu się, fajna sprawa. Dziwię się tylko, że ty się dziwisz
Ostatnio edytowane przez flamengista : 28.01.2011 o godz. 08:43.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 28.01.2011, 09:27
Cytat:
Piszę, że w przypadku Hernaniego argumentów za jego polskością jest znacznie więcej. Tyle. Jak pojawi się temat: "Hernani w kadrze", to wtedy się zastanowię co o tym sądzić. Na razie tematu Hernaniego nie ma!
Ktoś już tu (albo gdzieś indziej) trafnie zwrócił uwagę - nie chodzi o polskość, a obywatelstwo Bo polskość, to Hymn, podwórko, schabowe, małostkowość, gościnność, deszcz 8/12, flaga, dziurawe drogi, pracowitość, gołąbki, piękne blondynki, Rysio Rynkowski, marudzenie, kreskówki na Polonii 1, Adam Małysz itd. itp... moglibyśmy zrobić oddzielny, wielki temat o tym, czym jest polskość i co ją definiuje Hernani po prostu odbiera obywatelstwo

Jak dla mnie Hernani nadal nie "łapie się" do tej granicy, którą sam osobiście sobie wyznaczyłem, gdzie naturalizowanego obcokrajowca zaakceptowałbym w kadrze. Nie wychował się piłkarsko u nas - nie powinien reprezentować polskiej piłki. Natomiast obywatelstwa i, ba, miana Polaka nie mam zamiaru mu odmawiać - bo facet faktycznie z tym krajem czuje się związany i najwyraźniej z nim też wiąże swoją przyszłość. Jeżeli czuje się Polakiem i czuje przywiązanie do Polski, to dla mnie to wystarczy. To więcej, niż wiele osób urodzonych w tym kraju

W każdym razie konsekwentnie: nie dla Arboledy, nie dla Hernaniego, nie dla Perquisa, nie dla Rogera, nie dla Olisadebe, nie dla Obraniaka, nie dla Wondolowskiego, tak dla Boenischa, tak dla Matuszczyka Ława przysięgłych nadal debatuje nad Cionkiem, ale więcej głosów jest przeciw
Ostatnio edytowane przez Sartre : 28.01.2011 o godz. 09:29.
Legionista
Odpowiedz cytując
WCracow
Member

Od: 11.2010

Stary 02.02.2011, 11:14
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html

I co wy na to panowie? Jak teraz zareagujecie?
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 02.02.2011, 11:18
Ale z czym ty w ogóle tu wyskakujesz
chłopak ma rodzica Polaka wiec prawnie mu sie obywatelstwo należy
a nie wprasza sie do reprezentacji obcego kraju, walczac o paszport bo " łatwiej mu sie bedzie podróżowało po Europie"
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
mcovalski
miszcz ortografji

Od: 04.2004

Stary 02.02.2011, 11:18
WCracow napisał(a):Wyświetl post
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html

I co wy na to panowie? Jak teraz zareagujecie?
Przecież nie dlatego że będzie grał w reprezentacji bo nie może.Jak będzie miał paszport kraju z UE to mu będzie wygodnie prawda?
Odpowiedz cytując
WCracow
Member

Od: 11.2010

Stary 02.02.2011, 11:33
Moze i tak, ale nie zdziwie się jak za rok będzie mowil, ze chcialby zagrac dla Polski. Zagral tylko 1 mecz w reprezentacji Izraela, czyli moze zagrac dla Polski jeszcze.
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 02.02.2011, 12:05
mcovalski napisał(a):Wyświetl post
Przecież nie dlatego że będzie grał w reprezentacji bo nie może.Jak będzie miał paszport kraju z UE to mu będzie wygodnie prawda?
Przecież Melikson może występować w reprezentacji Polski...
Odpowiedz cytując
ponury
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 02.02.2011, 14:12
Co drugi Żyd grający w Europie ma korzenie polskie - obywatelstwo UE. Szczególnie w Anglii, gdzie limit piłkarzy spoza wspólnoty to bodaj 3.
Ludzie, przecież to sytuacje zupełnie różne, abstrahując już kwestii poczucia tożsamości narodowej...
Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy.

Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego.
Odpowiedz cytując
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 18.03.2011, 13:55
Cytat:
Holender wypowiedział się na temat ogólnej tendencji "zatrudniania" do reprezentacji zawodników zagranicznych. - Nie jest dobrze, gdy zawodnicy grają dla kraju, którego narodowości nie posiadają. Jak tak dalej pójdzie, to Katar, Rosja czy inny bogaty kraj będzie kupował reprezentantów. Tak przecież już się dzieje w niektórych sportach - na przykład w Holandii reprezentacja tenisa stołowego składa się z samych Chińczyków, którzy nawet nie znają naszego języka - zwrócił uwagę trener Wisły, co jak żywo przypomina sytuację w naszym kraju w tej samej dyscyplinie.

- Dla reprezentacji i rozgrywek międzynarodowych będzie lepiej, jeśli będą grać w niej zawodnicy z danego kraju. Choć w przypadku Meliksona sytuacja jest odrobinę inna - on ma polską matkę - przypomina Holender. - Jeśli zaś chodzi o jego umiejętności, to jestem przekonany, że dodał wiele jakości do polskiej piłki. Można to było zobaczyć w pierwszych jego meczach, a moim zdaniem on może grać jeszcze lepiej.
Maaskant o usilnej naturalizacji.

Arboleda śpiewa hymn i odpowiada na niewygodne pytania:
http://www.weszlo.com/news/6482
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów