|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
|
DominoForza nie do końca. zobacz sobie jak historie Wisły opisuje strona tswisla.pl sa przesłanki, nistety nie poprate dowodami (ale takowe moga sie znaleźć), że Wisła powstała na wiosne 1906 roku.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
?Jedynie zapytam,a może raczej nieskromnie poproszę, o źródło informacji będące potwierdzeniem, że we wszelakich statystykach sportowych tudzież przywołując nazwe klubów, należy używać skróconej nazwy zamieszczonej w KRS. Proszę również o wybaczenie, że śmiałem "przerzucać się" podanymi przeze mnie źródłami informacji. Pragnę zwrócić uwagę, że to nie ja wybrałem taką drogę argumentacji.
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 31.08.2010 o godz. 11:01.
![]()
BIAŁA GWIAZDA NA KOSZULKI!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Będę musiał zmienić orientacje na Inter. Ja zawsze kibicuje klubom założonym przez rdzennych mieszkańców ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
Cytat:
Jeśli chodzi o mecz jest on udokumentowany przez informacje w prasie rzeszowskiej. Rezultat jedynie pochodzi ze wspomnień. Cytat:
W sumie temat najstarszego klubu nie jest dla mnie zbyt istotny i nigdy nie zajmowałem się jego wyjasnieniem, ponieważ to nie my pretendujemy (przynajmniej na razie) do tego miana.
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 31.08.2010 o godz. 09:34.
![]()
|
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
sa historycy amatorzy co szukają dowodów na potwierdzenie wspomnień prof Wilczyńskiego, kto wie może się odnajdzie cos co by to potwierdzało.
dla Ciebie istotny jest ten mecz i ok ja protestowałem nie dlatego ze Wisła aspiruje do starszeństwa ale dla prawdy historycznej. otóz w wypadku Resovii gdzieś po iluś latach działalności przyjęto umowną datę powstanie bez jej uzasadnienia potem narosła w około tego tradycja dopiero, wiec w sumie w ich przypadku nie ma nawet takich wspomnień jak prof. Wilczyńskiego. równie dobrze mógłby teraz zarząd ustalić że powstaliśmy w 1900 roku i za 50 lat bylaby tradycja (bez podparcia dowodami) ale tak czy inaczej bliżej do konsensusu ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bliżej, ale i ... dalej. Ze względu na to, że Ty uznajesz wyłącznie "dowody"
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no a co odpowiesz na argument ze jak bysmy dzis ustalili ze Wisła powstała w 1900 roku to za 50 lat byśmy mieli tyle samo argumentów co dziś ma Resovia na swoj 1905
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie znam tak na prawde argumentów Resovii (wspomnienia, tradycja jubileuszy, etc.) więc też nie mogę bawić się w takie dywagacje. Jedno jest pewne w tym przypadku: musielibyśmy wówczas zdyskredytować wspomnienia Wilczyńskiego a to było by mi nie na rękę
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
masz swietna argumentacje. poniewaz nie znasz argumentów Resovii to uznajesz ze maja racje. brawo
ja twierdze ze nie ma żadnych wspomnień, żadnych zapisków współczesnych, nie ma nazwisk działaczy ani piłkarzy etc etc etc... oczywiście możesz powiedzieć że mam udowodnić że nie ma takich dowodów ale jak mam udowodnić że nie ma wspomnień np? albo jak mam udowodnić że nie ma zapisków z gazet w tamtym okresie? po prostu nie ma. jak ktoś twierdzi że są to niech je poda ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
I jeszcze... jestes wśród nich, albo znasz kogoś kto szuka? Bo ja nie mam czasu ale może mógłbym coś podpowiedzieć?
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ja szukac bym chcial. choć do powiedzenia o sobie historyk mi daleko.. moze kiedys jak bede mial wiecej czasu sie na powaznie tym zajme
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Jesteś osobą anonimową więc powołaj się na źródło informacjii. Ewentualnie rozbuduj watek w oparciu o źródła Resovii np. w ksioążce tej i tej zamieszczona jest informacja taka i taka, nie ma jednak potwierdzenia na..., dalej dotarłem do pamiatkowej księgi Pogoni Łwów, jest tam zapisek taki i taki, jednakże z powodu upływu od daty powstania długiego okresu czasu nie można tego zapisu uznac za dowód... Nie przekonuje mnie też tradycja świetowania jubileuszy poniważ w roczniće powstania Resovii są one upamiętniane dopiero od roku...itd. Na koniec przeprowadziłem rozmowe z panem Zaborniakiem, który bezpośrednio lub pośrednio kontaktował się ze świadkami ówczesnych wydarzeń, ale z przykrością stwierdzam, ze Pan ów nie ma nic na potwierdzenie piowstania daty Resovii... ponieważ ze wzgledu na... stwierdzam, że te wspomnienia to jego wymysł. No coś w tym stylu... Ja chyba Ciebie, historyka uczyć nie musze jak takie sprawy się załatwia ![]()
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 31.08.2010 o godz. 11:30.
![]()
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Jak znasz angielski, to możesz zrobić to bez większego wysiłku, siedząc w domu . W gazetach nic nie znajdziesz. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
o rany no i jak mam wytłumaczyć i udowodnić coś czego nie ma
masakra... ale spróbuje ani klub ani kibice Resovi ani żadne inne mi dostępne źródła nie podają: - nazwisk pierwszych zawodników, założycieli, trenerów czy działaczy - nie ma odznak, dyplomów, zdjęć, notek w prasie, innych zapisków np w kronikach miejskich sugerujących że odbył się jakiś mecz, lub powstała drużyna. -nie ma żadnych wspomnień, pamiętników, relacji z meczów w których była była by zawarta data 1905. (łopatologicznie prf Wilczyński napisał że Wisła powstała na wiosne 1906 a Resovia, jej kibice, i znane mi źródła nie przytaczają żadnych takich pamiętników). w księdzie Pogoni jest taki wpis bo już wtedy przyjęto UMOWNĄ date powstania klubu na 1905 i nie jest to w żaden sposób zweryfikowane. - drugi dowód to tzw prawidła gry w piłkę nożną na rok 1904. o ile nie bierzemy autora za jasnowidza to ciężko to uznać za dowód powstania klubu rok później. Resovia ogólnie chce sobie przypisać ciągłość po wszystkich grupkach i grupach grających w Rzeszowie w tym czasie w piłkę. ale nie ma żadnego zapisku, wspomnienia czy innego dowodu że (łopatologicznie) chłopaki z chempionów usiedli po meczu i zmienili nazwe na Resovia. skoro ani ja (to nie dziwne) ani kibice Resovi ani jej działacze ani historycy rzeszowscy nie dotarli do takich dokumentów to zakładam że nie istnieją. jak mam Ci udowodnić że nie istnieją inaczej? co mam więcej udowadniać tradycja nie jest żadnym dowodem co pokazałem absurdalnym przykładem że gdyby teraz zarząd by sobie ustalił date powstania Wisły w 1900 roku to za 50 lat taką mielibyśmy tradycję co jednak nie byłoby dowodem aaaaaaaaa jak tego nie rozumiesz to cieżko z Toba wiecej gadać słowem Resovia nie może w żaden sposób udowodnić że ich tradycja ma potwierdzenie. żadnych wspomnień, żadnych nazwisk, żadnych wycinków prasowych, żadnych innych dokumentów potwierdzających tą tradycje !!!!!!
Ostatnio edytowane przez Dagobert : 31.08.2010 o godz. 14:19.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A kontaktowałeś się z Zaborniakiem? Pytałeś Go np. na czym opiera wiedze dot. zgłoszenia działalności Resovii na policji w 1905 roku?
I co to znaczy "przyjęto UMOWNĄ datę powstania klubu"? Jest to gdzieś zaznaczone, czy tylko to Twój wniosek? Zacytujesz? Co stało się z Championami? Rozpadli się, połączyli z jakąś inną, niż Resovia, drużyną? ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
powatrzam. ani klub ani nikt inny nie przedstawia dowodu na żadną rejestracje. jak zobaczę dokument porozmawiamy.
i nie jestem wstanie Ci udowdnić że coś nie istnieje przecież nie zrobie skanu wszytkich domumentów policji z XX wieku żeby udowdnić że nie ma tam słowa o Resovii słowo UMOWNA to parafraza oficjalnej strony Resovii a dokładnie "Według wyliczeń" czyli wyliczyli po iluś tam latach sobie z "ustnych relacji pionierów rzeszowskiego sportu" hahha tylko szkoda ze brak nazwisk tych pionierów i innych argumentów któte choć trochę by pozwalały w to wierzyć ![]() nie wiem co sie stało z Championami i zupełnie mnie to nie interesuje tak samo jak nie interesuje mnie milion innych drużyn które kiedyś grały w piłkę. jak ktoś pokaże dowód że nastapiła fuzja albo jedni zmienili nazwę na drugich to się zainteresuje POWTARZAM nie ma dowodów na to że takie coś nastąpiło już nie mówiąc o tym że raz sie powołują na Chempionów a innym razem że Resovia wyłoniła sie z Czerwono - Czarnych itd itd itd czy jest coś czego nie ma co mam udowadniać że nie ma? np czy mam udowdnić że nie było smoka wawelksiego skoro takie są legendy? albo że mam udowdnić że Wanda na pewno nie chciała Niemca za męża jak czegoś nie ma to cięzko udowadniać że tego nie ma.... ps co do Pana Zborniaka. jak ja pan Iksiński napisze że Wisła zgłaszała swoj mecz 1600 roku do króla to każdy historyk piłki ma pytać się mnie na czym to oparłem i udoadniać że to nie prawda czy może ja powieniem jakoś udowdnić to? |
|
|
|
Armia Białej Gwiazdy
Od: 11.2002
Offline |
|
|
jeśli się nie mylę to Wisła jak i Cracovia zarejestrowały się oficjalnie później niż 1906, bodajże w 1911 w ZPPN w ramacj AZPN
![]() Cytat:
|
|
|
|
Armia Białej Gwiazdy
Offline |
|
|
ja tylko zwróciłem uwagę na fragment "nikt nie przedstawia dowodu na żadną rejestrację" bo się okaże, że skoro są takie zamieszania przy datach to wyjściem z takiej sytuacji będzie, że datą powstania klubu jest oficjalna rejestracja klubu w jakimś tam związku.
![]() Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ok ale jak widzisz moja wypowiedz składa sie z paru części i podkreślam ze nie ma ani rejestracji ani nazwisk ani fotek ani relacji prasowych ani wyników meczów ani wspomnień. Wisła ma większość z tych rzeczy Resovia żadnej
no i nie zapominajmy ze ZPPN powstał właśnie w 1911 wiec ciężko było zapisać się wcześniej. natomiast kwestia rejestracji Resovii dotyczy jakieś bliżej nie określonej rejestracji na policji wiec zupełnie inna bajka ![]() ps apropo ZPPN to Resovia twierdzi ze sie zarejestrowała jako Rzeszowskie Koło Sportowe wiec jeszcze inna nazwa;p
Ostatnio edytowane przez Dagobert : 31.08.2010 o godz. 21:32.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Panowie , pytam tak odnośnie wyjazdu kibiców na sobotni mecz
Jest organizowany jakiś specjalny transport Ale chcę się upewnić. Jak tak ,to w takim razie czym jedziemy i o której jest wyjazd z Krakowa ![]()
'' Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasami i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki. ''
Henryk Reyman |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
byly info w tej sprawie na stronie wislakrakow.com oraz stronie stowarzyszenia kwk
|
|
|
|
Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Mam złe przeczucia co do meczu :/ Jestem spoad Rzeszowa i dziś się wybrałem na stadion na którym będzie mecz no i.. cała płyta boiska stoi w wodzie (dosłownie) no i wątpie zeby to wyschło do soboty i możliwe ,że mecz się nie odbędzie :/ a szkoda
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
JaQ_TSW idziesz na sektor gosci ? Nie wiesz jakie sa kontaktu miedzy kibicami Resovii a Wisły? Moge spokojnie przyjsc w barwach Wisły na stadion ? Moze ktos wie kiedy bedzie trening przed meczowy Wisły (pewnie w piatek?) i o której godzienie ?
Ostatnio edytowane przez KaRaSTSW : 01.09.2010 o godz. 18:51.
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
chcieliście potwierdzenia to proszę:
http://resoviacy.pl/grafika/odznaka_1907.jpg - odznaka pochodząca z 1907 roku (jak widzicie jest już nazwa Resovia! - tak wyglądał pierwszy herb Resovii już w 1907 roku!) http://www.najstarsiwpolsce.pl/mini....1vZHVsX2R1emU= a tu pierwsi członkowie klubu! mhmh obaliłem teze 90minut, że klub powstał w 1909 roku? no chyba, że w Krakowie uznaje się, że można robić oznakę w 1907 roku, a założyć klub wiele lat później? i jak sami widzicie nie ma tam napisu Championi, Czerwono-czarni tylko jest RESOVIA! Już w 1907 roku! poza tym Kraków był wtedy jednym z większych miast, dodatkowo miastem wojewódzkim tak jak Lwów, Rzeszów w tym okresie był zadupiem! tu nawet całe miasto zbierało na pierwszą piłkę! na wykup terenu pod stadion, zarejestrowanie klubu też kosztowało, a taki biedny klub z biednego miasta nie mógł sobie pozwolić na takie koszty!
Ostatnio edytowane przez inspiracja : 01.09.2010 o godz. 20:47.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Drogi Kolego z Rzeszowa,
Pokrótce, z całym szacunkiem dla Ciebie, Twojego Klubu, stosunków Twoich i Twoich kolegów z innymi Wiślakami: Jeżeli chcesz dyskutować na tym forum merytorycznie, to nie życzę sobie tu tekstów pt. "kibiców Wisły stojących po stronie Cracovii" . Albo rozmawiamy poważnie, albo stosujemy chamskie ciosy poniżej pasa. Przy czym to drugie nie będzie tu tolerowane. Że ktoś z SKWK Cie uprzedzał, to nie dziwne, w końcu tam wielu uprzedzonych... (Ponoć) wkleiłeś zdjęcie dowodzące istnienie Resovii w 1907 roku. 1907 a nie 1905, to mimo wszystko spora różnica. Piszę "ponoć" ponieważ wchodząc na podany link widzę "Błąd 403 Dostęp zabroniony!", ale wierzę, że jakieś zdjęcie istnieje. Nie zmienia to faktu, że wciąż rozmawiamy o roku 1907 a nie 1905. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ahh jako przedstawiciel niekumatych mas ciesze sie ze Pan z Resovi udowodnił że klub został założony w 1907 roku
-ale wytłumacz mi może skąd wziąłeś nazwę "drużyna mistrzowska Resovi" bo z tego co wiem to nie występuje nic takiego. -dalej zapewne taki biedny klub nie miał kasy żeby się rejestrować ale powiedz kumaty kolego z Rzeszowa gdzie miał się rejestrować? skoro ZPPN powstało w 1911 roku? - i czy w związku z tym że tacy byliście biedni to nie pisała o was żadna gazeta, brak nazwisk założycieli i pierwszych zawodników, nie pisali Ci pionierzy też wspomnień bo nie mieli pieniędzy czy tak i jeszcze jedno. to że kibice się lubią czy szanują nie ma tu nic do rzeczy. historia jest historią a taki argument plus stawianie się w roli tego lepszego bo bardziej kumatego jest tyleż samo obrażające nas co świadczące o Tobie. |
|
|
|
Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
http://www.90minut.pl/skarb.php?id_klub=331
Najpoważniejszy (i tak naprawdę jedyny poważny) serwis piłkarski w Polsce podaje rok 1909 jako rok założenia Resovii. A w uwagach do tego: "Klub nawiązuje do tradycji "drużyny mistrzowskiej" zwanej na przemian Resovia, Czerwono-Czarni, Resoviacy i Championy założonej w 1905 r." To chyba wszystko tłumaczy. To tak jakby Włosi uważali, że data powstania ich kraju to 753 r. pne, bo nawiązują do historii Cesarstwa Rzymskiego ![]() |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
nie uwarzam się za kumatego, a z tą Cracovią mnie poniosło, wybaczcie, ale też skoczyło mi ciśnienie
![]() tyle, że najpoważniejszy serwis piłkarski w Polsce ma wpływy jednego z przedstawicieli Cracovi, który jest tam decyzyjnym od 2007 roku (wcześniej widniała tam data 1905 - dziwne, prawda?... koło się zamyka wikipasy, 90minut kto ma władze, ten może przedstawiać swój punkt widzenia ![]() co do rejestracji, zgłoszenie na policji działalności mógł każdy (i nie dostawało się żadnego świstak, papierku), gorzej z wpisami do "ksiąg" czy i innych tego typu rzeczy, gdzie trzeba było opłacić to i owo i "wtedy dostawało się zaświadczenie" Rzeszów w 1905 roku miał 15 tysięcy ludzi! był zaściankiem! kurier rzeszowski czy inna tego typu rzeszowska gazetka powstała w 1907/1908 roku na "szerszą skalę" więc nie było mowy tak jak w przypadku bogatego Krakowa, że istniały gazety stricte krakowskie i komentowały wydarzenia krakowskie... a Krakowskie czy Lwowskie gazety przepraszam za wyrażenie w dupy miały co się dzieje na "wsi" i czy tam coś powstało, czy upadło czy spaliło nie interesowalo. http://i54.tinypic.com/fc1weq.jpg - tu odznaka z 1907 roku, gdzie jest napis KS Resovia! chcieliście nazwiska: Jan Baran - Urodził się w Racławówce koło Rzeszowa w 1895 r. Brat Józefa, również wybitnego sportowca Resovii. Jako uczeń II Gimnazjum im. Sobińskiego, zaczynał swoja karierę w Resovii od piłki nożnej, w którą grał w latach 1907-1918. Później trenował biegi, w których największe sukcesy odnosił na średnich i długich dystansach, a także na popularnych w tamtych czasach biegach ulicznych. W 1914 roku na rozgrywanych w Krakowie mistrzostwach Galicji Zachodniej zajął I miejsce w biegu na 1500 m. Uprawiał także szermierkę, tenis, narciarstwo, pięciobój nowoczesny i boks. Podczas I wojny światowej w I Brygadzie Legionów Polskich. Po wojnie przeniósł się do Lwowa. Szczyt formy osiągnął będąc już zawodnikiem Pogoni Lwów. Zdobył 4 tytuły mistrza Polski w biegach na 1500 i 5000 m. Po zakończeniu kariery sportowej był aktywnym działaczem i organizatorem sportowym. W roku 1921 wybrany na przewodniczącego Wydziału Spraw Sędziowskich w Poznańskim Związku Okręgowym Piłki Nożnej. Był współtwórcą życia sportowego i organizatorem wielu imprez sportowych w Rzeszowie, Lwowie i Poznaniu. Wchodził w skład kierownictwa polskiej ekipy na olimpiadach w 1924 r. w Paryżu i w 1928 r. w Amsterdamie. W latach 1936-39 był wykładowcą i zastępcą dyrektora Centralnego Instytutu Wychowania Fizycznego. Internowany przez Niemców w czasie II wojny światowej. Autor pierwszych w Polsce podręczników sportowych "Lekka atletyka" i "Boks". W dowód uznania zasług dla sportu otrzymał jako jeden z pierwszych w Polsce odznakę Zasłużonego Działacza Kultury Fizycznej. W 1970 w swojej relacji ustnej potwierdził istnienie rzeszowskiej Resovii już w 1905 roku. Uczestniczył w obchodach 70- lecia Resovii. Zmarł w 1981 roku. i przede wszytskim! Mjr Mieczysław Samołyk urodził się 10 sierpnia 1890 roku w Rzeszowie. Syn Marcina i Anny z domu Leśniowskich. Należał do grupy uczniów I Gimnazjum w Rzeszowie, którzy zapoczątkowali działalność Klubu Sportowego "Resovia".Był jednym z założycieli szkolnych drużyn piłkarskich, przekształconych później w Resovię. Już jako 15-letni uczeń C.K. I Gimnazjum w Rzeszowie wyróżniał się sprawnością fizyczną i aktywnością sportową. Z ćwiczeń w rzeszowskim "Sokole" wyniósł znakomite umiejętności gimnastyczne. Nie tylko grał w piłkę, ale również jeździł popisowo na łyżwach i nartach. W latach 1907 – 1911 przewodniczył wydziałowi KS "Resovia". Często po przegranych meczach piłkarskich "Resovii" z żalem powtarzał: " Ja tę Resovia zakładałem za panowania Austriaków, a co oni z nią zrobili?" Członek Związku Strzeleckiego i Polskiej Organizacji Wojskowej. Po maturze przeniósł się do Krakowa , gdzie ukończył prawo na Uniwersytecie Jagiellońskim. W mundurze porucznika wojsk austriackich uczestniczył w I wojnie światowej na froncie bałkańskim. Po zwolnieniu z niewoli serbskiej dostał się do Francji do Armii gen. Józefa Hallera. Uczestnik Powstań Śląskich i Wojny 1919-1920. Podczas wojny polsko - bolszewickiej dostał się do niewoli, ale dzięki negocjacjom z udziałem gen. Władysława Sikorskiego wymieniony został za brygadiera Armii Czerwonej. Po wojnie polsko – bolszewickiej służył w 1 pułku piechoty Legionów i Korpusie Kadetów nr 1. Od 1939 roku w stanie spoczynku. Był kierownikiem administracyjnym w Państwowych Zakładach Lotniczych w Rzeszowie. We wrześniu 1939 r. w Dowództwie Grupy Obrony Lwowa. W randze kapitana był członkiem sztabu dowodzącego obroną miasta. 22 września po przekazaniu miasta Armii Czerwonej został aresztowany i razem z innymi oficerami przewieziony do obozu w Starobielsku. Wiosną 1940 r. siedzibie NKWD w Charkowie został razem innymi oficerami, jeńcami obozu starobielskiego zamordowany strzałem w tył głowy. Ostatni jego list rodzina otrzymała z datą luty 1940 r. W 2007 roku pośmiertnie mianowany na stopień majora. Odznaczony Medalem Niepodległości, medalami 1918-1921 i 10-lecia Niepodległości. 13 kwietnia 2010 r. w 70. rocznicę zbrodni katyńskiej, działacze, sportowcy i kibice Resovii posadzili "dąb katyński" symboliczne drzewo upamiętniające śmierć majora Samołyka. Urodził się 4 marca 1899 r. w Racławówce pod Rzeszowem, w rodzinie kolejarskiej (sześcioro rodzeństwa) Tomasza i Zofii Gubernat, z której aż czterech synów uczestniczyło w walkach o niepodległość Polski (1918-1920). Młodszy brat Jana, również wybitnego sportowca Resovii. Pierwsze lekkoatletyczne kroki stawiał w barwach Resovii na błoniach w Staroniwie Dolnej (okolice dzisiejszego stadionu). Po służbie w armii austriackiej (ukończył tam Szkołę Oficerów Rezerwy w Ołomuńcu), wstąpił do Wojska Polskiego i przeszedł szlak bojowy z 1 Pułkiem Piechoty Ziemi Rzeszowskiej, walcząc m.in. o Lwów (1918). Specjalizował się w rzucie dyskiem i pchnięciu kulą. . Startował w barwach: Resovii (1913-1921), Pogoni Lwów (1921-1928), AZS Poznań (1929), AZS Warszawa (1930) i Legii Warszawa (1931). 9-krotny reprezentant Polski w meczach międzypaństwowych w latach 1922-29 (18 startów, 5 zwycięstw indywidualnych), 13-krotny rekordzista Polski: w kuli - od 11.945 m w 1923 r. do 13.34 m w 1928 r. oraz w dysku - od 41.43 m w 1926 r. do 44.20 m w 1928 r. 19-krotny medalista mistrzostw Polski, w tym mistrz kraju w pchnięciu kulą (1922, 1923, 1926) i rzucie dyskiem (1926, 1927, 1929). Rekordy życiowe: w kuli - 13.35 (21.04.1928 r. Kraków) i w dysku - 44.89 (26.08.1928 r. Kórnik) i w rzucie młotem - 32.80 (16.10.1927 r. Przemyśl). Jako niezwykle uzdolniony sportowo oficer został skierowany na roczny kurs w CWSGiS w Poznaniu (1925), po którym objął stanowisko kierownika Ośrodka Wychowania Fizycznego przy Dowództwie IV Okręgu Korpusu (Lwów). Do tytułu mistrza Polski wystartował jako zawodnik Pogoni Lwów, a później AZS Poznań. Z tego drugiego klubu awansował do reprezentacji narodowej i uczestniczył z nią w igrzyskach olimpijskich 1928 r. w Amsterdamie. Nie odniósł tam sukcesu, bo rzucił dyskiem tylko 41,77 m, co nie wystarczyło do zakwalifikowania się do końcowej rozgrywki o medale. Po igrzyskach podjął służbę w Wojsku Polskim, w szeregach którego awansował do stopnia oficerskiego[FONT=Arial]W 1928 r. powrócił do Poznania, gdzie został instruktorem (lekkoatletyka, boks, gry sportowe) w CWSGiS, która była pierwszą kuźnią kadr sportowych II RP. Wraz z uczelnią (1929) przeniósł się do Warszawy (CIWF), zdał egzamin eksternistyczny (1932), odbył kurs gimnastyczny w duńskiej miejscowości Ollerup, stając się z czasem czołowym organizatorem lekkiej atletyki, wykładowcą, instruktorem i dowódcą kompanii na licznych kursach wojskowych. Poza tym: działacz PZLA i PKOl, sędzia, trener, współautor podręczników sportowych: "Zasady nauczania lekkiej atletyki" (z Cz. Mierzejewskim i W. Humenem) oraz "Piłka siatkowa - podręcznik dla gracza" i "Gry sportowe" (z W. Kwastem). Odznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi (1931). W warszawskiej AWF (od 1938 r. zmiana nazwy uczelni dawniejszego CIWF) pracował do chwili mobilizacji w 1939 r. jako instruktor na stanowisku oficera sztabowego. 24 sierpnia 1939 r. wyjechał do 27 p.al. we Włodzimierzu Wołyńskim. Tam lub w okolicach miasta dostał się do niewoli sowieckiej i przez Szepietówkę do obozu w Kozielsku. Na podstawie listy transportowej NKWD nr 029/1 z kwietnia 1940, poz. 79, tp. 1927 został wywieziony do Lasku Katyńskiego i tam zamordowany (zidentyfikowany pod nr 1856). W 2008 roku pośmiertnie mianowany na stopień majora. 24 kwietnia tego samego roku kibice warszawskiej Legii z okazji akcji "Katyń, ocalić od zapomnienia" posadzili na stadionie Legii "dąb pamięci" upamiętniający zasługi majora Bilewskiego. [/FONT]
Ostatnio edytowane przez inspiracja : 01.09.2010 o godz. 20:32.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
KaRaSTSW oczywiście ,że na Wisły ide ,choć koledzy namawiali mnie,żebym szedł z nimi na sektor Resovii
Spokojnie można iść w barwach Wisły , tylko ,żeby się nie kręcic po terytorium Stali (Hetmańska, Nowe Miasto ) bo ze "stalowcami" to różnie |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|