|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
|
hah co szacunku to wróbelki różne rzeczy ćwierkaja
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A w zarys historii Resovii nigdy się nie wgłębiałem , tak więc zawsze przyjmowałem , że ów klub powstał w 1905 ale po tym co tu czytam jest to bardzo wątpliwe i być może prawdą jest iż zupełnie później zaczęli swą działalność. No i skoro Wisełka przyjeżdża do mego miasta aby uświetnić obchody pasów to widocznie nic nie ma przeciw by oficjalnie przyczynić się do tych obchodów klubu rzekomo starszego od nas .
A z drugiej strony dobrze by było aby na jaw wyszło wszystko odnośnie najstarszych klubów w Polsce. ![]()
'' Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasami i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki. ''
Henryk Reyman |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
![]() Po burzy słońce wychodzi zza chmur, i nad Krakowem zaświeci znów. O jednym marzę, o jednym wciąż śnię, Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem. Życie bym dał, za krakowską Wisłę O jakże bym chciał, by znów była mistrzem O jakże bym chciał ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A nawet jeżeli to prawda to nich im będzie. Co z tego , że mogą być starsi
A no właśnie to , iż to jedyna rzecz którą Resovia tak naprawdę może się chlubić. Bo większych sukcesów jak choćby gra w najwyższej klasie okręgowej nie osiągneli nigdy. 17 sezonów w obecnej pierwszej lidze z 26 lokatą w tejże tabeli wszech czasów oraz najwyższe 2 w niej miejsce . Dodając to tego półfinał PP to dość przyzwoite wyniki ale na szczeblu naszego Podkarpacia , gdzie gra na zapleczu ekstraklasy jest już sporym osiągnięciem. Ale na pryzmat polskiej piłki to te wyniki są za małe aby jak mówiłem wcześniej chlubić się takim sukcesem. Dlatego wiek jest ich jedyną alternatywą do chluby wśród poważniejszych piłkarskich klubów. Ale tu o wiek nie chodzi , tu liczą się sukcesy na wyższym szczeblu , których z Wisłą Sovii nie sposób nawet porównywać ![]()
'' Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasami i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki. ''
Henryk Reyman |
|
|
|
Junior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Własnie w radiu Rzeszów rozdaja 5 biletów na mecz z Wisłą. Trzeba wysłać mail z imieniem i nazwiskiem, w tytule "1905", na adres [email protected]
Jeszcze minutę temu nikt się nie zgłosił, więc kto chce niech pisze ![]() No i kończyłem to pisać jak podali informację, że już biletów nie ma :/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
||||
Jesteś osobą anonimową a zatem nie jesteś żadnym autorytetem bym mógł Ci dać wiarę, do informacji podawanych przez osoby anonimowe należy podchodzić krytycznie. Jako "anonim" powinieneś rozbudować i uzasadnić, to do czego chcesz przekonać obserwatorów wątku. Jeśli był byś jakimś autorytetem, np. Gowarzewskim, wówczas mógł bym zdecydować się na przyjęcie nieuzasadnionego stwierdzenia, że bzdurą jest datowanie powstania Resovii na 1905 r. ze względu na brak dokumentów. Cytat:
Ja np. dałbym się poćwiartować za prawdziwość mojej relacji, którą przedstawiłem w poprzednim wpisie. No jedynie mógł bym zastanowić się nad liczbą uczestników, gdzie nie będąc pewnym wolał bym ją zaniżyć do 40-60. A Cracovia, owszem, to dowód na to, że obchodziła jubileusze właśnie w tych latach, gdybyś rozbudował ew. podał źródła byłby to dowód na coś jeszcze... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja nie czytałem więc będę musiał Ci uwierzyć na słowo. A zatem przybliżamy się do stwierdzenia, ze Resovia nie ma żadnego dokumentu (w sensie pojęcia Dagoberta) na istnienie tego klubu w 1905 roku. Pozostaje więc informacja z księgi Pogoni Lwów i zapewne przekazywane z pokolenia na pokolenie wspomnienia. A propos Championów, z kim oni grali w 1906 (poprosił bym o źródło)? Ps. Jedno jest w sumie budujące w tej dyskusji, z kontekstu wynika, ze nie uznajesz rzekomej tzw. "fuzji" Wisły z Cracovią w 1907 roku.
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 28.08.2010 o godz. 23:08.
![]()
BIAŁA GWIAZDA NA KOSZULKI!
|
|||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A skąd to wiesz?
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Rosomaczku cały czas po prostu stwierdzam, że nie ma dowodów na funkcjonowanie klubu Resovia w 1905, gdyby było tak, że oni grali a dopiero pare lat później założyli oficjalnie drużyne to byłyby nazwiska jakiś trenerów czy piłkarzy a tego nie ma. popatrz na Wisłe znamy nazwisko założyciela i wielu zawodników, jest notka w prasie, są wspomnienia jak prof Wilczyńskiego (który nota bene uważa że Wisłą powstała na wiosne 1906 roku co jest powodem twierdzenia niektórych że Wisła jest najstarsza ale to nie jest "dowód w pojecięciu dagoberta" heh)
co do rocznic Cracovi: http://www.wikipasy.pl/Najstarsi_w_Krakowie na koniec tylko jedna rzecz. oczywiście nie jestem żadnym autorytetem ale mam trochę pasji w tym temacie, to co uderza od razu to że nawet na stronach Resovii brak jest dowodów, jest mowa o tradycji o wpisie we Lwowie itd (pomijam sprawę, że ktoś mógł tym wpisem skłamać po prostu i nikt nie mógł tego sprawdzić) jak się pokaże jakiś dowód to chętnie przyznam rację. a żeby pokazać absurdalność chciejstwa w historii zobaczcie jak Zagłębie Sosnowiec uzasadnia date 1906 ![]()
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To tak jak nie ma Barcelony Barcelona, Milanu Mediolan itd. W ogóle jakieś 3/4 kibiców Cracovii tego nie wie
![]() Po burzy słońce wychodzi zza chmur, i nad Krakowem zaświeci znów. O jednym marzę, o jednym wciąż śnię, Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem. Życie bym dał, za krakowską Wisłę O jakże bym chciał, by znów była mistrzem O jakże bym chciał ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Przetłumacz słowo "Cracovia" - Zapewne wyjdzie Ci słowo - "Kraków". I teraz wyobraź sobie że jak mówisz "Cracovia Kraków" to tak jakbyś mówił na FC Barcelone - "Barcelona Barcelona"
![]() Powód: Ktoś mnie uprzedził ;p
Ostatnio edytowane przez Syn Kangura z 1984 : 29.08.2010 o godz. 10:58.
|
|
|
|
Banita
Od: 01.2010
Offline |
|
Polska Warszawa?Polska Bytom?Polska Bydgoszcz?Polska Przemyśl?...Nie raczej nie tędy droga. A tak na marginesie. Jak graliśmy w europejskich pucharach,z drużynami włoskimi,hiszpańskimi na wyjazdach, to śmieszyło mnie kiedy na ekranie telewizora podane było Wisla Cracovia ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
W takim razie te 3/4 kibiców Cracovii wie, a Ty nie wiesz! Bo w tym co napisałeś nie ma żadnej analogii do Cracovii! Barcelona jest bowiem z hiszpańskiego a Milan z włoskiego.
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 29.08.2010 o godz. 17:18.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Dagobert. Prosiłem Cię jeszcze o źródlo dot. Championów (Ich meczu z 1906 roku). ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
http://terazpasy.pl/index.php/cr_sit...-0-skrot-video Korona Kielce - Cracovia NIC Tu oficjalna: http://www.cracovia.pl/1a_mks.php?nr_menu=1&x=0 Wszędzie jest samo Cracovia. Co bardziej ogarnięci dziennikarze też piszą tylko Cracovia: http://www.90minut.pl/liga/0/liga4991.html Tak jak mówię, jakieś 3/4 debili z Kałuży nie wie jak nazywa się ich drużyna Może 3/4 jest zawyżone ale jest to nagminne u nich.A po włosku Mediolan to chyba Milano a nie Milan.
Ostatnio edytowane przez Awe : 29.08.2010 o godz. 17:41.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Rosomak
mecz Wisła Chempioni byl w 1907 roku (jak napisałem coś inaczej to przez pomyłkę) dokładnie 29 września wynik 10-0 dla nas. jak chcesz to sobie wpisz w google, jest np na wikipasy i w paru innych miejscach. ja to czytałem w którejś z monografii Wisły. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ale jak chcesz to mozemy zasypywać się źródłami: http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/0,93170,5564417.html http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...2,druzyna.html http://www.cracovia-krakow.pilka.spo...luby/show/123/ http://www.iss-sport.pl/shop,team,80 http://legionisci.com/liga/terminarz_legia.php?id=6 To jest dość ciekawe: http://www.rezerwuje.pl/hotele/Krakow/Orbis_Cracovia "Hotel Orbis Cracovia Kraków jest położony[...]" a gdybyś miał jakieś wątpliwości to jeszcze: http://www.cracovia.ovh.org/news.php Ogólnie jest tego kupe. Ja też dalej mówie, ze te 3/4 ma racje a Ty nie! Ps. Czy ktoś, kto zna język włoski mógłby wytłumaczyć co oznacza słowo Milan? Człowiek po filologi włoskiej mile widziany!
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 29.08.2010 o godz. 22:57.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
.Napisałeś, że mecz odbył się w 1906 więc pomyślałem, że może Chempioni zagrali coś wcześniej. Z wikipasów nie korzystam ponieważ "naczelny" często manipuluje informacjami dotyczącymi Wisły. Nie jest to zatem portal wiarygodny. Aha, to 10:0 pochodzi ze wspomnień (nie z żadnego dokumentu uznawanego przez Ciebie). Nie przeszkadza Ci to?
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 29.08.2010 o godz. 22:57.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
napisałem przez pomyłkę jak juz wspomniałem.
idea dowodu i jego wagi wynika z pewnego zdrowego rozsądku. jak mam do wyboru notkę prasową i wspomnienia to wybieram tą notkę gdyż ciężko podejrzewać o spisek jej autora natomiast pamięć ludzka bywa zawodna a i nie można wykluczyć złych intencji. i jak już napisałem wcześniej np wspomnienia prof Wilczyńskiego choć wydają się bardzo prawdopodobne choćby ze względu na opisywane szczegóły poza sportowe nie są tej samej wagi dowodem co (milion razy) wspominana już notka prasowa. więc jak mnie pytasz czy mi to przeszkadza to powiem: nie przeszkadza bo nie ma to znaczenia czy Wisła grała taki mecz czy nie grała. natomiast data powstania jest dla mnie istotna i jak ktoś chce być uznawany za najstarszy klub w kraju powinien przedstawić odpowiednie wiarygodne dowody... |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
http://opp.ms.gov.pl/ - wyszukiwarka Krajowego Rejestru Sądowego. Nie ma tam wpisanego podmiotu pod nazwą "Cracovia Kraków". Co najwyżej, pod numerem KRS 0000048937, widnieje Miejski Klub Sportowy "Cracovia" Sportowa Spółka Akcyjna. Jest to jedyna oficjalna nazwa, sądowo potwierdzona. masz jeszcze coś do dodania? |
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
Z tym, że o ile mi wiadomo AC Milan założyli Brytyjczycy i nazwali od angielskiej wersji nazwy miasta, stąd mamy AC Milan, nie AC Milano.
Ostatnio edytowane przez Krissu : 30.08.2010 o godz. 00:03.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Nawet na stronie Resovii możemy przeczytać że data 1905 'ma charakter umowny' , co myślę że kończy dyskusję
http://www.najstarsiwpolsce.pl/pl/strona/historia,1 Nie są w stanie w żaden sposób obronić tej daty, z drugiej strony nie ma w pl futbolu jakiś kryteriów, które trzeba by spełnić, by oficjalnie móc być klubem z takiego bądź takiego roku.Domyślam się że wiele klubów ma lekko naciągane 'urodziny'. Jak to potraktować?To już chyba każdy na swój sposób.Ja uważam że mimo wszystko dobrze że nasi zagrają w Rzeszowie i to jest nobilitacja dla nas że proszą Wisłę o bycie 'gwiazdą dnia' a nie to że Wisła godząc się na granie, pluje w twarz naszym kibicom i podpisuje się pod tym że Resovia jest starsza. Ale to tylko moje zdanie - w ogóle takie tematy w stylu 'kto ma dłuższego' nigdy mnie nie jarały.OK - dobrze by było gdyby historia każdego klubu była jasna i przejrzysta, tyle że lata robią swoje a po drugie to wszystko jest 'umowne'.Moim zdaniem nie jest zadaniem klubu by bawić się w badacza historii a jest to zadaniem kibiców i tu sprawa jest jasna.Nie tylko w Krakowie ta data Resovii jest kwestionowana i będzie, nie zależnie od tego czy zagramy z nimi czy nie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
a czy jak nas zaprosza na mecz z okazji rocznicy rewolucji październikowej i zwyciestwa komunizmu to też pojedziemy jako, że sparing to sparing a klub w historie sie bawić nie powienien
otóż ja uważam, że klub powinien dbać o swoja historię, szczególnie jeżeli pan prezes mówił, że tożsamość z barwami i tradycja klubu jest ważna. bla bla nudno sie robi juz |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Resovia mocno wierzy w swoją datę powstania , jak przyjedziecie do Rzeszowa w sobotę zobaczycie wielki plakat na jednej z budowli na terenie klubu pt - RESOVIA - NAJSTARSI W POLSCE.
A co do meczu to dziś byłem na ich obiekcie oraz w budynku klubowym , powoli zaczyna się akcja " 105-lecie " : Piłkarze ostro trenują ( ale raczej pod kątem środowego spotkania ligowego z Jeziorakiem w Iławie ) pod wodzą ich czeskiego szkoleniowca Wokół stadionu powoli zaczyna robić się małe porządki No i dziś delegacja Sovii udała się do Krakowa spotkać ze sternikami klubu Wisły. Ustalona , że nasza drużyna zagra w najmocniejszym możliwym składzie ( bez 5 reprezentantów tj Junior Diaz, Andraz Kirm, Gordan Bunoza, Erik Cikos oraz Cezary Wilk ) i również że Resoviacy zagrają w tradycyjnych pasiakach, a Wisła na niebiesko. Przedstawiciele Resovii podarowali Wiśle okazyjny szalik oraz koszulkę, natomiast Wiślacy zrewanżowali się możliwością zwiedzenia nowego stadionu. ![]()
Henryk Reyman |
|
|
|
Militaris
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co tak kolegę cieszy
![]()
Henryk Reyman |
|
|
|
Militaris
Offline |
|
|
Rewanż.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Aha
![]() A oto zdjęcie z tego spotkania : ![]()
Henryk Reyman |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Boże, ktokolwiek z naszego klubu, z tymi pasiastymi barwami (wiem, że to nie kasjerka = pracownica supermarketu. Supermarket = estadio de kałuża) przyprawia mnie o mdłości.
Swoja drogą to Krzoska chyba spał jak w szkole mówili co to ubiór galowy. ![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
nie rozumiem nad czym takie rozkminy ? przed nami jeszcze Pasy bo to starszy klub chyba nikt nie zaprzeczy a u nas na forum spekulacje , dociekanie ..zostawcie to Cracovi bo to oni straca prymat naj a nie my .Wydaje mi sie czy 2 czy 3 w Polsce to jakas duza roznica nie jest a to ze zaprosili nas a nie sasiadke za Błoń to powod do pozytywnego myslenia. Oby wiecej takich zaproszen !
![]()
.....
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|